فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1401)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نورانی یزن آباد، محمدتقی عبادی، الکساندر کرافورد، مهدی عیاری نوش آبادی* صفحات 1-12

    وشا (Dorema ammoniacum D. Don.) گیاه دارویی چندساله از خانواده چتریان می باشد. پراکنش وشا در مناطق مرکزی و شرق ایران شامل استان های یزد، اصفهان، کرمان، سمنان و منطقه خراسان و نام های محلی آن وشا، کندل و کما-کندل می باشد. در طب سنتی ایران شواهدی از اثرات ضد تشنج و ضد التهاب صمغ ترشح شده از ریشه و ساقه آن بیان شده است. در این تحقیق ریشه، ساقه، برگ، گل و صمغ وشا در بهار سال 1398 از شهرستان بیرجند در استان خراسان جنوبی جمع آوری گردید و پس از خشک شدن نمونه ها، اسانس آن به روش تقطیر با آب استخراج گردید. جهت شناسایی ترکیبات اسانس از دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. بیشترین بازده تولید اسانس برای صمغ گیاه با مقدار 1/0 درصد و کمترین آن برای ریشه با مقدار 0/2 درصد بدست آمد. در طی تجزیه و تحلیل اسانس ها، 73 ترکیب در اندام ها و صمغ شناسایی گردید. در اسانس ریشه، ساقه، برگ، گل و صمغ وشا به ترتیب 90/2، 96/1، 91/8، 86/1 و 88/6 درصد ترکیبات کل اسانس شناسایی شد. زد-سابینن هیدرات، 2-ای-6-ای فارنزول، الیمیسین و ان-هگزاکوزان به عنوان ترکیب های مشترک بین تمام اسانس ها شناسایی گردید. یکسری ترکیبات بیسابولنی تک حلقه ای مانند آلفا-بیسابولول، ضد-آلفا-بیسابولن، بتا-بیسابولن، ار-کورکومن و ار-دی هیدروتورمرون در اندام های مختلف وشا شناسایی گردید. درصد ترکیبات بیسابولنی شناسایی شده در اسانس های مختلف وشا به ترتیب 35/5 درصد برای ریشه، 3/4 درصد برای ساقه، 1/4 درصد برای برگ، 14/5 درصد برای گل و 8/5 درصد برای اسانس صمغ می باشد. بیشترین ترکیبات شناسایی شده از اسانس وشا منطقه بیرجند ترکیبات سسکوی ترپنی بودند.

    کلیدواژگان: ترکیبات بیسابولنی، صمغ، گاز کروماتوگراف، وشا (Dorema ammoniacum D. Don.)
  • مهشید رحیمی فرد*، فاطمه سفیدکن، راضیه عظیمی اترگله، سمیه فکری قمی، مهدی یحیی زاده صفحات 13-23

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رویشگاه بر کمیت و کیفیت اسانس گونهTeucrium stocksianum Boiss. است. بر این اساس سرشاخه این گونه در زمان گل دهی (مرداد ماه 1396 و 1397) از 4 منطقه از استان هرمزگان (ضلع شمالی کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1100 متر از سطح دریا؛ کوه آبماه با ارتفاع 850 متر از سطح دریا؛ کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1400 متر از سطح دریا و کوه انوه با ارتفاع 2000 متر از سطح دریا) جمع آوری و سپس با روش تقطیر با آب (سیستم کلونجر) اسانس گیری شد. آنالیز اسانس ها طبق شرایط استاندارد با دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد که شرایط اکولوژیکی و اقلیمی رویشگاه می تواند کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین با کاهش ارتفاع از میزان اسانس کاسته شده است. به طوری که کمترین میزان اسانس متعلق به نمونه کوه آبماه با ارتفاع 850 متر و بیشترین میزان اسانس به نمونه کوه انوه با ارتفاع 2000 متر، تعلق دارد. و به ترتیب ترکیبات موثره  المول (2/4 تا 8/5 درصد)، کاریوفیلن اکسید (3/0 تا 7/1 درصد) و بتا-یودسمول (2/2 تا 12/1 درصد) و آلفا-پینن و میرسن از مهمترین  ترکیبات موجود در اسانس ها به شمار می روند که در نمونه های با ارتفاع کمتر مشاهده نشده اند که این امر می تواند به دمای بالای هوا در مناطق رویش گیاه مرتبط باشد. همچنین ترکیباتی نظیر والریانول، پولگون، لیمونن و اپی-آلفا-کادینول به میزان قابل توجهی تنها در برخی از نمونه ها دیده شده اند که نشان از تاثیر شرایط اکولوژیکی و اقلیمی گیاه بر کیفیت اسانس می دهد.

