فهرست مطالب

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال یازدهم شماره 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهناز کرمی، کوروش فتحی واجارگاه*، علی اکبر خسروی بابادی، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 9-20

    نوبستر سازی یکی از رویکردهای نو در حوزه مطالعات برنامه درسی است. این رویکرد ورود برنامه درسی به مباحث و رشته های دیگر را بررسی می کند. یکی از این مباحث، محیط زیست و به ویژه تغییرات اقلیمی است. پژوهش حاضر بر آن است تا نحوه سبز شدن برنامه های درسی را در دوران بعد از پاندومی بررسی نماید، این پژوهش با رویکرد کیفی و تحلیل محتوای قراردادی انجام شده است. تعداد 11 نفر از متخصصان تغییرات اقلیمی و برنامه درسی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید روش گرینهم و لاندمن جهت تحلیل داده ها بکار گرفته شد. جهت صحت و اعتبار داده ها از روش گوبا و لینکلن استفاده شد در ارتباط با هدف پژوهش 4 طبقه شامل آمادگی مقابله با بحران، احترام به قوانین، همبستگی ملی، حفاظت از ارزش های زیست محیطی و 9 زیر طبقه شامل شناسایی تهدیدها، درک فرصت ها، حمایت از قوانین، تقویت حاکمیت قوانین، توسعه مشارکت های مردمی، گسترش همدلی، حفاظت از آب، مقابله با آلودگی هوا، حفاظت از جنگل شناسایی گردیدند با توجه به دیدگاه مشارکت کنندگان جهت سبز شدن برنامه های درسی در دوران پساکرونا درون مایه های اصلی دانش زیستی و آگاهی زیستی در چارچوب برنامه های درسی می تواند استفاده شود.

    کلیدواژگان: برنامه های درسی، پساکرونا، سبز شدن، نوبستر سازی
  • حدیث اسماعیلی، لاله صالحی*، فیض الله منوری فرد صفحات 21-43
    تلفیق ابعاد مدیریت سبز در ساختار دانشگاه تبدیل به موضوعی کلیدی در هدایت جامعه و دانشگاه به سوی دستیابی به اهداف توسعه ی پایدار شده است. ازاین رو، تعیین وضعیت کنونی مدیریت سبز در دانشگاه و شناسایی پیش ران های آن می تواند به دانشگاه ها در توسعه ی فعالیت های مرتبط با مدیریت سبز یاری رساند؛ بنابراین، هدف این پژوهش در گام اول تعیین وضعیت شاخص های مدیریت سبز در دانشگاه رازی و سپس، شناسایی عامل های اثرگذار بر توسعه ی آن از دیدگاه کارکنان و اعضای هیات علمی این دانشگاه بود (965 = N). بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتساب متناسب (بر اساس جنسیت و سطح تحصیلات) تعداد 250 تن به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن از طریق محاسبه ی «نسبت روایی محتوا»، میانگین واریانس استخراجی (AVE)، آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی (CR) تایید شد. داده ها در محیط نرم افزارهای Smart-PLS و SPSS Win20 و با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تمرکز دانشگاه رازی بر ابعاد کاربری و ساختمان، زباله و بازیافت و آب و انرژی است. در مقابل، به ابعاد آموزشی و پژوهشی مدیریت سبز توجه کمتری داشته است. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که درمجموع هشت عامل بر توسعه ی فعالیت های مدیریت سبز در دانشگاه اثرگذارند و درمجموع 717/54 درصد از واریانس متغیرهای اثرگذار بر مدیریت سبز در دانشگاه رازی را تبیین می کنند. این عامل ها به ترتیب عبارت بودند از: 1. استراتژی و فرهنگ حاکم بر دانشگاه، 2. فشارهای محیطی (فشار قانونی، تقلیدی و اجتماع)، 3. آموزش و توانمندی های کنشگران دانشگاهی، 4. ارزش های کنشگران، 5. نگرش بهره برداران نسبت به مدیریت سبز، 6. همکاری های نهادی، 7. ارزیابی و گزارش دهی و 8. فرهنگ سازی.
    کلیدواژگان: مدیریت سبز، نظریه رفتار برنامه ریزی شده زیست محیطی، نظریه نهادی، فرهنگ دانشگاهی، فشار تقلیدی
  • مرمر خانمحمدی، محمد سیفی*، فائزه ناطقی صفحات 35-58

