فهرست مطالب

نشریه سالمندشناسی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود کریمی، حمیده معصومی، محمدحسین شریفی، مهسا یاراللهی* صفحات 1-13
    مقدمه

    رژیم غذایی مدیترانه ای در حفظ و تامین سلامت سالمندان نقش موثری ایفا می کند. با این حال سالمندان ساکن در کشورهای خارج از منطقه مدیترانه، با دشواری هایی برای پایبندی به این رژیم غذایی مواجه میشوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند بوده است.

    روش

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1399 بر روی 130 زن سالمند ساکن شهر شیراز انجام گرفت. نمونه ها به وسیله نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای از مراکز جامع سلامت انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه حضوری و با استفاده از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه تبعیت از رژیم غذایی مدیترانه ای، پرسشنامه کیفیت زندگی لیپاد و دو پرسشنامه محقق ساخت نگرش و دانش تغذیه ای جمع آوری شدند. داده ها در نرم افزار spss نسخه 25 و در سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     میانگین سنی سالمندان در مطالعه حاضر برابر با 44/3± 95/63  بود. براساس نتایج، 2/19 درصد از شرکت کنندگان دارای پایبندی پایین، 2/66 درصد دارای پایبندی متوسط و 6/14 درصد دارای پایبندی بالا به رژیم غذایی مدیترانه ای بودند. میان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای با سن (r=- 0.24, P< 0.01) و فشارخون دیاستولیک (r=- 0.31, P< 0.05) همبستگی معنی دار معکوس و با تحصیلات (r= 0.20, P< 0.05) و کیفیت زندگی (r=  0.34, P< 0.001) همبستگی معنی دار مثبت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای در زنان سالمند ایرانی در سطح مطلوب قرار ندارد. به علاوه، پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای با کیفیت زندگی زنان سالمند همبستگی داشت، بنابراین مداخلاتی که باعث افزایش پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای می شود، می تواند کیفیت زندگی زنان سالمند ایرانی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، تغذیه، رژیم غذایی مدیترانه ای، زنان، کیفیت زندگی
  • لیلا علیالی، سید صدرالدین شجاع الدین*، محمدعلی سلیمان فلاح صفحات 14-24
    مقدمه

    اختلال در حفظ تعادل از جمله پیامدهای افزایش سن است که سبب اختلال و ناتوانی در فعالیت های عملکردی این افراد و نیز باعث زمین خوردن سالمندان می شود. که همه این موارد اهمیت پیشگیری از خطر سقوط سالمندان را افزایش می دهد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر و ماندگاری برنامه تمرینی اتاگو بر تعادل، استقامت قلبی-عروقی و قدرت اندام تحتانی زنان سالمند دارای سابقه سقوط بود.

    روش کار

    این مطالعه یک تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و مرحله ماندگاری است، که در آن 30 زن سالمند 60 تا 70 سال به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تجربی 15 نفره تمرینات اوتاگو و گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات اوتاگو (8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) را اجرا نمودند. قبل و پس از 8 هفته تمرینات و یک ماه پس از اتمام تمرینات، به منظور اندازه گیری تعادل، استقامت قلبی - عروقی و قدرت اندام تحتانی آزمودنی ها به ترتیب از  آزمون Y، آزمون 6دقیقه راه رفتن و آزمون 30 ثانیه بلند شدن از روی صندلی اندازه گیری بعمل آمد. در بخش آمار استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معناداری 95 درصد (05/0>P) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که در گروه تجربی تفاوت معناداری در امتیازات کسب شده بین گروه پیش آزمون و پس آزمون در تعادل، استقامت قلبی - عروقی و قدرت اندام تحتانی وجود دارد، (05/0≥p). این در حالی است که در گروه کنترل برای هر سه متغیر تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0≥p).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد گروه تمرینی اوتاگو موجب بهبود معنادار در تعادل، استقامت قلبی - عروقی و قدرت اندام تحتانی سالمندان می شود. لذا جهت کاهش خطر سقوط و بهبود کنترل پاسچر سالمندان می توان از تمرینات اوتاگو استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سالمندان، تعادل، اوتاگو
  • نسیم خواجویان، علی محمد مختاری، رضا نوری، بهروز حسین پور، رقیه اسلامی، فاطمه حسینی مقدم، فائزه سعدآبادی، مریم مرادی* صفحات 25-36
    مقدمه

