فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا حقیقی حسنعلیده*، مهرزاد الله قلی پور صفحات 196-220

    برنج غذای بیش از نیمی از مردم دنیا را تامین می کند. برخلاف سایر غلات که به صورت فرآوری شده مورد استفاده قرار می گیرند، برنج عمدتا به صورت مستقیم و با حذف شلتوک و پوسته قهوه ای مصرف می شود. بدین جهت توجه به کیفیت دانه در برنج از عوامل اصلی بازارپسندی محصول محسوب می شود. خصوصیات کیفی دانه برنج به چهار گروه فیزیکی، شیمیایی، چشایی و ارزش غذایی تقسیم بندی می شود. خصوصیات فیزیکی مانند شکل دانه، میزان شکم سفیدی، شفافیت و یکنواختی دانه ها است. ابعاد دانه، گچی و رنگی بودن از ویژگی های مهمی هستند که در انتخاب مصرف کنندگان اثر می گذارند. خصوصیات کیفی دانه شامل محتوای آمیلوز ظاهری، دمای ژلاتینی شدن و قوام ژل می باشند. بعلاوه ویژگی های چسبندگی دانه های نشاسته نیز یک تفاوت ثانویه مهم در ارقام دارای محتوای آمیلوز مشابه محسوب می شوند. خصوصیات چشایی شامل عطر، نرمی بافت دانه پس از پخت، رنگ و طعم است که از ویژگی های مهم و مورد توجه مصرف کنندگان برنج است. عناصر غذایی اصلی دانه برنج شامل نشاسته، پروتیین ، چربی ها و پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای هستند. دوره کلیدی شکل گیری خصوصیات کیفی برنج اوایل و اواسط دوره پر شدن دانه است. کیفیت پخت علاوه بر عوامل ژنتیکی، تحت تاثیر شرایط محیطی نیز قرار گرفته و ممکن است از سالی به سال دیگر و یا حتی از مزرعه ای به مزرعه دیگر متفاوت باشد. پیش بینی کیفیت دانه برنج نیاز به ارتباط اطلاعات ژنتیکی با فنوتیپ های با کیفیت دانه در محیط های مختلف دارد. با وجود ارتباط منفی بین عملکرد و کیفیت دانه در برنج، انجام تلاقی های هدفمند با هدف انتقال خصوصیات کیفی ارقام محلی به ارقام اصلاح شده، تولید و استفاده از ارقام متحمل به تنش های محیطی و روش های مدیریت زراعی، از جمله راهکارهای امیدبخش در بهبود خصوصیات کیفی برنج هستند.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، برنج، دمای ژلاتینی شدن، کیفیت پخت و محتوای آمیلوز
  • شایسته صدرا، غلامرضا محمدی*، فرزاد مندنی صفحات 221-235

    استفاده از گیاهان پوششی در تناوب های زراعی فواید متعددی دارد که یکی از آنها تامین نیتروژن برای گیاه زراعی بعدی است. به منظور بررسی اثر گیاهان پوششی و مقادیر کود نیتروژن در زراعت سیب زمینی، آزمایشی در سال های زراعی 98-1397 و 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل گیاهان پوششی چاودار، ماشک، مخلوط چاودار+ ماشک و عدم استفاده از گیاه پوششی (شاهد) در کرت های اصلی و مقادیر کود نیتروژن (صفر، 33، 66 و 100 درصد کود نیتروژن توصیه شده) در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر عملکرد غده، کارایی مصرف نیتروژن و محتوای نیترات غده داشتند. تیمار گیاه پوششی ماشک و مخلوط چاودار+ ماشک همراه با مصرف 66 درصد کود نیتروژن، نسبت به تیمار 100 درصد، به ترتیب باعث افزایش 13 و 8 درصدی عملکرد غده سیب زمینی شد. بیشترین مقدار عملکرد غده (42/35 تن در هکتار) در تیمار ماشک همراه با مصرف 66 درصد کود نیتروژن و کمترین مقدار محتوای نیترات غده (92/31 میلی گرم بر کیلوگرم) در تیمار شاهد بدون مصرف کود نیتروژن بدست آمدند. نتایج نشان داد که افزایش مصرف کود نیتروژن بر کارایی مصرف نیتروژن اثر منفی و معنی داری داشت. بالاترین کارایی مصرف نیتروژن در تیمار گیاه پوششی ماشک و عدم مصرف کود نیتروژن (7/94 کیلوگرم بر کیلوگرم) حاصل شد. یافته های این تحقیق نشان داد که گیاهان پوششی همراه با مصرف بهینه کود نیتروژن باعث افزایش عملکرد غده و صفات گیاهی سیب زمینی شدند که این موضوع می تواند در کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش سود زراعت سیب زمینی مورد توجه قرار داده شود.

