فهرست مطالب

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا عبدالله صفحات 7-28

    پژوهش حاضر بنا بر تصریح قرآنی «هیچ چیز نیست مگر آن که گنجینه ‏های آن نزد ماست و آن را جز به اندازه ای معین فرو نمی فرستیم» (حجر:21) و «خداوند از فضل خویش به هر که بخواهد عطا می کند» (جمعه:4)، آفرینش های هنری غرب را از نظر مفهومی شایان تامل و تدبری دوباره می داند. آنچه در این مقاله مدنظر است بررسی ایده و مبنای نظری مکاتب هنری مدرن و نسبت آنها با رویکرد بیانی برخی مباحث قرآنی است. به عبارت دیگر پژوهش حاضر به این پرسش می پردازد که میان رویکردهای بیانی قرآن و روش های بازنمایی و بیانگری در مکاتب هنری مدرن چه نسبتی وجود دارد؟ منظور از مکاتب هنری مدرن در این پژوهش، برخی از مهم ترین مکاتب و جنبش هایی هستند که از اواخر قرن 19 تاکنون پدید آمده و بر دیگر جریانات هنری معاصر تاثیر گذاشته اند که عبارتند از: رمانتیسیسم، ناتورالیسم، رآلیسم، امپرسیونیسم، پوانتالیسم، سمبولیسم، اکسپرسیونیسم، کوبیسم، فوتوریسم، داداییسم، کانستراکتیویسم، سورآلیسم، هایپررآلیسم، هنر مفهومی، هنر مشارکتی/تعاملی، آبستراکتیویسم، مینیمالیسم، و دیکانستراکتیویسم (ساختارشکنی). این پژوهش ضمن آن که از نوع کیفی و اکتشافی است، به روش توصیفی-تحلیلی به نگارش درآمده و از چارچوب نظریه انتقادی متفکرانی چون دلوز و گتاری بهره برده است. بر اساس یافته های این پژوهش، میان شیوه بیانی برخی مباحث در قرآن کریم با رویکرد اتخاذ شده توسط مکاتب و جنبش های هنری مورد تحقیق، از حیث مفهوم، همخوانی و تشابه وجود دارد.

    کلیدواژگان: شیوه های بیانی در قرآن، مکاتب هنری مدرن، مفهوم به مثابه روش شناسی، مفاهیم سیار
  • مرتضی سلطانی صفحات 29-48

    نفوذ بیگانگان و دشمنان در سرزمین و فکر مسلمانان، سابقه‌ای به وسعت تاریخ اسلام دارد. از صدر اسلام تاکنون منافقان، اهل کتاب و سایر دشمنان دین در تلاش بوده‌اند تا به هر نحوی روزنه‌ای برای تحت‌تاثیر قرار دادن عقاید، فرهنگ، اقتصاد و... جامعه اسلامی بیابند. دشمنان، هنگامی که در خود توان رویارویی نظامی و مستقیم را نبینند، می‌کوشند از نقاط ضعف مسلمانان نهایت بهره را برده و در جهت مقاصد پلید خود بهترین استفاده را بنمایند. اصطلاحا، نفوذ دشمن بیشتر به تاکتیک‌های غیرمحسوس و پنهانی آن‌ها جهت اعمال توطیه خود اشاره دارد؛ قرآن کریم در این میان نگاهی ویژه به مسیله نفوذ و اقسام و انواع آن دارد. بررسی‌های صورت گرفته نشان داد که در قرآن کریم، استفاده از جاسوسان، روابط صمیمانه با بیگانگان، شایعه‌پراکنی، تبلیغات و القای شبهات، تبعید یا حذف فیزیکی رهبران دینی جامعه، ترور شخصیتی رهبران، اغفال مسلمانان از طریق تظاهر به دوستی، افشای اسرار مسلمانان، برداشت ناصحیح از فضایل اخلاقی، ایجاد تنگناهای اقتصادی، سوءاستفاده از چهره‌های موجه در جامعه، نافرمانی از دستورات رهبر جامعه، تخریب مراکز فرهنگی و نفوذ در آن‌ها، جنگ روانی و قرار دادن توده مردم در استضعاف فکری، کارآمدترین ابزارها و ترفندهای دشمن جهت نفوذ است که در این مقاله به‌تفصیل مستندات آن جمع‌آوری شده است.