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش فلسفه برای کودکان بر باورهای معرفت شناختی و یادگیری مفاهیم محیط زیست دانش آموزان پایه یازدهم بود. روش پژوهش این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه بوده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه یازدهم شهر اراک بودند که تعداد 44 نفر از آنها به عنوان نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 22 نفره کنترل و آزمایش توزیع شدند. آزمودنی ها در گروه آزمایش به مدت 12 جلسه مباحث درس انسان و محیط زیست را بر اساس اصول برنامه فلسفه برای کودکان آموختند. درحالی که در گروه کنترل شیوه آموزش به شکل مرسوم بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1990) و آزمون یادگیری مفاهیم محیط زیست محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها آزمون تحلیل کوواریانس بکار گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد به کارگیری برنامه آموزش فلسفه برای کودکان بر باورهای معرفت شناختی و مولفه های آن و همچنین یادگیری مفاهیم محیط زیست دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشته است (0.001=p). با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد شد اصول موردتوجه در برنامه های فلسفه برای کودکان به جای آنکه به صورت مجزا اجرا گردد، در برنامه درسی تلفیق شود.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، باورهای معرفت شناختی، یادگیری، محیط زیست
  • مهجبین ردایی، اسماعیل صالحی*، شهرزاد فریادی، محمدرضا مثنوی، لعبت زبردست صفحات 59-77

    سکونتگاه های شهری معاصر با توسعه، دگرگونی و پیچیدگی روزافزون موجب اختلال در نظام اکولوژیک و پیوند انسان- طبیعت، بخصوص در شهرهای کویری شده و بحران قرن بیست و یکم یا کاهش تاب‎آوری شهری را رقم زده است. بسیاری از الگوهای ارتباطی انسان -طبیعت و راه حل های الهام گرفته از محیط طبیعی حامی اصول و مفاهیم تاب آوری و پایداری است. به منظور کاربست ابعاد انسانی در برنامه ریزی، لازم است که عقلانیت اکولوژیک یا به عبارتی ایده های مبتنی بر شواهد، اصول و استراتژی های پیوند انسان- طبیعت تجلی یافته در شهرهای کهن، استخراج، انتقال و در ساختار و عملکرد اکوسیستم شهری بکار گرفته شود. ازاین رو، هدف مطالعه حاضر، ایجاد شهرهای تاب آور از طریق عقلانیت اکولوژیک و جستار حلقه پیوندی عقلانیت اکولوژیک و تاب آوری شهری است. این مطالعه یک بررسی توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات روش کتابخانه ای است. ضمن استنتاج و تطبیق مولفه های ساختاری- عملکردی فرایند یادگیری اجتماعی و عقلانیت اکولوژیک، یادگیری اجتماعی به عنوان حلقه کاتالیزوری در بسط عقلانیت اکولوژیک و ارتقاء تاب آوری استنتاج شده است و با استفاده از مدل ساختاری-تفسیری، مولفه های استراتژیک در بسط عقلانیت اکولوژیک استخراج و درنهایت مدل مفهومی بسط عقلانیت اکولوژیک در برنامه ریزی شهرهای تاب آور از طریق حلقه پیوندی یادگیری اجتماعی ارایه شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که مولفه های قابلیت درک پیچیدگی و ظرفیت انعطاف پذیری دو فاکتور استراتژیک در ابزار بسط عقلانیت اکولوژیک در جهت برنامه ریزی شهرهای تاب آور است و یادگیری اجتماعی به عنوان ابزار مدیریتی سازگارانه و مشارکتی نقش قابل ملاحظه ای در انتقال عقلانیت اکولوژیک و ارتقاء تاب آوری شهری دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شهرهای کهن، عقلانیت اکولوژیک، یادگیری اجتماعی
  • علی یونسی*، هادی غفاری، امیرعلی فرهنگ صفحات 79-90