    کلیدواژگان: چاودار، سیب زمینی، کارایی مصرف نیتروژن، ماشک و محتوای نیترات غده
  • فرید گل زردی*، عظیم خزائی، علی ماهرخ، وحید رهجو، هرمز اسدی صفحات 236-250

    به منظور ارزیابی اثر پیش خیساندن بذر بر عملکرد و کیفیت علوفه و بهره وری آب در کاشت تاخیری ارقام سورگوم علوفه ای، آزمایشی دوساله به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 1396 و 1397 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج اجرا شد. چهار تاریخ کاشت (دهم و بیستم تیر و اول و دهم مرداد) به عنوان کرت های اصلی و تیمار بذر (بدون پیش خیساندن؛ به عنوان شاهد و پیش خیساندن) و دو رقم سورگوم (پگاه و اسپیدفید) به صورت فاکتوریل به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تعداد روز از کاشت تا سبز شدن در ارقام سورگوم در اثر تیمار پیش خیساندن بذر در تاریخ های مختلف کاشت چهار تا شش روز کاهش یافت. تاخیر در کاشت باعث کاهش معنی دار تولید علوفه، عملکرد ماده خشک، عملکرد پروتیین و عملکرد ماده خشک قابل هضم شد، ولی میزان پروتیین خام و قابلیت هضم ماده خشک را بهبود بخشید. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک (به ترتیب 79/147 و 82/32 تن در هکتار) و حداکثر ماده خشک قابل هضم و پروتیین (به ترتیب 18498 و 2904 کیلوگرم در هکتار)، در تیمار پیش خیساندن بذر در رقم اسپیدفید در تاریخ کاشت دهم تیر حاصل شد. بالاترین بهره وری آب برای تولید ماده خشک (22/7 کیلوگرم بر مترمکعب) در تیمار پیش خیساندن بذر ‎در رقم اسپیدفید در تاریخ کاشت اول مرداد ثبت شد. هر چند پیش خیساندن بذر در مقایسه با تیمار بدون پیش خیساندن باعث کاهش 64/0 درصدی در قابلیت هضم ماده خشک شد، ولی باعث افزایش معنی دار عملکرد ماده خشک قابل هضم و پروتیین علوفه شد. رقم پگاه از نظر محتوی پروتیین خام و قابلیت هضم ماده خشک و هیبرید اسپیدفید از نظر عملکرد علوفه و بهره وری آب برتری داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش تیمار پیش خیساندن بذر از طریق افزایش عملکرد علوفه، باعث جبران تاخیر کاشت سورگوم علوفه ای تا حدود 10 روز شد. نتایج این آزمایش نشان داد که برای سورگوم رقم اسپیدفید، روش پیش خیساندن بذر در تاریخ کاشت دهم تیر، نسبت به سایر تیمارها برتری داشت.

