فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی - پیاپی 55 (پاییز 1401)

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 55 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین عبده تبریزی*، رضا تهرانی، قدرت الله امام وردی، سعید فلاح پور، علی باغانی صفحات 1-22

    شفافیت اطلاعات مالی، همیشه یکی از مهم ترین دغدغه سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاری در سهام بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط معنی دار، بین ارزش در معرض خطر با استفاده از داده های دفتری و دادهای بازار به عنوان معیاری برای سنجش شفافیت و کیفیت اطلاعات می باشد. در این مطالعه برای محاسبه ارزش در معرض خطر از مدل گارچ چندمتغیره با استفاده از داده های ترازنامه ای و بازاری  ماهانه بانک های پارسیان، سامان، سینا، پاسارگاد و اقتصاد نوین به عنوان نماینده بانک های خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. همچنین برای ارتباط معناداری و رتبه بندی بانک های موضوع پژوهش از نظر شفافیت اطلاعاتی از ضریب همبستگی پیرسون میان ارزش در معرض خطر محاسبه شده با استفاده از داده های بازار و داده های دفتری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد در بعد داده های هم زمان رابطه ضعیفی بین ارزش در معرض خطر دفتری و بازاری وجود دارد و تنها ضریب همبستگی بین ارزش در معرض خطر دفتری و بازاری دو بانک پاسارگاد و سینا از نظر آماری در سطح 95 درصد اطمینان معنی دار می باشد. همچنین نتایج نشان داد، چنانچه مسیله سرعت انتشار اطلاعات دفتری در بازار را با یک وقفه زمانی در نظر بگیریم، مقادیر ضریب همبستگی ارزش های در معرض خطر دفتری و بازار برای بانک های پارسیان، پاسارگاد و اقتصاد نوین در سطح 99 درصد معنادار بوده و این ضریب برای بانک های سینا و سامان در سطح 95 درصد معنادار است. بر این مبنا می توان این بانک ها را بر اساس کیفیت اطلاعات به ترتیب از پارسیان، سامان، سینا، پاسارگاد تا اقتصاد نوین طبقه بندی کرد.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، شفافیت اطلاعات، مدل گارچ چندمتغیره، ضریب همبستگی
  • زاهد احمدزاده، احمد یعقوب نژاد* صفحات 23-40

    مقاله حاضر، به بررسی تاثیر درک حسابرسان از فرهنگ اخلاقی حاکم در موسسات بر ارزشهای حرفه ای درموسسات حسابرسی را مورد بررسی قرارداده است.درتیوری هایی فلسفه اخلاق ورفتارسازمانی ادعامیشود ویژگی ها و رفتارحرفهای به تنهایی مبتنی برباورهای افرادنبوده، بلکه علاوه براین تحت تاثیرمفاهیم وشرایط سازمانی نیز قرار میگیرد.جامعه آماری پژوهش کلیه ی شرکاء،  مدیران و سرپرستان موسسات حسابرسی مورد اعتماد بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال 1399 بین 159 نفر موردآزمون قرار گرفت. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه طراحی شده که روایی آن مورد تایید خبرگان حرفه قرار گرفته است جمع آوری شده و برای آزمون فرضیه ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای آماری Spss24 وSmartPls3 استفاده شده است.نتایج حاصل از پژوهش نشاندهندهی وجودرابطه مثبت درک حسابرسان از فرهنگ اخلاقی حاکم در موسسات و تعهد آنها نسبت به منافع عموم میباشد. همچنین نتایج پژوهش بیانگر وجود رابطه منفی بین درک حسابرسان از فرهنگ اخلاقی حاکم بر موسسات و پذیرش و مشارکت در رفتار غیرحرفه ای است. علاوه بر این نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد بین پذیرش اخلاقی حسابرسان نسبت به اقدامات غیر حرفه ای و مشارکت در رفتار غیرحرفه ای رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.نتایج پژوهش نشان میدهد که درک حسابرسان از فرهنگ اخلاقی حاکم بر موسسات میتواند عاملی تاثیرگذار در کاهش پذیرش و مشارکت در رفتار غیرحرفه ای اخلاقی حسابرسان و افزایش تعهد این افراد در حفظ منافع عموم باشد. پژوهش حاضر در راستای نهادینه سازی فرهنگ اخلاقی در موسسات حسابرسی میتواند مورد استفاده شرکاء،  مدیران و سرپرستان حسابرسی موسسات حسابرسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درک حسابرسان از فرهنگ اخلاقی، تعهدنسبت به منافع عموم، ارزشهای حرفهای
  • شعیب رستمی استاد کلایه، محمدعلی آقایی*، کیومرث بیگلر صفحات 41-78

