فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 57 (پاییز 1401)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سخنی با همراهان
    صفحه 7
  • فریبا نباتچیان*، هلیا زمانی محمودی، نگین داودی صفحه 8

    سسترین ها (Sesns)، پروتیین های متابولیک القاء کننده استرس بسیار حفاظت شده، برای محافظت از ارگانیسم ها در برابر محرک های مضر مختلف از جمله آسیب DNA، استرس اکسیداتیو، استرس شبکه آندوپلاسمی (ER) و هیپوکسی شناخته شده اند. سسترین ها متابولیسم را عمدتا از طریق فعال ‌سازی پروتیین کیناز وابسته به AMP (AMPK) و مهار هدف پستانداران کمپلکس راپامایسین 1 (mTORC1) تنظیم می ‌کند. سسترین ها همچنین نقش محوری در فعال سازی اتوفاژی و مهار آپوپتوز در سلول های طبیعی ایفا می کند، در حالی که برعکس آپوپتوز را در سلول های سرطانی ترویج می کند. عملکرد سسترین ها در بیماری هایی مانند اختلالات متابولیک، بیماری های عصبی، بیماری های قلبی عروقی و سرطان به طور گسترده در دهه های گذشته مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال، تعداد محدودی از بررسی ‌ها وجود دارد که عملکردهای سسترین ها را در فرآیندهای پاتوفیزیولوژیک بیماری‌ های انسانی، به ‌ویژه بیماری‌ های سیستم اسکلتی عضلانی خلاصه کرده ‌اند. به همین دلیل برای بهبود کیفیت زندگی، اندازگیری سطوح پلاسمایی Sesn1، Sesn2 و Sesn3 با کیت های ELISA ضروری است. یکی از اهداف این بررسی، بحث در مورد عملکردهای بیولوژیکی سسترین ها در فرآیند پاتوفیزیولوژیک و فنوتیپ بیماری ها است.

    کلیدواژگان: سسترین، کبد، قلب، ماهیچه اسکلتی
  • شهرام نعمتی صفحه 22

    تست های ژنتیکی به جهت یافتن تغییرات در سطح ژنوم مورد استفاده قرار می گیرند. برای دستیابی به این اطلاعات روش های مختلفی طراحی شده است که تغییرات فوق را در سطح کروموزوم،‌ ژن و یا حتی پروتیین مورد مطالعه قرار می دهند. در همین ارتباط در سال 2000 به مدت چهار سال پروژه ای به نام ACCE در مرکز مبارزه و پیشگیری از بیماری ها (CDC) با هدف ارزیابی اطلاعات به دست آمده از آزمایش های مبتنی بر DNA راه اندازی گردید. در این مطالعه ارزش داده ای حاصل از تست ژنتیکی در چهار حوزه مشتمل بر (Analytic validity)، اعتبار سنجی بالینی (Clinical validity)، کاربردپذیری بالینی(Clinical utility) و جنبه های اخلاقی، قانونی و اجتماعی (Ethical, legal & social implication) مورد بررسی قرار گرفته شده است. در این مرور سعی شده است تا با توضیح دقیق مفاهیم فوق به نقش و اهمیت شناخت کافی از اجزای تست های ژنتیکی در اثر بخشی آن و همچنین متغیر هایی که بایستی به هنگام انتخاب و تفسیر تست ژنتیکی در نظر داشت، تاکید گردد.

    کلیدواژگان: تست های ژنتیکی، اعتبار سنجی روش آزمایش، اعتبار سنجی بالینی آزمایش، کاربرد سنجی بالینی آزمایش
  • رضا نکوئیان*عطیه محمدی صفحه 29