    کلیدواژگان: بهره وری آب، پروتئین خام، تاریخ کاشت، سورگوم، عملکرد ماده خشک، قابلیت هضم علوفه
  • حسین عبدی، هادی علیپور*، ایرج برنوسی، جعفر جعفرزاده صفحات 251-265

    غربالگری سریع ژرم پلاسم گیاهی در مراحل اولیه رشد و شناسایی مبنای ژنتیکی شاخص پژمردگی برگ گندم در مرحله گیاهچه ای برای برنامه های اصلاحی گندم ضروری است. در تحقیق حاضر، تعداد 290 ژنوتیپ گندم نان ایرانی شامل 90 رقم زراعی و 200 توده بومی در سال 1400 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در شرایط تنش خشکی در مرحله گیاهچه ای از نظر شاخص پژمردگی برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه به لحاظ میزان پژمردگی برگ تنوع وجود داشت و توده های بومی به طور معنی داری، (حدود 12 درصد) از نمره پژمردگی بیشتری نسبت به ارقام زراعی برخوردار بودند که این موضوع می تواند نتیجه مستقیم یا غیرمستقیم گزینش باشد. از نظر شاخص پژمردگی برگ حدود نه درصد از ارقام زراعی و سه درصد از توده های بومی در گروه متحمل به تنش خشکی قرار گرفتند. تجزیه ارتباطی با دو روش GLM و MLM تقریبا نتایج یکسانی داشت. کروموزم های 3B، 2A، 7B، 1A، 3A، 4B، 5B، 6A و 6B به ترتیب بیشترین تعداد ارتباط نشانگر با شاخص پژمردگی برگ را در کل جمعیت داشتند که تنوع فنوتیپی صفت را از 6 الی 20 درصد توجیه می کردند. حاشیه نویسی نشانگرهای معنی دار، تاییدکننده نتایج تجزیه GWAS بود و نشان داده شد که تعداد پنج نشانگر روی کروموزوم های 1A، 2A، 3A و 7B با ژن هایی که در تحمل گیاه گندم به تنش خشکی نقش دارند، هم ردیفی داشتند. جزء جدایی ناپذیر غشا بودن، فسفوریلاسیون پروتیین ها، فعالیت آنزیم های متیل ترانسفراز و اتصال یون روی (Zn2+) بخشی از کارکردهای مولکولی و فرآیندهای زیستی ژن های یاد شده بودند. یافته های تحقیق حاضر، بینشی عمیق در رابطه با پژمردگی برگ گندم های نان ایرانی در شرایط تنش خشکی ارایه می دهد که می توان از آن در برنامه های گزینشی آتی گندم نان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه ارتباطی در سطح ژنوم، شاخص پژمردگی برگ، کروموزوم، گندم نان و نشانگرهای مولکولی
  • سید احمد کلانتراحمدی* صفحات 266-284

