فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام اکبری، لیلا عوض پور* صفحات 333-345
    در دو دهه اخیر مفهوم سرمایه اجتماعی به واسطه ارتباطش با مولفه های بنیادین اجتماعی شامل آگاهی، مشارکت، اعتماد، انسجام و شبکه اجتماعی در راستای توسعه پایدار جوامع به ویژه جوامع محلی مورد تاکید قرار گرفته است؛ لذا برای رسیدن به توسعه پایدار محلی، برخورداری از سرمایه اجتماعی از ضروریات می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع و با تکیه بر مشکلات و کمبودهای متعدد در روستاهای مناطق خشک و نیمه خشک، این مقاله به تحلیل پویایی سرمایه اجتماعی در راستای تحقق توسعه پایدار محلی در سه روستای گاوبنان، چاهان و چاه نصیر در شهرستان قلعه گنج در جنوب کرمان بر اساس روش تحلیل شبکه اجتماعی در دو بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح توان افزایی جوامع محلی پرداخته است. ابتدا با تکمیل پرسشنامه و مصاحبه مستقیم با ذی نفعان محلی (136 نفر از سرگروه های صندوق های اعتباری خرد روستایی)، داده های مورد نیاز با استفاده از روش سرشماری جمع آوری گردید. سپس سرمایه اجتماعی برون گروهی بر اساس پیوند های اعتماد و مشارکت با استفاده از شاخص های کمی سطح کلان شبکه (شاخص تراکم و E-I) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر افزایش شاخص تراکم و تقویت روابط برون گروهی و پویایی مثبت سرمایه اجتماعی برون گروهی در مرحله بعد از اجرای پروژه می باشد؛ اما مقدار این مولفه مهم و تاثیرگذار همچنان ضعیف ارزیابی می شود. بنابراین ضرورت دارد با فراهم نمودن بستر اعتمادسازی و تقویت روحیه مشارکت و همکاری جمعی در بین سرگروه های صندوق های اعتبارت خرد و افزایش روابط برون گروهی، سرمایه اجتماعی برون گروهی غنی در این جامعه محقق گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه محلی، تحلیل شبکه اجتماعی، صندوق اعتباری خرد، قلعه گنج
  • رضاعلی دومهری وسطی کلایی، محمد جعفری*، حسین ارزانی، سید اکبر جوادی، محمود عرب خدری صفحات 347-361
    هدف این تحقیق، مقایسه وضعیت و مدیریت مرتع قبل و بعد از جایگزینی روش ارزیابی وضعیت خاک در فاکتور خاک روش چهار فاکتوری به منظور تعیین مناسب ترین روش وضعیت مرتع بود. ارزیابی وضعیت مرتع برای هر دو حالت در مراتع پشتکوه مازندران انجام شد و سپس وضعیت، روش های مرتع داری و برنامه های مدیریتی و اصلاحی آن ها پیشنهاد و با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج ارزیابی وضعیت مرتع قبل از جایگزینی روش ارزیابی وضعیت خاک در فاکتور خاک نشان داد که مراتع، وضعیت فقیروخیلی فقیر با گرایش منفی داشتند و روش مرتع داری مصنوعی و برنامه های اصلاح و احیایی، کپه کاری و بذرپاشی پیشنهاد گردید. نتایج ارزیابی وضعیت مرتع بعد از جایگزینی روش ارزیابی وضعیت خاک در فاکتور خاک نشان داد که وضعیت مرتع، در کلاس متوسط و فقیر قرار گرفتند که به ترتیب روش مرتع داری طبیعی و مصنوعی برای آن ها پیشنهاد گردید. برای روش مرتع داری طبیعی، سیستم های چرایی تناوبی- تاخیری و تناوبی-استراحتی بر اساس امتیاز وضعیت متوسط مرتع پیشنهاد گردید و برنامه های اصلاحی روش مرتع داری مصنوعی تغییر نکرده است و همانند روش قبلی است. نتیجه مقایسه تجزیه وتحلیل آماری نشان داد که بین میانگین امتیاز فاکتور خاک قبل و بعد از جایگزینی در فاصله اطمینان 95درصد تفاوت معنی داری وجود داشت اما بین میانگین امتیاز وضعیت مرتع، تفاوت معنی داری وجود نداشت که علت آن شاید ثابت بودن امتیاز سایر فاکتورهای روش چهار فاکتوری بوده باشد. این روش می تواند به عنوان یک روش مبتنی بر ارزیابی کمی-کیفی برای شناخت ویژگی های عملکردی و ساختاری اکوسیستم ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: وضعیت مرتع، روش مرتع داری، روش ارزیابی وضعیت خاک، روش چهار فاکتوری اصلاح شده فاکتور خاک، مراتع پشتکوه
  • محبوبه عباسی، محمدعلی زارع چاهوکی*، حسین باقری صفحات 363-376