    بر اساس رویکرد حسابرسی ریسک تجاری، حسابرسان در فرآیند ارزیابی یک واحد تجاری باید تکنیک های کنترل مدیریت استراتژیک و فرآیندهای عملیاتی را تعریفودرک کنند. همچنین آنها باید از طریق انتخاب فرآیندهای کنترل ریسک در فرآیندهای عملیاتی مهم وحیاتی، نوعواندازه ریسک های تجاری باقی مانده را که ممکن است بر صحت و منصفانه بودن صورت های مالی تاثیر بگذارد، برآورد کنند. در پژوهش حاضر با بهره گیری از رهیافت کیفی و به کمک نظریه دادهبنیاد و استفاده از مصاحبه های عمیق با 31 نفر از خبرگان حسابرسی در سال 1400 با عناوین شریک، اعضای سازمان حسابرسی و اعضای کارگروه های تخصصی جامعه حسابداران رسمی در جهت درک معانی ذهنی آنها از رویکرد حسابرسی ریسک تجاری در اجرای حسابرسی، مصاحبه صورت گرفت. مضافا از داده های متنی مندرج در یادداشتها و مقالات نشریات حرفه ای بین المللی پیرامون رویکرد فوق که عمدتا ارایه کننده دیدگاه خبرگان مختلف بود نیز استفاده شد. داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز در نظریه داده بنیاد، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مقوله های اصلی ، مقوله های فرعی و خردمقوله ها (مفاهیم) استخراج گردید. به کمک رویکرد سیستمی که شامل ورودی ها، فرآیندها، خروجی ها، پیامدها و عوامل زمینه ای است ، مدل کارایی اجرای حسابرسی بر اساس حسابرسی ریسک تجاری طراحی و مقوله های پدیدارشده در قالب آن ارایه گردید. با عنایت به محدودبودن دامنه پژوهش های پیشین پیرامون این رویکرد و به ویژه فقدان پژوهش جامع در ایران، مدل طراحی شده که چندوجهی بوده و حاصل دیدگاه خبرگان مختلف حسابرسی است ، دیدگاه جامع و وسیعی از کارایی اجرای حسابرسی بر اساس حسابرسی ریسک تجاری ارایه می نماید که می توان از آن در برنامه های بهبود کیفیت حسابرسی ، ارزیابی کار حسابرسی مستقل و سایر راهبردهای کلان جهت توسعه روش شناسی حسابرسی در ایران استفاده نمود. با توجه به کمبودهای روش فعلی حسابرسی ایران، ادغام رویکرد حسابرسی ریسک تجاری در روش فعلی، نویدبخش است. این رویکرد با توجه به ارزش ذاتی اثبات شده، میتواند باعث رفع حسابرسی بیش از حد شود و به عنوان روش طبیعی و صحیح اجرای حسابرسی درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: حسابرسی ریسک تجاری، کارایی اجرای حسابرسی، ریسک تجاری صاحبکار، ریسک تحریف با اهمیت، نظریه داده بنیاد
  • محمد کریم آبادی، حسین جهانگیرنیا*، زهره حاجیها، رضا غلامی جمکرانی صفحات 79-101

