فهرست مطالب

جنگل ایران - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله جنگل ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داود کرتولی نژاد*، هادی ایمانی، علی اصغر ذوالفقاری، الهه نیکوئی صفحات 227-243
    در این پژوهش، تاثیر نانواکسید روی بر هجده صفت مختلف رویشی، ریختی و فیزیولوژیکی نهال های بلوط ایرانی تحت تنش خشکی بررسی شد. نهال های دوساله پس از انتقال به سمنان و دو ماه فرصت تثبیت در شرایط گلخانه، پیش از شروع آزمایش، اندازه گیری اولیه شدند. آنالیزهای آماری در قالب آزمایش فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور تنش خشکی (ظرفیت زراعی 80، 60، 40 و 20 درصد) و نانواکسید روی (غلظت های 0، 30، 100، 300 و 1000 میلی گرم بر لیتر) در چهار تکرار انجام گرفت. پس از دو بار محلول پاشی با نانواکسید روی با فاصله زمانی یک ماهه و شش ماه رویش در شرایط گلخانه، همه نهال ها اندازه گیری و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی و غلظت نانواکسید روی از تعداد و رشد طولی برگ، رشد ارتفاعی و قطری و تعداد شاخه های نهال، کاسته می شود، اما تعداد برگ و درصد لکه های نانویی و نیز تعداد برگ های خشک افزایش می یابد. بهترین تیمار از نظر صفات رویشی و کیفی، مربوط به ترکیب آبیاری با 40 درصد ظرفیت زراعی به همراه غلظت نانواکسید روی 30 میلی گرم بر لیتر بود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی در غلظت های مختلف نانواکسید روی، تنها آنزیم سوپراکسیداز دیسموتاز اختلاف معنی داری با شاهد داشت، اما در دیگر آنزیم های آزمایش شده (مانند کاتالاز، آسکوربات پروکسیداز و گایاکول پروکسیداز) اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در کل با توجه به نداشتن تاثیر چندان بر صفات نهال و ایجاد اثر سوختگی بر سطح برگ ها در برخی تیمارها، استفاده از نانواکسید روی به منظور بهبود مقاومت به خشکی، استقرار و رویش نهال های بلوط توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: احیای جنگل، رویش نهال، صفات فیزیولوژیکی، ظرفیت زراعی، فعالیت آنزیمی
  • فرهاد جهانپور، معصومه منصوری*، پروین رامک، ضیاءالدین باده یان صفحات 245-255

    یکی از مشکلات مهم صنوبرکاری، وجود گونه های صنوبر کم بازده بومی و پرورش سنتی آن است که موجب کاهش عملکرد تولید در واحد سطح شده است. به منظور دستیابی به کلن های پر محصول و سازگار با شرایط آب وهوایی خرم آباد و معرفی آنها برای کشت و تولید انبوه، ده کلن صنوبر تاج باز در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و فاصله کاشت 4×4 متر در ایستگاه باغ کشاورزی خرم آباد در یک دوره چهارساله (1390 تا 1393) ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر عامل های سال و کلن بر صفات رویش جاری ارتفاع، رویش جاری قطر برابرسینه و رویش جاری حجم در هکتار معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که میانگین بیشترین رویش ارتفاعی (56/1 متر) و میانگین کمترین رویش ارتفاعی (77/0 متر) به ترتیب به دو گونه 455 Populus x euramericana  و Populus x interamericana  اختصاص داشت. همچنین Populus x euramericana دارای بیشترین میانگین رویش قطری برابرسینه (95/9 سانتی متر) و Populus.x.interamericane دارای کمترین میانگین رویش قطری برابرسینه (95/6 سانتیمتر) بودند.  455 Populus x euramericana  و Populus x interamericana  نیز به ترتیب بیشترین (85/8 متر مکعب در هکتار) و کمترین (16/1 متر مکعب در هکتار) مقدار رویش جاری حجمی را داشتند. از نظر مقاومت به آفات و تولید چوب نیز گونه های 10/63 Populus deltoids ، Populus deltoids و Populus x Canadensis  در وضعیت مناسب تری قرار داشتند.

