فهرست مطالب

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 109 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله سید محمد خامنه ای صفحات 11-12

    در سرمقاله پیش، بمناسبت افاضاتی که برخی به شهرت رسیدگان ورزش فوتبال باشگاهی و حرفه‌‌یی بحمایت از شورشهای اخیر خیابانی براندازانه و ضدنظام کرده بودند، شرحی مختصر درباره «ارزشهای موهوم» و مجعول اجتماع عوام الناس ‌که خوراکی برای دشمنان بیرونی میشود‌ دادیم تا روشن شود که ارزشگذاریهای عوام کالانعام تا چه مقدار میتواند ارزشهای واقعی را زیر غبار این نادانیها و باشتباه گرفتن خرمهره بجای گوهر، بپوشاند. در اینجا لازم است به نمونه دیگر اینگونه ارزشهای موهوم و غیرواقعی، که بغلط نام «هنر» بر آن گذاشته‌اند و بیشتر در قالب سینما دیده میشود، اشاره کنیم که نه فقط محبوب و الهامبخش مردم عوام دور از معارف و جهانشناسی، که حتی صدرنشین خاطر خطیر برخی سیاستگذاران و مدیران کشوری بوده و جایگاهی وزین و رسمی در وزارت ارشاد دارد و مهمان دایمی صدا و سیماست و حتی بالاتر از آن، در قانونگذاری کشور نیز بر جای سوگلی جامعه نشسته و به یمن پسند عده‌یی در مجلس قانونگذاری، بدون هیچ منطقی برای رجحان سینما بر معارف و فرهنگ اصیل اسلامی، حتی آن را از بخشی از مالیات معاف مینمایند تا آلاف بر الوف ثروتهای بادآورده آنان افزوده شود و در عوض، بیشرمانه در فرصتهای سیاسی گوناگون، سنگ به اندام کشور خود و نظام صالح آن بیندازند و با نمایش فیلمهایی (مانند عنکبوت مقدس) به مقدسات مذهبی و ملی توهین کنند. باید اعتراف کرد که معدودی از این بازیگران سینما، دارای اصالت خانوادگی و وطندوست، و با ملت و نظام همراهند ولی این جمع کوچک صالح در سینمای کشور، زیان فرهنگی و سیاسی بقیه را نمیتواند بپوشاند. این حکما و خردمندان جامعه بودند که بشر را از توفانهای سخت اجتماعی نجات داده و به ساحل امن رسانیده و امنیت و آسایش آورده‌اند، نه مشتی مغنیان و مقلدان و دلقکبازان و برخی ناپاکان که عفت را سرمایه بازار باصطلاح «هنر» کرده و در وقایع سیاسی بر کرسی ارشاد سیاسی جوانان مینشینند و راه خیانت را به آنان می‌آموزند. بیشتر آنچه بنام سینما و هنر در کشور ما بیشترین خودنمایی را دارد، همان است که طی قرون اخیر صهیونیستها از طریق هالیوود و گاهی رسانه‌های خود، به مردم معرفی و تحمیل کرده تا راه استثمار را باز کنند. هرگز سینما، این هنر موهوم، نتوانسته به مردم راه خوشبختی را بیاموزد و از جرایم و خیانت یا فساد اجتماعی جلوگیری نماید. جا دارد نظام اسلامی ایران و مسیولین نگاهی دوباره به مسیله» سینماگری و فاسدپروری بیندازند و جرثومه‌های فسادآموز سیاسی و اجتماعی را از آن دور سازند.