    امروزه در جهان، درآمد حاصل از گردشگری پس از درآمدهای حاصل از صادرات سوخت، مواد شیمیایی رتبه سوم را به خود اختصاص داده است که به سهم 4/7 درصدی از کل صادرات جهان در سال 2019 رسیده است و برای چهل کشور فقیر جهان، گردشگری پس از نفت، دومین منبع مهم ارز خارجی است. بر اساس گزارش آماری GMTI 2021، کشورهای مالزی، ترکیه و عربستان رتبه های اول تا سوم گردشگری حلال را به خود اختصاص داده اند. اقتصاد ایران جهت جذب منافع مالی ناشی از این صنعت، پتانسیل فراوانی دارد. تحقیق حاضر درصدد است با بررسی اثر آموزش و ترویج گردشگری حلال در ایران و احصاء عوامل موثر بر آن، متغیرهای موثر در تابع تقاضای گردشگری را در قالب یک مدل رشد درون زا مشخص نماید. برای دستیابی به این هدف حرکت مدل پس از حل با کمک مدل های ریاضی، شبیه سازی شد و اثرات تغییرات عوامل موثر بر گردشگری بررسی گردید. بر اساس یافته های تحقیق، متغیرهایی مانند درآمد خارجیان، کشش درآمدی تابع تقاضا، عوامل زیرساختی همچون آموزش و ترویج گردشگری و حمل ونقل، جاده ها، پایتخت های فرهنگی، گردشگری و مذهبی دارای تاثیر مثبت بر تعداد توریسم دارند. همچنین برخی عوامل تاثیر منفی بر روی تعداد گردشگران دارند که ازجمله می توان به کشش قیمتی تقاضای گردشگری، نرخ مالیات بر روی کالاهای خدماتی و سطح قیمت ها اشاره نمود.

    کلیدواژگان: مدل رشد درون زا، صنعت گردشگری، گردشگری حلال
  • سارا کریم زاده، صادق صالحی* صفحات 91-111

    ایران به عنوان کشوری که به شدت به انرژی های متداول فسیلی متکی است، ناگزیر است تا در آینده ای نزدیک این روند را به نفع تجدیدپذیرها تغییر دهد. با توجه به عدم استقبال جمعی از انرژی های نو به ویژه استفاده از پنل خورشیدی، تحقیق حاضر درصدد است تا عوامل زمینه ای این عدم پذیرش را بررسی کند. پرسش اساسی این است که موانع اجتماعی پذیرش پنل های خورشیدی در بین مردم کدم اند؟ بدین منظور، متغیر وابسته این تحقیق قصد پذیرش است. برای پاسخ به این پرسش از یک مدل تلفیقی استفاده شده است که مبتنی بر سه نظریه ی جاافتاده در حوزه پذیرش فناوری های جدید (نظریه اشاعه نوآوری راجرز، نظریه پذیرش فناوری دیویس و نظریه پذیرش اجتماعی ووستنهاگن) است. این مطالعه از نوع کمی است و داده های آن از 462 نفر از ساکنان روستاهای استان مازندران در سال 1398 جمع آوری شده اند. ضرایب پایایی درونی تمام متغیرها بالاتر از 68/0 است و اعتبار سازه برای تمامی سازه های موردمطالعه در این تحقیق بالاتر از 650/0 قرار دارند. بر اساس وزن های رگرسیونی استاندارد به دست آمده، از مجموع نمونه های موردبررسی در این تحقیق، تنها 19 درصد از پاسخگویان تمایل به نصب پنل خورشیدی در آینده ی نزدیک دارند و 36 درصد هم ابراز داشتند که هیچ تمایلی برای نصب این فناوری ندارند. بیشترین اثر کل (36%) بر روی متغیر قصد رفتاری (متغیر اصلی تحقیق)، مربوط به متغیر سهولت مصرف درک شده می باشد و به طورکلی 19 درصد از تغییرات متغیر وابسته (موانع اجتماعی پذیرش) توسط عوامل مطرح شده در مدل تحقیق تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدید پذیر، قصد پذیرش، نظریه ی اشاعه، پنل خورشیدی، مازندران
  • نسرین منگلی*، روح الله رضائی، یونس خسروی صفحات 113-130

