فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 83 (پاییز 1400)

نشریه رهیافت
پیاپی 83 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی منتظر صفحه 0
  • عباس امینی، فرهاد امام جمعه*، ژیلا مشهدی صفحات 1-16

    کارآفرینی نقش مهمی در رشد وتوسعه اقتصاد کشورها ایفامی کند و کارآفرینان با انگیزه های معنوی در حال افزایش اند. این پژوهش از لحاظ روش کیفی است؛ و بررسی پدیده معنویت بر موقعیت کارآفرینی از منظر شرایط علی، زمینه ای، راهبردی، و پیامدها هدف این پژوهش است. روش نظری داده بنیاد برای شناسایی فرایندهایی مناسب است که ابهام فوق العاده و پیچیدگی در فضای ذهنی-عینی فکر و کردار مردم وجود دارد. یافته ها حاکی از آن هستند جهان زیست های مختلف، نوع دوستی، جهان زیست های مختلف، تکثرگرایی، نسبیت گرایی، فردیت گرایی، التقاط گرایی، ارتباطات، معنای زندگی به عنوان عوامل علی شناسایی شدند که در فرایند معنویت بر کارآفرینی تاثیردارند. افزایش جمعیت، پیری جمعیت، جهانی شدن، سن، زمان، مکان، منابع تغذیه فکری، تحصیلات، جنس، شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به عنوان عوامل میانجی شناسایی شدند. رشد شخصی، رضایت فردی، از خود فراتر رفتن، شناخت خود و خدا، تحلیل هزینه، پاداش، شناخت دیگران، کمک به دیگران به عنوان راهبردها و استقلال، نوآوری، همدلی، مسیولیت اجتماعی، خودنوشت، سرمایه اجتماعی به عنوان پیامدها استخراج شدند.

    کلیدواژگان: کارآفرین، عقلانیت، ارزش ها و الگوهای معنوی، خلاقیت، توسعه
  • زهرا نامور عربانی*، عباس عباس پور صفحات 19-34