    کلیدواژگان: ارزش، ارزشهای راستین، ارزشهای موهوم، فرهنگ، فوتبال
  • محمد امامی، حسین فرزانه صفحات 13-28

    «عدل، حسن است» و «ظلم، قبیح است» قواعد و گزاره‌هایی پرکاربرد در دانشهای مختلفند. متکلمان ایندو گزاره را عقلی، ضروری اولی، بدیهی، قطعی و بینیاز از استدلال میدانند اما برخی فیلسوفان با انکار بداهت و قطعیت، آنها را مشهوراتی صرف انگاشته‌اند که ورای تطابق آراء عقلا، واقعیت دیگری ندارند. در مورد این دو گزاره یقینی‌انگاری بمعنای اعتقاد به صلاحیت استفاده از آنها در برهان و تولید نتایج علمی است و مشهورانگاری به کارکرد جدلی آنها اشاره دارد. برخی معتقدند مشهورانگاری در تفسیر اینگونه قضایا، به فروریختن پشتوانه گزاره‌های اخلاقی می‌انجامد. مسیله اینجاست که چرا در مورد ایندو گزاره بظاهر بدیهی، چنین اختلاف نظر زیادی ایجاد شده است؟ یافته‌های این پژوهش که بشیوه توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، نشان میدهد که راه‌حل را باید در تفکیک میان «حسن عقلی» و «حسن عقلایی» جست. دو قضیه مذکور، هرگاه بعنوان قضایای عقلی شخصی لحاظ شوند، تصدیقاتی ظنی و تکوینی‌ هستند اما در مقام گزاره‌های عقلایی اجتماعی، بدیهی و البته اعتباریند که برخلاف ‌نظر مشهور منطقدانان، باید در زمره یقینیات (نه مشهورات) قرار گیرند. علاوه بر این، تعابیری نظیر «لا عمده لها الا الشهره» که توسط برخی صاحبنظران حکمت و منطق در مورد ایندو گزاره بکار رفته، بمعنای انکار واقعیت آنها نیست بلکه بمفهوم انکار بداهت و ضرورتشان در تحلیلهای عقلی میباشد و بهمین دلیل خللی در پشتوانه بودن آنها برای قضایای اخلاقی ایجاد نمیکند.

    کلیدواژگان: حسن عدل، قبح ظلم، گزاره های اخلاقی، گزاره های بدیهی، عقلی، عقلایی
  • محمود صیدی صفحات 29-40

    فص حکمه عصمتیه فی کلمه فاطمیه ‌عنوان اثری است از استاد حسن‌زاده آملی که بسیاق فصوص الحکم‌ ‌ابن‌عربی و بعنوان مکمل و تتمه آن نوشته شده است. در این کتاب به ابعاد و زوایای شخصیت اسرارآمیز و در عین حال همه‌جانبه فاطمه زهرا (س) در مقام انسانی کامل و معصوم پرداخته شده است. چنین مبحثی در عرفان نظری گرچه از جهاتی مدعایی ابداعی است اما با اشکالاتی روبروست: 1) در نقل احادیث و مستندات روایی آن عموما دقت کافی صورت نگرفته است؛ برخی از احادیث مورد ادعا در منابع روایی یافت نمیشود و برخی دیگر از منابع روایی نامعتبر نقل شده‌اند؛ 2) ملکه عصمت اختصاص به فاطمه (س) ندارد، بنابرین اختصاص یافتن چنین فصی به ایشان نادرست بنظر میرسد؛ 3) فصوص الحکم‌ ‌با فص آدمی (ع) شروع شده و با فص محمدی (ص) خاتمه می‌یابد، و از آنجا که وارثین حقیقی پیامبر اسلام (ص) در ظهورات اسمایی، تابع ایشان هستند، احکام و مسایل عرفانی مرتبط با حضرت فاطمه (س) در فص محمدی (ص) جای میگیرد و نیازی به فصی جداگانه و متمایز نیست.

    کلیدواژگان: فصوص الحکم، ابن عربی، فص حکمه عصمتیه فی کلمه فاطمیه، حسن زاده آملی، حضرت فاطمه (س)، عصمت
  • روح الله سوری، حامد کمیجانی صفحات 41-56

