فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علیرضا صالحی، مصطفی ابطحی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 7-24
    نگرش متفاوت فقهای عصر مشروطه نسبت به ماهیت دولت در عصر غیبت و تفاوت نقطه عزیمت آن ها از اصل اولیه عدم جواز تشکیل حکومت در عصر غیبت باعث اختلاف رویکرد درباره چگونگی تشکیل حکومت در دوران مشروطه و ارایه دو نوع مدل حکومتی توسط آنان گردید. مقاله حاضر در پاسخ به این سوال که رویکرد فقهای عصر مشروطه درباره ماهیت حکومت چه تاثیری بر فرآیند تشکیل و نهادینه سازی سلطنت مشروطه و به تبع آن بر فرآیند توسعه سیاسی در ایران معاصر داشته؟ با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در چارچوب مطالعات جامعه شناسی تاریخی تفسیری، معتقد است: عدم انسجام نظری فقهای عصر مشروطه در مواجهه با سلطنت مشروطه، به تدریج باعث ایجاد مرزبندی هایی در جامعه شد؛ به گونه ای که برخی تاسیس نهادهای جدید را مخالف موازین شرعی قلمداد کرده مبارزه با آن را واجب و در مقابل عده ای حفظ اساس اسلام را منوط به شکل گیری چنین نهادهایی دانسته، تلاش برای تشکیل آن ها را جهاد فی سبیل الله معرفی کردند. بر اساس یافته های این پژوهش، تقدس بخشی به رفتارهای سیاسی ذیل عناوین شرعی، لاجرم جامعه معاصر ایران را به سمت چندپارگی های اجتماعی، سیاسی و حقوقی سوق داد و حالتی متصلب به شکاف های ایجادشده داد؛ وضعیتی که باعث بروز درگیری های فیزیکی و حذف بسترهای گفتگوی مسالمت آمیز میان دو گروه حامیان و مخالفان حکومت مشروطه و ایجاد اختلال در روند نهادینه سازی سلطنت مشروطه به عنوان یکی از شاخص های حکومت قانون شد و به تبع آن فرآیند توسعه سیاسی در ایران معاصر را نیز تحت الشعاع قرار داد.
    کلیدواژگان: منازعات فقهی، سلطنت مشروطه، شکاف های اجتماعی، توسعه سیاسی، ایران معاصر
  • سید فریدالدین شهابی، بهرام منتظری*، سید حسن ملائکه صفحات 25-42

    سیاست دینی از آن دسته جستارهایی بوده که از دیرباز به ویژه در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در این زمینه، برخی معتقدند سیاست برای قرار گرفتن در گذرگاه راستین باید از آموزه های دینی پیروی کند. در این نوشتار برآنیم تا معیارهای سیاست دینی را از دیدگاه آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) مورد بررسی قرار دهیم. پرسش بنیادین رساله: از دیدگاه آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)، سیاست دینی دارای چه معیارهایی می باشد. چنین به نظر می رسد که سیاست برای گام نهادن در راه درست باید از آموزه های دینی چون دادگری، قانون مداری، آزادی و گزینش مردمی پیروی کند. ما همچنین سیاست دینی را در چارچوب بنیادهای هستی شناسی، شناخت شناسی و انسان شناسی مورد بررسی قرار داده و بدینگونه، معیارهای سیاست دینی را به خوبی مورد بررسی قرار می دهیم. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا بهره برده تا با واکاوی درونمایه اندیشه های آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) در زمینه سیاست دینی، معیارهای آن را به خوبی مورد بررسی دهیم. تحلیل محتوا یک پژوهش مشاهده ای و پژوهش تاریخی اسنادی به شمار آمده و از دید چیستی، پژوهشی کمی محسوب می شود. در روند پژوهش، به این نکته می رسیم که اگر ساز و کارهای نهاد سیاست با آموزه های دینی همسو شد، جامعه ای دلخواه در راستای آرمانهای الهی پدید می آید و همچنین زمینه رشد و شکوفایی در همه زمینه ها نیز فراهم می شود. مردم چنین جامعه ای نیز به آرمانهای خود دست پیدا کرده و به رشد و شکوفایی راستین می رسند.

