فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 51 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حلیمه جعفری، محمد مقدم* صفحات 1-16

    به منظور بررسی اثر سلنات سدیم (Na2SeO4) و سلنیت سدیم (Na2SeO3) بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و غلظت عناصر غذایی در نعناع فلفلی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و سطوح مختلف سلنات سدیم و سلنیت سدیم (0، 4، 8 و 12 میلی گرم بر لیتر) در شرایط کشت بدون خاک در محلول هوگلند در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. سپس صفات مورفولوژیک و غلظت عناصر غذایی برگ در مرحله گلدهی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد کاربرد دو فرم سلنیوم در غلظت 4 میلی گرم بر لیتر موجب افزایش صفات رشدی در نعناع فلفلی شد. بیشترین غلظت هر دو نمک سبب کاهش رشد گیاه شد. همچنین با افزایش غلظت سلنیت و سلنات سدیم، غلظت سلنیوم برگ افزایش یافت؛ ولی کاربرد سلنات سدیم موجب افزایش بیش تر غلظت این عنصر در برگ شد. هر دو فرم سلنیوم موجب افزایش غلظت عناصر پرمصرف و کم مصرف برگ نعناع فلفلی شد. در تیمار 4 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم، غلظت عناصر غذایی پرمصرف برگ شامل فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم به ترتیب 11/1، 3/2، 11/6 و 9/2 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت که این تغییرات به لحاظ آماری نسبت به شاهد معنی دار نبود. بیش ترین غلظت نیتروژن در تیمار 4 میلی گرم بر لیتر سلنیت سدیم مشاهده شد که با افزایش 43/7 درصدی نسبت به شاهد همراه بود. در سطوح 4، 8 و 12 میلی گرم بر لیتر سلنات و سلنیت سدیم، غلظت عناصر آهن، بور، روی و مس (به جز مولیبدن و منگنز) افزایش یافت. به طوری که بیش ترین غلظت عناصر آهن و بور مربوط به تیمار 12 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم بود که به ترتیب 60/2 و 25/7 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. بیش ترین غلظت عناصر روی و مس مربوط به تیمار 12 میلی گرم بر لیتر سلنیت سدیم بود که به ترتیب 63/3 و 40/6 درصد افزایش نسبت به شاهد مشاهده شد. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد سطح کاربرد 4 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم می تواند برای بهبود رشد و شرایط تغذیه ای گیاه نعناع فلفلی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: غلظت عناصر غذایی، زیست توده کل، سلنیوم، طول ریشه
  • طاهره رئیسی*، بیژن مرادی صفحات 17-31

    این پژوهش با هدف ارزیابی آثار ریزوسفری سه پایه مرکبات بر تعدادی از ویژگی های زیستی و اجزاء فسفر در یک خاک آهکی تیمار نشده و تیمار شده با فسفر اجرا شد. بدین ‏منظور یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل پرتقال پیوند شده تامسون (Citrus sinensis L. Osbeck) روی سه پایه مختلف مرکبات (سیتروملو، سیترنج و نارنج) و دو سطح کاربرد کود فسفر (0 و 100 میلی‏گرم بر کیلوگرم خاک) بودند. هجده ماه پس از کاشت نهال‏ها در گلدان‏ها، گیاهان برداشت شده و برخی ویژگی‏های زیستی شامل کربن آلی محلول، جمعیت باکتری و قارچ، فسفر زیست توده میکروبی، فعالیت آنزیم های فسفاتاز قلیایی و اسیدی و نیز فسفر قابل استفاده و شکل‏های مختلف فسفر (شامل فسفر محلول و تبادلی، فسفر مرتبط با اکسیدهای آهن و آلومینیوم، فسفر مرتبط با کلسیم، فسفر باقی مانده) در نمونه خاک‏های ریزوسفری اندازه گیری شد. نتایج نشان داد صرف نظر از سطح کاربرد فسفر، مقدار کربن آلی محلول و نیز جمعیت قارچ و باکتری در خاک ریزوسفری پایه نارنج در مقایسه با دو پایه دیگر بیش تر بود، اما در بین پایه‏های مورد بررسی کم ترین pH، و نیز فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی و فسفر زیست‏توده میکروبی در ریزوسفر نارنج به دست آمد (0/05>p). همچنین مقدار فسفر قابل استفاده در ریزوسفر نارنج به طور معنی داری کم تر از دو پایه دیگر بود (0/05>p). همچنین تنها شکل فسفر مرتبط با اکسیدهای آهن و آلومینیوم و فسفر محلول متاثر از فعالیت ریشه و سطح فسفر کاربردی بودند اما فعالیت ریشه مرکبات اثر معنی داری بر فسفر مرتبط با کلسیم و فسفر باقی مانده نداشت و این دو شکل فسفر تنها متاثر از سطح کاربرد فسفر بودند (0/05>p). به‏طور خلاصه به نظر می رسد، با توجه به نتایج در میان پایه های مورد بررسی، پایه نارنج می تواند از طریق اصلاح شرایط زیستی و شیمیایی محیط پیرامون ریشه خود و نیز تغییر اجزاء فسفر در خاک ریزوسفری، کارایی جذب فسفر از خاک مورد بررسی را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: جمعیت میکروبی، خاک آهکی، شکل های فسفر، عصاره گیری متوالی
  • رحمان یوسفی*، مجید علی حوری، حجت دیالمی صفحات 33-46

