فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال هفدهم شماره 61 (زمستان 1401)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هفدهم شماره 61 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ریحانه پهلوانی مجدآبادی نو، عبدالباسط محمودپور* صفحات 11-34

    ازدواج به‎ عنوان یکی از مهم‎ترین تصمیمات افراد در زندگی برای دستیابی به نیازهای عاطفی و کسب امنیت است؛ چراکه سنگ بنای رابطه خانوادگی را فراهم می کند. یکی از عناصر بسیار مهم در تامین نیازهای عاطفی افراد و ماندگاری ازدواج، صمیمیت میان زوجین است. از این رو پژوهش حاضر باهدف تدوین مدل صمیمیت زناشویی بر اساس راهبردهای حفظ زوج، تحمل پریشانی با نقش میانجی ذهن‎آگاهی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که در قالب تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان متاهل شهر تهران در بازه سنی 24 تا 55 سال بودند که 320 نفر از آنان با روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مقیاس صمیمیت زناشویی والکر و تامپسون (1983)، مقیاس راهبردهای زوج باس و همکاران (2008)، مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن‎آگاهی فرایبورگ ساخته شده توسط والاچ و همکاران (2006) بود. داده‎های حاصل در سطح توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی با استفاده از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر برای بررسی نقش میانجی، با استفاده از دو نرم‎افزار SPSS و AMOS تحلیل شدند. نتایج حاکی از این بود که مدل تدوین صمیمیت زناشویی درمجموع از برازش قابل قبولی برخوردار است. این موضوع نشان می دهد که متغیرهای راهبردهای حفظ زوج و تحمل پریشانی با ذهن‎آگاهی ارتباط دارند. رابطه ذهن‎آگاهی با صمیمیت زناشویی به‎طور مستقیم معنادار بوده و همچنین اثر غیرمستقیم راهبردهای حفظ زوج و تحمل پریشانی بر صمیمیت زناشویی با میانجی گری ذهن‎آگاهی معنادار است (05/0>P). نتایج حاکی از آن است که متغیرهای راهبردهای حفظ زوج، تحمل پریشانی و ذهن‎آگاهی در صمیمیت میان زوجین به سیر مهم و تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، راهبردهای حفظ زوج، تحمل پریشانی، ذهن‎آگاهی
  • محمد محمدی، علی رضایی شریف*، علی شیخ الاسلامی، حسین قمری گیوی صفحات 35-58
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه ی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و هیجان مدار بر مشکلات روانشناختی-زناشویی همسر جانبازان انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمام همسر جانبازان در مناطق 13 و 14 تهران بودند. نمونه گیری  به صورت  هدفمند از بین زنانی انجام گرفت که در سال 1399 به بنیاد شهید مناطق 13 و 14 تهران مراجعه کرده بودند. پس از شناسایی زنانی که مشکلات روانشناختی-زناشویی داشتند؛ 45 نفر از شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). ارایه ی جلسات درمان، در سرای سلامت منطقه 13 شهرداری تهران انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشکلات روانشناختی-زناشویی همسران جانبازان استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که هر دو درمان در کاهش مشکلات روانشناختی-زناشویی همسران جانبازان اثربخش بودند؛ اما اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت نسبت به درمان هیجان مدار به طور معناداری بیشتر بود. بنابراین، می توان از درمان متمرکز بر شفقت و درمان هیجان مدار یا تلفیقی از این دو درمان جهت بهبود مشکلات روانشناختی-زناشویی همسران جانبازان بهره برد.
    کلیدواژگان: همسر جانبازان، درمان متمرکز بر شفقت، درمان هیجان مدار، مشکلات روانشناختی-زناشویی
  • حدیث چهاردولی*، ملوک خادمی اشکذری، زهرا نقش صفحات 59-92

