فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال هفتاد و پنجم شماره 4 (زمستان 1401)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و پنجم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علیرضا محمدی*، کامران الماسیه صفحات 539-550
    در ایران، خرس قهوه ای در مقایسه با دیگر گوشتخواران در طیف گسترده تری از تعارض با مردم است. درک محرک های شکل دهنده تعارض، یک اولویت بالای حفاظتی محسوب می شود که به پیشگیری و کاهش آسیب ها کمک می کند. هدف از این پژوهش، بررسی فاکتورهای موثر بر حملات خرس قهوه ای و همچنین راهکارهای مورد استفاده توسط مردم محلی جهت کاهش خسارات وارده از سوی این گونه در منطقه شکار ممنوع روشن کوه واقع در استان فارس است. با استفاده از روش Daniel و با توجه به اندازه خانوار ساکن در مناطق روستایی، تعداد 200 پرسشنامه پیرامون عوامل موثر بر حملات خرس و همچنین راهکارهای مورد استفاده توسط مردم محلی در مقابل تعارض این گونه طراحی شده و در سال 1398 با مردم محلی مصاحبه صورت گرفت. برای این منظور از روش تحلیل شبکه اجتماعی استفاده شد. نتایج نشان داد که خشکسالی، تحریک خرس و عدم فنس کشی پیرامون باغات و کندوهای زنبور عسل، به ترتیب بیشترین مرکزیت را در بین عوامل موثر بر حمله خرس به انسان و سرمایه های انسانی از دیدگاه جوامع محلی دارا هستند. از بین روش های مورد استفاده توسط مردم محلی، آموزش به کودکان و افراد کم تجربه، فنس کشی پیرامون باغ و یا کندوی زنبور عسل و استفاده از سگ های گله، میزان اعتماد مردم قبل و پس از استفاده از روش های مذکور بالاتر از سایر روش ها است. از جمله نتایج معنی دار این بخش، کاهش مرکزیت کمک خواهی از اداره حفاظت محیط زیست پس از استفاده است که نشان دهنده اعتماد پایین مردم محلی پس از مراجعه به اداره حفاظت محیط زیست است. با مشخص شدن نقش مرکزی آموزش به کودکان و افراد کم تجربه پیشنهاد می شود آموزش به جوامع محلی در راس برنامه های مدیریتی اداره حفاظت محیط زیست استان فارس قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعارض، خشکسالی، خرس قهوه ای (Ursus arctos)، منطقه شکار ممنوع روشن کوه، استان فارس
  • آزاده عتباتی*، حامد ادب صفحات 551-569
    امروزه استفاده از داده های شبکه ای پایگاه های اقلیمی مانند WorldClim یکی از منابع معتبر داده است که جایگزین داده های نقطه ای ایستگاه های هواشناسی شده است؛ اما استفاده از این پایگاه های اقلیمی باقدرت تفکیک مکانی پایین موجب ایجاد محدودیت برای بسیاری از مطالعات مرتبط با علوم زیست شناسی و بوم شناسی شده است. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط دمای هوا و دمای سطح زمین و سپس بازتولید دمای سطح زمین باقدرت تفکیک مکانی بالا جهت ریزمقیاس نمایی میانگین سالانه دمای هوا با استفاده از دو محصول پرکاربرد میانگین سالانه دمای هوا از پایگاه داده WorldClim و میانگین سالانه دمای روز و شب سطح زمین MOD11A2 v061 سنجنده مادیس است. در این پژوهش، ابتدا عملکرد مدل های یادگیری ماشین شامل جنگل تصادفی،شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون شبکه الاستیک و ماشین بردار پشتیبان جهت ریزمقیاس نمایی محصول MOD11A2 v061 از 1 کیلومتر به 250 متر بررسی شد. برای این منظور از متغیرهای پیوسته و گسسته شامل ارتفاع از سطح دریا، عرض جغرافیایی، پوشش گیاهی، بافت خاک، جهت شیب و پوشش سطح زمین استفاده گردید. سپس میانگین سالانه دمای هوا WorldClim با استفاده از دمای سطح زمین با مدل پولی نومیال درجه 3  از 1 کیلومتر به 250 متر ریزمقیاس شد. همچنین از داده ‏های 7 ایستگاه سینوپتیک جهت بررسی اعتبار محصول ریزمقیاس شده استفاده شد. نتایج نمودار تیلور نشان داد مدل جنگل تصادفی، بهترین عملکرد در ریزمقیاس نمایی میانگین سالانه دمای سطح زمین با ریشه میانگین مربعات خطا 0/54 درجه سلسیوس دارد. همچنین مدل پولی نومیال درجه 3 میزان خطای نسبی کمتر در تولید داده ریزمقیاس دمای هوا دارد. مقدار ریشه میانگین مربعات خطا نتایج برای مدل تصحیح نشده و تصحیح شده ریزمقیاس به ترتیب 1/32 و 1/21 درجه سلسیوس به دست آمد که با توجه به آزمون t جفتی اختلاف معنی داری در سطح 0/05 نشان نداد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ریزمقیاس نمایی میانگین سالانه دمای هوا WorldClim از اعتبار لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایگاه اقلیمی WorldClim، داده مادیس، ریزمقیاس نمایی مکانی، یادگیری ماشین
  • حمیدرضا پاکزاد*، مهرداد پسندی، محمد نعمتی ورنوسفادرانی، فرشته خدابنده لو صفحات 570-587