    علیرغم پذیرش تجاری سازی دانش به‌ عنوان یکی از وظایف دانشگاه ها، شواهدمتعددی از سراسر جهان حاکی از آن است که تعداد کثیری از تحقیقات انجام شده از نظر تکنیکی موفق بوده اند، اما درصد اندکی از آنها در زمینه تجاریسازی به موفقیت دست ‌یافته اند. تجاریسازی تحقیق در چند دهه اخیر به‌ عنوان رویکردی جدید در تحقیقات دانشگاهی گسترش فراوان یافته است. امروزه تجاریسازی پژوه شهای دانشگاهی، مهمترین مسیولیت دانشگاه ها در پیونددانشگاه با صنعت و توسعه پایدار است. یکی از دالیل اصلی توسعه همه جانبه در کشورهای توسعه یافته توجه به تجاری سازی پژوهش ها و ایده های نوآورانه در عرصه فناوری است. هدف از این تحقیق با توجه به نقش مهم تجاریسازی پژوهش های دانشگاهی در پیشرفت صنعت و اقتصاد هر جامعه، طراحی الگوی تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی مبتنی بر مطالعات قبلی است. مقاله حاضر در تلاش است تا با استفاده از روش فراترکیب، یافته های مطالعات صورت گرفته در این خصوص را به ‌صورت نظام مند بررسی کرده کهدر این پژوهش از مدل هفت گامی، باروسو و ساندلوسکی (2007) استفاده شده است و بر اساس فرایند شکل گیری و دستاورد خروجی، بهت حلیل آنها بپردازد. برای این منظور، با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر قابل دسترس در سایتهای الکترونیکی تعداد 57 مقاله موردبررسی قرار گرفت و نهایتا 23 مقاله تایید شد و مقولات استخراج شده در قالب الگویی با چهار مولفه: انجام تحقیق، توسعه و ورود به بازار، کارکردها و تصمیم ها شناسایی شدند. اعتبار تحلیل با استفاده از ضریب کاپا ارزیابی شد که مقدار آن برابر با 78.0 شد. نتایج پژوهش نشان داد ازآنجایی که الگوهای مورد بررسی در بخش بررسی منابع تحقیق تقریباهمگی برای تجاری سازی در بخش خصوصی و نیز توسعه محصول، از سوی نویسندگان ارایه‌ شده اند، الگوی اصلی تجاری سازی را به چهار بخش انجام تحقیق، کارکردها، تصمیم ها و توسعه و ورود به بازار تقسیم کرده اند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، پژوهش های دانشگاهی، کاربرد تجاری سازی، پیوند دانشگاه با صنعت، فراترکیب
  • علیرضا نصر اصفهانی، ناصر باقری مقدم*، امیر ناظمی، عباس ملکی صفحات 35-56
    با توجه به پیچیدگی های سناریونگاری انرژی و نیاز آن به مطالعات کتابخانه ای و مدل های کمی و کیفی گسترده، امکان سناریونگاری در بعضی از مطالعات داخلی با توجه به محدودیت های تحقیقاتی فراهم نیست. از سوی دیگر به کارگیری سناریوهای جهانی برای شرایط داخلی، بدون تغییرات لازم با توجه به پیشران های خاص انرژی ایران نیز خالی از اشکال نیست. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش، توسعه سناریوهای انرژی ایران بر مبنای «تقاطع سناریوهای جهانی انرژی» و «عدم قطعیت های داخلی آینده انرژی ایران» و با بهره گیری از ترکیب نوآورانه رویکرد سناریونگاری «درون قالبی» و تحلیل «ریخت شناسی» است. در این راستا، پس از شناسایی عوامل موثر بر آینده انرژی ایران بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های اکتشافی، عدم قطعیت های کلیدی آینده انرژی ایران به کمک روش «دلفی»، «تحلیل تاثیر متقابل» و نرم افزار «میک مک» به دست آمد که شامل «تحریم» و «نوع بازار انرژی ایران» بود. افزون بر این، پس از بررسی سناریوهای انرژی جهانی موسسه های معتبر بین المللی، بر مبنای نظرات گروه کانونی، سناریوی شورای جهانی انرژی 2060 به عنوان سناریوی منتخب برگزیده شد. سپس بر مبنای نظرات خبرگان، به کمک منطق تحلیل ریخت شناسی و نرم افزار سناریو ویزارد، سه سناریو «اینک آخرالزمان»، «عصر جدید» و «میان ستاره ای» به عنوان سناریوهای سازگار آینده انرژی ایران، شناسایی و با رویکرد درون قالبی توسعه داده شدند.
    کلیدواژگان: سناریونگاری انرژی، تحلیل تاثیر متقابل، تحلیل ریخت شناسی، رویکرد درون قالبی، ایران
  • مژگان خوشنام* صفحات 57-62
    هدف پژوهش این است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی اسنادبالادستی حوزه علم و فناوری به تحلیل ماموریت ها، خروجی ها و اثرات فعالیت ها، مخاطبان و ذی نفعان و اصول و رویکردهای مراکز علم و فناوری بپردازد. واحد تحلیل شامل اسنادی از جمله سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سند تحول دولت مردمی، نقشه جامع علمی کشور، قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، قانون احکام دایمی برنامه های توسعه کشور و شش سند دیگر بوده است. نتایج نشان داد که ماموریت های مراکز علم و فناوری در اسناد بالادستی شامل شبکه سازی ملی و بین المللی، سیاست پژوهی، پایش و آینده پژوهی در حوزه علم، فناوری و نوآوری؛ توسعه علوم بنیادین؛ رصد و تقویت حوزه پژوهش؛ توسعه گفتمان علم و فناوری و توسعه فعالیت های علمی و پژوهشی مسیله-محور می باشند. خروجی های مورد انتظار و اثرات فعالیت-های این مراکز مواردی از جمله ارتقای جایگاه علمی کشور؛ توسعه علم و فناوری های پیشرفته با سیاستگذاری و برنامه ویژه؛ توسعه دیپلماسی علم و فناوری؛ ترویج دستاوردهای علمی؛ تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی؛ ارتقای جایگاه اساتید و پژوهشگران علم، فناوری و نوآوری؛ توسعه علوم، تحقیقات و فناوری های نوین متناسب با نیازهای کشور و توسعه آزاداندیشی علمی بیان شده است. اصول و رویکردهای مورد تاکید در این اسناد توجه به متنوع سازی منابع مالی؛ ماموریت گرایی؛ تامین و ارتقای شایسته سالارانه ی منابع انسانی در حوزه پژوهش و فناوری؛ ارتقای آگاهی و تعهد اساتید به اخلاق و انقلاب در فعالیت های علمی، پژوهشی و فناوری؛ افزایش سطح سلامت و رفاه کارکنان و اعضای هییت علمی؛ انضباط و شفافیت اداری و مالی؛ تمرکز بر انواع پژوهش های بنیادی، توسعه ای و کاربردی و تشویق افزایش بروندادهای پژوهشی عنوان شده است. مخاطبان بالادستی، همتراز و خدمت گیرندگان مراکز علمی و فناوری، دانشگاه های ملی و بین المللی؛ بخش خصوصی؛ موسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری؛ نخبه های علوم انسانی اسلامی؛ سیاستگذاران علم، فناوری و نوآوری؛ شورای عالی عتف؛ دستیاران پژوهشی؛ مجلس شورای اسلامی؛ وزارت علوم؛ ریاست جمهوری؛ دستیاران پژوهشی و پژوهشگران؛ شخصیت های علمی و فرهنگی؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ مراکز علمی-تحقیقاتی منطقه ای و بین المللی؛ اعضای هییت علمی و محققان ایرانی و غیرایرانی خارج از کشور؛ انجمن ها و قطب های علمی؛ بنگاه های توسعه فناوری و نوآوری داخلی و خارجی و نخبگان سایر کشورها معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای اسناد بالادستی، خروجی های مورد انتظار، ذی نفعان، ماموریت های محول شده، مراکز علم و فناوری
  • ندا طهمورثی، علیرضا نوروزی*، علی اکبر صبوری صفحات 73-94