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ابعاد فرزندپروری ادراک شده و تاب آوری تحصیلی با نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان فرزندان خانواده های جانباز انجام شد. این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه فرزندان دختر و پسر خانواده های جانباز پایه (اول تا سوم) دوره متوسطه دوم نظری دبیرستان های شاهد و دولتی شهرستان ملایر بود که در سال تحصیلی (1400-1399) مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش 250 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های این پژوهش، مقیاس تاب آوری تحصیلی مارتین (2001)، تنظیم شناختی هیجان (CERQ؛ گرانفسکی و کرایج، 2006) و ابعاد فرزندپروری ادراک شده گرولینگ و همکاران (1997) بودند. داده های به دست آمده با روش های همبستگی و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد ابعاد فرزندپروری ادراک شده والدین (گرمی، درگیری و حمایت از خودمختاری) به جز درگیری پدر پیش بینی کننده مثبت و معنادار تاب آوری تحصیلی بودند. اثر مستقیم ابعاد فرزندپروری ادراک شده والدین بر تنظیم شناختی هیجان معنادار به دست آمد. همچنین اثر غیر مستقیم ابعاد فرزندپروری ادراک شده والدین به واسطه تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری تحصیلی معنادار بود. و اثر مستقیم تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری تحصیلی نیز معنادار بود. نتیجه گیری: بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، ابعاد فرزندپروری ادراک شده فرزندان خانواده های جانباز، تاثیر مهمی در تنظیم هیجانات و تاب آوری در برابر مشکلات دارند. همچنین استفاده از راهبردهای مثبت و منفی تنظیم هیجان، تاب آوری را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، تنظیم شناختی هیجان، فرزندپروری ادراک شده، فرزندان خانواده های جانباز
  • محمدصالح طیب نیا*، مهدی ستوده فر، مسعود شکری خیادانی، سهراب هاشمی نژاد صفحات 93-121

    یکی از مباحث مهم در حوزه خانواده که در سال های اخیر در کشور مطرح بوده، تعیین ساختاری برای حمایت از خانواده و کمک به تحکیم بنیان خانواده در کشور است اما هنوز پاسخ مناسب و قانع کننده ای برای آن ارایه نشده است. این پژوهش به دنبال اصلاح نظام حکمرانی خانواده از طریق تعیین و یا ایجاد ساختاری است که به عنوان متولی فرایند فعالیت نماید. پژوهش حاضر کاربردی است و به روش آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است. در بخش کیفی، ضمن آسیب شناسی نظام حکمرانی خانواده با روش مدل سیستم مانا (VSM)، مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق با 25 نفر از خبرگان که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، به منظور شناسایی ساختارهای پیشنهادی نهاد متولی نظام خانواده صورت گرفت و با استفاده از روش تحلیل محتوا، ساختارهای پیشنهادی شناسایی شد. در بخش کمی، ساختارهای پیشنهادی شناسایی شده در قالب یک پرسشنامه و با هدف اولویت بندی آن ها به خبرگان عرضه شد و پس از آن با روش تاپسیس (TOPSIS) اولویت بندی انجام شد. نتایج نشان دهنده این است که از بین 9 ساختار پیشنهادی در اولویت اول، سازمان راهبری خانواده ذیل مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای عالی انقلاب فرهنگی است که فراقوه ای بوده و ثبات رویکرد بیشتری در آن نمایان است و در اولویت بعدی سازمان ملی خانواده (معاونت ریاست جمهوری) است که ضمانت اجرایی در آن مشهودتر و قابل تحقق تر است.