     ورشکستگی شرکت های بین المللی ریشه در چشم پوشی بر تخلفات حسابداری دارد و این چشم پوشی درنهایت به دلیل افول اخلاق و فراموش کردن رسالت حرفه حسابرسی به عنوان یک حرفه خودگردان می باشد. حسابرسی فقط درگیر دنیای بدهکار و بستانکار نیست، بلکه با مواردی مانند خطر، کنترل ها، اندازه گیری عملیات و مدارک حسابرسی مواجه است. درنتیجه فرآیند حسابرسی مستلزم انجام قضاوت های حرفه ای زیادی توسط حسابرسان است و این قضاوت ها و انتخاب رویه ها مستلزم وجود اخلاق حرفه ای می باشد.هدف این مقاله مطالعه ارزیابی معیارهای آیین رفتار حرفه ای در کیفیت حرفه حسابرسی مستقل است. این مطالعه بر روی 218 نفر از حسابرسان رده های مختلف که در سال 1400 به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. در راستای هدف پژوهش و از طریق مطالعات نظری و نظرسنجی از خبرگان استقلال حرفه ای، عینیت (بی طرفی)، صداقت (درستی)، تردید حرفه ای، تعهد حرفه ای، ناکارآمدی حسابرسی و فرهنگ اخلاقی به عنوان معیارهای تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی مستقل در آیین رفتار حرفه ای است. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس به کار گرفته شد.یافته های حاصل از بررسی تاثیرگذاری عوامل موثر بیان گر آن است که معیارهای عینیت (بی طرفی)، صداقت (درستی)، ناکارآمدی حسابرسی و فرهنگ اخلاقی از معیارهای تاثیرگذار در آیین رفتار حرفه ای در راستای کیفیت حسابرسی مستقل است. با توجه به نتایج حاصله در خصوص عینیت (بی طرفی) و صداقت (درستی) می توان بیان کرد که نتایج حاصله مطابق با تیوری رفتار برنامه ریزی شده است؛ در خصوص نتیجه حاصل از رفتار ناکارآمدی حسابرسی می توان نتیجه حاصله را مطابق با تیوری عمل منطقی دانست. در رابطه با نتیجه حاصل از معیار فرهنگ اخلاقی می توان مطابق با تیوری ساختار اجتماعی و فرهنگی مرتون دانست.

    کلیدواژگان: عینیت (بی طرفی)، فرهنگ اخلاقی، ناکارآمدی حسابرسی
  • محمد علوی ششتمد، شادان صدیق بهزادی* صفحات 103-120

    در این مقاله، معادله فاینمن-کاک را با روش هم محلی با پایه های ژاکوپی و ایرفویل، حل می کنیم. این معادله دیفرانسیل با مشتقات جزیی یکی از معادلات مهم و پرکاربرد تصادفی در ریاضیات مالی است.به دلیل افزایش تقاضادر علوم کاربردی مثل ریاضیات مالی، اقتصاد و پیچیدگی در مدلسازی ها، تجزیه و تحلیل و محاسبه داده ها، تلاش های چشمگیری در جستجوی مدل های بهتر ریاضی برای بدست آوردن جواب های تقریبی معادلات مدلسازی شده در سال های اخیر انجام شده است. به خوبی تشخیص داده شده است که بسیاری از سیستم هایی که در دوره جدید با آن روبرو شده اند را نمی توان تنها با معادلات دیفرانسیل معمولی به روش های سنتی و یا مدل معادلات دیفرانسیل تصادفی نشان داد.حالات اینگونه سیستم ها دارای دو مولفه است، یعنی حالت مداوم و حالت رویداد گسسته. دینامیک گسسته ممکن است برای نشان دادن یک محیط تصادفی یا سایر عوامل تصادفی که نمی تواند در مدل های معادله دیفرانسیل سنتی نشان داده شود مورد استفاده قرار گیرد.سیستم های دینامیکی که در بالا به آنها اشاره شد اغلب به عنوان سیستم ترکیبی شناخته می شوند. در نگاه اول، این فرایندها ظاهرا شبیه به فرآیندهای انتشار مشهور هستند. فرمول فاینمن -کاک یکی از روش های نوین پیشنهادی برای حل اینگونه از معادلات است.این فرمول روش حلی برای معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزیی مرتبه دوم و معادلات دیفرانسیل تصادفی ارایه می دهد. کاربردهای این فرمول در زمینه ی کنترل تصادفی، تامین ریاضی مالی، تجزیه و تحلیل ریسک و زمینه های مرتبط با آن می توان نام برد.در این مقاله با پیاده سازی روش های عددی روی معادله فاینمن-کاک، دستگاه های غیرخطی حاصل می شود که می توان آنها را با روش های عددی حل دستگاه های غیرخطی، مثل روش تکراری نیوتن حل کرد. وجود، یکتایی جواب و همگرایی روش ها مورد بررسی قرار می گیرد و در مثالی نشان خواهیم داد که با  تعداد تکرار کم و  معیار توقف مناسب با سرعت همگرایی بالا به جواب تقریبی معادله همگرا شد و این نشان دهنده ی دقت بالای جواب تقریبی و سرعت همگرایی روش های عددی است.