    کلیدواژگان: دین، سیاست دینی، سکولار، مردم سالاری دینی، آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)
  • مسعود اسدی، فریدون اکبرزاده*، حسین کریمی فرد، علی حسین حسین زاده صفحات 43-63

    یکی از بنیادهای عقلانی فقهی که امام خمینی در گفتمان سیاسی خود آن را به صورت بارزی مورد توجه قرار داد مصلحت بود. امام خمینی به این موضوع توجه داشت که برای تداوم نظام سیاسی در جمهوری اسلامی، توجه به مصالح موجود در نظام سیاسی و جامعه، امری حیاتی است. از این رو، مواجهه با ابتلایات و اقتضایات جدید سیاسی، راه را برای استفاده از عنصر مصلحت، که در آن «خیر عمومی» نقش بارز و ویژه ای داشت، باز کرد. سیر تحول مقوله مصلحت، که با احکام حکومتی امام خمینی همراه بود برای گشودن گره های سیاسی و اجتماعی ای بود که تبدیل به «معضل» شده بود از این رو در بازنگری قانون اساسی، حل معضلات نظام، یکی از موارد مشورتی است که مجمع تشخیص مصلحت نظام به رهبری می دهد که بتواند با تامین مصالح کشور و جامعه آن ها را حل کند. دال مصلحت، در گفتمان جمهوری اسلامی، که تداوم گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی است، تا حد زیادی با عقل و عقلانیت دارای ارتباط وثیقی است. این مقاله روشن می کند که شکل گیری دال مصلحت دقیقا بر بنیاد مسیله قانون گذاری در جمهوری اسلامی بود. این موضوع، به صورت مستقیم، بر رابطه میان شرع و قانون استوار است.

    کلیدواژگان: مصلحت، امام خمینی، عقلانیت، قانون، حکم حکومتی
  • پریا مسیبی داریانی، صغری افکانه*، کورش پارسا معین، فتاح ناظم صفحات 65-83

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی به منظور جامعه پذیری سیاسی در دوران انقلاب اسلامی (مورد مطالعه: دانش آموزان رشته فنی و حرفه ای) انجام پذیرفت. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب زمان گرداوری داده، مقطعی و برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، توصیفی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل نخبگان سازمانی و دانشگاهی بودند و برای تعیین نمونه ، از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند استفاده شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان رشته فنی و حرفه ای در شهر تهران به تعداد 970 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 275 دانش آموز به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده های پژوهش در بخش کیفی از مصاحبه های نیمه ساختاریافته ودر بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها مورد تایید قرار گرفت. در بخش کمی با توجه به سوال های پژوهش از روش های کدگذاری نظری، همبستگی پیرسون، و آزمون تی تک نمونه ای بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد هدف، محتوا و ارزشیابی به عنوان ابعاد برنامه درسی جامعه پذیری سیاسی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، جامعه پذیری سیاسی، انقلاب اسلامی، چالش برانگیز
  • لیلا رهنما، نزهت نوحی*، مهری تلخابی، حیدر حسن لو صفحات 91-109

    پست مدرنیسم یکی از جنبش های مهم و تاثیرگذار چند دهه اخیر در بسیاری از رشته ها و حوزه های مطالعاتی مختلف ازجمله هنر، معماری، موسیقی، فیلم، ادبیات، جامعه شناسی، علوم ارتباطات، مد و فناوری است. پس از انقلاب اسلامی نیز به واسطه دگرگونی هایی که در عرصه های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایجاد شد، داستان های بسیاری با ویژگی های این مکتب نوشته شد که روایت غیرخطی و گسیخته یکی از ویژگی های اصلی آن هاست. نویسندگان معاصر ضمن تشکیک در الگوهای دهه های گذشته به دنبال یافتن شیوه هایی تازه در نگارش آثار خود بودند. رضا قاسمی نیز از نویسندگان برجسته پس از انقلاب در حوزه داستان نویسی پسامدرنیستی است که مهم ترین ویژگی آثار او به کارگیری نوعی خاص از روایتگری است که تاثیر زیادی بر دیگر عناصر داستان های وی نهاده است. هدف این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی به نگارش درآمده، بررسی مولفه های پست مدرنیستی و ویژگی های روایتگری در داستان های پسامدرنیستی و تاثیر شیوه روایت راوی بر روند وقوع حوادث داستان های قاسمی است، مولفه هایی همچون عدم قطعیت وابهام روایی، آشفتگی زمانی، از هم گسیختگی و قطعه قطعه شدگی، ابهام، روایت مدور که نشان می دهد این مفاهیم پسامدرنیستی در آثار او، ثمره ی فرایند طبیعی روایتی است که به آشفتگی ذهن انسان معاصر می پردازد. انسانی که خود منعکس کننده ی آشفتگی های جهان اطراف خود است. همچنین تلاش شده تا با تحلیل عناصر مبهم رمان، برخی از ابهامات، آشکار و رمزگشایی شود. این پژوهش نشان می دهد که درک این داستان ها بدون شناخت ویژگی های روایتگری راوی دشوار و ناممکن است.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، انقلاب، داستان نویسی، روایت، جامعه شناسی، رضا قاسمی
  • قادر عبدالعلی پور، یزدان فرخی، جواد کیانی* صفحات 105-129