    کلیدواژگان: نظام حکمرانی خانواده، خانواده، تاپسیس، مدل سیستم مانا
  • سحر رضایی*، کیوان کاکابرایی صفحات 123-154
    هدف پژوهش در وهله اول تدوین بسته آموزشی ذهن آگاهی معنوی مبتنی بر آیات قرآن و اثربخشی آن بر تنظیم هیجان و تحمل آشفتگی زنان مبتلا به حملات اضطرابی با تجربه سقط خودبه خودی جنین می باشد. روش پژوهش حاضر آمیخته (کیفی- کمی) است که در بخش کیفی روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از نوع روش نیمه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 10 تن از اساتید روانشناسی که در زمینه روان شناسی دینی و اختلالات اضطرابی آشنایی داشتند و در بخش کمی شامل کلیه زنان باتجربه سقط خودبه خودی جنین مراجعه کننده به پزشکان متخصص زنان شهر کرمانشاه در سال 1401- 1400 که تعداد آن ها 200 نفر بود و نمونه شامل زنان باتجربه سقط خودبه خودی جنین بود که در ابزارهای سنجش شامل: (پرسشنامه تنظیم هیجان گروس وجان، پرسشنامه تحمل آشفتگی (DTS) سیمونز و گاهر و پرسشنامه باور وحشت زدگی گیرنبرگ) نمره بالایی آورده بودند و تعداد آن ها 30 نفر بود، که بر اساس ملاک ورود و کسب رضایت آگاهانه در دو گروه 15 نفره مداخله و 15 نفره کنترل گمارده شدند. برای گروه مداخله پروتکل آموزشی به صورت 9 جلسه دو ساعته ارایه شد و سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. جهت تجزیه وتحلیل یافته ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید. نتایج مقایسه بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه ها حاکی از آن بود که بسته آموزشی ذهن آگاهی معنوی بر تنظیم هیجان و تحمل آشفتگی در نمرات پس آزمون تاثیر معنی دار داشته است و همچنین آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد این تغییرات از پس آزمون تا پیگیری مکرر پایدار بوده است..
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی معنوی، تنظیم هیجان، تحمل آشفتگی، حملات اضطرابی، سقط خودبه خودی جنین
  • سپیده قاضی زاده*، سیف الله آقاجانی، راضیه حاجی مرادی، الهه بی غم لعل آبادی صفحات 155-174
    زمینه و هدف

    با توجه به شرایط به وجود آمده در دوران همه گیری کویید 19 و به واسطه این شرایط تغییرات اساسی در نوع و شکل آموزش معلمان به وجود آمد. در این پژوهش به بررسی نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در ارتباط بین تعارض کار-خانواده و کیفیت رابطه زناشویی در بین معلمان زن متاهل در دوره کووید 19 پرداخته شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی همبستگی بود. جامعه پژوهش را معلمان زن متاهل شهر مشهد در سال 1400 تشکیل دادند که از طریق نمونه گیری در دسترس تعداد 283 نفر در پژوهش شرکت کردند و با استفاده از پرسشنامه های تعارض کار- خانواده کارلسون (2000)، مقیاس کیفیت زناشویی باسبی، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده سنجیده شدند.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین تعارض کار- خانواده و کیفیت روابط زناشویی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0<p). همچنین نتایج نشان داد متغیر حمایت اجتماعی نقش واسطه ای معناداری بین تعارض کار-خانواده و کیفیت روابط زناشویی دارد (01/0<p) .