    سرطان تیرویید که به عنوان رایج ترین سرطان در بین انواع سرطان های غدد درون ریز بدن شناخته می شود، شیوع رو به رشدی را طی چند دهه اخیر به همراه داشته است. از طرفی، تنها درصد کمی از موارد ابتلا با بدخیمی همراه بوده و اکثر آن ها جز تومور های خوش خیم محسوب می شوند. لذا قدم اول جهت مدیریت صحیح این نوع سرطان، افتراق تومورهای بدخیم از خوش خیم و اتخاذ روش های درمانی متناسب با هر نوع از آن ها می باشد که امروزه تلاش می شود از نشانگرهای زیستی بدین منظور استفاده شود.
    MicroRNA ها که جز تنظیم کننده های منفی بیان ژن در سطح پس از رونویسی محسوب می شوند، پروسه های سلولی مختلفی را از طریق هدف قرار دادن mRNA ها کنترل می کنند. این نوع مولکول های RNA غیر کد کننده در انواع مختلفی از سلول های سرطانی به صورت اختصاصی بیان می شوند که از بررسی تنظیم مثبت و یا منفی آن ها، می توان به عنوان ابزارهای پیش آگهی، تشخیصی و حتی درمانی استفاده کرد.
    در این مقاله مروری، خلاصه ای از اطلاعات انواع microRNA ها در انواع مختلف سرطان های تیرویید جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، میکرو RNA، نشانگرهای زیستی سرطانی، تشخیص مولکولی
  • داریوش فرهود، هانیه پورکلهر صفحه 36

    نوروفیبروماتوز یک اختلال ژنتیکی است که باعث ایجاد تومور در بافت عصبی می شود. این تومورها می توانند در هر بخش از سیستم عصبی، از جمله مغز و نخاع و اعصاب رشد کنند.
    ژن بیماری می تواند از یک والد طی توارث اتوزومال بارز به فرزند منتقل شود. یا می تواند به خاطر جهش خودکار یک ژن اتفاق افتد.
    یک والد مبتلا به نوروفیبروماتوز، 50% شانس انتقال ژن ها به هر کدام از فرزندان خود را دارد.
    نوروفیبروماتوز به فرزند بیمار از هر یک از پدر یا مادر بیمار یا از طریق جهش خود به خودی در فرد بیمار به وجود می آید.
    ژن NF1 با جهش در کروموزوم 17 به وجود می آید. ژن تولید این بیماری یک پروتیین با عنوان نوروفیبرومین است که رشد سلولی را تنظیم می کند. با این حال جهش در این ژن باعث NF1 شده و در واقع موجب از دست دادن نوروفیبرومین می شود. چنین شرایطی منجر به رشد سلولی غیر قابل کنترل و ایجاد تومور در بدن فرد بیمار خواهد شد.
    یک جهش مشابه در ژنی روی کروموزوم 22 منجر به NF2 می شود (ژن تولید یک پروتیین، به نام مرلین، که به تنظیم رشد سلول های بدن نوزادان کمک کند.) جهش در این ژن باعث به وجود آمدن NF2 و از دست دادن پروتیین مرلین شده و منجر به رشد سلولی غیر قابل کنترل در بدن فرد خواهد شد.

    کلیدواژگان: نوروفیبروماتوز، اتوزومال بارز، پروتئین نوروفیبرومین، پروتئین مرلین
  • مهدیه یاوری، صادق ولیان بروجنی صفحه 42

    اندومتریوز یک بیماری مزمن است که 10 تا 15 درصد از زنان در سال های باروری را تحت تاثیر قرار می دهد و بین 25 تا 35 سالگی به اوج خود می رسد. در این بیماری بافت اندومتر رحم در خارج از آن تشکیل شده و رشد می کند. مطالعات خانوادگی و بررسی دوقلوها نشان می دهد که اندومتریوز در بین افراد خویشاوند فرد مبتلا بیشتر بروز می کند. بررسی ها بر روی نقش ژنتیک و محیط در بروز اندومتریوز نشان می دهد که این بیماری از تداخل بین ژنتیک و محیط ناشی می شود. البته روشن شدن مولفه ژنتیکی آن بسیار دشوار است زیرا به نظر می رسد چندین ژن باعث ایجاد استعداد برای ابتلا به اندومتریوز هستند. مطالعات مختلفی نقص در ژن های مختلف را در بروز اندومتریوز نشان داده است. در این مقاله با مروری بر عوامل ژنتیکی و مسیرهای سلولی شناخته شده، نقش ژنتیک را در ایجاد اندومتریوز مورد بررسی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، بارداری، تغییرات ژنتیکی، عوامل محیطی
  • ندا کاظمی مطلق، جاوید تقی نژاد، شهرزاد صالحی، مهدی حسین زاده *، فرناز یوسفی صفحه 48

