فهرست مطالب

عصب روانشناسی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1401)

نشریه عصب روانشناسی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حدیث غفاری خلیق*، امین رفیعی پور، احمد علیپور، محمد اورکی صفحات 9-20

    مقدمه:

     افراد مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) دارای اختلالاتی در روابط عاطفی هستند که می تواند ناشی از مشکلات در پردازش هیجانی باشد. مطالعه حاضر به بررسی همبستگی های عصبی مراحل اولیه پردازش چهره عاطفی در بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ نقص توجه با بزرگسالان بدون اختلال بیش فعالی/ نقص توجه با استفاده از روش پتانسیل وابسته به رویداد (ERP) در مولفه N170 هنگام مشاهده چهره های دارای هیجانات مختلف پرداخته است.

    روش ها

    در مجموع 12 بزرگسال (6 مرد و 6 زن) دارای اختلال بیش فعالی/ نقص توجه با 12 بزرگسال (6 مرد و 6 زن) بدون اختلال بیش فعالی/ نقص توجه بین 20 الی 42 سال مقایسه شدند. شرکت کنندگان در حالی که فعالیت های مغزشان با استفاده از روش پتانسیل وابسته به رویداد ثبت می شد، چهره های دارای هیجانات مختلف را شناسایی می کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه N170 در ناحیه P8 برای چهره خنثی در زنان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و در ناحیه O1 در مردان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی نسبت به بزرگسالان بدون اختلال دارای تفاوت معنی دار است. (P<0.05).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر از این تصور حمایت می کند که افراد مبتلا به ADHD در مراحل اولیه پردازش چهره و هیجان چهره با افراد بدون اختلال متفاوت هستند که می تواند در تعبیر چهره و هیجان آن تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: هیجانات چهره، پتانسیل وابسته به رویداد، N170، اختلال بیش فعالی، نقص توجه (ADHD)
  • مهدیه کشمیرشکن، سالار فرامرزی*، احمد عابدی صفحات 21-32

    پژوهش حاضر باهدف بهبود مهارت های عصب روان شناختی دانش آموزان با اختلال در بیان نوشتاری به روش راهنمای جمله فلپس انجام گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور باتوجه به ملاک های ورود به پژوهش و با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای از بین دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص در بیان نوشتاری در پایه پنجم ابتدایی شهر یزد تعداد 30 نفر انتخاب و به تصادف در دو گروه گواه و آزمایش گمارده شدند. مداخلات آموزشی برنامه فلپس در 13 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش انجام گرفت. ابزارهای مورداستفاده عبارت از مقیاس هوش وکسلر کودکان ویرایش پنجم و پرسش نامه کانرز فرم والد و برنامه راهنمای جمله فلپس بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از پژوهش نشان داد که بین عملکرد گروه آزمایش و کنترل در مهارت های عصب روان شناختی به جز مهارت زبان تفاوت معناداری وجود ندارد (001/0 >p). درحالی که در مهارت زبان تفاوت معنادار بود (001/0 <p). نتایج پژوهش نشان داد که برنامه راهنمای جمله فلپس بر مهارت های عصب روان شناختی دانش آموزان با اختلال یادگیری در بیان نوشتاری در حیطه های توجه، حافظه، عملکردهای حسی - حرکتی و کارکردهای اجرایی به غیراز زبان موثر نمی باشد. از این شیوه می توان به عنوان شیوه مداخله ای و آموزشی جهت بهبود مهارت زبان که پیش نیاز نوشتن است استفاده نمود.