    کلیدواژگان: نفوذ، نفوذی، دشمن شناسی، بیگانگان، توطئه، جنگ نرم
  • سینا آقائی صفحات 49-66

    در تفسیر علمی قرآن، آیاتی که جنبه اعجازی آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد، از اهمیت بیشتری برخوردارند. اعجاز قرآن، یکی از موضوعات مورد علاقه مفسران و پژوهشگران دینی در عصر حاضر است؛ زیرا به‌وسیله آن می‌توان حقانیت این دین الهی را به اثبات رساند. طرح مباحث دینی به خصوص اعجاز قرآن در کلاس درسی نیز می‌تواند کمک شایانی به جذب دانش‌آموزان به معارف دینی داشته باشد که خلاء چنین فعالیت‌هایی در منابع درسی محسوس است. تاکنون نکات علمی مختلفی از آیات قرآن کریم در ارتباط با مبحث خلقت انسان کشف‌شده است. در این مقاله پژوهشی براساس منابع کتابخانه‌ای، به مقایسه تطبیقی میان نظرات مفسران، لغویون و علم جنین‌شناسی حول آیه 189 سوره مبارکه اعراف پرداخته و با ذکر دلایل متقن، نشان داده می‌شود که قرآن با رازگویی، به نحوه دربرگرفتن تخمک توسط اسپرم‌ها، لقاح بین هسته آنها و تشکیل زیگوت اشاره‌کرده است. لازم به ذکر است از مطالب مرتبط با موضوع که در کتاب درسی زیست‌شناسی پایه یازدهم متوسطه دوم ذکرشده است، جهت تدریسی اثربخش و جذاب، استفاده کرده‌ایم تا بتوان به وسیله آن، دانش‌آموزان را با مفاهیم قرآنی آشنا نمود.

    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، اسپرم، تخمک، لقاح، کتاب درسی زیست شناسی پایه یازدهم
  • فاطمه فرهادیان صفحات 67-84

    روش‌های تربیتی یکی از بخش‌های مهم نظام تربیتی اسلامی هستندکه مربی با به کارگیری آن‌ها متربی را از وضع موجود، به وضع مطلوب می‌رساند.در این پژوهش تلاش شده با استفاده از روش تحلیل محتوا به استخراج مضامین روش های تربیت فرزند در سوره یوسف بپردازد که با توجه به ماهیت موضوع و محدودیت جامعه پژوهشی از نمونه گیری صرف نظر شد و کل جامعه تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.نتایج حاصل از پژوهش نشان داد روش های کنشی با 51% بیشترین فراوانی و روش های بینشی با 28% و روش های گرایشی با 21% کمترین فراوانی شده است. براساس یافته ها روش های تغافل و همانندسازی سهم بزرگی درکنش و پرورش فضایل و اصلاح رذایل متربی دارد و روش های محبت و تکریم روش موثرتری در ایجادگرایش برای رشد تربیتی فراهم می‌کند و روش های موعظه و تذکر نقش به سزایی در زمینه‌ی بینش سازی متربی دارد.مقوله‌ی تربیت از ابتدایی ترین و اساسی ترین نیازهای زندگی بشری است. در حوزه تعلیم و تربیت، به فعلیت درآوردن و پروردن استعدادهای درونی بالقوه موجود در یک شیء، تربیت نامیده می‌شود.انسان در پرتو تربیت صحیح است که به عنوان موجودی هدفمند به آرمان های خود می رسد. اتخاذ موثرترین روش‌های متناسب با رشد فرزند برای تامین نیازها و شکوفایی استعدادها لازم و ضروری است.فراهم می‌کند و روش های موعظه و تذکر نقش به سزایی در زمینه‌ی بینش سازی متربی دارد.

    کلیدواژگان: روش تربیتی، سوره ی یوسف، بینشی، گرایشی، کنشی
  • مصطفی کرمی پور، عادل ساریخانی صفحات 85-96

    یکی از مباحث عدالت بین نسلی، حقوق نسل های آینده است که به موجب آن مواهب الهی که از نسل قبل به نسل فعلی به ارث رسیده است، به نسل آینده منتقل گردد و هر نسلی حق استفاده از مواهب الهی را دارد بدین معنا که طبیعت و منابع موجود درآن متعلق به همه انسان ها و نسل ها است و برای برطرف کردن نیازهای آنان آفریده شده است و هیچ دلیلی مبنی بر تعلق مواهب الهی بر نسل فعلی و برتری آنان به نسل های آینده وجود نداردآیات قرآن کریم مشتمل بر آموزه های مهمی در این زمینه است و خطابات عام قرآنی مبنی بر اینکه آنچه در آسمان و زمین است متعلق به همه انسان ها در هر نسلی می باشد و بدلیل اینکه آیات الهی به صورت قضایای حقیقی بیان شده، علاوه بر نسل کنونی (موجودین)، شامل نسل آینده (معدومین) نیز می شود و بر ضرورت حفاظت از حقوق نسل های آینده و مواهب الهی تاکید دارد و در کنار توجه به بعد معنوی، بشریت را به رعایت حقوق نسل های آینده تشویق نموده و اصول و ضوابطی را برای حفاظت از این امر مقرر نموده است .