    تحقیق کیفی حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر اقدامات انطباقی گندم کاران در مواجهه با تغییرات اقلیمی انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان و مطلعان کلیدی ذی ربط در استان کرمان تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی 21 نفر از آنان انتخاب شدند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار MAXQDA11 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که مهم ترین اقدامات انطباقی در مواجهه با تغییرات اقلیمی در استان کرمان در سطح مزرعه شامل فنی- زراعی، فناورانه، حفاظت از آب و زیست محیطی پایدار و در سطح خارج از مزرعه شامل اقدامات مدیریتی-اقتصادی و اقدامات مرتبط با شغل و تنوع معیشت بودند. همچنین، نتایج نشان داد که سه عامل نهادی-حمایتی (متشکل از عوامل قانونی-اداری، نهادی-سازمانی، حمایتی و اقتصادی)، ترویجی-اطلاع رسانی (متشکل از عوامل آموزشی-ترویجی و اطلاعاتی- مشاوره ای) و فردی (متشکل از عوامل فردی-روانشناختی) به ترتیب اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر اقدامات انطباقی در مواجهه با تغییرات اقلیمی در استان کرمان بودند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، اقدامات انطباقی، گندم کاران، کرمان
  • آیدا اسماعیل زاده سیلابی، امیر سمیاری*، مهدی مالمیر صفحات 131-147
    مفهوم تنوع زیستی از ریشه ای ترین مفاهیم دانش بوم شناسی است. این پژوهش با هدف سنجش ادراک مفهومی جامعه دانشگاهی ایران از مفهوم تنوع زیستی و مقایسه یافته های حاصل از نمونه موردمطالعه با تعریف های ارایه شده از سوی نهادهای بین المللی و ملی انجام شده است. روش پژوهش مبتنی بر تحلیل زمینه یابی و پرسش نامه ای ساختاریافته با محوریت این پرسش «باز» است که؛ تعریف شما از مفهوم تنوع زیستی چیست؟ نتایج حاصل از تحلیل محتوای 137 پاسخ دریافتی کامل و معنی دار بر مبنای گروه تحصیلی پاسخ گوها در چهار دسته؛ فنی و مهندسی، علوم طبیعی و زیستی، علوم انسانی و اجتماعی و معماری و هنر، بیان گر این واقعیت است که پاسخ های نمونه موردمطالعه را می توان در دو سطح دانش نظری (دیدگاه های کل نگر و جزءنگر) و دانش عملی (رویکردهای حفاظت گرا، تعاملی و توسعه گرا) طبقه بندی کرد.  نتایج نشان داد که در سطح دانش نظری، پاسخ دهنده ها به مضامین عمیق تر از مفهوم تنوع زیستی نسبت به سایت نهادهای مسیول اشاره داشته اند که دلالت بر آگاهی بالا از سطح نظری مفهوم تنوع زیستی در میان نمونه موردمطالعه دارد. درعین حال در سطح دانش عملی، کدهای پاسخ، مضامین روشن و قابل توجهی را در باب مفهوم تنوع زیستی ارایه نمی دهند و این موضوع دلالت بر عدم شناخت کافی نمونه موردمطالعه از ابعاد تنوع زیستی در حوزه عمل و تجربه دارد.
    کلیدواژگان: تعاملی، توسعه گرا، حفاظت گرا، دیدگاه کل نگر، مفهوم تنوع زیستی
  • وحید افشین مهر*، سمیه حسینی، هادی ایوانی صفحات 149-160