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر کود سولفات پتاسیم بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک نهال های کشت بافتی خرما رقم زاهدی تحت تنش آبی انجام شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. پس از استقرار کامل نهال ها در خاک، تیمار سولفات پتاسیم در پنج سطح (صفر، محلول پاشی برگی 2 گرم در لیتر، محلول پاشی برگی 4 گرم در لیتر، کاربرد خاکی 50 گرم برای هر نهال، و کاربرد خاکی 100 گرم برای هر نهال) و سپس تنش آبی در سه سطح (100، 80 و 60 درصد تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A) اعمال شد. نتایج نشان داد که با کاربرد کود سولفات پتاسیم در سطوح زیاد تنش آبی شاخص کلروفیل افزایش یافته و درصد نشت یونی کاهش پیدا کرد. در سطح سوم تنش آبی بدون کاربرد پتاسیم، شاخص کلروفیل برابر 42/61 ثبت شد، اما با کاربرد خاکی 100 گرم سولفات پتاسیم در همین سطح تنش، شاخص کلروفیل با افزایش معنی دار به مقدار 58/78 رسید. نشت یونی نیز در سطح سوم تنش آبی بدون کاربرد سولفات پتاسیم به مقدار 34/75 درصد مشاهده شد، درصورتی که در همین سطح تنش با کاربرد خاکی 100 گرم سولفات پتاسیم، نشت یونی به طور معنی دار به 25/42 درصد کاهش یافت. غلظت پتاسیم برگ در تیمار بدون کاربرد پتاسیم، برابر 1/61 درصد بود درحالی که در تیمار کاربرد خاکی 100 گرم سولفات پتاسیم با افزایش معنی دار مقدار 1/88 ثبت شد. در مجموع، کاربرد خاکی 100 گرم سولفات پتاسیم محلول در آب برای هر نهال تحت تنش آبی بهترین نتیجه را از نظر پاسخ های فیزیولوژیک نهال خرما در مقابله با شرایط تنش آبی داشت.

    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل، نشت یونی، کاربرد خاکی، محلول پاشی برگی
  • علی دریابیگی زند*، آذر واعظی هیر صفحات 47-61