    اهداف اصلی این پژوهش تهیه نقشه پیش بینی رویشگاه بالقوه گونه Agropyron intermedium، با استفاده از مدل Maxent، یافتن عوامل مهم تاثیرگذار در استقرار و توزیع این گونه و گرایش ترجیحی گونه مورد نظر نسبت به عوامل محیطی بوده است. برای این منظور، اطلاعات وضعیت سایت شامل توپوگرافی، آب و هوا، زمین شناسی و خاک، تصاویر ماهواره ای، مدل ارتفاع دیجیتال(DEM) ، نقشه زمین شناسی و داده های اقلیمی (از ایستگاه های مرتبط) تهیه شدند. بعد از این مرحله، نمونه برداری از خاک و پوشش گیاهی انجام شد و نمونه های خاک به آزمایشگاه منتقل شدند. در آزمایشگاه نمونه های خاک شامل آهک، ماده آلی، بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی و درصد سنگ و سنگریزه اندازه گیری شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه نقشه متغیرهای محیطی از روش های زمین آمار و برای ارایه نقشه پیش بینی از مدل Maxent استفاده شد. مقدار ضریب کاپا حاکی از آن است که مدل Maxent رویشگاه گونه A. intermedium را در سطح بسیارخوب (85/0=kappa) پیش بینی کرده است. همچنین دقت طبقه بندی نقشه های زیستگاه پیش بینی شده در مدل Maxent با توجه به تحلیل منطقه زیر منحنی (771/0= AUC) قابل قبول است. نتایج نشان داد که متغیرهای توپوگرافی و رس خاک در حضور و پراکنش گونه A. intermedium بیشترین تاثیر را دارد و افزایش آهک و هدایتت الکتریکی تاثیر منفی بر حضور این گونه دارد.

    کلیدواژگان: مدل Maxent، رویشگاه بالقوه، زمین آمار، Agropyron intermedium
  • سمیرا عمویی، محمدرضا طاطیان*، قدرت الله حیدری صفحات 377-392

    این تحقیق به بررسی عوامل موثر در استفاده بهره برداران مرتعی از 4 گونه درختی شامل: Acer velutinum ، Quercus castaneifolia ، Carpinus betulus، Diospyrus lotus و 4 گونه درختچه ای شامل: Mespilus germanica ، Prunus cerasifera ، Celtis australis، ALbizia julibrissin جهت تغذیه دام و تعیین ارزش غذایی آن ها در مرحله شروع رشد برگ ها در دامسراهای مناطق جنگلی اطراف روستای جواهرده در شهرستان رامسر استان مازندران می پردازد. جهت انجام نمونه برداری در مرحله رشد رویشی به صورت کاملا تصادفی اقدام به نمونه گیری شد. سپس برگ سبز پس از خشک شدن در هوای آزاد و سپس اندازه گیری وزن خشک جهت تعیین کیفیت علوفه شامل پارامترهای پروتیین خام ، فسفر ، ازت ، پتاسیم ، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی ، الیاف نامحلول در شوینده خنثی ، درصد ماده خشک ، انرژی متابولیسمی به آزمایشگاه منتقل گردید. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد و تجزیه و تحلیل داده های آزمایشگاهی با آنالیز واریانس و مقایسه میانگین ها و اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون فریدمن در محیط نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که گونه شب خسب به دلیل مقدار انرژی متابولیسمی (25/11)، درصد هضم پذیری ماده خشک (97/77)، پروتیین خام (77/22)، چربی خام (26/5)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (44/52)، دارای کیفیت علوفه بالاتری نسبت به هفت گونه دیگر می باشد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که ارزش غذایی گونه شب خسب بالاتر بوده و همچنین بهره برداری از آن توسط دامدارن بیشتر بوده است، لذا اهمیت دانش بومی را در این زمینه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، دانش بومی، پروتئین خام (CP)، هضم پذیری ماده خشک (DMD)، جواهرده رامسر
  • قاسم قوهستانی، سلمان زارع*، حامد رفیعی، سپیده رواسی زاده، اکبر ریاحی، فرهاد سرداری صفحات 393-408