    استمرار انقلاب اسلامی پس از 44 سال و پایبندی به آرمان های اولیه آن علی رغم دشمنی های متعدد نظام سلطه، نشان می دهد که ساختار و ماهیت انقلاب اسلامی دارای ویژگی ها و شاخص های منحصر به فردی است که توانسته این مسیر دشوار را طی نماید. هدف از نگارش این مقاله ارایه الگوی ارزش های بنیادین «سیر تکوین انقلاب اسلامی» بر اساس گفتمان امام راحل و مقام معظم رهبری است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به روش کیف ی (تحلیل گفتمان) انجام گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش را کلیه بیانات مرتبط با سیرتکوین انقلاب اسلامی که بیانگر اندیشه ها و تدابیر حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) می باشد. تجزیه و تحلیل داده ‏های به دست آمده با استفاده از نرم ‏افزار MAXQDA انجام شده است. یافته های حاصل از تحلیل اندیشه ها، آرا، نظرات، رهنمودها و تدابیر حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نشان داد در فرایند سیر تکوین انقلاب اسلامی بایستی تعداد 4 بعد، 24 مولفه و 120شاخص (مفهوم) در حوزه ارزش های بنیادین برای انقلاب مدنظر باشد. نتایج به دست آمده نشان داد، ابعاد موثر در سیر تکوین انقلاب اسلامی بر اساس اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، در قالب ارزش های بنیادین می‏توانند در چهار بعد اسلامیت، جمهوریت، استقلال و آزادی قرار گیرد. خروجی پژوهش منجربه ترسیم الگوی راهبردی «سیر تکوین انقلاب اسلامی» بر اساس نظرات و تدابیر حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) شد که این الگو می تواند به عنوان یک مدلی جامع و مناسب برای یک انقلاب مردمی مدنظر قرار گیرد .

    کلیدواژگان: امام خمینی، مقام معظم رهبری، انقلاب اسلامی، ارزش های بنیادین
  • سید محمدرضا مرندی، فاطمه صفدری* صفحات 111-139

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که آیت الله بهشتی معتقد به نظامی با عنوان امت و امامت بوده است که رهبری آن در عصر حضور بر عهده معصوم و در عصر غیبت بر عهده ولی فقیه می باشد. ولی فقیه در عصر غیبت باید علاوه بر دارا بودن شرایط مذکور در نصوص شرعی، مورد قبول و پذیرش امت نیز قرار گیرد. بهترین شیوه انتخاب رهبر یا همان ولی فقیه در عصر غیبت از دیدگاه آیت الله بهشتی، انتخابات دو درجه ای است، به گونه ای که برای احراز صفاتی چون فقاهت و عدالت که مشترک بین شرایط مرجع تقلید و ولی فقیه است، می توان به شیوه انتخاب مرجع تقلید در رساله های عملیه، مراجعه کرد اما برای احراز توانایی مدیریت، شجاعت، تدبیر و آگاهی از شرایط زمانه، نیاز به توسل به خبره در امور مذکور برای تشخیص، وجود دارد که با انتخابات دو درجه ای این مقصود حاصل می گردد. مشروعیت حکومت ولی فقیه در عصر غیبت از نظر آیت الله بهشتی، بر مبنای نظریه انتخابی ولایتی است که طبق آن برای احراز مشروعیت در رهبری، علاوه بر وجود صفت فقاهت و عدالت به عنوان حق الله در او، پذیرش مردم نیز به عنوان حق الناس ضروری است و این دو شرط در کنار پذیرش مردم لازم الجمع اند و در صورت نبود هر یکی از آن دو، مشروعیت نظام سیاسی تکمیل نمی گردد. مقاله مذکور بر اساس روش توصیفی تحلیلی نگارش و در گرد آوری اطلاعات آن از روش کتابخانه ای استفاده شده است

