فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1401)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • گیتی کریم* صفحات 1-7
    ریزپلاستیک ها به عنوان آلاینده های نوظهور محیط زیست شناخته می شوند که بر حسب منبع تولید، به ریزپلاستیک های اولیه و ثانویه طبقه بندی می شوند. شکل، اندازه و رنگ در بین سایر ویژگی ها، از دیگر مختصات آن هاست که توانایی این مواد را برای دستیابی به زنجیره غذایی و خطرات ناشی از آن تعیین می کند. در حالی که اثرات زیست محیطی ریزپلاستیک ها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است، بررسی میزان خطرات ناشی از در معرض قرار گرفتن انسان به غذاهای آلوده به ریزپلاستیک ها هنوز به طور کامل ارزیابی نشده است. هدف از بررسی حاضر مرور اجمالی اطلاعات و دانش کنونی در مورد وجود ریزپلاستیک ها در مواد غذایی و نوشیدنی و اثر سوء آن ها بر موجودات زنده و انسان است. محققین داده های موجود را نه تنها ناکافی، بلکه سیوال برانگیز و مبهم می دانند؛ زیرا یک روش کمی، استاندارد و واحد برای اندازه گیری وجود ندارد. در بین مواد غذایی، سخت پوستان، نرم تنان، ماهی ها، آب و نمک به عنوان منابع شناخته شده آلوده به ریزپلاستیک ها هستند که برای سلامت انسان خطرآفرین شناسایی شده اند. لذا علاوه بر مطالعه روی آلودگی سایر انواع مواد غذایی، ضروری است روش های تشخیص استانداردسازی شوند. هم چنین راه های کاهش ورود یا حذف این مواد از منابع آبی و غذایی مورد توجه و بررسی های بیش از بیش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریزپلاستیک ها، آب، مواد غذایی، محیط زیست
  • مسعود پرانداخته، مسلم نیریز نقدهی* صفحات 9-21
    بروسلوز از بیماری های باکتریایی زیونوتیک مهم در انسان و حیوانات مهره دار است. باکتری های اسید لاکتیک و ترکیبات تولیدی آن ها به عنوان عوامل کنترل زیستی بالقوه در تشکیل بیوفیلم مطرح شده اند. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات پالیده عاری از سلول (CFS) لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس روی تولید بیوفیلم جدایه های بروسلا از شیرهای خام گوسفندی شهرستان مهاباد انجام شد. در این تحقیق، 100 نمونه شیر گوسفندی به صورت تصادفی از مناطق مختلف شهری و روستایی شهرستان مهاباد جمع آوری شدند. برای جداسازی بروسلا، ابتدا نمونه ها در آبگوشت بروسلا و سپس در آگار بروسلا با مکمل انتخابی کشت داده شدند؛ و برای شناسایی گونه های بروسلا، آزمایش های متابولیکی مرتبط انجام گردید. قابلیت تولید بیوفیلم جدایه های بروسلا و نیز فعالیت ضد بیوفیلم CFS  لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به روش سنجش میکروپلیت ارزیابی شد. یافته ها نشان داد که از مجموع 100 نمونه شیر، تعداد 3 نمونه (3 درصد) آلوده به بروسلا ملی تنسیس بودند. هم چنین هر سه جدایه دارای توانایی تشکیل بیوفیلم تشخیص داده شدند. دو جدایه، تولید کننده متوسط بیوفیلم و یک جدایه، مولد قوی بیوفیلم بودند. غلظت های مختلف CFS، به صورت معنی داری (01/0˂p) تولید بیوفیلم جدایه ها را کاهش دادند. هم چنین غلظت 10 درصد CSF، بیشترین فعالیت ضد بیوفیلم را نشان داد. از یافته ها می توان استنباط نمود که آلودگی بروسلا در شیرهای خام گوسفندی منطقه مهاباد نسبتا بالاست. اجرای کامل برنامه های غربالگری و مایه کوبی بروسلوز در گله های دامی منطقه ضروری است. هم چنین می توان نتیجه گیری نمود که CFS لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس دارای قابلیت حذف بیوفیلم بروسلا می باشد. بنابراین، CFS لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به عنوان یک ترکیب ضد بیوفیلم می تواند در کنترل رشد بروسلا مطرح گردد.