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت در معلمان زن متاهل در طول همه گیری کووید 19، داشتن حمایت اجتماعی از طرف خانواده، دوستان، و سایرین می تواند تاثیر تعارض کار_ خانواده را بر کیفیت روابط زناشویی  آن ها کاهش دهد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، تعارض کار-خانواده، کیفیت رابطه زناشویی، معلمان، کووید19
  • سمیه میری*، سپیده مقصودی، محسن نیازی صفحات 175-197
    خانواده بستر تمام شیونات اجتماعی و خاستگاه افراد است که به عنوان یکی از اصلی ترین نهاد اجتماعی آشفتگی و آسیب بر آن و پدیده طلاق در گسترش مسایل اجتماعی بی تاثیر نخواهند بود. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر طلاق در جامعه ایرانی؛ الگویابی با استفاده از روش دیمتل با رویکرد پیمایشی است. در این روش به رابطه ی علی و معلولی میان عوامل موثر بر طلاق پرداخته شده است، بدین صورت که ابتدا با بررسی ادبیات تحقیق عوامل موثر بر طلاق شناسایی و سپس به منظور تبیین و ارزیابی روابط بین این عوامل از روش دیمتل استفاده شده است.جامعه ی آماری این تحقیق را خبرگان و متخصصان در حوزه ی اجتماعی و آشنا به حوزه ی خانواده، در دانشگاه کاشان در سال 1400 تشکیل داده است. پرسشنامه ی مذکور شامل 9 عامل اصلی و 31 عامل فرعی است و خبرگان و متخصصان به میزان تاثیر هر عامل نسبت به عامل دیگر امتیاز دادند. نتایج نشان داد که، مولفه ی «عوامل اخلاقی» بیشترین اثرگذاری را بر سایر عناصر داراست، در مقابل «باورهای مذهبی» که کمترین مقدار را به خود اختصاص داده است، که به شدت تحت تاثیردیگر عناصر الگو قرار دارد و مهمترین عامل اثرپذیر شناسایی شد. مولفه ی «عوامل روانی» بیشترین تعامل را با دیگر عوامل داشته است و در مرکز مدل قرارگرفته است. همچنین، از بین عوامل فرعی هم، خیانت، عدم آمادگی روانی برای ازدواج، ازدواج تحمیلی با ضریب تعیین 586/0 در رتبه ی نخست، عدم تناسب سنی زوجین با ضریب تعیین 571/0 در رتبه ی دوم، خیانت خانواده ها با ضریب تعیین 501/0 در رتبه ی سوم، عدم ارضای نیازهای جنسی و فقدان خلق و خوی مناسب با ضریب تعیین 358/0 در رتبه ی چهارم و عدم تناسبات اجتماعی و فرهنگی میان خانواده های زوجین با ضریب تعیین 312/0 در رتبه ی پنجم قرار دارد و بقیه ضرایب نیز در رتبه های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بر طلاق، گسست خانواده، جامعه ی ایرانی، روش دیمتل
  • سید مجتبی عقیلی*، زهرا حسن نژاد، آرزو اصغری صفحات 199-219
    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی طرحواره درمانی هیجانی بر خودپنداره جنسی، بلوغ عاطفی و الگوهای تعاملی زنان دچار درد مزمن انجام شد. طرح تحقیق حاضر، نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون به همراه گروه گواه بود. 30 نفر از زنان دچار دردهای مزمن که در سال 1400 به بیمارستان فیروزگر شهر تهران مراجعه کردند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار داده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه چندوجهی خودپنداره جنسی اسنل (1995)، پرسشنامه بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (1991) و پرسشنامه الگوهای تعاملی کریستنسن و سالاوی (1984) بودند و گروه آزمایش تحت آموزش گروهی طرحواره درمانی هیجانی لیهی (2015) در طی 10 جلسه 2 ساعته، هر هفته یک جلسه قرار گرفتند و در این مدت افراد گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 استفاده شد. یافته ها نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی بر بلوغ عاطفی و الگوهای تعاملی در زنان دچار درد مزمن تاثیر معنادار دارد (01/0>P). اما بر تغییرات خودپنداره جنسی تاثیر معنادار ندارد (05/0<P).برحسب نتایج حاصل از این پژوهش آموزش گروهی طرحواره درمانی هیجانی با تمرکز بر چالش ها و شناخت ها و با ایجاد تغییرات مثبت و مناسب می تواند در تغییرات بلوغ عاطفی و الگوهای تعاملی بین زوجین در زنان دچار درد مزمن مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، خودپنداره جنسی، بلوغ عاطفی، الگوهای تعاملی، درد مزمن
  • ثریا شادانپور*، زهرا هاشمی، زهرا نقش صفحات 221-286
    هدف از انجام این پژوهش ساخت پرسشنامه تربیت جنسی براساس آیات وروایات و بررسی روایی و پایایی آن است. این پژوهش از نوع روش پژوهش آمیخته ی اکتشافی می باشد. در بخش کیفی، به روش تحلیل محتوا با توجه به آیات و روایات مندرج در کتاب تربیت جنسی: مبانی، اصول و روش ها از منظر قرآن و حدیث؛ گویه های مربوط به تربیت جنسی استخراج و سپس پرسشنامه ی تربیت جنسی کودکان و نوجوانان در دو بعد رفتاری و دانشی و دو نوع آموزش مستقیم و غیرمستقیم، طراحی گردید. جامعه ی آماری در بخش کمی شامل مادران دارای دانش آموزان (دختر و پسر)، دوره ی ابتدایی (پایه سوم) و متوسطه (پایه نهم) ساکن شهرستان رودهن در سال 1398 بود که از بین آن ها 320 نفر از مادران اول به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. جهت بررسی روایی ابزار از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. با انجام تحلیل عاملی اکتشافی، هیچ گویه ای از گویه های پرسشنامه حذف نشد و برای هر گروه سنی چهار مولفه شناسایی شد. روایی سازه ی ابزار نیز به روش تحلیل عاملی تاییدی گویای آن بود که پرسشنامه با حذف تعدادی از گویه ها، در هشت عامل مورد بررسی از برازش مطلوبی برخوردار است. طبق یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که پرسشنامه ی تربیت جنسی مادران در دو رده ی سنی کودکان و نوجوانان از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار (روایی محتوایی90/0 ، پایایی بین 79/0 و 95/0) است.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلام، آیات و روایات تربیتی، پرسشنامه تربیت جنسی، ساخت و اعتباریابی
  • حسین کشاورز افشار، فرشته سلمانی*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 287-304