    تولید نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2 NPs) و کاربرد آن ها به طور گسترده ای در جنبه های مختلف علوم گیاهی و پالایش محیط زیست در حال افزایش است. پاک سازی خاک به کمک TiO2 NPs با هدف به حداقل رساندن میزان سمیت آن ها در گیاهان نیازمند داشتن دانش کافی در رابطه با وضعیت حضور این نانوذرات در خاک است. مقادیر زیاد نانوذرات ممکن است اثر بازدارنده بر رشد گیاهان کشت شده در خاک های تحت تاثیر این نانوذرات داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف TiO2 NPs بر رشد سورگوم (Sorghum bicolor) در خاک و سرنوشت این نانوذرات در گیاه بود. بذرهای سورگوم در گلدان های پلاستیکی حاوی غلظت های مختلف این نانوذرات کاشته شد. سورگوم دارای توان تحمل حضور نانوذرات دی اکسید تیتانیوم در خاک بود، درحالی که افزودن غلظت های بیش تر آن (800 و 1000 میلی گرم در کیلوگرم خاک) بر جوانه زنی بذر و رشد گیاه اثر منفی داشت. نتایج نشان داد که غلظت تیتانیوم در اندام های سورگوم تحت تیمار با نانوذرات در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافته است. تجمع قابل توجهی از تیتانیوم در ریشه نسبت به اندام هوایی در همه تیمارها یافت شد. بیش ترین گنجایش انباشت زیستی کل تیتانیوم در سورگوم برابر با 21/32 میلی گرم در گلدان بود که در تیمارهای 500 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات به دست آمد. در این پژوهش سمیت مقادیر بیش تر TiO2 NPs در گیاهان مشاهده شد. نتایج نشان داد گیاه سورگوم از مقاومت قابل قبولی در حضور غلظت های کم تا متوسط این نانوذرات و نیز توان جذب زیاد این مواد برخوردار است، ولی کاربرد غلظت های زیاد TiO2 NPs به خاک آثار منفی بر شاخص های رشد سورگوم دارد. انتخاب و کاربرد مقادیر مناسب نانوذرات سبب افزایش توانایی استخراج گیاهی شده و هم از آثار منفی آن بر گیاهان آسیب دیده جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: استخراج گیاهی، پالایش محیط زیست، رشد گیاه، سمیت، نانوذرات
  • شهربانو وکیلی بسطام*، صدیقه زمانی صفحات 63-75

    یک پژوهش گلخانه ای در مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گرگان در پاییز-زمستان 1400 برای بررسی اثر سه محلول غذایی مختلف بر عملکرد و پارامترهای رشدی دو رقم کاهو در شرایط کشت هیدروپونیک با بستر جامد انجام شد. دو رقم مورد استفاده شامل دو رقم کاهوی معمولی محلی (Var1 و Var2) بودند. سه تیمار محلول غذایی از نظر غلظت سه عنصر نیتروژن (N)، پتاسیم (K) و کلسیم (Ca) تفاوت داشتند. محلول غذایی شاهد شامل 180 میلی گرم بر لیتر نیتروژن، 210 میلی گرم بر لیتر پتاسیم و 190 میلی گرم بر لیتر کلسیم بود. مقادیر غلظت این سه عنصر در محلول غذایی N2 به ترتیب 140، 150 و 140 میلی گرم بر لیتر و در محلول غذایی N3 به ترتیب 220، 270 و 220 میلی گرم بر لیتر بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار با دو فاکتور نوع رقم (دو رقم Var1 و Var2) و محلول غذایی (در سه سطح شاهد، N2 و N3) انجام شد. بر اساس نتایج، دو رقم تفاوت معنی داری از نظر وزن خشک و وزن تازه نداشتند اما دو رقم در سایر صفات مورفولوژیک با هم تفاوت داشتند. در بین تیمار های غذایی، محلول N3 وزن تازه بیش تری نسبت به سایر تیمارها (17/1 درصد بیش تر نسبت به تیمار N2 و 12/5 درصد بیش تر نسبت به شاهد) تولید کرد. کاربرد محلول غذایی N3 همچنین موجب افزایش صفات وزن خشک برگ (17/6 و 7/5 درصد)، تعداد برگ (12/7 و 17/0 درصد)، عرض برگ (9/1 و 1/5 درصد)، طول برگ (4/8 و 1/5- درصد (بدون تفاوت معنی دار))، وزن تازه ریشه (85/4 و 58/9 درصد)، و حجم ریشه (264/7 و 186/5 درصد) به ترتیب نسبت به محلول N2 و شاهد شده است. بنابراین محلول غذایی N3 با افزایش رشد اندام هوایی و ریشه گیاه می تواند برای تولید کاهو در کشت هیدروپونیک برای دستیابی به عملکرد بیشینه محصول مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد، تغذیه، نیتروژن، کشت بدون خاک
  • زهرا مجنونی هریس، رسول آذرمی*، علی اکبر شکوهیان، بهروز اسماعیل پور، علی شاهی قره لر صفحات 77-90