    کلیدواژگان: راهنمای جمله فلپس، مهارت های عصب روان شناختی، اختلال یادگیری خاص، دانش آموزان
  • امیرصالح وثوق، جعفر شعبانی*، جوانشیر اسدی صفحات 33-48
    مقدمه

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی نوروفیدبک و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی دانش آموزان انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش جامعه آماری دربرگیرنده 108 نفر از دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی شهر مشهد که در سال تحصیلی 1399-1400در شهر مشهد مشغول به تحصیل بودند. با توجه به جامعه آماری و با توجه به محدودیت های ناشی از شیوع کرونا در این پژوهش از نمونه گیری در دسترس استفاده گردید. حجم نمونه با توجه به معیارهای ورود و خروج، تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی، در سه گروه آزمایش نوروفیدبک، آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه کنترل قرارگرفتند. ابتدا با استفاده از روش های آمارتوصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، داده ها توصیف و سپس برای بررسی مقایسه ای اثربخشی نوروفیدبک و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی، تحصیلی دانش آموزان (پرسشنامه سازگاری سینها و سینگ)، با استفاده از روش های آمار استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره گام به گام) فرضیه ها مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری استفاده از تمرینات نوروفیدبک و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت معناداری باعث افزایش سازگاری هیجانی، اجتماعی و تحصیلی دانش آموزان می گردد . با این حال بین اثربخشی روش نوروفیدبک و روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر فاکتورهای سازگاری دانش آموزان تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سازگاری اجتماعی، سازگاری هیجانی، سازگاری تحصیلی
  • لیدا اسماعیلی*، علیرضا رمضانپور صفحات 49-58
    مقدمه

    ابتلا به ویروس کووید-19، بغیر از عوارض جسمانی، اختلالات روانشناختی متعددی را در پی دارد. افسردگی یکی از عوارض شایع روانی در نتیجه ابتلا به این ویروس است که با دوره های طولانیمدت و تنوع علایم همراه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تحریک فراجمجمهای مغز با استفاده از جریان مستقیم (tDCS) بر شدت علایم افسردگی در بهبودیافتگان کووید-19بود.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر در قالب یک طرح نیمهآزمایشی همراه با گمارش تصادفی آزمودنیها، پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری اجرا شد. نمونه به روش نمونه گیری در دسترس شامل 30 نفر از افرادی که پس از ابتلا به کووید-19 و بهبود علایم جسمانی به کلینیکهای شهر شیراز با علایم افسردگی مراجعه کردند، بود. از این بین 15 نفر در گروه آزمایشی و 15 نفر در گروه گواه جایابی شدند. ابزار بکاررفته در این پژوهش، مقیاس افسردگی بک و جلسات درمانی (tDCS) شامل 12 جلسه 20 دقیقهای تحریک آندی F3 و تحریک کاتدی FP2 با جریان 2 میلی آمپر بود. داده ها با روش کوواریانس تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین گروه های آزمایش و کنترل در میزان افسردگی در مرحله پسآزمون تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین نشانه های افسردگی گروه آزمایش، در مرحله پسآزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر میرسد که (tDCS) میتواند موجب کاهش نشانه های افسردگی افراد مبتلا به کووید-19 بوده و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، تحریک فراجمجمهای مغز با استفاده از جریان مستقیم، افسردگی
  • فریبا جزینی*، محمود شیخ صفحات 59-71