    پلایای گاوخونی واقع در در 130 کیلومتری جنوب شرق اصفهان شامل سه پهنه گلی، ماسه ای و نمکی می باشد. پهنه گلی عمدتا در بخش شمالی پلایا (دلتای زاینده رود) گسترش دارد. یک مغزه رسوبی برای مطالعه وضعیت آلودگی رسوبات گلی دلتای زاینده رود به فلزات سنگین از طریق حفاری در رسوبات تهیه گردید. از طریق مطالعه این مغزه، 7 رخساره شامل گل توده ای سیاه، گل توده ای قهوه ای، گل ماسه ای توده ای سیاه، گل ماسه ای قهوه ای، گل توده ای سبز روشن، گل ماسه ای سبز روشن و گل قهوه ای ژیپس‎دار و 5 زیر محیط کانال های انشعابی، حاشیه کانال، دریاچه و پلایا شناسایی گردید. برای تعیین نقش عوامل فیزیکوشیمیایی در تغییرات غلظت و آلودگی عناصر سنگین در رخساره ها، دانه بندی رسوبات به روش الک تر و هیدرومتری و اندازه گیری میزان pH و Eh، درصد کربنات کلسیم، ماده آلی کل (TOC) و غلظت فلزات سنگین در رسوبات انجام شد. نتایج حاصل از آنالیز نمونه های رسوب نشان داد که میانگین غلظت فلزات سنگین مورد بررسی (بر حسبppm) به ترتیب میزان به صورت منگنز (576/46)، روی (79/73)، کروم (50/84)، مس (46/32)، نیکل (37/40)، سرب (10/99)، کبالت (9/09) و کادمیوم (0/920) می باشد. بر اساس همبستگی بین غلظت فلزات سنگین و عوامل فیزیکوشیمیایی مورد بررسی و همچنین تحلیل خوشه ای، جذب عناصر منگنز، کبالت، نیکل و کروم تحت تاثیر میزان رس، اکسید آهن و Eh بوده و کلسیم کربنات و مواد آلی بر جذب عناصر کادمیوم، روی، سرب و مس تاثیرگذار بوده اند. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های آلودگی رسوبات به فلزات سنگین شامل شاخص غنی شدگی (EF)، شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و شاخص انباشت آلودگی (PLI) نشان داد که رسوبات مغزه برداشت شده از دلتای تالاب بین المللی گاوخونی علی رغم نشان دادن تغییرات شرایط محیط رسوب گذاری به صورت غیر آلوده هستند. نمونه های رسوبات تنها بر اساس شاخص زمین انباشتگی به سه عنصر روی، مس و کادمیوم آلودگی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: رسوب شناسی، آلودگی فلزات سنگین، دلتای زاینده رود، مغزه رسوبی، پلایای گاوخونی
  • احسان محمدحسنی، مظاهر معین الدینی*، رضا رفیعی صفحات 588-599
    رشد جمعیت و شهرنشینی باعث تولید انبوه پسماند م ی شود. هنگامی که پسماندهای جامد شهری در لندفیل قرار می گیرند، واکنش های پیچیده زیستی، شیمیایی و فیزیکی رخ می دهد که منجر به انتشار گازهای گلخانه ای می شود، متان یک گازگلخانه ای مهم است و که غلظت آن در اتمسفر حدود 200 برابر کمتر از غلظت دی اکسیدکربن است، با این وجود، متان به حدود 20 درصد از گرم شدن مربوط می شود. انتشار گاز متان در اتمسفر، پدیده های مخرب محیط زیستی به وجود خواهد آورد که باعث کاهش ازن استرتوسفری لایه ازن و به مرور زمان باعث افزایش درجه حرارت کره زمین خواهد شد. ابتدا با استفاده از مدل (Intergovernmental Panel on Climate Change) IPCC میزان تولید گاز متان در لندفیل حلق ه دره در بازه زمانی مورد مطالعه از ابتدای سال 2015 تا پایان سال 2019 محاسبه و 274/98 متر مکعب به ازای هر تن پسماند در سال و نرخ انتشار گاز متان در لندفیل با استفاده از مدل IPCC در بازه زمانی پنج ساله به طور میانگین برابر 0/75 (gr/s) برآورد شد. سپس پراکنش گاز متان در بازه زمانی پنج ساله با استفاده از مدل AERMOD مورد بررسی قرار گرفت، نتایج نشان داد پراکنش گاز متان با مدل AERMOD برای کل لندفیل در بازه زمانی مورد مطالعه در جهت شمال غربی و جنوب شرقی (محدوده با بیشترین تراکم جمعیت در اطراف لندفیل) است. همچنین بیشینه و کمینه میزان غلظت گاز متان در دوره پنج ساله برابر 719/87و 97/19میلی گرم بر متر مکعب به دست آمد. بنابراین با استفاده از دو مدل IPCC تولید و نرخ انتشار متان و همچنین با مدل AERMOD پراکنش گاز متان محاسبه و نقشه پرکندگی تا محدوده 50 کیلومتری لندفیل ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: متان، لندفیل، گاز گلخانه ای، مدل AERMOD، کرج
  • فاطمه هواس بیگی، علی سایه میری*، علی مریدیان صفحات 600-612
    به منظور ارتقاء فعالیت های اقتصادی، به ساختار مالی مولد و سالم به عنوان ستون فقرات توسعه اقتصادی کشور نیاز است. بحث در مورد منابع طبیعی و تاثیر آن بر توسعه مالی در چند دهه گذشته یک حوزه مهم تحقیقاتی بوده است. مطالعه حاضر با ترکیب متغیرهای تولید ناخالص داخلی واقعی، تشکیل سرمایه، آموزش، جهانی سازی و منابع طبیعی با استفاده از داده های سالانه از 1358 تا 1397، رابطه نامتقارن بین توسعه مالی و منابع طبیعی را بررسی می کند. این مطالعه، علاوه بر آزمون ریشه واحد معمولی، از آزمون ریشه واحد با چندین شکست ساختاری استفاده می کند. از روش هم انباشتگی مکی نیز برای تعیین رابطه بلندمدت تا 5 شکست ساختاری استفاده شده است. علاوه بر این، هم انباشتگی خودتوضیح با وقفه های گسترده غیرخطی برای تعیین رابطه نامتقارن بلندمدت بین متغیرها اعمال گردید. ضرایب بلندمدت منابع طبیعی (هر دو اثر مثبت و منفی بلندمدت) به ترتیب 0/175 و 0/611 برآورد شده. این بدین معنی است که افزایش 1 درصدی منابع طبیعی 0/1759درصد توسعه مالی را افزایش می دهد و کاهش 1 درصدی در منابع طبیعی باعث افزایش توسعه مالی به مقدار 0/611 درصد خواهد شد. رابطه بین جهانی سازی و توسعه مالی از نظر آماری مثبت و معنی دار می باشد. اگر جهانی شدن 1 درصد افزایش یابد، توسعه مالی در کوتاه مدت و بلندمدت 0/860 درصد و 0/021 درصد رشد می کند، درحالی که تولید ناخالص داخلی تاثیر منفی و قابل توجهی بر توسعه مالی در بلندمدت دارد. همچنین، وجود یک رابطه نامتقارن در بلند مدت و کوتاه مدت بین منابع طبیعی و توسعه مالی تایید شده است. این نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش بانکی می تواند بخش منابع طبیعی را در ایران تحت تاءثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، منابع طبیعی، رابطهی نامتقارن، اقتصاد ایران