    احساس تنهایی می تواند نوجوانان را در معرض انواع مشکلات عاطفی، هیجانی و رفتاری قرار دهد، همچنین تقویت رفتار مسیولانه از شاخص‏های انسان سالم است در نوجوانان ضرورت دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت هیجان به مادران بر احساس تنهایی و مسیولیت‏پذیری فرزندان نوجوان دختر انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی و در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با پیگیری گروه کنترل انجام شد. تمامی مادران و فرزند دخترشان که در سال تحصیلی 401-1400، در آموزشگاه مقطع متوسطه اول حضرت نرجس منطقه 6 شهر تهران مشغول به تحصیل بودند، جامعه مورد نظر پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه مورد نظر شامل 20 مادر از جامعه مورد نظر بود که به روش نمونه ‏گیری در دسترس انتخاب و به‏ طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش مقیاس مسیولیت‏ پذیری کالیفرنیا (1951) و مقیاس احساس تنهایی راسل (1978)، بود که توسط دانش آموزان در سه مرحله اندازه‏ گیری، تکمیل شد. آموزش مدیریت هیجان به مادران گروه آزمایش بر اساس مدل گراس در هشت جلسه ارایه شد، اما گروه کنترل در طی این دوره هیچ مداخله ‏ای دریافت نکردند. داده‏ های جمع‏ آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تاثیر آموزش مدیریت هیجان به مادران بر احساس تنهایی و مسیولیت پذیری نوجوانان در مرحله پس آزمون معنادار بوده است (05/0>P). اما در مرحله پیگیری معنادار نبود (05/0<P). از نتایج پژوهش حاضر می‏توان جهت آموزش تنظیم هیجان در راستای کاهش احساس تنهایی و افزایش مسیولیت پذیری فرزندان نوجوان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت هیجان، احساس تنهایی، مسئولیت‏ پذیری، نوجوان دختر
|
  • Reihane Pahlevani Majdabadi No, Abdolbaset Mahmoudpour * Pages 11-34

    Marriage is one of the most important decisions people make in life to achieve emotional needs and gain security; Because it provides the cornerstone of family relationship. One of the most important elements in providing the emotional needs of people and the durability of marriage is intimacy between couples. Therefore, the present study was conducted with the aim of developing a model of marital intimacy based on the strategies of maintaining the couple, tolerance of distress with the mediating role of mindfulness. The research method was descriptive and correlation type, which was done in the form of path analysis. The statistical population of the present study were married women in Tehran between the ages of 24 and 55 years, of which 320 were selected using available sampling. The data collection tools used in this research were the Marital Intimacy Scale by Walker and Thompson (1983), the Couple Strategies Scale by Bass et al. (2008), the Distress Tolerance Scale by Simmons and Gaher (2005), and the short form of the Freiburg Mindfulness Questionnaire made by Wallach et al. (2006). ). The resulting data were analyzed at the descriptive level using mean and standard deviation and at the inferential level using correlation test and regression analysis and path analysis to investigate the role of mediator, using SPSS and AMOS software.The results indicated that the marital intimacy formulation model has an acceptable fit. This shows that the variables of couple maintenance strategies and distress tolerance are related to mindfulness. The relationship between mindfulness and marital intimacy is directly significant, and also the indirect effect of spouse preservation strategies and distress tolerance on marital intimacy with the mediation of mindfulness is significant (P<0.05). The results indicate that the variables of couple maintenance strategies, distress tolerance and mindfulness are important and influential in intimacy between couples.