    مطالعه حاضر با هدف اثر ‏تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای (‏tDCS‏) قشر بینایی بر اکتساب و ماندگاری عملکرد حرکتی و حافظه کاری کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی انجام گرفت. در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری 1 و 42 روزه، 24 کودک دارای اختلال هماهنگی رشدی به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه 12 نفری تمرینات tDCS ناحیه بینایی و تحریک ساختگی قرار گرفتند. شرکتکنندگان در پیش آزمون، به اجرای 3 آزمون حافظه کاری و 10 مهارت پرتاب کردن و گرفتن پرداختند. مرحله مداخله در 5 روز متوالی انجام گرفت که در هر روز، ابتدا تحریک الکتریکی مغز از قشر بینایی (آند Oz و کاتد Cz) و تحریک ساختگی انجام می گرفت و سپس شرکتکنندگان به اجرای 3 آزمون حافظه کاری و 10 مهارت پرتاب کردن و گرفتن میپرداختند. در آخرین جلسه، پس آزمون اجرا گردید. 1 روز و 42 روز بعد از مرحله پس آزمون، به ترتیب مرحله پیگیری کوتاه مدت و بلندمدت انجام گرفت. داده ها به روش تحلیل واریانس مرکب تحلیل شد. نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی فراجمجمهای قشر بینایی، باعث بهبود معنیدار حافظه کاری و عملکرد حرکتی کودکان با اختلال هماهنگی رشدی گردید. دیگر نتایج، حاکی از ماندگاری حافظه کاری و عملکرد حرکتی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی در آزمون های پیگیری کوتاه مدت و بلندمدت بود. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر بر اثربخشی تمرینات tDCS ناحیه بینایی، بر عملکرد و حافظه کاری کودکان اختلال هماهنگی رشدی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی، قشر بینایی، عملکرد حرکتی، حافظه کاری، ماندگاری
  • محدثه نیرومند، صدیقه رضایی دهنوی*، مسعود اعتمادی فر صفحات 73-82
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی با استفاده از نرم افزارکاپیتان لاگ در بر کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه ی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس در سطح شهر اصفهان در سال 1399 بودند که از میان آنها، 34 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و به طور مساوی، در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 17 نفر) قرار گرفتند. سپس در فرایند اجرا، گروه آزمایش طی 16 جلسه ی 60 دقیقه ای، به مدت 4 هفته، تحت مداخله با آموزش تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی در نرم افزار کاپیتان لاگ قرار گرفت و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. لازم به ذکر است که داده ها به کمک پرسشنامه کارکردهای اجرایی نجاتی (1392) جمع آوری شد و سپس، به منظور تجزیه و تحلیل آنها، از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره در نرم افزار SPSS-21 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی در نرم افزار کاپیتان لاگ اثر معناداری بر کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس داشت (0.01<p).

    نتیجه گیری: 

    تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی در نرم افزار کاپیتان لاگ باعث بهبود کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، مهارت های عصب روانشناختی، نرم افزار کاپیتان لاگ، کارکردهای اجرایی، مالتیپل اسکلروزیس
  • محبوبه اسکندری، فاطمه رئیسیان زاده، ملیحه مهدیخانی* صفحات 83-92
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی بر کارکردهای اجرایی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به ام اس در بین سال های 98-1397 بود که در انجمن ام اس مازندران دارای پرونده پزشکی بودند. 45 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) گمارش شدند. سپس آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک طی 8 جلسه به ترتیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی را دریافت کردند. مقیاس کارکردهای اجرایی (نجاتی، 1392) به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از آموزش در هر سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) اجرا شد.

    یافته ها:

     در پایان یافته های به دست آمده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون LSD نشان داد هر دو رویکرد درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی، موجب بهبود کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به ام اس شده است (05/0>p). و اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به تن آرامی بر کارکردهای اجرایی بیشتر است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر، در حوزه درمان و مشاوره بیماران مبتلا به ام اس، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی بسیار کارآمد و نویدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تن آرامی، کارکرد های اجرایی، مولتیپل اسکلروزیس، ام اس
|
  • Hadis Ghafari Khalig *, Amin Rafiepoor, Ahmad Alipour, Mohammad Oraki Pages 9-20
    Introduction

    Adults with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) have some impairment in emotional relationship which can be due to problems in emotional processing. The present study uses the event-dependent potential (ERP) method to investigate the neural correlations of the early stages of emotional face processing in the N170 component when observing faces with different emotions in adults with ADHD compared to adults without ADHD.

    Methods

    A total of 12 adults between 20 and 42 years old (6 males and 6 females) with ADHD were compared with 12 adults without ADHD (6 males and 6 females). Participants identified faces with different emotions while their brain activity was recorded using the event-dependent potential method.

    Results

    The results showed that the N170 component for a neutral face was significantly different both for women with ADHD in the P8 region and men with ADHD in the O1 region comparing to adults without the disorder. (P <0.05)

    Conclusion

    The present study supports the notion that people with ADHD in the early stages of facial processing and facial expressions are different from people without the disorder, which can affect the interpretation of facial expressions and emotions.