    کلیدواژگان: نظام سیاسی، ولایت فقیه، آیت الله بهشتی، امت، امامت، مشروعیت
  • غلامعلی سلیمانی* صفحات 131-146
    مسیله «ماهیت انسان» نقطه شروع بسیاری از مباحث نظری و فلسفی است. در مطالعات انسان شناختی می توان از دو گونه متفاوت از انسان آرمانی یعنی «انسان اقتصادی» و «انسان جهادی» سخن گفت. در انسان اقتصادی به طور کلی انسان؛ بازیگری خردمند، منفعت جو، خودپرست، بهینه خواه، محاسبه گر و هدف محور تلقی می شود. به تاسی از اقتصادانان مکتب کلاسیک که نقش پررنگی در صورتبندی انسان اقتصادی داشتند، اصل سودمندی و اصالت نفع شخصی مبنای کنش و رفتار انسان دانسته می شود و اینکه انسان ها به طور طبیعی در جستجوی تمتع بیشتر با کوشش کمتر هستند. در حالیکه انسان اقتصادی مدعی توصیفی واقعی، عینی و جهانشمول از انسان است و فراتر از این حتی نیات همنوع خواهانه، خیرخواهانه و یاریگرانه را نیز از منظر نفع شخصی توضیح می دهد، به نظر می رسد کلان روایت انسان اقتصادی قادر به توضیح رفتار انسان در همه زمان ها و مکان ها نیست و با رفتار واقعی انسان فاصله زیادی دارد. برخلاف چنین مفروضاتی با گونه ای دیگر از انسان مواجه هستیم که همنوع خواهی، ایثار، حق طلبی، از خودگذشتگی، خیرخواهی، انصاف، حق شناسی، غمخواری، اخلاق مداری، معنویت گرایی، تکلیف گرایی و رضایتمندی الهی از ویژگی های او محسوب می شود. با عنایت به این مساله پژوهش پیش رو در تلاش است با بهره گیری از روش مقایسه ای، ضمن به چالش کشیدن مفروضات انسان اقتصادی، بر ناتوانی این مدل آرمانی در فهم ماهیت پیچیده انسان صحه گذاشته و زمینه را برای طرح مدل آرمانی انسان جهادی فراهم کند. انقلاب اسلامی را می توان دمیدن روح متفاوتی به کلان روایت انسان اقتصادی و ظهور و بروز انسان جهادی دانست.
    کلیدواژگان: نوع آرمانی، انسان اقتصادی، انسان جهادی، فطرت، غریزه، عقلانیت ابزاری، عقلانیت موسع
  • اصغر عالمیان، مسعود راعی*، غلامحسین مسعود صفحات 147-170
    انقلاب اسلامی ایران، نهضتی مردمی اسلامی است که اهداف مهمی را برای پیشرفت انسان و جامعه دنبال می کند. گرایش به تبعیض طبقاتی می تواند هستی پذیری برخی از مقاصد متعالی جمهوری اسلامی را با چالش مواجه کند. تمایل به تجمل گرایی، در لایه هایی از صاحبان قدرت، می تواند نوعی از حکمرانی غیر علوی را به نمایش گذارد و مشی غیر الهی و غیر مردمی این سبک از رفتار قادر است مشکلاتی را در مسیر تحقق اهداف انقلاب اسلامی ایجاد کند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بررسی دیدگاه ها، سعی در بازشناسی آسیب های گرایش به تبعیض طبقاتی دارد. ارایه تعریفی مشخص از اشرافیت و کاوش راهی برای رفع این آفت و اجتناب از آن؛ از گذرگاه فرهنگ سازی عمومی، توسعه نظارت مردمی و رسانه ای و جایگیری عنصر ساده زیستی، به عنوان یکی از مولفه های اصلی برای حضور در سمتهای جمهوری اسلامی، از جمله اهداف این پژوهش است. ضعف عملکرد نهادهای متولی ازجمله قوه مقننه، قوه مجریه، قوه قضاییه و نهادهای حاکم و همچنین دخالت افراد ذینفوذ و جناح های سیاسی در امر برخورد با تبعیض طبقاتی و اکتفای صرف به سخنرانی، از مهمترین علل رشد تبعیض طبقاتی در جمهوری اسلامی است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، تبعیض طبقاتی، عدالت اجتماعی، فساد، امنیت ملی
  • خسرو آرام، علیرضا رضایی، عباس صالحی صفحات 171-196

    تونس اولین کشوری بود که در سال 2010موج جدید بیداری اسلامی در منطقه آن آغاز شد و با کنار زدن بن علی از حکومت، موج جدیدی از تحولات منطقه تحت عنوان مبارزه علیه استبداد و دموکراسی خواهی را رقم زد. درواقع مهمترین خواسته‏های مردم در این دوره از بیداری اسلامی؛ دموکراسی خواهی و از میان برداشتن استبداد و دیکتاتوری بود، که در مشابهت با انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه 1357 می باشد. مهمترین پرسش عبارت است ازاینکه: موج بیداری اسلامی(2011) در پی دموکراسی خواهی متاثر از نیروهای مختلف در کشور تونس چه نتایجی به دنبال داشته است؟ در این مقاله با تاکید بر زمینه های بیداری اسلامی در تونس، بررسی روند دموکراسی خواهی و تحقق آن متاثر از نیروها و جریانات مختلف اسلامی و سکولار در تونس و البته تاثیرپذیری آن از انقلاب اسلامی ایران مورد نظر می‏باشد. یافته‏های مقاله نشان می‏دهد، موج بیداری اسلامی و دموکراسی خواهی در تونس با رهبری حزب النهضه متاثر از انقلاب اسلامی ایران نسبت به سایر کشورها، نتایج بهتری در ایجاد جامعه ای متکثر و انزوای استبداد به دنبال داشته و هرچند آهسته اما دست یابی به دموکراسی در این کشور چشم‏انداز مناسب تری دارد. بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و رجوع به منابع کتابخانه ای و اسنادی در این مقاله برای نگارش مطالب استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تونس، بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، دموکراسی خواهی، حزب النهضه
  • محرمعلی عرفانی، مالک ذوالقدر، مهدی خوشخطی صفحات 197-221

