فهرست مطالب

مدیریت اراضی - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

مجله مدیریت اراضی
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قربان وهاب زاده کبریا* صفحات 135-144
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان اقتصاد پنهان برای تمام کشورها از ضروریات جدی برنامه های اقتصادی و اجتماعی مطرح است. این اقتصاد به علت عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد و ایجاد اشتغال بالا نسبت به صنایع دیگر موردتوجه کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه است. زمین گردشگری (ژیوتوریسم) یا همان جاذبه پدیده های زمین شناسی و ژیومورفولوژیکی در حوزه های آبخیز دارای قابلیت گردشگری است. توسعه گردشگری طبیعت محور دارای کارکردهای متعددی برای جوامع محلی و آبخیز نشینان بوده که ازجمله راه کارهای مناسب برای مقابله با معضل معیشت و بیکاری است. در غالب موارد این ظرفیت اقتصادی و اجتماعی برای آمایش سرزمین در حوزه آبخیز مورد توجه جدی قرار نگرفته و به عبارت دیگر این ثروت ملی و میراث طبیعی در حوزه های آبخیز ایران به عنوان عامل توسعه پایدار لحاظ نگردید ه است. شناسایی پتانسیل ژیوتوریسم در قالب ژیوپارک برای حوزه های آبخیزی که از تنوع زمین شناسی برخوردارند، می تواند در آمایش سرزمین این مناطق نقش اساسی ایفا نماید. در صورت وجود ژیوپارک، میراث تاریخی و فرهنگی حوزه های آبخیز باعث افزایش پتانسیل ژیوتوتوریسم در ژیوپارک ها می شود. در این مناطق با جلب مشارکت جوامع محلی و آبخیزنشینان و تولیدات بومی از قبیل صنایع دستی و محصولات مرتعی و جنگلی، گسترش عدالت اقتصادی یا اجتماعی در حوزه های آبخیز تحقق می یابد . دراین صورت کمک موثری به آمایش سرزمین و مدیریت جامع در حوزه آبخیز می شود.  ژیوتوریسم   رهیافت جدیدی در مدیریت حوزه آبخیز از نظر اقتصادی واجتماعی بوده  که علی رغم تاکید یونسکو، تاکنون   مورد توجه آبخیز داران قرار نگرفته است. در مقاله حاضر نقش ژیوتوریسم وژیوپارک درآمایش سرزمین حوزه آبخیز، توسعه گردشگری، و نیز مسایل اقتصادی و اجتماعی حاصل از آن بر زندگی و معیشت آبخیزنشینان بررسی و تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت جامع، زمین گردشگری، رویکرد توسعه پایدار، ظرفیت حوضه
  • مهدی قمقامی، جواد پیرولی بیرانوند*، ابراهیم مقیسه صفحات 145-160
    هرگونه سیاست گذاری در بخش کشاورزی، به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده آب، باید منجر به افزایش راندمان مصرف و کاهش هدررفت آب گردد. استفاده از فناوری های نوین مانند فناوری هسته ای کمک شایانی به بهبود مدیریت آبیاری و کاهش هدررفت می کند. تحقیقات مختلفی نشان داده اند که با پایش غیرچشمی رطوبت خاک و زیست توده می توان زمان و میزان آبیاری را تعیین نمود. سامانه های هسته ای مانند کاوشگر نوترونی و حسگر نوترونی اشعه کیهانی با استقرار در مزرعه می توانند به صورت نقطه ای و یا شبکه ای، نوترون های کند شده را اندازه گیری و محتوای رطوبتی خاک را برآورد کنند. با برآورد رطوبت خاک، زمان احتمالی ورود گیاه به تنش رطوبتی تعیین و آبیاری لازم انجام می شود. این امر منجر به بهبود راندمان جذب آب و افزایش عملکرد محصول خواهد شد. مقاله حاضر با توصیف روش های هسته ای روز دنیا در زمینه پایش غیرچشمی رطوبت خاک، یک بررسی اجمالی در زمینه کاربرد فناوری های هسته ای برای بهبود مدیریت آبیاری و روش های واسنجی ابزارهای هسته ای ارایه می کند.
    کلیدواژگان: راندمان مصرف آب، کاوشگر نوترونی، حسگر نوترونی اشعه کیهانی، پایش غیرچشمی رطوبت خاک
  • اعظم پورنیاکان، کیومرث زرافشانی، شهپر گراوندی* صفحات 161-175

