فهرست مطالب
مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/10/12
- تعداد عناوین: 14
-
-
صفحات 680-698مقدمه
دانشگاه ها نقش کلیدی در ایجاد جامعه دانش محور و توسعه پایدار آن بر عهده دارند. برنامه ریزی استراتژیک با تقویت ساختارها، فرآیندها و پیامدهای سازمانی موجب دستیابی به مزیت برتری می شود. مطالعه حاضر با هدف تدوین برنامه استراتژیک گروه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران انجام شد.
روش کاردر این مطالعه اقدام پژوهی مشارکتی، کمیته برنامه ریزی استراتژیک با حضور اساتید گروه بهداشت حرفه ای و گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت دانشکده بهداشت تشکیل شد. کمیته برنامه ریزی استراتژیک با استفاده از ماتریس قوت، ضعف، فرصت و تهدید، به ارزشیابی استراتژیک محیط داخلی و خارجی گروه بهداشت حرفه ای پرداخت. سپس، ماموریت، دورنما، ارزش ها، اهداف کلی و اختصاصی برای ارتقای عملکرد گروه بهداشت حرفه ای تدوین شد. همچنین، برنامه عملیاتی شامل اقدامات دستیابی به اهداف تدوین گردید.
یافته هاوجود اساتید و کارشناسان مجرب، آزمایشگاه های تخصصی، مجلات تخصصی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و شورای ارتباط با صنعت از مهم ترین نقاط قوت و سرفصل دروس تیوریک و غیرکاربردی، نقص پروتکل های آموزشی، ارتباط ضعیف با صنایع، کمبود منابع، انگیزه پایین کارکنان و ضعف تعاملات بین المللی از مهم ترین نقاط ضعف گروه بهداشت حرفه ای بودند. حمایت هییت رییسه دانشکده بهداشت، وجود شورای ارتباط با صنعت دانشکده و دانشگاه، امکان استفاده از کارکنان و امکانات دانشکده های دانشگاه، وجود آزمایشگاه جامع تحقیقات دانشگاه، امکان استفاده از قابلیت های بخش خصوصی و افزایش تقاضا برای پژوهش در صنعت از فرصت های موجود برای پیشرفت گروه بهداشت حرفه ای بودند. تورم بالا، تحریم سیاسی، عدم وجود شرکت های مهندسی مشاور و نامشخص بودن اولویت های تحقیقاتی صنایع، تهدیدهای مهمی برای گروه بهداشت حرفه ای هستند؛ بنابراین، گروه بهداشت حرفه ای در موقعیت استراتژیک احتیاطی (محافظه کارانه) قرار دارد. جهت استراتژیک گروه شامل ماموریت، دورنما، ارزش ها و اهداف کلی تا سال 1404 مشخص شد. بهبود ساختارها، فرایندهای کاری و عملکرد گروه بهداشت حرفه ای به عنوان اهداف اختصاصی تعیین شدند و 81 اقدام برای دستیابی به این اهداف در نظر گرفته شد.
نتیجه گیریگروه آموزشی، دانشکده و دانشگاه برای پیشرفت و توسعه باید دارای برنامه استراتژیک باشند. برنامه استراتژیک گروه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت در راستای برنامه چهارساله دانشگاه و هماهنگ با برنامه های عملیاتی معاونت های آموزشی، بهداشتی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشکده بهداشت نوشته شد. اجرای درست این برنامه منسجم و مبتنی بر شواهد موجب بهبود عملکرد گروه بهداشت حرفه ای خواهد شد.
کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، دانشگاه، عملکرد دانشگاهی -
صفحات 699-723مقدمه
سالیانه در سراسر جهان، هزینه های زیادی از تولید ناخالص ملی کشورها در پی وقوع حوادث شغلی اتلاف می شود. برآورد این هزینه ها می تواند در راستای سرمایه گذاری بهینه و پایه گذاری سیاست های مناسب در بسیاری از کشورهای دنیا ازجمله ایران حایز اهمیت باشد. لذا، این مطالعه با هدف بررسی مطالعات انجام شده درزمینه اقتصاد ایمنی و هزینه یابی حوادث در ایران از سال 2000 تا 2021 انجام شده است.
روش کاربه منظور انجام این پژوهش مروری از پایگاه های داده معتبر «Web of Science»، «Embase»، «IranDoc»، «SID»، «Magiran»، «Google Scholar»، «PubMed» و «Scopus» استفاده گردید. مقالات در این پایگاه های داده با جستجوی کلیدواژه های فارسی همچون «حادثه»، «هزینه حوادث»، «حوادث شغلی»، «ایران» و معادل انگلیسی آن ها شامل «Accidents»، «Accident Costs»، «Occupational Accident» و «Iran» در بازه زمانی 2000 تا 2021 جستجو و استخراج گردیدند.
یافته هااز میان 66 مقاله شناسایی شده، 19 مقاله به عنوان مقالات نهایی انتخاب گردید که از این میان 11 مطالعه در صنعت حمل ونقل و 8 مطالعه در سایر صنایع اجرا شده بودند. در میان این مطالعات، 9 مطالعه فقط به بررسی و بیان هزینه های کلی و 6 مطالعه به تفکیک به بررسی و بیان هزینه های مستقیم، غیرمستقیم و کلی پرداخته بودند. 4 مطالعه دیگر نیز به بررسی و بیان هزینه های ناشی از حوادث به صورت های دیگر پرداخته بودند. گفتنی است که در 3 مطالعه میزان هزینه های مستقیم بیشتر از هزینه های غیرمستقیم برآورد شده است. همچنین، بر اساس مطالعات میزان خسارت وارده به تولید ناخالص داخلی از 0.03 تا 6.46 درصد از تولید ناخالص ملی بود.