    جنبش اتنیسیسم (به معنی مطالبه محوری و حق‌خواهی دربرابر اتنوسنتریسم گروه قومی مسلط در ایران) در قالب ملی گرایی ترکی بخش مهمی از حیات سیاسی در آذربایجان را رقم می زند. در این جستار سعی بر این است تازمینه ها، علل و ریشه های سیاسی شدن تفاوت های فرهنگی، نژادی، زبانی و منطقه‌ ای در آذربایجان کنونی؛ مخصوصا از زمان وقوع انقلاب اسلامی تاکنون– در «رهیافت مدرن» درباره قومیت و ملی گرایی رابیابیم. برای تبیین جریان های سیاسی قومی - ملی یا تحلیل قوم گرایی در آذربایجان، یکی از نظریه‌ های مدل علمی مایکل هشتر یعنی؛ تاثیر گزینش حسابگرانه و عقلانی (با تبیین غیرساختاری) به کار گرفته می شود. نتایج حاصله در این مقاله تاثیر مستقیم شاخص ها و متغیرهای برآمده از نظریه «انتخاب عقلانی» یا «اصل موازنه فایده» مدل مایکل هشتر در ظهور و تداوم «قوم گرایی» و «ناسیونالیسم در آذربایجان» در سده اخیر را به طور آشکار نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: موازنه فایده، قوم گرایی، ناسیونالیسم، عوامل سازمانی، موقعیت سیاسی
  • فاطمه السادات قریشی محمدی صفحات 223-246

    فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به حقوق ملت اختصاص دارد. بررسی فصل سوم قانون اساسی از منظر جامعه شناسی سیاسی مورد توجه قرار نگرفته است. سوال اساسی که در این مقاله مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که حقوق ملت در فصل سوم قانون اساسی چه حقوقی را با توجه به اسناد بین المللی حقوق بشری شامل شده و مهم تر این که زمینه های سیاسی اجتماعی آن چه بوده است؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته است. یافته ها حاکی است آن چه در فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده با اسناد حقوق بشری در این خصوص هم خوانی دارد هر چند برخی از این حقوق با محدودیت های مواجه است. قانون گذار در فصل سوم، آزادی افراد را تا آن حد که به حقوق و آزادی دیگران، نظم عمومی و مبانی اسلامی ضرر نرساند، مورد تاکید قرار داده است. از منظر جامعه شناسی سیاسی نیز باید ریشه های فصل سوم قانون اساسی را باید در تحولات آزادی خواهانه انقلاب مشروطه و آزادی خواهی در این دوره جستجو کرد. زیرا آن چه در فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است در قانون اساسی مشروطه گنجانده شده بود. البته باید به مطالبات مردم در زمینه آزادی در دوره پهلوی که در شعار استقلال آزادی جمهوری اسلامی متجلی شده بود باید اشاره کرد. اندیشه های آزادی خواهانه اسلام فقاهتی اندیشمندانی چون شهید بهشتی و شهید مطهری و اسلام لیبرال که دکتر بازرگان نماینده آن بودند در توجه به آزادی های فردی و عمومی در فصل سوم قانون اساسی بسیار تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: فصل سوم قانون اساسی، حقوق ملت، جمهوری اسلامی ایران، اسناد حقوق بشری، مشروطه، اسلام فقاهتی
  • سارا رستمی صفحات 247-266

