فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 153، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید بشیریان، سیده ملیکا خارقانی مقدم، خدیجه بنده الهی، نسرین شیرمحمدی، فرشته بشارتی، فاطمه ملک پور* صفحات 258-268

    پیش زمینه و هدف:

     اینترنت چنان فراگیر شده است که اکثر مهارت های زندگی ازجمله مهارت های ارتباطی را تحت تاثیر قرار داده است. دانشجویان به لحاظ دسترسی آسان و روزانه به اینترنت که به دنبال گسترش شبکه ارتباطی خود هستند یک گروه آسیب پذیر جامعه ازلحاظ اعتیاد به اینترنت هستند. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت و مهارت های ارتباطی دانشجویان بر اساس تیوری حمایت اجتماعی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی حاضر، 323 دانشجو از خوابگاه های مختلف دانشگاه علوم پزشکی همدان به طور تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار مورداستفاده شامل پرسشنامه استاندارد مهارت های ارتباطی بارتون، پرسشنامه حمایت اجتماعی شربورن و استوارت و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند و آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون خطی انجام گرفتند.

    یافته ها

    میانگین (± انحراف معیار) برای نمرات اعتیاد به اینترنت (71/17±) 48/47، برای حمایت اجتماعی (79/21±) 96/101، برای شبکه اجتماعی (34/2±) 50/12 و برای مهارت های ارتباطی (63/7±) 43/57 بود. بین میزان اعتیاد به اینترنت و مهارت های ارتباطی رابطه معکوس و معناداری (189/0r = -، 001/0p=) وجود داشت. بر اساس مدل رگرسیون خطی، با افزایش یک نمره مهارت ارتباطی میزان اعتیاد به اینترنت به طور متوسط 38/0 کاهش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معکوس بین اعتیاد به اینترنت و مهارت های ارتباطی در دانشجویان، برنامه ریزی و طراحی مداخلات آموزشی - حمایتی در راستای استفاده صحیح از اینترنت موجب جلوگیری از اعتیاد به اینترنت و بهبود مهارت های ارتباطی در جهت استفاده از شبکه های اجتماعی موثر خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، مهارت های ارتباطی، اینترنت، تئوری حمایت اجتماعی، دانشجو
  • زهرا جعفری*، فاطمه پروین صفحات 269-279
    پیش زمینه و هدف

    خشونت علیه زنان مقوله ای تاثیر گذار بر سلامت زنان و جامعه است. با توجه به اینکه در بیشتر کشورهای جهان قوانینی برای منع خشونت علیه زنان تصویب شده است، اما ما همچنان شاهد آمار قابل توجهی از این معضل اجتماعی هستیم. در نتیجه هدف از این مقاله تعیین شیوع و علت انواع خشونت علیه زنان در ایران طی 11 سال بین سال های 1399 الی 1400 بوده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به صورت مروری در قالب بررسی مقالات از بانک های اطلاعاتی scholar, Springer, Pubmed, Proquest Google برای منابع انگلیسی و بانک های اطلاعاتی Magiran, Iranmedex و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، برای منابع فارسی همراه با مطالعات کتابخانه ای انجام شد. کلید واژه های جستجو عبارت بودند از: خشونت علیه زنان، خشونت خانگی، خشونت سایبری، زنان ایران، خشونت علیه زنان ازدواج کرده در منابع فارسی و کلید واژه های women, cyber violence, violence against married women Domestic violence, Violence against در منابع انگلیسی. در ابتدا 18551 مقاله استخراج شد که با مطالعه چکیده و عنوان مقالات و در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج در نهایت 45 مقاله وارد مطالعه شد. معیارهای انتخاب مقالات شامل مقالات معتبر چاپ شده در بین سال های 1399 الی 1400 در زمینه خشونت علیه زنان در ایران بود.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد شایعترین نوع خشونت علیه زنان در ایران خشونت روانی و پس از آن خشونت جسمی و کمترین خشونت از نوع جنسی می باشد. عواملی چون مشکلات اقتصادی -اجتماعی، اعتیاد همسر، سن، سطح تحصیلات، تعداد فرزندان، فضای سایبری، بحران کرونا و غیره عوامل زمینه ساز خشونت علیه زنان بودند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    خشونت روانی شایع ترین نوع خشونت علیه زنان در ایران محسوب می گردد. یکی از راه های کاهش بحران خشونت علیه زنان کمک به آگاه سازی زنان در رابطه با حقوق خود است. همچنین مداخلات قضایی، آموزشی، درمانی- بهداشتی نیز باید مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، خشونت علیه زنان ازدواج کرده، زنان ایران، خشونت سایبری، خشونت خانگی
  • احمدرضا شمس آبادی، محمدمهدی سهرابی فرد، رسا خداوردیلو، بهار مرشد بهبهانی، ابراهیم فلاحتی، بیتا جمالی، بهرام کوهنورد، نیما فلاح نیا، کوثر قادری* صفحات 280-301
    پیش زمینه و هدف