     پاندمی کووید-19 منجر به تغییرات قابل توجهی در روال روزانه و سبک زندگی افراد در سراسر جهان شده،  در این میان سالمندان طیف وسیعی از چالش ها بویژه مشکلات روانشناختی را تجربه می کنند بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت خواب و عوامل مرتبط به آن در سالمندان شهرستان گناباد در دوران پاندمی کووید-19، سال 1400 طراحی شده است.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 400  سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای دو بخشی شامل بخش اول پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ بود. نمونه ها به صورت طبقه ای انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به صورت تلفنی (به علت سرایط بیماری)  از مراکز سلامت جامعه و پایگاه های بهداشتی انجام شد. داده ها باکمک نرم افزار (SPSS) با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و با سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 52/5±35/66 بود و 71 درصد از سالمندان کیفیت خواب نامطلوب داشتند. یافته ها حاکی از آن بود بین نوع رسانه گروهی (001/0 > p) ، زمان استفاده از رسانه های گروهی (001/0 > p)، تحصیلات (04/0 = p)، شغل (04/0 = p)، محل سکونت (001/0 > p) و سابقه داروهای خواب آور (002/0 > p) با کیفیت خواب ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش کیفیت خواب سالمندان در دوران پاندمی کووید-19 بسیار پایین بود، بنابراین با توجه به عوارض کیفیت خواب پایین در سالمندان اتخاذ راهکارهایی در ارتباط با درمان مشکلات خواب سالمندان در دوران پاندمی کووید-19 ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت خواب، عوامل مرتبط، کووید-19
  • مهشید یاراحمدی، طاهره دهداری*، وحیدرضا برهانی نژاد، جمیله ابوالقاسمی صفحات 37-44
    مقدمه

    سالمندی، بهترین مرحله برای تعالی انسان است و در نهایت، بلوغ انسانی را منعکس می کند. اضطراب وجودی از جمله مهم ترین هیجانات است که نقشی تعیین کننده در دوره های مختلف رشد و از همه مهم تر در دوره سالمندی دارد و ناشی از درک فرد از بودن و وجود خویش، محدودیت ها، تنگناها و پیامدهای آن می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین ارتباط بین تعالی سالمندی با اضطراب وجودی در سالمندان شهر کرمان در سال 1399 بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی (از نوع تحلیلی) در سال 1399 انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل 200 نفر از سالمندان بالای 60 سال مراجعه کننده به پایگاه ها و مراکز جامع خدمات سلامت شهر کرمان بودند. در این پژوهش، جهت جمع آوری داده ها از فرم کوتاه مقیاس ژروترانسندنس (تعالی سالمندی) که دارای 10 گویه و سه زیر مقیاس بود و همچنین مقیاس اضطراب وجودی که دارای 13 گویه بود، استفاده شد. 18 پرسشنامه تکمیل شده به دلیل ناقص بودن اطلاعات کنار گذاشته شد. در نهایت، داده های 182 پرسشنامه توسط نرم افزار آماری SSPS (نسخه 22) و آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس و من ویتنی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تنها بین بعد یکپارچگی از ابعاد تعالی سالمندی با اضطراب وجودی، رابطه آماری معکوس و معنی دار (008/0 p=، 197/0-r=) وجود داشت. بین نمره تعالی سالمندی افراد با سن، تحصیلات و وضعیت سلامت افراد مورد مطالعه ارتباط معناداری وجود داشت. همچنین، بین نمره اضطراب وجودی افراد مورد مطالعه با وضعیت شغلی آنان، ارتباط آماری معنی داری گزارش شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه حاکی از این بود که بعد یکپارچگی از ابعاد تعالی سالمندی با اضطراب وجودی رابطه آماری معکوس و معنی داری دارد. لازم است در مداخلات روانشناختی برای کاهش اضطراب وجودی سالمندان، بر بهبود بعد یکپارچگی تمرکز بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، اضطراب وجودی، تعالی سالمندی
  • حافظ صفری، سید عبدالمجید بحرینیان*، محمدحسن غنی فر صفحات 45-55
    مقدمه