  • مریم ذوالفقاری، بهزاد رایگانی*، باقر نظامی بلوچی، حمید گشتاسب، علی جهانی صفحات 613-627
    پوشش گیاهی از مجموعه هایی که به صورت خود به خود در حال رشد هستند، تشکیل شده است. محصولات شاخص پوشش گیاهی مودیس (MODIS (VI)) در چندین مطالعه سیستم رصد زمین (EOS)، نقش عمده ای ایفا می کنند. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی روند تغییرات پوشش گیاهی در محدوده فلات مرکزی ایران با استفاده از سری زمانی داده های سنجش از دور است. استفاده از این داده ها که مربوط به سنجنده مودیس (MOD13A2) MODIS) و ماهواره ترا (Terra) هستند، 16 روزه بوده و با قدرت تفکیک مکانی 1 کیلومتر ارایه می شوند، در طی سال های 2018 -2002 انجام پذیرفت. برای این منظور از معنی داری روش های من کندال و همبستگی خط پارامترهایی مانند حداکثر پوشش گیاهی ماهانه و حداکثر پوشش گیاهی سالانه بر اساس حداکثر پوشش گیاهی ماهانه در سطح 1 درصد استفاده شد. این دو روش بررسی معنی داری، نتایج مشابهی نشان دادند، از این رو، بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی با استفاده از هر دو آن ها امکان پذیر است. با توجه به خشک و نیمه خشک بودن منطقه، براساس مطالعات مشابه، شاخص پوشش گیاهی PVI1 مناسب ترین شاخص پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه تشخیص داده شد. بررسی روند معنی داری این شاخص پوشش گیاهی نشان داد در محدوده فلات مرکزی ایران، افزایش معنی داری پوشش گیاهی در استان های قم، سمنان، خراسان جنوبی، اصفهان و یزد قابل مشاهده است (مقادیر ضریب همبستگی، بزرگ تر از 0/18+ برای تصاویر ماهانه و اعداد بیش تر از 0/606+ برای تصاویر سالانه (سطح معنی داری یک درصد)). چنین کاهش معنی داری پوشش گیاهی در استان های خراسان رضوی، قم، اصفهان و یزد مشاهده گردید (مقادیر ضریب همبستگی کم تر از 0/18- برای تصاویر ماهانه و اعداد کوچک تر از 0/606- برای تصاویر سالانه (سطح معنی داری یک درصد). نتایج این مطالعه مناطق حساس و آسیب دیده فلات مرکزی ایران را به خوبی نشان داد که در آینده می تواند در مدیریت بهتر پوشش گیاهی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، ماهواره ترا، معنی داری من کندال، معنی داری همبستگی خطی، مودیس
  • مسلم سواری* صفحات 628-641
    مراتع یکی از منابع مهم تجدیدپذیر است که نقش اساسی در حفظ و پایداری محیط‏ زیست، منابع آب و خاک و تامین معیشت جوامع روستایی دارد. اما در چند سال های گذشته، به ‏دلیل چرای بی رویه، بسیاری از مراتع به ‏شدت در معرض فرسایش و نابودی قرار گرفتند. بنابراین، یکی از راهکارهای مهم جهت حفاظت از مراتع که در تحقیقات گذشته کمتر به آن توجه شده است، تغییر رفتار دامداران به سوی رفتارهای دوستدارانه در محیط است. بنابراین، ایده اصلی این پژوهش کشف عوامل تعیین کننده در بکارگیری رفتار حفاظت از مرتع در میان دامداران غرب ایران بود. بنابراین، این پژوهش با هدف کلی  نقش سرمایه اجتماعی بر رفتار حفاظت از مرتع در میان دامداران انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دامداران منطقه سارال در استان کردستان بود که به روش نمونه‏ گیری چندمرحله ‏ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ‏ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که دامداران مطالعه شده رفتارهای حفاظت از مرتع را به خوبی انجام نمی‏ دهند. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ابعاد سرمایه اجتماعی (هنجار اجتماعی، آگاهی اجتماعی، کنش جمعی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی) قادر است 65/2 درصد از رفتار حفاظت از مرتع را تبیین نماید. در این راستا به سیاست‏گذاران این حوزه پیشنهاد می ‏شود با تشکیل تعاونی‏ ها و برگزاری دوره‏‏ های آموزشی در زمینه حفاظت از مرتع از تخریب بیش‏ از حد آن جلوگیری نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار حفاظت از مرتع، محیط زیست طبیعی، توسعه پایدار، سرمایه اجتماعی، دامداران
  • عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 642-651
    این مطالعه به منظور بررسی ترجیح زیستگاهی سیاه ماهی بین النهرین، Capoeta damascina در رودخانه سیروان با استفاده از روش هموارسازی هسته ای به اجرا درآمد. بدین منظور، در آبان ماه سال 1400 نمونه برداری از هشت ایستگاه هرکدام با 3 تکرار با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صورت گرفت. در مجموع 135 نمونه صید، شناسایی و رهاسازی شدند. تعداد ده فاکتور زیستگاهی از جمله pH، دما، کل مواد جامد محلول، هدایت الکتریکی، ارتفاع از سطح دریا، عمق رودخانه، عرض، سرعت جریان، شیب و اکسیژن محلول اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین ترجیح زیستگاهی گونه مورد مطالعه در رودخانه سیروان در زیستگاه هایی است که  دارای pH تقریبا 6، دما 9 درجه سانتی گراد، کل مواد جامد محلول 200، هدایت الکتریکی 300 میکروموس بر سانتی متر، ارتفاع از سطح دریا 1130 متر، عمق 50 سانتی متر، عرض 9 متر، سرعت جریان 0/8متر بر ثانیه، شیب 2 درصد و اکسیژن 9 میلی گرم بر لیتر می باشند. مقادیر SI مربوط به دو فاکتور ارتفاع از سطح دریا (0/92) و اکسیژن (0/79) بیشترین مقادیر را داشتند. نتایج نشان داد که رودخانه سیروان با مقدار شاخص مطلوبیت 0/69زیستگاه مناسبی برای گونه سیاه ماهی بین النهرین است.