    سازمان جهانی بهداشت بیماری کووید 19 را به عنوان یک پاندمی اعلام کرد. قرنطینه و دوری از فعالیت های اجتماعی عادی منجر به محبوبیت روزافزون شبکه های اجتماعی شد. در همین حال، ترس و اضطراب در میان کاربران شبکه های اجتماعی افزایش یافت. هدف از این مطالعه مروری سیستماتیک، شناسایی عوامل مرتبط با ترس از COVID-19 در بین کاربران رسانه های اجتماعی است.

    مواد و روش کار

    کلمات کلیدی این مطالعه در پایگاه های داده Scopus، PubMed، Web of Science و ScienceDirect جستجو شده و همه مقالات اصلی مرتبط تا آگوست 2021 بررسی شدند. درمجموع 172 مقاله مرتبط شناسایی شد که پس از حذف موارد تکراری (28)، و غربالگری عناوین و چکیده ها (107)، متون کامل 37 مطالعه باقیمانده ازنظر دارا بودن شرایط و معیارهای ورود به پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته و 25 مقاله در این بررسی گنجانده شده است.

    یافته ها: 

    جمع بندی مقالات مروری نشان داد، استفاده از رسانه های اجتماعی در دوران همه گیری COVID-19 مستقیما با گسترش هراس و ترس در ارتباط بود. بیشترین استفاده از رسانه های اجتماعی فیسبوک، واتس اپ، اینستاگرام، توییتر، یوتیوب، تلگرام، لینکدین، تیک تاک، اسکایپ، زوم، ویبو، تلویزیون و منابع دولتی بوده است. تاثیر شبکه های اجتماعی بر هراس در این دوره های حساس، به سن، جنسیت، تحصیلات و فرهنگ بستگی دارد. نتایج این مرور سیستماتیک نشان داد که زنان، افراد متاهل، افراد دارای سابقه اضطراب، افسردگی، بیماری های جسمی و مزمن و همچنین افرادی که به طور منظم ورزش نمی کردند، بیش از دیگران هراس را تجربه می کردند. دنبال کردن صفحات پزشکی در رسانه های اجتماعی و نیز پست کردن مجدد و اشتراک گذاری اطلاعات COVID-19 در رسانه های اجتماعی با ترس بیشتر در ارتباط بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     اگرچه رسانه های اجتماعی می توانند نقشی محوری در افزایش آگاهی عمومی و غلبه بر محدودیت های ناشی از COVID-19 از طریق کاهش ادراک خطر، تقویت روابط اجتماعی، و پیشگیری از ترس از خرید در دوران قرنطینه به واسطه خرید آنلاین ایفا کنند، اما ممکن است به طور غیرمستقیم منجر به انتشار گزارش های کذب و افزایش اضطراب شوند.

    کلیدواژگان: کووید 19، ترس، رسانه های اجتماعی، ارتباطات، سلامت، مرور سیستماتیک
  • تهمینه ناجی، کاروان بکماز، افسانه صدوقی اصل* صفحات 302-311

    پیش زمینه و هدف:

     فشار کاری و مواجه مکرر پرستاران با شرایط دردناک و رنج آور بیماران در محیط کار پرستاران می تواند منجر به استرس در آنان شود. با توجه به این که حمایت سازمانی ادراک شده می تواند به عنوان یک عامل قوی در کنترل شرایط پرتنش باشد، این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین راهبردهای مقابله با استرس پرستاران و حمایت های سازمانی درک شده در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی، به صورت همبستگی بر روی 607 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1400 انجام شده است. نمونه گیری به صورت طبقه ای و به شیوه انتساب متناسب انجام یافت. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، حمایت سازمانی درک شده و مقابله با موقعیت های استرس زا جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که حمایت سازمانی درک شده 19/1 ± 16/2 و مقابله با موقعیت های استرس زا 38/0 ± 77/2 بودند. آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین متغیر مقابله با موقعیت های استرس زا و حمایت سازمانی درک شده در پرستاران، ارتباط مستقیم غیرمعنادار وجود دارد (134/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد پرستاران به دلیل مواجه با محیط استرس زای بیمارستان بیشتر در معرض استرس قرار دارند. لذا نیازمند است با تدوین، برنامه ریزی و ارایه ی خط مشی مناسب، زمینه ی لازم برای کاهش استرس پرستاران فراهم شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله با استرس، پرستاران، حمایت های سازمانی درک شده
  • موسی قادرنژاد، مهین اعتمادنیا*، فرناز فرشباف مان صفت صفحات 312-323

    پیش زمینه و هدف:

     اختلال شخصیت مرزی شایع ترین اختلال در بین اختلال های شخصیت در محیط های روان پزشکی محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و ترکیب رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان مبتنی بر ذهنی سازی در بهبود نشانه های افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بود.

    مواد و روش کار :

    این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 45 نفر از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به کلینیک های روان شناختی شهر ارومیه در سال 1400 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 15 نفر) تخصیص داده شدند. برای گروه آزمایش اول 12 جلسه ترکیب رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان مبتنی بر ذهنی سازی و برای گروه آزمایش دوم 12 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیک اجرا شد. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. از مقیاس شخصیت مرزی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آمارهای توصیفی و آمار استنباطی آنکووا تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات شخصیت مرزی در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش اول به ترتیب 00/36 و 13/28، در گروه آزمایش دوم به ترتیب 56/35 و 20/32 و در گروه کنترل به ترتیب 73/36 و 04/36 بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین شخصیت مرزی در گروه مداخله ترکیب رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان مبتنی بر ذهنی سازی در مقایسه با گروه رفتاردرمانی دیالکتیک به تنهایی به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (01/0P).

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، رفتاردرمانی دیالکتیک، درمان مبتنی بر ذهنی سازی
  • سوما بهمنی*، روناک شاهویی، خالد رحمانی صفحات 324-333
    پیش زمینه و هدف

    مراقبت های دوران بارداری باهدف حفظ حاملگی سالم ازنظر سلامت جسمی و پیامدهای مطلوب روحی برای مادر، نوزاد و خانواده انجام می شود. با توجه به اینکه سلامت و پیشرفت هر جامعه تا حدود زیادی بر سلامت زنان استوار است، این مطالعه باهدف تعیین کیفیت مراقبت های دوران بارداری از دیدگاه گیرندگان خدمات با استفاده از الگوی سروکوال در زمان پاندمی کووید-19 در مراکز جامع سلامت شهر سنندج انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 400 نفر از زنان مراجعه کننده به 10 مرکز جامع سلامت شهر سنندج جهت دریافت مراقبت های دوران بارداری موردمطالعه قرار گرفتند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری به صورت خوشه ای (خوشه 10 تایی) بود. از هرکدام از مراکز 4 خوشه (40 زن باردار) انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سروکوال استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 14 و آمار توصیفی، آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه (یا معادل ناپارامتریک آن ها به ترتیب من ویتنی و کروسکال والیس) همچنین آزمون کای اسکویر و تست دقیق فیشر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     در همه ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات، شکاف منفی کیفیت وجود داشت. شکاف کلی کیفیت در این مطالعه 0.66- بود. بیشترین میانگین این شکاف در بعد ملموسات (44/1-) و کمترین میانگین در بعد همدلی (02/0-) بود. همچنین میان ادراکات و انتظارات مراجعه کنندگان در ابعاد ملموسات، اطمینان و تضمین تفاوت آماری معناداری دیده شد (P0.05).