    تعارضات ملکی و دعاوی حقوقی یکی از بغرنج ترین مسایل کشاورزی است. ازاین رو پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و با تکیه بر پژوهش های اسنادی و میدانی سعی نموده است به بررسی روند تحولات ارضی دهستان ماهیدشت طی 60 سال اخیر در خصوص تعارضات ملکی و حقوقی بپردازد. شواهد و اسناد بررسی شده در سال های 1264 هجری خورشیدی تا 1341 گویای این مطلب است که نظام بهره برداری از زمین، نظام ارباب- رعیتی بوده است و با اجرای اصلاحات ارضی از سال 1342 و سال های پس از آن به خرده مالکی تبدیل شد؛ بنابراین اولین گام که در ارتباط با دگرگونی ساختار اراضی کشاورزی برداشته شد، مربوط به اصلاحات ارضی 1340 هجری خورشیدی بود. این اتفاق باعث خردشدن اراضی کشاورزی شد. متعاقب خردشدن اراضی؛ پراکندگی قطعات، هموار و ناهمواری، تعارضات و مناقشات به وجود آمد. نظام خرده دهقانی پاسخگوی نیازهای خانوادگی بهره بردار کشاورزی نبود. به عبارت دیگر، تحولات اجتماعی به تحولات اقتصادی منجر شد و متعاقبا سایر تحولات در فرهنگ نیز به وقوع پیوست. در بررسی های صورت گرفته شده از اسناد و مدارک نسق داران در ماهیدشت مشاهده شد که بیشترین مالکیت ها و صدور اسناد زراعی در سال های 50-1345 هجری خورشیدی اتفاق افتاده است. تعداد زیادی از این اسناد قطعی و رسمی بودند و مصاحبه با 25 نفر از ریش سفیدان محلی مشخص شد که تعارضات و دعاوی ملکی پس از خردشدن اراضی، بعد از اصلاحات ارضی و تقسیم ارث به وقوع پیوسته است. مهم ترین اقدامی که در زمینه کاهش تعارضات ملکی پیشنهاد می شود ثبت زمین و سیستم کاداستر است.

    کلیدواژگان: تحلیل اسنادی، تعارضات ملکی، دعاوی حقوقی اراضی زراعی، ماهیدشت
  • ابوالفضل آزادی*، جمال بنی نعمه، سید علیرضا سید جلالی صفحات 177-198

    برای شناخت محدودیت های محیطی تولید و برنامه ریزی صحیح کشت، ارزیابی تناسب اراضی و تخمین پتانسیل امری ضروری است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ، تخمین و مدلسازی پتانسیل تولید با مدل های مختلف رگرسیون و ارزیابی کمی تناسب اراضی برای کشت گندم در برخی خاک های آهکی جنوب بهبهان صورت گرفت. که جهت نیل به این اهداف از مطالعات خاکشناسی نیمه تفصیلی منطقه سردشت بهبهان برای استخراج داده های خاک جهت تناسب اراضی استفاده شد، مبنای ارزیابی کیفی، تطابق مشخصات اقلیمی، توپوگرافی و ویژگی های خاک منطقه با نیازهای رویشی گندم با استفاده از جداول سایس در روش پارامتریک ریشه دوم بود و مبنای ارزیابی کمی، عملکرد در واحد سطح و پتانسیل تولید در نظر گرفته شد. پتانسیل تابشی-گرمایی تولید گندم، متوسط پتانسیل تولید زمین با استفاده از روش ریشه دوم و میانگین عملکرد زارع به ترتیب  7121، 3885 و 3255کیلوگرم در هکتار و نسبتا مناسب (S2) تا نامناسب (N) متغیر می باشد، به طوری که غالب اراضی در کلاس تناسب متوسط S2 قرار دارند و فقط حدود 5 درصد اراضی در کلاس نامناسبN  قرار دارند. بنابراین کاهش عملکرد موجود در برخی واحدهای اراضی  بواسطه تاثیر عوامل محدودکننده از قبیل آهک، بافت و شوری و قلیاییت است. طبق نتایج مدلسازی پتاتسیل تولید به روش رگرسیون استاندارد و گام به گام، مقادیر ضریب تبیین به ترتیب 0/84 و 0/82 و خطای استاندارد (ME) برابر 0/52 و 0/59 و در روش منحنی تخمین برای مدل خطی، درجه دوم و درجه سوم، ضریب تبیین به ترتیب 90/0، 0/91 و 0/92 و خطای استاندارد 0/51، 0/50 و0/50 محاسبه شد. بنابراین روش منحنی تخمین درجه سوم که از مدل رشد فایو برای پیش بینی عملکرد محصول استفاده نموده است دارای کارایی بهتری نسبت به مدل رگرسیون استاندارد و گام به گام است که فقط از اثر ویژگی های سرزمین و عملکرد مشاهده شده استفاده نموده است. بنابراین با توجه به نقش موثر و استراتژیک محصول گندم در منطقه، شناسایی محدودیت های تولید اراضی جهت مدیریت بهینه و مدلسازی پتانسیل تولید در منطقه از نتایج این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: رزیابی اراضی، پارامتریک، خاک های آهکی، خوزستان، مدلسازی
  • معصومه رحیمی دهچراغی، حسین ارزانی*، حسین آذرنیوند، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 199-208