    Keywords: marital intimacy, Couple Maintenance Strategies, distress tolerance, mindfulness
  • Mohammad Mohammadi, Ali Rezaeisharif *, Ali Sheykholeslami, Hossein Ghamari Givi Pages 35-58
    The present study was conducted in order to compare the effectiveness of compassion-focused and emotion-oriented therapy on the marital psychological problems of veterans' wives. The statistical population included all the wives of veterans in the 13th and 14th districts of Tehran. Sampling was done in a targeted manner among women who had referred to Shahid Foundation in Tehran's 13th and 14th districts in 2019.After identifying women who had marital psychological problems; 45 participants were randomly assigned to two experiments and one control group (15 people in each group). The presentation of treatment sessions was carried out in the health center of district 13 of Tehran municipality. The research method was semi-experimental with pre-test, post-test with control group and follow-up phase. To collect data, the questionnaire of psychological marital problems of spouses of veterans was used. Then the data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) and Bonferroni's post hoc test. The findings showed that both treatments were effective in reducing the marital psychological problems of veterans' wives; But the effectiveness of compassion-focused therapy was significantly higher than emotion-focused therapy.Therefore, it is possible to benefit from treatment focused on compassion and emotion-oriented treatment or a combination of these two treatments to improve the marital psychological problems of veterans' wives.
    Keywords: spouses of veterans, Compassion-Focused Therapy, Emotion-Oriented Therapy, Marital Psychological Problems
  • Hadis Chahardoli *, Molok Khademi Eshkzari, Zahra Naghsh Pages 59-92

    The current research was conducted with the aim of determining the relationship between perceived parenting dimensions and academic resilience with the mediating role of cognitive emotion regulation of children of veteran families. This study is a correlational description.The statistical population of the study included all the male and female children of veteran families in the second grade (1st to 3rd) of the theoretical secondary school of Shahid and government high schools in Malair city, who were studying in the academic year (2020-2022). In this research, 250 people were selected by available sampling method. The tools of this research were Martin's Academic Resilience Scale (2001), Cognitive Regulation of Emotion (CERQ; Granfsky and Kraij, 2006) and Groling et al.'s (1997) Perceived Parenting Dimensions. The obtained data were analyzed by correlation and path analysis methods. Findings showed that parenting dimensions perceived by parents (warmth, conflict and autonomy support) were positive and significant predictors of academic resilience, except for father's conflict. The direct effect of parents' perceived parenting dimensions on the cognitive regulation of meaningful emotion was obtained.Also, the indirect effect of parenting dimensions perceived by parents through the cognitive regulation of emotion on academic resilience was significant. And the direct effect of cognitive emotion regulation on academic resilience was also significant. Conclusion Based on the findings of this research, it can be concluded that the dimensions of parenting perceived by the children of veteran families have an important effect on the regulation of emotions and resilience against problems. Also, the use of positive and negative emotion regulation strategies predict resilience.

    Keywords: Academic Resilience, cognitive emotion regulation, Perceived parenting, Children of veteran families
  • MohammadSaleh Tayeb Nia *, Mahdi Sotoudeh Far, Masoud Shokri Khiadani, Sohrab Hashemi Nejhad Pages 93-121

    One of the important issues in the field of family that has been raised in the country in recent years is determining a structure to support the family and help to strengthen the family foundation in the country, but a suitable and convincing answer has not yet been provided. This research seeks to reform the family governance system by determining or creating a structure that acts as the guardian of the process. The current research is practical and has been done using a mixed method (qualitative and quantitative).In the qualitative part, in addition to the pathology of the family governance system with the Mana System Model (VSM) method, in-depth semi-structured interviews were conducted with 25 experts who were selected through purposive sampling in order to identify the proposed structures of the institution in charge of the family system. Using the content analysis method, the suggested structures were identified. In the quantitative part, the identified proposed structures were presented to the experts in the form of a questionnaire with the aim of prioritizing them, and then prioritization was done using the TOPSIS method. The results show that among the 9 proposed structures, the first priority is the family management organization under the Expediency Council or the Supreme Council of the Cultural Revolution, which is more powerful and has a more stable approach, and the next priority is the National Family Organization (Vice President ) in which the executive guarantee is more visible and more realizable.