    پایین بودن سطح درآمد جوامع محلی یکی از عوامل تخریب اراضی طبیعی می باشد.اجرای طرح توسعه کشت گیاه گزروغنی در مناطق بیابانی جنوب ایران موجب توسعه اقتصادی آن می شود که در این تحقیق اقدام به ارزیابی مالی طرح کشت گیاه گزروغنی جهت برآورد حداقل سطح اقتصادی مورد نیاز هر خانوار روستایی شده است. داده های تحقیق از طرح توسعه گزروغنی تهیه شده توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور استخراج گردید و تمام داده ها در سال پایه 1400 مورد محاسبه قرار گرفت. با توجه به محدود بودن زمین و نیاز به یک معیاری مناسب جهت مشارکت هر خانوار روستایی اقدام به تعیین حداقل سطح اقتصادی در هر کدام از مناطق اجرایی طرح گردید. تعیین حداقل سطح اقتصادی با استفاده از ارزیابی مالی طرح، شاخص های مالی ارزش حال خالص (NPV)، نسبت منفعت به هزینه (BCR) ، نرخ بازده داخلی (IRR) و دوره بازگشت سرمایه (ROI) برای طول اجرای طرح 1400 الی 1420 مورد بررسی قرار گرفت. باتوجه به موقعیت و توپوگرافی منطقه به طور کلی شاخص های مالی نشان دهنده مناسب و سودده بودن طرح است. با در نظر گرفتن متوسط هزینه های هرخانوار روستای استان سیستان و بلوچستان در اجرای طرح حداق سطح اقتصادی در مناطق دشتی (0/8هکتار)، مناطق هموار (3/24 هکتار)، مناطق تراس شکل (4/48 هکتار)، مناطق تپه ماهور (11/08هکتار) و مناطق کوهستانی و صعب العبور (6/21 هکتار) برآورد گردیده است. حداقل سطح به دست آمده می تواند اطلاعات ارزشمندی در راستای مدیریت اراضی بیابانی در مناطق مستعد کشت گیاه گزروغنی در اختیار تصمیم گیران قرار دهد.

    کلیدواژگان: جوامع محلی، گزروغنی، مناطق بیابانی، سطح اقتصادی، NPV، IRR
  • بهناز آصف جاه، یحیی اسماعیل پور*، ام البنین بذرافشان، حسین زمانی صفحات 409-427

    در دهه گذشته شاهد انقلابی بزرگ در پایش پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای بودیم که در نتیجه آن شاخص های کمی پوشش گیاهی با یک پردازش گر حرفه ای در یک محیط توسعه تعاملی مبتنی بر وب در دسترس کاربران قرار گرفت. در این مطالعه با استفاده از تولیدات MOD13A1 و MOD13Q1 سنجنده مودیس روند تغییرات زمانی و مکانی شاخص های NDVI و EVI استان فارس در بازه زمانی 16 روزه از سال 2000 تا 2020 به صورت ماهیانه در سامانه گوگل ارث انجین کد نویسی و مورد پردازش قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد نمایه میانگین شاخص NDVI از حداقل میانگین0.11- تا حداکثر 0.495 و نمایه میانگین شاخص EVI عدد 0.1 می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق در تمامی سال ها از 2000 تا 2020 در ماه ژانویه مقادیر NDVI وEVI نسبت به ماه های دیگر دارای بیشترین مقدار بود بطوریکه در ژانویه 2019 و ژانویه 2020 بیشترین مقدارEVI به طورمیانگین 0.22 و مقدار NDVI 0.18 برآورد گردید. کمترین مقادیر میانگین ماهانه هر دوشاخص در سال های 2000 تا 2005 اتفاق افتاده که نشان می دهد در این سال ها پوشش گیاهی به شدت تخریب یافته است. نتایج نشان داد ضریب همبستگی بین بارش و شاخص گیاهی NDVI مثبت و26/0 و ضریب همبستگی بین بارش و شاخص گیاهی EVI ،02/0 می باشد که نشان دهنده ارتباط مستقیم بین این دو متغییر بود. نتایج ضریب همبستگی دما و شاخص پوشش گیاهی NDVI 33/0- و شاخص EVI ، 07/0- نشان داد که رابطه بین شاخص پوشش گیاهی و دما غیر مستقیم می باشد

    کلیدواژگان: سنجنده MODIS، شاخص گیاهی، NDVI، EVI
  • زهرا خسروانی، محمد اخوان قالیباف*، مریم دهقانی، ولی درهمی، مصطفی بولکا صفحات 429-448