    کلیدواژگان: بروسلا، شیر خام گوسفند، مهاباد (ایران)، بیوفیلم، پالیده عاری از سلول (CFS)، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • رضا صفری*، سهیل ریحانی پول، سکینه یگانه صفحات 23-43

    هدف از مطالعه مروری حاضر، ارزیابی خصوصیات ذاتی و کاربردهای مختلف رنگ دانه فیکوسیانین در صنایع غذایی و دارویی است. ضمن این که، در هر بخش سابقه کاملی از تحقیقات انجام یافته در زمینه فیکوسیانین ارایه شده است. فیکوسیانین، رنگ دانه آبی، گیرنده نور با خاصیت آنتی اکسیدانی و فلورسنت در سیانوباکتری ها و دو جلبک از جنس رودوفیت ها و کریپتوفیت ها است. رنگ دانه فیکوسیانین از دو زیر واحد نسبتا مشابهα  وβ  تشکیل شده است. زنجیره آلفا شامل یک فیکوسیانوبیلین متصل به سیستیین 89 و زنجیره بتا شامل دو فیکوسیانوبیلین متصل به سیستیین های 84 و 155 است. فیکوسیانین به شکل تجاری از اسپیرولینا پلاتنسیس، در قالب کشت های فتواتوتروف و در محیط های باز در حوضچه های بزرگ یا استخر های نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری در حواشی اقیانوس ها تولید می شود. این رنگ دانه با استفاده از تکنیک های مختلف از جمله روش آنزیمی، اولتراسوند، انجماد-انجمادزدایی، حلال معدنی، هموژنیزاسیون، استرس و شوک اسمزی، فشار هیدرواستاتیک بالا، اولتراسانتریفوژ و اولتراهموژنیزاسیون از جلبک مذکور قابل استخراج است. بسته به شرایط استخراج، هر روش دارای مزایا و معایبی است؛ اما دو روش آنزیمی و اولتراسوند نسبت به سایر روش ها کارایی بیشتری دارند. فیکوسیانین دارای خواص دارویی و درمانی متعددی از جمله ضدسرطان و ضدالتهاب است؛ ضمن این که تاثیر مثبت این رنگ دانه بر سلول های عصبی، کلیه و دستگاه ایمنی تایید شده است. فیکوسیانین با دارا بودن سه خاصیت رنگ دهندگی، آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی پتانسل بالقوه ای جهت استفاده در فرمولاسیون مواد غذایی مختلف از جمله ماست، پنیر، بستنی و غیره دارد که این موارد در تحقیقات مختلف ثابت شده است.

    کلیدواژگان: فیکوسیانین، ساختار شیمیایی، روش های استخراج، فعالیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی، خواص دارویی
  • سید علیرضا مرتضوی، افشین جوادی*، نویده انرجان، جاوید مرتضوی، حمید میرزایی صفحات 45-59

    هدف از این مطالعه تعیین اثر افزودن اسانس سیر و آستاگزانتین به فرم ماکروساختار و نانوساختار در جیره ی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی خواص نگهدارندگی و ارگانولپتیکی گوشت و نیز تغییرات بیومتریک بود. اسانس سیر با دستگاه کلونجر و فرم های نانوساختار توسط امولسیفایر و طی اختلاط فاز های آلی و آبی ایجاد شدند. هفتصد قطعه ماهی به طور مساوی در هفت گروه شامل شاهد و شش گروه تیمار (اسانس سیر ماکروساختار (T1) و نانوساختار (T3)، آستاگزانتین ماکروساختار (T2) و نانوساختار (T4)، اسانس سیر همراه با آستاگزانتین به فرم ماکروساختار (T5) و نانوساختار (T6) در جیره) در استخرهای جداگانه نگهداری شدند. بعد از 40 روز، نمونه های گوشت برای تعیین خواص آنتی اکسیدانی و ارگانولپتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. خواص بیومتریک در طی دوره پرورش ثبت شد. نتایج بررسی ها نشانگر کاهش معنی دار عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید و تاثیرات مطلوبی در رایحه، طعم و رنگ گوشت های گروه های تیمار در مقایسه با گروه شاهد بود (05/0<p). تغییرات مجموع ازت های فرار و pH گوشت در روزهای مختلف آزمایش و در تیمارهای مختلف روند ثابت و مشخصی نشان نداد.  بافت گوشت در T1 دچار تغییرات نامطلوبی شد (05/0<p)؛ این در حالیست که تیمار های دیگر بر روی بافت گوشت تاثیر چندانی نداشتند (05/0>p). تعداد تلفات در دوره ی پرورش در گروه های تیمار کمتر از گروه شاهد بوده و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در T3  و T4 مشاهده گردید. در مجموع می توان گفت اسانس سیر و آستاگزانتین در جیره ماهیان قزل آلای رنگین کمان خواص آنتی اکسیدانی و ارگانولپتیکی گوشت را بهبود بخشیده و موجب بهبود خواص بیومتریک می شود.