    کلیدواژگان: تولید چوب، کلن، صنوبر، ویژگی های رویشی
  • قاسم رنود*، علی اصغر درویش صفت، مایکل شپمن، منوچهر نمیرانیان، یاسر مقصودی صفحات 257-274

    در این پژوهش، قابلیت داده های راداری قطبش کامل ماهواره ALOS-2 در برآورد زی توده چوبی روی زمینی جنگل های آمیخته هیرکانی بررسی شد. به منظور آماربرداری ابتدا با جنگل گردشی مناطق مناسب با شیب کم شناسایی و 127 قطعه نمونه مربع شکل با مساحت 900 متر مربع در آن پیاده شد. قطر برابرسینه و ارتفاع درختان قطورتر از 5/7 سانتی متر اندازه گیری و حجم هر درخت با استفاده از این دو مشخصه محاسبه شد. برای محاسبه زی توده در هر قطعه نمونه از رابطه تبدیل حجم به زی توده (با ضرب حجم در چگالی بحرانی چوب) استفاده شد. میانگین زی توده روی زمینی محاسباتی در منطقه پژوهش 04/318 تن در هکتار است. به منظور پردازش داده های ALOS-2، کانال های قطبشی کالیبراسیون و چنددیده شدند. برای کاهش نویز، فیلتر باکس کار با ابعاد پنجره 5×5 پیکسل اعمال شد و در نهایت متغیرهای استخراج شده تصحیح هندسی شدند. شدت بازپخش در فرم گامانات برای قطبش های مختلف، مولفه های تجزیه هدف Freeman-Durden و مشخصه های حاصل از روابط ریاضی بین کانال های قطبشی متغیرهای استخراج شده در این تحقیق بودند. به منظور مدل سازی برآورد زی توده با استفاده از متغیرهای ذکرشده، سه الگوریتم ناپارامتریک شاملk  نزدیک ترین همسایه (k-NN)، جنگل تصادفی (RF) و رگرسیون بردار پشتیبان (SVR) اجرا شد. نتایج مدل سازی با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی نشان داد که زی توده روی زمینی می تواند با ضریب تبیین 38/0 و جذر میانگین مربعات خطای نسبی 77/23 درصد برآورد شود؛ درحالی که الگوریتم های k نزدیک ترین همسایه (k-NN) با ضریب تبیین 38/0 و جذر میانگین مربعات خطای 38/24 درصد و رگرسیون بردار پشتیبان با مقادیر ضریب تبیین 35/0 و جذر میانگین مربعات خطای 2/25 درصد صحت کمتری در برآورد زی توده داشتند. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان دهنده قابلیت متوسط داده های قطبش کامل راداری ALOS-2 در برآورد زی توده چوبی روی زمینی در شرایط جنگل های آمیخته هیرکانی است.