    تعیین تاریخ کاشت مناسب گیاهان زراعی نقش مهمی در مدیریت زراعی مناسب و دست یابی به عملکرد مطلوب آن ها دارد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد ارقام کانولا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی (98-1396) در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اجرا شد. عامل عمودی شامل تاریخ کاشت در شش سطح (اول مهر، 15 مهر، 30 مهر، 15 آبان، 30 آبان و 15 آذر) و عامل افقی شامل هفت رقم کانولا (آگامکس، هایولا4815، هایولا50، هایولا401، صفی6، زابل9 و زابل13) بودند. نتایج نشان داد که دمای بالای ناشی از تاخیر در کاشت در طول دوره خورجین دهی و پر شدن دانه باعث کاهش تعداد خورجین در بوته وعملکرد دانه ارقام کانولا گردید. مقایسه میانگین ها در سال اول نشان داد که حداکثر تعداد خورجین در بوته (513) به رقم زابل13 و تاریخ کاشت اول مهر اختصاص داشت. حداقل تعداد خورجین در بوته (88) نیز متعلق به همین رقم و تاریخ کاشت 15 آذر بود. در سال دوم آزمایش بیشترین تعداد خورجین در بوته (713) در تاریخ کاشت 30 مهر متعلق به رقم صفی6 بود. کمترین تعداد خورجین در بوته (126) نیز در تاریخ کاشت 15 آذر و رقم هایولا401 ثبت شد. بیشترین عملکرد دانه (3244 کیلوگرم در هکتار) در سال اول به تاریخ کاشت 30 مهر و رقم آگامکس اختصاص یافت. در سال دوم آزمایش نیز رقم هایولا50 در تاریخ کاشت 15 مهر بیشترین عملکرد دانه (2888 کیلوگرم در هکتار) را داشت. با توجه به اینکه رقم هایولا50 در تجزیه پایداری عملکرد دانه، کمترین میانگین رتبه را داشت، بعنوان رقم برتر با بالاترین عملکرد دانه در تمام تاریخ های کاشت (به استثنای 30 مهر)، شناخته شد و پس از آن به ترتیب رقم های آگامکس و زابل9 قرار گرفتند. با توجه به اینکه رقم هایولا50 کمترین انحراف معیار را از نظر عملکرد دانه داشت، بعنوان پایدارترین رقم شناخته شد. براساس نتایج این آزمایش، اوایل مهر ماه تا اواسط آبان به عنوان تاریخ کاشت مناسب کانولا برای شمال استان خوزستان قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: پایداری عملکرد دانه، پنجره تاریخ کاشت، تعداد خورجین در بوته، کانولا و محتوای روغن دانه
  • یونس میر*، حامد خسروی، ماشاالله دانشور، احمد اسماعیلی صفحات 285-301

    بمنظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی و اسید سالیسیلیک بر عملکرد و روغن دانه کانولا در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 96-1395 و 97-1396 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در دو سطح: آبیاری در 80 درصد ظرفیت مزرعه (بدون تنش) (A1) و آبیاری در 30 درصد ظرفیت مزرعه (تنش خشکی) (A2) در کرت های اصلی و محلول پاشی ترکیب عناصر آهن، روی و منگنز: صفر (B1) و غلظت دو در هزار (B2) و محلول پاشی اسید سالیسیلیک در چهار سطح: صفر (C1)، 5/0 (C2)، یک (C3) و 5/1 (C4) میلی مولار در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تش خشکی باعث کاهش محتوای کلروفیل (12 درصد)، تعداد خورجین در بوته (4/20 درصد) و افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز (22 درصد) شد. محلول پاشی عناصر ریزمغذی باعث افزایش محتوای کلروفیل (13 درصد) و کاروتنوییدها (10 درصد) گردید. در تیمار محلول پاشی اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 میلی مولار، بیشترین میزان روغن دانه (9/40 درصد) بدست آمد. بالاترین مقدار بهره وری آب (26/1 کیلوگرم بر مترمکعب) در ترکیب تیماری آبیاری در 80 درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر کم مصرف و محلول پاشی اسید سالیسیلیک 5/1 میلی مولار (A1B2C4) بدست آمد. بیشترین مقدار عملکرد دانه در سال اول (4427 کیلوگرم در هکتار) از ترکیب تیماری آبیاری در 80 درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر ریزمغذی و محلول پاشی اسید سالیسیلیک 5/1 میلی مولار (A1B2C4) و در سال دوم (4955 کیلوگرم در هکتار) از ترکیب تیماری آبیاری در 80 درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر ریزمغذی و محلول پاشی اسید سالیسیلیک یک میلی مولار (A1B2C3) بدست آمد. نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی، مصرف همزمان عناصر ریزمغذی و اسید سالیسیلیک باعث افزایش عملکرد دانه گردیده و باعث افزایش معنی دار عملکرد روغن (1449 کیلوگرم در هکتار) نسبت به تیمار شاهد (803 کیلوگرم در هکتار) شد. براساس نتایج این آزمایش محلول پاشی ترکیب عناصر ریزمغذی آهن، روی و منگنز همراه با غلظت 5/1 میلی مولار اسید سالیسیلیک، باعث بهبود عملکرد دانه کانولا در شرایط تنش خشکی می شود.