    Keywords: Family governance system, family, TOPSIS, Mana System Model
  • Sahar Rezaie *, Keyvan Kakabaraee Pages 123-154
    First of all, the aim of the research is to compile a training package of spiritual awareness based on the verses of the Quran and its effectiveness on the regulation of excitement and tolerance of anxiety in women suffering from anxiety attacks who experienced spontaneous abortion. The current research method is mixed (qualitative and quantitative), which was unequaled with the control group in the qualitative part of the content analysis method and in the quantitative part of the semi-experimental method with a pre-test, post-test, follow-up research plan. The statistical population in the qualitative part included 10 psychology professors who were familiar with religious psychology and anxiety disorders and in the quantitative part included all women with experience of spontaneous abortion who referred to gynecologists in Kermanshah in 2021-2022, whose number was 200 and The sample consisted of women with experience of spontaneous abortion, who scored high in measuring instruments including: (Gross and Jan's Emotion Regulation Questionnaire, Simmons and Gaher's Disturbance Tolerance Questionnaire (DTS) and Girenberg's Panic Belief Questionnaire) and there were 30 of them, which Based on the entry criteria and obtaining informed consent, they were assigned to two groups of 15 intervention and 15 control groups. For the intervention group, the educational protocol was presented in the form of 9 two-hour sessions, and then both groups were given a post-test.In order to analyze the findings, the content analysis method was used in the qualitative part and the variance analysis method with repeated measurements was used in the quantitative part. The results of the comparison between the pre-test and post-test scores of the groups indicated that the spiritual awareness mind training package had a significant effect on the regulation of excitement and disturbance tolerance in the post-test scores, and also the repeated measurement test showed that these changes were stable from the post-test to the repeated follow-up.
    Keywords: Spiritual Mindfulness, Emotion Regulation, Tolerance of Chaos, anxiety attacks, spontaneous abortion
  • Sepideh Ghazizadeh *, Saifullah Ahghajani, Raziyeh Hajimoradi, Elahe Bigham Lal Abadi Pages 155-174
    Background and purpose

    Due to the conditions that arose during the Covid-19 epidemic and due to these conditions, there were fundamental changes in the type and form of teacher training. In this research, the mediating role of perceived social support in the relationship between work-family conflict and the quality of marital relationship among married female teachers in the period of covid-19 was investigated.

    Method

    This research was a descriptive correlational study. The research community was formed by married female teachers of Mashhad city in 2021, who participated in the research through available sampling of 283 people, and were measured using Carlson's (2000) family-work conflict questionnaires, the Busby marital quality scale, and the multidimensional scale of perceived social support. became

    Findings

    The findings of the present study showed that there is a negative and significant relationship between family work conflict and marital relationship quality (p<0.01).Also, the results showed that the social support variable has a significant mediating role between family work conflict and the quality of marital relationships (p<0.01). Socialization from family, friends, and others can reduce the impact of work-family conflict on the quality of their marital relationships.

