فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حبیب حسین پور رودسری، سید مسعود منوری*، حسین خارا، بهروز بهروزی راد صفحات 1-13

    این مطالعه در مزارع پرورش ماهیان خاویاری در حاشیه سواحل دریای خزر در استان گیلان انجام گرفت.  هدف بررسی کیفیت آب ورودی و پساب خروجی تعداد 6 مزرعه بود. نمونه برداری از فروردین تاآذر ماه سال 1398 انجام شد. پارامتر کدورت به وسیله دستگاه کدورت سنج، کل موادجامد محلول به وسیله TDS متر، ارتو فسفات و فسفات کل به وسیله روش اسکوربیک اسیدآنتی مونیل تارتارات، آمونیم به وسیله تقطیر اولیه نسلریزاسیون، نیترات با روش احیاکادمیوم، اکسیژن محلول با روش وینکلر، باکتری های کلیفرم به وسیله MPN، روغن وچربی به روش وزن سنجی و دیگر پارامترها با روش های استاندارد اندازه گیری شدند. در تمامی مراکز تفاوت معنی داری در میانگین پارامترها مشاهده شد. میانگین فسفات مزارع 0/05± 0/17میلی گرم بر لیتر محاسبه شد که از استاندارد سازمان بهداشت جهانی به مراتب بالاتر بود همچنین میانگین کدورت پساب مزارع (1/60± 29/69 Ntu) نیز مقداری به مراتب بیشتر از حد استانداردهای EPA و WHO را نشان داد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده میانگین کل جامدات محلول در آب مقادیری به مراتب بیشتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی را با میانگین87/70±4466/07 (میلی گرم بر لیتر) نشان داد. از دیگر پارامترهای مورد توجه در بررسی حاضر میانگین تعداد باکتری های کلی فرم در پساب بود که مقادیر بالایی را نسبت به استاندارد نشان دادند. بر اساس نتایج، تصفیه پساب قبل از انتشار آن به محیط های آبی توصیه می شود که علاوه بر کاهش انتقال الودگی میکروبی، به حداقل رساندن خطر یوتریفیکاسیون و کاهش اثرات بر سلامت موجودات آبزی را ناشی می شود.

    کلیدواژگان: مزارع پرورش ماهی، ماهی خاویاری، کیفیت آب، سواحل دریای خزر
  • فائزه مرتضائی، بهرام فلاحتکار* صفحات 14-24

    با توجه به اینکه تقاضا برای تولیدات آبزی پروری همواره رو به افزایش است؛ اما توسعه این صنعت متنوع با کاهش منابع آبی و نواحی مناسب جهت پرورش محدود می شود. برای مقابله با این مشکلات، می توان از تاسیسات پرورشی متراکم مجهز به سیستم بازگردش و تصفیه مجدد آب بهره جست. یکی از این سیستم های جدید، آبراهه های درون حوضچه ای (In pond raceways: IPRs) هستند. IPRs از جمله تاسیسات موثر در مناطقی با مصرف بالای آب و کمبود نواحی مناسب پرورشی بوده که جزء سیستم های توام محسوب می شوند. در حقیقت، این سیستم با تلفیق ویژگی های مختلف سایر سیستم های آبزی پروری بر مشکلات و تنگناهای هر یک غلبه می کند. این تاسیسات در حال توسعه شامل چندین آبراهه مستطیلی بوده که درون حوضچه یا استخر نصب می شوند. طراحی IPRs به دلیل افزایش دسترسی جهت غذادهی، رقم بندی، برداشت و کنترل بیماری ها کارایی بیشتری نسبت به استخرهای خاکی و قفس داشته و در مقایسه با سایر سیستم ها، میزان برداشت و بهره وری در آن به طور قابل ملاحظه ای بالاتر است. این مطالعه، به مروری بر اجزای اصلی، ذخیره سازی، غذادهی و مدیریت پرورشی ماهیان در IPRs می پردازد.

