فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 84 (پاییز 1401)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 84 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحمان احترامی* صفحات 3-19

    هویت تفکر یونانی همواره مورد توجه متفکران عالم اسلام بوده است و آنان عملکرد واحدی نسبت به آن نداشتند. اشراقیان مسلمان ندای دوگانگی تفکر ایمانی با یونانی را سر دادند و نسبت به نفوذ فلسفه عقلانی در دنیای اسلام هشدار دادند ولی برخی دیگر با بحث های نظری سعی کردند غیرحقیقی و ابتر بودن نگاه عقل مستقل بشر را اثبات کنند. سهروردی بعنوان موسس حکمت اشراق با تفکیک تفکر یونانی ارسطویی مبتنی بر قیاس برهانی از حکمای ماقبل ارسطو، مدعی است که حکمای یونان باستان شاخه ای از خمیره ازلی حکمت اشراقی است که به افلاطون الهی ختم شده است. از دیدگاه وی خمیره ازلی حکمت راستین که شامل مشاهده قلبی انوار قاهره عالم غیب از راه تهذیب نفس است، در آثار بزرگان یونان باستان (بخصوص افلاطون) به زبان رمز ارایه شده است. به نظر سهروردی حکمت بحثی ارسطو تاریک است و نمی تواند علم راستین را در اختیار بشر قرار دهد. البته وی علیرغم انکار حقیقی بودن راه برهانی ارسطو، آن را برای تعلیم حکمت اشراقی به مبتدیان مفید می داند و سعی می کند روش و برخی اصول آ ن را نقد کند.نوشتار حاضر با روش تحلیلی سعی دارد جایگاه عقل خوداتکای ارسطویی را در دیدگاه شیخ اشراق جست و جو کند و از این طریق به شناسایی هویت حکمت اشراق کمک نماید.

    کلیدواژگان: شیخ اشراق، قیاس برهانی، ارسطو، حکمت بحثی، فلسفه
  • سعید توفیق، وجیهه میری* صفحات 21-50

    تجهیز امام معصوم (ع) متوفی بدست امام معصوم در قید حیات یکی از مباحثی است که در اندیشه کلامی و فقهی شیعه مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشتار با شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی تطبیقی باور اعتقادی دو مکتب قم و بغداد در این خصوص پرداخته می شود. با بررسی رویکرد و دیدگاه دو مکتب قم و بغداد روشن می شود که مکتب قم با تعبد و التزام به روایات، تجهیز معصوم متوفی بدست معصوم بعدی را به عنوان قاعده ای قطعی، تغییرناپذیر و فرا زمانی و فرا مکانی می شناسد؛ حال آنکه فقهای متکلم مکتب بغداد بر خلاف فقهای محدث مکتب قم، نه تنها روایات وارده در خصوص تجهیز معصوم را در حوزه اخبار آحاد قرار می دهند؛ بلکه قطعیت و تغییرناپذیری این مسیله را به عنوان یک قاعده ی مسلم کلامی و فقهی نمی پذیرند.مکتب بغداد ضمن آنکه اولویت تجهیز معصوم را بدست معصوم بعدی پذیرفته است، اما آن را به درجه ای از قطعیت ارتقا نداده است تا در صورتی که برای امام زنده در تجهیز امام متوفی موانع و محدودیت هایی به وجود آمد، همچنان خود را ملتزم و متعبد به این قاعده بداند. مکتب متکلمان و محققان، قایل به تجهیز امام حسین، امام کاظم و امام رضا (ع) بدست معصوم بعدی نیست. از گزارش های تاریخی نیز چنین درک می شود که متولی تجهیز امام کاظم (ع) یکی از دوستان آن حضرت بوده است.

    کلیدواژگان: مکتب قم، مکتب بغداد، تجهیز معصوم، امام کاظم(ع)، شیخ صدوق، شریف مرتضی
  • سعید فامیل دردشتی، علیرضا کهنسال*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 51-70