    کلیدواژگان: اسانس، المول، بتا-یودسمول، کاریوفیلن اکسید، هرمزگان، Teucrium stocksianum
  • صفورا حسن آبادی، محمدرضا اردکانی*، عبدالله قاسمی پیربلوطی، فرزاد پاکنژاد، داود حبیبی صفحات 24-40

    تنش خشکی یک نگرانی عمده زیست محیطی در سراسر جهان است که رشد محصول را در مقیاس وسیع محدود می کند و کاربرد کودهای زیستی و محلول پاشی اسید آمینه برای غلبه بر این موضوع به منظور بهبود تولید محصول حایز اهمیت است. بدین منظور پژوهشی دو ساله (97-1395)، به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان کنگاور استان کرمانشاه بر روی مریم گلی (Salvia officinalis L.) اجرا شد. تیمارهای این آزمایش عبارتند از: آبیاری در دو سطح (500 و 100) درصد ظرفیت زراعی (F.C.) که در کرت های اصلی قرار گرفت. عامل فرعی شامل کود زیستی با سه سطح (شاهد، میکوریزا و کود گاوی) در کرت های فرعی بود و عامل فرعی فرعی شامل محلول پاشی ال- فنیل آلانین در چهار سطح]بدون محلول پاشی (شاهد منفی)، محلول پاشی با آب مقطر (شاهد مثبت)، محلول پاشی با غلظت های 25 درصد و50 درصد ال- فنیل آلانین [بود. نتایج این پژوهش بیانگر آن است آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی به همراه کاربرد کودهای زیستی (کود گاوی و میکوریزا) و محلول پاشی ال- فنیل آلانین با غلظت50 درصد موجب افزایش صفات مورد مطالعه در این پژوهش شد. بیشترین مقدار و عملکرد اسانس، مربوط به اثرات متقابل تیمارهای آبیاری 100% ظرفیت زراعی+ کود گاوی+ 50 درصد ال- فنیل آلانین به ترتیب با مقادیر (3/5 درصد) و (24/41 کیلوگرم در هکتار) و همچنین برهمکنش تیمارهای آبیاری 100% ظرفیت زراعی+ میکوریزا+ 50 درصد ال- فنیل آلانین به ترتیب با مقادیر (3/6 درصد) و (23/65 کیلوگرم در هکتار) بود.