    نفس در بستر وجود سیال خود بترتیب دارای مراحل عنصری، طبیعی، معدنی، نباتی، حیوانی (تجرد مثالی) و نطقی (تجرد عقلانی) میگردد؛ از اینرو تعلق نفس به بدن بخشی از هویت اوست و در نتیجه، نفس جوهری مادی مجرد است. صدرالمتالهین با توجه به سیلان وجودی نفس، ویژگیهای گوناگون آن را بازخوانی کرده است. بر این مبنا، قوای نفس مراتبی از حقیقت ممتد نفسند که در پی یکدیگر شکوفا میشوند. همچنین مرگ طبیعی نتیجه اشتداد وجودی نفس و برداشتن علاقه او از بدن عنصری است. نفس در مراحلی از این سیلان وجودی به تجرد دست می‌یابد و بنابرین بقایش پس از مرگ ضروری میشود. از آنجا که اشتداد و در نتیجه دستیابی به تجرد، ذاتی نفس است، تناسخ و بازگشت دوباره او به بدن عنصری نارواست. از اینرو نفس پس از مرگ، با بدن مثالی‌یی که بر پایه ملکات اخلاقیش انشاء میکند، زندگی برزخی خود را آغاز کرده و صورت طبیعی‌یی که در ماده بدن عنصری انشاء میکند، راه تکامل برزخی را برای او باز میگذارد. یکی از مهمترین پیامدهای حرکت جوهری نفس، راهیابی آن به عوالم ربوبی و فنای در توحید افعالی، صفاتی و ذاتی است. جالب آنکه بر پایه حرکت جوهری، این دستاورد مهم حتی هنگام تعلق نفس به بدن عنصری نیز رواست و الزاما محدود به رخداد مرگ طبیعی نیست.

    کلیدواژگان: حرکت جوهری نفس، حدوث نفس، اشتداد، تجربه ذاتی، مرگ طبیعی، بدن مثالی، تکامل برزخی، بطلان تناسخ، مقام فنا، صدرالمتالهین
  • سیده زهرا موسوی بایگی، سید مرتضی حسینی شاهرودی، عباس جوارشکیان صفحات 57-70

    در جریان تعامل فلسفه با آموزه‌های دینی، مسایل بسیاری تولید شده ‌است. ازجمله مباحث جدیدی که در چند دهه اخیر مورد توجه بوده، مسیله تکامل برزخی و اخروی نفوس است. از یکسو، بر اساس مبانی و تصریحات جمهور فلاسفه و نیز ظاهر سخنان صدرالمتالهین، استکمال نفوس پس از مفارقت از بدن عنصری محال است. از سوی دیگر، ظاهر آیات و روایات بر استکمال نفوس در عوالم فوق طبیعت دلالت میکند. اینگونه اختلافات، محققان و اندیشمندان را به چاره‌اندیشی واداشته است. مقاله حاضر که به روش تحلیلی استدلالی نگاشته شده، میکوشد بر اساس اصول رایج فلسفی و نیز با التفات به رویکرد عرفانی ملاصدرا، به این پرسش که «آیا نفس پس از مفارقت از بدن تغیر و حرکت میپذیرد؟» از دو راه متفاوت پاسخ دهد. بررسی ها در این پژوهش نشان میدهد که بر اساس مبانی حکما، تغیر احوال نفوس پس از مرگ، امری مقبول و از باب ترتب صور بر یکدیگر و اظهار ملکات و صور کسب شده در عالم طبیعت است. همچنین بر اساس خوانش عرفانی از حکمت متعالیه، تحولات عوالم فوق طبیعت، قطعی و از سنخ همین تحولات اینجهانی است، اما در این دیدگاه تحول و حرکت بمعنای رایج فلسفی نیست بلکه عبارتست از خروج از اجمال و کمون به تفصیل و ظهور. به این ترتیب، در پژوهش حاضر هم با تحفظ بر اصول فلسفی و هم با ارایه تعریفی جدید از حرکت، از ظواهر نقلی دال بر حرکت، تبیینی معقول ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حرکت، تغیر، ظهور، بطون، تکامل برزخی، بدن عنصری، اجمال و تفصیل، ملاصدرا
  • محمدرضا نورمحمدی صفحات 71-84