    کلیدواژگان: ALOS-2، جنگل های آمیخته، رادار، زی توده چوبی روی زمینی، قطبش
  • یعقوب عزیزی، رضا اخوان، هادی کیادلیری*، رضا سلیمانی صفحات 275-290
    به دلیل ضعف بوم سازگانی در جنگل های زاگرس ناشی از فشار انسان و دام در طی دهه های گذشته و بروز خشکسالی های اخیر، بیشتر عرصه های جنگلی آن دچار زوال شده است. در این شرایط بررسی تاثیر اقدامات مختلف مدیریتی به منظور تدوین برنامه های راهبردی ضروری است. در همین زمینه، این پژوهش در جنگل دینارکوه استان ایلام، به منظور بررسی تاثیر اقدامات مختلف مدیریتی در ده سال گذشته بر متغیرهای زیست سنجی درختان، خاک و تنوع زیستی گونه های درختی انجام گرفت. اقدامات مدیریتی شامل قرق، قرق+ هرس، قرق+ هرس+ جنگلکاری، قرق+ هرس+ جنگلکاری+ سامانه آبگیر و منطقه شاهد بود که با در نظر گرفتن جهت دامنه در قالب طرح آماری فاکتوریل، نوزده تیمار و چهار تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد. در مجموع 76 قطعه نمونه پانزده آری برداشت شد. متغیرهای زیست سنجی درختان، خاک و تنوع زیستی گونه های درختی در هر قطعه نمونه اندازه گیری شده و سپس با استفاده از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه با هدف بررسی تاثیر اقدامات مدیریتی و جهت دامنه بر آنها مقایسه شد. نتایج نشان داد که از بین متغیرهای زیست سنجی درختان، قطر برابرسینه، قطر جست، قطر تاج، ارتفاع کل و تراکم درختان؛ از بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، ماده آلی، سیلت، شن، فسفر، پتاسیم، آهک، کربن، چگالی ظاهری، فرسایش و عمق خاک؛ و از بین شاخص های تنوع زیستی، شانون- وینر، پایلو و هیپ تفاوت معنی داری بین مناطق تحت مدیریت با شاهد وجود دارد. در نهایت، نظر به اینکه همه تیمارهای مدیریتی، آثار موثر و مثبت بر وضعیت متغیرهای زیست سنجی درختان، خاک و تنوع زیستی گونه های درختی دارند و در بیشتر موارد سبب بهبود وضعیت موجود شده اند، با توجه به هزینه های لازم برای اجرای تیمارهای مدیریتی و تخریب های ناشی از آنها در عرصه می توان تیمار قرق را بهترین تیمار مدیریتی در منطقه پژوهش معرفی کرد.
    کلیدواژگان: تراکم، شاخص پایلو، فرسایش، قرق، قطر تاج، ماده آلی
  • پژمان رودگرمی*، سید جعفر سیداخلاقی صفحات 291-306
    در زمینه کمک به مهار و پیشگیری از زمین خواری در عرصه های جنگل و مرتع، پروژه ای تحقیقاتی با هدف شناخت عوامل ایجادکننده این پدیده اجرا شد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و معرفی عوامل و زمینه های موثر در بروز و گسترش زمین خواری از جنبه های مختلف شامل سیاست و خط مشی، اجتماعی- اقتصادی، مدیریتی، اجرایی و عوامل موثر خارج از نظام اداره اراضی جنگل و مرتع است. برای تعیین چارچوب بررسی، از اصول و شاخص های روش ارزیابی سیستم های اداره اراضی، و برای پرسش از کارشناسان، تحلیل و تعیین عوامل زمین خواری و نتیجه گیری نهایی از روش دلفی استفاده شد. در طی حدود دو سال از 15 کارشناس تحقیق و پرسش صورت پذیرفت. تاثیر هر عامل بر زمین خواری براساس مقیاس لیکرت در طی اجرای روش دلفی اندازه گیری شد. در طی تحقیق، 39 مورد به عنوان عوامل موثر در زمین خواری مشخص شد. کارشناسان وجود رانت، نبود برنامه آمایش سرزمین و کاستی در افزایش سطح آگاهی مردم و ایجاد فرهنگ حفظ جنگل ها و مراتع را مهم ترین عوامل و زمینه های وقوع زمین خواری برشمردند. با شناخت عوامل زمین خواری در طی این تحقیق، می توان نتیجه گیری کرد که زمین خواری پدیده ای منتج از زمینه های اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی، حقوقی، تاریخی و فرهنگی موجود در جامعه است و ازآنجا که بزرگ ترین فساد اقتصادی کشور نیز خوانده شده، باید اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری بیشتری برای پیشگیری از آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اراضی، جنگل، روش دلفی، زمین خواری، مرتع
  • حامد ایزدی*، آمنه سواری ممبنی، مسلم سواری صفحات 307-327