    این پژوهش به بررسی رابطه بین ویژگی‏ های کتابشناختی مقاله های پژوهشگران یک درصد برتر ایرانی (شامل اثرگذاری ضریب تاثیر مجله و نویسنده، طول مقاله (تعداد صفحه)، عنوان و چکیده، تعداد وابستگی سازمانی، منابع، نویسنده، کلیدواژه‏ های نویسنده و کشور (بین ‏المللی بودن مقاله)، بودجه پژوهانه و نوع دسترسی) با تعداد استناد در وب آو ساینس، خواندگی در مندلی و امتیاز توجه آلتمتریک آنها و نیز حضورشان در پروانه های ثبت اختراع بین المللی، انتشارات علمی پژوهشگران ایرانی نمایه شده در وب آو ساینس، منابع درسی موجود در شرح برنامه درسی رشته خود انجام شده است. به لحاظ هدف، پژوهش کاربردی و رویکرد آن علم‏سنجی است که با روش های تحلیل استنادی، آلتمتریکس و کتاب‏سنجی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 12 پژوهشگر یک درصد برتر ایرانی موجود در فهرست منتشر شده در سامانه شاخص های اساسی علم زیر نظر پایگاه کلاریویت آنالیتیکس در سال 2020 است. یافته ها نشان داد که تعداد وابستگی سازمانی، تعداد نویسنده، تعداد منابع، طول کلمات عنوان و چکیده، شاخص هرش نویسندگان و ضریب تاثیر مجله بر تاثیر استنادی و اجتماعی و به همراه تعداد کلیدواژه های نویسنده و صفحات بر تعداد خواندگی اثرگذار بودند. به علاوه، مقاله های با میانگین شاخص هرش نویسنده بالاتر، بیشترین امتیاز توجه آلتمتریک و خواندگی و مقاله های با عناوین طولانی تر پایین ترین امتیاز توجه آلتمتریک را داشتند. همچنین، مقاله های اشتراکی حاصل همکاری علمی امتیاز توجه آلتمتریک و خواندگی بیشتری دریافت کرده اند. تاثیرگذاری استنادی، اجتماعی و تعداد خواندگی مقاله های فاقد حمایت پژوهانه از سوی سازمان یا نهادی خاص نیز بیشتر بوده است. بررسی درجه اصالت دانشگاهی پژوهشگران یک درصد برتر و همکارانشان نشان از تحرک علمی در رزومه شغلی و تحصیلی ایشان دارد. با وجود این، درجه اصالت دانشگاهی پژوهشگران یک درصد برتر رابطه معناداری با تاثیرگذاری استنادی و اجتماعی شان نداشت. از طرفی، 5/1 درصد بروندادهای پژوهشی پژوهشگران یک درصد برتر از سوی پروانه های ثبت اختراع استناد دریافت کرده اند که در این میان امید اخوان و نصرت الله دبیر وزیری بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند. این پژوهشگران تاثیرگذاری ملی قابل توجهی بر مبنای سنجه های حضور در بروندادهای پژوهشی ایرانی و نیز حضور در منابع شرح برنامه درسی نداشتند. اعمال کردن ویژگی های موثر بر تاثیر استنادی و اجتماعی مقاله، مطرح شده در پژوهش حاضر می تواند کمک کننده سایر پژوهشگران در افزایش اثربخشی بروندادهای پژوهشی شان باشد. همچنین، همبستگی ناچیز میان امتیاز توجه آلتمتریک و تعداد استناد نشان داد که سنجه های جایگزین تنها می توانند نقش مکملی برای سنجه های استنادی داشته باشند.