    کلیدواژگان: اسانس سیر، آستاگزانتین، آنتی اکسیدان، خواص ارگانولپتیکی، ضریب تبدیل غذایی
  • عاطفه علیایی، شیلا برنجی، لیلا ناطقی* صفحات 61-75
    به منظور کاهش اثرات منفی پاستوریزاسیون حرارتی متداول بر آب میوه ها از قبیل تخریب رنگ و افت برخی از ترکیبات تغذیه ای، می توان از روش های غیرحرارتی استفاده نمود. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ترکیبات زیست فعال و بار میکروبی بود. نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار (05/0≥p) بین نمونه های تیمار شده با پلاسمای سرد و پاستوریزه شده حرارتی از نظر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، pH، بریکس و رنگ)، ترکیبات زیست فعال (آنتوسیانین، فنل کل و ویتامین C)و بار میکروبی (جمعیت کپک و مخمر، باکتری های هوازی) بود. بار میکروبی تمامی نمونه های آب پرتقال پاستوریزه شده با پلاسمای سرد در محدوده قابل قبول استاندارد ملی ایران بودند. بالاترین میزان ترکیبات زیست فعال (mg/l248/51 آنتوسیانین، mg GAE/L 2/1988 فنل کل و mg/l 398 ویتامین C) در نمونه پاستوریزه شده با پلاسمای سرد (در شرایط 20 کیلوولت، مدت 10 دقیقه و گاز هوا) مشاهده شد. این نتیجه نسبت به نمونه پاستوریزه شده به روش حرارتی به طور معنی داری (05/0≥p) بالاتر بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد با اعمال فرآیند پلاسمای سرد برای پاستوریزاسیون آب پرتقال توسرخ علاوه بر دستیابی به محصول سالم تر، ترکیبات زیست فعال بیشتری در آن حفظ می شود.
    کلیدواژگان: پرتقال توسرخ، پلاسمای سرد، پاستوریزاسیون حرارتی، ترکیبات زیست فعال
  • عیسی فتح الهی*، راحله هاشمی نژاد، سمیه طالبی صفحات 77-90
    امروزه به دلیل معایب روش‏های متداول حذف فلزات سنگین، استفاده از ضایعات کشاورزی و محصولات فرعی حاصل از فرآوری مواد غذایی به عنوان جاذب زیستی مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تاثیر غلظت و زمان هم‏زدن پوست پرتقال بر ویژگی‏های کیفی و مقدار فلزات سنگین (سرب، آهن، مس، کادمیوم و آرسنیک) در روغن کنجد حاصل از پرس سرد بررسی شد. نتایج نشان داد که غلظت پوست پرتقال و مدت زمان هم‏زدن تاثیر معنی‏دار بر ویژگی‏های کیفی و مقدار فلزات سنگین داشت (05/0>p). نسبت به نمونه شاهد مقادیر دی‏ان و تری‏ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کلروفیل برای نمونه حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال به‏ترتیب 10/68، 66/50، 61/49، 15/44 و 76/65 درصد کاهش یافت ولی مقدار کاروتنویید و پلی‏فنول کل به‏ترتیب 03/8 و 30/37 درصد افزایش پیدا کرد. همچنین دی‏ان و تری‏ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کاروتنویید تا 30 دقیقه و کلروفیل تا 45 دقیقه هم‏زدن کاهش و فنول کل تا 45 دقیقه هم‏زدن افزایش یافت. نسبت به نمونه شاهد مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم به‏ترتیب 31/24، 49/43، 16/47، 49/36 و 53/21 درصد در نمونه روغن حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال کاهش یافت. مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم نسبت به نمونه شاهد به‏ترتیب 87/35، 65/50، 12/56، 81/47 و 50/21 درصد با افزایش زمان هم‏زدن تا 60 دقیقه کاهش یافت. نتایج نشان داد که پوست پرتقال به عنوان جاذب زیستی می‏تواند باعث بهبود کیفی، کاهش فلزات سنگین روغن و ایجاد ارزش افزوده گردد.