    اضطراب سلامتی یکی از مشکلات روانی شایع در دوران اپیدمی کووید-19 است. این مشکل با توجه به آسیب پذیری جسمی سالمندان و آگاهی آنها از این موضوع، می تواند در این گروه سنی شایع تر باشد و سلامت روان آنها را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب سلامتی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان بستری بهبودیافته ی مبتلا به کووید-19 انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بوده و جامعه آماری، کلیه سالمندان با سابقه ابتلا به کووید-19 و بستری در بیمارستان شهدای شهرستان سرپل ذهاب در استان کرمانشاه بود. 198 نفر از این سالمندان به روش انتخاب تصادفی از لیست مبتلایان بستری انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه کوتاه اضطراب سلامت سالکوفسکیس و همکاران و پرسشنامه مشخصات دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های کای اسکویر، کروسکال-والیس، مان-ویتنی و ضرایب همبستگی کرامر وی و کندال تاو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 31/31 درصد از سالمندان از اضطراب سلامتی بالا رنج می برند و بیش از نصف جمعیت سالمندان (58/07 درصد) میزان اضطراب سلامتی متوسط به بالا را تجربه می کردند. بین متغیرهای جنس (0/001=P)، سن (0/001>P)، وضعیت تاهل (0/001>P)، سابقه بیماری مزمن (0/015=P) و میزان فعالیت بدنی سالمندان (0/001>P) با میزان اضطراب سلامتی رابطه ی معنی داری وجود داشت (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    اضطراب سلامتی در سالمندان بستری شده و بهبودیافته ی مبتلا به کووید-19 شایع است. تامین سلامت روانی این گروه از سالمندان در کنار سلامت جسمانی آنها در دوران همه گیری حاضر باید مورد توجه قرار گیرد. فعالیت بدنی کافی می تواند در این زمینه نقش محافظت کننده داشته باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سالمند، اضطراب، بیماری مزمن
  • ژاله زندیه، فرحناز محمدی شاهبلاغی، محسن واحدی، محمد نظری وانانی* صفحات 56-67
    مقدمه

    یکی از مشکلاتی که به طور معناداری بر کیفیت زندگی و سلامتی افراد سالمند تاثیر می گذارد، سالمند آزاری است که معمولا گزارش نمی شوند. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط بروز سالمند آزاری با بار مراقبتی مراقبین در سالمندان دارای مراقب غیررسمی مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شده است.

    روش :

     مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال 1399 بر روی 370 نفر از مراقبین سالمندان شهر تهران که فرد سالمند از لحاظ شناختی یا عملکردی وابسته فرد مراقب بودند، انجام شد. نمونه های موردمطالعه به روش نمونه گیری در دسترس از مراجعه کنندگان سرپایی به کلینیک های روزانه بیمارستان های منتخب انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به احتمال وقوع سالمند آزاری، بار مراقبتی، و عوامل دموگرافیک از طریق مصاحبه با سالمندان و مراقبین در کلینیک های سرپایی جمع آوری گردید. برای بررسی سالمند آزاری نسبت به سالمندان از سوی مراقبین از پرسش نامه غربالگری سالمند آزاری مراقبین[1] و برای سنجش بار مراقبتی مراقبین سالمند از نسخه فارسی پرسش نامه بار مراقبتی زریت[2] استفاده شد. در این مطالعه از آمارهای توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار و درصدها برای توصیف داده ها و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی بین متغیرها و ارتباط بین متغیرهای کمی از آزمون ANOVA استفاده گردید. کلیه آنالیزهای تحلیل مربوطه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد. و مقدار احتمال کمتر از 05/0 به عنوان معناداری آماری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی مراقبین و سالمندان به ترتیب برابر با 76/12 ± 04/47  و 54/8 ± 39/69 سال به دست آمد. در این مطالعه میانگین احتمال سالمند آزاری از سوی مراقب 5/66 و میانگین بار مراقبتی مراقبین 3/48 به دست آمد. این مطالعه نشان داد ارتباط معنی داری میان احتمال سالمند آزاری و بار مراقبتی وجود دارد (001/0<p).متغیرهای دموگرافیک جنسیت، تحصیلات، وضعیت اشتغال و تاهل مراقب با احتمال سالمند آزاری معنی دار نبودند ولی اختلاف متغیر وضعیت اقتصادی مراقب با احتمال سالمند آزاری معنی دار بوده است (01/0 =<p). همچنین میان متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل و اشتغال سالمند با احتمال سالمند آزاری ارتباط معنی دار یافت نشد اما با متغیرهای وضعیت تحصیلات و وضعیت اقتصادی ارتباط معنی دار به دست آمد (01/0 =<p). ارتباط معنی داری میان مدت زمان ناتوانی با احتمال وقوع سالمند آزاری یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر احتمال وقوع بالای سالمند آزاری نسبت به سالمندان تحت تاثیر فشار مراقبتی مراقبین را گزارش می دهد لذا این امر لزوم رسیدگی به موقع و مداوم را از سوی سازمان های مرتبط به این مسیله اجتماعی را گوشزد می کند تا موقعیت هایی را که می تواند منجر به افزایش بار مراقبتی مراقبین و ایجاد زمینه وقوع سالمند آزاری می شود را شناسایی، کنترل و پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: سالمند، سالمند آزاری، مراقب، بار مراقبتی
  • غزاله خلیقی*، یدالله ابوالفتحی ممتاز، مهشید فروغان، فاطمه تهرانی فر صفحات 68-78
    مقدمه