    کلیدواژگان: آبراهه درون حوضچه ای، آبزی پروری پایدار، جریان گردشی، سیستم های آبزی پروری هیبرید
  • میثم صالحی، سید حامد موسوی ثابت*، سهیل ایگدری صفحات 25-34
    این مطالعه به منظور بررسی جایگاه آرایه شناختی آزاد ماهیان بومی ایران شامل جمعیت های قزل آلای خال قرمز از رودخانه های مردوق، لیقوان چای (حوضه دریاچه ارومیه)، هراز (حوضه دریای خزر) و جاجرود و کرج (حوضه دریاچه نمک) و آزاد ماهی خزری صید شده از دریای خزر با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. نمونه برداری از رودخانه ها با استفاده از دستگاه ماهیگیر الکتریکی و در دریا به وسیله تور پره و گوشگیر انجام شد. جهت تهیه داده های ریختی در روش هندسی از سمت چپ نمای جانبی نمونه ها عکس برداری شد سپس تعداد 16 لندمارک روی تصاویر دو بعدی تعریف و رقومی سازی شد. داده های حاصل با استفاده از آنالیزهای چند متغیره تحلیل تابع تشخیصی (DFA)، تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، تجزیه همبستگی کانونی (CVA) و آنالیز خوشه ای تجزیه و تحلیل شدند. در بررسی تنوع ریختی بین گونه ای، دو گونه مورد مطالعه در صفات موقعیت پوزه، عمق  بدن و طول و عمق ساقه دمی تفاوت معنی داری نشان دادند. بر اساس تحلیل تابع تشخیصی و تجزیه به مولفه های اصلی کاملا از یکدیگر تفکیک شدند. نتایج بررسی بین حوضه ای جمیعت های قزل آلای خال قرمز نشان داد سه حوضه مورد مطالعه در یک گروه و جدا از جمعیت آزاد ماهی خزری قرار می گیرند. تفاوت های بین جمعیتی قزل آلای خال قرمز، انعطاف پذیری ریختی این گونه نسبت به شرایط محیطی را نشان می دهد. به طور کلی روش ریخت سنجی هندسی توانست هویت و سطح آرایه شناختی قزل آلای خال قرمز و آزاد ماهی دریای خزر را در سطح گونه از لحاظ ریختی تفکیک کند که در مطالعات بعدی به ارزیابی ذخایر گونه ها و مجزا در نظر گرفتن آن ها کمک می نماید.
    کلیدواژگان: قزل آلای خال قرمز، ریخت سنجی هندسی، ماهی شناسی، تحلیل تابع تشخیصی
  • نسرین صائبی، سالار درافشان*، محمدرضا کلباسی صفحات 35-46
    در این مطالعه نگهداری کوتاه مدت تخمک قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در محیط ها و دوره های زمانی مختلف بررسی شد. برای این منظور تخمک ها برای مدت زمان یک، چهار و هفت روز در دمای یخچال (4 درجه سانتی گراد) و در محلول های مایع تخمدانی، کورتلند بافرشده با Hepes و کورتلند بافرشده Tris-HCl نگه داری شد؛ هر تیمار محلول-دوره زمانی در سه تکرار 10 گرمی انجام شد. شاخص های مورد بررسی شامل وزن تر، وزن خشک، قطر تخمک، pH مایع نگه داری، درصد لقاح، درصد چشم زدگی و درصد تفریخ بود. نتایج نشان داد که طول دوره نگه داری تخمک اثر معنی داری بر وزن تر و خشک نداشته است اما بر قطر تخمک اثر گذار است و باعث افزایش آن می شود (0/05>P). میزان pH با افزایش مدت زمان نگه داری به طور معنی داری در همه محیط ها کاهش یافت (0/05>P). بررسی درصد بقا تا چشم زدگی و تفریخ نشان داد که بیشترین بقا مربوط به تخمک نگه داری شده در محیط Hepes بود. از این رو می توان محیط بافری تولید شده با Hepes را به عنوان بهترین محیط مصنوعی برای نگهداری تخمک در قزل آلای رنگین کمان در کوتاه مدت معرفی کرد.
    کلیدواژگان: محیط مصنوعی نگه داری، محلول کورتلند، اووسیت ماهیان، نرخ لقاح، نرخ تفریخ
  • ندا نعمانی، حسین دلاوری امرئی*، مهدی یزدانی صفحات 47-57
    میدان های مغناطیسی با سیستم های زیستی تعامل دارند و بر متابولیسم میکروارگانیسم ها مانند ریزجلبک ها تاثیر می گذارند. در واقع می توانند سرعت فتوسنتز و ترکیب درصد ماکرومولکول ها را درون سلول تغییر دهند. این میدان ها می توانند به سه صورت مهارکننده، تحریک کننده و بی اثر، رشد میکروارگانیسم ها را تحت تاثیر قرار دهند. بدین منظور، در پژوهش حاضر به بررسی میزان رشد و زیست توده ریزجلبک های Nannochloropsis oculata و Spirulina platensis تحت میدان مغناطیسی ایستا 2/5 میلی تسلا (mT) در فتوبیوراکتورهای ستون حبابی پرداخته شده است. تمام شرایط از جمله محیط کشت، میزان نوردهی، دما، pH و میزان تلقیح برای یک دوره 14 روزه برای همه فتوبیوراکتورها یکسان درنظر گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میدان مغناطیسی ایستا با شدت 2/5 میلی تسلا محرک رشد بوده و موجب افزایش بهره وری زیست توده ریزجلبک های مورد مطالعه به میزان 34% و 10% شده است. همچنین مدل رشد گامپرتز در شرایطی که ریزجلبک ها تحت تاثیر میدان بوده اند انطباق بیشتری با داده های تجربی نشان داده است.