    Keywords: Facial Emotions, Event-Related Potential, N170, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
  • Mhdieh Keshmirshekan, Salar Faramarzi *, Ahmad Abedi Pages 21-32

    The aim of this study was to improve the neuropsychological skills of students with impaired written expression using the Phelps sentence guide program .The Quasi-experimental research method was pre-test and post-test with the control group. For this purpose, according to the criteria for entering the research, using a multi-stage sampling method, among the students with expressive writing disorder in the fifth grade of the elementary school in Yazd, 30 people were selected for writing and randomly assigned to two groups of control and experiment. The experimental group received 13 sessions of 60-minute training sessions on the Phelps program. The instruments used were the Wechsler Intelligence Scale for Children (Fifth Edition) and the Connors Parent Form Questionnaire. The data were analyzed by covariance analysis. Analysis of the data showed that there was no significant difference between the performance of the experimental and control groups in neuropsychological skills except language skills (P> 0.001) while there was a significant difference in language skills (P< 0.001).The results showed that the Phelps sentence instruction program is not effective on the neuropsychological skills of students with learning disabilities in written expression in the areas of attention, memory, sensory-motor functions and executive functions other than language .This method can be used as an intervention and educational method to improve language skills that are a prerequisite for writing.

    Keywords: Phelps sentence guide program, Neuropsychology Skills, Special Learning Disorder, students
  • Amirsaleh Vosough, Jafar Shabani *, Javanshir Asadi Pages 33-48
    Introduction

    this study aims to compare the effectiveness of neurofeedback and mindfulness-based cognitive therapy on social adjustment. Emotional, students' education was done.

    Methods

    In this study, the statistical population included 108 pre-university students in Mashhad who were studying in Mashhad in the academic year 1399-1400. According to the statistical population and according to the situation, available sampling was used in this study. For the sample size according to the inclusion and exclusion criteria, 45 people were selected and randomly, 15 people in the control group and 15 people in the experimental group 1 and 15 people in the experimental group 2 and neurofeedback method on the experimental group 1 and method Mindfulness-based cognitive therapy was performed on experimental group 2 and the two methods were finally compared with each other. Data collection tools were; Adjustment inventory of school students(AISS), Mindfulness Protocol.

    Results

    According to the results of statistical analysis, the use of neurofeedback exercises significantly increases students' emotional, social and academic adjustment. Also, mindfulness-based cognitive therapy significantly increases emotional, social and academic adjustment. However, there is no significant difference between the effectiveness of neurofeedback method and mindfulness-based cognitive therapy on students' adjustment factors.

    Keywords: Neurofeedback, Mindfulness-based cognitive therapy, Social Adaptation, Emotional Adaptation, Academic Adaptation
  • Lida Esmaeili *, Alireza Ramezanpoor Pages 49-58
    Introduction

    In addition to physical complications, Covid-19 virus causes several psychological disorders. Depression is a common psychological complication of the virus that is associated with prolonged periods and a variety of symptoms. The aim of the present study was to investigate the effect of transcranial Direct Current Stimulation of the brain (tDCS) on depressive syndrome in improved individuals from Covid-19.

    Method

    The present study was conducted in the form of a quasi-experimental design with random assignment of subjects, pre-test-post-test with control group and follow-up. The sample by available sampling method included 30 people who referred to clinics in Shiraz with depressive symptoms after developing Covid-19 and improving their physical symptoms and volunteered to participate in this study. Of these, 15 were placed in the experimental group and 15 in the control group. The instruments used in this study were Beck Depression Inventory and Treatment Sessions (tDCS) including 12 sessions of 20 minutes of F3 anodic stimulation and 2 mA cathodic FP2 stimulation. Data were analyzed by covariance method.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean of experimental and control groups in the rate of depression in the post-test stage. Also, there is no significant difference between the symptoms of depression in the experimental group, in the post-test and follow-up stages.

    Conclusion

    it seems that (tDCS) can reduce the depressive symptoms of people with Covid-19 and have good stability over time.