    کلیدواژگان: پوست پرتقال، جاذب زیستی، روغن کنجد، فلزات سنگین، اکسیداسیون
|
  • G. Karim * Pages 1-7
    Microplastics (MPs) have been identified as emerging environmental pollutants classified as primary or secondary based on their source. Composition, shape, size, and color, among other characteristics, are associated with their capacity to access the food chain and their risks. While the environmental impact of MPs has received much attention, the risks for humans derived from their dietary exposure have not been yet assessed. Several institutions and researchers support that the current knowledge does not supply solid data to complete a solid risk characterization of dietary MPs. The aim of this paper is to review the current knowledge about MPs in foods and to discuss the challenges and gaps for a risk analysis. The presence of MPs in food and beverages has been worldwide observed, but most authors considered the current data to be not only insufficient, but of questionable quality, mainly because of the outstanding lack of consensus about a standardized quantifying method and a unified nomenclature. Drinking water, crustaceans/molluscs, fish, and salt have been identified as relevant dietary sources of MPs for humans by most published studies. The hazard characterization presents several gaps concerning the knowledge of the toxicokinetic, toxicodynamic, and toxicity of MPs in humans that impede the estimation of food safety standards based on risk.
    Keywords: Micro plastics, Water, Food stuffs, environment
  • M. Parandakhteh, M. Neyriz Naghadehi * Pages 9-21
    Brucellosis is one of the most important zoonotic bacterial diseases in humans and vertebrate animals. Lactic acid bacteria (LAB) and their production compounds have been proposed as potential biocontrol agents in biofilm formation. The present research aimed to determine the effects of cell-free supernatant (CFS) from Lactobacillus acidophilus on the biofilm production of Brucella isolates from raw sheep milk of Mahabad city (Iran). In this study, 100 sheep milk samples were randomly collected from different urban and rural areas of Mahabad. To isolate Brucella, the samples were cultured in Brucella broth and then streaked on Brucella agar with the selective supplement, and to identify the species of Brucella, related metabolic tests were performed. The biofilm production capability of the isolates, as well as the antibiofilm activity of the CFS, were evaluated by the microplate assay method. The results showed that out of 100 milk samples, 3 samples (3%) are contaminated with Brucella melitensis. Also, all three isolates were biofilm-formers. Two isolates were recognized as moderate and one isolate as a strong biofilm-former. Different concentrations of CFS reduced the biofilm production of isolates significantly (P˂ 0.01). Also, the concentration of 10% of CSF showed the highest antibiofilm activity. From the findings, it can be concluded that Brucella contamination in raw sheep milk in the Mahabad region is relatively high. There is a need for a full performance of Brucellosis screening and vaccination programs in livestock herds of the region. It can also be concluded that the CFS of L. acidophilus can remove Brucella biofilm. Therefore, L. acidophilus CFS as an antibiofilm compound can be proposed to control the growth of Brucella.
    Keywords: brucella, Raw sheep milk, Mahabad city (Iran), Biofilm, Cell-free supernatant (CFS), Lactobacillus acidophilus
  • R. Safari *, S. Reyhani Poul, Sakineh Yeganeh Pages 23-43

    This review aims to evaluate the intrinsic properties and different applications of phycocyanin pigment in the food and pharmaceutical industries. In addition, in each section, a detailed history of the research conducted in the field of phycocyanin is presented. Phycocyanin is a blue pigment, a light receiver with antioxidant and fluorescent properties in cyanobacteria, and two algae from the genus rhodophytes and cryptophytes. Phycocyanin pigment consists of two relatively similar subunits α and β. The alpha chain contains one phycocyanobilin attached to cysteine 89 and the beta chain contains two phycocyanobilins attached to cysteines 84 and 155. Phycocyanin is commercially produced from spirulina algae (spirulina platensis), in the form of photoautotrophic cultures, and open environments in large ponds or pools in tropical or subtropical areas at the edges of oceans. This pigment can be extracted from the mentioned algae by using different techniques such as enzymatic method, ultrasound, freezing-defrosting, mineral solvent, homogenization, stress and osmotic shock, high hydrostatic pressure, ultracentrifuge, and ultra homogenization. Depending on the extraction conditions, each method has its advantages and disadvantages, but the enzymatic and ultrasound methods are more efficient than other methods. Phycocyanin has many medicinal and therapeutic properties, including anti-cancer and anti-inflammatory; In addition, the positive effect of this pigment on nerve cells, kidneys, and the immune system has been confirmed. Phycocyanin, having three colorings, antioxidant and antimicrobial properties, has the potential to be used in various food formulations, such as yogurt, cheese, ice cream, etc., which have been proven in various research.