    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، ریزجلبک، فتوبیوراکتور ستون حبابی، مدل رشد
  • فائزه هدایتی راد، حمیدرضا رضایی*، اولیاقلی خلیلی پور، جواد رمضانی، احمدرضا کاتوزیان صفحات 58-72
    گاماروس بزرگ ترین جنس از سخت پوستان آبزی خانواده Gammaridea است که بیش از 200 گونه در سراسر جهان دارد. این گروه از سخت پوستان اجزای بسیار مهم زنجیره غذایی در آب های جاری هستند. بنابراین تغییرات جمعیتی آن ها می تواند بر جوامع، به ویژه بر سلامت ذخایر ماهیان اثر گذاشته و تعادل اکوسیستم را برهم زند. به دلیل اندازه نسبتا کوچک، فراوانی زیاد و حساس بودن به شرایط محیطی، به عنوان گونه های شاخص برای ارزیابی محیط های آبی مناسب هستند. این پژوهش، به بررسی تنوع ژنتیکی جنس گاماروس بین جمعیت های مختلف موجود در پارک ملی گلستان پرداخته است. پس از نمونه برداری جهت شناسایی ریختی اولیه از کلیدهای شناسایی رایج و جهت انجام مطالعات مولکولی از توالی ژن میتوکندریایی COI استفاده شد. روابط تبارشناختی با روش حداکثر درست نمایی (ML) تعیین شد. فاصله ژنتیکی موجود در جمعیت ها و برخی شاخص های تنوع ژنتیکی (تعداد هاپلوتایپ (h)، تنوع هاپلوتایپ (Hd) و تنوع نوکلیوتیدی (Pi)) محاسبه شد. بر اساس نتایج درخت های تبارشناسی نمونه های مورد مطالعه در 2 کلاد مجزا قرار گرفتند و با بوت استرپ بالا (0/92) از نمونه های اخذ شده از ژن بانک جدا شدند. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس مولکولی نشان داد که تنوع بین جمعیت ها (72/49) بیش از تنوع درون جمعیت ها (27/51) است و مقدار شاخص Fst (0/68) تفاوت ژنتیکی بارز بین جمعیت ها و محدودیت جریان ژن را نشان می دهد. تنوع هاپلوتایپی برابر با 0/94 بود که بیش ترین و کم ترین آن به ترتیب مربوط به رودخانه خان دوشان (1/00) و چشمه گلستان (40/.) می باشد. هم چنین در بین هاپلوتایپ های شناسایی شده 17 هاپلوتایپ فقط دارای یک فرد بودند که این امر بیانگر تنوع بالای جمعیت های گاماروس در پارک ملی گلستان و وجود جمعیت های بومی می باشد. G .komareki، به عنوان یک مجموعه گونه ای غالب با گونه های پنهان فراوان در منطقه شناخته شد که هنوز به طور دقیق شناسایی نشده است.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، جریان ژنی، گلستان، گاماروس
  • مهدی بنایی*، مرضیه محمدزاده صفحات 73-82
    هدف از انجام این آزمایش ارزیابی تاثیر ریزپلاستیک های رنگی بر شاخص های استرس اکسیداتیو در ماهی گامبوزیا (Gambusia holbrooki) بوده است. فرضیه این مطالعه این بود که ریسک بروز استرس اکسیداتیو در ماهیان ممکن است براساس رنگ ریزپلاستیک ها متفاوت باشد. ماهیان در 7 تیمار آزمایشی شامل گروه کنترل و 6 گروه آزمایشی در معرض 150 میکروگرم در لیتر ریزپلاستیک های رنگی شامل رنگ های سفید، سبز، زرد، قرمز، آبی و سیاه برای 14 روز قرار گرفتند. در پایان قابلیت تجمع زیستی ریزپلاستیک ها با دستگاه FTIR و برخی از شاخص های استرس اکسیداتیو اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در کبد ماهیان در معرض ریزپلاستیک های سیاه، زرد و قرمز به طور معنی داری  بیشتر از گروه کنترل است (P<0.05). علاوه بر این، قرار گرفتن ماهیان در معرض ریزپلاستیک های سیاه، سبز و قرمز منجر به افزایش معنی دار در فعالیت آنزیم کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون رودکتاز در سلول های کبدی شد(P<0.05). این نتایج نشان می دهد که احتمال بروز آسیب های اکسیداتیو در ماهیان در معرض ریزپلاستیک های سیاه، سبز و قرمز به طور معنی داری بیشتر از دیگر ریزپلاستیک های رنگی بوده است.
    کلیدواژگان: ریزپلاستیک های رنگی، ماهی گامبوزیا، FTIR، شاخص های استرس اکسیداتیو
  • فائزه دلبری، کامران رضایی توابع*، علیرضا میر واقفی، احمدرضا لاهیجان زاده، مسعود باقرزاده کریمی، عرفان سلمرودی صفحات 83-98