    کلیدواژگان: روش هم محلی، معادله ی فاینمن- کاک، پایه متعامد ژاکوپی، پایه متعامد ایرفویل
  • محمدرضا سحری، زهرا پورزمانی* صفحات 121-144

    هدف از این تحقیق "تبیین الگوی ویژگی های حاکمیت شرکتی با محوریت حسابداری مدیریت استراتژیک و حسابداری مدیریت" می باشد. در این راستا  با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری به طراحی الگوی ویژگی های حاکمیت شرکتی با رویکرد تعاملی حسابداری مدیریت استراتژیک و حسابداری مدیریت پرداختیم. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل مدیران و روسا و اساتید دانشگاهی حسابداری مدیریت با تمرکز بر حاکمیت شرکتی طی سال 1398 بوده است و در بخش کمی تمام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1397 می باشد. حجم نمونه مورد مطالعه در بخش کیفی 24 خبره در حوزه حسابداری مدیریت با تمرکز بر حاکمیت شرکتی است که به روش گلوله برفی و اشباع نظری انتخاب شده و در بخش کمی به منظور برآورد حجم نمونه مناسب از طریق حذف سیستماتیک150 شرکت در نظر گرفته شدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار یافته در بخش کیفی و پرسشنامه در بخش کمی استفاده شده است که روایی آن به صورت روایی محتوا توسط خبرگان و روایی سازه و ساختار توسط تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزارهای spss و smart pls مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است.  نتایج نشان داد که مولفه های حسابداری مدیریت بر مولفه های حسابداری مدیریت استراتژیک و ویژگی های حاکمیت شرکتی تاثیر معناداری دارند. نتایج همچنین نشان داد که مولفه های حسابداری مدیریت استراتژیک بر ویژگی های حاکمیت شرکتی تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، حسابداری مدیریت، حسابداری مدیریت استراتژیک، اندازه شرکت و چرخه عمر سازمانی
  • حسن یاری، رافیک باغومیان* صفحات 145-162

    مقاله حاضر جهت بررسی اثر تعدیل کنندگی شهرت حسابرس بر رابطه میان حق الزحمه حسابرسی و بروز تحریف های حسابداری صورت پذیرفته است. در این راستا، صورت های مالی 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است و به روش توصیفی-همبستگی انجام شد. در پژوهش حاضر، تحریف های حسابداری متغیر وابسته است و برابر است با 1 در صورتی که شرکت متعاقبا صوزت های مالی سال جاری را در سال مالی بعد تجدید ارایه می کند، در غیر این صورت صفر. حق الزحمه حسابرسی و شهرت حسابرس به ترتیب متغیر مستقل و تعدیل گر پژوهش هستند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میان حق الزحمه حسابرسی و بروز تحریف های حسابداری رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ بدین معنا که دریافت حق الزحمه حسابرسی بالا (پایین) توسط حسابرسان، بروز تحریف های حسابداری را کاهش (افزایش) می دهد و این یافته در رابطه با موسسات حسابرسی که از شهرت بالایی برخوردار هستند، قوی تر است. به عبارت دیگر، شهرت بالای حسابرس، رابطه منفی میان حق الزحمه حسابرسی و بروز تحریف های حسابداری را تشدید می کند.

    کلیدواژگان: تحریف های حسابداری، حق الزحمه حسابرسی، شهرت حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • مهدی خسرویانی، فرزانه حیدر پور* صفحات 163-180

    یکی از مهمترین مخاطرات پیشروی بانکها ریسک نقدینگی است، بنابراین بانکها باید سیستمهای اطلاعاتی مناسبی برای اندازه گیری، پیشبینی و کنترل ریسک نقدینگی داشته باشند، هر بانکیا موسسه مالی و اعتباری با توجه به شرایط، ویژگیها و نوع فعالیت، با استفاده از ابزارها و روش های مختلفی ریسک نقدینگی خود رامدیریت میکند، با وجود تفاوتهای اساسی در اندازه، نوع فعالیت و ساختار بانکهای دولتی با یکدیگر، آیا با استفاده از شاخص های حسابداری وشبکه عصبی امکان مدل سازی و پیش بینی ریسک نقدینگی بانک های دولتی وجود دارد؟برای پاسخ به این سوال در این پژوهش ابتدا با استفاده از اطلاعات حسابداری هشت بانک، که کل بانک های دولتی ایران را تشکیل میدهند، به صورت جداگانه ،شاخص های حسابداری پژوهش محاسبه وریسک نقدینگی توسط شبکه عصبی پرسپترون چند لایه مدلسازی شد.سپس اختلاف نتایج حاصل از مدل با اطلاعات واقعی با استفاده از معیار میانگین مربعات خطا اندازه گیری شد. نتایج پژوهش نشان داد که از مدل طراحی شده، میتوان برای پیش بینی ریسک نقدینگی بانکهای دولتی ایران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، شاخص های حسابداری، مدلسازی، شبکه های عصبی مصنوعی، بانک های دولتی ایران
  • ابراهیم فدایی، محمدجواد زارع بهنمیری* صفحات 181-204