    Keywords: Phycocyanin, Chemical structure, Extraction methods, Antibacterial, antioxidant activity, medicinal properties
  • S. Alireza Mortazavi Tabrizi, A. Javadi *, Navideh Anarjan, J .Mortazavi, H. Mirzaei Pages 45-59

    This study aimed to evaluate the effects of additive garlic essence and astaxanthin in macrostructural and nanostructural forms in rainbow trouts’ feed on preservative and sensory properties of meat and biometric measures. Garlic essential oil was produced by Clevenger apparatus and nanostructural forms were prepared by emulsifier and by mixing organic and aqueous phases. Seven hundred fish were equally and randomly divided into seven groups in separate pools with a control group. Six treatments were considered as follows: macrostructural garlic essence (T1), macrostructural astaxanthin (T2), nanostructural garlic essence (T3), nanostructural astaxanthin (T4), garlic essence with astaxanthin in macrostructural (T5) and nanostructural (T6) forms in diet. After 40 days, meat samples were evaluated for antioxidant and sensory properties. Biometric measurements were performed during the farming. Results showed a notable reduction of peroxide and thiobarbituric acid values and positive effects on the smell, flavor, and color of the treated groups’ meat compared to the control group (p<0.05). The meat texture was adversely affected in T1 (p<0.05); However, other treatments showed no effects on meat texture (p>0.05). The mortality rate was lower in the treated groups and the lowest FCRs (Feed Conversion Ratio) were observed in T3 and T4 groups. In general, it was discovered that garlic essence and astaxanthin in the diets improved antioxidant and sensory properties of meat and the biometric properties of rainbow trouts.

    Keywords: Antioxidant, Astaxanthin, Feed Conversion Ratio, garlic essential oil, Sensory properties
  • A. Olyaee, Sh. Berenjy, L. Nateghi * Pages 61-75
    Non-thermal methods are introduced to lessen the color degradation and loss of nutritional compounds in fruit juices caused by conventional thermal pasteurization. This research aimed to investigate the effect of cold atmospheric gas phase plasma on physicochemical properties, bioactive compounds, and microbial load of red orange juice. The results show a significant difference (p≤ 0.05) between the samples treated with cold plasma and thermally pasteurized ones, in terms of physicochemical characteristics (acidity, pH, Brix, and color), bioactive compounds (anthocyanin, total phenol, and vitamin C) and microbial load (yeast/mold population and aerobic bacteria). The microbial load in the samples treated with cold plasma was within the acceptable range approved by the Iranian National Standard. The highest values of bioactive compounds (anthocyanin 51.248 mg/l, total phenol 1988.2 mg/l, and vitamin C 398 mg/l) were observed in the cold plasma pasteurized sample (at 20 kV, for 10 min and atmospheric gas). These values were significantly (p≤ 0.05) higher than those of thermally-pasteurized samples. The results showed that by applying the cold plasma process for the pasteurization of red orange juice, along with obtaining a healthier product, more bioactive compounds are preserved.
    Keywords: Red orange, Cold plasma, Thermal pasteurization, Bioactive compounds
  • I. Fathollahy *, R. Hasheminejad, S. Talebi Pages 77-90
    Nowadays, due to the disadvantages of the conventional methods of removing heavy metals, application of agricultural waste and by-products from food processing as a biosorbent has been considered. This study investigates the effect of orange peel concentration and agitation time on the quality characteristics and the level of heavy metals (Pb, Fe, Cu, Cd and As) in cold-pressed sesame oil. Results showed that the concentration of orange peel and agitation time significantly affected the quality characteristics and the level of heavy metals (p< 0.05). Compared to the control sample, the values ​​of conjugated diene, conjugated triene, peroxide value, free fatty acids and chlorophyll of samples containing 6 g/l of orange peel decreased by 68.10, 50.66, 49.61, and 15.1, 44 and 65.76%, respectively. But carotenoid and total polyphenol contents increased by 8.03% and 37.30%, respectively. Also, conjugated diene, conjugated triene, peroxide value, free fatty acids and carotenoid decreased up to 30 minutes, chlorophyll decreased up to 45 minutes, and total polyphenol increased up to 45 minutes of agitation. Comparing with control sample, the content of lead, iron, copper, arsenic and cadmium in the oil sample containing 6 g/liter orange peel, decreased by 24.31, 43.49, 47.16, 36.49 and 21.53% respectively. Increasing agitation time up to 60 minutes, decreased the level of Pb, Fe, Cu, As and Cd by 35.87, 50.65, 56.12, 47.81 and 21.50%, respectively. The results showed that orange peel as a biosorbent can improve quality, reduce heavy metals in oil and create added value.
    Keywords: Orange peel, Biosorbent, sesame oil, Heavy metals, Oxidation