    کلیدواژگان: حقوق، نسل فعلی، نسل آینده، قرآن کریم
  • شهین نعلبندی گوی آغاج، معصومه قنبرپور صفحات 97-120

    در دنیای امروزی اراده یکی از عوامل کارایی در ابعاد مختلف زندگی است که مواجهه با چالش‌های ذهنی را زیاد کرده و باعث رشد و پیشرفت زندگی شخصی و کاری می‌شود. این موضوع یکی از موضوعات اساسی روان‌شناسی انسان‌گرا محسوب می‌شود که از آن برای تقویت خودآگاهی انسان استفاده می‌شود. از سوی دیگر مطالعه آیات قرآن نشان می‌دهد که شمار زیادی از آیات به اراده و راه‌های تقویت آن ارتباط دارند. در پژوهش حاضر سعی شده است که با روش تحلیلی - توصیفی و با مراجعه به آیات قرآن و نظریه روان‌شناسان مکتب انسان‌گرا راهکارهای لازم در امر تقویت اراده افراد بیان شود. از دیدگاه قرآن انسان اشرف مخلوقات خداست و با توانمندی‌های بی‌نهایت به‌سوی خداوند در حال حرکت است، استعدادهای انسانی فقط در مسیر تقرب الهی شکوفا می‌شوند لذا ازنظر قرآن عواملی چون تقوای الهی، جهاد، روزه، نماز، صبر، تزکیه نفس و... موجب تقویت اراده و حرکت انسان می‌شوند. حال اینکه در نظر راجرز محور اصلی برای پیشرفت و تقویت اراده خود فرد است، او و مازلو بر این باورند که سرشت آدمی نیک است به‌گونه‌ای که بدون راهنمایی دیگران می‌توانند رشد و ترقی کنند و اراده قوی داشته باشند. بر اساس نظریه ویکتورفرانکل عاملی که در تقویت اراده افراد بسیار نقش دارد، فناپذیر بودن آن‌هاست، باتوجه به این‌که فرد پایان مطلق دارد باید از تمام لحظه‌های زندگی‌اش نهایت بهره را ببرد و برای رسیدن به اهدافش تلاش کند.

    کلیدواژگان: قرآن، تقویت اراده، روان شناسی، انسان، راجرز، مازلو، ویکتورفرانکل
|
  • Zahra Abdollah Pages 7-28

    Accounting the Quranic explications “Naught is there but its treasuries are with Us, and We send it not down but in a known measure” (Al-Hejr: 21) and “That is the bounty of God; He gives it to whom He will”(Al-Jom’eh: 4), present paper regards Western art creations in virtue of “concept” worthy of reflection and reconsideration. It unearths the basic ideas and fundamental principles of modern art schools and explores their relation to the Holy Quran’s expressive approaches in reflecting intended issues. Thus, the question here would be “what is the correspondence between Quranic styles of representation and modes of expression in modern art schools?" We restrict ourselves to the influential Euro-American movements of late 19th to early 21st century influencing the contemporary art currents. The methodology of this qualitative and exploratory research is descriptive and analytical, and it benefits from critical theory of Deleuze and Guattari. The investigated schools and their related “concepts” include Romanticism, Naturalism, Realism, Impressionism, Pointillism, Symbolism, Expressionism, Cubism, Futurism, Dadaism, Constructivism, Surrealism, Hyperrealism, Conceptualism, Participative/Interactive art, Abstractionism, Minimalism, and Deconstructivism. According to this research, there is certain congruity and correspondence between Quranic expressive approaches and modern art school’s methods of expression or representation in virtue of “concept”.

    Keywords: Quranic expressive approaches, modern art schools, traveling concepts
  • morteza Soltani Pages 29-48

    The influence of foreigners and enemies in the land and thought of Muslims has precedents in the history of Islam. Since the beginning of Islam, hypocrites, people of the book and other enemies of religion have been trying to find an opening in any way to influence the beliefs, culture, economy, etc. of the Islamic society. Enemies, when they do not see in themselves the power of military and direct confrontation, try to take full advantage of the weak points of Muslims and make the best use of them for their nefarious purposes. In other words, the influence of the enemy mostly refers to their imperceptible and secret tactics to carry out their conspiracy, but in the meantime, the Holy Quran has dealt with the problem of influence and its types with a special look. The studies carried out showed that in the Holy Quran, the use of spies, intimate relations with foreigners, spreading rumors, propaganda and inducing suspicions, exile or physical removal of religious leaders of the society, assassination of leaders, deceiving Muslims by pretending to be friends, revealing the secrets of Muslims, Incorrect understanding of moral virtues, creating economic bottlenecks, abusing legitimate figures in society, disobeying the orders of the leader of society, destroying cultural centers and infiltrating them, psychological warfare and putting the masses of people in intellectual weakness are the most efficient tools and tricks of the enemy to It is an influence that is collected in detail in this article.