    آب رودخانه ها بیش از آب هر منبع دیگری برای مصارف گوناگون استفاده می شوند. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت آب رودخانه تجن توسط شاخص کیفیت آب های سطحی ایران IRWQIsc  طراحی و اجرا گردید. با توجه به استقرار منابع آلاینده در حاشیه رودخانه تجن (فاضلاب های مختلف کشاورزی، صنعتی، شهری و خانگی) نمونه برداری از 9 ایستگاه با 3 تکرار در دو فصل (بهمن ماه 1399 و تیرماه 1400) صورت گرفت و 11 پارامتر کیفی آب شامل BOD5، COD، آمونیوم، نیترات، فسفات، کدورت، pH، کلیفرم مدفوعی، هدایت الکتیریکی، اکسیژن محلول و سختی کل با استفاده از روش استاندارد در آزمایشگاه اندازه گیری شد. در مطالعه حاضر، مقدار متوسط BOD5 ،COD، آمونیوم، نیترات، فسفات، کدورت، pH، کلیفرم مدفوعی و هدایت الکتیریکی در هر دو فصل از ایستگاه های بالادست به سمت پایین دست افزایش یافت، اکسیژن محلول در هر دو فصل از بالا دست به سمت پایین دست کاهش پیدا کرد و سختی کل از بالادست به سمت پایین دست رودخانه روند منظمی نداشت. نتایج شاخص IRWQIsc نشان داد که این شاخص برای تمام ایستگاه های رودخانه تجن در فصل سرد بین 23/7 تا 70/08 و در فصل گرم بین 64/21 تا 16/35بود. به طورکلی، آب رودخانه تجن در کلاس توصیفی کیفی متوسط و بد قرار گرفت و هر چه زمین های کشاورزی به ایستگاه های مورد مطالعه نزدیک تر بودند، آلودگی آب نیز بیشتر بود. مهم ترین منشا آلودگی در محدوده مورد مطالعه، برداشت بی رویه شن و ماسه، پساب کارخانه چوب و کاغذ مازندران، مزارع پرورش ماهی، دامداری، فاضلاب شهر ساری، روستاهای اطراف، پساب شالیزارها و مزارع کشاورزی بود. در این راستا، توجه به مدیریت جامع منابع آبی و ارزیابی اثرات محیط زیستی باید در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رودخانه تجن، شاخص IRWQISC، توصیفی-کیفی، آلودگی
  • کیوان عباسی رنجبر*، دانیال گروهی، علینقی سرپناه، مهدی مرادی صفحات 99-113
    این بررسی با هدف بررسی تغییرات هم آوری ماهی سفید مهاجر به رودخانه سفیدرود در حوضه جنوبی دریای خزر، بر اساس سن و اندازه ماهی و نیز تعیین میزان همبستگی هم آوری و قطر تخمک با وزن بدن، طول کل و سن ماهیان صورت گرفت. نمونه برداری ماهیان مولد در ابتدای مهاجرت به رودخانه با کمک تور پره با چشمه 20 میلی متر در اواخر اسفند 1399 و اوایل فروردین 1400 صورت گرفت. نمونه ها به مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت منتقل شدند و پس از تزریق هورمون اواپریم، تکثیر شدند. قبل از تکثیر مصنوعی طول، وزن و سن نمونه ها تعیین و سپس وزن تخمک های استحصالی تعیین گردید. حدود یک گرم تخمک به طور تصادفی برداشت و در ظروف شیشه ای حاوی فرمالین 5% ریخته شدند. سپس با ترازوی دقیق وزن نمونه ها تعیین شد. نتایج بررسی 98 نمونه ماهی سفید با وزن بدن 540 تا 2710 با میانگین 384±1231 گرم نشان داد که هم آوری کاری 23577 تا 92029 با میانگین 16185±49643 عدد، هم آوری نسبی 25/4 تا 58/1 با میانگین 6/8±40/7عدد تخمک در گرم وزن بدن و قطر تخمک ها 1/67 تا 1/99 با میانگین 0/06±1/84 میلی متر به دست آمد که با افزایش سن و اندازه بدن، هم آوری کاری افزایش ولی هم آوری نسبی کاهش داشت.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، تولیدمثل، هم آوری، دریای خزر
  • مهرداد نصری تجن، مینا سیف زاده* صفحات 114-125
    مطالعه حاضر به منظور تعیین ارزش غذایی و پروفایل اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه در کنسرو ماهی های هوور و گیدر (زرد باله) و مقایسه آن ها با گوشت تازه این ماهی ها انجام شد. از ماهی ها به روش رایج کنسرو تهیه گردید. مقادیر پروتیین، چربی، رطوبت و خاکستر در گیدر تازه به ترتیب 6/71، 5/88، 84/66 و 0/85 درصد، در کنسروی 6/39، 5/65، 86/56 و 0/82 درصد، در هوور تازه 7/44، 5/24، 83/44و 0/83 درصد و در کنسروی 7/65، 5/96، 83/79 و 0/8 درصد تفاوت معنی داری نداشتند (0.05>P). در تیمارهای تازه و کنسروی به ترتیب اسید گلوتامیک، لیزین، لوسین، آرژنین و آلانین به عنوان بیشترین اسید آمینه ها شناسایی شدند. مقادیر اسیدآمینه ها در ماهی های گیدر و هوور کنسروی در مقایسه با گوشت تازه کاهش معنی داری نداشت (0.05<P). در فرآورده های کنسروی و تازه اسید پالمتیک (22/03-20/65 میلی گرم بر گرم) در مقایسه با سایر اسیدهای چرب بیشترین مقدار بود (0.05>P). کمترین مقدار اسیدهای چرب مربوط به ایکوزنوییک اسید (49/1-34/1 میلی گرم بر گرم) بود. در همه تیمارها میزان اسید چرب امگا 3 بیشتر از اسید چرب امگا 6 برآورد شد (0.05>P). در ارزش غذایی بین ماهی های گیدر و هوور تفاوت معنی دار مشاهده نشد (0.05<P). هر چند بین کنسرو و گوشت تازه ماهی تن تفاوت هایی مشاهده شد، اما مطالعه حاضر ارزش غذایی بالای کنسرو ماهی های گیدر و هوور را نشان داد، و از آن جا که کنسرو در مقایسه با گوشت تازه دارای ایمنی و ماندگاری بالاتری است. محصولات فرآوری شده با روغن گیاهی برای افرادی که نیاز به افزایش اسیدهای چرب ضروری دارند، ممکن است انتخاب بهتری در مقایسه با گوشت تازه باشد.
    کلیدواژگان: کنسرو ماهی تن، ماهی هوور، ماهی گیدر، پروفایل اسیدهای آمینه، پروفایل اسیدهای چرب
  • احمدعلی بدر، مهدی بنایی، مرضیه حیدریه صفحات 126-133