    کلیدواژگان: پژوهشگران یک درصد برتر ایرانی، ویژگی‏های کتابشناختی مقاله، تاثیر استنادی، تاثیر اجتماعی، خواندگی در مندلی، اصالت دانشگاهی
  • اشکان علینقیان، مصطفی صفدری رنجبر*، مهدی محمدی صفحات 95-122
    هوش مصنوعی یکی از فناوری های نوظهوری است که اخیرا جهان را دچار تغییرات شگرفی کرده است. با افزایش کاربردهای هوش مصنوعی در سال های اخیر، سیاست گذاران در کشورهای مختلف جهان، برای بهبود هرچه بیشتر شرایط استفاده از این فناوری نوظهور و همچنین مقابله با چالش ها و خطرات احتمالی آن، نسبت به تدوین برنامه های سیاستی مختلفی اقدام کرده اند. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون، به منظور دست یابی به مهم ترین اهداف و ابزارهای سیاستی مورد توجه در خلال اسناد منتخب کشورهای مختلف، مضمون های کلیدی اسناد ملی هوش مصنوعی 6 کشور مطرح در این حوزه را در بین سال های 2017 تا 2021 استخراج نموده است. بررسی های انجام شده نشان داد که 5 هدف سیاستی و 7 ابزار سیاستی مهم ترین مواردی بوده اند که در اسناد مورد بررسی، تاکید و توجه ویژه ای به آن ها معطوف شده است. اهداف سیاستی استخراج شده عبارتنداز : 1) دستیابی به مزیت رقابتی و رشد اقتصادی، 2) ارتقای سرمایه انسانی و دانشی، 3) افزایش رفاه اجتماعی و بهبود خدمات عمومی، 4) ارتقای ظرفیت های علمی و 5) بهبود زیرساخت های فنی و داده ای. همچنین ابزارهای سیاستی که در خلال پژوهش مشخص شدند نیز به این شرح بودند: 1) تامین مالی تحقیق و توسعه، 2) مقررات گذاری و تدوین استانداردها، 3) فرهنگ سازی و آموزش، 4) خدمات مشاوره ای و شتابدهی، 5) شبکه سازی و توسعه اکوسیستم، 6) خرید دولتی و 7) تحریک تقاضای بازار. نتایج بررسی اسناد ملی توسعه هوش مصنوعی بیانگر آن است که اهداف توسعه هوش مصنوعی حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فنی را دربر گرفته و علاوه بر کسب منافع اقتصادی و رفاه، چالش های اخلاقی و امنیتی پیرامون توسعه این فناوری را نیز مد نظر قرار می دهند. در بخش ابزارها نیز توجه متوازن به 4 دسته ابزارهای تحریک طرف عرضه، تحریک طرف تقاضا، شکل گیری روابط نظام ساز و در نهایت، قانون گذاری و تدوین مقررات، می تواند متضمن موفقیت کشورها در مواجهه با گسترش روزافزون توسعه و کاربردهای متنوع هوش مصنوعی باشد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سیاست گذاری هوش مصنوعی، برنامه های سیاستی هوش مصنوعی، اهداف سیاستی، ابزارهای سیاستی
  • رضا حافظی صفحات 123-128