    جنگل ها به منزله یکی از منابع اصلی تجدیدشونده، اهمیت زیادی در ایجاد بستر مناسب برای توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی دارند و از ثروت های مهم برای نسل های کنونی و آینده اند و بنابراین حفاظت از آنها بسیار مهم است. هدف این پژوهش، تبیین عوامل موثر بر رفتار حفاظت از جنگل های زاگرس با استفاده از مدل فعال سازی هنجار است. جامعه آماری این پژوهش خانوارهای روستایی چهار دهستان از شهرستان دوره چگنی استان لرستان (1399=N) بود که براساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 300 سرپرست خانوار انتخاب شد. افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی صوری و محتوایی آن توسط جمعی از استادان و صاحب نظران تایید شد. میزان پایایی با استفاده از پیش آزمون با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. نتایج مدل معادله های ساختاری تحلیل مسیر نشان داد که چهار متغیر آگاهی از نیاز، هنجار ذهنی، آگاهی از عواقب و خودکارآمدی بر هنجار اخلاقی افراد درباره حفاظت از جنگل های زاگرس تاثیر می گذارند. همچنین رفتار حفاظت از جنگل ها به طور معنی داری توسط هنجار اخلاقی و متغیر احساس غرور تبیین می شود.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، خانوارهای روستایی، شهرستان دوره چگنی، هنجار اخلاقی
  • سینا بهروزی خورگو، حسین پرورش*، مریم مصلحی، آژیر خلیل آریا صفحات 329-340
    جنگل های مانگرو از بوم سازگان های شکننده ای است که به دخالت های انسانی بسیار حساس است. در این تحقیق برای نخستین بار، تاثیر پساب آب شیرین کن بر خصوصیات رویشی و درجه شادابی نهال های حرا بررسی شد. پس از جمع آوری بذرها از درختان مادری سالم و کشت آنها در شهریور 1399، بذرها با تیمارهای آبی با غلظت 0، 1، 2، 3، 5، 10 و 20 درصد پساب آب شیرین کن دو بار در روز آبیاری شدند. پس از شش ماه، خصوصیات رویشی در تیمارهای مختلف اندازه گیری و با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه مقایسه شد. درجه شادابی نهال ها نیز با آنالیز کروسکال- والیس مقایسه شد. براساس نتایج، رویش قطری (40/3 میلی متر)، رویش ارتفاعی (10/50 سانتی متر)، طول ریشه (58/33 سانتی متر) و سطح برگ (67/21 سانتی متر مربع) در تیمار شاهد بیشترین مقدار را داشت. همچنین تعداد برگ و درجه شادابی در تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری داشت. شایان ذکر است که شوری خاک در تیمار شاهد و پساب 20 درصد به ترتیب با مقادیر 24 و 41/30 میلی زیمنس بر سانتی متر کمترین و بیشترین مقدار را داشت (05/0>P). نتایج نشان داد که پساب آب شیرین کن تاثیر منفی بر خصوصیات رویشی نهال های حرا دارد و افزایش غلظت، بر شدت تاثیرات منفی آن می افزاید. در مجموع نتایج، حد بحرانی تاثیر پساب بر خصوصیات رویشی نهال های حرا را می توان از غلظت 10 درصد گزارش کرد. بنابراین توصیه می شود برنامه های مدیریتی صحیحی در استفاده از آب شیرین کن و همچنین دفع پساب آن انجام گیرد تا آسیب به جنگل های مانگرو به کمترین حد برسد.
    کلیدواژگان: جنگل مانگرو، درجه شادابی، رویش ارتفاعی، قطر یقه
  • سید پیمان میثاقی، رامین نقدی*، علی صالحی، حسن پوربابایی صفحات 341-354