    کلیدواژگان: اسیدهای آمینه، عملکرد اسانس، کود دامی، مریم گلی، همزیستی میکوریزایی
  • علی کوهستانیان، مریم تاتاری*، ملیحه صمدی کاظمی، احمد اصغرزاده، سیده فائزه تقی زاده صفحات 41-55
    این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین مقدار متابولیت های ثانویه، بررسی ضدمیکروبی و سمیت سلولی در عصاره های مختلف اندام هوایی گیاه دارویی رز ایرانی (Rosa persica L.) به روش کروماتوگرافی مایع- اسپکترومتر جرمی (LC- MS/MS) در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاه رز ایرانی از شهرستان شیروان واقع در استان خراسان شمالی در اواخر تابستان سال 1399 جمع آوری شد و عصاره های متانولی، پترولیوم اتری، اتیل استاتی و آبی از اندام هوایی آن به روش خیساندن تهیه گردید. با استفاده از سیستم کروماتوگرافی مایع- اسپکترومتر جرمی مشخص شد که عصاره متانولی دارای بالاترین مقادیر ترکیبات رزمارینیک اسید بود. بررسی اثرات آنتی میکروبی عصاره های مختلف به روش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی انجام شد. نتایج بررسی عملکرد عصاره ها بر سویه های استافیلوکوکوس اوریوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیس، میکروکوکوس لوتیوس، باسیلوس سریوس، سدوموناس اوروژینوزا، سالمونلا تیفی، سراشیا مارسسنز، اشرشیا کلی، کاندیدا آلبیکنس، آسپرژیلوس نایجر نشان داد که در همه تیمارها باکتری های گرم منفی در مقایسه با گرم مثبت مقاومت بیشتری را از خود نشان دادند. در تمامی عصاره ها، حساس ترین سویه، استافیلوکوکوس اوریوس بود که به ترتیب با حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی برابر 0/13±10/89و 0/33±19/34 میکروگرم بر میلی لیتر در عصاره متانولی بیشترین اثر را داشت. عصاره متانولی اندام هوایی به ترتیب دارای اثرات آنتی میکروبی معنی دار قوی تری بودند. بر اساس نتایج سمیت سلولی عصارهای مختلف بر روی سلول های MCF-7، DU-145، PC3،A2780 ،C26 ،U-87-MG ، MDA-MB-231 وHela  عصاره متانولی دارای بیشترین اثرات سمیت سلولی بر روی تمام رده های سلولی مورد مطالعه بود. کمترین اثرات سمیت سلولی مربوط به عصاره آبی اندام هوایی بود. در تمام تیمارها و رده های سلولی،IC50  کمتر از 400μg/ml  بود. فعالیت های بیوشیمیایی و بیولوژیکی R. persica ممکن است به ترکیبات فنلی آن مربوط باشد، بنابراین مطالعات بیشتر توصیه می شود. نتایج نشان داد که گیاه مورد مطالعه در این تحقیق غنی از اسیدهای فنلی است که می تواند از بسیاری از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، رز ایرانی (Rosa persica L.)، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی، سمیت سلولی، فیتوشیمی
  • سکینه مرادخانی* صفحات 56-68
    توت سیاه با نام علمی (Morus alba L. Var. Nigra) به دلیل تولید متابولیتهای ثانوی دارویی دارای عملکرد آنتی اکسیدانی می باشد. در پژوهش حاضر میوه چهار ژنوتیپ توت سیاه از دو استان آذربایجان غربی و شرقی در اواسط تیرماه ماه سال 1398 برداشت و صفات فیتوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های فیتوشیمیایی بر اساس محتوای فنل کل (روش فولین سیکاتیو)، آنتوسیانین کل (روش اختلاف جذب در pH های مختلف) و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) ارزیابی شدند و برای جداسازی شناسایی و تعیین مقدار کمی اسیدهای فنلی و قندها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده شد. تجزیه داده ها با آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمال یک درصد انجام شد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده در سطح یک درصد معنی دار بودند و تنوع بالایی در بین صفات اندازه گیری شده مشاهده شد. بیشترین میزان آنتی اکسیدان بر اساس روش DPPH، 78/04 درصد، آنتوسیانین کل 6/24 میلی گرم بر میلی لیتر و فنل کل 925/98 میلی گرم در 100 گرم وزن تر معادل گالیک اسید بود. در پژوهش حاضر با استفاده از دستگاه (HPLC) نه ترکیب پلیفنلی در عصاره میوه شناسایی شد ترکیبات اصلی شامل کلروژنیک اسید (60/067)، کوماریکاسید (8/807) و کافییک اسید (3/657) میکروگرم برگرم بودند، همچنین در عصاره ها سینامیک اسید (0/355)، رزماریک اسید (0/055)، گالیک اسید (2/59)، روتین (0/833)، آپیژنین (2/700)، کویرسیتین (1/861) میکروگرم برگرم شناسایی شد و همچنین دو قند محلول فروکتوز (5/84) و گلوکز (6/31) گرم در صدگرم وزن تر گزارش گردید، نتایج نشان داد که در تمامی ژنوتیپ ها میزان قند گلوکز بیشتر از فروکتوز بود. ژنوتیپ اول با داشتن بیشترین میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی، فروکتوز، فنل کل ،کافییک اسید، کلروژنیک اسید، کویرسیتین و آپاژنین به عنوان نژاد برتر معرفی گردید، یافته های حاضر برای درک تنوع و تلاش برای انتخاب توت هایی برای اصلاح نژاد و همچنین برای صنایع غذایی در انتخاب ارقام با خواص غذایی بالا مفید هستند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، پلی فنل، توت سیاه، ژنوتیپ، قندهای محلول
  • لیلا عبدی*، حمیدرضا اصغری، مجید تولیت ابوالحسنی، محمدرضا عامریان، حسنعلی نقدی بادی صفحات 69-85