    Keywords: perceived social support, Work-Family Conflict, Marital Relationship Quality, teachers, COVID-19
  • Somayeh Miri *, Sepideh Maghsoodi, Mohsen Niazi Pages 175-197
    The family is the bed of all social affairs and the origin of people, as one of the main social institutions, disturbance and damage to it and the phenomenon of divorce will not be unaffected in the spread of social issues. The purpose of this research is to investigate the factors affecting divorce in Iranian society; Modeling using Dimtel method is a survey approach. In this method, the cause-and-effect relationship between the factors affecting divorce has been discussed, in such a way that the factors affecting divorce have been identified by reviewing the research literature, and then the Dimtel method has been used to explain and evaluate the relationships between these factors.The statistical community of this research was formed by experts and specialists in the social field and familiar with the family field in Kashan University in 2021. The said questionnaire includes 9 main factors and 31 sub-factors, and the experts and specialists rated the effect of each factor on the other factor. The results showed that the component of "ethical factors" has the most impact on other elements, in contrast to "religious beliefs" which has the least amount, which is strongly influenced by other elements of the model and was identified as the most important influencing factor.The "psychological factors" component has the most interaction with other factors and is placed in the center of the model. Also, among the secondary factors, infidelity, lack of mental preparation for marriage, forced marriage with a coefficient of determination of 0.586 in the first rank, age mismatch of couples with a coefficient of determination of 0.571 in the second rank, betrayal of families with The coefficient of determination is 0.501 in the third rank, failure to satisfy sexual needs and lack of appropriate temperament with the coefficient of determination of 0.358 in the fourth rank and the lack of social and cultural proportions between married couples' families with the coefficient of determination of 0.312 in the rank It is the fifth and the rest of the coefficients are in the next ranks.
    Keywords: Factors Affecting Divorce, Family Breakup, Iranian society, Dimtel Method
  • Mojtaba Aghili *, Zahar Hasan Nezhad, Arezou Asghari Pages 199-219
    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotional schema therapy group training on sexual self-concept, emotional maturity and interactive patterns of women suffering from chronic pain. The current research design was semi-experimental with a pre-test and post-test design along with the control group. Thirty women suffering from chronic pain who referred to Firouzgar Hospital in Tehran in 2021 were selected by available sampling method and randomly replaced into two groups of 15, experimental and control. The research tools included Snell's multifaceted sexual self-concept questionnaire (1995), Singh and Bhargava's emotional maturity questionnaire (1991), and Christensen and Salawi's interactive patterns questionnaire (1984), and the experimental group was trained in emotional schema therapy by Leahy (2015) during 10 sessions. hour, they had one session every week, and during this time, the people of the control group did not receive any intervention. To analyze the data, multivariate and univariate analysis of covariance was used by SPSS statistical software version 26. The findings showed that emotional schema therapy has a significant effect on emotional maturity and interaction patterns in women with chronic pain (P<0.01).But it has no significant effect on changes in sexual self-concept(P< 0.05).According to the results of this research, emotional schema therapy group training focusing on challenges and cognitions and creating positive and appropriate changes can be used in the changes of emotional maturity and interaction patterns between couples in women suffering from chronic pain.
    Keywords: Emotional Schema Therapy, Sexual Self-Concept, Emotional Maturity, Interactive Patterns, Chronic Pain
  • Soraya Shadanpour *, Zahra Hashemi, Zahra Naghs Pages 221-286
    The purpose of this research is to make a sexual education questionnaire based on verses and narrations and to check its validity and reliability. This research is a mixed exploratory research method. In the qualitative part, using the method of content analysis according to the verses and traditions included in the book Sexual Education: Basics, Principles and Methods from the perspective of the Qur'an and Hadith; The items related to sexual education were extracted and then the questionnaire of sexual education of children and adolescents was designed in two dimensions of behavior and knowledge and two types of direct and indirect education. The statistical population in the quantitative section included mothers with students (boys and girls), primary (third grade) and secondary (ninth grade) living in Rodhen city in 2019, from which 320 first-time mothers were selected by random cluster method. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to check the validity of the instrument. By performing exploratory factor analysis, no item was removed from the questionnaire and four components were identified for each age group. The construct validity of the tool was also confirmed by the method of confirmatory factor analysis, which showed that the questionnaire has a good fit in the eight investigated factors by removing a number of items. According to the findings of the present study, it can be said that the questionnaire of sexual education of mothers in two age groups of children and adolescents has good validity and reliability (content validity 0.90, reliability between 0.79 and 0.95).
    Keywords: Islamic teachings, educational verses, narratives, sexual education questionnaire, Construction, validation
  • Hossein Keshavarz Afshar, Fereshteh Salmani *, Masood Lavasani Pages 287-304

    The feeling of loneliness can expose teenagers to all kinds of emotional, emotional and behavioral problems, and strengthening responsible behavior is one of the indicators of a healthy person, and it is necessary in teenagers. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of teaching emotion management to mothers on the feeling of loneliness and responsibility of adolescent girls.The research method was semi-experimental and in the form of a pre-test and post-test design along with the follow-up of the control group. All the mothers and their daughters who were studying in the first secondary school of Hazrat Narjes, district 6 of Tehran in the academic year of 2021-2022, formed the target population of the present study. The intended sample consisted of 20 mothers from the intended community who were selected by available sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups. The research tools were the California Responsibility Scale (1951) and Russell's Loneliness Scale (1978), which were completed by students in three stages of measurement. Emotion management training was provided to the mothers of the experimental group based on the Gross model in eight sessions, but the control group did not receive any intervention during this period. The collected data were analyzed using analysis of covariance test.The results showed that the effect of teaching emotion management to mothers on the feeling of loneliness and responsibility of teenagers in the post-test phase was significant (P<0.05). But it was not significant in the follow-up stage (P<0.05). The results of the present research can be used to teach emotion regulation in order to reduce the feeling of loneliness and increase the responsibility of teenage children.

    Keywords: Emotion Management Training, loneliness, Responsibility, Teenage Girls