نتیجه گیرینتایج حاصل از مرور مطالعات نشان داد که حوادث شغلی سبب اتلاف بخش قابل توجهی از تولید ناخالص ملی ایران می شود. لذا به منظور جلوگیری از اتلاف چنین هزینه های سنگینی توصیه می گردد تا مطالعات دیگری درزمینه ارتباط سرمایه گذاری در بخش ایمنی و کاهش هزینه های حوادث با توجه به گروه بندی مشاغل به ویژه در صنایع فرآیندی، خدماتی و تولیدی صورت بپذیرد.
کلیدواژگان: حادثه، ایمنی، هزینه های مستقیم، هزینه های غیرمستقیم، اقتصاد، ایران -
صفحات 724-741مقدمه
شرایط اضطراری بخشی از فضای کسب وکار است که در عمل، حذف تمامی آن ناممکن می باشد. برای مدیریت کارا و اثربخش شرایط اضطراری، یکی از ارکان اساسی و بحرانی، پیش بینی و شناسایی انواع شرایط اضطراری محتمل می باشد. در همین راستا، در این مطالعه چارچوبی برای پیش بینی و شناسایی شرایط اضطراری طراحی و در یک مطالعه موردی در دو صنعت فرایندی آزمون شد.
روش کاردر این مطالعه ابتدا روش های اجرایی شرکت ها و سازمان های فعال داخلی و خارجی در حوزه صنایع فرایندی جمع آوری شد. سپس روش های شناسایی آمادگی در برابر شرایط اضطراری و معیارهای ارزشیابی آن ها، با استفاده از بررسی متون استخراج شده و با رویکرد فازی دومرحله ای اولویت بندی شدند. برای محاسبه وزن متخصصین، از سیستم استنتاج فازی استفاده شد. برای اولویت بندی روش ها، ورودی های مربوط به سیستم فازی دوم محاسبه و با ورود متغیرهای مذکور به سیستم فازی، نمره نهایی روش ها محاسبه شد. پس از طراحی چارچوب، روش به دست آمده در دو صنعت فرایندی تست و تصدیق گردید.
یافته هایافته ها نشان داد که بالاترین و پایین ترین روایی و ضریب تاثیر متخصصین به ترتیب برابر با 0.964، 1.095، 0.880 و 1.000 بود. یافته های رتبه بندی نهایی روش ها نشان داد «لیست حوادث و شبه حوادث فاجعه بار عمر سازمان»، «MIMAH» و «ارزیابی و مدیریت ریسک» با نمره نهایی به ترتیب برابر با 0.754، 0.750 و 0.725 دارای بیشترین نمره از میان روش های شناسایی شده بودند.
نتیجه گیریاستفاده از این رویکرد با شناسایی دقیق تر شرایط اضطراری محتمل و حذف موارد غیر اولویت دار به افزایش اثربخشی و کارایی ایمنی در حوزه مدیریت شرایط اضطراری می افزاید. نتیجه این کار، جلوگیری از تحمیل خسارات ناشی از وقوع شرایط و همچنین جلوگیری از انجام سرمایه گذاری های غلط با حذف شرایط اضطراری با اولویت های پایین است.
کلیدواژگان: شرایط اضطراری، پیش بینی، صنایع فرایندی، رویکرد فازی -
صفحات 742-766مقدمه
این مطالعه با هدف تعیین میزان ارتعاش دست و بازو منتقل از دسته ابزارهای تخریب کننده سنگین الکتریکی و تعیین تاثیر استفاده از قلم های با طول و شکل متفاوت هنگام تخریب سطوح بتنی انجام شد.
روش کار323 اندازه گیری جهت تعیین میزان بزرگی ارتعاش دست-بازو بر روی دسته های چپ و راست دو چکش تخریب الکتریکی سنگین پرکاربرد در مشاغل ساختمانی و خدمات شهری در ایران (RONIX و NEC) انجام شد. فرایند تخریب در شرایط واقعی توسط 2 کاربر با تجربه بر روی 49 دال بتنی با کیفیت یکسان 20 C با ضخامت های 10 و 15 سانتی متر و با استفاده از ملزومات پرکاربرد معمول در این چکش ها شامل 2 طول قلم (40 و 60 سانتی متر) و 2 شکل سر قلم (تخت و تیز) انجام شد. اندازه گیری و ارزیابی مطابق با روش 5349 ISO و با استفاده از 2 ارتعاش سنج SVANTEK به صورت هم زمان بر روی هر دسته چکش انجام گرفت.
یافته ها:
میانگین شتاب موثر (ریشه میانگین مربعات) وزن یافته فرکانسی (awrms) برای مقدار مجموع محورها (VSV) در دسته چکش ها 2m/s 15.17 بود. محور عمودی با 2 m/s 13.60 محور غالب ارتعاش منتقل به دسته ابزارها بود. میانگین awrms هنگام استفاده از قلم های تخت و تیز به ترتیب 16.59 و 14.82 متر بر مجذور ثانیه بود. اختلاف بین نتایج قلم های 60 و 40 کمی بیش از 2m/s2 بود. فرکانس های غالب و هارمونیک ابزارها عموما در محدوده 25 تا 80 و 200 تا 400 هرتز قرار داشت.