    در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و عملکرد رشد آویشن دنایی  Thymus daenensis Celak. متاثر از نور و اسید سالیسیلیک، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل محلول پاشی اسید سالیسیلیک در سه سطح (0/2-0 مولار) و دو سطح نوری (100-50 درصد) لحاظ شد. به منظور ایجاد 50 درصد سایه دهی از تورهای مخصوص استفاده  شد. میزان کاهش نور در مقایسه با تیمار شاهد توسط لوکس متر اندازه گیری و محلول پاشی گیاهان قبل از شروع گل دهی انجام گرفت. اسانس سرشاخه های گلدار گیاه با استفاده از دستگاه تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS شناسایی گردید. بیشترین میزان عملکرد اسانس مربوط به سرشاخه های گلدار به ترتیب از تیمار 0/1 مولار اسیدسالیسلیک 33/35 کیلوگرم در هکتار و 24/33 سانتی متر و از تیمار نور کامل 32/50 کیلوگرم در هکتار و 22/47 سانتی متر بدست آمد. بیشترین میزان کلروفیل  a (5/2 میلی گرم در گرم)، کلروفیل b (1/98 میلی گرم در گرم) و تعداد شاخه های جانبی (180/35 عدد) به واسطه کاربرد اسید سالیسیلیک 1/0 مولار × تیمار 50 درصد نور به طور معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. میزان اسانس با افزایش شدت نور کاهش یافت و کاربرد اسید سالیسیلیک سبب بهبود این صفت گردید. به طوری که با شدت نور کامل به کمترین میزان 1/95 درصد رسید و کاربرد اسید سالیسیلیک 0/1 مولار سبب افزایش درصد اسانس (3/1) نسبت به تیمار شاهد گردید. بیشترین اجزای تشکیل دهنده اسانس آویشن با کاربرد اسید سالیسیلیک 0/1 مولار × تیمار50 درصد نور شامل کارواکرول (4/4 درصد)، پارا- سیمن (14/6 درصد)، بتا- کاریوفیلین (5/95 درصد) می باشد. همچنین بیشترین میزان تیمول مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک 0/1 مولار (59/66 درصد) و نور کامل (57/8 درصد) بود. به طورکلی نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک بر بهبود ویژگی های کیفی و کمی اجزای تشکیل دهنده اسانس گیاه آویشن دنایی تاثیر مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: آویشن، اسانس، تیمول، کارواکرول، نور، اسید سالیسیلیک
  • معصومه مازندرانی* صفحات 85-97

    گیاه دارویی بابونه کبیر(مخلصه) (Tanacetum parthenium (L.) Schultz.) دارای شهرت جهانی به عنوان تب بر، مسکن، ضد عفونی کننده و ضد التهاب است و در رویشگاه های طبیعی استان گلستان نیز مصارف مشابه درمانی دارد. در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و مقایسه عملکرد آنتی اکسیدانی گیاه در رویشگاه های مختلف استان ، برگهای گیاه در مرحله گلدهی کامل به ترتیب از دو رویشگاه جنگلی 990 متر (زیارت) و کوهستان دراز نو (2200 متر) واقع در جنوب غرب استان در اواخر تیرماه 1398 جمع آوری گردید. اسانس گیری با استفاده از روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و شناسایی ترکیبات اسانس با استفاده از روش GC/ MS ارزیابی گردید. عصاره گیری با استفاده از روش خیساندن ، اندازه گیری میزان فنل و فلاونویید کل و ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی نمونه عصاره ها نیز به ترتیب با استفاده از روش های DPPH و اسپکتوفوتومتری انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع  میزان فلاونویید کل تا 148.2 میلی گرم معادل کویرستین در هر گرم وزن خشک  و فنل کل تا 218.7 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک گیاه افزایش یافت ، ضمن اینکه از بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی نیز (89 درصد) در مهار رادیکال های آزاد DPPH برخوردار بود. به ترتیب ترکیبات کامفور (12/43- 8/54 درصد) ، کامفن (6.9- 10.04درصد) ، بورنیل استات (1/3- 06/6 درصد)، او8- سینیول و پارا- سیمن  هر کدام (1/3- 36/3 درصد) از مهمترین ترکیبات متشکله اسانس در هر دو رویشگاه بودند که  با افزایش ارتفاع در رویشگاه 2200 متر بیشترین میزان اسانس و بالاترین کمیت و کیفیت مواد موثره نیز گزارش گردید. این موضوع می تواند در تایید عملکرد بهتر دارویی این گیاه در ارتفاعات و همچنین مستند سازی علمی استفاده های دارویی از این  گیاه را به عنوان ضدالتهاب ، ضدباکتری و مسکن در درمان عفونت های پوستی ، التیام زخم تسکین دردهای میگرنی ، زانو و قاعدگی را قابل بحث سازد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، استان گلستان، بابونه کبیر، فنل، فلاونویید، کامفور
  • سیمین آرین*، سیده فاطمه حبیب حسینی صفحات 97-109