    بر اساس تحقیقات بازار سرمایه، شوک منفی قیمت سهام در هر بازار تابع عوامل محیطی و ویژگی های خاص شرکتی بوده و هر بینشی درمورد چگونگی تشریح و پیش بینی شوک، می تواند بر تصمیمات سرمایه گذاران و فعالان حاضر در بورس اثرگذار باشد. در این پژوهش بر اساس داده های مرتبط با 140 شرکت ها اقدام به پیش بینی شوک قیمتی سهام با تاکید بر نسبت های مالی شده است. به منظور انتخاب متغیرهای بهینه از مجموعه 96 متغیر، از دو الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات و الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. پس از به کارگیری الگوریتم های ذکرشده درنهایت 8 متغیر تاثیرگذار بر شوکهای دایم و موقت استخراج گردید که در مدل رگرسیونی باقیمانده مستحکم در تحقیق تاثیر آنها بر متغیر پیشبینی شونده شوک بررسی گردید. نتایج حاصل از RSME مدلهای بررسی شده بهترتیب برای شوک دایم (الگوریتم ژنتیک)، شوک دایم (الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات)، شوک موقت (الگوریتم ژنتیک) و شوک موقت (الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات)، 5.8433، 5.6284، 7.537 و 7.295 میباشد. همان طور که مشاهده میشود RSME در شوک دایم براساس الگوریتم ژنتیک، بیشتر از RSME مدل شوک دایم براساس الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات میباشد. همچنین در مدل شوک موقت براساس الگوریتم ژنتیک RSME مدل، بیشتر از RSME مدل شوک موقت براساس الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات میباشد. بنابراین می توان بیان نمود که رگرسیون برآورد شده بر اساس متغیرهای انتخابی از الگوریتم تکاملی بهینه سازی ازدحام ذرات دارای RSME پایین تر بوده و قدرت پیش بینی کنندگی بهتری نسبت به متغیرهای انتخابی از الگوریتم ژنتیک دار است.

    کلیدواژگان: شوک منفی قیمت سهام، رگرسیون، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات
  • سهیلا محمدیون، محسن حمیدیان*، محمدرضا یگانگی صفحات 205-240

    هدف اصلی مقاله حاضر ارایه مدل گزارش هشداردهی در حرفه حسابرسی مبتنی بر عوامل سازمانی موسسات حسابرسی در ایران می باشد. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت، از نوع پژوهش های کاربردی و ازنظر روش نیز در زمره پژوهش های توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی و سازمان حسابرسی است. چارچوب نظری و پیشینه پژوهش از نوع رویکرد استقرایی و جمع آوری داده ها انجام می شود. ازآنجایی که این پژوهش در یک محیط واقعی یعنی موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی انجام شد، جزو پژوهش های میدانی نیز به شمار می رود. به منظور اجرای مراحل اصلی پژوهش و گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و توزیع پرسشنامه استفاده شده است. سپس، در گام دوم برای اعتبارسنجی، تحلیل و سنجش روابط بین متغیرهای مدل اولیه پژوهش، از دو روش تجزیه وتحلیل داده ها، یعنی آمار توصیفی و استنباطی و از نرم افزار آماری مناسب استفاده گردید. نتایچ پژوهش نشان داد که عوامل سازمانی موسسات حسابرسی درایران برگزارش هشداردهی درحرفه حسایرسی تاثیرداشته و همچنین به نوبه خودموجب گزارش هشداردهی به موقع در بین حسابرسان مطابق با اصول، رویه و معیارهای قانونی به عنوان یک عمل داوطلبانه می شود.