    آزادی های فردی و اجتماعی بخش مهمی از موازین حقوق بشری را تشکیل می دهد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به مصادیق مختلفی از حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی پرداخته شده است. هدف مقاله حاضر بررسی این سوال مهم است که زمینه های جامعه شناختی آزادی های فردی و اجتماعی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دلایل جامعه شناسی محدودیت های این آزادی ها کدام است؟ مقاله پیش رو توصیفی تحلیلی است و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. یافته ها بر این امر دلالت دارد که تحولات انقلاب مشروطه و تصریح آزادی های فردی و اجتماعی در متمم قانون اساسی مشروطه از زمینه های جامعه شناختی آزادی های فردی و اجتماعی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. این دوره که درنتیجه عوامل مختلف از جمله تعامل ایران با دنیای خارج منجر به اقدامات مهمی در راستای محدودکردن قدرت پادشاه بود، هم زمان خواست و اراده عمومی شامل حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: جامعه شناختی، اراده، آزادی های فردی و اجتماعی، حقوق، قانون اساسی
|
  • Alireza Salehi, Mostafa Abtahi *, Abolghasem Taheri Pages 7-24
    The different viewpoints of the jurists of the constitutional era, regarding the nature of the government during the absence and the difference in their starting point from the basic principle of the inadmissibility of forming a government, caused a difference in the way the government was formed. This article is in response to the question that the approach of these jurists about the nature of government had an effect on the process of formation of constitutional monarchy. Using the descriptive-analytical method in the framework of interpretive historical sociology studies, the article believes: the lack of theoretical coherence of the jurists of the constitutional era in the face of the constitutional monarchy, gradually created boundaries in the society; In such a way that some considered the establishment of new institutions to be against the Shariah standards and to fight against it, and some believed that the preservation of the foundations of Islam depended on the establishment of such institutions. According to the findings of this research, the sanctification of political behavior under Sharia titles led the society towards social, political and legal gaps and gave a stable state to the created gaps. A situation that caused the removal of platforms for peaceful dialogue between the two groups of supporters and opponents and created disruptions in the process of institutionalizing constitutional monarchy as one of the indicators of the rule of law and overshadowed the process of political development in contemporary Iran.
    Keywords: Constitutional foghaha, Constitutional Government, Social gaps, Political Development, contemporary Iran
  • Sayyed Faridodin Shahabi, Bahram Montazeri *, Hassan Malaekeh Pages 25-42

    Religious politics is one of the categories that has long been investigated in nations, especially Iran. In this connection, some argue that for politics to be on the proper path, it should follow religious teachings. This article investigates the criteria of religious politics from the perspective of Ayatollah Khamenei. The main question is: Which criteria are used to characterize religious politics from the view of Ayatollah Khamenei? Here, politics appears to follow such religious teachings as justice, laws, freedom, and popular choices to take steps into the proper path. We also investigate religious politics within the framework of ontological, cognitive, and humane foundations and thus examine the criteria of religious politics accordingly. This article uses content analysis to explore the thinking vision of Ayatollah Khamenei in the area of religious politics and its criteria. Content analysis is used for observational and document-based-historical research, which falls under quantitative research in terms of what it means to be. Throughout the research, we found that if the mechanisms of the political institution are aligned with religious teachings, a desirable society appears that fulfills divine ideals, thereby laying the ground for the prosperity and development of the nation in all domains. People of this society will also achieve their ideals and fulfill true prosperity and development.

    Keywords: religion, religious politics, Religious Democracy, secularism, Ayatollah Khamenei
  • Masoud Asadi, Ferydoun Akbarzade *, Hossein Karimi Fard, Ali Hossein Hosseinzadeh Pages 43-63

    One of the rational foundations of jurisprudence that Imam Khomeini highlighted in his political discourse was expediency. Imam Khomeini paid attention to the fact that for the continuation of the political system in the Islamic Republic, it is vital to pay attention to the interests of the political system and society. Therefore, facing new political challenges and conditions opened the way for the use of the element of expediency, in which "public good" played a prominent and special role. The evolution of the category of expediency, which was accompanied by the rulings of Imam Khomeini, was to open political and social knots that had become "problems". Therefore, in the revision of the constitution, solving the problems of the system is one of the consultative matters that the Expediency Council He gives a leader who can solve them by securing the interests of the country and society. The sign of expediency, in the discourse of the Islamic Republic, which is the continuation of the discourse of political jurisprudence, is closely related to reason and rationality. This article clarifies that the formation of expediency was precisely based on the issue of legislation in the Islamic Republic. This issue is directly based on the relationship between Sharia and law.