    گردشگری در سامان عرفی یکی از کارکردها و خدمات مرتع است که از انظار مغفول مانده است. در این پژوهش معیارها و شاخص های تناسب مرتع برای گردشگری با تاکید بر قابلیت های سامان عرفی تدوین و مرتع لار آبسر واقع در استان مازندران در خلال سال های 1398 و 1399 به صورت موردی بررسی شد. یافته های این تحقیق سبب خواهد شد تا سامان عرفی نیز به عنوان یک جذابیت برای گردشگری موردتوجه ویژه قرار گیرد و مرتع دار نیز برای توسعه صنعت گردشگری در درون مرتع تلاش نماید. تاکنون در تدوین شاخص ها و معیارهایی که نشان دهنده تناسب سامان عرفی مرتع برای گردشگری باشند، جذابیت های سامان عرفی مرتع مورد توجه قرار نگرفته است. این پژوهش با تمرکز بیشتر روی این مبحث می پردازد و با مروری بر تحقیقات سایر محققان، مشاهدات میدانی و مصاحبه با مرتعداران و گردشگران افق جدیدی در مرتعداری کشور می گشاید. نتایج نشان داد دستورالعمل ارایه شده با در نظر گرفتن جنبه های زیرساختاری، مسایل محیطی اکولوژیکی و عوامل اقتصادی و اجتماعی مناسب به نظر می رسد و مرتع لار آبسر نیز از پتانسیل کافی برای گردشگری در سامان عرفی برخوردار است.

    کلیدواژگان: جذابیت، خدمات مرتع، عوامل اقتصادی و اجتماعی
  • فریدون نورقلی پور*، ساناز توحیدلو، علیرضا جعفرنژادی، یونس محمد نژاد، کامران میرزاشاهی، جلال قادری، محمدحسین ارزانش، محمد پسندیده، احمد بایبوردی، نصرت الله منتجبی، مختار زلفی باوریانی، پیمان کشاورز، محسن سلسیپور، انور اسدی جلودار، پروین ایزدی، شادی صدیقی، ناصر دواتگر، علیرضا مهاجر، مسعود دادیور، ماشالله حسینی صفحات 209-220

    به منظور مقایسه روش کوددهی زارعین با روش تلفیقی حاصلخیزی خاک و توصیه کودی گیاه کلزا، پروژه ای ملی در 10 استان، اجرا شد. مناطق اجرا شامل 54 مزرعه در استان های گلستان، مازندران، خوزستان (دزفول)، خوزستان (اهواز)، اردبیل (مغان)، آذربایجان شرقی، اصفهان، بوشهر، خراسان رضوی، کرمانشاه، فارس و ورامین بود. این مناطق، طیف وسیعی از اقلیم های کشت کلزا و دامنه متفاوتی از خصوصیات خاک را شامل می شد. در قسمتی از این مزارع انتخابی، مدیریت کوددهی بر اساس آزمون خاک (مصرف بهینه کود) و در نیمه دیگر مزرعه انتخابی، مدیریت با روش عرف زارع یا شاهد منطقه، اعمال شد. در پایان دوره رشد، عملکرد دانه تیمار عرف زارع و تیمار توصیه کودی در هر استان و در هر منطقه مقایسه شد. با توجه به نتایج، فسفر بیشترین درصد کمبود را در خاک مزارع داشت و از عناصر کم مصرف نیز، بیشترین کمبود مربوط به عنصر روی بود. به طور میانگین، افزایش عملکرد دانه در کل نقاط اجرا در سال اول 600 کیلوگرم در هکتار یا 24 درصد، نسبت به تیمار عرف زارع بود. در سال دوم افزایش عملکرد دانه در کل نقاط اجرا به طور میانگین 784 کیلوگرم در هکتار یا 27/4 درصد بود. برای میانگین دو سال، مقدار 692 کیلوگرم در هکتار یا 25/7 درصد افزایش عملکرد دانه نسبت به عرف زارع، حاصل شد. نسبت فایده به هزینه در مناطق مختلف با توجه به عملکردهای حاصله به خصوصیات خاک و مقدار کود مصرفی، بستگی داشت. بیشترین مقدار این نسبت مربوط به منطقه نیشابور (26/52) و داراب (22/31) و کمترین آن مربوط به بوشهر (0/28) بود. نتایج نشان داد که مصرف کود مطابق توصیه انجام شده از لحاظ زمان، مقدار، منبع و روش مصرف، باعث بهبود عملکرد کلزا در کلیه مناطق، خواهد شد.