    هدف از پژوهش حاضر، مدل سازی فرونشست دشت ابرکوه با استفاده از تکنیک تداخل سنجی راداری و هوش مصنوعی بود. در ابتدا با استفاده از 46 تصویر راداری Sentinel-1 بین سال های 2014 تا 2018 و تکنیک تداخل سنجی راداری نقشه فرونشست منطقه تهیه شد. در ادامه جهت مدل سازی فرونشست، از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی پیش رونده استفاده شد. در این الگوریتم از پنج پارامتر تغییرات سطح آب زیرزمینی (2018-2014)، سطح آب زیرزمینی، ضخامت آبخوان، ضخامت لایه رس در آبخوان و همچنین ضخامت لایه رس در محدوده تغییرات سطح آب زیرزمینی (2018-2014) به عنوان ورودی مدل و مقدار فرونشست حاصل از روش تداخل سنجی راداری به عنوان خروجی جهت آموزش مدل به شبکه معرفی شد. ورودی های مدل از مجموعه داده های اندازه گیری شده 34 چاه پیزومتری و 77 لاگ حفاری موجود در آرشیو آب منطقه ای استان یزد بدست آمد که پس از بررسی صحت داده های اخذ شده وآنالیزهای اولیه، پارامترهای پنجگانه با استفاده از میانیابی به روش کریجینگ، به کل منطقه تعمیم داده شد و لایه رستری آ ن ها تهیه گردید. نتایج روش تداخل سنجی راداری نشان داد که فرونشست در مناطقی از شرق، شمال شرق و شمال به ترتیب با نرخ متوسط فرونشست 6، 7/2 و 6/1 سانتی متر در سال بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده است. همچنین جهت تایید صحت مدل، از معیارهای ارزیابی نظیر ناش- ساتکلیف (NS)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین خطای مطلق (MAE) و میانگین قدر مطلق خطای نسبی (MARE) استفاده گردید که به ترتیب مقادیر9524/0، 0018/0، 0012/0 و 1545/0 بدست آمد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تصاویر راداری سنتینل، رسوبات ریزدانه، شبکه عصبی مصنوعی، فرونشست
  • جواد معتمدی* صفحات 449-470
    دستیابی به اطلاعات پایه‏‎ و بهنگام از اکوسیستم های مرتعی؛ نیازمند اندازه‏گیری مستمر و بلند مدت پوشش گیاهی است. با این هدف، طی سال های 1400-1397 در زمان مشخص، از پوشش گیاهی تیپ های گیاهی معرف رویشگاه های شور دریاچه ارومیه، شامل؛ Salicornia europaea، Halocnemum strobilaceum، Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides- Salicornia europaea، Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides و Atriplex verrucifera ، در سامان عرفی اوصالو، آماربرداری شد. در هر یک از تیپ های گیاهی، با در نظر گرفتن ابعاد و فضای بین لکه های گیاهی، چهار ترانسکت 300 متری با آزیموت یکسان، در امتداد گرادیان شوری، با فاصله 50-25 متر از همدیگر، بکار برده شد. در روی هر ترانسکت، تعداد 10 پلات با فاصله 30 متر از همدیگر، مستقر شد. پلات گذاری، به نحوی انجام گردید که در عین یکسان بودن فواصل پلات ها، اصل تصادفی بودن نیز رعایت گردد. لذا نقطه شروع ترانسکت های مختلف، یکسان نبود. اندازه واحدهای نمونه برداری و ابعاد آنها؛ به لحاظ نحوه متفاوت پراکنش پوشش گیاهی تیپ های گیاهی، یکسان در نظر گرفته نشد. اندازه پلات برای تیپ های گیاهی Salicornia europaea، Halocnemum strobilaceum، Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides- Salicornia europaea، Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides و Atriplex verrucifera ، به ترتیب؛ 5/0، 2، 5/0، 25/0 و 2 متر مربع در نظر گرفته شد. میانگین تولید علوفه رویشگاه مورد پژوهش، طی سال های 1397، 1398، 1399 و 1400به ترتیب؛ 6/404، 6/456، 6/478 و 2/338 کیلوگرم در هکتار و میانگین درصد پوشش تاجی، 4/48، 6/54، 8/58 و 0/41 درصد بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مستمر، اندازه گیری مرتع، پایش مراتع، اکوسیستم های مرتعی، تغییرات پوشش گیاهی
  • مهشید سوری*، علیرضا افتخاری، ژیلا قربانی، نادیا کمالی صفحات 471-484