    تحلیل فلسفی تغییرات اجسام طبیعی، فیلسوفان مشاء را به آموزه هیولی رسانید. هیولی، جوهری ذاتا فاقد فعلیت است که در فرایند تغییر ثابت باقی میماند. فیلسوفان مشاء در بسیاری از مباحث فلسفی، ازجمله تقسیم مشهور موجودات به مادی و مجرد، آموزه هیولی را بکار گرفته‌اند. اما برغم تاکید فیلسوفان مشایی بر این آموزه، سهروردی وجود هیولای مشایی را انکار کرد. در مورد صدرالمتالهین نیز گرچه خود در جایی بصراحت ابعاد و زوایای دیدگاهش درباره هیولی را تشریح نکرده، اما با تتبع در آثار او و بویژه با توجه به مبانی فلسفیش میتوان استنباط کرد که هیولای مشایی در حکمت ‌متعالیه پذیرفتنی نیست؛ تا آنجا که برخی فیلسوفان معاصر حتی مدعای هیولای مشایی را در چارچوب حکمت متعالیه خودمتناقض دانسته‌اند. در عین حال، واژگان هیولی و ماده همچنان در آثار صدرالمتالهین پرکاربردند، چراکه فارغ از مواردی که او درصدد شرح آراء گذشتگان است، خود او نیز به نوعی هیولی باور دارد که باید آن را «هیولای تحلیلی» نامید. هیولای تحلیلی یک معقول ثانی فلسفی است که از تحلیل حرکت جوهری انتزاع میشود. این هیولی با صورت، ترکیب اتحادی دارد و بر اساس آن میتوان موجودات را به ثابت و سیال تقسیم کرد.

    کلیدواژگان: ماده، هیولی، مشاء، حرکت جوهری، هیولای تحلیلی، ثابت، سیال، صدرالمتالهین، حکمت متعالیه
  • حسین عشاقی صفحات 85-96

    فخررازی، از متکلمان برجسته اشعری، در کتاب المطالب العالیه من العلم الالهی‌ ‌هیجده شبهه را بر قانون علیت وارد کرده است. او این شبهات را بنقل از دیگران مطرح کرده اما بنظر میرسد شبهه‌‌کننده، خود او باشد. برخی از این شبهات را محقق لاهیجی در کتاب شوارق الالهام‌ ‌آورده و پاسخ داده، ولی اکثر آنها بدون پاسخ مانده‌اند. در مقاله حاضر ما پانزده شبهه از این شبهات را که اهمیت بیشتری دارند، نقل و پاسخهای دیگران به آنها را ذکر میکنیم. از آنجا که اکثر این شبهات پاسخ داده نشده‌اند، درحالیکه میتوان آنها را بر اساس حکمت متعالیه صدرایی پاسخ داد، ما آنها را با تلخیص عبارات فخر رازی آورده و سپس بر اساس نکات پذیرفته و اثبات شده در حکمت متعالیه، پاسخ میدهیم. برخی از این شبهات نیز بر اساس رویکردهای سه‌گانه، مشایی، اشراقی و متعالیه قابل حل نیستند و باید آنها را با مبانی عرفانی پاسخ داد.

    کلیدواژگان: قانون علیت، انکار علیت، شبهات علیت، حکمت متعالیه
  • سید علی رضی زاده، سید عباس ذهبی صفحات 97-108