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر زمین لغزش ناشی از فعالیت های اجرایی بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جنگل های تنکابن و رامسر است. بدین منظور موقعیت جغرافیایی زمین لغزش های موجود منطقه برداشت و در بین آنها زمین لغزش های ناشی از فعالیت های اجرایی مشخص شد. زمین لغزش ها در طبقات ارتفاع از سطح دریا (کمتر از 750 و بیشتر از 750 متر)، جهت جغرافیایی (شمال، جنوب، شرق و غرب)، سن (کمتر از 15 و بیشتر از 15 سال) در دوازده طبقه دسته بندی شد. سپس از هر طبقه یک یا چند لغزش انتخاب و در هریک از طبقات لغزش ها سه قطعه نمونه و در جنگل شاهد مجاور یک قطعه نمونه دایره شکل یک آری به منظور اندازه گیری خصوصیات خاک برداشت شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل اسیدیته، کربن آلی و جرم مخصوص ظاهری و حقیقی بود. در مجموع 88 نمونه خاک برداشت شد. میانگین جرم مخصوص ظاهری، حقیقی، کربن آلی و pH خاک در منطقه لغزشی به ترتیب 69/1، 38/2، 33/2 و 80/6 و در منطقه شاهد به ترتیب 64/1، 32/2، 49/3 و 56/6 به دست آمد. بررسی خصوصیات خاک تحت تاثیر شیب نشان داد که مقدار اسیدیته و کربن آلی خاک در مناطق لغزشی کمتر از مناطق شاهد و مخصوص ظاهری خاک در مناطق لغزشی بیشتر از مناطق شاهد بود. بازیابی خصوصیات خاک نشان داد که به جز کربن آلی خاک، بقیه خصوصیات بررسی شده به طور کامل بازیابی شدند. نتایج آماری خصوصیات خاک نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین کربن آلی خاک در مناطق لغزشی و شاهد در طبقات بررسی شده وجود دارد.

    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، حرکات توده ای، خصوصیات خاک، عوامل فیزیوگرافی
|
  • D. Kartoolinejad *, H. Imani, A.A. Zolfaghari, E. Nikouee Pages 227-243
    In this study, the effect of zinc oxide nano particle (ZnO) on 18 different growth, morphological and physiological characteristics of Persian oak (Quercus brantii L.) seedlings was investigated under drought stress. Before doing the experiment, initial characteristics of the two-year-old seedlings were measured after transferring them to Semnan and passing two months for stabilization in the greenhouse condition. Statistical analysis were performed with a completely randomized design under a factorial experiment using two factors of drought stress (field capacity 80%, 60%, 40% and 20%) and zinc nano oxide (concentrations 0, 30, 100, 300 and 1000 mg/l) with four replications. After twice spraying with zinc nano oxide with one-month interval and growing in greenhouse conditions for 6 months, all seedlings were measured and reassessed. The results showed that with increasing drought stress and nano oxide concentration, the number and longitudinal growth of leaves, height and diameter growth of seedlings and the number of seedling branches decreased, while the number of leaves and percentage of nano blight and the number of dried leaves increased. The best treatment in terms of growth and qualitative traits was related to the combination of irrigation with 40% of field capacity along with a concentration of 30 mg/l zinc nano oxide. The results also showed that only superoxide dismutase enzyme had a significant difference compared to the control with increasing drought stress at different concentrations of zinc nano oxide; however no significant difference was observed throughout other tested enzymes (catalase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase). Overall, due to the lack of prominent effect on seedling characteristics and creating the scorching spots on the leaf surface in some treatments, the use of zinc nano oxide is not recommended to improve the drought resistance, establishment and growth of oak seedlings.
    Keywords: Forest restoration, enzyme activity, Physiological traits, Field capacity, Seedling Growth
  • F. Jahanpour, M. Mansouri *, P. Ramak, Z. Badehian Pages 245-255

    One of the major problems in poplar cultivation is the existence of low-yielding poplar species and their traditional cultivation, which reduce wood production per unit area. To identify the most productive and adaptable clones to local climate and introduce them for mass wood production, ten clones of open-crown poplar based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replicates and planting spacing (4m × 4m), were selected and evaluated in Khorramabad Agricultural Garden Station for five years (2012-2015). Analysis of variance showed that the year and clone factors had a significant effect on height, diameter and volume increment. The mean comparisons showed that the highest (1.56 m) and lowest (0.77 m) of height increment belonged to Populus euramericana455 clone and Populus x interamericanes clone respectively. Also, the Populus euramericana455 clone had the maximum diameter increment (9.95cm) and Populus x interamericanes clone had the minimum (6/95) diameter increment. The Populus euramericana455 and Populus x interamericanes clones had the highest (8.85 cm) and lowest (1.16 cm) of volume increment in the fifth year respectively. In terms of pest resistance and wood production, Populus deltoides 63/10, Populus deltoids and Populus x costanzo had a better conditions.