    کلیدواژگان: سیاه ماهی بین النهرین، هموارسازی هسته ای، ترجیح زیستگاهی، بوم شناختی
  • ترحم مصری گندشمین*، منصور احمدی پیرلو، غلامحسین شاه قلی، امیرحمزه فرج الهی صفحات 652-666
    مطالعه حاضر با هدف بررسی هضم مشترک و اثرات شرایط پیش تیمار قلیایی بر تخریب پذیری سوبسترا و تولید متان از پسماندهای شهری و لجن فاضلاب به صورت پایلوت و با رویکرد تجربی در راکتورهای ناپیوسته و با زمان ماند 30 روز انجام شد. برای این منظور، بخش آلی پسماندهای شهری و لجن فاضلاب با 5 نسبت اختلاط مواد اولیه برای ارزیابی تولید بیوگاز و متان و با شرایط دمایی مزوفیلیک (C° 37) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش لجن فاضلاب (تا 40 درصد وزنی مواد اولیه) در سوبسترا منجر به افزایش عملکرد متان شد، در حالی که زمان ماند طولانی تر با افزایش درصد پسماند شهری به دست آمد. بنابراین، نسبت پسماندهای شهری (60 درصد) و لجن فاضلاب (40 درصد) (60:40) به عنوان نسبت ترجیحی برای تولید بیوگاز بهینه تعیین شد. بر اساس نسبت ترجیحی، اثر غلظت های مختلف پیش تیمار قلیایی (2، 6 و 10 درصد NaOH) برای دوره های زمانی مختلف (1/5، 3 و 6 ساعت) بر تخریب پذیری زیستی پسماندها شهری، تولید بیوگاز و متان ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بهترین بهبود با تیمار در غلظت 6 درصد NaOH و به مدت 3 ساعت بود که منجر به بهبود 26/4درصدی در تولید متان شد. سایر تیمار ها نیز موثر بودند، که در آن تیمار 6 درصد NaOH  به مدت 1/5 ساعت منجر به بهبود 14/3درصدی عملکرد متان در مقایسه با نمونه شاهد شد. بنابراین، پیش تیمار قلیایی به طور قابل توجهی باعث بهبود تجزیه پسماند آلی شده و در نتیجه تولید متان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، پسماند شهری، مزوفیلیک، نسبت اختلاط، هضم بی هوازی
  • محبوبه جعفری* صفحات 667-681
    در حالی که مطالعات متعددی بر شناسایی عوامل موثر بر انتشار دی اکسیدکربن متمرکز شده اند، بررسی نقش عدم قطعیت سیاست اقتصادی (EPU) بر کیفیت محیط زیست در ادبیات محیط زیست-انرژی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، هدف این مطالعه، بررسی چگونگی اثرگذاری عدم قطعیت سیاست اقتصادی بر انتشار CO2 در گروه کشورهای در حال توسعه با بیشترین میزان آلایندگی می باشد. به علاوه، اثر تعدیل کنندگی عدم قطعیت سیاست اقتصادی بر انتشار CO2 از کانال مصرف انرژی تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بیانگر وجود رابطه علیت دو طرفه بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و انتشار CO2 است. سپس برای برآورد مدل، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای حل مشکل درون زایی بکار گرفته شده است. نتایج حاصل از برآورد الگو بیانگر این است که افزایش عدم قطعیت سیاست اقتصادی به تخریب کیفیت محیط زیست در نمونه مورد مطالعه منتهی شده است. به علاوه، نتایج نشان دهنده این است که یک درصد افزایش در مصرف انرژی تجدیدپذیر موجب کاهش انتشار CO2 به اندازه 0/026 درصد شده است. اگرچه که افزایش مصرف انرژی تجدیدناپذیر به اندازه یک درصد به افزایش انتشار CO2 به اندازه 0/98 درصد منتهی شده است. همچنین نتیجه اثر متقابل عدم قطعیت سیاست اقتصادی و مصرف انرزی تجدیدناپذیر گویای آن است که افزایش EPU به کاهش مصرف انرژی تجدیدناپذیر و در نتیجه کاهش انتشار CO2 در طول دوره 2004 تا 2020 منتهی شده است.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، عدم قطعیت سیاست اقتصادی، انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدیدناپذیر
  • مصطفی کشتکار، نغمه مبرقعی دینان*، رومینا سیاح نیا، زهرا اسدالهی صفحات 682-701
    تصمیمات مدیریتی سرزمین و به تبع آن تغییرات کاربری و پوشش اراضی طی چند دهه اخیر در ناحیه رویشی زاگرسی بر ارزش خدمات اکوسیستمی و توزیع مکانی آن ها اثرگذار بوده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات تصمیمات مکانی سرزمین بر شاخص های فضایی تعادل و توازن ارزش خدمات اکوسیستمی در بازه زمانی 30 ساله (2020-1990) در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. به منظور انجام این پژوهش طبقات کاربری و پوشش اراضی با روش پردازش شی گرا از تصاویر ماهواره های لندست و سنتینل استخراج شد. سپس ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستم با روش انتقال منافع برآورد شد و عدم قطعیت آن با روش تحلیل شاخص حساسیت مورد سنجش قرار گرفت. در نهایت تغییرات تعادل و توازن فضایی ارزش خدمات اکوسیستمی با ایجاد شبکه های یک کیلومتری، توسعه شاخص گراویتی و تحلیل آمار فضایی مورد پایش قرار گرفت. بر اساس نتایج، افزایش مساحت مناطق انسان ساخت و اراضی کشاورزی به ترتیب با 9/8 و 6/3 درصد در بازه زمانی 30 ساله، کاهش سه درصدی ارزش کل خدمات اکوسیستمی از 152/6هزار میلیارد تومان در سال 1990 به 148/5هزار میلیارد تومان در سال 2020 را به دنبال داشته است. از آنجا که نتایج شاخص حساسیت پایین را نشان داد، مدل سازی قابل اعتماد، دقیق و انعطاف پذیر با عدم قطعیت کم است. همچنین تحلیل فضایی لکه های داغ کاهش دو درصدی مناطق با پتانسیل بالای عرضه خدمات اکوسیستمی را نشان می دهد. طبق نتایج تغییر مرکز گراویتی (مرکز ثقل، جاذبه یا گرانش) ارزش کل خدمات اکوسیستمی در طول30 سال مشهود است به نحوی که مرکز گراویتی 400 متر به سمت جنوب غربی جابجا شده است که با ایجاد عدم توازن در ارزش کل خدمات اکوسیستمی ناشی از مداخله شدید انسانی، خسارتی معادل با 4/1 هزار میلیارد تومان را به همراه داشته است. نتایج پژوهش گواه این امر است که با احیاء جنگل های زاگرسی در مناطق جنوبی و شرقی استان و با افزایش ارزش خدمات اکوسیستمی به میزان 87 میلیارد تومان می توان زمینه بازگشت تعادل و توازن فضایی ارزش خدمات اکوسیستمی را به استان کهگیلویه و بویراحمد فراهم نمود.