    شهر درواقع مانند موجود زنده ای است که ادامه زندگی آن با توجه به حفظ آثار و ارزش های موجود در آن امکان پذیر می باشد. بافت های تاریخی به عنوان بخش مهمی از شهر، نشانه موجودیت شهر هستند و امروزه عدم توجه مطلوب به آن ها باعث ایجاد مسایل و مشکلات مختلفی شده است، از سوی دیگر این بافت ها می توانند دارای کارکرد فرهنگی و آموزشی نیز باشند. نگاه صرفا مادی گرایانه به این گونه آثار تاریخی به خصوص در شهر مقدس مشهد، باعث از بین رفتن مفهوم این کلان شهر نزد ساکنین و زایرین شده است. توجه به بافت های تاریخی به عنوان ارزش و ساختار اصلی شهرهای تاریخی، مساله مهمی است که گاهی در برنامه ریزی طرح های جامع و توسعه های شهری جدید به فراموشی سپرده می شود. هدف اصلی از انجام این تحقیق شناسایی و تاکید بر حفظ آثار تاریخی با استفاده از روش های طراحی مدرن به منظور کارا کردن این عناصر و معرفی کارکرد آموزشی آن بوده است. جامعه هدف در این تحقیق آثار تاریخی واقع در قطاع 4 طرح ثامن، اطراف حرم مطهر امام رضا است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بود. بدین منظور، مطالعات در مورد شیوه های مختلف حفظ و نگهداری، به صورت اسنادی گردآوری شده اند و مطالعات میدانی برای امکان بازآفرینی فضای جدید معماری با استفاده از آثار موجود انجام گرفته است. درنهایت طرحی میان افزا به منظور حفظ آثار با ارزش تاریخی در محدوده معرفی شده، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آثار تاریخی، آموزش، پلاک های جدید شهری، حفاظت، بازآفرینی، حرم امام رضا ع، مشهد
  • سعیده کریمی، لعبت تقوی*، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، جمال قدوسی، روح الله محمود خانی صفحات 161-174
    در بیمارستان ها طیف وسیعی از زباله تولید می شود. زباله های حاصل از بخش های اداری و آشپزخانه از نوع مواد زاید خانگی است و زباله های ناشی از اتاق عمل کاملا عفونی بوده و مواد زاید خطرناک به حساب می آیند. به عبارتی حدود 75 تا 90 درصد پسماندهای تولیدی در بیمارستان ها، شبه خانگی (معمولی) و 10 تا 25 درصد پسماندهای خطرناک محسوب می شوند. هدف از مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر در مدیریت پسماندهای ویژه درمانی به منظور تجزیه وتحلیل این عوامل و تعیین اثرگذارترین آن ها جهت بهبود کیفیت مدیریت این گونه پسماندها بوده است. ارزیابی های انجام شده بر اساس تکنیک دلفی فازی و استخراج اطلاعات مربوط به پرسشنامه های جامعه آماری 35 نفری از خبرگان حوزه مدیریت پسماند با ضریب آلفای کرونباخ 882/0 بوده که طبق یافته های پژوهش از 45 شاخص تاثیرگذار شناسایی شده، خبرگان بر روی تاثیر 12 شاخص اصلی اجماع کامل داشتند که جهت مدل سازی مدیریت این گونه پسماندها به کارگیری شوند. طبق رتبه بندی صورت گرفته شاخص «میزان بودجه اختصاصی به برنامه های آموزشی در بیمارستان» با درصد اجماع 92 درصد رتبه اول را در این بخش داشته و تاثیرگذارترین شاخص در مدیریت پسماندهای بیمارستانی می باشد. «میزان بودجه اختصاصی به مدیریت پسماندهای بیمارستانی»، «میزان بودجه اختصاصی به نظارت های دوره ای بر عملکرد مراکز تولیدکننده»، «تعداد اتوکلاوهای فعال در مراکز درمانی موردقرارداد» به ترتیب با درصد اجماع های 89، 88 و 86 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند و شاخص جمعیت نیز با درصد اجماع 77 درصد در رتبه آخر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شاخص های مدیریتی، پسماند بیمارستانی، دلفی فازی
|
  • Shahnaz Karami, Kourosh Fathi Vajraghah *, AliAkbar Khosravi Babadi, Manuchehr Farajzadeh Asl Pages 9-20

    Recontextualisation is one of the new approaches in the field of curriculum studies. This approach investigates the entry of the curriculum into other subjects and disciplines. One of these subjects is the environment and especially climate change. The main goal of this research is analyzing the new emphasis on environmental issues in curriculas during the post-pandemic period. This research has been done with a qualitative approach and contractual content analysis. A total of 11 climatologists and curriculum experts were selected by purposive sampling method. Data were collected through semi-field interviews. Greenham and Landman's method was used to analyze the data. Global and Lincoln's methods were used to validate the data. According to the purpose of the research, 4 categories including crisis preparedness, respect for laws, national solidarity, and protection of environmental values, and 9 subcategories including identification of threats, understanding of opportunities, protection of laws, strengthening the rule of law, development of public participation, expansion of empathy, water protection, combating air pollution and forest protection were identified. According to the participants’ view; it can be concluded that for a more environmentally concerned curricula in the post-corona period, the main themes of environmental knowledge and environmental awareness in the framework of  the curriculum can be used.