    کلیدواژگان: توصیه کودی، عناصر غذایی، کلزا، مناطق اصلی کشت، نسبت فایده به هزینه، آزمایش مزرعه ای
  • مهناز اسکندری*، علی زین الدینی، میرناصر نویدی، بهزاد مینایی صفحات 221-235

    تعیین اولویت اراضی، نوعی تصمیم گیری با معیارهای متعدد است که گاه بایکدیگر همسو نیستند. از این رو، کاربرد روش های تصمیم گیری چندمعیاره در حل این مسایل در سال های اخیر، بسیار پرکاربرد بوده است. هدف از این پژوهش، معرفی روش بهترین-بدترین (BWM) در اولویت بندی تناسب اراضی برای کشت محصولات کشاورزی بود. همچنین، نتایج این روش با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، به عنوان پرکاربردترین روش تصمیم گیری چندمعیاره در مطالعات گذشته، مقایسه شد. برای دستیابی به این هدف، از 12 باغ تحت کشت خرما در منطقه جهرم استان فارس با حفر خاک رخ، نمونه گیری شد. آزمایش های فیزیک وشیمیایی لازم روی نمونه ها انجام و ویژگی های موثر خاک بر مقدار عملکرد، مشخص گردید. ماتریس داده های خاک و عملکرد از مناطق نمونه برداری، تهیه و روش های BWM و AHP برای تعیین وزن معیارها به کار رفت. با جمع حاصلضرب اعداد استانداردشده هر ویژگی خاکی در وزن آن، شاخص تناسب اراضی برای هر باغ بدست آمد. مقادیر شاخص تناسب با عملکرد واقعی مقایسه شد تا کارایی مدل های بکار رفته در تعیین اولویت باغ ها مشخص شود. نتایج نشان داد که شاخص بدست آمده از هر دو روش، تقریبا یکسان است. لیکن معیارهای ارزیابی به کار رفته شامل حداقل تناقض، انحراف کل و انطباق، نشان دهنده سازگاری بیشتر قضاوت ها در روش BWM بود. در نهایت، کاربرد این روش به دلیل برخورداری از برخی ویژگی ها مانند نیاز به تعداد کمتری مقایسه زوجی در مقایسه با دیگر روش های تصمیم گیری چندمعیاره ماتریسی همچون AHP، پایداری و سازگاری بیشتر وزن های تعیین شده در پایان مساله تصمیم گیری، امکان کاربرد توامان با سایر روش ها، استفاده از اعداد صحیح برای انجام مقایسه ها و سادگی کاربرد در حل مسایل تصمیم گیری چندمعیاره مانند تصمیم گیری برای اولویت کاربری اراضی، به عنوان روشی کارا و قابل اعتماد، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اولویت کاربری اراضی، تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره، نخل خرما، ویژگی های خاک
  • عباس شهدی کومله*، سید رضا سیدی، مریم فروغی صفحات 237-258