    فخررازی و ملاصدرا از معتقدان به معاد جسمانی هستند، اما از دو منظر متفاوت. مقایسه آراء ایشان نشاندهنده وجود مشابهت در برخی مبانی و اختلافات بنیادین در برخی دیگر است. خاستگاه اختلافات آنها در مبانی فلسفی و بویژه بحث «اعاده» معدوم بعینه و «تجرد قوا» است. اثبات عقلی معاد جسمانی فخررازی، با اعتقاد به اینهمانی آن با اعاده معدوم بعینه همراه است که نتایج نادرستی مانند مادی‌شدن ابعاد مجرد نفس در معاد را در پی دارد. از سوی دیگر، برخلاف ادعای فخررازی مبنی بر عدم اعتقاد فیلسوفان به معاد جسمانی، ملاصدرا نخستین‌بار در مقام یک فیلسوف، به اثبات فلسفی آن همت گمارد. اگرچه رویکرد فلسفی او موجب بروز انتقاداتی بر وی شد، اما همین رویکرد رمز مصونیت او از تکرار اشتباهات متکلمان، ازجمله فخررازی نیز بود. ملاصدرا با رد نظریه اعاده معدوم، به معاد جسمانی اخروی معتقد بود نه معاد جسمانی عنصری؛ بهمین دلیل برای اعاده افعال شخص، دیگر احتیاجی به نظریه متکلمان مبنی بر «بازگشت اجزاء متفرق شده» انسان نداشت. از دیگر تفاوتهای فخررازی و ملاصدرا، مسیله تعدد و تجرد قواست. هر دو اندیشمند به تجرد نفس معتقد بودند، با این تفاوت که فخررازی به عدم تعدد قوای نفسانی باور داشت و سعی میکرد این آموزه را با اعتقاد به اعاده معدوم بعینه هماهنگ کند، اما در مقابل، ملاصدرا راه‌حل مسیله معاد جسمانی را همانند بسیاری از مسایل دیگر، در طریق خاص معرفت نفس، بویژه تجرد خیال میدانست. این مقاله‌ ‌بدنبال تبیین و ارزیابی اختلافات مبنایی ایندو متفکر در مسیله معاد جسمانی است.

    کلیدواژگان: معاد جسمانی، اعاده معدوم بعینه، نفس، تجرد قوا، تجرد خیال، ملاصدرا، فخررازی
|
  • S. Mohammad Khamenei Pages 11-12
  • Mohammad Imami Pages 13-28

    “Justice is good” and “cruelty is bad” are two of the most frequently used principles and propositions in various disciplines. Mutikallimun consider these two propositions to be rational, primary necessary, evident, certain, and needless of reasoning. However, some philosophers deny their evidence and certainty and consider them as generally accepted propositions that bear no truth except for conforming to thinkers’ views. Certainty in relation to these two propositions means believing in the correctness of their use in arguments and production of scientific results, and indemonstrability refers to their dialectical application. Some believe that the indemonstrability in the interpretation of such propositions would undermine the basis of moral propositions. The question here is why there is so much controversy about these two apparently evident propositions. The findings of this descriptive-analytic study reveal that the solution must be found in distinguishing between “intellectual goodness” and “rational goodness”. When these two propositions are considered as individual intellectual propositions, they are hypothetical and genetic judgments; however, at a rational social level, they are evident and, of course, mentally posited and, unlike the general view of logicians, they must be viewed as certain propositions (not as generally accepted ones). In addition, some statements such as “They have no basis but popularity”, which are used by some philosophers and logicians about the two propositions, are not used to deny their reality. Rather, they are intended to deny the evidence and necessity of these two propositions in intellectual analyses. Thus, no damage is done to their support for moral propositions.

    Keywords: goodness of justice, moral propositions, intellectual, badness of cruelty, evident propositions, rational
  • Mahmoud Saidiy Pages 29-40

    Faṣṣ ḥikmat ‘iṣmatīyyah fī kalimat fāṭimmīyyah is the title of a book by Hassanzadeh Amuli, which has been written following the method of Ibn ‘Arabī’s Fuṣūṣ al-ḥikam and as a supplementary to this book. In this book, the writer has dealt with the mysterious and all-inclusive character of Lady Fāṭimah (‘a) as a perfect and infallible human being. Such a discussion is an innovative move in theoretical gnosis from certain aspects; however, it suffers from some defects: 1) the related ḥadīths and their narrative proofs have not been quoted with sufficient accuracy; some of the mentioned ḥadīths cannot be found in narrative sources, and some others have been quoted from invalid ones; 2) the attribute of the queen of virtue is not solely applied to Lady Fāṭimah (‘a); therefore, it seems wrong to limit such a chapter to her; 3) Fuṣūṣ al-ḥikam begins with the chapter of humanity and ends with the chapter of Muhammedan. Since the true heirs of the Holy Prophet (ṣ) depend on him in their nominal manifestations, the gnostic principles and problems regarding Lady Fāṭimah (‘a) can be sub-categorized under the chapter of Muhammedan and do not need an independent section.