    Keywords: expediency, Imam Khomeini, rationality, Law, government order
  • Priya Mosayebi Dariani, Soghra Afkaneh *, Koroush Parsa Moein, Fattah Nazem Pages 65-83

    The present research was carried out with the aim of designing and validating a curriculum model for political socialization during the Islamic Revolution (case study: technical and professional students). research method according to the purpose, applied; according to the type of data, mixed (qualitative-quantitative) of the exploratory type; According to the time of data collection, it was cross-sectional and according to the method of data collection or the nature and method of the research, it was descriptive. The statistical population of the qualitative part of the research included organizational and academic elites, and non-random sampling method was used to determine the sample. The second group of the statistical population of this research included all the students of technical and professional fields in Tehran, numbering 970 people, and using Cochran's formula and stratified random sampling method, 275 students were selected as the sample size. . To collect research data, semi-structured interviews were used in the qualitative part, and researcher-made questionnaires were used in the quantitative part. The validity and reliability of the instruments were confirmed. In the quantitative part, according to the research questions, theoretical coding methods, Pearson correlation, and sample t-test were used. The results of the research showed that the dimensions of goal, content and evaluation were identified as the dimensions of the political socialization curriculum.

    Keywords: Curriculum, Political Socialization, Islamic Revolution, challenging
  • Leila Rahnema, Nozhat Noohi *, Mehri Talkhabi, Heydar Hasanlou Pages 91-109

    Postmodernism is one of the most important and influential movements of the last few decades in many disciplines and fields of study, including art, architecture, music, film, literature, sociology, communication sciences, fashion and technology. After the Islamic revolution, due to the changes that took place in the social, cultural and political fields, many stories were written based on postmodernism that one of their main characteristics is the non-linear and disjointed narrative. While doubting the patterns of the past decades, contemporary writers sought to find new ways of writing their works. Reza Ghasemi is also one of the prominent writers after the revolution in the field of fiction writing, and the most important feature of his works is the use of a special type of narration that has had a great impact on other elements of his stories. The purpose of this research, which was written based on a descriptive and analytical method, is to investigate the characteristics of narration in postmodernist stories and the effect of the narrator's narration on the process of events in Ghasemi's stories. Also, an attempt was made to reveal and decipher some ambiguities by analyzing the ambiguous elements of the novel. This research shows that it is difficult and impossible to understand these stories without knowing the characteristics of the narrator.

    Keywords: postmodernism, Revolution, story writing, narrative, Sociology, Reza Ghasemi
  • Sayyed MohammadReza Marandi, Fateme Safdari * Pages 111-139

    The findings of the research indicate that Ayatollah Beheshti believed in a system called ummah and imamate, whose leadership is the responsibility of the innocent in the age of presence and the guardian of the jurist in the age of absence. But a jurist in the age of occultation must be accepted by the Ummah in addition to having the conditions mentioned in the Shari'i texts. ]n order to verify the management ability, courage, resourcefulness and awareness of the current conditions, there is a need to appeal to an expert in the aforementioned matters to recognize that this goal is achieved with two-level elections. According to Ayatollah Beheshti, the legitimacy of the ruling of the jurisprudence in the age of absenteeism is based on the selection theory of the province, according to which, in order to achieve legitimacy in leadership, in addition to the existence of jurisprudence and justice as the right of Allah in him, it is also necessary to accept the people as the right of people. These two conditions are necessary in addition to the acceptance of the people, and in the absence of any one of them, the legitimacy of the political system will not be completed. The mentioned article was written based on the analytical descriptive method and the library method was used to collect its information.

    Keywords: Velayat Faqih, Ayatollah Beheshti, Ummah, Imamat, legitimacy, political system
  • Gholamali Soleimani * Pages 131-146
  • Asghar Alemian, Masoud Raei *, Gholamhossein Masoud Pages 147-170
    The Islamic Revolution is a public-Islamic movement that follows important goals for the progress of man and society. The tendency toward class discrimination can challenge the entity of some supreme purposes of the Islamic Republic. The inclination to luxury orientation among some layers of authorities can demonstrate a type of non-Alavi ruling and the non-divine and non-popular policy of this behavior style can create some problems for the realization of the Islamic Revolution’s objectives. The present study aims to recognize the harms of the tendency toward class discrimination using a descriptive-analytical method and reviewing the available opinions. Provision of a specific definition of aristocracy and exploration of a way to obviate and avoid this defect through a public culturalization and development of the public and media supervision as well as the infusing the element of simple lifestyle as one of the main components to get any position in the Islamic Republic, are among the objectives of the present study. The weak performance of the responsible institutions, such as the legislature, the executive, the judiciary, and the governing institutions, as well as the involvement of influential people and political factions in fighting against class discrimination, and mere reliance on speeches, are among the most important causes of the growth of class discrimination in the Islamic Republic.
    Keywords: Islamic Republic, class discrimination, Social Justice, Corruption, National Security
  • khosro aram, alireza rezaei, abas salehi Pages 171-196