    کودهای دامی به عنوان جایگزین مناسب کودهای شیمیایی ضمن تامین عناصر غذایی گیاه به پایداری اکوسیستم های زراعی کمک می نمایند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر کاربرد منابع و سطوح مختلف کودهای آلی بر ویژگی های شیمیایی خاک شالیزار بود. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت طی سال های 1397 و 1398 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کودهای مرغی (2/5، 5 و 10 تن در هکتار)، گاوی (5، 10 و 20 تن در هکتار) و گوسفندی (10، 20 و 40 تن در هکتار) در نظر گرفته شد. طبق نتایج، مصرف 40 تن در هکتار کود گوسفندی موجب افزایش هدایت الکتریکی به میزان 0/41 دسی زیمنس بر متر، نیتروژن کل و کربن آلی به ترتیب به میزان 0/14 و 3 درصد و مصرف 20 تن در هکتار کود گاوی موجب افزایش فسفر و پتاسیم قابل استفاده خاک به ترتیب به میزان 8/6 و 173/2 میلی گرم در کیلوگرم نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین، بیشترین میزان جذب نیتروژن (48/6 کیلوگرم در هکتار) و فسفر دانه (33/1 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم کاه (78 کیلوگرم در هکتار) رقم گیلانه و بیشترین میزان جذب نیتروژن (44/9 کیلوگرم در هکتار) و فسفر دانه (29/6 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم کاه (75/9 کیلوگرم در هکتار) رقم هاشمی از مصرف 20 تن در هکتار کود گاوی حاصل شد. طبق نتایج حاصله، مصرف 20 تن در هکتار کود گاوی به دلیل بهبود حاصلخیزی خاک، نسبت جبران 80 درصدی عملکرد شلتوک نسبت به تیمار مصرف کودهای شیمیایی در کشت ارقام هاشمی و گیلانه و تولید محصول سالم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پتاسیم، نیتروژن، فسفر، کود گاوی، کود مرغی
  • محمدعلی جواهری*، حمید نجفی نژاد، مهدی نادی صفحات 259-275

    کاشت زعفران (Crocus sativus L) به عنوان ارزشمندترین گیاه و گران ترین ادویه موجود در دنیا ، به دلیل کارایی بیشتر مصرف آب در مناطق نیمه خشک از اهمیت زیادی برخوردار است. استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی با در نظرگیری هم زمان عوامل مختلف موثر بر رشد زعفران بهترین و کم هزینه ترین روش جهت شناسایی مناطق مستعد کاشت زعفران است. پژوهش حاضر طی سال های 1396 الی 1398 به منظور پهنه بندی و شناسایی مناطق مستعد کاشت زعفران در استان کرمان انجام گردید. برای این پژوهش از داده های روزانه 13 ایستگاه سینوپتیک در طی سال های 1377 تا 1397 استفاده شد پس از بررسی همگنی داده ها اقدام به تهیه لایه های اطلاعاتی در سامانه اطلاعات جغرافیایی گردید. لایه های مورد مطالعه شامل ارتفاع، شیب، یخبندان، بارندگی، دماهای بیشینه و کمینه مطلق و احتمال وقوع دمای کمتر از پنج درجه در آبان ماه بوده که برای هر ایستگاه محاسبه و نقشه تغییرات آن ترسیم گردید. نقشه شیب نیز از مدل رقومی ارتفاع استخراج گردید. پس از وزن ‎دهی لایه های فوق با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی نقشه پهنه بندی نهایی در محیط ARC-GIS تهیه گردید. نتایج نشان داد که مناطق جنوبی و شرق استان مناسب کاشت زعفران نمی باشند بلکه مناطق مستعد کشت زعفران متمرکز بر بخش های کوهپایه ای شهرستان های بافت، بردسیر، زرند و شهربابک می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده شهرستان های کهنوج، منوجان، جنوب شهرستان جیرفت، شرق شهرستان بم و جنوب شهرستان بافت جزء مناطق نامناسب بوده که حدود 59 درصد مساحت استان را تشکیل می دهند. همچنین 15 درصد مساحت استان در پهنه متوسط و 16 درصد در پهنه مناسب طبقه بندی شدند. مناطق بسیارمناسب نیز حدود 10 درصد از سطح کل استان را شامل می شوند.