    تکثیر غیر طبیعی سلول ها از مشخصه های سرطان می باشد. تکثیر سلولی فرآیندی است که طی آن از یک سلول، دو سلول دختری حاصل می شود. هر یک از این سلول های دختری می توانند خود دو سلول دختری را ایجاد کنند. این مراحل را سیکل سلولی می گویند اما آپوپتوز یک فرآیند شدیدا تنظیم شده مرگ سلولی است که نه تنها در توسعه شکل و مورفوژنز بلکه در کنترل تعداد سلول ها و خلاص شدن از سلول های آسیب دیده نقش دارد و بنابراین نقش مهمی در مهار تومور ایفا می کند. آپوپتوز با قطعه قطعه شدن سلول، متورم شدن و جوانه زدن غشاء و متراکم شدن کروماتین و تکه تکه شدن مختصر، مشخص شده که همگی منجر به پاکیزگی سلول می شوند. در این مطالعه از پایگاه های علمی Scopus و PubMed و همچنین موتور جستجوی Google Scholar جهت جستجوی مقالات استفاده شد.

    کلیدواژگان: سیکل سلولی، آپوپتوز، سرطان، نکروز
  • معرفی بمیار شماره 2
    ترجمه: دکتر محمد قهری صفحه 56
  • مشکلات کمبود کیت و ملزومات و ارزیابی عملکرد اداره کل تجهیزات پزشکی
    صفحه 58
  • سوالات بخش اول از مسئولین فنی یا صاحبان فرآیند
    صفحه 59
  • سوالات بخش دوم از رییس اداره امور آزمایشگاه های معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران
    صفحه 68
  • بالاترین میزان تورم در حرف پزشکی برای آزمایشگاه ها است
    صفحه 71
  • سی و چهارمین همایش بین المللی بیماری های کودکان برگزار شد
    صفحه 74
  • چالش ها و شفافیت
    صفحه 75
  • سخن شما
    مهدی احمدی صفحه 78
|
  • Fariba Nabatchian*, Helia Zamani Mahmoodi, Negin Davoudi Page 8

    Sestrins (Sesns), highly conserved stress-inducing metabolic proteins, are known to protect organisms against various harmful stimuli including DNA damage, oxidative stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, and hypoxia. Sestrins regulate metabolism mainly through activation of AMP-dependent protein kinase (AMPK) and inhibition of rapamycin complex 1 (mTORC1). Sestrins also play a pivotal role in activating autophagy and inhibiting apoptosis in normal cells, while conversely promoting apoptosis in cancer cells. The function of Sestrins in diseases such as metabolic disorders, neurological diseases, cardiovascular diseases and cancer has been widely investigated in the last decades. However, there are a limited number of reviews that have summarized the functions of Sestrins in the pathophysiological processes of human diseases, especially diseases of the musculoskeletal system. For this reason, to improve the quality of life, it is necessary to measure the plasma levels of Sesn1, Sesn2 and Sesn3 by immunological method. One of the goals of this review is to discuss the biological functions of Sestrins in the pathophysiological process and phenotype of diseases.

    Keywords: Sestrin, Liver, Heart, Skeletal Muscle
  • Shahram Nemati Page 22

    The sequencing of human genome leads to obtain an important data on genetic elements having a crucial role in the molecular pathology of genetic disorders. This is the reason of introducing genetic tests to medical field. Genetic testing looks for changes at chromosomes, genes and protein level to detect heritable conditions for clinical purposes. Genetic tests used in routine practice are vary in their accuracy and ability for improving patients outcomes. Regarding this, the ACCE from 2000-2004 is founded by CDC (Center for disease control and prevention) to assess accuracy, quality and usefulness of genetic tests. The ACCE taking its name from the four key components for assessing of genetic tests: Analytic validity which refers to the potential of test for accurate and reliable detection of the genotype of interest. Clinical validity which refers to the ability of genetic tests for finding associated phenotype (genotype-phenotype correlation). Clinical utility denotes the test usefulness in medical practice and clinical endpoints. Ethical, legal and social implication of genetic test explains the concerns such as insurance discrimination and stigmatization which can arise after genetic tests. This article focuses on the explanation of these elements in more detail and determination of their importance in genetic test selection and interpretation.