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج، میان سطح انتظارات و ادراکات دریافت کنندگان مراقبت های دوران بارداری در زمان پاندمی کووید-19 فاصله وجود داشت. انتظارات گیرندگان خدمات فراتر از ادراکات آن ها از وضعیت موجود بوده و هنوز فضای زیادی برای اصلاح به منظور نیل به رضایت گیرندگان خدمات و ارایه خدمات بهداشتی درمانی مطلوب وجود دارد.

    کلیدواژگان: ادراکات، انتظارات، شکاف کیفیت، مراقبت های دوران بارداری، الگوی SERVQUAL، کووید-19
  • زهره مریمی، راضیه پیغمبردوست، ثریا سهیلی* صفحات 334-343
    پیش زمینه و هدف

    مادران دارای نوزاد کموزن، در معرض خطر مشکلات روانی پس از زایمان هستند. مشکلاتی که این مادران تجربه میکنند، شامل اضطراب، افسردگی، استرس و از دست دادن کنترل در مراقبت از کودکشان است. این مطالعه باهدف تعیین اثربخشی مراقبت پیگیر پس از زایمان بر سطح اضطراب مادران دارای نوزاد کموزن انجام شده است.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی است که در سال 1399 بر روی 90 مادر دارای نوزاد کموزن متولدشده در بیمارستان رازی مرند انجام شده است. افرادی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل برگه ثبت اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد اشپیل برگر بود که قبل از مداخله و یک ماه پس از مداخله توسط کمک پژوهشگر از طریق مصاحبه تکمیل شد. مداخله شامل ارایه مراقبتهای پس از زایمان مادر و نوزاد به صورت پیگیر بود که بر اساس خطوط راهنمای مراقبت از منزل شیرخوار در فاصله روزهای 5-3 و 15-14 و 28-21 و 40-30 انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها بهوسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کای دو و تی تست) انجام شد. سطح معناداری 05.0<P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    متغیرهایی نظیر میانگین وزن نوزادان، تحصیلات مادر، میزان درآمد، جنس نوزاد، رتبه تولد و میزان اضطراب مادران در بدو تولد در دو گروه اختلاف معناداری نداشتند. بعد از مداخله مراقبتی میانگین اضطراب مادران اختلاف معناداری نشان داد (001.0<P).

    بحث و نتیجه گیری

    برنامه مراقبتی و مراقبت پیگیر پس از زایمان بر کاهش اضطراب مادرانی که نوزاد کموزن دارند موثر است. لذا بهکارگیری این استراتژی ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: نوزاد کم وزن، مراقبت پیگیر، اضطراب، زایمان
  • سامره اقتدار، زهرا چالاک، ناصر پریزاد*، وحید علی نژاد صفحات 344-358
    پیش زمینه و هدف

    همودیالیز یکی از روش های درمانی موفق و رایج در کنترل نارسایی مزمن کلیه است. بااین حال بیماران وابسته به همودیالیز، علاوه بر تغییرات متعدد فیزیولوژیکی با مشکلات روانی بسیاری نیز مواجه هستند. لذا وجود مداخله روان شناختی در درمان این بیماران ضروری است. هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش رفتارهای ارتقادهنده سلامتی مبتنی بر مدل پندر بر بهزیستی روان شناختی بیماران تحت همودیالیز بود.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی، 90 نفر از بیماران تحت همودیالیز به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون تخصیص داده شدند. بیماران پرسشنامه دموگرافیکی و فرم 54 سوالی پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی ریف را قبل و یک ماه بعد از مداخله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21  در سطح معنی داری  05/0> pتجزیه وتحلیل شد. 

    یافته ها:

     نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت آموزش رفتارهای ارتقادهنده سلامت مبتنی بر مدل پندر بر بهزیستی روان شناختی بود. در ابعاد پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط و رشد شخصی اختلاف آماری معنی دار بود (05/0> p). ولی این اختلاف در ابعاد هدفمندی در زندگی و خودمختاری بین دو گروه بعد از مداخله معنی دار نیست (05/0< p).