    Tunisia was the first country in which a new wave of Islamic awakening began in its region in 2010, and with the removal of Ben Ali from the government, it marked a new wave of developments in the region under the name of fighting against tyranny and seeking democracy. In fact, the most important demands of the people in this period of Islamic awakening; It was the desire for democracy and the removal of tyranny and dictatorship, which is similar to the Iranian Islamic Revolution in February 1357. The most important question is: What were the results of the wave of Islamic awakening (2011) following the demand for democracy influenced by various forces in Tunisia? And its realization is affected by various Islamic and secular forces and currents in Tunisia, and of course its influence by the Islamic Revolution of Iran is desired (goal). The findings of the article show that the wave of Islamic awakening and democratization in Tunisia with the leadership of Hezb-al-Nehza influenced by the Islamic Revolution of Iran has had better results in creating a pluralistic society and the isolation of tyranny than in other countries. Searching for democracy in this country has a more suitable perspective (findings). Using the analytical descriptive method and referring to library and documentary sources is used in this article to write the content (method).

    Keywords: Tunisia, Islamic awakening, Islamic revolution of Iran, democracy, Hezb-al-Nehza
  • moharamali erfani, malek zolghadr, Mehdi Khoshkhatti Pages 197-221

    The ethnocentric movement (meaning centralism and right-seeking against the ethnocentrism of the dominant ethnic group in Iran) in the form of Turkish nationalism forms an important part of political life in Azerbaijan. In this article, we try to find out the reasons, causes and roots of politicization of cultural, racial, linguistic and regional differences in present-day Azerbaijan; Especially since the Islamic Revolution - in the "modern approach" to ethnicity and nationalism. the ethnic-national political currents or the analysis of ethnicity in Azerbaijan, one of the theories of Michael Hechter's scientific model is: The effect of arithmetic and rational selection (with non-structural explanation) is used. The results of this article show the direct effect of the indicators and variables derived from the theory of "rational choice" or "principle of balance of benefit" of Hechter's model on the emergence and continuation of "ethnicism" and "nationalism in Azerbaijan" in the last century. The ethnocentric movement (meaning centralism and right-seeking against the ethnocentrism of the dominant ethnic group in Iran) in the form of Turkish nationalism forms an important part of political life in Azerbaijan. In this article, we try to find out the reasons, causes and roots of politicization of cultural, racial, linguistic and regional differences in present-day Azerbaijan; Especially since the Islamic Revolution - in the "modern approach" to ethnicity and nationalism. the ethnic-national political currents or the analysis of ethnicity in Azerbaijan, one of the theories of Michael Hechter's scientific model is,

    Keywords: Balance of benefit, Ethnicism, Nationalism, Organizational factors, Political Situation
  • Fateme Sadat Ghoreishi Mohammadi Pages 223-246

    The third chapter of the Constitution of the Islamic Republic of Iran is devoted to the rights of the nation. The study of the third chapter of the constitution has not been considered from the point of view of political sociology. The basic question raised and analyzed in this article is what rights of the nation are included in the third chapter of the constitution according to the international human rights documents and more importantly, what are the political and social contexts. Is? The present article is descriptive and analytical and has investigated the mentioned topic using a library method. The findings indicate that what is proposed in the third chapter of the Constitution of the Islamic Republic of Iran is consistent with the human rights documents in this regard, although some of these rights face limitations. In the third chapter, the legislator has emphasized the freedom of individuals to the extent that it does not harm the rights and freedom of others, public order and Islamic principles. From the point of view of political sociology, the roots of the third chapter of the constitution should be sought in the libertarian developments of the constitutional revolution and libertarianism in this period. Because what is mentioned in the third chapter of the Constitution of the Islamic Republic of Iran was included in the Constitution. Of course, it is necessary to mention the people's demands for freedom during the Pahlavi period, which was manifested in the slogan of independence and freedom.

    Keywords: Chapter 3 of the Constitution, Nation', s Rights, Islamic Republic of Iran, Human Rights Documents, Constitution, Jurisprudence Islam
  • Sara Rostami Pages 247-266

    Individual and social freedoms form an important part of human rights standards. In the Constitution of the Islamic Republic of Iran, various examples of individual and social rights and freedoms have been discussed. The purpose of this article is to examine this important question: What are the sociological grounds of individual and social freedoms in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and the sociological reasons for the limitations of these freedoms? The following article is descriptive and analytical and has investigated the mentioned question using the library method. The findings indicate that the developments of the constitutional revolution and the specification of individual and social freedoms in the constitutional amendment are among the sociological fields of individual and social freedoms in the constitution of the Islamic Republic of Iran. During this period, as a result of various factors, including Iran's interaction with the outside world, important measures were taken to limit the king's power, and at the same time, the public's desire and will, including individual and social rights and freedoms, were taken into consideration.

    Keywords: sociological, volition, individual, social freedoms, rights, constitution