    کلیدواژگان: آمار فضایی، تصمیم گیری مکانی سرزمین، تخریب جنگل، ناحیه رویشی زاگرسی، تغییر کاربری و پوشش اراضی
  • محبوبه نوذری، عباس اسماعیلی ساری*، علی ماشینچیان مرادی، نادر بهرامی فر، لعبت تقوی صفحات 702-715
    آلودگی خاک به فلزات سنگین، موضوعی جدی در سراسر جهان است. این فلزات سنگین هم از منابع طبیعی و هم از منابع انسانی به خصوص فعالیت های کشاورزی در محیط منتشر می شود. از این رو، در این مطالعه به بررسی میزان فلزات سنگین و شاخص های پتانسیل ریسک اکولوژیک و آلودگی یکپارچه در نمونه های خاک مراحل نمونه برداری قبل از کشت و بعد از برداشت برنج در استان مازندران پرداخته شده است. جهت هضم شیمیایی نمونه های خاک از مخلوط اسید نیتریک، اسید هیدروفلویوریک و اسید پرکلریک استفاده گردید و به منظور سنجش میزان فلزات سنگین در نمونه های خاک از دستگاه ICP-MS استفاده شد. نتایج مقایسه میزان کروم، روی، نیکل و سرب در خاک قبل از کشت و بعد از برداشت برنج با استانداردهای ملی و بین المللی نشان می دهد که میزان این فلزات در بیشتر ایستگاه های مورد مطالعه بالاتر از حد استاندارد داخلی و بین اللملی است. نتایج میزان شاخص پتانسیل ریسک اکولوژیک در نمونه های خاک نشان داد که میزان این شاخص در تمام ایستگاه ها و مراحل نمونه برداری در محدوده ریسک اکولوژیک پایین (زیر 150) است. همچنین نتایج نشان داد که میزان شاخص PI برای عناصر آرسنیک، کروم، کادمیوم، مس، نیکل، روی و جیوه در تمام ایستگاه ها در نمونه های خاک قبل از کشت و بعد از برداشت برنج در محدوده میزان آلودگی پایین قرار دارد، اما میزان این شاخص برای عنصر سرب در تمام ایستگاه ها و مراحل نمونه برداری در محدوده میزان آلودگی متوسط به دست آمد. همچنین نتایج میزان شاخص آلودگی تجمعی (IPI) برای تمام ایستگاه ها و مراحل نمونه برداری در محدوده میزان آلودگی پایین به دست آمد. به طور کلی حضور فلزات سنگین در محیط خاکی و در پی آن تجمع فلزات سنگین در مواد غذایی، اثرات مضر و جبران ناپذیری بر جوامع بشری و امنیت غذایی دارد، بنابراین اقدامات احتیاطی بیشتری برای کاهش چنین اثراتی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ریسک اکولوژیک، آلودگی خاک، آلودگی تجمعی
  • سعید اسحق نیموری، سعید نادری*، علیرضا میرزاجانی صفحات 716-732
    شنگ اوراسیایی (Lutra lutra) از جمله پستانداران ساکن گستره زیستگاهی آب های داخلی ایران به شمار می رود که در راس هرم غذایی و در خطر انقراض قرار دارد. مطالعات رژیم غذایی، برای درک بوم شناسی حیات وحش و حفظ جمعیت آن ها حیاتی است. اهداف این مطالعه شامل بررسی حضور و تعیین رژیم غذایی شنگ در رودخانه های آچارود، خشک رود و پل رود واقع در شرق استان گیلان، و نیز بررسی میزان وابستگی این گونه به ماهیان دریای کاسپین بوده است. طول پنج کیلومتر انتهایی هر رودخانه ، در قالب سه بخش با طول تقریبی 1700 متر، بر حسب دوری یا نزدیکی به دریا مورد بررسی قرار گرفتتد. نتایج بررسی نشان داد که از طول پنج کیلومتری مورد بررسی رودخانه ها، شنگ تا 4/3 کیلومتری مصب حضور داشته است. در مجموع، 511 نمایه حضور با تغییرات فصلی مشخص در هر یک از بخش های رودخانه ها، مشاهده شد. بیشترین نمایه مشاهده شده در فصل پاییز و کمترین آن در فصل تابستان بود. بر اساس تجزیه و تحلیل و بررسی مدفوع ها، 955 مورد طعمه شامل ماهی ها، سخت پوستان، خزندگان، دوزیستان، پرندگان و حشرات مشاهده شد. بالاترین شاخص تغذیه ای در سه رودخانه مورد بررسی، مربوط به ماهیان و کمترین شاخص تغذیه ای مربوط به حشرات بوده است. تغییرات فصلی در اقلام غذایی میان بخش ها نیز مشاهده شد. به طوری که در دو فصل پاییز و زمستان در هر سه بخش رودخانه ها، بیشترین شاخص تغذیه ای مربوط به ماهیان بود. در فصل بهار و پاییز، شاخص تغذیه ای ماهیان تغذیه شده عمدتا مربوط به دسته ماهیان رودخانه ای و ماهیان مشترک رودخانه ای-دریایی بود. در فصل های تابستان و زمستان، درصد ماهیان دریایی نسبت به بهار و پاییز بیشتر بود. شاخص تغذیه ای اقلام غیرماهی نیز در فصل تابستان نسبت به فصول دیگر افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: شنگ اوراسیایی، شاخص تغذیه ای، حضور، دریای کاسپین، استان گیلان
|
  • Alireza Mohammadi *, Kamran Almasieh Pages 539-550
    In Iran, brown bears are in a wider range of conflicts with people than other carnivores. However, understanding the factors leading to conflict is a conservation priority, which helps prevent and reduce the damages. The aim of this research is to investigate the factors affecting brown bear conflicts as well as strategies used by local people to reduce the damage caused by this species in the Roshan Kooh no-hunting area, Fars Province. We used Daniel method for sampling by considering the size of households living in rural areas, and 200 questionnaires about the factors affecting brown bear attacks and the strategies used by local people for reducing damages were designed and local people were interviewed in 2019. For this purpose, social network analysis method was used. The results showed that from the perspective of the local communities, drought, brown bear stimulation and lack of fencing around orchards and beehives have the most centrality among the factors affecting brown bear conflicts with human. Among the solutions used by local people, the level of public trust before and after using educating children and inexperienced people, fencing around the orchards or beehives, and using herding dogs, is higher than other methods. The significant results of this research are the reduction of the centrality with the help from the Department of Environment (DoE) after use, which shows the low trust of local people after referring to the DoE. With the determination of the central role of education for children and inexperienced people, it is suggested that education to local communities is considered as a top of the management programs of the DoE.