    خاک مهمترین جزء تشکیل دهنده زیست بوم های مرتعی بوده و به واسطه حفظ آن و خصوصیاتش می توان با سهولت بیشتری به احیاء پوشش گیاهی با صرف کمترین هزینه و زمان اقدام نموده و از کاهش توان تولید مراتع پیشگیری نمود. در تحقیق حاضر به بررسی میزان پتاسیم و فسفر موجود در خاک مراتع قوشچی ارومیه واقع در استان آذربایجان غربی از سال 1397 الی 1400 تحت تاثیر شرایط قرق و چرا شده پرداخته شد. به علاوه، توسعه و ارزیابی مدل استنتاج فازی- عصبی تطبیقی (انفیس) به منظور پیش بینی میزان پتاسیم و فسفر خاک و مقایسه نتایج آن با مدل رگرسیونی ارایه گردید. برای ارزیابی مدل های رگرسیونی و انفیس از مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب تبیین (R2) استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که سال های متفاوت و شرایط تحت قرق و تحت چرا اثر معنی داری بر میزان پتاسیم و فسفر موجود در خاک داشته اما اثر متقابل آنها بی معنی بود. بیشترین میزان پتاسیم خاک مربوط به سال 1400 و شرایط تحت چرا می باشد. درحالیکه بیش ترین میزان فسفر خاک مربوط به سال 1398و شرایط قرق بود. در بخش مدل سازی فاکتور فسفر، مدل انفیس با دقت بالاتر (59/0=R2) و خطای کمتر (0187/0=RMSE) نسبت به مدل کم دقت تر رگرسیونی (38/0=R2) با خطای بیشتر (089/0=RMSE) توانست مقدار فسفر را پیش بینی نماید. در مورد فاکتور پتاسیم نیز، مدل انفیس با دقت بالاتر (62/0=R2 و خطای کمتر (017/0=RMSE) نسبت به مدل کم دقت تر رگرسیونی (42/0=R2) با خطای بیشتر (097/0 =RMSE) توانست میزان پتاسیم خاک را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: مدل سازی، انفیس، رگرسیون، پتاسیم، فسفر
  • تجزیه و تحلیل توسعه باغات دیم در اراضی شیب دار در دو منطقه خشک و مدیترانه ای
    محسن باقری بداغ آبادی*، ناصر دواتگر، شکرالله حاجیوند صفحات 485-502
    فعالیت های انسانی در گستره های منابع طبیعی بر پایداری یا ناپایداری زیست بوم ها تاثیرگذار هستند. بنابراین تجزیه و تحلیل داده های مربوط به این فعالیت ها می تواند نقش محوری در ارزیابی مسایل و مشکلات محیط زیستی ایفا کند و بر پایه نتایج به دست آمده، برای توسعه پایدار برنامه ریزی کرد. این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل فعالیت های انسانی در حوزه آبخیز برای بررسی توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار و پایدار یا ناپایدار بودن فعالیت های مربوطه انجام شده است. برای این منظور در دو منطقه خشک (بیرجند) و مدیترانه ای (خلخال) مطالعات میدانی به عمل آمد . بر خلاف انتظار در منطقه خشک با حدود 170 میلیمتر بارش، احداث باغات، پیروزمند و همراه با توسعه پایدار بود و در منطقه مدیترانه ای با بیش از 350 میلی متر بارش این طرح، شکست خورده و ناپایدار ارزیابی گردید. از مهمترین عوامل پیروزمندی این طرح در منطقه خشک، برخورداری از دانش بومی در ایجاد بندسارها در مناطق مناسب با جمع آوری روان آب و رسوبات، با توجه به مواد مادری و خاک حاصل از آن بود. در مقابل، نبود دانش بومی ویا دانش رسمی در منطقه مدیترانه ای و به دنبال آن عدم توجه به محدودیت های خاک که برخی متاثر از مواد مادری است، از دلایل اصلی شکست طرح در این منطقه می باشد. برای مدیریت پایدار باید به دانش بومی در کنار دانش رسمی توجه ویژه ای داشت تا بر پایه توان اکولوژیک منطقه بتوان تصمیم گیری، برنامه ریزی و مدیریت بهینه را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: دانش بومی، طبقه بندی سرزمین، ریخت شناسی خاک، مدیریت آبخیز
|
  • Elham Akbari, Leila Avazpour * Pages 333-345
    In the last two decades, the concept of social capital has been emphasized through its connection with the basic social components, including awareness, participation, trust, cohesion and social network, in the direction of the sustainable development of societies, especially local societies; Therefore, to achieve sustainable local development, having social capital is essential. Considering the importance of this issue and relying on numerous problems and deficiencies at the level of villages in dry areas, this article analyzes the dynamics of social capital in the establishment of local sustainable development in the dry area of southern Kerman based on the method of social network analysis in two periods before and after. It has implemented the community-oriented project of empowering local communities in three villages of Gaubnan, Chahan and Chah Nasir of Qalaganj city. First, by completing the questionnaire and direct interview with the local stakeholders (the heads of the rural microcredit fund), the required data was collected. Then, outgroup social capital was investigated based on trust and participation links using quantitative and mathematical indicators of the macro level of the network (density index and E-I). The results show the increase of density index and improvement of out-group relations in the stage after the implementation of the project and strengthening the amount of out-gro, to realize rich outgroup social capital in this society, because the social dimension of development It is not possible to be sustainable without taking into account the social capital and the participation of that area.
    Keywords: Social capital, Sustainable Development, Social network analysis, micro credit fund, Qale Ganj City
  • Rezaali Domehri Vasati Kolaei, Mohammad Jafari *, Hossein Arzani, Seyed Akbar Javadi, Mahmood Arabkhedri Pages 347-361
    The purpose of this study was to compare the condition and management of rangeland before and after replacing the soil condition assessment method in the soil factor of the four-factor method in order to determine the most appropriate rangeland condition method. Rangeland status assessment was performed for both conditions in Poshtkuh rangelands of Mazandaran and then the status, rangeland management methods and their management and improvement programs were proposed and compared with each other. The results of rangeland condition assessment before replacing the soil condition assessment method in soil factor showed that rangelands had poor and very poor condition with a negative tendency and artificial rangeland management method and rehabilitation programs, mulching and seeding were proposed. The results of rangeland condition assessment after replacing the soil condition assessment method in the soil factor showed that the rangeland condition was in the middle and poor class, for which natural and artificial rangeland management methods were proposed, respectively. For the natural rangeland method, periodic-delayed and periodic-rest grazing systems were proposed based on the average status of the rangeland, and the breeding programs of the artificial rangeland method have not changed and are the same as the previous method. The results of comparative statistical analysis showed that there was a significant difference between the mean score of soil factor before and after replacement in the 95% confidence interval, . This method can be used as a method based on quantitative-qualitative evaluation to identify the functional and structural characteristics of ecosystems.
    Keywords: Range condition, Range Management Method, Soil Condition assessment, Four-factor method of changed soil factor, Poshtkuh Rangelands
  • Mahboobeh Abasi, MohammadAli Zare Chahouki *, Hossein Bagheri Pages 363-376