    کلیدواژگان: حرفه حسابرسی، گزارش هشدار دهی، عوامل سازمانی
|
  • Hossein Abdo Tabrizi *, Reza Tehrani, Ghodratolla Imam Verdi, Saeed Fallahpour, Ali Baghani Pages 1-22

    Transparency of financial information has always been one of the most important concerns of investors and depositors of the banking system. Therefore, the purpose of this study is to investigate the significant relationship between value at risk using book data and market data as a measure of information transparency. For this purpose, at first, the value at risk was calculated using the EGARCH model and then, to examine the significance of the relationship and ranking of banks in terms of information transparency, Pearson correlation coefficient between value at risk (VaR)  calculated from market data and book data has been used. The results showed that in the simultaneous data dimension, there is a weak relationship between book and market VaR  and only the correlation coefficient between book and market VaR of Pasargad and Sina banks are statistically significant at 95% confidence level. If we consider the issue of the speed of book value information spreading in the market with a time lag, the values of the correlation coefficient of book and market VaRs for Parsian, Pasargad and Eghtesad-e-novin banks are significant at 99% confidence level and this coefficient is significant for Sina and Saman banks at 95% confidence level.

    Keywords: Value at risk (VaR), EGARCH, Information Transparency, Correlation Coefficient
  • Zahed Ahmadzadeh, Ahmad Yaghoub Nezhad * Pages 23-40

    The purpose of this study analyzes auditors’ inception of ethical culture. In doing so, the impact of auditors’ inception of ethical culture on professional values in audit firms has been investigated.As theories of moral psychology and organizational behavior claim professional attitudes and behaviors do not depend solely on individual beliefs, but are also influenced  by organizational contexts.In order to test research hypotheses, the information of partners, managers, and supervisors of Trusted Auditing Firms of Central Insurance Organization of Iran with the purposive sampling method in 2020 are gathered and analyzed. Furthermore, the questionnaire is used to gather the required data that its validity is confirmed by professional experts. Then the AMOS 24 and Spss24 software are used for analyzing purposes mainly with respect to the model of structural equation. The results of the study Confirm the significant positive relation between auditors’ perception of ethical culture in audit firms and auditors’ commitment to public interest. However, there is a negative relation between auditors’ perception of ethical culture in audit firms and their level of participation in unprofessional behavior. In addition, based on the evidence, there is a meaningful positive relation between ethical acceptance of unprofessional affairs and the participation in an unprofessional behavior.The findings show that auditors’ perception of ethical culture in audit firms could be an influential factor in reducing auditors’ moral deviation and boosting auditors’ commitment to public interest, as well.

    Keywords: Auditors’ Perception of Ethical Culture, Commitment to Public Interest, Professional Values
  • Shoeyb Rostami Ostadkelayeh, Mohammadali Aghaei *, Kumars Biglar Pages 41-78

    Based on the business risk audit (BRA) approach, auditors should define and perceive strategic management control techniques and operating processes to evaluate a business. They should also select risk control processes in vital operating processes to estimate the type and magnitude of residual business risks that might affect the accuracy and fairness of financial statements. In the present study, using a qualitative approach with the help of Grounded theory and in-depth interviews with 31 auditing experts in 2021 with the titles of partner, members of the audit organization and members of IACPA specialized working groups, to understand their mental meanings and BRA approach to conduct the audit was interviewed. In addition, textual data from notes and articles in international professional journals on BRA were used, which mainly provided the views of various experts. The research data were analyzed using open coding method in Grounded theory and major categories, categories, and subcategories (concepts) were extracted. Using a systemic approach that includes inputs, processes, outputs, outcomes and contextual factors, the model of audit production efficiency was designed based on the business risk audit and the categories that emerged were presented. Considering the limited scope of previous research on BRA and especially the lack of comprehensive research in Iran, the designed model, which is multifaceted and the result of the views of various auditing experts, provides a broad and comprehensive view of audit production efficiency based on the business risk audit that can be used in audit quality improvement programs, evaluating independent audit and other macro strategies for the development of audit methodology in Iran.Given the flaws and shortcomings of Iran’s current auditing framework, integrating the BRA approach into the current framework will be promising. At the same time, this approach can prevent over-auditing due to its proved inherent value. It can also be considered a naturally correct method of auditing.