    Keywords: Conflict, Drought, brown bear, Roshan Kooh no-hunting area, Fars province
  • Azadeh Atabati *, Hamed Adab Pages 551-569
    Today, the use of raster data from climate databases such as WorldClim is one of the reliable data sources that have been used instead of the point data of weather stations. However, the use of these climate databases with low spatial resolution has generated limitations for many studies related to biological and ecological studies. This study aims to investigate the relationship between air temperature and land surface temperature and then reproduce the land surface temperature with the high spatial resolution for downscaling of annual average air temperature using two widely used products, namely,  annual average air temperature from the WorldClim database and annual average day and night temperature from MOD11A2 v061 MODIS sensor. In this study, firstly, the performance of machine learning models including random forest, artificial neural network, elastic network regression, and support vector machine for downscaling of MOD11A2 v061 product from 1 km to 250 meters was assessed. For this purpose, continuous and discrete predictor variables including height above sea level, latitude, vegetation cover, soil texture, slope direction, and land cover were used. Then, WorldClim's annual average air temperature was downscaled from 1 km to 250 meters using the land surface temperature with a 3rd-degree polynomial regression model.  Also, the weather data of seven synoptic stations were used to check the validity of the downscaled product. The results of the Taylor diagram represented that the random forest model has the best performance for the downscaled land surface temperatures with a root mean square error of 0.54 degrees Celsius. Also, the 3rd-degree polynomial regression model has a lower relative error rate in producing downscaled air temperature. The value of the root mean square error of the results for the uncorrected and corrected downscaled air temperature was 1.32 and 1.21 degrees Celsius, respectively, which did not show a significant difference at the 0.05 level according to the paired t-test. The findings of this research show that the downscaling of the mean annual air temperature of WorldClim has the required validity.
    Keywords: WorldClim database, MODIS data, Spatial downscaling, Machine learning
  • HamidReza Pakzad *, Mehrdad Pasandi, Mohammad Nemati Varnosfaderany, Fereshteh Khodabandelou Pages 570-587

    The Gavkhuni playa is located 130 km southeast of Isfahan. This playa consists of three mud, sand and salt flats. The mud flat mainly covers northern part of the playa (the Zayandehrud delta). A sediment core was drilled in order to study heavy metals pollution in the subsurface mud sediments of the Zayandehrud delta. Accordingly, 7 facies including black mass mud, brown mass mud, black mass sand mud, brown sand mud, light green mass mud, light green sand mud and brown gypsum bearing mud, and 5 sub-environments of branching canals, canal margin, lake and playa were identified. To determine role of the physicochemical factors in concentration changes and pollution of the heavy metals in the facies, granulometry of the sediments was carried out through wet sieving and hydrometric methods. Eh and pH, calcium carbonate and organic matter contents and heavy metals concentration in the sediments were measured asx well. Average concentrations of the heavy metals (in ppm) in order of their abundances are Mn (576.46), Zn (79.73), Cr (50.84), Cu (46.32), Ni (37.40), Pb (10.99), Co (09.09) and Cd (0.092). According to the correlation between the heavy metals and physicochemical parameters and also cluster analysis, the retention of Mn, Co, Ni and Cr has been affected by clay, Fe oxi-hydroxides and Eh whereas the contents of calcium carbonate and organic matter have been effective in the adsorption of Cd, Zn, Pb and Cu. The indices of sediment pollution to heavy metals including the Enrichment Index (EF), Geoaccumulation Index (Igeo) and Pollution Accumulation Index (PLI) indicate that despite changes in the sedimentation condition, sediments of the drilled core show no pollution. Based only on the Igeo index, the sediment samples show little pollution to Zn, Cu and Cd.

    Keywords: Sedimentology, heavy metal contamination, Zayandehrud delta, Sedimentary core, Gavkhuni playa lake
  • Ehsan Mohammad Hassani, Mazaher Moeinaddini *, Reza Rafiee Pages 588-599
    Population growth and urbanization lead to mass production of waste. When municipal solid waste is landfilled, complex biological, chemical, and physical reactions occur that lead to greenhouse gas emissions. Methane is an important greenhouse gas, and the concentration of methane in the atmosphere is about 200 times lower than the concentration of di Is carbon monoxide, however, methane accounts for about 20% of heating. Emission of methane gas into the atmosphere will cause destructive environmental phenomena that reduce the stratospheric ozone of the ozone layer and over time increase the Earth's temperature. First, using the IPCC model, the amount of methane production in the Landfill of Halghe-Darreh in the study period from the beginning of 2015 to the end of 2019 is calculated and equal to 274.98 thousand tons of waste per year and the emission rate of methane gas in the landfill using the IPCC model. In the above time period is equal to 0.75 (g / sec). Then, the distribution of methane gas over a period of five years was investigated using the AERMOD model. The results showed that the distribution of methane gas with the AERMOD model for the whole landfill in the studied period in the northwest and southeast direction Around Landfill). Also, the maximum and minimum methane gas concentrations in the five-year period were 719.87 and 97.19 mg / cubic meter. Therefore, using two models, IPCC and AERMOD, the production and distribution of methane gas were calculated and the filling map up to 50 km of landfill was drawn.
    Keywords: methane, Landfill, Greenhouse Gas, AERMOD model, Karaj
  • Fatemeh Havasbeigi, Ali Sayehmiri *, Ali Moridian Pages 600-612
    In order to promote the economic activities of a country, it needs a productive and healthy financial structure and financial development as the backbone of the country's economic development. The debate over the impact of natural resources and their impact on financial development has been an important area of ​​research over the past few decades. The present study examines the asymmetric relationship between financial development and natural resources by combining the variables of real GDP, capital, education, globalization and natural resources using annual data from 1979 to 2018.  In addition to the standard unit root test, this study uses a single root test with several structural failures. The Maki co-integration method is also used to determine the long-run relationship of up to 5 structural breaks. In addition, self-explanatory co-integration with wide nonlinear intervals is applied to determine the long-term asymmetric relationship between variables. Long-term results show the confirmation of the positive effect of natural resources with coefficients of 0.175 and 0.611 on financial development in long-term positive and negative shocks. In addition, education with a coefficient of 6.983 has a positive and significant effect on financial development in the long run, while GDP has a significant negative impact on financial development in the long run. Also, the existence of an asymmetric long-term and short-term relationship between natural resources and financial development has been confirmed. This shows that significant investment in the banking sector for Iran can affect the natural resources sector.