    می توان ادعا کرد طی سالیانی که این مجله منتشرشده، ذهنیت مشترکی بین پژوهشگران هر دو حوزه شکل گرفته است. اما کماکان سوالاتی به ویژه در محدوده اشتراک و تعامل این دو مفهوم مطرح هستند که کماکان پاسخ صریحی دریافت ننموده اند. یکی از این سوالات در حوزه اثرگذاری آینده نگاری بر سیاست گذاری مطرح می شود که در اجتماع علمی پاسخ هایی به ویژه از منظر کارکردی و اجرایی به آن داده شده است. در این یادداشت قصد دارم دریچه ای بر نگاهی نظری بگشایم و به این چالش عمیق تر از گذشته بنگرم.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، سیاست گذاری، علم، فناوری، نوآوری
|
  • gholamali montazer Page 0
  • Abbas Hldkd, Farhad Imam Juma *, Jela Mashhadi Pages 1-16

    A country that wants to develop must have an entrepreneur. People with knowledge in a field of specialization, high risk-taking power and creative and innovative, all of which depend on the intrinsic values ​​of entrepreneurs. Factors that are considered important in the development sector. Spiritual life does not necessarily mean belonging to one of the institutional and historical religions, but it does mean having an attitude towards the world and man that gives man peace, happiness and hope. The research method is qualitative and has been done with the aim of the role of spirituality in entrepreneurship. In this research, the theoretical method of data foundation has been used. For this research, 10 interviews were conducted, but after 9 interviews, data analysis did not lead to the discovery of new concepts and categories. However, to ensure theoretical saturation, 5 more interviews were conducted and their data were analyzed. The data collection tool is a semi-structured interview based on the findings of this study of different environments (different biospheres) Pluralism-Normative relativism-Individualism-Eclecticism were identified as causal factors that affect the process of spirituality on entrepreneurship. Familiarity with schools of thought and sports such as yoga - experiences of poverty in the family, the occurrence of the imposed war, the Islamic Revolution, the spread of Islamic ideology in the decades after the revolution, religious upheavals were identified as mediating factors. Personal growth, personal satisfaction, self-transcendence, self-knowledge and self-knowledge, cost-reward analysis, knowing others, helping others as strategies and independence, innovation, empathy, social responsibility, self-writing, altruism as consequences Were.

    Keywords: Spirituality, Entrepreneurship, Data Foundation Theory, Development, Secularism
  • Zahra Namvararabani *, Abbas Abbaspour Pages 19-34

    Commercialization of research has been widely spread in recent decades as a new approach in academic research. Commercialization of university researches is the most important responsibility of universities in linking universities with industry and sustainable development. One of the main reasons for comprehensive development in developed countries is the attention to the commercialization of research and innovative ideas in the field of technology. The purpose of this research is to design a model of academic research commercialization based on previous studies, considering the important role of academic research commercialization in the development of the industry and economy of each society.. The present article tries to systematically review the findings of studies in this regard using the meta-combined method. In this study, the seven-step model, Barroso and Sandlowski (2007) is used and based on the formation process and output achievement, to analyze They pay. For this purpose, by referring to the valid documents available on the electronic sites, 57 articles were reviewed and finally 23 articles were approved and the categories extracted in the form of a model with four components: Research, development and market entry, functions and decisions were identified. The validity of the analysis was assessed using the kappa coefficient, which was equal to 0.78. The results showed that since the models studied in the research sources section, almost all of them have been presented by the authors for commercialization in the private sector as well as product development, The main pattern of commercialization is divided into four parts: research, functions, decisions, and development and market entry.