    Keywords: Curriculum, Going to Green, Post-Corona, Recontextualisation
  • Hadis Esmaeili, Laleh Salehi *, Feyzallah Monavvarifard Pages 21-43
    University structure has become a key issue in leading the community and the university toward achieving the goals of  sustainable development. Therefore, determining the current state of GM in the universities and identifying its elements can help universities in developing activities related to GM. Hence, the purpose of this study is to determine the current indicators of GM at Razi University and then to identify the factors affecting its development from the perspective of staff and faculty members of this university (N = 965). therefor, using the proportional assignment sampling method (based on gender and degree), 250 individuals were selected as the statistical sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire which its validity and reliability was confirmed by calculating the "Content Validity Ratio", Average Variances Extracted (AVE), Composite Readability (CR), and Cronbach's alpha. Data were analyzed by using Smart-PLS and SPSSWin20 software. The findings show that Razi University focuses on land and building, waste and recycling, and water and energy dimensions of GM. In contrast, less attention has been paid to the educational and research dimensions. Findings from exploratory factor analysis showed that a total of eight factors effect the development of GM in the university which account for 54.717% of the total variables affecting GM in Razi University. These factors respectively were: 1) Strategy and university culture, 2) Environmental pressures (legal, imitation, and normative pressures), 3) Education and capabilities of academic actors, 4) Values of actors, 5) Attitudes of stakeholders towards GM, 6) Institutional cooperation, 7) Assessment and reporting, and 8) Culture making.
    Keywords: Green Management (GM), Environmental Theory of Planned Behavior (ETPB(, Institutional Theory, University Culture, Imitation Pressure
  • Mar Mar Khanmohammadi, Mohammad Seifi *, Faezeh Nateghi Pages 35-58

    The purpose of this study was to investigate the impact of teaching philosophy to children on epistemological beliefs and learning environmental concepts in 11th- grade students. The research method was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population consisted of 11th- grade students in Arak city, 44 of whom were selected by convenience sampling method and were randomly divided into two groups of 22 control and experimental groups. Subjects in the experimental group were taught human and environmental lessons for 12 sessions based on the principles of the philosophy for children program. Whereas in the control group the training method was conventional. Data collection tools were Schumer's Epistemological Beliefs Questionnaire (1990) and a researcher-made environmental concept test. Analysis of covariance was used for data analysis. The results showed that applying philosophy in the children programs had a positive and significant effect on epistemological beliefs and their components as well as learning environmental concepts of students (p = 0.001). Based on the results of the study, it is suggested to incorporate the principles of philosophy for children in the curriculum rather than being implemented separately.

    Keywords: Philosophy for Children, Epistemological Beliefs, Learning, Environment
  • Mahjabin Radaei, Esmaeil Salehi *, Shahrzad Faryadi, MohammadReza Masnavim, Lobat Zebardast Pages 59-77

    Contemporary urban settlements are facing increasing development, transformation, and complexity, which has disrupted the ecological system and the human-nature bond, especially in desert cities, and has led to a crisis of the 21st century or a reduction in urban resilience. Many patterns of human-nature communication and solutions inspired by the natural environment support the principles and concepts of resilience and sustainability. To apply human dimensions in planning, it is necessary to extract, transfer and use ecological wisdom, or in other words, ideas based on evidence, principles, and strategies of the human-nature bond manifested in ancient cities, in the structure and function of the urban ecosystem. Therefore, the present study aims to establish a resilient city through ecological wisdom and to investigate the link between ecological wisdom and urban resilience. This paper is a descriptive-analytic study and the data collection tool is a library-documentary method. While deduction and comparison of the structural-functional components of social learning with ecological wisdom, social learning has been inferred as a catalyst ring for ecological wisdom expansion and resilience promotion. The strategic components in ecological wisdom expansion are extracted using the structural-interpretive model. Finally the conceptual model of ecological wisdom expansion in the planning of urban resilience promotion through social learning links is presented. The results of the study indicate that the components of the ability to understand the complexity and capacity to create flexibility, are two strategic factors in the tools of expanding ecological wisdom for urban resilience planning.