    The main objectives of this study were to prepare a prediction map of the potential habitat of Agropyron intermedium and Find important factors influencing the establishment and distribution of this species and the preferred tendency of the species was relative to environmental factors Using the Maxent model. For modeling, region condition information was prepared including topography, climate, geology and soil, satellite images, digital elevation model (DEM), geology map, and climatology data. Then soil and plants sampling was performed and Soil samples were transferred to the lab. Soil properties were measured including gravel, pH, EC, lime, organic matter, N, K, P, sand, clay, and silt in the laboratory. Geostatistical methods were used for data analysis and mapping of environmental variables and the Maxent model was used for prediction maps. Kappa coefficient indicates that the Maxent model predicted A. intermedium habitat at a very good level (kappa = 0.85). Also, the accuracy of the classification of habitat maps predicted in the Maxent model is acceptable according to the analysis of the area under the curve (AUC = 0.771). The results showed that topographic variables and clay soil factor in the occurrence and distribution of A. intermedium has the greatest effect and increasing lime and ec have a negative influence on the presence of this species. A. intermedium is a desirable species that in addition to being used in creating hand-planted pastures, it is very important in improving and developing rangelands, especially in cold regions. Therefore, maintaining genetic and scientific,

    Keywords: MaxEnt model, Potential habitat, Geostatistical, Agropyron intermedium
  • Samira Amoie, Mohammaadreza Tatian *, Ghodratolah Heydari Pages 377-392

    This study investigates the effective factors in land-holders use of 4 tree species including: Acer velutinum, Quercus castaneifolia, Carpinus betulus, Diospyrus lotus and 4 species of shrubs including Mespilus germanica, Prunus cerasifera , Celtis australis and ALbizia julibrissin to feed livestock and determine their nutritional value in livestock places of forest regions around Javaherdeh village in Ramsar city of Mazandaran province at the end of leaf growth stage. In order to perform sampling in a stage vegetative growth was done randomly. Then the green leaves which were dried in the open air and sized were transferred to the laboratory. The aim was to determine forage quality including: parameters of crude protein (CP), phosphorus (P), nitrogen (N), potassium (K), insoluble fibers in acidic detergent (ADF), insoluble fibers in neutral detergent (NDF), Dry matter content (DMD), metabolic energy (ME). This research was conducted in a completely randomized design and the analysis of laboratory data in SPSS software and the analysis of information obtained from the questionnaire using Friedman test was used to perform statistical analysis of collected data. The results showed that the Albizia julibrissin species due to the amount of metabolic energy (11.25), dry matter digestibility (77.97), crude protein (22.77), crude fat (5.26), insoluble fibers in neutral detergent (52.44), have a higher forage quality than the other seven species. The findings indicate that the nutritional value of Albizia julibissin has been associated with its greater utilization by ranchers, it shows the importance of local knowledge in this field.