نتیجه گیری:
به طور کلی میانگین نتایج نشان داد که در قلم های تیز و با طول کوتاه تر (cm40) شتاب کمتری نسبت به قلم های تخت و cm60 وجود دارد. چکش رونیکس در طیف فرکانسی کمتر از 40 هرتز نسبت به چکش NEC شتاب بالاتری ایجاد نمود که این اختلاف در مقایسه دو چکش مزیت رقابتی ایمنی بالاتری برای چکش NEC را بیان می کند.
کلیدواژگان: چکش تخریب، ارتعاش دست-بازو، دسته ابزار، قلم تخریب -
صفحات 767-783مقدمه
سیستم های فنی اجتماعی پیچیده همچون صنایع خودروسازی، نیازمند یک رویکرد درست ماکروارگونومی برای طراحی سیستم کار و پیاده سازی آن طراحی در سطح میکرو ارگونومیک هستند. هدف از این مطالعه، تدوین و اعتبارسنجی فاکتورهای ماکروارگونومیکی موثر در افزایش بهره وری و سلامت و ایمنی کارکنان در صنعت خودرو، بر اساس مدل هلدن و کارش می باشد.
روش کاردر مطالعه حاضر، ابتدا فاکتورهای ماکروارگونومیک با استفاده از مستندات و همچنین از طریق مصاحبه با خبرگان تعیین شده و بر طبق مدل هلدن وکارش در چهار گروه طبقه بندی شدند. سپس توسط پنل خبرگان و با استفاده از تکنیک دلفی، روایی محتوایی فاکتورها محاسبه شد و درنهایت از متوسط شاخص روایی محتوایی برای پذیرش اعتبار سنجی و از ضریب کاپای اصلاح شده برای ارزیابی کمی توافق قضاوت متخصصان استفاده گردید.
یافته ها:
از بین 28 مولفه اصلی که در چهار زیرگروه فاکتورهای ماکروارگونومیک مرتبط با پرسنل، واحد/بخش، سازمان و محیط بودند و اعتبار سنجی شدند، درنهایت 19 فاکتور اصلی به عنوان فاکتورهای ماکروارگونومیک موثر در افزایش بهره وری و سلامت و ایمنی کارکنان، در قالب این چهار زیرگروه انتخاب شدند. همچنین متوسط شاخص روایی محتوایی و ضریب کاپای اصلاح شده به ترتیب 0/901 و 0/90 به دست آمد.
نتیجه گیری:
یافته های این مطالعه نشان داد فاکتورهای ماکروارگونومیک را می توان به عنوان فاکتورهای اختصاصی و بومی سازی شده در صنعت خودرو جهت افزایش بهره وری و ارتقاء سلامت و ایمنی کارکنان ارایه داد. این عوامل می تواند به عنوان مرجعی برای ارزیابی ارگونومیک در صنعت خودرو و حتی صنایع و سازمان ها و شرکت های مختلف دیگر به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: فاکتورهای ماکروارگونومیک، صنعت خودرو، مطالعه موردی -
صفحات 784-799مقدمه
اشتیاق تعامل با تکنولوژی (ATI) به تمایل افراد به تعامل فعال با سیستم های دیجیتال اشاره دارد. ATI یکی از مهم ترین ویژگی های شخصیتی بوده که تمامی جنبه های تعامل انسان-تکنولوژی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی ویژگی های سایکومتری نسخه فارسی مقیاس ATI بوده است.
روش کاربا استفاده از ترجمه روبه جلو-روبه عقب، نسخه فارسی ATI تهیه گردید. روایی سازه مقیاس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی موردبررسی قرار گرفت. همبستگی ATI با سایر متغیرهای دموگرافیک و شخصیتی از قبیل سن، جنسیت، پنج ویژگی بزرگ شخصیتی و نیاز به شناخت بررسی گردید.
یافته ها:
برخلاف نسخه اصلی ATI، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که نسخه فارسی دارای دو زیرمقیاس است. زیرمقیاس اول از همه آیتم ها به جز آیتم 3 تشکیل شده بود و آیتم 3 به تنهایی زیرمقیاس دوم را تشکیل می داد؛ بنابراین، آیتم 3 از نسخه فارسی مقیاس ATI حذف گردید. پایایی مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ضریب پایایی برای مقیاس 9 آیتمی 0/86 و برای نسخه 8 آیتمی 0/90 بوده است. درنتیجه، پایایی مقیاس از شرایط قابل قبولی برخوردار بوده است. ATI با برون گرایی، موافق بودن، وجدانی بودن و روان رنجوری رابطه معنی داری نداشت (0/05<p). ارتباط بسیار ضعیف ولی معنی داری بین ATI و باز بودن به تجربه مشاهده گردید. ارتباط متوسطی بین ATI و نیاز به شناخت وجود داشت. امتیاز ATI در آقایان بالاتر از خانم ها بود و تفاوت معنی داری بین گروه های سنی مختلف ازنظر ATI مشاهده نگردید.
نتیجه گیری:
برخلاف نسخه اصلی، نسخه هشت آیتمی مقیاس ATI جهت استفاده در ایران پیشنهاد می شود. سایر مشخصه های مقیاس فارسی از قبیل تک بعدی بودن و همبستگی با ویژگی های فردی، مشابه نسخه اصلی است.