    کلیدواژگان: بهره وری آب، پراکسیداز، تنش خشکی، عناصر کم مصرف و کانولا
|
  • Alireza Haghighi Hasanalideh*, Mehrzad Allahgholipour Pages 196-220

    Rice provides food for more than half of the world's population. Unlike other cereals used in the form of processed, rice is mostly consumed directly with removal of paddy and brown husks. Therefore, considering rice grain quality is one of the main factors in product marketability and consumption. Rice grain quality can be considerd and evaluated by assessment of four properties: physical, chemical, sensory and nutritional value. Physical properties such as grain shape, chalky grains, transparency and uniformity of grains. Grain size, chalkiness and color are important features that affect consumer choice. Grain cooking properties (chemical factors) mainly include apparent amylose content, gelatinization temperature, and gel consistency. Also, the viscosity properties of starch grains are considered as an important secondary difference in cultivars with similar amylose content. Sensory characteristics include aroma, grain hardness after cooking, color and taste which are important and favorite characteristics for rice consumers in the world. Major nutrients in rice include; starch, protein, fats, and non-starch polysaccharides. The key period for the formation of grain quality characteristics of rice is early and mid-grain filling stages. In addition to genetic factors, the cooking quality of rice is strongly influenced by environmental conditions, as the rice garin quality may vary from year to year or even from field to field. Rice grain quality prediction requires the association of genetic information with grain quality phenotypes in different environments. Despite the negative relationship between quality properties and grain yield in rice, targeted cross-breeding to transfer the quality related traits of local rice cultivars to improved commercial cultivars with reasonable levels of tolerance to environmental stresses as well as optimum crop management practices, are among the promising strategies for improving the rice grain quality.

    Keywords: Amylose content, Cooking quality, Gelatinization temperature, Nutritional value, Rice
  • Shayesteh Sadra, GholamReza Mohammadi*, Farzad Mondani Pages 221-235

    Inclusion of cover crops in crop rotations has several benefits such as supplying nitrogen for the next crop. To investigate the effect of cover crops and different levels of nitrogen fertilizer on tuber yield, yield components, and different nitrogen efficiency indices of potato, a filed experiment was conducted as split plots arrangements in randomized complete block design with three replications in 2018-19 and 2019-20 growing seasons at the agricultural research farm of Faculty of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran. The main plots was assigned to cover crop at four levels including; rye, vetch, mixed (vetch + rye) and control (no cover crop) and the sub-plots was nitrogen fertilizer application at four levels including; 0 (control), 33, 66, and 100 percent of the recommended fertilizer level based on the soil test. The results showed that treatments had significant effects on tuber yield and yield components, plant height, the number of main stem per plant, nitrogen use indices and tuber nitrate content. Vetch and mixed treatments along with application of 66 percent of nitrogen fertilizer led to the 13 and 8 percent increases in potato yield when compared with application of 100 percent of nitrogen fertilizer without cover crop, respectively. Maximum tuber yield obtained in vetch with application of 66 percent of nitrogen fertilizer (35.42 ton.ha-1) and the least tuber nitrate (31.92 mg.kg-1) wasmeasured in control (without nitrogen fertilizer). Application of nitrogen fertilizer had a significant negative effect on nitrogen use efficiency as the highest nitrogen use efficiency (94.78 kg.kg-1) was obtained by inclusion of vetch as cover crop and without application of nitrogen fertilizer. In conclusion, our findings showed the positive effect of cover crops along with application of optimum level of nitrogen fertilizer on tuber yield potato, plant height and number of main stem per plant. This can be considered as a crop management package that leads to the reduction of application of chemical fertilizers, prevents its adverse effects on environment and more economic benefits for farmers.