    Keywords: Business Risk Audit, Audit Production Efficiency, Auditee Business Risk, Risk of Material Misstatement, Grounded Theory
  • Mohammad Karimabadi, Hossein Jahangirnia *, Zohreh Hajiha, Reza Gholamijamkarani Pages 79-101

     The bankruptcy of international companies is rooted in the ignorance of accounting violations, and this ignorance is ultimately due to the decline of ethics and forgetting the mission of the auditing profession as an autonomous profession. Auditing is not just about the debtor and creditor world, but also about issues such as risk, controls, measurement of operations, and audit evidence. As a result, the audit process requires a large number of professional judgments by auditors, and these judgments and selection of procedures require professional ethics.The purpose of this study is to evaluate the criteria of professional conduct in the independent audit quality profession. This study was performed on 218 auditors of different categories who were randomly selected in 1400. In line with the purpose of the research and through theoretical studies and surveys of experts on professional independence, objectivity (neutrality), honesty, professional doubt, professional commitment, audit inefficiency and ethical culture as criteria affecting the quality of independent auditing a ritual of professional conduct.To analyze the data and test the research hypotheses, the structural equation model was used with the help of Smart PLS software. Findings from the study of the effectiveness of effective factors indicate that the criteria of objectivity (impartiality), honesty, audit inefficiency and ethical culture are the effective criteria in professional conduct in line with the quality of independent auditing.According to the results regarding objectivity (neutrality) and honesty (correctness), it can be said that the results are planned according to the theory of behavior; Regarding the result of audit inefficiency behavior, the result can be considered logical according to the theory of practice. In relation to the result obtained from the criterion of moral culture, it can be considered in accordance with Merton's theory of social and cultural structure.

    Keywords: Objectivity, ethical culture, Audit Inefficiency
  • Sayed Mohammad Alavisheshamd, Shadan Sediqbehzadi * Pages 103-120

    In this paper, we solve the Feynman-Kac equation using the collocation method with Jacobi and Airfoil bases. This partial differential equation is one of the most important and widely used random equations in financial mathematics. Due to the increasing demand in applied sciences such as financial mathematics, economics and complexity in modeling, data analysis and calculation, significant efforts have been made in search of better mathematical models to obtain approximate solutions to the modeled equations in recent years. It is well established that many of the systems encountered in the new era cannot be represented by ordinary differential equations in the traditional way or by the model of random differential equations. This equation offers a solution for quadratic partial differential equations and stochastic differential equations. Applications of this formula in the field of random control, financial mathematics, risk analysis and related fields can be mentioned. In this paper, by applying numerical methods to the Feynman-Kac equation, nonlinear devices are obtained that can be solved by numerical methods for solving nonlinear devices, such as Newton's iterative method.

    Keywords: Financial risk, Financial sector, Real sector, Capital Market, Iran
  • Mohammadreza Sahari, Zahra Pourzamani * Pages 121-144

    The purpose of this study is to "designing a model of corporate governance characteristics with an interactive approach to strategic management accounting ". In this regard, while reviewing the concepts of corporate governance, management accounting, strategic management accounting, company size and organizational life cycle by interviewing experts in the field of management accounting with a focus on corporate governance by qualitative analysis to design a model of corporate governance with an interactive management accounting approach We dealt with strategic and accounting management and identification of metrics and components. The study population includes managers and heads and university professors of management accounting with a focus on corporate governance. The sample size includes 24 experts in the field of management accounting with a focus on corporate governance, which was selected by theoretical saturation method and to collect data in this study, semi-structured interviews and Delphi method were used. The results of qualitative analysis by Maxqda software showed that the dimensions and components of the corporate governance characteristics model with an interactive approach to strategic management accounting and management accounting 1- Corporate governance characteristics (members, ownership, information resources, future plans and employment, transactions and comments) And 2- Components of strategic management accounting (strategic, evaluation and monitoring, analysis) and 3- Components of management accounting (activity, quality, analysis, evaluation and improvement, organizational strategy management). Also, 35 indicators for these components were finally approved by experts.