    کروم (Cr+6) یکی از فلزات سنگین است که می تواند فرآیندهای فیزیولوژیک را در گیاهان مختل کند. یکی از راه کارها برای تعدیل تنش فلزات سنگین، همزیستی ریشه گیاهان با قارچ های همزیست است. بنابراین به منظور بررسی تاثیر کروم و قارچ همزیست بر صفات رشدی و فیزیولوژیک کاهوبرگ قرمز (Lactuca sativa L. cv. Little Gem)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار به صورت سیستم آبکشت اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل عنصر سنگین کروم در سه سطح صفر، 3 و 15 میلی گرم در لیتر و قارچ های همزیست در چهار سطح شاهد، قارچ میکوریز Rhizophagus irregularis و قارچ Serendipita indica و ترکیب دو قارچ بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کروم در محلول غذایی، کلونیزاسیون قارچ با ریشه، وزن تازه برگ و ریشه، محتوای کلروفیل کل، طول ریشه، مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم به طور معنی داری کاهش یافت. اما افزایش غلظت کروم در محلول غذایی موجب افزایش محتوای آنتوسیانین، کربوهیدرات های محلول و مالون دی آلدیید شد. همزیستی قارچ های S.indica و R. irregularis با گیاهان تحت تنش کروم باعث افزایش معنی دار محتوای کلروفیل کل، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در مقایسه با گیاهان رشد یافته در تیمار کروم تنها و بدون قارچ های همزیست شد. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ های S. indica و R. irregularis در شرایط سمیت کروم منجر به بهبود رشد و صفات فیزیولوژیک و کاهش مقدار کروم در برگ کاهو شده و سبب تعدیل سمیت کروم شد.

    کلیدواژگان: قارچ همزیست، کاهو، کروم، هیدروپونیک، عنصر سنگین
|
  • H. Jafari, M. Moghaddam* Pages 1-16

    To investigate the effect of sodium selenate (Na2SeO4) and sodium selenite (Na2SeO3) on some morphological characteristics and nutrients concentration in peppermint, an experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. Different levels of sodium selenate and sodium selenite (0, 4, 8, and 12 mg l-1) were applied in soilless cultivation in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Then morphological traits and the concentrations of nutrients in the leaf were measured in the flowering stage. The results showed that the application of two forms of selenium at a concentration of 4 mg l-1 increased the growth traits in peppermint. The highest concentration of both salts decreased the plant growth. The results also showed that with increasing the concentration of selenite and sodium selenate, the selenium concentration increased, but the use of sodium selenate caused higher concentration of this element in the leaf. At a concentration of 4 mg l-1 selenium, the concentrations of macronutrients including nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium in the leaf increased by 43.7, 11.1, 3.2, 11.6, and 9.2%, respectively, compared to the control but were not significant. The highest nitrogen concentration was observed at the concentration of 4 mg l-1 sodium selenite 43.7% greater than the control. With increasing the concentration of selenium, except for molybdenum and manganese, the concentration of zinc, iron, boron, and copper increased. The highest concentrations of iron and boron were obtained at 12 mg l-1 sodium selenate, 60.2 and 25.7% greater compared to the control, respectively. The highest concentrations of zinc and copper measured at 12 mg l-1 sodium selenite were 63.3 and 40.6% greater than the control, respectively. In general, it is concluded that 4 mg l-1 of sodium selenate can be applied to improve the growth and nutritional condition of the peppermint.