    Keywords: Resilience, Ancient Cities, Ecological Wisdom, Social Learning
  • Ali Youness *, Hadi Ghafari, AmirAli Farhang Pages 79-90

    Today, in the world, the income from tourism ranks third after the income from the export of fuel and chemicals, which reached a share of 4.7% of the world's total exports in 2019, and for forty poor countries in the world, tourism After oil, it is the second most important source of foreign exchange. According to the statistical report of GMTI 2021, the countries of Malaysia, Turkey, and Saudi Arabia have occupied the first to third ranks of halal tourism. Iran's economy has a lot of potentials to attract financial benefits from this industry. The current research aims to determine the effective variables that such tourism demands, and provide a model in the form of an endogenous growth by examining the effect of halal tourism education and promotion in Iran and calculating the factors affecting it. To achieve this goal, the process of this model was simulated with the help of mathematical models, and the effects of changes in the factors affecting tourism were investigated. Based on research findings, variables such as foreigners' income, income elasticity of demand, infrastructure factors such as education and promotion of tourism and transportation, roads, culture, tourism, and religious capitals have a positive effect on the number of tourists. Also, some factors have a negative effect on the number of tourists, including the price elasticity of tourism demand, the tax rate on service goods, and the price level.

    Keywords: Endogenous Growth Model, Tourism Industry, Halal Tourism
  • Sara Karimzadeh, Sadegh Salehi * Pages 91-111

    Iran, as a country that heavily depends on conventional fossil fuels, is obliged to change it in favor of renewable resources. Renewable technology acceptance has not received sufficient heed from Iranian household consumers. This research seeks to address the question of what factors determine households’ incline towards solar panel technology for domestic usage in the Iranian context. To achieve the goal of the study a qualitative survey designed and an integrated theoretical model based on the modified framework of the Technology Acceptance Model, Social Acceptance theory and Diffusion of Innovation theory was developed. Data collected from 462 inhabitants of Mazandaran in 2019, who had not installed solar panels at research time. The internal reliabilities of the final measurement were all above 0.68 and validity coefficients for the constructs of the study were all above 0.56. Based on standardized regression weights the strongest total effect on the main dependent variable of intention acceptance (36%) is related to the perceived easiness of use and overall, the model explains 19% of the variances of the dependent variable.

    Keywords: Solar panel technology, Diffusion of innovation theory, Integrated theoretical model, Iran
  • Nasrin Mangeli *, Rohollah Rezaei, Younes Khosravi Pages 113-130

    The main purpose of this study was analyzing educational channels that could help to improve village participation in environmental protection projects. The main objective of this qualitative study was to identify the factors affecting wheat farmers’ adaptation to cope with climate change. The statistical population of this study consisted of key experts and informants in Kerman Province,21 of them were selected using purposeful sampling and snowball technique. The collected data were analyzed using MAXQDA11 software. The results indicated that the most important adaptation actions to cope with climate changes in Kerman Province were on-farm actions including technical-agronomic, technological, water conservation, and sustainable environmental actions, and off-farm actions including managerial-economic, occupational, and diversification of livelihood. The results also showed that the main factors affecting adaptation actions to cope with climate changes in Kerman Province were three factors, institutional- supportive (i.e., legal-administrative, institutional-organizational, supportive, and economic), extension-awareness (i.e., extension-educational and information-advisory), and individual (i.e., individual-psychological), respectively.