    بازسازی یک فرآیند درون‌زا است که با ترمیم کامل عملکرد بافت و اندام به اوج خود می‌رسد. در حالی که ظرفیت بازسازی در پستانداران محدود به بافت‌های خاصی است، مهره‌داران پست‌تر مانند ماهی گورخری توانایی بازسازی کل اندام‌ها و اکثر بافت‌های بالغ را دارند. میکرو RNA ها، مولکول‌های کوچک غیر کد شونده‌ای هستند که از طریق کنترل بیان ژن‌های هدف، فرآیندهای زیستی مختلف (مانند ترمیم، تمایز و آپوپتوز) را تنظیم می‌کنند. یک چالش مهم در مطالعه میکرو RNA ها، شناسایی و پیش‌بینی ژن‌هایی است که به‌وسیله این مولکول‌های کوچک مورد هدف قرار می‌گیرند. در سال‌های اخیر روش‌های مختلفی مانند ریز آرایه، نورترن بلات و qRT-PCR جهت شناسایی ژن‌های هدف میکرو RNA ها معرفی شده است اما هزینه بسیار زیاد، استفاده از این روش‌ها را محدود کرده است. با پیشرفت روش‌های محاسباتی و الگوریتم‌های بیوانفورماتیک می‌توان ژن‌های هدف میکرو RNA ها را با هزینه کمتری شناسایی و پیش‌بینی نمود. در این مطالعه تلاش بر این بود که با یک رویکرد بیوانفورماتیک، ژن‌ها و میکرو RNA های دخیل در فرآیند ترمیم و بازسازی بافت‌های ماهی گورخری (Danio rerio) را با استفاده از نرم‌ افزارهای پایگاه‌های اطلاعاتی Target Scan و DIANA شناسایی کنیم. نتایج نشان داد که بیان ژن‌های Stat3, Dot1l, Pax6b, Smarca5, Mmp9, Cx43, Tnfb, Sox2, Ascl1a و Hspd1 با بیشترین احتمال ممکن است در فرآیند ترمیم و باز‌سازی بافت‌های ماهی زبرا تحت تاثیر میکرو RNA های مختلف تنظیم شود. بنابراین، ژن‌های یاد شده جهت بررسی آزمایشگاهی ژن‌های دخیل در فرآیند ترمیم و بازسازی بافت گونه مورد نظر می‌توانند کاندیدای مناسبی باشند.