    Keywords: Nutrient concentration, Root length, Selenium, Total biomass
  • T. Raiesi*, B. Moradi Pages 17-31

    The aim of this study was to evaluate the effects of three citrus rootstocks on some rhizospheric features including biological and chemical properties in a calcareous soil without and with phosphorus (P) addition. For this purpose, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Experimental factors included Thomson Navel orange (Citrus sinensis L. Osbeck.) grafted on Sour orange (SO), Swingle citrumelo (SC), or Troyer citrange (TC) rootstocks and two levels of P fertilizer application [with (100 mg-P kg-1 soil) and without P addition]. Eighteen months after planting seedlings in pots, plants were harvested and rhizosphere soils were separated and some biological properties including dissolved organic carbon (DOC), the population of fungi and bacteria, microbial biomass P (MBP), alkaline phosphatase (AlP) and acid phosphatase (AcP) activities and available P (Olsen-P), and P fractions (including the exchangeable; associated with Fe and Al oxides; associated with Ca compounds; and residual) were determined in the rhizosphere soils. In both P levels, DOC and population of fungi and bacteria were higher in Sour orange rhizosphere soil than other rootstocks (p<0.05). However, the lowest values of pH, AlP and MBP were found in Sour orange rhizosphere soil compared with other rootstocks (p<0.05). Olsen-P was lower in Sour orange rhizosphere soil than other rootstocks. Additionally, the results showed that the depletion or accumulation pattern of various fractions was under the rootstock and P-level control. The amounts of exchangeable P and P associated with Fe and Al oxides in the rhizosphere soils had been only influenced by the root activity of citrus rootstocks and P addition (p<0.05). However, citrus rootstocks did not have significant effect on P associated with Ca compounds and residual P and these two forms of P had been solely influenced by P addition. Based on the results, among the rootstock SO could improve P acquisition efficiency mainly by modifying biological conditions and chemical reactions in its root surroundings soil and altering P fractions in its rhizosphere soil.

    Keywords: Calcareous soil, Microbial population, Phosphorus forms, Sequential extraction
  • R. Yousefi*, M. Alihouri, H. Dialami Pages 33-46

    This research was conducted to investigate the effect of potassium sulfate application on some physiological characteristics of tissue culture-derived date palm plants under water stress conditions. The study was conducted as factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. After complete establishment of plants, potassium sulfate at five levels (zero, foliar application of 2 and 4 g L-1, soil application of 50 and 100 g for each plant) and then water stress at three levels (100, 80 and 60% of cumulative evaporation from Class A evaporation pan) were applied. The results showed that with the application of potassium sulfate at high levels of water stress, the chlorophyll index increased and ion leakage percentage decreased. In the third level of water stress without application of potassium, the chlorophyll index was recorded at 42.61, but with the soil application of 100 g potassium sulfate, the chlorophyll index significantly increased to 58.78. The ion leakage of 34.75% was also observed at the third level of water stress without the application of potassium sulfate, while with the application of 100 g potassium sulfate, it reduced significantly to 25.42%. The potassium concentration in leaves in the treatment without potassium application was 1.61%, while in the treatment with soil application of 100 g of potassium sulfate, the value of 1.88% was recorded with a significant increase. Overall, soil application of 100 g of water-soluble potassium sulfate for each plant had the best results in terms of the physiological responses of date palm plant in dealing with water stress conditions.

    Keywords: Chlorophyll index, Foliar application, Ion leakage, Soil application
  • A. Daryabeigi Zand*, A. Vaezi Heir Pages 47-61

    Titanium dioxide nanoparticles (TiO2 NPs) are being used widely for different purposes such as plant science and environmental remediation. Soil remediation using TiO2 NPs with the aim of minimizing their toxicity in plants requires sufficient knowledge about the fate of these nanoparticles in the soil. Excessive amounts of nanomaterials may pose inhibitory effects on the growth of plants cultivated in TiO2 NPs-affected soils. The main aim of this study was to investigate the effect of different levels of TiO2 NPs in soil on sorghum (Sorghum bicolor) growth and the fate of these nanoparticles in plants. Sorghum seeds were sown in plastic pots containing different concentrations of TiO2 NPs. Sorghum was found to be a tolerant plant species in the presence of TiO2 NPs in soil; however, addition of higher doses of TiO2 NPs (i.e., 800 and 1000 mg kg-1 soil) adversely affected seed germination and plant growth. Results indicated that the total titanium (Ti) contents in sorghum treated with nanoparticles increased compared to the control. Significantly higher accumulation of Ti in the root compared to the shoot of sorghum was observed in all of the treatments. Results indicated that the total Ti contents in the plants treated with TiO2 NPs were higher than those in control, with the highest Ti accumulation capacity of 21.32 mg per pot obtained in the soil treated with 500 mg kg-1 TiO2 NPs. Toxicity of higher doses of TiO2 NPs to the plants was observed in this study. The results showed that sorghum has an acceptable tolerance in the low to moderate concentrations of TiO2 NPs, whereas the high concentrations of these nanoparticles have inhibitory effects on the sorghum growth. Selection and application of proper doses of nanomaterials may prevent their negative effects on affected plants, while promoting the plant phytoextraction ability.