    Keywords: Commercialization, academic research, application of commercialization, Linking the university with the industry, Meta-Synthesis
  • Alireza Nasresfahani, Naser Bagheri Moghaddam *, Amir Nazemi, Abbas Maleki Pages 35-56
    Due to the complexities of energy scenario planning and the need for library studies and extensive quantitative and qualitative models, scenario planning is not possible in some internal studies due to research limitations. On the other hand, it is also problematic to use global scenarios without the necessary changes for domestic conditions, due to Iran's specific energy drives. Accordingly, the main purpose of this study is to develop energy scenarios for Iran based on the intersection of global energy scenarios and internal uncertainties of Iran's future energy, using an innovative combination of incasting scenario approach and morphological analysis. In this regard, after identifying the factors affecting Iran's energy future based on library studies and exploratory interviews, key uncertainties of Iran's energy future were obtained using delphi method, cross impact analysis and MicMac software, which included sanctions and the type of Iranian energy market. In addition, after reviewing global energy scenarios from reputable international institutions, based on the views of the focus group, the scenario of the World Energy Council 2060 was selected as the selected scenario. Then, based on the opinions of experts, with the help of morphological analysis logic and Wizard scenario software, three scenarios "Apocalypse Now", "New Age" and "Interstellar" were identified as compatible scenarios for Iran's energy future and developed with an incasting approach. Policy recommendations were also tailored to each scenario, and based on the results of this study, it is recommended that researchers examine the robustness of the country's energy science and technology priorities such as solar energy, wind energy and hydrogen energy in the scenarios resulting from this study.
    Keywords: Energy Scenario planning, Cross Impact Analysis, Morphological analysis, Incasting Approach, Iran
  • Mojgan Khoshnam * Pages 57-62
    The aim of the research is to analyze the missions, outputs and effects of activities, audiences and beneficiaries and the principles and approaches of science and technology centers using the method of qualitative content analysis of upstream documents in the field of science and technology. The results showed that the missions of science and technology centers in the upstream documents include national and international networking, policy research, monitoring and future research in the field of science, technology and innovation; development of basic sciences; monitoring and strengthening the field of research; The development of science and technology discourse and the development of scientific and research activities are problem-oriented. The expected outputs and effects of the activities of these centers, including the promotion of the scientific status of the country; Development of advanced science and technologies with special policy and program; development of science and technology diplomacy; promoting scientific achievements; commercialization of research achievements; Improving the position of professors and researchers of science, technology and innovation; The development of science, research and new technologies in accordance with the needs of the country and the development of free scientific thinking have been expressed. The principles and approaches emphasized in these documents focus on the diversification of financial resources; mission orientation; Providing and promoting meritocracy of human resources in the field of research and technology; Promoting the awareness and commitment of professors to ethics and revolution in scientific, research and technological activities; Increasing the level of health and well-being of staff and faculty members; administrative and financial discipline and transparency; Focusing on all types of basic, developmental and applied researches and encouraging the increase of research outputs has been mentioned. Upstream audiences, peers and service recipients of science and technology centers, national and international universities; Private sector; educational, research and technological institutions; Islamic humanities elites; science, technology and innovation policy makers; Supreme Council of Atf; research assistants; Parliament; the Ministry of Science; President; research assistants and researchers; scientific and cultural figures; Supreme Council for Cultural Revolution; regional and international scientific-research centers; Faculty members and Iranian and non-Iranian researchers abroad; Scientific associations and poles; Domestic and foreign technology development and innovation enterprises and elites from other countries have been introduced.
    Keywords: Content analysis of upstream documents, expected outputs, beneficiaries, assigned missions, science, technology centers
  • Neda Tahmouresi, Alireza Noruzi *, AliAkbar Saboury Pages 73-94