    با افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها به انواع آنتی بیوتیک و عوارض جانبی آنها، استفاده از گیاهان دارویی در درمان عفونت های باکتریایی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضدباکتربایی غلظت های مختلف عصاره متانولی گیاه عروسک پشت پرده (L.  Physalis alkekengi)بود. بدین منظور، غلاف گل و میوه عروسک پشت پرده از منطقه ای در نزدیکی شهر تنکابن در تابستان سال 1399 از ارتفاع 120 متری، جمع آوری شد و فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها بر روی باکتری های بیماری زا به روش های انتشار دیسک، MIC و MBC سنجیده شد. محتوای فنل و فلاونویید کل به ترتیب توسط معرف فولین-سیوکالچو و روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید اندازه گیری شدند. همچنین آنتوسیانین کل براساس روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بیشترین محتوای فنل کل در غلظت 50 میلی گرم بر میلی لیتر در عصاره غلاف گل 1/738± 32/92 میلی گرم معادل گالیک اسید بر گرم وزن خشک گیاه بدست آمد. همچنین، محتوای ترکیبات فلاونوییدی و آنتوسیانی نیز در عصاره غلاف گل بیشتر از عصاره میوه بدست آمد. نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی نیز نشان داد که بیشترین اثر مهاری رادیکال DPPH در غلظت های 150 و 200 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره غلاف گل به ترتیب 51/43 و 51/58 درصد بدست آمد. علاوه براین عصاره های غلاف گل و میوه فعالیت مهاری قابل ملاحظه ای بر علیه باکتری های مورد بررسی از خود نشان دادند به طوری که بیشترین اثر مهاری بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس در غلظت 1000میلی گرم بر میلی لیتر عصاره غلاف گل و میوه بدست آمد. طبق نتایج عصاره غلاف گل و میوه سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی خصوصا ترکیبات فنلی است و فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها با محتوای فنل کل همبستگی مثبت معنی داری نشان داد. بنابراین می توان خاصیت ضدمیکروبی عصاره های غلاف گل و میوه را به ترکیبات فنلی آنها نسبت داد و این عصاره ها را برای کابردهای دارویی توصیه کرد

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فعالیت ضد میکروبی، عصاره، عروسک پشت پرده
|
  • Mohamad Norani, MohammadTaghi Ebadi, Alexander Crawford, Mahdi Ayari Noushabadi * Pages 1-12

    Dorema ammoniacum D. Don. is a perennial herbs from Apiaceae family that grows wild in central and eastern regions of Iran such as Yazd, Isfahan, Kerman, Semnan and Khorasan provinces, and its local names are Kandal, Vasha or Oshagh and Koma-kandal. There is some evidence in Iranian traditional medicine about the anticonvulsant and anti-inflammatory properties of D. ammoniacum gum resin exuding from its root and stem. In this study, roots, stems, leaves, flowers and gums of D. ammoniacum were collected in the spring 2018 from Birjand in South Khorasan province. After drying the samples, the essential oils were extracted by hydro distillation and their content and compositions were investigated with gas chromatography techniques. The highest and lowest yield of essential oil in D. ammoniacum was obtained for gum and roots with a value of 1.0% and 0.2%, respectively. Based on the analysis of essential oils, 73 compounds were identified in organs and gum. In roots, stems, leaves, flowers and gum essential oils 91.3 %, 97.15 %, 91.8 %, 88.4 % and 89.4 % of the total components were identified, respectively. (Z)-sabinene hydrate, (2E, 6E)-farnesol, elemicin and n-hexacosane were common compounds among all essential oils. In addition, a series of monocyclic bisabolene compounds such as α-bisabolol, Z-α-bisabolene, β-bisabolene, ar-curcumene, ar-dihydro turmerone in different organs of the D. ammoniacum essential oils. The percentage of bisabolene compounds identified in different D. ammoniacum essential oils was 35.5% for root, 3.4% for stem, 1.4% for leaf, 14.5% for flower and 8.5% for gum essential oil. The most identified compounds in the D. ammoniacum essential oil were sesquiterpene compounds.