کلیدواژگان: فاکتورهای انسانی، تعامل انسان-تکنولوژی، اتوماسیون، اشتیاق -
صفحات 800-819مقدمه
تغییرات اقلیم و وجود فرآیندهای گرمازا در محیط های کاری منجر به افزایش اثرات ناشی از استرس حرارتی در افراد شاغل شده که به عنوان یک نگرانی مهم به ویژه درکشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری به وجود آمده است. تشخیص زودرس بیومارکرها در القای آسیب DNA مرتبط با تنش گرمایی می تواند در شناسایی و ارزیابی های مرتبط با حوزه بهداشتی و ایمنی از جمله متخصصین بهداشت و سلامت شغلی و همچنین به پیشگیری از بیماری های جدی ناشی از استرس حرارتی در مشاغل مختلف با ماهیت فرآیندهای گرمازا و یا فصول مختلف گرم سال کمک کند. لذا این مطالعه مروری با هدف بررسی بیومارکرهای تشخیصی در القای آسیب DNA ناشی از استرس حرارتی در مواجهه شغلی می باشد.
روش کاربه منظور دستیابی به اهداف این مطالعه، جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی از قبیل PubMed، Scopus، Google Scholar و Web of Science انجام گردید. علاوه بر این، لیست رفرنس مقالات کاملا مرتبط نیز موردبررسی و جستجو قرار گرفت. درنهایت بر اساس معیارهای ورود (مطالعات انجام شده بر روی مشاغل مختلف، بیومارکرهای مختلف در محیط های کاری گرم، کلیه مقالات منتشرشده بدون محدودیت زمانی تا پایان آوریل 2022 و انگلیسی زبان) و خروج از مطالعه، مقالات مرتبط شناسایی و موردبررسی قرار گرفتند.
یافته ها:
در این مطالعه تعداد 9234 مقاله جمع آوری شد. در این بین، 2209 مقاله تکراری بوده و از مطالعه حذف گردید. 7166 مقاله بعد از مطالعه و بررسی عنوان و چکیده حذف شدند. 21 مقاله به دلیل عدم تطابق با معیارهای ورود به مطالعه، حذف شدند. درنهایت 7 مقاله به صورت کامل موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. بیومارکرهای تشخیصی شامل 8-هیدروکسی-2-دی آکسی گوانوزین (8-OHdG)، میکرونوکلیی، مایع سیمن، پروتیین های شوک حرارتی (HSP70) و لکوسیت در القای آسیب DNA ناشی از استرس حرارتی در مواجهه شغلی استخراج گردید.
نتیجه گیری:
بر اساس مرور مطالعات، بیومارکرهای شناسایی شده در القای آسیب DNA به منظور بررسی اثرات استرس حرارتی درنتیجه مواجهه شغلی با شرایط آب و هوایی بسیار گرم مناسب می باشند. درک و شناسایی بیومارکرهای مناسب در القای آسیب DNA می تواند به متخصصین در حوزه سلامت و ایمنی از طریق تعیین مقدار و بزرگی پاسخ های استرس حرارتی در مواجهه شغلی با دماهای مختلف و انجام اقدامات و مداخلات مناسب به منظور کنترل و کاهش اثرات مخرب ناشی از استرس حرارتی شغلی کمک کند. همچنین این مطالعه می تواند به عنوان یک مطالعه اولیه برای انجام تحقیقات بیشتر در آینده در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: استرس حرارتی، آسیب DNA، بیومارکرهای تشخیصی، HSP70، 8-OHdG، مواجهه شغلی -
صفحات 820-841مقدمه
مدیریت ریسک واحد، یک جزء حیاتی از مدیریت پالایش گاز محسوب می شود که اگر به خوبی مدیریت نشود ممکن است به توقف تولید منجر شود. هدف از این مطالعه ارایه یک مدل ساختاری برای واکاوی نقش و تاثیرگذاری متغیرها بر توقف فرآیند تولید گاز در پالایشگاه گاز می باشد.
روش کاراین مطالعه به منظور بررسی ریسک های کلیدی در توقف استحصال گاز ترش در واحد شیرین سازی گاز پالایشگاه گاز واقع در عسلویه به صورت توصیفی-تحلیلی انجام گرفت.
جهت تجزیه وتحلیل ریسک های واحد، ابتدا از روش نمودار استخوان ماهی استفاده شده و سپس مدل سازی داده ها برای حادثه توقف تولید استحصال گازترش پالایشگاه با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. جهت مدل سازی و تحلیل از نرم افزارهای SPSS 24 و Smart PLS 2 استفاده گردید.یافته ها:
نتایج مطالعه نشان داد که «ریسک مرتبط با متغیر محیط» با ضریب مسیر 0/943 و آماره تی 103/791، «ریسک مرتبط با تامین هزینه» با ضریب مسیر 0/937 و آماره تی 95/168، «ریسک مرتبط با پیاده سازی سیستم های مدیریتی» با ضریب مسیر 0/847 و آماره تی 35/236، «ریسک حوادث» با ضریب مسیر 0/791 و آماره تی 25/410، «ریسک مرتبط با زمان» با ضریب مسیر 0/758 و آماره تی 15/121 و ریسک مرتبط با خطای انسانی با ضریب مسیر 0/712 و آماره تی 11/215 به ترتیب با ضریب اهمیت مسیر بیشتر نسبت به سایر ریسک ها بر ریسک توقف تولید موثر می باشند. همچنین با مقایسه ضرایب مسیر مربوط به ریسک ها می توان دریافت که تاثیر هر یک از ریسک ها نسبت به توقف تولید با یکدیگر متفاوت است.
نتیجه گیری:
باتوجه به یافته های پژوهش، متغیرها و مولفه های قابل ردیابی مختلفی روی شاخص توقف تولید در صنعت گاز تاثیرگذار می باشد؛ بنابراین لازم است نقش این ریسک ها در وقوع رویداد بررسی گردد و برنامه ریزی مناسبی جهت پیشگیری از خسارت به پالایشگاه گاز اتخاذ گردد.