    Keywords: Financial Development, Natural Resources, Asymmetric Relationship, Iranian Economy
  • Maryam Zolfaghary, Behzad Rayegani *, Bagher Nezami Balouchi, Hamid Gostasb, Ali Jahani Pages 613-627
    Vegetation consist of collections with spontaneous growing. MODIS vegetation index plays an essential role in several studies about EOS (Earth Observation System). The aim of this research is evaluation of vegetation trends in Central Plateau of Iran. This aim was done by remote sensing data and time series. Using the data are related to (MOD13A2) MODIS sensor and Terra satellite and they are 16 days with spatial resolution 1km during 2002 to 2018. For this purpose, we used from significance of Mann Kendall and linear correlation parameters such as maximum monthly vegetation maximum annually vegetation based on maximum monthly vegetation at 1% level were used. Analyses show the similarity between two significant methods, so considering of vegetation trend is possible with using both of them. Regarding arid and semiarid of the region, based on similar study, PVI1 vegetation trend is considered as a suitable vegetation in the area of study. Considering significant trend of this vegetation indicates that in Central Plateau of Iran, increasing of significant in vegetation in Qom, Semnan, South Khorasan, Esfahan and Yazd provinces are visible (Values ​​greater than +0.18 for monthly images and numbers greater than +0.606 for annual images). Also, decreasing significant of vegetation was observed in Khorasan-e Razavi, Qom, Esfahan and Yazd provinces (Values ​​less than -0.18 for monthly images and numbers smaller than -0.606 for annual images). Result of this study indicates sensitive and vulnerable regions in Central Plateau of Iran that can be effective in better management of vegetation in the future.
    Keywords: Trend evaluation, Terra, Mann-Kendall, significant of Linear Correlation, MODIS
  • Moslem Savari * Pages 628-641
    Rangelands are one of the most important renewable resources that play a vital role in the preservation and sustainability of the environment, water and soil resources, and livelihood security for rural communities. However, overgrazing has led to severe soil erosion on many rangelands in recent years. An important strategy for rangeland conservation, which has received less attention in previous research, is to change rancher behavior in a pro-environmental direction. Therefore, this study focused on determining the factors that influence ranchers' use of rangeland conservation behaviors (RCB) in western Iran. Therefore, this study was conducted with the general aim of the role of social capital on rangeland conservation behavior among ranchers. The study statistical population consisted of all ranchers in the Saral district of Kurdistan province (Western Iran) who were selected through a multistage stratified sampling procedure with appropriate allocation. The main research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts and its reliability by Cronbach's alpha coefficient. The results of this study showed that the studied ranchers do not perform rangeland conservation behaviors well and in addition, the results of regression analysis showed that the dimensions of social capital (social norm, social awareness, collective action, social cohesion, social trust) are able Explains 65.2% of rangeland conservation behavior. In this regard, policymakers in this field are suggested to prevent its excessive destruction by forming cooperatives and holding training courses in the field of rangeland protection.
    Keywords: Rangeland conservation behavior, Natural environment, Sustainable Development, Social capital, Ranchers
  • Atta Mouludi-Saleh, Soheil Eagderi *, Hadi Poorbagher Pages 642-651
    This study was conducted to investigate the habitat preference of Capoeta damascina in the Sirvan River using the kernel smoothing method. For this purpose, in November 2021, eight stations each with 3 replications were sampled using an electrofishing device. A total of 135 specimens were sampled, identified and released. Ten environmental factors, including pH, temperature, total dissolved solids, electrical conductivity, altitude, depth, width, velocity, slope and dissolved oxygen were measured. The results showed that the habitat preference of C. damascina in the Sirvan River based on the studied factors are habitats with pH of approximately 6, temperature 9°C, total dissolved solids 200, electrical conductivity 300 μS/cm, altitude 1130m, depth 50 cm, width 9 m, velocity 0.8 m/s, slope 2% and oxygen 9 mg/liter. The SI values of altitude (0.92) and oxygen (0.79) had the highest values. The results showed, Sirvan River with HSI value of 0.69 is a suitable habitat for C. damascina.
    Keywords: Mesopotamian barb, Kernel smoothing, Habitat preference, Ecology
  • Tarahom Mesri Gundoshmian *, Mansour Ahmadi-Prlou, GholamHossein Shahgholi, Amirhamzeh Farajollahi Pages 652-666
    This research aimed to investigate co-digestion and the effects of alkaline pretreatment conditions on substrate degradability and methane production from municipal solid waste (MSW) and sewage sludge (SS) in a pilot and experimental approach in non-continuous reactors with a retention time of 30 days. For this purpose, co-digestion of the organic fraction of MSW and SS with 5 mixing ratios of raw materials was evaluated to evaluate the biogas and methane production from it in with mesophilic temperature conditions (37 °C). Therefore, the results showed that the increase of SS (up to 40% by weight of raw materials) in feed led to increased methane yield, while longer retention times were obtained by increasing the percentage of MSW. So, the ratio of MSW (60%) and SS (40%) (60:40) was determined as the preferred ratio for optimal biogas production. Based on the preferred ratio, the effect of different concentrations of alkaline pretreatment (2, 6 and 10% NaOH) for different time periods (1.5, 3 and 6 hours) on the biodegradability of MSW, biogas and methane production was evaluated. The results showed that the best improvement was with the treatment at a concentration of 6%NaOH for 3 hours, which led to a 30% improvement in methane production. Other treatments were also effective, in which 6%NaOH treatment for 1.5 hours resulted in a 17% improvement in methane yield compared to the control sample. Therefore, alkaline pretreatment significantly improves the decomposition of solid organic waste and thus increases methane production.