    Keywords: : Climate Change, Adaptation actions, Wheat farmers, Kerman
  • Aida Esmaeilzadeh Seilabi, Amir Semiari *, Mahdi Malmir Pages 131-147
    Biodiversity is the root concept of ecological knowledge. The goal of the research is to evaluate the biodiversity concept perception among Iranian academic graduates to compare the findings derived from the sample population with definitions provided by international and national institutions. The research methodology is based on field analysis by a structured questionnaire with an emphasis on one open question; what is your definition of biodiversity? The result of the content analysis of 137 responses is categorized based on the respondents' educational group into four categories; technical & engineering, natural and biological sciences, humanities & social sciences, and architecture & art, which indicates the fact that the responses of the sample population can be categorized at two-level; theoretical knowledge (holistic and partial attitudes) and practical knowledge (conservative, interactive and developmental approaches). Finally, based on the findings of this study, graduates of Iranian universities, at the level of theoretical knowledge, possess a deeper understanding than responsible institutions, which indicates a high awareness of the theoretical level of the biodiversity concept. However, at the level of empirical knowledge, the codes derived from the analysis of the responses don’t provide clear and significant themes, and this shows insufficient knowledge of the academic community about the dimensions of biodiversity in practice and experience.The concept of biodiversity is one of the most fundamental concepts of ecological knowledge. This research was conducted with the aim of measuring the conceptual understanding of the Iranian academic graduates of the concept of biodiversity and comparing the findings of the studied sample with the definitions provided by international and national institutions. The research method is based on field analysis and a structured questionnaire centered on this "open" question that; What is your definition of the concept of biodiversity? The results of the content analysis of 137 complete and meaningful responses based on the respondents' educational group in four categories; technical & engineering, natural and biological sciences, humanities & social sciences, architecture & art, express the fact that the sample population studied can be divided into two levels of theoretical knowledge (holistic and partial perspectives) and practical knowledge (conservative, interactive, and developmental approaches). The results showed that at the level of theoretical knowledge, the respondents referred to deeper themes of the concept of biodiversity than media and responsible institutions, which indicates a high awareness of the theoretical level of the concept of biodiversity among the studied sample. At the same time, at the level of practical knowledge, the answer codes do not provide clear and significant themes about the concept of biodiversity, and this indicates the insufficient knowledge of the studied sample about the dimensions of biodiversity in the field of practice and experience.
    Keywords: Interactive, Developmental, Conservative, Holistic attitude, Biodiversity concept
  • Vahid Afshinmehr *, Somayeh Hosseini, Hadi Ivani Pages 149-160

    A city is like a living creature that is possible to continue its life according to the preservation of existing works and values. Historical textures are an important part of cities as they are the essence of their beings and today’s lack of favorable attention to these parts has caused various problems. The materialist view of such historical works, especially in the holy city of Mashhad has destroyed the conceptual meaning of this metropolis to its residents and pilgrims. Attention to historical textures as sources of value and the main structure of historical cities is an important issue that is sometimes forgotten in the planning of comprehensive and new urban development. The main purpose of this research is to identify and preserve historical monuments using modern design methods in order to keep these elements efficient and educational. The target population in this research is the historical monuments located in the 4th section of the Samen project, around the holy shrine of Imam Reza. The research method in this paper is descriptive-analytic. For this purpose, Studies about the different methods of preservation and maintenance have been collected in the form of documents. Field studies have been done to recreate the new architectural space using existing works. Eventually, Infill design has been proposed to preserve historical valuable works in the mentioned area.

    Keywords: Reconstructing the Role of Historical Monuments Located in the New Urban Area Around Holy Shrine of Imam Reza (As), a Cultural Approach to Historical Monuments
  • Saeedeh Karimi, Lo&#, Bat Taghavi *, Nematollah Jaafarzadeh Haghighi Fard, Jamal Ghodoosi, Ruhollah Mahmoodkhany Pages 161-174
    Hospitals produce a wide range of waste. Office waste and kitchen waste are considered household waste, while operating room waste is highly contaminated and considered hazardous waste. In other words, about 75 to 90 percent of the waste generated in hospitals is quasi-domestic and 10 to 25 percent of waste generated in hospitals is hazardous. This study aimed to identify the effective factors in the management of special medical waste to analyze these factors and determine the most effective ones to improve the quality of management of such wastes. Evaluations based on Fuzzy Delphi technique, and extracting information from the questionnaires given to a statistical population of 35 experts in the field of waste management showed a coefficient of 0.882 using Cronbach's alpha formula, gathered from 45 effective indexes identified. Experts had full consensus on the impact of 12 main indexes to be used to model the management of such waste. According to the ranking, the "amount of dedicated budget to educational programs in the hospital" index with a consensus percentage of 92 percent has the first rank in this section and it is the most effective index in hospital waste management. "The amount of Dedicated budget to hospital waste management", "the amount of Dedicated budget for periodic monitoring of the performance of production centers", and "Number of active autoclaves in contracted medical centers" are placed after with a percentage of consensus of 89, 88 and 86 percent, respectively. Also, the population index is ranked last with a consensus of 77 percent.
    Keywords: Management indexes, hospital waste, Delphi fuzzy