    Keywords: COVID-19, Transcranial Direct Current Stiamulation of the Brain (tDCS), Depression
  • Fariba Jazini *, Mahmood Sheikh Pages 59-71

    The purpose of the current study was to examine the effect of transcranial direct electrical stimulation (tDCS) of the visual cortex on the acquisition and persistence of motor performance and working memory in children with developmental coordination disorders. In semi-experimental study with pre-test-post-test research plan and follow-up period of 1 and 42 days, 24 children with developmental coordination disorder were randomly selected, and randomly assigned to 2 groups of 12 tDCS visual cortex and sham stimulation. Participants in the pre-test performed 3 working memory tests and 10 throwing and catching skills. The intervention phase was performed for 5 consecutive days. Each day, electrical stimulation of the brain from the visual cortex (Oz anode and Cz cathode) and sham stimulation was performed. Participants performed 3 working memory tests and 10 throwing and catching skills. In the last session, post-test phase was performed. 1 day and 42 days after the post-test phase, short-term and long-term follow-up phases were performed, respectively. Data were analyzed with mixed analysis. The results showed that tDCS of the visual cortex significantly improved working memory and motor performance in children with developmental coordination disorders. Other results indicated the persistence of working memory and motor performance in children with developmental coordination disorders in short-term and long-term follow-up tests. In general, the results of the present study emphasize the effectiveness of tDCS in the vision area on motor performance and working memory in DCD children.

    Keywords: Electrical Stimulation, vision cortex, Motor performance, Working memory, persistence
  • Mohadese Niroomand, Sedigheh Rezaei Dehnavi *, Masoud Etemadifar Pages 73-82
    Objective

    this study was conducted to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation using Captain Log ‘Software on executive functions in patients with multiple sclerosis. . The statistical population included all patients with multiple sclerosis in Isfahan in 1399 that 34 of them were selected by using purposive sampling method and based on inclusion criteria and equally divided into experimental and control groups (17 people in each group). Then, during the execution process, the experimental group underwent 16 sessions of 60 minutes for 4 weeks, intervening with training based on exercises based on neuropsychological skills in Captain Log software, and the control group did not receive any training. It should be noted that data were collected using the Nejati Cognitive Abilities Questionnaire (2013) and then, in order to analyze them, from univariate and multivariate analysis of covariance in SPSS-21 were used.

    Results

    The results showed that exercises based on neuropsychological skills in Captain Log software had a significant effect on executive functions in patients with multiple sclerosis (p<0.01).

    Conclusion

    Exercises based on neuropsychological skills in Captain Log software improved executive functions in patients with multiple sclerosis.

    Keywords: cognitive rehabilitation, neuropsychological skills, Captain Log software, Executive Function, Multiple Sclerosis
  • Mahbibe Eskandari, Fatemeh Raeisyan Zadeh, Maliheh Mehdikhani * Pages 83-92
    Introduction

    The present study aims to compare the effectiveness of mindfulness-based stress reduction and relaxation in patients with Multiple Sclerosis )MS(.

    Method

    This is a quasi- experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all patients with MS who referred to MS association of Mazandaran and had a medical record between 2019 and 2020 years. 45 subjects have been selected by purposive sampling method, randomly were assigned to three groups (a control and two experimental groups). Then, the subjects of the first and second experimental groups received mindfulness-based stress reduction and relaxation in 8 sessions, respectively. The Executive Functions Scale (Nejati, 2013) was used as a research tool in two stages: before and after education for all three groups (two experimental groups and a control group).

    Findings

    In the end, the findings of the analysis of Covariance and LSD test showed that both of the implemented therapeutic approaches mindfulness-based stress reduction and relaxation have led to an improvement in the executive functions of patients with MS (p<0.05). also, have shown that mindfulness-based stress reduction has been more impactful on executive functions than relaxation.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, in the field of treatment and counseling of patients with MS, mindfulness-based stress reduction and relaxation seems to be very effective and promising.

    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, Relaxation, Executive Functions, Multiple Sclerosis, MS