    توسعه نگرش منفی نسبت به سالمندان در خانواده و جامعه میتواند باعث ایجاد سوءرفتار نسبت به آنان شود؛ لذا بهبود نگرش نسبت به سالمندان بر سلامت و کیفیت زندگی آنان اثرات مطلوبی خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر تاثیر برنامه بازدید از سرای سالمندان بر نگرش دانش آموزان درباره خانه سالمندان است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع تجربی بر روی 66 نفر از دانش آموزان دختر، پایه هفتم در دو گروه کنترل و مداخله با نمونه گیری به روش بلوک تصادفی در تهران در سال 96 انجام شد. گروه مداخله برنامه بازدید از سرای سالمندان داشتند. قبل از انجام بازدید و ملاقات با سالمندان، آموزش در خصوص موضوع سالمندی، افراد سالمند و خانه سالمندان به دانش آموزان گروه مداخله داده شد و نحوه برقراری ارتباط با سالمندان نیز شرح داده شد. سپس برنامه بازدید از سرای سالمندان اجرا شد. 4 هفته پس از اجرای مداخله، مجددا پرسشنامه بررسی نگرش توسط هر دو گروه تکمیل گردید. گردآوری داده ها با پرسشنامه پژوهشگر ساخته در دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و بررسی نگرش دانش آموزان انجام شد. نگرش دانش آموزان قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 23 SPSS و از طریق آزمونهای تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون سنجیده شد.

    یافته ها

    در گروه مداخله، میزان"نگرش به افراد سالمند"در مراحل قبل (13/16) و بعد از مداخله (58/17) تفاوت معناداری وجود داشت (001/0> P)؛ اما در گروه کنترل، مراحل قبل (70/14) و بعد از مداخله (96/14) مبین تفاوت آماری معنادار نبود (05/0>P). "نگرش به سرای سالمندان"در گروه مداخله، نمرات قبل از مداخله (61/21) نسبت به بعد از مداخله (88/22)، تفاوت آماری معنادار بود. نگرش نسبت به سپردن والدین به سرای سالمندان" در گروه های مداخله و کنترل؛ قبل و بعد از مداخله، تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (05/0< P).

    نتیجه گیری

    بازدید از سرای سالمندان اثر مثبتی بر نگرش دانش آموزان در خصوص افراد سالمند و سرای سالمندان داشته و نسبت به سپردن والدین به سرای سالمندان تاثیری نداشته است.