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می شود از این روش اثربخش و مقرون به صرفه در برنامه ریزی های مراقبتی بیماران مزمن به منظور بهبود بهزیستی روان شناختی آنان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: همودیالیز، بهزیستی روان شناختی، ارتقای سلامت، مدل ارتقای سلامت پندر
|
  • Saeed Bashirian, Seyedeh Melika Kharghani Moghaddam, Khadijeh Bandeh Elahi, Nasrin Shirmohamadi, Fereshteh Besharati, Fatemeh Malekpour* Pages 258-268
    Background & Aims

    The Internet has become so pervasive that has affected most life skills, including communication skills. Because of easy and daily access to the Internet and need to seek to expand their communication network, students are a vulnerable group of the society to the internet addiction. The aim of this study was to investigate the relationship between internet addiction and students;#39 communication skills based on social support theory.

    Materials & Methods

    In the present descriptive study, 323 students from different dormitories of Hamadan University of Medical Sciences were participated randomly in the study. The questionnaires used included Barton Standard Communication Skills Questionnaire, Sherborne and Stewart Social Support Questionnaire, and Young Internet Addiction Questionnaire. The data were analyzed using SPSS software, and correlation coefficient and linear regression tests were performed.

    Results

    Mean (±SD) scores were 47.48 (±17.71) for internet addiction, 101.96 (±21.79) for social support, 12.50 (±2.34) for social network, and 57.43 (±7.63) for communication skills. There was a significant inverse relationship between internet addiction and communication skills (r = -0.189, p = 0.001). According to the linear regression model, with one-point increase in the communication skills score, the rate of internet addiction decreased by an average of 0.38.

    Conclusion

    Due to the inverse relationship between Internet addiction and communication skills in the students, planning and designing educational-supportive interventions in order to use the internet correctly will prevent internet addiction and improve communication skills in using effective social networks.

    Keywords: Internet Addiction, Communication Skills, Internet, Social Support Theory, Student
  • Zahra Jafari*, Fateme Parvin Pages 269-279
    Background & Aims

    Violence against women is a substance that affects the health of women and society. Although there are laws in most countries to prohibit violence against women, but there is still significant statistics of this social problem. The purpose of this study was to determine the prevalence and causes of various types of violence against women in Iran in 11 years from 2010 to 2021.

    Materials & Methods

    This study is a review which conducted by reviewing articles from google scholar, Springer, Pubmed, and Proquest databases for English sources and Magiran, Iranmedex, and academic Jihad databases for Persian sources, along with library studies. The search keywords were: violence against women, domestic violence, cyber violence, Iranian women, violence against married women in English sources and their equivalent terms in Persian. Initially 18551 articles were extracted that by studying their abstracts and titles and considering the entry and exit criteria, 45 articles were included in the study. The selection criteria of the articles was authentic articles published from 2010 to 2021 in the field of violence against women in Iran.

    Results

    The results of the study showed that the most common type of violence against women in Iran is mental violence, followed by physical violence, and the sexual violence which was the least. Factors such as socio-economic problems, spouse;#39s addiction, age, education level, number of children, cyberspace, Corona crisis, etc. were the underlying factors of violence against women.

    Conclusion

    Psychological violence is the most common type of violence against women in Iran. One of the ways to reduce the crisis of violence against women is to inform them about their rights. Judicial, educational, and medical-health interventions should also be considered.

    Keywords: Violence Against Women, Violence Against Married Women, Iranian Women, Cyber Violence, Domestic Violence
  • Ahmadreza Shamsabadi, MohammadMahdi Sohrabifard, Rasa Khodaverdilou, Bahar Morshed Behbahani, Ibrahim Falahati, Bita Jamali, Bahram Kohnavard, Nima Fallahnia, Kousar Ghaderi* Pages 280-301
    Background & Aims

    World Health Organization declared COVID-19 as a pandemic. Lockdown and distance from normal social activities led to widespread increasing popularity of social networks. Meanwhile, fear and anxiety increased among social media users. The aim of this study was to systematiclly review the factors associated with fear of COVID-19 among social media users.

    Materials & Methods

    We searched the study keywords in Scopus, PubMed, Web of Science, and ScienceDirect databases and all related original articles till August 2021 were reviewed. A total of 172 related articles were identified, which after deleting duplicates (28), and screening titles and abstracts (107), the full texts of 37 residual studies were evaluated for eligibility and inclusion criteria, znd 25 articles included in this review.