    Keywords: Genetic Tests, Analytic Validity, Clinical Validity, Clinical Utility
  • Reza Nekouian, Atieh Mohammadi Page 29

    Thyroid cancer, which is known as the most common type of endocrine cancer, has seen a growing prevalence in the last few years. On the other hand, only a small percentage of them are associated with malignancy and most of them are benign tumors. Therefore, the first step in the proper management of this type of cancer is to distinguish malignant tumors from benign ones, and today, we are trying to use biomarkers for this purpose.
    MicroRNAs, which are negative regulators of gene expression at the post-transcriptional level, control various cellular processes by targeting mRNAs. These types of non-coding RNA molecules are specifically expressed in different types of cancer cells, which can be used as prognostic, diagnostic and even therapeutic tools by examining their positive or negative regulation.
    In this review article, a summary of information on microRNAs in different types of thyroid cancers has been collected.

    Keywords: Thyroid Cancer, microRNA, Cancer Biomarkers, Molecular diagnostic
  • Daryoush Farhud*, Hanieh Pourkalhor Page 36

    Neurofibromatosis is a genetic disorder that causes tumors in nerve tissue. These tumors can grow in any part of the nervous system, including the brain, spinal cord and nerves.
    The disease gene can be passed from a parent to a child through marked autosomal dominant inheritance or it can happen due to a spontaneous mutation of a gene. A parent with neurofibromatosis has a 50% chance of passing the genes to each of their children.
    Neurofibromatosis is transmitted to the patient's child from either the patient's father or mother or through a spontaneous mutation in the patient.
    The NF1 gene is caused by a mutation on chromosome 17. The gene that produces this disease is a protein called neurofibromin, which regulates cell growth. However, mutations in this gene cause NF1 and actually cause the loss of neurofibromin. Such conditions will lead to uncontrollable cell growth and tumor formation in the patient's body.
    A similar mutation in a gene on chromosome 22 leads to NF2 (the gene that produces a protein, called merlin, that helps regulate the growth of cells in the body of a newborn). A mutation in this gene causes NF2 and the loss of the merlin protein and will lead to uncontrollable cell growth in a person's body.

    Keywords: Neurofibromatosis, autosomal dominant, neurofibromin protein, Merlin protein
  • Mahdiyeh Yavari*, Sadegh Vallian Borujeni Page 42

    Endometriosis is a chronic disease that affects 10-15% of women in their childbearing years and peaks between the ages of 25 and 35. In this disease, the endometrial tissue of the uterus is formed and grows outside of it. Family studies and investigation of twins show that endometriosis is more common in the relatives of the infected individuals. Studies on the role of genetics and the environment in the development of endometriosis show that this disease is caused by an interaction between genetics and environment. Of course, it is very difficult to clarify the genetic components because various genes seem to cause predispose to endometriosis. Various studies have shown the involvement of defects in different gens in the occurrence of endometriosis. In this article, we examine the role of genetics in the development of endometriosis by reviewing of known genetic factors and cellular pathways.

    Keywords: Endometriosis, Pregnancy, Genetic Variations, Environmental Factors
  • Neda Kazemi Motllagh*, Javid Taghinejad, Shahrzad Salehi, Mehdi Hosseinzadeh, Farnaz Yousefi Page 48

    Cancer is characterized by abnormally excessive cell proliferation. Cell proliferation, the process by which a cell grows and divides to produce two daughter cells. Each of these daughter cells divides to produce two new cells, steps that are called cell cycle. Meanwhile, apoptosis is a highly regulated process of cell death, which is involved not only in the development of shape and morphogenesis, but also in controlling the number of cells and getting rid of damaged cells, thus playing an important role in tumor suppression. Apoptosis describes the orchestrated collapse of a cell characterized by membrane blebbing, cell shrinkage, condensation of chromatin, and brief fragmentation of DNA. In this study, Scopus and PubMed scientific databases as well as Google Scholar search engine were used in order to broadly search for scholarly literature.

    Keywords: cell cycle, apoptosis, cancer, necrosis