    کلیدواژگان: بازسازی، میکرو RNA، ماهی گورخری، Target Scan، DIANA
|
  • Habeeb Hoseinpour Roudsari, Seyed Masoud Monavari *, Hossein Khara, Behrouz Behrouzi-Rad Pages 1-13

    This study was conducted in sturgeon farms along the Caspian Sea coast in Gilan province. The aim was to evaluate the quality of incoming water and effluent of 6 farms. Sampling was performed from April to December 2017. Turbidity parameter by turbidimeter, total soluble solids by TDS meter, orthophosphate and total phosphate by Ascorbic acid method of antimonyl tartrate, ammonium by initial generation distillation, nitrate by cadmium reduction method, dissolved oxygen with Winkler method, coliform bacteria were measured by MPN, oil and fat by gravimetric method and other parameters were measured by standard methods. There was a significant difference in the mean of the parameters in all centers. The average field phosphate was measured 0.17±0.05 mg / l, which was much higher than the WHO standard. Also, the average field effluent turbidity (29.69±1.60 Ntu) was slightly higher than the EPA standards WHO showed. Also, according to the obtained results, the average of total water-soluble solids showed values much higher than the standard of the World Health Organization with an average of 4466.07± 87.70 (mg/l). Another parameter considered in the present study was the average number of coliform bacteria in the effluent, which showed high values compared to the standard. Based on these results, treatment of effluent before its release into aquatic environments is recommended, which in addition to reducing the transmission of microbial contamination, minimizes the risk of atrophy and reduces the effects on the health of aquatic organisms.