    Results

    The summary of review articles showed that using social media during the COVID-19 pandemic era was directly associated with the spread of panic and fear. The most used social media were Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter, YouTube, Telegram, LinkedIn, TikTak, Skype, Zoom, Weibo, TV, and government sources. The impact of social networks on panic in crucial periods depends on age, gender, education, and culture. The results of this systematic review showed that females, married persons, people with a history of anxiety, depression, physical and chronic illness, as well as those whom did not exercise regularly, felt more panic than others. Following medical pages on social media as well as reposting and sharing COVID-19 information on social media could cause more fear.

    Conclusion

    Although, social media can play a pivotal role in raising public awareness and overcoming COVID-19 limitations by reducing risk perception, strengthening social relationships, and preventing fear of shopping during quarantine days by developing online shoppings, but may indirectly spread fake reports and increase anxiety.

    Keywords: COVID-19, Fear, Social Media, Communication, Health, Systematic Review
  • Tahmineh Naji, Karvan Bekmaz, Afsaneh Sadooghiasl* Pages 302-311
    Background & Aims

    The work pressure and frequent exposure of nurses to painful and excruciating conditions of patients in the workplace can lead to stressin them.Considering that perceived organizational support can be a strong factor in controlling stressful situations, this study was conducted with the aim of determining the relationship between nurses;#39 stress coping strategies and perceived organizational support in Tehran University of Medical Sciences hospitals.

    Materials & Methods

    This cross-sectional analytical study was performed on 607 nurses working in hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2021. Sampling was done in a stratified manner and by proportional assignment. Data was collected using a demographic questionnaire, perceived organizational support, and coping with stressful situations, and then analyzed using SPSS software version 22 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The findings of this study showed that perceived organizational support was 2.16 ± 1.19 and coping with stressful situations was 2.77 ± 0.38. Spearman;#39s correlation test showed that there was direct but not significant relationship between coping with stressful situations and perceived organizational support in the nurses (P=0.134).

    Conclusion

    It seems that nurses are more exposed to stress due to facing hospital’s stressful environment. Therefore, it seems necessary to prepare low stressful situations for nurses by planning and presenting suitable policies.

    Keywords: Coping strategies, Nurses, Perceived organizational support
  • Mosa Ghadernejad, Mahin Etemadnia*, Farnaz Farshbaf Mani Sefat Pages 312-323
    Background & Aims

    Borderline personality disorder is the most common personality disorder in psychiatric settings. The aim of this study was to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and the combination of dialectical behavior therapy and mentalization-based therapy in improving the symptoms of people with borderline personality disorder.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was a pre-test/post-test type with a control group. 45 people with borderline personality disorder referred to psychological clinics in Urmia city, Iran in 2021 were selected by available sampling method and then randomly assigned to two intervention and control groups (15 people in each group). For the first experimental group, 12 sessions of combination of dialectical behavior therapy and metallization-based therapy were performed, and for the second experimental group, 12 sessions of dialectical behavioral therapy were implemented. The control group did not receive any intervention. The control group did not receive any intervention. The borderline personality scale was used to collect data. The data were analyzed using SPSS version 24 software and descriptive statistics and inferential ANCOVA statistics.

    Results

    The average scores of borderline personality in the stages before and after the intervention in the first experiment group were 36.00 and 28.13, in the second experiment group were 35.56 and 32.20, and in the control group were 36.73 and 36.04, respectively. The results of covariance analysis showed that the mean of borderline personality in the intervention group which toke combination of dialectical behavior therapy and metallization-based therapy had decreased significantly in comparison with the group of dialectical behavior therapy alone.

    Keywords: Borderline Personality Disorder, Dialectical Behavior Therapy, Mentalization Based Therapy
  • Soma Bahmani*, Roonak Shahoie, Khaled Rahmani Pages 324-333
    Background & Aims

    prenatal care is performed with the aim of maintaining a healthy pregnancy in terms of physical health and favorable mental outcomes for the mother, baby, and family. Considering that the health and progress of any society is largely based on the health of women, this study was conducted with the aim of determining the quality of prenatal care from the perspective of the service recipients using the SERVQUAL pattern during the Covid-19 pandemic in sanandaj comprehensive health centers.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytic study, 400 women referring to 10 comprehensive health centers in Sanandaj city to receive prenatal care were studied. The sampling method was cluster sampling (10 people in each cluster). 4 clusters (40 pregnant women) were selected from each center. SERVQUAL questionnaire was used to collect the data. Data were analyzed using Stata version 14 software and descriptive statistics i.e. independent t-test, one-way analysis of variance (or their non-parametric equivalent i.e. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis, respectively), as well as chi-square test and Fisher;#39s test.