    هدف این نوشتار آن است که با تاکید بر اصل «نامتناهی بودن حقیقت وجود»، نوعی «وحدت اتصالی» را در ساحت هستی به اثبات برساند. وحدتی که در پرتو آن «انفصال»، «تباین»، «مرزبندی» و «مرتبه بندی» حقیقی در ساحت هستی نفی گردد. اثبات این هدف طبق «وحدت شخصی وجود» و وقوع تشکیک در مظاهر حقیقت وجود، چندان دشوار نیست؛ لکن اثبات آن طبق «وحدت تشکیکی وجود» و وقوع تشکیک در مراتب حقیقت وجود، از جهاتی نظیر «مقید شدن واجب تعالی»، «انفصال میان مراتب حقیقت وجود» و «مصداق وجود بودن کثرات» مورد مناقشه قرار گرفته است؛ به نحوی که عده ای نسبت میان «تشکیک در مراتب» و «تشکیک در مظاهر» را تباین دانسته اند. لکن عمده این مناقشات ناشی از غفلت در هستی شناسی «مرتبه»، خلط میان «اعتبارات وجود» و مهم تر از همه اعتقاد به عدم امکان اثبات «نامتناهی بودن حقیقت وجود» طبق «وحدت تشکیکی مراتبی» است. براین اساس نگارنده معتقد است که با اثبات «نامتناهی بودن حقیقت وجود» در «وحدت تشکیکی مراتبی» می توان «وحدت اتصالی» وجود و عدم مباینت «تشکیک در مراتب» با «تشکیک در مظاهر» را نتیجه گرفت.

    کلیدواژگان: نامتناهی بودن حقیقت وجود، تشکیک در مراتب، تشکیک در مظاهر، وحدت اتصالی وجود
  • نوری سادات شاهنگیان* صفحات 71-86
    روبرت چارلز زینر از جمله مستشرقانی است که تصوف را انحراف از راست کیشی اسلامی و برآمده از اندیشه ها و مکاتب بیگانه دانسته است . از نظر او عامل اصلی این انحراف ابویزید بسطامی است که اندیشه های وحدت وجودی مکتب ودانته هندو را که از استاد هندی خود فراگرفته بود ، در اسلام رواج داد. کتاب هندو و اسلامی زینر تلاشی در جهت اثبات مدعیات او است. تفکیک ادیان به توحیدی و عرفانی ، مسیر پیشرفت اسلام را بر خلاف هندوییزم از توحید و عرفانه عاشقانه به جانب وحدت وجود دانستن ، استشهاد به واژه ها و تعابیر مشابه در مکتب ودانته و در شطحیات بایزید از جمله مدعیات او و در تایید نظر خویش است . مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با هدف اعتبار سنجی نظریات زینر به نقد و بررسی آنها پرداخته است. نتایج حاصل از بررسی این اثر حاکی از عدم بررسی جامع منابع اصلی و معتبر توسط او ، اکتفا به برخی منابع مشخص در هر دو سنت ، فقدان ژرف اندیشی و عدم توجه به عمق مفاهیم و اصطلاحات کاربردی و استنتاج بر مبنای پاره ای شباهت های صوری در اقوال است ؛ بی آن که مسیر اخذ و اقتباس به دقت و درستی ترسیم شده باشد.
    کلیدواژگان: عرفان، اسلام، ودانته، وحدت وجود، ابویزید بسطامی، زینر
  • مرتضی متولی*، احد فرامرز قراملکی صفحات 87-99
    در طول تاریخ تلقی های مختلفی از فلسفه شده است. اینکه تلقی ما از فلسفه چیست هم در قبول یا رد فلسفه نقش دارد هم چارچوب فلسفه ی ما را مشخص می سازد. در تاریخ فلسفه اسلامی اخوان الصفا تلقی متفاوتی از فلسفه پیش نهاده اند. ما در این جستار به تحلیل این تلقی می پردازیم و نشان می دهیم که فلسفه نزد ایشان یک فرآیند سه مرحله ای است. مرحله ی اول دوستداری علوم فلسفیه ی حقیقیه است و همین مرحله ی اول است که وجه تسمیه ی فلسفه می باشد. این مرحله نیرو و سوخت مسیر طاقت فرسای مرحله ی دوم را فراهم می آورد. مرحله ی دوم معرفت حقایق موجودات به قدر طاقت انسان است که همه ی علوم فلسفی منطقیات و ریاضیات و طبیعیات و الهیات (شامل حکمت عملی) را در بر می گیرد. و مرحله ی سوم قول و عمل هم آهنگ با علم است، یعنی فرد باید مهارت یا فضیلت یا هنر عمل موافق با علم را داشته باشد. برای اینگونه عمل کردن فرد باید فراست تشخیص عمل مناسب در موقعیت مربوطه را هم داشته باشد. با این فرآیند، بر خلاف سایر علوم و سایر امور، به دنبال برون دادی نیستیم، بلکه این فرآیند خود زیبایی و مطلوب است. اخوان الصفا با ترکیب نظام مند به این تلقی رسیده اند.
    کلیدواژگان: اخوان الصفا، فلسفه، تلقی فرآیندی، ترکیب نظام مند، معرفت حقائق موجودات، فضیلت
  • عباسعلی منصوری*، اسدالله آژیر صفحات 101-120