    Keywords: pretreatment, Municipal Waste, Mesophilic, Mixing Ratio, Anaerobic digestion
  • Mahboubeh Jafari * Pages 667-681
    While a great number of researches have focused on identifying the factors affecting carbon emissions, the role of economic policy uncertainty (EPU) on environmental quality has been less studied in the energy-environment literature. In this regard, the purpose of this study is to investigate how economic policy uncertainty affects CO2 emission in the group of developing countries with the highest levels of pollution. In addition, the moderating effect of economic policy uncertainty on CO2 emissions from renewable and non-renewable energy channels has been studied.  The results show that there is bidirectional causality between economic policy uncertainty and CO2 emissions. Then, a panel data model by the Generalized Method of Moments (GMM) is estimated to address the endogeneity problem. We find that increase in economic policy uncertainty has led to higher CO2 emissions. Furthermore, our findings underscore that 1 percent increase in the consumption of renewable energy has led to decrease CO2 emissions by 0.026 percent. In contrast, the consumption of nonrenewable energy has led to increase in CO2 emissions by 0.98 percent. Also, the results show that increase in economic policy uncertainty has led to a reduction in non-renewable energy consumption and thus a reduction in CO2 emissions during the period 2004 to 2020.
    Keywords: CO2 emission, Economic policy uncertainty, renewable energy, Nonrenewable Energy
  • Mostafa Keshtkar, Naghmeh Mobarghei Dinan *, Romina Sayahnia, Zahra Asadolahi Pages 682-701
    During the last few decades, Land management decisions and consequently the land use\cover change in the Zagros biomes affected the ecosystem services value and their spatial distribution. The purpose of this study was to determine how land decisions affect spatial indicators of balance and equivalency of ecosystem services values during a period of 30 years (1990-2020) in Kohgiluyeh-Boboyrahmad province. Initially, LULC was extracted from Landsat and Sentinel satellite images using an object-oriented processing method. In addition, the benefits transfer method was applied to estimate ecosystem services' economic value, and the sensitivity indicator analysis process was applied to measure their uncertainty. Ultimately, by developing a gravity index and performing spatial statistical analyses in a 1km fishnet, we monitored the spatial balance and equivalence of ecosystem service value. The results show that the change in the ecosystem services value was mainly due to the intensity of unbridled man-made land (9.8%) and agriculture (6.3%) during the study period. The findings also show that the total value of ecosystem services has decreased by 3% over 30-years (152.6 Thousand Billion Tomans in 1990 to 148.5 Thousand Billion Tomans in 2020). As the sensitivity index is low, the modeling is reliable, accurate, and flexible with low uncertainty. Spatial analysis of hot spots shows a 2% decrease in areas with high potential for ecosystem services. On the other hand, the changes in the gravity centers the ecosystem service values in the period under study are substantial, as the center of gravity has moved 400 meters to the southwest over 30 years. Because of severe human intervention, the total ecosystem services value had been nonequalvalnce, resulting in 1.4 Thousand Billion Tomans in losses. Estimates in the research show restoration of oak forests in the southern and eastern regions of the province and increasing the value of services by 87 billion tomans can provide the necessary ground for the return of balance to the land.
    Keywords: spatial statistics, Spatial decision making, Forest encroachment, Zagros biomes, Land use, cover change
  • Mahboubeh Nozari, Abbas Esmaili Sari *, Ali Mashinchian Moradi, Nader Bahramifar, Lobat Taghavi Pages 702-715
    Soil contamination with heavy metals is a serious issue in all the world, and these heavy metals are released from both natural and human resources, especially agricultural activities in the environment. Therefore, in this study, the amount of heavy metals and the indicators of ecological risk potential and integrated pollution in soil samples before rice planting and after rice harvesting in Mazandaran province have been investigated. A mixture of nitric acid, hydrofluoric acid and perchloric acid was used for chemical digestion of soil samples and ICP-MS was used to measure the amount of heavy metals in soil samples. The results of comparing the levels of chromium, zinc, nickel and lead in the soil before rice planting and after rice harvesting with the national and international soil standard show that the levels of these metals in most stations are higher than Domestic and international standard limits were measured. Based on the results, the amount of ecological risk potential index in soil samples showed that in all studied stations ana sampling stages, the amount of this index was calculated in the range of low ecological risk (below 150). Also, the results of PI pollution index and integrated pollution index (IPI) for each studied station in soil samples before rice planting and after rice harvesting show the PI index for arsenic, chromium, cadmium, copper, nickel, zinc and mercury. In all stations in soil samples before rice planting and after rice harvesting in the range of low contamination was calculated, only the amount of this index for lead in all stations and sampling stages, in the range of moderate contamination was obtained. Also, the results of IPI for all studied stations in all stations and sampling stages, show that the level of this index was determined in the low pollution range. In general, the presence of heavy metals in the soil environment, followed by the accumulation of heavy metals in food, has detrimental and irreversible effects on human societies and food security, so more precautions are needed to reduce such effects.
    Keywords: Heavy metals, ecological risk, soil pollution, integrated pollution
  • Saeid Eshagh Nimvari, Saeid Naderi *, Alireza Mirzajani Pages 716-732
    The Eurasian otter (Lutra lutra) as one of the mammals of the inland waters of Iran is at the top of the food pyramid and encounter to endanger of extinction. The diet studies are critical to understanding the ecology of wildlife and preserving their populations. The objectives of this study were the presence and diet of otter in estuary region of Acharod, Khoshkrod and Polrood rivers, in the east of Guilan province, and also the study of the level of dependency of this species on fish species of the Caspian Sea. The length of the last five kilometers of each river, as three sections with an approximate length of 1700 meters, was examined in terms of distance or proximity to the sea. The results showed that of the five km length studied of the rivers, the Eurasian Otter was present up to 4/3 km of the estuary. In total, 511 presence indices with specific seasonal changes were observed in each of the river sections. The highest index was observed in the autumn season and the lowest in the summer season. Based on the analysis and investigation of spraints, 955 prey items including fishes, crustaceans, snakes, frogs, birds and insects were observed. The highest feeding index (FI) in three studied rivers was for fish and the lowest FI was for insects. Also, the seasonal changes in food items between sections were observed. So that in the two seasons of autumn and winter in all three sections of the rivers, the highest FI was for fish. In the spring and autumn, the feeding index of the fed fish was mainly related to river fish and common river-sea fish. In summer and winter, the percentage of sea fish was higher than in spring and autumn. The feeding index of non-fish items has also increased in the summer compared to other seasons.
    Keywords: Eurasian otter, Feeding Index, presence, Caspian Sea, Guilan province