    Keywords: Poplar, clone, Wood production, Vegetative Characteristics
  • Gh. Ronoud *, A.A. Darvishsefat, M.E. Schaepman, M. Namiranian, Y. Maghsoudi Pages 257-274

    This study investigates the capability of ALOS-2 full polarimetric radar data for estimating woody aboveground biomass (AGB) in a mixed Hyrcanian forest. For collecting ground data, the low slope areas selected and measured for a total of 127 square sample plots with an area of 900-m2. Tree height and Diameter at Breast Height (DBH) were measured for each tree with DBH of larger than 7.5-cm and the volume of each tree was calculated using these two characteristics. We used volume to biomass equation (multiplying the volume by the wood-critical density) to calculate AGB in each sample plot. The average of observed AGB was 318.04-tons per hectare for the study area. To process ALOS-2 data, the polarization channels were calibrated and multi-looked. We used a Box-Car filter with window size of 5×5 pixels to reduce the noise. Finally, the extracted features were geometrically corrected. They are Backscattering intensity components in the form of gamma naught, Freeman-Durden target decompositions components and variables derived from mathematical relationships betw

    Keywords: Aboveground Woody Biomass, RADAR, polarization, ALOS-2, Mixed forests
  • Y. Azizi, R. Akhavan, H. Kia-Daliri *, R. Soleimani Pages 275-290
    Due to the weakness of the ecosystem in the Zagros forests, which is due to human and livestock pressure over the past decades and the occurrence of recent droughts, most of the forest areas have declined. In this situation, it is necessary to study the effects of various management activities in order to design strategic plans. To do this, the current study was conducted in Dinarkuh forest area of Ilam province to investigate the impact of different management activities on tree, soil and biodiversity variables of tree species, taken during the last decade. Experimental treatments included exclosure, exclosure + pruning, exclosure + pruning + afforestation, exclosure + pruning + afforestation + catchment system and control which considering aspect in the form of factorial statistical plan, 19 treatments with four replications were considered for each treatment. In total, 76 sample plots with area of 1500m2 were established in the field. The interested variables were measured and calculated in each sample plot and then compared between different treatments using two- way ANOVA with two factors: management activities and aspect. The results showed that among the biometric variables of trees; DBH, height, crown diameter, sprout diameter and tree density, among physical and chemical properties of soil; percentage of organic matter, silt, sand, bulk density, lime, carbon, phosphorus, potassium, soil depth, erosion and among biodiversity indices; Shannon-Wiener, Pielou and Heip indices were significantly different under management activities' areas compared to the control area. Even though, all management treatments had effective and positive effects on tree biometric variables and soil physico-chemical characteristics, as well as on biodiversity indices and in most cases made improved the current situation, considering the required costs for management treatments and their destruction in the field, exclosure can be introduced as the best management treatment in the region.
    Keywords: Crown diameter, Density, Erosion, Exclosure, Pielou index, Organic Matter
  • P. Roudgarmi *, S.J. Seyyed Akhlagh Pages 291-306
    To help harness and prevent land grabbing in forest and rangeland, a research project was conducted to identify the causes of this phenomenon. The main purpose is to identify the factors affecting the occurrence and spread of land grabbing from various aspects. The principles and indicators of the evaluation of land administrative systems method have been used to determine the study framework and the Delphi method was used to ask experts, analyze and determine the land grabbing factors and final conclusion. The research and questioning of 15 experts were carried out for about 2 years. The effect of each factor on land grabbing was measured by the Likert scale in Delphi method. During the study, 39 cases were identified as the effective factors in land grabbing. The existence of rent-seeking, lack of land management program, and weakness in increasing the level of public awareness and creating a culture for the preservation of forests and rangelands are recognized by experts as the most important factors of land grabbing. It can be concluded that land grabbing is a phenomenon resulting from social, economical, managerial, legal, historical and cultural contexts in the society and since it is considered as the biggest economical corruption in the country, more hardware and software measures are needed to prevent it.
    Keywords: Lands, Forest, Rangeland, Delphi method, Land Grabbing
  • H. Izadi *, A. Savari Mombeni, M. Savari Pages 307-327