    Keywords: Dorema ammoniacum, Gas Chromatography, Bisabolene derivatives, Gum
  • Mahshid Rahimifard *, Fatemeh Sefidkon, Razieh Azimi Atergeleh, Somayeh Fekri Qomi, Mahdi Yahyazadeh Pages 13-23

    The aim of this study was to investigate the effect of habitat on the quantity and quality of essential oil of Teucrium stocksianum Boiss. Accordingly, the branch of this species at the time of flowering (August 2017 and 2018) were collected from 4 regions of Hormozgan province (northern side of Tang Zagh mountain at 1100 meters of altitude; Abmah mountain at 850 meters of altitude; Tang Zagh mountain at 1400 m and Enveh mountain at 2000 m) . Essential oils were extracted by hydrodistillation method ( Clevenger apparatus) and were analyzed by using GC and GC/MS. The results showed that with decreasing altitude, the amount of essential oil reduced, so that the lowest and highest amounts of essential oil belonged to the samples of Abmah mountain at 850 m and Enveh mountain at 2000 m, respectively. Chemical analysis of T. stocksianum essential oils showed that the common compounds in the essential oils of this species were elmol (2.4 to 8.5%), caryophylene oxide (3.0 to 7.1%) and β-eudsmol (2.2 to 12.1%). Compounds such as α-pinene and myrcene, the most volatile compounds found in essential oils, were not observed in lower-altitude samples, which may be related to high air temperatures in plant geographical location. Also, significant amounts of compounds such as valerianol, polgon, limonene and epi-alpha-cadinol were observed in some samples, which shows the effect of the ecological and climatic conditions on the quality of plant essential oil.

    Keywords: β-eudesmol, Caryophyllene oxide, Elemol, Essential oil, Teucrium stocksianum
  • Safoura Hasan Abadi, MohammadReza Ardakani *, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Farzad Paknejad, Davood Habibi Pages 24-40

    Drought stress is a major environmental concern worldwide that limits crop growth on a large scale, and the use of biofertilizers and amino acid spraying is important to overcome this issue to improve crop production. For this purpose, a two-year study was conducted on Salvia officinalis L. in the form of split-split plots in a randomized complete block design with four replications in a farm located in Kangavar city of Kermanshah province.   The treatments of this experiment were Irrigation at two levels [50 and 100% of field capacity (F.C.)] which was placed in the main plots. The sub-factor included biofertilizer with three levels (control, mycorrhiza and cow manure) in the subplots and the sub-factor included foliar application of L-phenylalanine at four levels [no foliar application (negative control), solution spraying with distilled water (positive control), spraying with concentrations of 25% and 50% L-phenylalanine]. The highest amount and yield of essential oil were related to the interaction effects of irrigation treatments of 100% field capacity + cattle manure + 50% of L-phenylalanine with amounts of 3.5% and 24.41 kg/ha, respectively. In addition, the interaction effects of irrigation treatments were 100% field capacity + mycorrhiza + 50% L-phenylalanine with values 3.6% and 23.65 kg/ha, respectively.