کلیدواژگان: شیرین سازی گاز، ریسک، مدل معادلات ساختاری، سیستم نگهداری و تعمیرات -
صفحات 842-853مقدمه
راهبرهای تنظیم شناختی هیجان به عنوان پاسخ های مبتنی بر شناخت و همین طور تجارب انگیختگی هیجانی تعریف می شوند که می توانند نوع و شدت واکنش های افراد را تغییر دهند. این تغییر و تاثیر ممکن است به گونه ای مثبت و یا منفی بر عملکرد شناختی تاثیرگذار باشد که به عنوان موضوعی مهم در محل کار تلقی می شود. شایان ذکر است صنایعی مانند نیروگاه های سیکل ترکیبی باید کارکنانی با توانایی شناختی بالا داشته باشند به گونه ای که بتوانند به بهترین شکل ممکن از عهده انجام وظایف خود برآیند. با توجه به اینکه تنظیم شناختی هیجان برای سلامتی و عملکرد شناختی بسیار ضروری است، پروژه حاضر با هدف بررسی توانایی تنظیم شناختی هیجان در اپراتورهای اتاق کنترل نیروگاه سیکل ترکیبی فارس انجام شد.
روش کاراین مطالعه به روش مقطعی روی 57 نفر از اپراتورهای اتاق کنترل نیروگاه فارس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، نسخه کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه دموگرافیک بود. پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان 9 راهبرد مقابله شناختی را در شرایطی که فرد با شرایط ناخوشایند مواجه است، اندازه گیری می کند که این 9 راهبرد شناختی عبارت اند از: سرزنش خود، سرزنش دیگران، تمرکز بر فکر/ نشخوار فکری، فاجعه نمایی، کم اهمیت شماری، تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی. تجزیه وتحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت. برای آزمون نرمالیتی از آزمون شاپیرو-ویلک استفاده شد.
یافته هانتایج امتیازدهی پرسشنامه توانایی تنظیم شناختی هیجان نشان داد که میانه در گروه های مناسب و نامناسب به ترتیب (3/30-../4) 3/50 و (2/25-3/06) 2/62 بود. بیشترین راهکار مورداستفاده در بین اپراتورهای اتاق کنترل، ابعاد مربوط به رویکرد سازگار یافته بود (0/001>P). تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، بیشترین امتیاز در بعد سازگاریافته (0/001>P) و نشخوار فکری، بیشترین امتیاز در بعد سازگار نیافته (0/001>P) را به خود اختصاص دادند. همچنین سن (6/19±39/07) و سابقه کار (49/26±14/6) افراد با نتایج پرسشنامه توانایی تنظیم شناختی هیجان ارتباط معناداری نداشت.
نتیجه گیریدرمجموع راهبردهای شناختی تطبیقی یا سازگار یافته (پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و کم اهمیت شماری) بیشتر از راهبردهای سازگار نیافته مورداستفاده قرار می گیرد. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که راهبردهای کارکنان پس از مواجهه با یک رویداد ناخوشایند، مناسب بوده است. اگرچه ضرورت ارزیابی توانایی تنظیم شناختی هیجان در محیط هایی با نیازمندی شناختی بالا آشکار است، ولی عواملی مانند سبک های مدیریتی، دل بستگی شغلی، رضایت شغلی و همین طور حجم نمونه بیشتر باید در مطالعات آتی موردبررسی قرار گیرند.
کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، عملکرد شناختی، هیجان، نیروگاه سیکل ترکیبی -
صفحات 854-871مقدمه
روش FMEA، یک روش ساختار یافته جهت پیدا کردن و شناخت حالات شکست یک سیستم و محاسبه اثرات ناشی از آن می باشد. در این روش، عدد اولویت ریسک برای هر حالت شکست بر اساس ضرب سه پارامتر احتمال وقوع، شدت اثر و قابلیت کشف بدست می آید که مورد انتقاد بسیاری از محققان قرار گرفته است. در این تحقیق به منظور رفع معایب این روش نظیر رتبه بندی حالات شکست و وزن دهی پارامترها یک مدل پیشنهادی در محیط فازی ارایه گردید.
روش کارمدل پیشنهادی در این مقاله شامل مدل غیرخطی میخایلوف برای وزن دهی پارامترهای روش FMEA و مدل تاپسیس تجدیدنظر شده برای رتبه بندی حالات شکست می باشد که از این ترکیب برای اولین بار به منظور بهبود روش تجزیه و تحلیل خطرات و اثرات ناشی از آن استفاده شد.
یافته هامدل پیشنهادی در مجتمع مس شهربابک به منطور ارزیابی ریسک های ایمنی ارایه گردید بر اساس نتایج حاصل از تحقیق مشخص گردید که در این مدل پیشنهادی پارامتر شدت اثر و قابلیت کشف به ترتیب دارای وزن 0/479 و 0/186 می باشند و نتایج رتبه بندی نشان داده است که ریسک سقوط از ارتفاع از بالاترین و گیر افتادن بین اجسام از کمترین اولویت برخوردار می باشند.
نتیجه گیریدرمدل پیشنهادی با اتکا به روش های برنامه ریزی غیرخطی میخایلوف و تاپسیس تجدید نظر شده به ترتیب وزن قطعی پارامترها بدون مرحله رتبه بندی اعداد فازی و رتبه بندی ریسک ها با معیارهای بیشتری ارایه گردید؛ لذا مدل پیشنهادی از توانایی بالاتری نسبت به FMEA سنتی برخوردار می باشد و کاربرد آن برای تعیین رتبه بندی ریسک ها توصیه می گردد.
کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل خطرات و آثار آن، ارزیابی ریسک، منطق فازی، برنامه ریزی غیرخطی فازی میخایلوف، تاپسیس تجدید نظر شده -
صفحات 872-894مقدمه
در دو دهه اخیر، رشد سریع صنایع و شهرنشینی باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی همچون آلودگی صوتی شده است. یکی از مهمترین روش های حذف یا کاهش آلودگی صوتی استفاده از جاذب های صوتی است. معمولا جاذب های صوتی متداول در محدوده فرکانسی پایین ناکارآمد بوده اند. برای بهبود خواص جذب در این فرکانس ها می توان از ترکیب های مختلفی بهره گرفت. این مطالعه با هدف، بررسی رفتار جذب صوت پانل ترکیبی الیاف کنف و صفحات میکرو سوراخ دار انجام گرفت.
روش کاربعد از صحت سنجی نتایج الیاف کنف با روش عددی المان محدود1 ، از نرم افزار COMSOL 5.3a جهت مدل سازی جذب صوتی استفاده شد. پانل ترکیبی مورد مطالعه از ترکیب صفحه میکروسوراخ دار (MPP)، الیاف کنف و لایه هوا تشکیل شده بود. در این تحقیق به ترتیب چیدمان های مختلف لایه های پشتی صفحه میکروسوراخ دار، خصوصیات ساختاری MPP و ضخامت و عمق مختلف لایه ها مورد بررسی قرار گرفت. در هر مرحله، ساختاری که بهترین مقدار ضریب جذب را کسب کرده باشد؛ برای مرحله بعدی انتخاب و ثابت در نظر گرفته شدند.
یافته هانتایج صحت سنجی نشان داد که روند مدل FEM با نتایج آزمایشگاهی (لوله امپدانس) منطبق است. همچنین چیدمان لایه های پشت MPP تاثیر مستقیمی بر عملکرد پانل ترکیبی داشته؛ بطوریکه با قرار دادن الیاف کنف در پشت MPP عملکرد بهتری در پیک فرکانسی حاصل شد. با وجود اینکه عمق محفظه پشت MPP تعیین کننده فرکانس رزونانسی است، اما در عمق یکسان، جنس و خصوصیات ماکروسکوپیک لایه های پشت MPP نقش مهمی در این زمینه داشته است. همچنین در ساختارهایی که عمق بیشتری از لایه هوا نسبت به جاذب داشتند، در قطر (سوراخ) و عمق (محفظه) مشابه، ماکزیمم جذب حاصل شد.
نتیجه گیریپانل ترکیبی مطابق ساختار A با قطر سوراخ mm 0/5 و درصد سوراخ شدگی 2% می تواند عملکرد جذبی ضعیف محدوده باریک و پایین فرکانسی را به ترتیب با استفاده از الیاف کنف و MPP بهبود بخشد. به طور کلی با انتخاب مناسب پارامترهای ساختاری، می توان در محدوده فرکانسی خاص، جذب مناسبی را بدست آورد. در این زمینه استفاده از روش برآورد عددی برای تعیین رفتار جذب صوتی یک ماده، می تواند با دقت بالایی جایگزین روش های سخت و هزینه بر آزمایشگاهی شود.
کلیدواژگان: صفحه میکروسوراخ دار، جاذب طبیعی کنف، فرکانس پایینی و میانی، پانل ترکیبی -
صفحات 895-908مقدمه
خشونت محل کار علیه پرستاران یک مشکل مداوم و گسترده در سراسر جهان است. شیوع بالای خشونت محل کار علیه پرستاران به دلیل تماس خیلی نزدیک آنان با بیماران و خانواده آنان می باشد. هدف از این مطالعه تبیین تجربیات پرستاران بخش سرطان از خشونت محل کار می باشد.
روش کاردر این مطالعه تحلیل محتوای کیفی، بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف، با 23 پرستار در بخش انکولوژی دو مرکز آموزشی درمانی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انفرادی به عمل آمد. مصاحبه ها ضبط و دست نویس، کدگذاری، طبقه بندی و مطابق رویکرد «تحلیل محتوای گرانهیم و لوندمن» مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برای استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.
یافته هاپس از تحلیل داده ها دو مضمون اصلی با عنوان «تلاش برای حل تعارضات» با دو مضمون فرعی «رفتارهای خصمانه، مهار تعارضات» و «عدم تعادل بین عرضه و تقاضا» با دو مضمون فرعی «تقاضای مراقبت ویژه و عرضه مراقبت وظیفه مدار» استخراج شد.
نتیجه گیرییافته های این پژوهش نشان داد پرستاران بخش انکولوژی بیشتر در معرض خشونت کلامی می باشند. بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود از پرستاران علاقه مند و با ویژگی اخلاقی مناسب با شرایط بیماران، برای پرستاری در این بخش ها به کارگیری شود. آموزش مهارت های ارتباطاتی و مدیریت خشم نیز برای پرستاران این بخش اهمیت ویژه ای دارد.
کلیدواژگان: خشونت محل کار، پرستار، سرطان، مطالعه کیفی -
صفحات 909-929مقدمه
بیمارستان یکی از سازمان های اجتماعی مهم در هر جامعه ای می باشد که ضعف عملکرد آن باعث تاخیر در درمان به موقع و پیشرفت بیماری یا مرگ می شود. هدف این پژوهش کیفی، بررسی مولفه های تعالی سازمانی بر اساس نگرش مدیران بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی ایران می باشد.