    Results

    There was a negative quality gap in all five dimensions of service quality. The overall quality gap in this study was -0.66. The highest mean of this gap was in the concrete dimension (-1.44), and the lowest mean was in the empathy dimension (-0.02). Also, a statistically significant difference was seen between the perceptions and expectations of the clients in terms of tangibles, assurance, and guarantee (P0.05).

    Conclusion

    Based on the results, there was a gap between the level of expectations and perceptions of prenatal care recipients during the Covid-19 pandemic. The expectations of the service recipients was beyond their perceptions of the existing situation, and there is still large gap for improvement in order to achieve the satisfaction of the service recipients and provide the desired health care services.

    Keywords: Perceptions, Expectations, Quality Gap, Prenatal Care, SERVQUAL Pattern, Covid-19
  • Zohre Maryami, Raziyeh Peyghambardoost, Soraya Soheili* Pages 334-343
    Background & Aims

    Mothers with low-birth-weight babies are at the risk of psychological problems after delivery. The problems these mothers experience include anxiety, depression, stress, and loss of control over their child's care. This study was conducted with the aim of determining the effectiveness of postpartum follow-up care on the anxiety level of mothers with low birth weight babies.

    Materials & Methods

    The present study is an experimental study that was conducted in 2019 on 90 mothers with low birth weight babies, born in Razi Hospital, Marand, Iran. People who met the inclusion criteria were selected through available sampling, and randomly divided into intervention and control groups. The data collection tool included a demographic information registration sheet and a standard Spielberger questionnaire, which was completed before and one month after the intervention by the researcher's assistant through an interview. The intervention included the provision of follow-up postnatal care for the mother and the baby, which was carried out based on the guidelines for home care of the infant on days 3-5, 14-15, 21-28, and 30-40. Data analysis was done using SPSS version 16 software and using descriptive and inferential statistical tests (chi-square test and t-test). A significance level of P<0.05 was considered.

    Results

    At the birth, variables such as the average weight of babies, mother's education, amount of income, baby's sex, birth rank, and the anxiety level of mothers had no significant difference in two groups. After the care intervention, the mean anxiety of mothers showed a significant difference (P<0.001).

    Conclusion

    The care program and follow-up care after delivery is effective in reducing the anxiety of mothers who have low birth weight babies. Therefore, it seems necessary to use this strategy.

    Keywords: Low-Birth-Weight Baby, Continuous Care, Anxiety, Delivery
  • Samere Eghtedar, Zahra Chalak, Naser Parizad*, Vahid Alinezhad Pages 344-358
    Background & Aims

    Hemodialysis is one of the successful and common treatment methods in controlling chronic kidney failure; however, hemodialysis-dependent patients face many psychological problems along with numerous physiological changes. Therefore, psychological intervention in the treatment of these patients is necessary. The purpose of this research was to determine the effect of teaching health-promoting behaviors based on Pender's model on the psychological well-being of hemodialysis patients.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study, 90 patients undergoing hemodialysis were assigned randomly to control and intervention groups. The patients completed the demographic questionnaire as well as the 54-question form of the Ryff psychological well-being questionnaire before and one month after the intervention. The data was analyzed using SPSS 21 statistical software at a significant level of p<0.05.

    Results

    The results showed the positive effect of teaching health-promoting behaviors based on Pender's model on psychological well-being. There were statistically significant differences in the dimensions of self-acceptance, positive relationships with others, environmental mastery, and personal growth (p<0.05), but there were not significant differences in the dimensions of purpose in life and autonomy between the two groups after the intervention (p > 0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it is recommended to use this effective and affordable method in the care planning of chronic patients in order to improve their psychological well-being.

    Keywords: Hemodialysis, Psychological Well-Being, Health-Promotion, Pender’s Health Promotion Model