    Keywords: Amino acids, Essential oil, Foliar application, Mycorrhizal symbiosis, Sage
  • Ali Koohestanian, Maryam Taghizadeh *, Maliheh Samadi Kazemi, Ahmad Asgharzadeh, Seyedeh Faezeh Taghizadeh Pages 41-55
    The aim of this study was to Phytochemical, antimicrobial and cytotoxicity effects of Rosa persica L. extracts in a complete randomized design with three replications. R. persica L. was collected from Shirvan city located in North Khorasan province in the late summer of 2019 . The methanol, petroleum ether, ethyl acetate and water extracts were prepared by maceration method and were analyzed by using the liquid chromatography-mass spectrometer system, it was determined that the methanolic extract had the highest amounts of rosmarinic acid compounds. Antimicrobial effects of different extracts were investigated by determining the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC). Antimicrobial assays against Staphylococcus aureus, S. epidermidis, Micrococcus luteus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Serratia marcescens, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus niger showed that in all treatments, gram-negative bacteria were more resistance in compare to gram positive bacteria. In all extracts, the most sensitive strain was S. aureus with MIC and MBC of 10.89±0.13 and 19.34±0.33 μg/ml in the methanolic extract, respectively. Methanolic extracts of aerial parts had significantly stronger antimicrobial effects, respectively. Based on the results of cytotoxicity of different extracts on MCF-7, DU-145, PC3, A2780, C26, U-87-MG, MDA-MB-231, and Hela, it was found that Methanolic extract had the most cytotoxic effects on all cell lines studied. The lowest effects of cytotoxicity were related to the aqueous extract of aerial parts. In all treatments and cell lines, the IC50 was less than 400 μg/ml. The biochemical and biological activities of R. persia may be related to its phenolic compounds, so further studies is recommended.
    Keywords: Antibacterial, Cytotoxicity, MIC, MBC, Rosa persica L
  • Sakineh Moradkhani * Pages 56-68
    Blackberry (Morus alba L. Var. Nigra) has phytochemical compounds and antioxidant activity. In the present study, the fruits of four blackberry genotypes were harvested from two West and East Azerbaijan in mid-July 2017 . Phytochemical indices were evaluated based on the content of total phenol (folate sizing method), total anthocyanin (absorption difference method at different pHs) and antioxidant activity (DPPH). To separate, identify and determine the amount of phenolic acids and sugars a high-performance liquid chromatography device (HPLC) was used. Data analysis was performed by Duncan's multiple range test at the probability level of 1%. According to the variance analysis results, the measured traits were significant at the level of 1% and a high diversity was observed among the measured traits. The highest amount of antioxidants was 78.04 %, total anthocyanin and total phenol were 6.24 mg/ml and 925.98 mg/100 g fresh weight equivalent to gallic acid, respectively. In the current study, 9 polyphenolic compounds were identified in the fruit extract by HPLC. The main constituents included chlorogenic acid (60.060), coumaric acid (8.807) and caffeic acid (3.657) microgram per gram. In addition, in extracts, cinnamic acid (0.355), rosemary acid (0.055), gallic acid (2.59), rutin (0.833), apagenin (2.700), quercetin (1.861) microgram per gram were identified and also two sugars of fructose (5.84) and glucose (6.31) g per 100 g of fresh weight were reported. The results showed that in all genotypes, glucose was higher than fructose. The first genotype with the highest amount of antioxidant capacity, fructose, total phenol, caffeic acid, chlorogenic acid, quercetin and apagenin was introduced as the superior breed. The findings of this study is useful for understanding the diversity and efforts to select berries for breeding as well as for the food industry in selecting cultivars with high nutritional properties.
    Keywords: Anthocyanins, antioxidants, DPPH, Mulberries, Polyphenols, soluble sugar
  • Leila Abdi *, HamidReza Asghari, Majid Tolyat Abolhassan, MohammadReza Amerian, Hassanali Naghdi Badi Pages 69-85

    In this study, to investigate the phytochemical changes of essential oil and growth performance of Thymus daenensis Celak. affected by light and salicylic acid, an experiment was conducted as a split plot in a completely randomized block design with three replications. The tested factors included salicylic acid foliar spraying at three levels (0-0.2 M) and two light levels (50-100%). Special nets were used to create 50% shading. The amount of light reduction compared to the control treatment was measured by a lux meter. Foliar spraying was done before flowering. Plant essential oil was obtained from flowering aerial branches by Clevenger apparatus and analyzed by GC-MS. The highest yield of flowering branches and height were from 0.1 M salicylic acid (33.35 kg/ha and 24.33 cm, respectively) and full light treatments (32.50 kg/ha and 22.47cm respectively). The highest amount of chlorophyll a (5.2 mg/g), chlorophyll b (1.98 mg/g) and the number of lateral branches (180/35) due to the application of 0.1 M salicylic acid × 50% light treatment significantly increased compared to the control treatment. The amount of essential oil decreased with increasing light intensity and the use of salicylic acid improved this attribute. So that with full light intensity it reached the lowest level of 1.95% and the application of 0.1 M salicylic acid increased the percentage of essential oil (3.1) compared to the control treatment. The most components of thyme essential oil with the use of 0.1 M salicylic acid× 50% light treatment include carvacrol (4.4%), paracetamol (14.6%), beta-caryophylline (5.95%). Also, the highest amount of thymol was related to 0.1 M salicylic acid treatment (59.66%) and full light (57.8%). In general, the results showed that the use of salicylic acid has a positive effect on improving the qualitative and quantitative characteristics of the essential oil components of thyme. (5.95%). Also, the highest amount of thymol was related to 0.1 M salicylic acid (59.66%) and full light (57.8%). In general, the results showed that the application of salicylic acid had a positive effect on improving the qualitative and quantitative characteristics of the essential oil components of thyme.