    یکی از پاسخ های مشهور به مساله منطقی شر، دفاعیه علم ناقص انسان یا محدودیت قوای شناختی انسان در تشخیص خیر و شر امور نام دارد. بر اساس این دفاعیه، از آنجایی که اساسا اثبات وجود شر گزاف در عالم ناممکن است، لذا صورت مساله منطقی شر معتبر نیست. نوشتار حاضر با تامل در حدود کارآمدی نظریه علم ناقض، به این نتیجه رسیده است که اگر منظور از شر در صورت مساله منطقی شر، شر گزاف باشد، این دفاعیه به شرحی که در متن نوشتار توضیح داده خواهد شد، میتواند نامعتبر بودن صورت مساله مزبور را نشان دهد. اما اگر منظور از شر، مطلق درد و رنج باشد، پاسخ مورد اشاره نمیتواند کامل و همه جانبه باشد و برای رد کامل و همه جانبه مساله منطقی شر، گریزی از ورود به بحث درباره مفهوم قدرت مطلق الهی نیست. بعلاوه، این پاسخ حتی اگر پاسخی همه جانبه باشد، نهایتا وجود خدا را محتمل میسازد و نمیتواند مدعای حداقلی برهان منطقی شر مبنی بر مشکوک بودن وجود خدا را رد کند و برای نفی این تردید باید از پاسخهای دیگر به مساله شر کمک گرفت. البته این سخن بدان معنا نیست که «احتمال عدم وجود خدا» بر «احتمال وجود خدا» رجحان دارد. بلکه اتفاقا دفاعیه علم ناقص میتواند این مدعای مساله قرینهای شر را نیز منتفی سازد.

    کلیدواژگان: مساله منطقی شر، علم ناقص انسان، مساله قرینه ای شر، خداباوری شکاکانه، شر و خدا
|
  • Rahman Ehterami Khaki * Pages 3-19

    The identity of Greek thought has always been considered by the thinkers of the Islamic world and they did not have a single function towards it. The Muslim Enlightenment called for a dichotomy between faith and Greek thought and warned against the influence of rational philosophy in the Islamic world, but others tried to prove by theory that the view of independent human reason was untrue. Suhrawardi, as the founder of the Wisdom of Enlightenment, distinguishes Aristotelian Greek thought based on argumentative analogy from pre-Aristotle philosophers, claiming that ancient Greek philosophers were a branch of the eternal dough of Enlightenment wisdom that ended in the divine Plato. In his view, the eternal dough of true wisdom, which includes the heart-watching of the light of Cairo of the unseen world through the purification of the soul, is presented in the works of the greats of ancient Greece (especially Plato) in code language. According to Suhrawardi, the wisdom of Aristotle's argument is dark and it cannot provide true knowledge to human beings. Of course, despite denying the truth of Aristotle's argument, he considers it useful for teaching Enlightenment wisdom to beginners and tries to critique its method and some principles. ‌ Wojo and in this way help to identify the wisdom of enlightenment.

    Keywords: Sheikh Ishraq, analogical analogy, Aristotle, argumentative wisdom.Philosophy
  • Saeed Tofigh, Vajiheh Miri * Pages 21-50

    Equipping the deceased Imam Masoom by the surviving Imam is one of the topics that has been considered in Shiite theological and jurisprudential thought. In this article, a descriptive-analytical method compares the beliefs of the two schools of Qom and Baghdad in this regard. Examining the approach and perspective of the two schools of Qom and Baghdad, it becomes clear that the school of Qom, by adhering to the narrations, recognizes the equipping of the deceased by the next infallible as a definite, unchangeable, trans-temporal and trans-spatial rule. While the theological jurists of the Baghdad school, unlike the hadith jurists of the Qom school, not only place the narrations regarding the equipping of the infallibles in the realm of individual news; Rather, they do not accept the certainty and immutability of this issue as an indisputable theological and jurisprudential rule.The Baghdad school, while accepting the priority of equipping the infallible with the next infallible, has not elevated it to a degree of certainty so that if there are obstacles and restrictions for the living Imam in equipping the deceased Imam, he will remain committed and devout. Know this rule. The school of theologians and scholars does not believe in equipping Imam Hussein, Imam Kazem and Imam Reza with the next infallible. It is also understood from historical reports that Imam Kazem was in charge of equipping one of his friends.