    Keywords: Infiltration, Infiltrator, Enmity, Aliens, Conspiracy, Soft War
  • Sina Aghaei Pages 49-66

    In the scientific interpretation of the Qur'an, the verses whose miraculous aspects are examined are more important. The miracle of the Quran is one of the favorite topics of commentators and religious researchers in the present era; Because by means of it, the truth of this divine religion can be proved. The presentation of religious topics, especially the miracles of the Qur'an, in the classroom can also be of great help in attracting students to religious education. So far, various scientific points from the verses of the Holy Quran have been discovered in connection with the topic of human creation. In this research article, based on library sources, a comparative comparison is made between the opinions of commentators, linguists and embryologists about verse 189 of Surah Al-A'raf, and using solid reasons, it is shown that the Quran tells a secret about the way in which the egg is contained by the sperms, fertilization between Their nucleus and zygote formation is mentioned. It should be mentioned that we have used the materials related to the subject mentioned in the 11th grade biology textbook for the purpose of effective and attractive teaching, so that students can be introduced to Quranic concepts through it.

    Keywords: Miracles of the Qur'an, sperm, Ovule, fertilization, 11th grade biology textbook
  • Fatemeh Farhadian Pages 67-84

    Educational methods are one of the most important parts of the Islamic educational system in which the instructor uses a translator from the current situation to the desired one.In this study, content analysis method was used to extract the themes of child-rearing methods in Surat Yusuf, which, due to the nature of the topic and the limitations of the research community, were removed from the sampling and the whole analytic community was studied.The results showed that cultivation methods with 51% had the highest frequency, field methods with 28% and insight methods with 21% had the least frequency.According to the findings, reflection and role playing methods play a major role in nurturing virtues and refining syntactic vices, and affection and reflection and role playing methods play a major role in nurturing virtues and refining syntactic vices, and affection and reverence methods provide more effective grounding for educational growth, and sermons and reminders play an important role in translational insigh reverence methods provide more reflection and role playing methods play a major role in nurturing virtues and refining syntactic vices, and affection and reverence methods provide more reflection and role playing methods play a major role in nurturing virtues and refining syntactic vices, and affection and reverence methods provide more effective grounding for educational growth, .

    Keywords: Educational Method, Yusuf Chapter, Cultivation, Background, Insight, Content Analysis
  • mostafa karamipour, adel sarikhani Pages 85-96

    One of the topics of intergenerational justice is the rights of the future generations, according to which the divine gifts that have been inherited from the previous generation to the current generation, are transferred to the future generation, and each generation has the right to use the divine gifts, which means that nature And the resources in it belong to all people and generations and were created to meet their needs, and there is no evidence that divine gifts belong to the current generation and their superiority to future generations. The verses of the Holy Qur'an contain important teachings in this field and general Qur'anic speeches stating that what is in the sky and the earth belongs to all humans in every generation and because the divine verses are expressed in the form of real cases, in addition to The current generation (the existing ones) includes the future generation (the extinct ones) and emphasizes the necessity of protecting the rights of future generations and divine gifts, and besides paying attention to the spiritual dimension, it encourages humanity to respect the rights of future generations and It has established principles and rules to protect this matter.

    Keywords: rights, current generation, future generation, Holy Quran
  • shahin nalbandi gooyaghaj, masoome ghanbarpoor Pages 97-120

    In today's world, willpower is one of the efficiency factors in different dimensions of life, which increases the exposure to mental challenges and causes the growth and development of personal and work life. This issue is considered one of the basic issues of humanistic psychology, which is used to strengthen human self-awareness. On the other hand, the study of the verses of the Quran shows that a large number of verses are related to the will and ways to strengthen it. In the current research, it has been tried to express the necessary solutions in the matter of strengthening people's will by the analytical-descriptive method and by referring to the verses of the Quran and the theory of psychologists of the humanist school. From the point of view of the Qur'an, man is the best of God's creations and is moving towards God with infinite capabilities. Human talents flourish only in the path of divine approach; Therefore, according to the Qur'an, factors such as divine piety, jihad, fasting, prayer, patience, self-cultivation, etc. strengthen human will and movement. But the humanist school only pays attention to the known human capabilities and takes steps to strengthen the will to reach those capabilities. According to the humanist school, things such as self-knowledge, positive indoctrination, goal setting, determination, decision-making power, and self-respect influence human will.

    Keywords: The Qur'an, Psychology, Willpower, Man, Rogers, Maslow, Viktor Frankl