    Keywords: Fish farms, Sturgeon, Water Quality, Caspian Sea coast
  • Faezeh Mortezaei, Bahram Falahatkar * Pages 14-24

    Despite demanding for aquaculture products have been continuing to grow, developing this diverse enterprise is limited by lack of adequate water resources and lands. To overcome these issues, intensive aquaculture facilities could be used with water recirculating or reuse systems. One of these innovative facilities is in-pond raceway system (IPR). IPRs are effective intensive aquaculture facilities for regions with high water consumption and limited land resources and they are categorized as hybrid or integrated systems. In fact, this system overcomes the problems and bottlenecks of each system by combining various features and advantages of other aquaculture systems. These developing facilities are consisting of several rectangular raceways installed in a pond. IPRs design is more efficient than the ponds and cages due to greater accessibility for feeding, grading, harvesting, and disease treatments and by comparing with other systems, it has significantly more profit and production yield. This study reviews the main components, stocking, feeding, and aquaculture management of fish in IPRs.

    Keywords: Hybrid aquaculture systems, In-pond raceway, Recirculating flow, Sustainable Aquaculture
  • Meysam Salehi, Hamed Mousavi-Sabet *, Soheil Eagderi Pages 25-34
    This study aimed to investigate the taxonomic status of Salmo trutta inhabiting the Mardoogh, Liqvanchai (Urmia Lake basin), Haraz (the Caspian Sea basin) and Jajrud and Karaj (Namak Lake basin) rivers, and Salmo caspius (from the Caspian Sea) using the geometric morphometric method. Samplings were done using an electrofishing device in the rivers and beach seine/gillnet in the sea. To prepare geometric data, the photographs were taken from the left side of the specimens, then 16 landmark points were defined and digitized on the two-dimensional (2D) images. The data were analyzed using Discriminant Function Analysis (DFA), Principal Component Analysis (PCA), Canonical Variate Analysis (MANOVA/CVA), and cluster analysis. The intra-species morphological variations between the two studied species from the Caspian Sea basin showed significant differences in the morphometric traits, including snout position, body depth, and caudal peduncle length and depth. Based on the DFA and PCA, they were separated from each other. The results related to the interspecies examination categorized the S. trutta populations of the three studied basins in three clusters, separated from the S. caspius cluster. The resulting differences showed the morphological flexibility of these populations to their environmental conditions. The geometric morphometric method identified the studied groups at the intra and inter-species levels in terms of morphology, which helps to evaluate the stock assessment of these species and consider them as separate species in the future.
    Keywords: Salmo trutta, Geometric morphometric, Ichthyology, Discriminant function analysis
  • Nasrin Saebi, Salar Dorafshan *, Mohammadreza Kalbassi Pages 35-46
    In this study, short-term storage of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) eggs in different environments and time periods was investigated. For this purpose, fish eggs were stored for one, four and seven days at refrigerator temperature (4°C) and in the natural ovarian fluid, Cortland buffered with Hepes and Tris-HCl, at pH=8.4. The individual egg wet and dry weights, egg diameter, storage fluid pH, fertilization, eyed and hatching percentage were measured. The results showed that egg storage time did not change wet and dry weights significantly, while egg diameter were increased significantly (P<0.05). The pH level decreased significantly with increasing storage time in all environments (P<0.05) although the highest decrease were observed in ovarian fluid,  Survival rates including fertilization, eyed and  hatching rates  were measured and indicated that the highest survival rates were obtained for eggs stored in Hepes environment. So, the artificial medium buffered with Hepes could be recommended for short-term storage of rainbow trout eggs.
    Keywords: Artificial storage medium, Cortland solution, Fish oocyte, Fertilization rate, Hatching rate
  • Neda Nemani, Hossein Delavari Amrei *, Mahdi Yazdani Pages 47-57
    Magnetic fields interact with biological systems and affect the metabolism of microorganisms such as microalgae. In fact, it can change the rate of photosynthesis and the composition of macromolecules inside the algal cell. These fields can affect the growth of microorganisms in three ways: inhibiting, stimulating, and null. For this purpose, in this study, the growth of the microalgae, Nannochloropsis oculata and Spirulina platensis, under a static magnetic field of 2.5 mT in a bubble column photobioreactors have been investigated. All conditions, including culture medium, light intensity, temperature, pH and inoculation rate for a period of 14 days were considered the same for all photobioreactors. The results showed that the static magnetic field with the intensity of 2.5 mT is a growth stimulant and has increased the biomass productivity of the studied microalgae by 34% and 10%, respectively. Also, Gompertz growth model has shown more compliance with experimental data in the conditions where microalgae have been affected by the field.
    Keywords: Magnetic Fields, Microalgae, Bubble column photobioreactor, Growth model
  • Faezeh Hedayati Rad, Hamidreza Rezaei *, Olyagholi Khalilipour, Javad Ramezani, Ahmadreza Katouzian Pages 58-72
    Gammarus is the largest genus of aquatic crustaceans in the family Gammaridea, with more than 200 species worldwide. These crustaceans are very important components of the food chain in running waters. Therefore, their population changes can affect all communities, especially the health of fish stocks, and disturb the balance of the ecosystem. Due to their small size, high abundance and sensitivity to environmental conditions, they are suitable as indicator species for evaluation. This study investigated the genetic diversity of the genus Gammarus between different populations in Golestan National Park. After sampling, the common identification keys were used to identify the basic morphology and the COI mitochondrial gene sequence was used to conduct molecular studies. Genealogical relationships were determined by maximum likelihood (ML) method. The genetic distance in the populations and some indices of genetic diversity (number of haplotypes (h), haplotype diversity (Hd) and nucleotide diversity (Pi)) were calculated. Based on the results of the genealogical trees, the samples were placed in two separate clades (western and central) and separated from the gene bank samples with high bootstrap. The results of molecular variance analysis showed that the diversity between populations (72.49) is more than the diversity within populations (27.51) and the value of Fst index (0.68) shows the significant genetic difference between populations and the limitation of gene flow. Haplotype diversity is equal to 0.94, the highest and lowest of which is related to Khandushan River (1.00) and Golestan Spring (.40). Also, among the identified haplotypes, 17 haplotypes had only one individual, which indicates the high diversity of Gammarus populations in Golestan National Park. Also, G. komareki was identified as a dominant species complex with many hidden species in the region that have not yet been accurately identified.
    Keywords: genetic diversity, Gene flow, Golestan, Gammarus
  • Mehdi Banaee *, Marzieh Mohammadzadeh Pages 73-82
    This experiment aims to evaluate the effect of colored microplastics (MPs) on oxidative stress indicators in Gambusia holbrooki. This study hypothesized that the risk of oxidative stress in fish may be different based on MPs’ color. In this study, fish in 7 experimental treatments with two replications, including the control group and six experimental groups, were exposed to 150 micrograms per liter of colored MPs (white, green, yellow, red, blue, and black colors) for 14 days. In the end, some oxidative stress indicators were assayed. Furthermore, the bioaccumulation potential of MPs was measured with an FTIR instrument. The results showed that the activity of superoxide dismutase in the liver of fish exposed to black, yellow, and red MPs is significantly higher than in the control group (P<0.05). In addition, exposure of fish to black, green, and red MPs led to a significant increase in the activity of catalase, glutathione-peroxidase, and glutathione-reductase in liver cells (P<0.05). These results showed that the risk of oxidative stress in fish exposed to black, green, and red MPs was significantly higher than other colored MPs.
    Keywords: Colored microplastics, Gambusia, FTIR, Oxidative stress indicators
  • Faezeh Delbari, Kamran Rezaei Tavabe *, Alireza Mirvaghefi, Ahmadreza Lahijanzadeh, Masoud Bagherzadeh Karimi, Erfan Salamroodi Pages 83-98

    River water is used for various purposes more than water from any other source. This study was designed and implemented to evaluate the water quality of the Tajan River by the Iran Surface Water Quality Index (IRWQIsc). Considering the establishment of polluting sources on the banks of the Tajan River (various agricultural, industrial, urban and domestic wastewaters), sampling was done at 9 stations with 3 repetitions in two seasons (January 2021 and June 2021), and 11 water quality parameters including; BOD5, COD, ammonium, nitrate, phosphate, turbidity, pH, fecal coliform, electrical conductivity, dissolved oxygen and total hardness were measured using standard methods in the laboratory. In the present study, the average amount of BOD5, COD, ammonium, nitrate, phosphate, turbidity, pH, fecal coliform, and electrical conductivity increased in both seasons from upstream to downstream stations, dissolved oxygen in both seasons from above It decreased downstream and the total hardness did not have a regular trend from upstream to downstream. The results of the study of the IRWQIsc index showed that this index was between 23.7 and 70.08 in the cold season and between 64.21 and 16.35 in the hot season for all the stations of the Tajan River. In general, the water of the Tajan River was placed in the descriptive-qualitative class of medium and bad, and the closer the agricultural lands were to the studied stations, the more the water pollution was. The most important source of pollution in the study area; Indiscriminate harvesting of sand and paper mills in Mazandaran, fish breeding farms, animal husbandry, sewage of Sari city, surrounding villages, effluents of paddy fields, and agricultural fields. In this regard, attention to the comprehensive management of water resources and assessment of environmental effects should be prioritized.