    Keywords: Qom School, Baghdad School, Masih Masoom, Imam Kazem, Sheikh Sadough, Sharif Morteza
  • Saeed Famil Dardashty, Alireza Kohansal *, Seyyed Mortaza Hoseini Shahrudi Pages 51-70

    The present research is set out to prove a sense of contiguous unity in domain of ontology through punctuating the principle of "Infinity of Existence Truth." A sense of unity (Monism) in which, discontinuity, contradiction, delimitation and conditionality are to be left aside. Affirming the mentioned end is not much laborious based on Particular Unity of Existence and Contingency of Gradation in Manifestations of Existence Truth, but its proof according to Graded Unity of Existence and contingency of Gradation in the circumstances of Existence Truth , the obligatory binding of Self Existent , the separation between the circumstances of Existence and taking diversity as unity has been disputed in a such way that some have considered the relations between Gradation in Manifestations and Gradation in Circumstances as contradiction. The most of disputations lie within inadvertence on ontology of circumstances, mixing contingents of existence, and more importantly belief in impossibility of proving Infinity of Existence Truth based on Circumstantial Graded Unity. Owing to this, the researcher holds that affirming Infinity of Existence Truth in Circumstantial Graded Unity can lead to Contiguous Unity of Existence on the one side and the consistency between Gradation in Circumstances and Gradation in Manifestations on the other side.

    Keywords: Infinity of Existence Truth, Gradation in Circumstance, Gradation in Manifestation, Contiguous Unity of Existence
  • Noori Sadat Shahangian * Pages 71-86
    Robert Charles Zener is one of the Orientalists who considered Sufism as a deviation from Islamic orthodoxy and derived from foreign ideas and schools. According to him, the main cause of deviation was Abu Yazid al-Bastami, who spread the monistic ideas in Islam. Zaehner,s work “ Hindu and Islamic mysticism” is an attempt to prove these claims. The separation of religions into monotheistic and mystical, to Consider the progress path of Islam from monotheism and lovely mysticism to the monism opposite to Islam, citation to similar words and interpretations in the school of Vedanta and ecstatic utterances of Bayazid are among his claims in support of his opinion.The present article critiques and examines Zaehner's theories by descriptive and analytical method with the aim of validating them. The results of the survey of his work suggests that he did not study comprehensively the main and authoritative sources in both traditions , contented with some specific sources in both traditions, lack of in-depth thinking and attention to the depth of concepts and practical terms and inference based on some formal similarities in sayings; Without the path of acquisition and adaptation being drawn accurately .
    Keywords: mysticism, Islam, Vedanta, Monism, Abu Yazid al- Bastami, Zaehner
  • Morteza Motavalli *, Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 87-99
    Throughout history, there have been various treatments of philosophy. What we think of philosophy plays an important role both in accepting or rejecting philosophy and in defining the framework of our philosophy. In the history of Islamic philosophy, Ikhwān al-Ṣafā has put forward a different treatment. In this inquiry we analyze this treatment and show that philosophy for them is a three-stage procedure. The first stage is the love of true philosophical sciences and it is exactly this stage that is the ground of philosophy's appellation. This stage provides the power and fuel of the exhausting path of the second stage. The second stage is the knowledge of the realities of beings to the extent of human strength, which encompasses all philosophical sciences of logics and mathematics and physics and divine sciences (including practical wisdom). And the third stage is word and deed in harmony with science, that is, one must have the skill or virtue or art of acting in accordance with science. In order to act in this way, one must also have the instinct to recognize the appropriate action in the relevant situation. With this procedure, unlike other sciences and other matters, we do not seek an output, rather the procedure itself is beauty and desired. Ikhwān al-Ṣafā have reached this treatment by systematic combination.
    Keywords: Ikhwān al-Ṣafā, philosophy, procedural treatment, systematic combination, knowledge of the realities of beings, virtue
  • Abbasali Mansouri *, Asadolah Azhir Pages 101-120

    One of the famous defenses to the logical problem of evil is called the defense of “human imperfect knowledge” or the limitation of human cognitive abilities in distinguishing between good and evil. According to this theory, since it is basically impossible to prove the existence of absurd evil in the world, therefore, the form of the logical problem of evil is not valid. The present article, reflecting on the effectiveness of the theory of the imperfect knowledge, has come to the conclusion that if the meaning of evil in the case of the logical problem of evil is absurd evil, then this defense, as explained in the text of the article, can invalidate the case of the said problem. But if evil is meant merely pain and suffering, then the mentioned answer cannot be complete and comprehensive. In order to completely and comprehensively reject the logical problem of evil, there is no escape from entering into the discussion about the concept of divine omnipotence. In addition, this answer, even if it is a comprehensive answer, ultimately makes the existence of God probable and cannot reject the minimal claim of the logical problem of evil that the existence of God is doubtful. To negate this doubt, other answers to the problem of evil should be used. Of course, this does not mean that the "probability of the non-existence of God" is superior to the "probability of the existence of God". Rather, by the way, the defense of imperfect knowledge can also rule out this claim of the evidential problem of evils.

    Keywords: Logical problem of evils, human imperfect knowledge, evidential problem of evils, skeptic theism, evile, god