روش کارپژوهش کیفی حاضر در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کشور در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، از طریق مصاحبه عمیق با 15 نفر از مدیران بیمارستان ها جمع آوری و با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل گردید. مفاهیم و مولفه های موردنظر از مصاحبه های عمیق بعد از پیاده سازی به روش گراندد تیوری استخراج گردید.
یافته هاتعالی سازمانی در بیمارستان ها، مولفه های مختلفی دارد که می توان آن را در قالب پارامترهای مدل پارادایمی گراندد تیوری (شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدها) دسته بندی نمود. شرایط علی (مولفه های رهبری، منابع انسانی، استراتژی ها و شرایط زمینه ایی) شامل مولفه منابع و امکانات می باشد. همچنین شرایط مداخله گر (مولفه فرایندها و پیامدها) شامل مولفه های رضایت بیماران و خانواده هایشان، رضایت منابع انسانی، رضایت جامعه و رضایت از نظام سلامت است. در رتبه بندی مولفه ها، رهبری و منابع انسانی بالاترین اهمیت را در تعالی سازمانی بیمارستان ها داشته اند.
نتیجه گیریبرای نیل به تعالی سازمانی در بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی کشور باید به دو مولفه رهبری و منابع انسانی توجه بیشتری شود. مدیران با انتخاب سبک های مختلف رهبری می توانند از منابع انسانی متخصص در بهبود وضعیت و ارایه خدمات مطلوب استفاده نمایند.
کلیدواژگان: تعالی سازمانی، بیمارستان، مدیران، مطالعه کیفی، گراندد تئوری -
صفحات 930-947مقدمه
بروز حوادث در تاسیسات انتقال و توزیع گاز طبیعی به ویژه ایستگاه های تقلیل فشار گاز که در مجاورت مناطق مسکونی و صنعتی می باشند، پیامدی فاجعه بار در سال های اخیر داشته است. بر اساس گزارشات آنالیز حوادث فاکتورهای انسانی از علل ریشه ای حوادث در سیستم انتقال و توزیع گاز طبیعی تعیین شده است. ازاین رو، این مطالعه با هدف آنالیز وظایف بحرانی و ارزیابی خطاهای گروه بهره برداری ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهری شرکت گاز استان اصفهان انجام گردید.
روش کاردر این مطالعه توصیفی-مقطعی، ارزیابی سیستماتیک خطاها با استفاده از روش SPEAR و راهنمای SCTA در ایستگاه های تقلیل فشار انجام گرفت. در ابتدا، غربالگری و ارزیابی وظایف بحرانی انجام و در مرحله بعدی در قالب روش SPEAR، آنالیز سلسله مراتب وظایف بحرانی با روش HTA ترسیم و شرایط به وجود آورنده خطاها شناسایی گردید. در مرحله بعدی، خطاها بر مبنای روش PHEA ارزیابی و نهایتا راهکارها و پیشنهادات مدیریت خطاها در سه سطح ارتقاء دستورالعملی، تجهیزاتی و آموزشی ارایه گردید.
یافته هانتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از مجموع 23 وظیفه اصلی و 164 زیر وظیفه شناسایی شده،12 وظیفه بحرانی می باشند. حدود 67 درصد دارای پتانسیل بالا برای وقوع حوادث، 25 درصد اولویت متوسط و 8 درصد اولویت پایین داشتند. همچنین 134 خطا شناسایی شدند که بیشترین خطاها مربوط به خطاهای عملکردی (42/53 درصد) و خطاهای بازدیدی (39/55 درصد) بود. خطاهای تبادل اطلاعات، بازیابی و انتخاب به ترتیب 8/96، 5/22 و 3/74 درصد فراوانی را داشتند.
نتیجه گیریبیشترین درصد فراوانی از نوع خطاهای عملکردی و بازدیدی بودند. بر اساس نتایج ارزیابی شرایط ایجادکننده خطا می توان از راهکارهای متناسب «با نوع خطاهای پیش بینی شده» از قبیل تهیه دستورالعمل های استاندارد، برنامه آموزشی مدون، کنترل عوامل زیان آور محیطی، ارتقاء تجهیزاتی و رفع نقص های فرایندی برای مدیریت هدفمند خطاها استفاده کرد.
کلیدواژگان: ارزیابی خطای انسانی، روش سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطا SPEAR، ارزیابی وظایف بحرانی SCTA، ایستگاه تقلیل فشار
-
Pages 680-698Introduction
Universities play a key role in creating a knowledge-based society and its sustainable development. Strategic planning by strategically analyses internal and external environments of the organization, forecast its future, identifying its strategic direction, and strengthening organizational structures, processes, and outcomes, creates and sustains competitive advantages. This study aimed to formulate a strategic plan for the Occupational Health Engineering (OHE) department of School of Public Health (SPH) at Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
Material and MethodsIn this participatory action research, a strategic planning committee was formed. The strategic planning committee used the strength, weakness, opportunity and threat (SWOT) matrix to evaluate the internal and external environments of the OHE department. Then, the mission, vision, values, goals and objectives of the OHE department were defined. Finally, the operational plan including actions to achieve the goals and objectives were formulated.