    Keywords: Nitrogen use efficiency, Potato, Rye, Tuber nitrate content, Vetch
  • Farid Golzardi*, Azim Khazaei, Ali Mahrokh, Vahid Rahjoo, Hormoz Asadi Pages 236-250

    To evaluate the effect of seed pre-soaking on forage yield and quality and water productivity in late planting of two forage sorghum cultivars, a field experiment was conducted was conducted as split factorial arrangements in randomized complete block design with three replications in 2017 and 2018 growing seasons at the research field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Four planting dates; July 1st, July 10th, July 23rd, and August 1st were assigned to the main plots, and factorial arrangement of seed treatments (without pre-soaking as control and seed pre-soaking) and sorghum cultivars (Peghah and Speedfeed) were randomized in sub-plots. The results showed that days from planting to the emergence of sorghum cultivars were reduced by four to six days, at different sowing dates, as affected by seed pre-soaking treatment. Late planting significantly reduced forage production, dry matter yield, protein yield, and digestible dry matter yield but improved crude protein content and dry matter digestibility. The highest fresh and dry forage yields (147.79 and 32.82 ton ha-1, respectively) and the maximum digestible dry matter and protein yield (18498 and 2904 kg.ha-1, respectively) were obtained in seed pre-soaking treatment of cv. Speedfeed in July 1st planting date. The highest water productivity for dry matter production (7.22 kg.m-3) was recorded in seed pre-soaking treatment of cv. Speedfeed in July 23rd planting date. Although seed pre-soaking reduced the digestibility of dry matter by 0.64% compared to without pre-soaking treatment, but significantly increased digestible dry matter yield and protein content. Peghah cultivar was superior for crude protein content and dry matter digestibility, and cv. Speedfeed for forage yield and water productivity. Based on the results of this experiment, seed pre-soaking treatment could compensate for the delay planting of two forage sorghum cultivars by increasing forage yield. The results of this experiment also showed that seed pre-soaking and July 1st planting date were more effective on the performance of cv. Speedfeed.

    Keywords: Crude protein, Dry matter yield, Forage digestibility, Planting date, Sorghum, Water productivity
  • Hossein Abdi, Hadi Alipour*, Iraj Bernousi, Jafar Jafarzadeh Pages 251-265

    Rapid screening of plant germplasm in the early stages of growth and determining the genetic basis of wheat leaf wilting index at the seedling stage is necessary for wheat breeding programs. In the present research, leaf wilting index for 290 Iranian bread wheat genotypes, including; 90 cultivars and 200 landraces were studied under drought stress conditions at the seedling stage in 2021 in research greenhouse of faculty agriculture of Urmia University, Urmia, Iran. The results showed that there was variation between the studied genotypes for leaf wilting index, and the landraces had significantly 12% more wilting scores than cultivars. This can be attributed to direct or indirect selection by breeders. The leaf wilting index of about 9% of cultivars and 3% of landraces were identified in drought stress tolerant group. GWAS had nearly the same results as general lineare model and MLM methods. Chromosomes 3B, 2A, 7B, 1A, 3A, 4B, 5B, 6A and 6B, respectively, had the highest number of marker-trait associations in the entire population which explained the phenotypic variation of the trait from 6 to 20%. Annotation of significant markers confirmed the results of GWAS analysis and showed that five markers on chromosomes 1A, 2A, 3A and 7B were aligned with different genes involved in drought stress tolerance. An integral component of membrane, protein phosphorylation, methyltransferase activity and zinc ion binding were part of the molecular functions and biological processes of the identified genes. The findings of this research provide a deep insight into the variation of leaf wilting traits in Iranian bread wheat germplasm under drought stress conditions, which can be used as selction criterium in the national bread wheat improvement programs.