    Keywords: Fuṣūṣ al-ḥikam, Ibn ‘Arabī, Faṣṣ ḥikmat ‘iṣmatīyyah fī kalimat fāṭimmīyyah, Lady Fāṭimah (‘a), Hassanzadeh Amuli, infallibility
  • Rouhollah Souri, Hamed Komijani Pages 41-56

    The soul goes through elemental, natural, mineral, vegetative, animal (Ideal immateriality), and rational (intellectual immateriality) stages in the cradle of its fluid existence. Therefore, the soul’s belonging to the body is a part of its identity and, thus, it can be said that the soul is a material-immaterial substance. Given the existential fluidity of the soul, Mullā Ṣadrā has reinterpreted its various characteristics. Accordingly, the soul’s faculties are levels of its continuous truth that flourish one after each other. Moreover, natural death is the result of the soul’s ontological gradedness and losing interest in elemental body. At some stages of this ontological becoming, the soul attains immateriality and, hence, its survival after death become necessary. Because gradedness and, as a result, attaining immateriality are essential to the soul, its incarnation and return to elemental body is unjustifiable. Therefore, after death, the soul begins its purgatorial life in an Ideal body that is created based on its moral habits, and the natural form that is created in the matter of elemental body opens the path towards purgatorial perfection before it. One of the most important consequences of the soul’s trans-substantial motion is its entrance into divine worlds and annihilation in active, attributive, and essential oneness. Interestingly enough, based on the trans-substantial motion, this significant achievement is possible at the moment of the soul’s belonging to elemental body and is not necessarily limited to the moment of occurrence of natural death.

    Keywords: trans-substantial motion of the soul, origination of the soul, gradedness, essential experience, natural death, Ideal body, purgatorial perfection, falsity of incarnation, station of annihilation, Mullā Ṣadrā
  • Seyedeh Zahra Mousavi Baygi, Seyyed Morteza Hosseini Shahrudi, Abbas Javareshkiyan Pages 57-70

    Several problems have been produced in the process of philosophy’s interaction with religious theorems. One of the new discussions that has attracted great attention during the last decades pertains to purgatorial and otherworldly perfection of the souls. On the one hand, based on the principles and explicit theories of most philosophers and Mullā Ṣadrā’s words, the perfection of the soul after its separation from the elemental body is impossible. On the other hand, some sentences in Qur’anic verses and Islamic traditions refer to the perfection of the soul in metaphysical worlds. Such differences have persuaded researchers and thinkers to find some solutions. Following an analytic-inferential method, this paper seeks to provide an answer to the question of whether the soul is subject to any change and motion after its separation from the body based on both common philosophical principles and Mullā Ṣadrā’s gnostic approach. The findings of this study indicate that, based on philosophers’ principles, changes in the states of souls after death is an acceptable view of the type of sequence of forms and manifestation of developed habits and forms in the world of nature. Moreover, according to a gnostic reading of the Transcendent Philosophy, changes in metaphysical worlds are certain and of the same type of change in the material world. However, in this approach change and motion are not used in their common philosophical senses and are, rather, used in the sense of departure from undifferentiation to differentiation and manifestation. In this way, the authors provide a rational explanation of change and motion in this paper relying on philosophical principles and through presenting a new definition of motion.

    Keywords: Motion, purgatorial perfection, Change, elemental body, Manifestation, undifferentiation, differentiation, inner meanings, Mullā Ṣadrā
  • MohammadReza Noornohammadi Pages 71-84