    Keywords: forage quality, Local Knowledge, crude protein, dry matter digestibility, Javaherdeh of Ramsar
  • Ghasem Ghoohestani, Salman Zare *, Hamed Rafiei, Sepideh Ravasizadeh, Akbar Ryahi, Farhad Sardari Pages 393-408

    Low income level of local communities is one of the causes of natural land degradation. Implementation of moringa peregrina cultivation development plan in the desert areas of southern Iran leads to its economic development. The economic level required by every rural household has become. The research data were extracted from the moringa peregrina development plan prepared by the Forests, Rangelands and Watershed Management Organization and all data were calculated in the base year of 1400. Due to the limited land and the need for an appropriate criterion for the participation of each rural household, the minimum economic level was determined in each of the executive areas. Determining the minimum economic level using the financial evaluation of the project, financial indicators of net present value (NPV), Benefit Cost Ratio (BCR), internal rate of return (IRR) and return on investment (ROI) for the duration of the project from 1400 to 1420 Was examined. Considering the location and topography of the region in general, financial indicators indicate the appropriateness and profitability of the project. Taking into account the average costs of each household in the village of Sistan and Baluchestan province in the implementation of the plan of minimum economic level in plain areas (0.8 hectares), flat areas (3.24 hectares), terrace areas (4.48 hectares), areas Mahour hill (11.08 hectares) and mountainous and impassable areas (6.21 hectares) have been estimated. The minimum level obtained can provide decision makers with valuable information for desert land management in areas prone to moringa peregrina cultivation.

    Keywords: Local communities, Moringa peregrina, Desert area, Economic level, NPV, IRR
  • Behnaz Asefjah, Yahya Esmaeilpour *, Ommolbanin Bazrafshan, Hossein Zamani Pages 409-427

    The past decade has seen a major revolution in vegetation monitoring using satellite imagery, resulting in quantitative indicators of vegetation with a professional processor in a web-based interactive development environment. In this study, using MOD13A1 and MOD13Q1 products of Modis sensor, the trend of temporal and spatial changes of NDVI and EVI indices in Fars province in a period of 16 days from 2000 to 2020 was coded and processed monthly in Google Earth engine system. The results of this study showed that the average index of NDVI index is from minimum 0.11 to maximum 0.495 and the average index of EVI index is 0.1. According to the results obtained in this survey, in all the years from 2000 to 2020 in January, NDVI and EVI values had the highest values compared to other months, so that in January 2019 and January 2020, the highest EVI values averaged 0.22 and the NDVI values Was estimated to be 0.18. The lowest monthly average values of both indices occurred between 2000 and 2005, which indicates that the vegetation has been severely degraded during these years. The results of spatial changes using EVI index showed that the level of vegetation in Fars province in different months varied from 10,000 square kilometers to 22,000 square kilometers and from the perspective of NDVI index from 15,000 square kilometers to 30,000 square kilometers.

    Keywords: MODIS Sensor, Vegetation index, NDVI, EVI
  • Zahra Khosravani, Mohammad Akhavan Ghalibaf *, Maryam Dehghani, Vali Derhami, Mustafa Bolca Pages 429-448

    The aim of this study was to model the subsidence of Abarkouh plain using inSAR and artificial intelligence techniques. At first, the subsidence map was prepared using the 46 Sentinel - 1 radar images (2014 – 2018) and radar interferometry techniques. Then, the Feedforward artificial neural network (ANN) algorithm was used to model the subsidence. In this algorithm, groundwater level changes (2014-2018), groundwater level, aquifer thickness, clay thickness in the aquifer and the clay thickness in the range of groundwater level changes (2014 - 2018) were introduced as input layers and the subsidence layer obtained from the radar interferometry method was introduced as an output layer to model training. These five parameters were obtained from the measured data set of 34 piezometer wells and 77 logs available in the archive of Regional Water Company of Yazd province. After initial checking of the data accuracy, the Kriging interpolation method was used to extend the five parameters to the whole region and the raster layers were prepared. The results of inSAR showed that maximum subsidence in parts of the studied area, i.e. in east, north - east and north, were 6, 2.7 and 1.6 cm/year respectively. Also, in order to verify the accuracy of the map resulting from using a neural network model, it was compared with the map with the radar imaging method. For this purpose, model evaluation criteria such as Nash-Sutcliffe (NS), RMSE,,MAE)and MARE were used, which 0.9524, 0.0018, 0.0012 and 0.1545 were obtained respectively.