    کلیدواژگان: دماهای بحرانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، زعفران
|
  • Ghorban Vahabzadahkbriya * Pages 135-144
    Tourism as an underlying economic activity is nowadays considered to be a vital part of the socio-economic programs in every nation. Thanks to its low investment requirements and high potential for job creation, it is more important than other economic sectors, especially in developing countries. Geotourism, defined as tourist attractions of geological and geomorphological phenomena in watersheds, offers a great potential for the tourism economy. The development of nature-based tourism serves a variety of functions for local communities and watershed residents that involve appropriate solutions to problems of livelihood and unemployment in such communities. In most cases, this socio-economic potential for land management in watersheds has been ignored, thereby failing to consider this valuable national wealth and natural heritage in the Iranian watersheds as a component of sustainable development. Indeed, recognition of the potential of geotourism realized in the form of geoparks in watersheds that enjoy a vast geological diversity can play a key role in land management in these areas. Once established, geoparks will embody the historical and cultural heritage of watersheds and will enhance the potential development of geotourism. Thus, economic or social justice in watersheds will be achieved through participation of local communities and stakeholders who market their local products including handicrafts as well as rangeland and forest products. These prospects will ultimately help land use planning and integrated watershed management in these areas. Geotourism is a new approach in watershed management from asocio-economic point of view which unfortunately despite UNESCOs emphasis has not been sufficiently considered by watershed experts. In this paper, the role of geotourism and geoparks on land use planning of watershed, tourism development as well as life and livelihood of watershed residents and socio-economic issues is investigated.
    Keywords: integrated management, tourism, Sustainable development approach, Watershed potentials
  • Mahdi Ghamghami, Javad Pirvali Beiranvand *, Ebrahim Moghiseh Pages 145-160
    Adopting novel policies in the agricultural sector as the largest consumer of water should undeniably lead to increased water use efficiency and reduced water loss. New technologies including nuclear techniques can be of great help in improving irrigation management through optimized water use efficiency. Study has shown that instrumental monitoring of soil moisture and biomass can be exploited to determine the required irrigation timing and volume. In this regard, such nuclear tools as neutron meter and cosmic ray neutron sensor (CRNS) as novel technologies, installed on farms either in spot installations or in networks, are capable of estimating soil moisture through detecting hydrogen within soil H2O molecules and decelerated neutrons. It has been confirmed that these technologies are beneficially effective in scheduling irrigation by predicting the incidence of imminent moisture stress and, thereby, determining proper irrigation timing, which will evidently enhance both water use efficiency and crop yield. This article provides an overview of the development and application of nuclear and isotopic techniques (NITs) in irrigation management and introduces methods of NITs tool calibration.
    Keywords: Nuclear Techniques, Cosmic Ray Neutron Sensor, Water use efficiency, Soil Moisture Monitoring
  • Aazam Poorniakan, Kumars Zarafshani, Shahpar Geravandi * Pages 161-175

    Property conflicts and legal disputes over land ownership constitute one of the most complex issues in the field of agriculture. Adopting a qualitative approach, the present study reviews the literature and field research findings on property conflicts and legal disputes following the Land Reform of 1962 in Mahidasht over the past 60 years. Document analysis and field research evidence from the documents over the period 1885 to 1962 show that landlord system was transformed into the current peasant system as a result of the agrarian reform in 1962 that served as the first transformation in land ownership structure. This subsequently led to conflicts and disputes over fragmented farmlands, and dispersion of even and uneven agricultural lands of different degrees of , fertility. In the meantime, the peasant system failed to meet the farmer’s household needs. In other words, the social changes due to the land reform led to economic changes and the consequent changes in the cultural life of the farmers. The documents in Mahidasht revealed that most of the property ownership documents had been issued during the years 1966-71 and that many of these were conclusive and official. Interviews with 25 local elder farmers further revealed that property conflicts and disputes had arisen after the land reform of 1962 and the subsequent sharing out of the inherited lands. The most important measure found to reduce property conflicts is to register land rights and to implement the Cadastral system.

    Keywords: Document analysis, Property conflicts, Agricultural land disputes, Mahidasht
  • Abolfazl Azadi *, JAMAL BANINEME, S.Alireza Seyed Jalali Pages 177-198

    Land evaluation and production potential modeling are essential for determining environmental production limitations and proper cultivation planning. It is the aim of the present study to estimate production potential using different regression models and to evaluate quantitatively land suitability for wheat cultivation in some calcareous soils south of Behbahan. To achieve these goals, semi-detailed soil studies of Sardasht region were performed to extract soil data for land evaluation. For qualitative assessment, the Sys Table and the square root parametric method were employed to define climatic and topographic specifications as well as soil conditions as the adaptability criteria for plant growth while unit yield and potential production were used as measures of quantitative assessment. Radiative thermal potential of wheat production, mean land production potential as determined by the square root method, and mean farmer production were measured to be 7121, 3885, and 3255 kg.ha-1 respectively, so that management level in most farms was categorized as intermediate (S2) while only 5% of the land farms were classified as non-suitable (N). It was concluded that the current decline in crop performance in some land units could be attributed to such limiting factors as lime, texture, salinity, and alkalinity. Production potential modeling by the standard and stepwise regression methods revealed coefficients of determination equal to 0.84 and 0.82 and standard errors (ME) of 0.52 and 0.59, respectively. This is while coefficients of determination calculated via the second- and third-degree estimation curve methods for linear modeling were 0.90, 0.91, and 0.92 with the corresponding standard errors of 0.51, 0.50, and 0.50, respectively. The third-degree estimation curve method that draws upon the FAO growth model to predict crop performance, therefore, seems to outperform the standard and stepwise regression models that only takes into account the effects of land characteristics and the observed performance. Thus, the proposed methods were found effectively capable of identifying production limitations of the lands in the study area for use in the optimal management and production potential modeling of wheat as a strategic crop in the region.