    The philosophical analysis of the changes in natural bodies led Peripatetic philosophers to the notion of hyle, which is a substance that essentially lacks actuality and remains fixed in the process of change. Peripatetic philosophers have employed this notion in many philosophical debates, including the famous division of existents into material and immaterial groups. Nevertheless, despite their emphasis upon this notion, Suhrawardī denied the existence of the Peripatetic hyle. Mullā Ṣadrā has not explicitly explained his views of hyle in any of his works; however, a careful study of his works and, particularly, philosophical principles indicates that the peripatetic hyle is not acceptable in the Transcendent Philosophy. In fact, some contemporary philosophers have even found the idea of the Peripatetic hyle to be self-contradictory within the framework of the Transcendent Philosophy. At the same time, the words hyle and matter are frequently used in Mullā Ṣadrā’s works because, apart from cases in which he explains the views of earlier philosophers, he also believes in a kind of hyle that should be called the “analytic hyle”. This kind of hyle is a secondary philosophical intelligible that is abstracted from the analysis of the trans-substantial motion. It bears a unity with from and can be used as a basis for the division of existence into fixed and fluid categories.

    Keywords: Matter, hyle, Peripatetic philosophy, trans-substantial motion, analytic hyle, fixed, fluid, Mullā Ṣadrā, Transcendent Philosophy
  • Hossein Oshshaqi Pages 85-96

    Fakhr al-Dīn Rāzī, one of the prominent Ash‘arī mutikallimun, has raised 18 objections against the law of causality in his al-Maṭālib al-‘alīyah min al-‘ilm al-ilāhī. He has quoted these objections from others; however, it seems that he has raised them himself. Muḥaqiq Lāḥijī has responded to some of these objections in his Shawāriq al-ilhām. Nevertheless, most of them have remained unanswered. In the present paper, the author has referred to 15 of the most important questions and provided others’ responses to them. Most of these objections have not been answered while they can be based on the Transcendent Philosophy. Therefore, the author has provided a summary of Fakhr al-Dīn Rāzī’s words and then tried to answer them relying on the principles of Sadrian Transcendent Philosophy. Some of these objections cannot be answered based on any of the principles of Peripatetic, Illuminationist, and Transcendent Philosophies and should be answered based on gnostic principles.

    Keywords: law of causality, denial of causality, objections to causality, Transcendent Philosophy
  • Seyyed Ali Razizadeh, Seyyed Abbas Zahabi Pages 97-108

    Both Fakhr al-Dīn Rāzī and Mullā Ṣadrā believe in corporeal resurrection; however, they follow different approaches in this regard. A comparison of their views shows similarities in some of their principles but fundamental differences in some others. The origin of their difference is their philosophical principles and, particularly, the discussions of “identical restoration of the non-existent” and “immateriality of faculties”. The rational demonstration of Fakhr al-Dīn Rāzī’s corporeal resurrection was based on his belief in identity with the identical restoration of the non-existent, which has led to some incorrect conclusions such as the materiality of the immaterial dimensions of the soul in the process of resurrection. On the other hand, in contrast to Fakhr al-Dīn Rāzī’s claim as to philosophers’ lack of belief in corporeal resurrection, Mullā Ṣadrā tried to prove it philosophically for the first time. Although his philosophical approach gave rise to some criticisms against him, the same approach was the secret behind his immunity against repeating the same mistakes committed by mutikallimun, including Fakhr al-Dīn Rāzī. Mullā Ṣadrā rejected the theory of the restoration of the non-existent and believed in other worldly and not elemental corporeal resurrection. Therefore, to demonstrate the restoration of individuals’ acts, he did not have to resort to mutikallimun’s theory of the “return of dispersed components” of human beings. One of the other differences between the views of these two philosophers concerns the problem of the multiplicity and immateriality of faculties. Both thinkers believed in the immateriality of the soul, but Fakhr al-Dīn Rāzī maintained that soulish faculties lack multiplicity and tried to bring it in line with the idea of the identical restoration of the non-existent. However, Mullā Ṣadrā believed that the solution to the problem of corporeal resurrection, similar to many other problems, must be sought in the specific method of the soul’s knowledge, particularly, the immateriality of imagination. This paper aims to explain and evaluate the fundamental differences between the views of Fakhr al-Dīn Rāzī and Mullā Ṣadrā regarding the problem of corporeal resurrection.

    Keywords: corporeal resurrection, identical restoration of the non-existent, soul, immateriality of faculties, immateriality of imagination, Mullā Ṣadrā, Fakhr al-Dīn Rāzī