    کلیدواژگان: نگرش، سالمندان، خانه سالمندان، ارتباطات اجتماعی
  • حلیمه کری، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، محمدعلی حسینی، مریم ترابیان، محسن واحدی، ژاله زندیه صفحات 79-89
    مقدمه

    سالمندان اغلب از اختلالات خواب رنج می برند و برای رفع آن، بیشتر از دارودرمانی کمک می گیرند. درحالیکه روش های غیردارویی از جمله، نوردرمانی بعنوان یکی از روش های غیرتهاجمی می تواند نقش موثر بر چرخه خواب و بیداری داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نوردرمانی بر کیفیت خواب سالمندان مراجعه کننده به کلینیک رفیده شهرتهران بود.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون یک گروهی در30 نفر سالمند مراجعه کننده به کلینیک رفیده، به روش نمونه گیری در دسترس از بین واجدین شرایط ورود به مطالعه در سال 1400 انجام شد. مداخله نوردرمانی به مدت 60 دقیقه در روز، بین ساعت 8-10 صبح و در روزهای آفتابی در طول 30 روز متوالی انجام گرفت. داده ها از طریق پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه آزمون شناختی جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25  و آزمون های آماری یومان ویتنی، شاپیرو ویلک،t  مستقل، t زوجی، ویلکاکسون، واریانس یکراهه، کروسکال - والیس در سطح معنادار (0/05>P) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) کیفیت خواب قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر 11 (3/38±) و7/60 (2/53±) و وضعیت خواب 100٪ سالمندان قبل از مداخله و 73/3٪ آنها بعد از مداخله نامناسب بود؛ اختلاف میانگین کیفیت خواب و میانگین کلیه ی مولفه های کیفیت خواب شامل اختلالات خواب، طول مدت خواب واقعی، تاخیر در به خواب رفتن، اختلال در عملکرد روزانه، بازدهی خواب، کیفیت ذهنی خواب (بجز مولفه ی "میزان استفاده از داروهای خواب آور") قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی دار داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نوردرمانی طبیعی بر کیفیت خواب سالمندان تاثیردارد اما با توجه به محدودیت های پژوهش و عدم وجود گروه کنترل در مطالعه ی حاضر و به دلیل وجود همه گیری کرونا، در تعمیم دادن آن به کل جامعه باید محتاط بود. پژوهشگران انجام مطالعات بیشتر در این زمینه را پیشنهاد می دهند.

    کلیدواژگان: نوردرمانی، نورخورشید، کیفیت خواب، سالمند
|
  • Masoud Karimi, Hamideh Masoumi, MohammadHossein Sharifi, Mahsa Yarelahi* Pages 1-13
    Introduction

    The Mediterranean diet plays an essential role in maintaining older adults’ health and their quality of life (QOL). However, the older adults living in countries outside of the Mediterranean region face difficulties in adhering to the diet. This study aimed to investigate Mediterranean diet adherence and related factors among older women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 130 older women living in Shiraz in 2019. Samples were selected by two-stage cluster sampling from comprehensive health centers. Data were collected through face-to-face interviews using a demographic information questionnaire, Mediterranean diet adherence questionnaire, Lipad quality of life questionnaire, and two researcher-made questionnaires on nutritional attitude and nutritional knowledge. Data were analyzed by SPSS software version 25 at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean age of the elderly in the present study was 63.95 ± 3.44. According to the results, 19.2% of participants had low adherence, 66.2% had moderate adherence, and 14.6% had high adherence to the Mediterranean diet. There was a significant negative correlation between adherence to the Mediterranean diet with age (r = - 0.24, p <0.01), and diastolic blood pressure (r = - 0.31, p <0.05) and showed a significant positive correlation with education (r = 0.20, p <0.05) and QOL (r = 0.34, p <0.001).

    Conclusion

    Adherence to the Mediterranean diet in Iranian women elderly was not at a desirable level. In addition, adherence to the Mediterranean diet was correlated with the QOL of the older adults, so interventions are needed that increase adherence to the Mediterranean diet to improve the quality of life of Iranian women elderly.

    Keywords: Elderly, Nutrition, Mediterranean diet, Female, Quality of life
  • Leila Aliali, Seyed Sadrodin Shojaodin*, Soleymanfallah M.A Pages 14-24
    Introduction

    Impaired balance is one of the consequences of aging that causes disruption and inability to function in these people and also causes the elderly to fall. All of this increases the importance of preventing the risk of falls for the elderly. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect and persistence of Otago exercise program on balance, cardiovascular endurance and lower limb strength in elderly women with a history of falls.