    Keywords: land evaluation, Parametric, Calcareous soils, Khuzestan Province, modeling
  • Masoumeh Rahimi Dehcheraghi, Hossein Arzani *, Hossein Azarnivand, Mohammad Jafari, MohammadAli Zare Chahooki Pages 199-208

    Tourism within traditional rangeland organization systems is a neglected service of such natural resources. The present study explores the criteria and indices affecting the suitability of rangeland areas with special attention paid to the capabilities of traditional rangeland organizations. As a case study, the tourism activities of Lar Absar rangeland in Mazandaran Province are examined over the period 2019-2020. The findings are expected to raise awareness of, and draw more attention to, the potential attractions of the local traditional rangeland organization, thereby encouraging rangeland owners to direct more efforts toward the development of tourism within their rangeland territories. The attractions of the local rangeland organization have not yet been duly considered in the definitions of rangeland tourism indicators and criteria. Focusing on these aspects, the current study provides a review of research findings reported elsewhere, carries out field observations, and conducts interviews with rangeland owners and tourists to open new horizons in and to draft new guidelines for rangeland tourism. The results show that the proposed guidelines duly account for the present infrastructure, environmental and ecological issues, and the socio-economic aspects of the study area and are practically effective for tourism development in Lar Absar rangeland system.

    Keywords: Attractions, socio-economic factors, Rangeland services
  • Fereydun Nourgholipour *, Sanaz Tohidlu, Alireza Jafarnejadi, Yones Mohammad Nejad, Kamran Mirzashahi, Jalal Ghaderi, MohammadHossein Arzanesh, Mohammad Passandideh, Ahmad Bybordi, Nosratolah Montajabi, Mokhtar Zolfi Bavariani, Payman Keshavarz, Mohsen Seilsepour, Anvar Asadi, Parvin Izadi, Shadi Sedighi, Naser Davatgar, Alireza Mohajer, Masoud Dadivar, Mashalah Hoseini Pages 209-220

    A national project was carried out in 10 provinces in order to compare the fertilization method of farmers with the integrated method of soil fertility recommendation for canola plants. The experiment included 54 farms in the provinces of Golestan, Mazandaran, Khuzestan (Dezful), Khuzestan (Ahvaz), Ardabil (Maghan), East Azerbaijan, Isfahan, Bushehr, Khorasan Razavi, Kermanshah, Fars and Varamin regions. These areas consisted of a wide range of canola cultivation regions, climatic conditions and a different range of soil characteristics. In a part of selected fields, fertilization was recommended based on the soil test (optimal use of fertilizers) and in the other half of the fields, application was according to the traditional method of the farmer in the region. At the end of the growth stage, the seed yield of treatments was compared in each province and in each region. According to the results, phosphorus had the highest percentage of deficiency in the soil of the fields, and among the micro nutrients, the highest deficiency was related to the zinc element. On average, the increase in grain yield of first year was 600 kg ha-1 or 24%, compared to the conventional treatment. In the second year, the increase in grain yield was 784 kg ha-1 or 27.4%. For the average of two years, the amount of 692 kg ha-1 or 25.7% increase in grain yield was obtained. The benefit to cost ratio of different regions depended on the characteristics of the soil and the amount of used fertilizers. The highest value of this ratio was obtained from the region of Neishabur (26.52) and Darab (22.31. The lowest was obtained from Bushehr (0.28). The results showed that the consumption of fertilizers with considering the time, quantity, source and method of application will improve the yield of canola in all regions.

    Keywords: Canola, Fertilizer recommendation, Main cultivation areas, Nutrients, On-farm trial
  • Mahnaz Eskandari *, Ali Zeinadini, MirNaser Navidi, Behzad Minaei Pages 221-235