    Forests, as one of the main sources of renewal, play an important role in creating a suitable environment for the development of economic and social activities and they are important assets for present and future generations. Therefore, their protection is very important. The purpose of this study was to explain the factors affecting the conservation behavior of Zagros forests using the norm activation model. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of this study consisted of rural households in four villages of Doure Chegeni (N =1399) which based on Krejcie and Morgan table, the sample size of 300 households was selected. Sample individuals were studied using stratified sampling method with proportional assignment. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed by a group of professors and experts. In addition, to determine the reliability, the pretest was used and confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient. The results of the structural equation model of path analysis showed that the four variables of need awareness, subjective norm, consequence awareness and self-efficacy affect the moral norm of individuals towards the protection of Zagros forests. Also, forest protection behavior is significantly explained by the moral norm and the variable of pride.

    Keywords: Zagros forests, Rural Households, doure Chegeni county, Moral Norm
  • S. Behrouzi Khorgou, H. Parvaresh *, M. Moslehi, A. Khalil Ariya Pages 329-340
    Mangrove forests are fragile ecosystems that are very sensitive to human activities. For this purpose, in this study, for the first time, effects of desalination sewage on vegetative characteristics and vitality of mangrove seedlings have been investigated. After collecting propagules from healthy mother trees and planting them in September 2020, propagules were irrigated twice a day with water treatments of 0, 1, 2, 3, 5, 10 and 20% concentration of desalination sewage. After 6 months, vegetative characteristics and vitality of seedlings were measured in different treatments and compared using ANOVA and Kruskal Wallis test. The results showed that diameter growth (3.40 mm), height growth (50.10 cm), root length (33.58 cm) and leaf area (21.67 cm2) were the highest in the control treatment. Also, the number of leaves and the degree of vitality had significant differences in  different treatments. Also, control and 20% concentration treatments (24 and 30.41 mS.cm) had the least and highest amounts of soil salinity (p<0.05), respectively. The results showed that desalination sewage has a negative role on the vegetative characteristics of mangrove seedlings. The higher concentration of desalination sewage, the greater negative effects on vegetative characteristics. Totally, the critical effect of desalination sewage concentration on the vegetative characteristics of mangrove seedlings could be reported from 10% concentration. Therefore, it was recommended to use suitable management programs in the use of desalination set and sewage remove in order to minimize the mangrove forest damages.
    Keywords: Mangrove forest, Vitality, Height growth, collar diameter
  • S.P. Misaghi, R. Naghdi *, A. Salehi, H. Pourbabaei Pages 341-354

    This study aimed at investigating the effect of landslides causing by executive activities on some physical and chemical of soil properties in Tonekabon and Ramsar forests. For this purpose, the geographical location of the landslides was collected. Landslides in altitude (<750 and > 750 m), aspect (north, south, east and west), age (< 15 and > 15 years) and slope (< 50 and > 50%) were classified. In the each class, three sample plot (100 m2) were established to measure of soil properties. Soil properties includingpH, organic carbon, bulk density and particle density. Totally, 88 sample of soil were collected. The results showed that the mean of BD, PD, OC and pH in the landslide area were 1.69, 2.38, 2.33 and 6.80, respectively, and in the control area they were 1.64, 2.32, 3.49 and 6.56, respectively.  The study of soil properties under the effect of slope showed that the mean of pH and OC in the control area was higher than landslide areas, but the BD in the control area was less than the landslide area. Soil properties recovery showed that except soil OC, other soil properties were fully recovered. The statistical results of soil properties showed that there was a significant difference between the mean OC in landslide and control areas in all studied classes.

    Keywords: Hyrcanian forests, mass movement, Soil properties, Physiographic factors