    Methods

    This study is a quasi-experimental study with pretest-posttest design and survival phase, in which 30 elderly women aged 60 to 70 years were randomly divided into two equal experimental groups of 15 people in Otago and control group (15 people). The experimental group performed Otago exercises (8 weeks, 3 sessions per week and 45 minutes per session). Before and after 8 weeks of training and one month after training, in order to measure balance, cardiovascular endurance and lower limb strength of the subjects, respectively, from Y test, , The 6-minute walk test and the 30-second standing-up test were measured. In the inferential statistics section, analysis of variance with repeated measures at a significance level of 95% (P <0.05) was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that in the experimental group there was a significant difference in the scores obtained between the pre-test and post-test groups in balance, cardiovascular endurance and lower limb strength (p≥0.05). However, there was no significant difference in the control group for all three variables (p≥0.05).

    Conclusion

    The results showed that the Otago training group significantly improves balance, cardiovascular endurance and lower limb strength in the elderly. Therefore, Otago exercises can be used to reduce the risk of falls and improve postural control in the elderly.

    Keywords: Elderly, Balance, Otago
  • Nasim Khajavian, Ali Mohammad Mokhtari, Behrooz Hosseinpour, Roghayeh Eslami, Fatemeh Hosseini Moghaddam, Faezeh Saadabadi, Maryam Moradi* Pages 25-36
    Introduction

    The Covid-19 pandemic has led to significant changes in the daily routine and lifestyle of people around the world, including the elderly experiencing a wide range of challenges, especially psychological problems, so the present study aims to examine sleep quality and related factors Designed for the elderly in the city of Gonabad during the Covid-19 pandemic, 2021.

    Methods

    The present cross-sectional study was performed on 400 elderly people who met the inclusion criteria. Data collection tools were a two-part questionnaire including the first part of the demographic information questionnaire and the second part of the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire. Samples were selected randomly. Data were collected by telephone (due to illness) from community health centers and health centers. Data were analyzed using software (SPSS) using descriptive and inferential statistics with a significance level of less than 0.05.

    Results

    In the present study, the mean and standard deviation of age of participants was 66.35 ± 5.52 and 71% of the elderly had poor sleep quality. Findings showed that between social media type (P<0.001), time of using social media (P<0.001), education (P= 0.04), job (P=0.04), residence (P<0.001) and history of sleeping pills (P<0.002) had a significant association with sleep quality. 

    Conclusions

    According to the research findings, the quality of sleep of the elderly during the Covid-19 pandemic was very low, so due to the effects of poor sleep quality in the elderly, it seems necessary to adopt strategies related to the treatment of sleep problems in the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Elderly, sleep quality, associated factors, COVID – 19
  • Mahshid Yarahmadi, Tahere Dehdari*, Vahidreza Borhaninejad, Jamile Abolghasemi Pages 37-44
    Objectives

    Aging is the best stage for human excellence and ultimately reflects human maturity. Existential anxiety is one of the most important emotions that plays a vital role in different stages of development and most importantly in old age and is due to the individual's understanding of his/her being and existence, limitations, bottlenecks and consequences. The aim of this study was to determine the relationship between gerotranscendence and existential anxiety in the elderly in Kerman in 2021.

    Methods

    This cross-sectional study (descriptive-analytical) was conducted in 2021. The study sample included 200 elderly people over 60 years old who referred to primary health care facilities of Kerman. In this study, to collect data, the short form of Gerotranscendence Scale which had 10 items and three subscales and also Existential Anxiety Scale which had 13 items were used. 18 questionnaires were excluded due to incomplete information. Finally, the data of 182 questionnaires were analyzed by SSPS (version 22) statistical software and Spearman correlation, Mann- Whitney U and Kruskal -Wallis H.

    Results

    The results showed that there was significant correlation between integration (of the dimensions of Gerotranscendence) dimension with existential anxiety (p = 0.008, r = 0.197). There were significant relationships between participants, age, educational level or health status and the mean score of gerotranscendence of them. Also, there was a statistically significant relationship between the scores of existential anxiety of the participants and their occupation status.