    Land use priority assessment is the principal basis of land use planning and management. It is a kind of decision-making with several criteria that sometimes contradict each other. This is why multi-criteria decision making (MCDM) methods have in recent years found wide applications in solving land suitability assessment problems. The objective of this study was to introduce the Best-Worst Method (BWM) and its application in determining the suitability of land for agricultural crop production. Furthermore, the results obtained were compared with those reported in previous studies that had employed the analytical hierarchy process (AHP) as the most widely used multi-criteria decision-making method. For this purpose, soil profile samples were taken from 12 orchards under date cultivation in Jahrom region, Fars Province and subjected to the necessary physicochemical analyses to identify the soil properties affecting crop yield. Once the soil and yield data matrices had been prepared, the BWM and AHP methods were used to determine the weight of each criterion. Land suitability index was subsequently obtained for each garden as the sum of the products of the standardized value of each soil property by its weight. The indices thus obtained were compared with the corresponding actual crop yield to determine the performance of the models employed. Although the results indicated almost identical index values from both methods, the evaluation criteria of minimum violation, total deviation, and conformity revealed more consistent BWM judgments. It was finally concluded that BWM could be recommended as a more reliable and efficient method for solving multi-criteria decision-making problems as required in land use management owing to its varied advantages such as the need for fewer pairwise comparisons compared to other matrix-based MCDM methods like AHP, more consistent and compatible weights ultimately derived in the decision-making problem, the possibility for its application simultaneously with other methods, the use of integers in comparisons, and ease of application.

    Keywords: Date palm, Land use priority, Multi-criteria Decision-making, soil characteristics
  • Abbas Shahdi Kumleh *, Seyed reza Seyedi, Maryam Foroughi Pages 237-258

    Organic manures, as suitable alternatives to chemical fertilizers, supply plant nutrients and contribute to the sustainability of agricultural ecosystems. It is the objective of this study to investigate the effects of applying organic fertilizers of different sources and levels on paddy soil chemical properties. The experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Rice Research Institute of Iran at Rasht during the two farming years of 2018 and 2019. The experimental variables included poultry (2.5, 5, and 10 t/ha), cow (5, 10, and 20 t/ha), and sheep (10, 20 and 40 t/ha) manures. The results obtained revealed that, compared to the control treatment, application of 40 t/ha of sheep manure led to an increase of 0.41 dS/m in EC and enhancements of 0.14% and 3% in N and OC, respectively, while application of 20 t/ha of cow manure increased available P and K in soil by 8.6 and 173.2 mg/kg, respectively. Also, application of 20 t/ha of cow manure led to the highest grain nitrogen of 48.6 kg/ha, phosphorus uptake of 33.1 kg/ha, and straw potassium uptake of 78 kg/ha in the Gilaneh variety while the Hashemi variety exhibited its highest grain nitrogen of 44.9 kg/ha, phosphorus uptake of 29.6 kg/ha), and straw potassium of 75.9 kg/ha under the same treatment. Thus, application of 20 t/ha of cow manure may be recommended as a superior treatment for it showed soil fertility improvement and paddy yield compensation of 80% in the Hashemi and Gilaneh rice varieties when compared with the treatment using chemical fertilizers.

    Keywords: Potassium, nitrogen, Phosphorus, Cow manure, Poultry manure
  • MohammadAli Javaheri *, Hamid Najafinezhad, Mehdi Nadi Pages 259-275

    Saffron (Crocus sativus L) is an expensive and highly valuable plant recognized globally for its many medicinal properties and low water demand. Hence, the development of saffron farms in semiarid regions has received much attention as it increases water use efficiency (WUE) in such water-deficient areas. Considering the different factors involved in saffron growth and yield, the geographical information system (GIS) is the best and most cost-effective method to identify areas potentially favorable to saffron cultivation. The current study aimed at zoning the land area favorable to saffron cultivation in Kerman Province was conducted over the period 2017-2019. The required daily data were collected from 13 synoptic stations recorded during the years 1998 to 2016, which were subjected to the homogeneity test before the relevant GIS information layers including altitude, slope, frost, rainfall, absolute maximum and minimum temperatures, and probability of temperatures below 5º Celsius in November were prepared. Subsequently, the relevant variograms were drawn. Also, the slope map was extracted using the digital elevation model. Finally, weights were assigned to the above layers using the Analytical Hierarchy Process (AHP) technique, and the final zoning map was prepared in ArcMap. The map thus prepared revealed that the southern and eastern stretches of the province were not suitable for saffron cultivation while the more favorable areas were located at the foothills in Baft, Bardsir, Zarand, and Shahrbabak towns. Moreover, Kahnuj, Manojan, southern parts of Jiroft, eastern stretches of Bam, and southern stretches of Baft, accounting for around 59% of the total provincial land area, were recognized as unfavorable to saffron cultivation. The remaining lands of the total provincial area were classified as follows: 15% relatively suitable, 16% suitable, and about 10% highly suitable for saffron cultivation.

    Keywords: Critical temperatures, GIS, Saffron