    Keywords: Tajan River, IRWQISC Index, Descriptive-qualitative, Pollution
  • Keivan Abbasi Ranjbar *, Danial Gorouhi, Alinaghi Sarpanah, Mehdi Moradi Pages 99-113
    This study aimed to determine fecundity in relation to age and size, and the correlation between fecundity and egg diameter with whole body weight, total length and age in migratory kutum, Rutilus frisii, to Sefid River, southern Caspian Sea. Ripe females were caught about 1000 m far from the river mouth using beach seine with 20 mm mesh size during their migration season in March 2021, and they were transferred into ponds of Shahid Ansar propagation and restoration center for bony fishes of Caspian Sea, Rasht city. The propagation of females was done using hormonthrapy (Ovaprim). The total length, body weight, and age of specimens were measured before artificial propagation and the weight of the gonad was measured. One gram of egg was sampled randomly and fixed into a glass containing formaldehyde 5%. Then the precise weight of the egg samples was determined using a digital scale. The examination of 98 female specimens with a weight 540-2710g (1231±384, Mean±SD) showed that working fecundity of 23577-92029 (49643±16185) eggs per individual, relative fecundity of 25.4-58.1 (40.7±6.8) eggs per gr / body weight and eggs diameter of 1.67-1.99 (1.84±0.06) mm. The working fecundity was raised with increasing fish age and size but relative fecundity decreased by increasing age and size.
    Keywords: Rutilus frisii, Reproduction, fecundity, Caspian Sea
  • Mehrdad Nasri Tajan, Mina Seifzadeh * Pages 114-125
    The present study was performed to determine the nutritional value and fatty acids profile and amino acids in canned Skipjack tuna and yellowfin fish and compare them with their fresh meats. The amounts of protein, fat, moisture and ash in fresh Yellowfin were 6.71, 5.88, 84.66 and 0.85%, and in canned fish 39.6, 5.65, 86.56 and 0.82%, respectively, whereas, in fresh Hoover, they were 7.44, 5.24, 83.44 and in canned fish 7.65, 5.96, 83.79 and 0.8%, respectively. There were no significant differences in nutritional value (P>0.05) between those fresh and canned ones. In fresh and canned treatments, glutamic acid, lysine, leucine, arginine and alanine were identified as the most amino acids. The number of amino acids in canned Yellowfin and Skipjack tuna did not decrease significantly compared to fresh meat (P>0.05). In canned and fresh products, palmitic acid (20.65-22.03 mg/g) was the highest than other fatty acids (P<0.05). The lowest fatty acids belonged to eicosenoic acid (1.49-1.34 mg/g). In all treatments, the omega-3 fatty acid was higher than the omega-6 fatty acid (P<0.05). No significant difference was observed in the nutritional value between Yellowfin and Skipjack tuna (P>0.05). Although differences were found between the canned and fresh tuna meat, the present study showed the high nutritional value of canned Yellowfin and Skipjack. Since canned meat has higher safety and shelf life compared to fresh meat; products processed with vegetable oil may be a better choice than fresh meat for people who need an increase in essential fatty acids than fresh meat.
    Keywords: Canned tuna, Skipjack tuna, Yellowfin tuna, Amino acid profile, Fatty acid profile
  • AhmadAli Badr, Mahdi Banaee, Marzieh Heidarieh Pages 126-133

    Regeneration is an endogenous process that culminates in restoring tissue and organ function completely. While the regeneration capacity in mammals is limited to specific tissues, lower vertebrates such as zebrafish can regenerate entire organs and most adult tissues. MicroRNAs are small non-coding molecules that regulate various biological processes (such as repair, differentiation, apoptosis, etc.) by controlling the expression of target genes. An important challenge in the study of microRNAs is to identify and predict the genes that are targeted by these small molecules. In recent years, various methods such as microarray, northern blot, and qRT-PCR have been introduced to identify the target genes of microRNAs, but the high cost has limited the use of these methods. With the advancement of computational methods and bioinformatics algorithms, target genes of microRNAs can be identified and predicted at a lower cost. In this study, an attempt was made to identify the genes and microRNAs involved in the repair and regeneration processes of zebrafish (Danio rerio) tissues using the software of Target Scan and DIANA databases with a bioinformatics approach. This research showed that the expression of Stat3, Dot1l, Pax6b, Smarca5, Mmp9, Cx43, Tnfb, Sox2, Ascl1a, and Hspd1 genes is most likely to be regulated in the process of repair and regeneration of zebrafish tissues under the influence of different microRNAs. Therefore, the mentioned genes can be suitable candidates for the laboratory investigation of genes involved in the tissue repair and regeneration process of the desired species.

    Keywords: Regeneration, microRNA, Zebra fish, Target Scan, DIANA