    Keywords: Environmental remediation, Phytoextraction, Plant growth, Nanoparticles, Toxicity
  • S. Vakili Bastam*, S. Zamani Pages 63-75

    A greenhouse research study was conducted at Golestan Agricultural Science and Natural Resources Research Center, Gorgan, in autumn and winter 2021, to investigate the effects of three different nutrient solutions on the yield and growth parameters of two local lettuce cultivars grown in solid growing media of hydroponic system. Two local lettuce cultivars (Var1 and Var2) were subjected to different nutrient solutions. Three nutrient solutions were different in nitrogen (N), potassium (K) and calcium (Ca) concentrations. The control nutrient solution consisted of concentrations 180, 210 and 190 mg L-1 for N, K and Ca. Corresponding concentrations were 140, 150 and 140 mg L-1, and 220, 270 and 220 mg L-1 for N2 and N3 nutrient solutions, respectively. The experiment was conducted as a factorial in completely randomized design with 3 replications and two factors of cultivar type (Var1 and Var2) and nutrient solution (control, N2 and N3). Based on the results, the fresh and dry weights were not significantly different between the two cultivars, but significant differences were observed for other traits. Among the nutrient solution treatments, the highest fresh weight was obtained in N3 nutrient solution (17.1 and 12.5% greater than N2 and control, respectively). Using N3 nutrient solution increased leaf dry weight (by 17.6 and 7.5%), leaf number (by 12.7 and 17.0%), leaf width (by 9.1 and 1.5%), leaf length [by 4.8 and -1.5% (not significant)], root fresh weight (by 85.4 and 58.9%), and root volume (by 264.7 and 186.5%) compared to N2 and control, respectively. Therefore, the N3 nutrient solution increased the shoot and root growth and can be suggested for maximum lettuce production in hydroponic culture.

    Keywords: Yield, Nutrition, Nitrogen, Soilless culture
  • Z. Majnooni Heris, R. Azarmi*, A. A. Shokouhian, B. Esmailpour, A. Shahi Gharalar Pages 77-90

    Chromium (Cr+6) is one of the heavy metals that can disrupt various physiological processes in plants. One of the strategies to moderate the heavy metals stress is the symbiosis of plant roots with symbiotic fungi. Therefore, in order to investigate the effect of chromium and symbiotic fungus on the growth and physiological characteristics of red lettuce (Lactuca sativa L. cv. Little Gem), a factorial experiment was carried out as factorial based on completely randomized design in four replications as a hydroponic culture. The experimental treatments included chromium in three levels of 0 3 and 15 mg L-1, and symbiotic fungi in four levels of control, Rhizophagus irregularis, Serendipita indica and R. irregularis + S. indica. The results showed that by increasing the concentration of Cr in  the nutrient solution, leaf and root fresh weights, total chlorophyll, root length, nitrogen, phosphorus and potassium decreased significantly. But increasing the concentration of chromium in the nutrient solution increased the content of leaf Cr, anthocyanine, soluble carbohydrates and malondialdehyde increased. The symbiotic relation of S. indica and R. irregularis with Cr-stressed plants showed a significant increase in root colonization percentage, total chlorophyll content, nitrogen, phosphorus and potassium compared with the plants grown under Cr treatment alone and without symbiotic fungi. The findings showed that the symbiosis of S. indica and R. irregularis fungi with lettuce under the Cr stress conditions led to the improvement of growth and physiological traits, reduced the content of leaf chromium and moderated the chromium toxicity.

    Keywords: Chromium, Symbiotic fungi, Lactuca sativa, Hydroponic, Heavy metal