    Keywords: Groundwater, fine-grained sediments, Artificial Neural Network, Sentinel-1 radar images, subsidence
  • Javad Motamedi * Pages 449-470
    Access to basic and up-to-date information on rangeland ecosystems; needs continuous and long-term vegetation measurement. For this purpose, during the years 2018-2021 at a specific time, from the vegetation of plant types representing the saline habitats of Lake Urmia, including; Salicornia europaea, Halocnemum strobilaceum, Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides- Salicornia europaea, Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides and Atriplex verrucifera were recorded in the customary system of Osalo. In each of the plant types, considering the dimensions and space between the plant spots, four 300-meter transects with the same azimuth were used, along the salinity gradient, at a distance of 25-50 meters from each other. On each transect, 10 plots were placed at a distance of 30 meters from each other. The plotting was done in such a way that while the distances of the plots were the same, the principle of randomness was observed. Therefore, the starting points of different transects were not the same. Size of sampling units and their dimensions; due to the different distribution of vegetation, the plant types were not considered the same. Plot size for plant types Salicornia europaea, Halocnemum strobilaceum, Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides- Salicornia europaea, Aeluropus littoralis- Aeluropus lagopoides and Atriplex verrucifera, respectively; 0.5, 2, 0.5, 0.25 and 2 square meters were considered. Average forage production of the study site during 1397, 1398, 1399 and 1400, respectively; 404.6, 456.6, 478.6 and 338.2 kg/ha and the average percentage of canopy cover were 48.4, 54.6, 58.8 and 41.1%. During this period,
    Keywords: Continuous assessment, Rangeland measurement, Rangeland monitoring, rangeland ecosystems, Vegetation changes
  • Mahshid Souri *, Alireza Eftekhari, Zhila Ghorbani, Nadia Kamali Pages 471-484

    Soil is the most important component of rangeland ecosystems and by preserving it and its characteristics, In the present study, the amount of potassium and phosphorus in the soil of Ghoshchi rangelands of Urmia located in West Azerbaijan province from 2019 to 2021 under the influence of grazing and grazing conditions was investigated. In addition, the development and evaluation of an adaptive fuzzy-neural inference model (ANFIS) was presented in order to predict the amount of potassium and phosphorus in the soil and compare its results with the regression model. The mean squared error (RMSE) and the coefficient of explanation (R2) were used to evaluate the regression and inference models. The results of analysis of variance showed that different years and conditions under confinement and grazing had a significant effect on the amount of potassium and phosphorus in the soil, but their interaction was meaningless. The highest amount of soil potassium is related to the year 2021 and the conditions under grazing. While the highest amount of soil phosphorus was related to 2020. In the phosphorus factor modeling section, the ANFIS model with higher accuracy (R2 = 59.5) and less error (RMSE = 0.087) than the regression model (R2=0.38) with more error (RMSE = 0.089) was able to determine the amount of P to predict. Regarding potassium factor, ANFIS model with higher accuracy (R2 = 0.62 and less error (RMSE = 0.017) than regression model (R2 = 0.42) with more error (RMSE = 0.097) was able to measure soil potassium.

    Keywords: modeling, ANFIS, Regression, potassium, Phosphorus
  • Analysis of rainfed orchard development in sloping lands in the two Arid and Mediterranean regions
    Mohsen Bagheri Bodaghabadi *, Naser Davatgar, Shokrollah Hajivand Pages 485-502
    Human activities in the range of natural resources affect the sustainability or instability of ecosystems. Therefore, data interpretation and analysis related to these activities can play a pivotal role in assessing environmental issues and problems. The aim of this study was to analyze human activities in the watershed to investigate the development of rainfed orchards on sloping lands and the stability or instability of related activities. For this purpose, field studies were conducted in two regions of arid (Birjand) and Mediterranean (Khalkhal) and the impact of the orchard estabilishment on the lands of these regions was analyzed. Contrary to expectations, in the arid region with about 170 mm of rainfall, the orchard estabilishment was successful and accompanied by sustainable development, and in the Mediterranean region with more than 350 mm of rainfall, this project was considered failed and unstable. One of the most important factors for the success of this project in the arid region was having indigenous knowledge in creating dams in suitable areas by collecting runoff and sediments, according to the parent materials and the resulting soil. In contrast, the lack of indigenous or formal knowledge in the Mediterranean region, followed by a lack of attention to soil constraints, some of which are affected by parent materials, is one of the main reasons for the failure of the project in this region. Based on the results, For sustainable management special attention should be paid to indigenous knowledge along with formal knowledge.
    Keywords: Indigenous Knowledge, Land Classification, Soil morphology, Watershed management