    Keywords: Bread wheat Chromosome, Genome wide association study, Leaf wilting index, and Molecular markers
  • Seyed Ahmad Kalantar Ahmadi* Pages 266-284

    Determination of optimum sowing date plays an important role in crop management and achieving the higher yield. To study the effectof sowing date on seed yield of canola cultivars, a filed experiment was carried out as strip split plot block arrangement in randomized completed block design with three replications in 2017-18 and 2018-19 cropping seasons at Safiabad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Dezful, Iran. Vertical factors consisted of six levels of sowing date (23rd September, 07th October, 22nd October, 06th November, 21st November  and 06th December), and horizontal factors were seven canola cultivars (Agamx, Hyola4815, Hyola50, Hyola401, Safi6, Zabol9 and Zabol13). Results showed that high temperature, due to the delay in sowing date, during the silique stage and grain filling period led to a reduction in the number of silique per plant and seed yield. In 2017-18, mean comparison of sowing date × cultivar interaction effect revealed that the highest number of siliques per plant (513.5 silique.plant-1) belonged to Zabol-13 in 23rd September sowing date , and the lowest (88.5 silique.plant -1) to Zabol13 in sowing date 06th December. In 2018-19, the highest number of siliques per plant (713.67 silique.plant-1) was counted in 22nd October sowing date and Safi6, and the lowest (126.24 silique.plant-1) belonged to Hyola401 in 06th December sowing date. The highest seed yield (3244 kg.ha-1) belonged to Agamax in 22nd October sowing date in2017-18 cropping season. Hyola50 had the highest seed yield (2888 kg.ha-1) in 7th October sowing date in 2018-19 cropping season. Seed yield stability anlysis showed that Hyola50 had the lowest mean rank and identified with thehighest seed yield and yield stability in all sowing dates (except .22nd October) followed by Agamax and Zabol9, respectively. In conclusion, 23rd September - 06th November can be recommended as optimum sowing date window for canola production in the north Khuzestan conditions in Iran.

    Keywords: Canola, Seed oil content, Seed yield stability, Silique number.plant-1, Sowing date window
  • Younes Mir*, Hamed Khosravi, Mashalah Daneshvar, Ahmad Ismaili Pages 285-301

    To investigate the effect of foliar application of micronutrients and salicylic acid on seed and oil yield of canola under drought stress conditions,  a field experiment was carried out as spilt factorial plots arrangemnts in randomized complet block design in 2016-17 and 2017-18 cropping seasons in Lorestan University, Khorramabad, Iran. Experimental treatments included; irrigation at two levels: (A1) irrigation at 80% of field capacity (non- stress) and (A2) irrigation at 30% of field capacity (drought stress) assigned to main plots and foliar application of combination of iron, zinc and manganese elements at two levels: (B1) zero, and (B2) concentration of 2‰ and salicylic acid foliar application at four levels: (C1) zero, (C2) 0.5, one (C3) and (C4) 1.5 mM were randomized in sub-plots. The results showed that water deficit stress decreased total chlorophyll content (12%), Silque number per plant (20.4 silique.plant-1) and increased peroxidase enzyme activity (22%). Application of micronutrients increased chlorophyll content (13%) and carotenoids (10%). Salicylic acid foliar application with concentration of 0.5 mM had the highest seed oil content (40.9%). The highest water productivity (1.26 kg.m-3) was obtained in irrigation at 80% of the field capacity, foliar application of two per thousand concentration of iron, zinc and manganeze, and foliar application of 1.5 mM salicylic acid (A1B2C4). In 2016-17, the highest seed yield (4427 kg.ha-1) was obtained from the application of irrigation at 80% of the field capacity, foliar application of 2‰ micronutrients and foliar application of 1.5 mM salicylic acid (A1B2C4). In 2017-18, the highest seed yield (4955 kg.ha-1) was obtained irrigation at 80% of the field capacity, foliar application of 2‰ micronutrients and foliar application of one mM salicylic acid (A1B2C3). The results showed that under drought stress conditions, simultaneous application of micronutrients and salicylic acid increased seed yield and significantly increased oil yield (1449 kg.ha-1) as compared with control treatment (803 kg.ha-1). Based on the results of this experiment, foliar application of iron, zinc, and manganese micronutrients together with 1.5 mM salicylic acid improved seed and oild yield of canola under drought stress conditions.

    Keywords: Canola, Drought stress, Micronutrients, Peroxidase, Water productivity