    Conclusion

    Findings of the present study showed that the dimension of integration has a significant inverse relationship with existential anxiety. Psychological interventions to reduce the existential anxiety of the elderly need to focus more on improving the integration dimension.

    Keywords: Gerotranscendence, existential anxiety, aging
  • Hafez Safari, Seyed abdolmajid Bahrainian*, MohammadHassan Ghanifar Pages 45-55
    Introduction

    Health anxiety is one of the common mental problems during the Covid-19 epidemic. Considering the physical vulnerability of the elderly and their awareness of this issue, this problem can be more common in this age group and affect their mental health. The present study was conducted with the purpose of determining the level of Health anxiety and related factors to it in recovered hospitalized elderly patients with COVID-19.

    Methods

    This study was a descriptive-correlational research and the statistical population was all elderly people with a history of being infected with Covid-19 and subsequent hospitalization in Shohada hospital in Sarpole Zahab, Kermanshah province. 198 elderly people were randomly selected from the list of hospitalized patients and were examined by completing the Salkovskis et al. short health anxiety inventory and demographic characteristics questionnaire. Data were analyzed by SPSS 21 software and using Chi-square test, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test and Cramer’s V, Kendall’s Tau C correlation coefficients.

    Results

    The results showed that 31.31% of the elderly suffered from high health anxiety and more than half of the elderly population (58.07%) experienced moderate to high health anxiety. There was a significant relationship between the demographic variables of sex (P=0.001), age (P<0.001), marital status (P<0.001), history of chronic disease (P=0.015) and the level of physical activity (P<0.001) with the level of health anxiety (p≤0.05).

    Conclusion

    Health anxiety is prevalent among recovered hospitalized elderly patients with COVID-19. Providing the mental health of this group of the elderly, along with their physical health, should be considered during the current epidemic. Adequate physical activity can play a protective role in this regard.

    Keywords: COVID-19, Aged, Anxiety, Chronic Disease
  • Zhale Zandieh, Farahnaz Mohammadi-Shahboulaghi, Mohsen Vahedi, Mohammad Nazari* Pages 56-67
    Introduction

    One of the problems that significantly affects the quality of life and health of the elderly is elder abuse, which is usually not reported. The present study was conducted in order to examine the relationship between the possibility of elder abuse and the care burden of caregivers in elderly people with informal caregivers referring to selected hospitals in Tehran.

    Methods

    The current study is a cross-sectional descriptive study that was conducted in 2020 on 370 elderly people who is cognitively or functionally dependent and has a resident family caregiver living in Tehran with family caregivers who were chosen as available samples from outpatients to daily clinics of selected hospitals. Interviews with the elderly and caregivers in outpatient clinics were used to obtain data on abuse, care burden, and demographic factors. The Elderly Abuse by caregivers Questionnaire was used to measure elder abuse, and the Zarit Questionnaire in Persian was employed to assess the burden of care. In this study, descriptive statistics such as mean, standard deviation, and percentages were used to describe the data, and Pearson's correlation coefficient was used to check the correlation between variables and the relationship between quantitative variables from ANOVA test. All related analyzes were performed using SPSS v.25 software. And probability value less than 0.05 was considered as statistical significance.

    Results

    The average age of caregivers and elderly was 47.04 ± 12.76 and 69.39 ± 8.54 years, respectively. In this study, the average probability of elder abuse by the caregiver was 66.5 and the average care burden of caregivers was 48.3. This study showed that there is a significant relationship between the possibility of elder abuse and care burden (P<0.001). The demographic variables of gender, education, employment and marital status of the caregiver were not significant with the possibility of elder abuse, but the difference of the economic status variable of the caregiver with the possibility of elder abuse was significant (P<0.01). Also, no significant relationship was found between the variables of gender, marital status, and employment of the elderly with the possibility of elder abuse, but a significant relationship was found with the variables of education status and economic status (P<0.01). There was no significant relationship between the duration of disability and the possibility of elder abuse.

    Conclusion

    The present study reports the high probability of elder abuse towards the elderly under the pressure of caregivers' care, so this highlights the need for timely and continuous attention from the organizations related to this social issue in order to avoid situations that can lead to an increase in the care burden of caregivers and create Identify, control and prevent the occurrence of elder abuse.