    The purpose of this study in the first phase was to determine the relationships between the characteristics of the articles published by the Iranian top one percent researchers in 2020 (journal Impact Factor, and author impacts; paper, abstract, and title lengths; author affiliations, number of references, author-supplied keywords, and number of countries; access type, and funding) with the citation counts, readership counts, and altmetric attention score (AAS), which were respectively extracted from Web of Science (WoS), Mendeley and Altmetic.com. The research aim in the second phase was to demonstrate their presence in the international patents, Iranian research outputs indexed in WoS, the curriculum of their fields, profiling services, and their academic inbreeding status and collaborations patterns. The method of this applied study was descriptive in terms of purpose and scientometric in terms of approach, which was conducted based on citation analysis, altmetric and bibliometric techniques. The statistical population of the research was 12 Iranian top one percent researchers from the top one percent researchers listed on Clarivate Analytics in 2020. The findings demonstrated that the characteristics of the articles, including the number of affiliations, authors' h-index, journal impact factor, authors and references counts, and title and abstract length, have been correlated positively with their citations, AAS, and readership. In addition, articles published by authors with a higher h-index had a greater AAS and readership, and articles with longer titles had a lower AAS. However, no statistically significant correlation was found between the citation counts and the AAS with the author keywords counts, and paper lengths, also between the AAS with the countries count. The access type variable did not affect the number of citations, but non-open-access articles received higher AAS and readership than open-access articles. In addition, funded articles obtained less citations, AAS, and readership than non-funded articles. There was no relationship between academic inbreeding of Iranian top one percent researchers with their citations and AAS. However, there was a weak correlation between the average number of citations and AAS of the Iranian top one percent researchers. Eventually, these researchers did not have a high national impact based on the indicators of presence in the references of Iranian papers indexed in WoS and references/resources of the curriculum of their field. Just 1.5 percent of publications of these researchers' were cited in patents, and many of them were contributed by Omid Akhavan and Nosratullah Dabir Vaziri.

    Keywords: Iranian Top One Percent Researchers, Bibliographic Characteristics, Citation Impact, Societal Impact, Mendeley Readership, Academic Inbreeding
  • Ashkan Alinaghian, Mostafa Safdari Ranjbar *, Mehdi Mohammadi Pages 95-122
    Artificial intelligence is one of the emerging technologies that has recently changed the world dramatically. With the increase in the use of artificial intelligence in recent years, policymakers in different countries of the world, in order to further improve the conditions of use of this emerging technology, as well as to address its challenges and potential risks, have developed various policy programs.Using a qualitative approach and content analysis method, in order to achieve the most important goals and policy tools considered during the selected documents of different countries, has extracted the key themes of the national artificial intelligence documents of six countries in this field between 2017 and 2021.The findings have shown that 5 policy objectives and 7 policy instruments have been the most important issues that have been given special emphasis in the studied documents. The objectives of the extracted policy are: 1) achieving competitive advantage and economic growth, 2) promoting human capital and knowledge, 3) increasing social welfare and improving public services, 4) enhancing scientific capacity, and 5) improving technical and data infrastructure. Also, the policy tools identified during the research were as follows: 1) financing research and development, 2) regulating and developing standards, 3) culture and education, 4) consulting and acceleration services, 5) networking and ecosystem development, 6) Government procurement, and 7) Stimulating market demand.The results of the review of national documents for the development of artificial intelligence indicate that the objectives of the development of artificial intelligence include various economic, political, social, and technical areas and in addition to economic benefits and welfare, consider ethical and security challenges surrounding the development of this technology. Regarding the policy instruments, balanced attention to the four categories of supply-side stimulation, demand-side stimulation, system-building relationships, and finally, legislation and regulation, can ensure the success of countries in the face of increasing development and diverse applications of artificial intelligence.
    Keywords: Artificial Intelligence, Artificial Intelligence Policy, Artificial Intelligence Policy Programs, Policy Objectives, Policy Instruments
  • Reza Hafezi Pages 123-128

    it can be claimed that during the years that this journal has been published, a common mentality has been formed between the researchers of both fields. But there are still questions, especially in the scope of sharing and interaction of these two concepts, which have not yet received a clear answer. One of these questions is raised in the field of the impact of foresight on policy-making, which has been answered in the scientific community, especially from the functional and executive perspective. In this note, I intend to open a theoretical perspective and look at this challenge more deeply than in the past

    Keywords: Foresight, Policy, Science, Technology, Innovation