    Keywords: Corporate Governance, Management Accounting, Strategic Management Accounting, Company Size, Organizational Life Cycle
  • Hassan Yari, Rafik Baghomian * Pages 145-162

    The present study was conducted to investigate the moderating effect of auditor' reputation on the relationship between audit fee and the incidence of accounting misstatements. In this regard, we analyzed financial statements of 107 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE). The present study is an applied research and was conducted by descriptive-correlation method. In this study, Dependent variable is accounting misstatements and equals 1 if the firm subsequently restates its current year financial statements, otherwise zero. The audit fee and the auditor's reputation are the independent and moderating variables of the research, respectively.Hypothesis testing was carried out through logistic regression model.The results indicated thataudit feehas a negative and significant relationship with the incidence of accounting misstatements and charging high (low) audit fee by auditor reduces (increases) the incidence of accounting misstatements and these findings is stronger in relation to audit firms that have a high reputation. In other words, the auditor's high reputation exacerbates the negative relationship between audit fee and the incidence of accounting misstatements.

    Keywords: Auditor's Reputation, audit fee, Accounting Misstatements, Audit Quality
  • Mahdi Khosroyani, Farzaneh Heydarpoor * Pages 163-180

    One of the most important risks of bank is liquidity risk, so banks must have appropriate information systems to measure, predict and control liquidity risk. Banks manage their liquidity risk using different tools and methods, depending on the conditions and type of activity. Despite the fundamental differences in the size, type of activity and structure of Government owned banks,is it possible to model and forecast the liquidity risk of state banks? To answer this question in this study, using the accounting information of Government banks in Iran, and the research accounting indicators were calculated and liquidity risk was modeled by the multilayer perceptron neural network. Then, the difference between the results of the model and the real data was measured by MSE. The research results showed that the designed model can be used to predict the liquidity risk of Iran's Government owned banks.

    Keywords: Liquidity Risk, Accounting Indicators, Modeling, Artificial Neural Networks, and Iranian Government owned Banks
  • Ebrahim Fadaii, MohammadJavad Zarebahnamiri * Pages 181-204

    According to capital market research, the negative stock price shock in any market is a function of environmental factors and specific characteristics of the company, and any insight on how to describe and predict the shock can affect the decisions of investors and activists in the stock market. In this study, based on data related to 140 companies listed on the Tehran Stock Exchange.we have attempted to predict stock price shocks with emphasis on financial ratios. In order to select the optimal variables from the set of 96 variables, two evolutionary algorithms of particle swarm optimization and genetic algorithm have been used. After applying the mentioned algorithms, finally, 8 variables affecting permanent and temporary shocks were extracted, which in the regression model mentioned in the research, their effect on the predictor of shock was investigated. the results of RSME model are the permanent shock (genetic algorithm), permanent shock (particle swarm optimization), temporary shock (genetic algorithm) and temporary shock (particle swarm optimization (particle swarm optimization), 5.8433 , 5.6284 , 7.537 and 7.295 . as we observe , RSME in permanent shock based on genetic algorithm is more than RSME permanent shock model based on the evolutionary algorithm of particle swarm optimization. also in the transient shock model based on the genetic algorithm , the model is more than RSME of the temporary shock model based on the evolutionary algorithm of particle swarm optimization . It can therefore be stated that the estimated regression is based on the selected variables from the evolutionary algorithm of the particle swarm optimization, and has better predictive power than the selected variables of the genetic algorithm.

    Keywords: Negative Stock Price Shock, Regression, Genetic Algorithm, particle swarm optimization algorithm
  • Soheila Mohammadion, Mohsen Hamidian *, MohamadReza Yeganegi Pages 205-240

    The main purpose of this study is to present a model of warning report in the auditing profession based on organizational factors of auditing institutions in Iran. According to its nature, the present study is an applied research and in terms of method is a descriptive-survey research. The statistical population of the study includes auditors working in auditing institutions, who are the members of the Association of Certified Public Accountants. The theoretical framework and research background are based on the inductive approach and data collection. Since this research was conducted in a real environment, ie auditing institutions that are members of the Iranian Association of Certified Public Accountants and the auditing organization. It is also considered as a field research. For implementing the main phases of the research and data collection, field methods and questionnaire have been used. After collecting data using field methods and questionnaire, in the second step, for validating and analyzing the relationships between the variables of the initial model of the study, two methods of data analysis, namely descriptive and inferential statistics and appropriate statistical software were used. The results revealed, organizational factors of auditing institutions in Iran have an effect on  the warning report in the audit profession and in turn, cause timely warning reporting among auditors in accordance with legal principles, procedures and criteria as a voluntary action.

    Keywords: Auditing Profession, Alerts report, Organizational Factors