    Keywords: Carvacrol, Essential oil, Light, Salicylic acid, Thymus daenensis, Thymol
  • Masoumeh Mazandarani * Pages 85-97

    Tanacetum parthenium (L.) Schultz. with a worldwide reputation as af ever reducer, pain reliever, antiseptic and anti-inflammatory has similar therapeutic uses in the natural habitats of Golestan province. In this research, to investigate the phytochemical and antioxidant properties of this plant, the plant leaves were collected from two different forest habitats of Golestan province, 990 meters (Ziyarat) and Kohustan Daraz Nu (2200 meters), located in the southwest of the province at full flowering stage at the end of July 2018. Essential oils were evaluated and analyzed by using the water distillation (Celvenger apparatus) and GC/MS methods, respectively. Extraction was obtained by using maceration method, the total phenol and flavonoids as well as evaluation of antioxidant performance of the extract samples were measured using DPPH and spectrophotometry methods, respectively. Based on the results more than 30 compounds were in both samples, which accounted for 97.3% the camphor (43.12-54.8 %), camphene (6.9-10.04 %), bornyl acetate (6.06-3.1 %), 1-8-cineol and p-cymene (3.1-3.36 %) that were the most important components of essential oil in both habitats. With the increase in altitude in the habitat of 2200 meters the  total flavonoid and total phenol increased up to 148.2 ± 0.7 mg GAE /gr and 218.7 ± 218.7 mg GAE /gr, respectively, while the highest antioxidant activity was also up to 89.5 ± 1.1% in DPPH free radicals. The findings shows that secondary metabolites was increased in high altitude habitats and this issue has been documented in the scientific documentation of medicinal uses of this plant in high altitudes as anti-inflammatory, pain reliever and treatment of infections.

    Keywords: Antioxidant, camphor, Essential oil, Flavonoide, phenol, Golestan province, Tanacetum parthenium L
  • Simin Arian *, Seyedeh Fatemeh Habib Hosseini Pages 97-109

    With the increasing resistance of bacteria to antibiotics and their side effects, the use of medicinal plants in the treatment of bacterial infections is increasing. The aim of this study was to evaluate the phytochemical, antioxidant, and antibacterial properties of different concentrations of methanolic extract of Physalis alkekngi. For this purpose, the calyx and fruit of the P. alkekengi L. were collected from an area near the city of Tonekabon in the summer of 2019 from a height of 120 meters and the antimicrobial activity of the extracts on pathogenic bacteria was determined by disk diffusion methods, MIC, and MBC. Total phenol and flavonoid contents were measured by folin-ciocalteu reagent and aluminum chloride colorimetric method, respectively. In addition, total anthocyanin was measured by spectrophotometry as well as antioxidant activity of extract using DPPH method. Based on the results, the highest total phenol content at a concentration 50 mg-1 ml of calyx extract was 32.92±1.738 mgEGA g-1 DW. Also, the content of flavonoid and anthocyanin compounds in the calyx extract was more than that of the fruit extract. Based on the results of antioxidant activity also showed  that the highest DPPH radical inhibitory effect were obtained at concentrations of 100 and 150 mg/ml of calyx extract 51.43% and 51.58%, respectively. In addition, calyx and fruit extracts showed significant inhibitory activity against the studied bacteria as the highest inhibitory effect on Staphylococcus aureus was obtained at a concentration of 1000 mg -1ml of calyx and fruit extracts. The results of this study indicated that the calyx and fruit extracts of P. alkekengi are rich in antioxidant compounds, especially phenolic compounds, and the antimicrobial activity of the extracts showed a significant positive correlation with total phenol content. Therefore, the antimicrobial properties of the calyx and fruit extracts may be attributed to their phenolic compounds and these extracts can be recommended for medicinal applications.

    Keywords: Antioxidant, Antimicrobial Activity, Extract. Phytochemical, physalis alkekengi L