    Keywords: elderly, elder abuse, caregiver, burden of care
  • Ghazale Khalighi*, Yadola Abolfathi Mumtaz, Mahshid Foroughan, Fatemeh Tehrani Far Pages 68-78
    Introduction

    Developing a negative attitude towards the elderly in the family and society can cause misbehavior towards them; therefore, improving the attitude towards the elderly will have positive effects on their health and quality of life. In the current research, an attempt has been made to investigate effect of a nursing home visit program on students' attitudes about the nursing home.

    Method

    The present experimental study was conducted on 66 female students, seventh grade, in two groups of control and intervention by random block sampling in Tehran in 2016. The intervention group had a plan to visit nursing homes. Before visiting and meeting with the elderly, the intervention group students were given training on aging, elderly people and nursing homes, and how to communicate with the elderly was also explained. Then the program of visiting the old people's home was implemented. 4 weeks after the implementation of the intervention, the attitude survey questionnaire was completed again by both groups (103-105). Data collection was done with a researcher-made questionnaire in two sections: demographic information and students' attitudes. Students' attitudes were measured before and after the intervention in both groups. Data were measured using SPSS 23 software and independent t, paired t, Man-Whitney and Wilcoxon tests.

    Result

    In the intervention group, there was a significant difference in the level of "attitude towards the elderly" before (16.13) and after the intervention (17.58) (P>0.001); But in the control group, the steps before (14.70) and after the intervention (14.96) did not show statistically significant difference (P>0.05). "Attitude towards the nursing home" in the intervention group, the scores before the intervention (21.61) compared to after the intervention (22.88), there was a statistically significant difference, and in the control group, no statistically significant difference was observed before and after the intervention. "Attitude towards leaving parents to nursing homes" in intervention and control groups; before and after the intervention, no significant statistical difference was observed (P < 0.05).

    Conclusion

    Visiting the nursing home had a positive effect on the students' attitudes towards the elderly and the nursing home, but it did not affect towards leaving parents to the nursing home.

    Keywords: Attitude, Aged, Nursing Homes, Social Communication
  • Halime Kori, F.Mohammadi *, Mohammadali Hosseini, Maryam Torabian, Vahedi Mohsen, Zandie Zhaleh Pages 79-89
    Introduction

    Elderly people often suffer from sleep disorders and to solve it, the elderly often suffers from sleep disorders and seek more help from medication. While non-pharmacological methods, including light therapy, as one of the non-invasive methods, can have an effective role on the sleep-wake cycle. The purpose of this study was to investigate the effect of light therapy on the quality of sleep of elderly referring to Rofeideh Clinic in Tehran.

    Methods

    This study was conducted during one year of pre-test-post-test of a group of 30 elderly people who referred to Rafideh Clinic, using the sampling method to access the conditions among those eligible to enter the study in 2022. The light therapy intervention was performed for 60 minutes a day, between 8-10 AM and on sunny days for 30 consecutive days. Data were collected through demographic questionnaire, Pittsburgh sleep quality questionnaire and cognitive test questionnaire. SPSS version 25 software and Yeoman-Whitney, Shapiro-Wilk, independent t, paired t, Wilcoxon, one-way variance, Kruskal-Wallis statistical tests were used to analyze the data at a significant level (P<0.05).

    Results

    The average (standard deviation) of sleep quality before and after the intervention was 11 (±3.38) and 7.60 (±2.53), respectively, and the sleep status of 100% of the elderly before the intervention and 73.3% of them after. It was inappropriate to intervene; The difference between the average sleep quality and the average of all components of sleep quality, including sleep disorders, actual sleep duration, delay in falling asleep, daily functioning disorders, sleep efficiency, subjective quality of sleep (except for the component "the amount of medication use" hypnotic") had a significant difference before and after the intervention (P<0.05).

    Conclusion

    Natural light therapy has an effect on the sleep quality of the elderly, but due to the limitations of the research and the absence of a control group in the current study, and due to the Corona epidemic, one should be cautious in generalizing it to the entire society. Researchers suggest conducting more studies in this field.

    Keywords: Phototherapy, Sunlight, Sleep Quality, Elderly