ResultsExperienced professors and staff, specialized laboratories, professional journals, and high ranked postgraduate students were the most important strengths; and theoretical and non-practical courses, lack of educational protocols, poor communication with industries, lack of resources, and low motivation of employees were some of the weaknesses of the OHE department. The support of senior managers of TUMS, industry liaison council at school and university, facilities of the university faculties, comprehensive research laboratories of the university, capacities of the private sector and increasing the demand for research in the industry were the opportunities. High inflation, political sanctions, the absence of consulting engineering companies and the uncertainty of research priorities of industries were important threats to the OHE department. Therefore, the OHE department is in a conservative strategic position. The strategic direction of the department, including the mission, vision, values and goals, until 2025 was determined. Improving the structures, working processes and performance of the occupational health department were determined as objectives and 81 actions were formulated to achieve these objectives.
ConclusionThe educational departments, schools and universities must have a strategic plan for progress. The strategic plan of the occupational health department of TUMS was formulated in line with the four-year plan of the university and coordinated with the operational plans of the educational, health and research deputies of TUMS and school of public Health. Proper implementation of this comprehensive and evidence-based strategic plan will improve the performance of the occupational health department.
Keywords: Strategic planning, University, Academic performance -
Pages 699-723Introduction
Due to occupational accidents, many costs are annually lost from the countries’ Gross Domestic Product (GDP). Estimating these costs can be essential for optimal investments and establishing appropriate policies in many countries, such as Iran. The present study aimed to review the studies conducted on the safety economics and the costs of accidents in Iran from 2000 to 2021.
Material and MethodsThe reliable databases “Web of Science”, “Embase”, “IranDoc”, “SID”, “Magiran”, “Google Scholar”, “PubMed” and “Scopus” were used to conduct this research. Articles in these databases were searched and extracted by searching for keywords such as “accident”, “cost of accidents”, “occupational accidents” and “Iran” in Persian and English from 2000 to 2021.
ResultsAmong the 66 identified articles, 19 were selected as final articles, of which 11 studies were carried out in the transportation industry and eight in other industries. Among these studies, nine studies only examined and stated the total costs, and six studies separately examined and stated the direct, indirect, and total costs. Four other studies also investigated and expressed the costs caused by accidents in other ways. Most notably, in three studies, the number of direct costs is higher than indirect costs. Similarly, only six studies estimated the damage to the GDP, ranging from 0.03% to 6.46% of the GDP.
ConclusionThe results of the review of studies showed that occupational accidents cause the loss of a significant part of Iran’s GDP. It is recommended to carry out further studies on the relationship between investment in the safety sector and reducing the costs of accidents concerning the grouping of jobs, mainly in the process, service, and production industries, to prevent wasting such heavy costs.
Keywords: Accident, Direct costs, Economy, Indirect costs, Iran, Safety -
Pages 724-741Introduction
One of the essential and critical elements for efficient and effective management of emergencies is anticipation and identification of possible types of emergencies. As such, a framework for anticipating and identifying emergencies was designed and tested in two process industries in the form of a case study.
Material and MethodsAt first, methods for identifying emergency preparedness and their evaluation criteria were extracted and prioritized with a two-stage fuzzy approach. A fuzzy inference system was then used to calculate the weight of the experts’ opinions. To prioritize the methods, the inputs related to the second fuzzy system were estimated and the final score of the methods was calculated by entering the mentioned variables into the fuzzy system.
ResultsThe findings pertaining to the final ranking of the methods indicated that, “list of catastrophic accidents and near-misses of the organization’s lifespan”, “MIMAH” and “risk assessment and management” had the highest scores among the identified methods with the final scores of 0.754, 0.750 and 0.725, respectively.
ConclusionUsing this approach will help in more accurate identification of potential emergencies. Consequently, this will lead to the prevention of imposed damages caused by the situation as well as making the wrong investments by eliminating low-priority emergencies.
Keywords: Emergency, Anticipating, Process Industries, Fuzzy Approach -
Pages 742-766Introduction
This study aims to determine the amount of hand-arm vibration transmitted from heavy electric destruction tools and the effect of using chisel with different lengths and shapes when demolishing concrete surfaces.
Material and MethodsTo evaluate the magnitude of hand-arm vibration on the left and right handles of two powerful electric demolition hammers commonly applied in Iranian construction work and urban services, 323 measurements were made (RONIX and NEC). The demolition procedure was carried out by two experienced users on 49 concrete slabs of the same grade (20 C) with thicknesses of 10 and 15 cm while utilizing standard tools, such as hammers with two different chisel head shapes (flat and point) and lengths (40 and 60 cm). Utilizing two SVANTEK vibration meters concurrently on each hammer handle, measurement and evaluation were according to the ISO 5349:1, 2 procedures.
ResultsThe mean effective (frequency weighted root mean square) acceleration (awrms) for the Vector Sum Values (VSV) in the hammer handles were 15.71 m/s2. The primary vibrational axis transmitted to the handle of tool was the vertical axis, at 13.60 m/s2. When employing flat and point chisel, the mean awrms were 16.59 m/s2 and 14.82 m/s2, respectively. The difference between the results of 60 and 40 chisel was a little more than 2m/s2. The dominant and harmonic frequencies of the tools were generally in the range of 25 Hz to 80 Hz and 200 Hz to 400 Hz
ConclusionThe mean results generally indicated that point chisel with shorter lengths (40 cm) accelerates at a lower rate than flat chisel with longer lengths (60 cm). In the frequency range below 40 Hz, the RONIX hammer produced a larger acceleration than the NEC hammer indicating that the NEC hammer had a higher safety competitive advantage compared to the another hammer.
Keywords: Jackhammer, Hand-arm vibration, Handle, Demolition hammer, Chisel -
Pages 767-783Introduction
Complex sociotechnical systems, such as automotive industry, require a proper macro-ergonomic approach to design and implement the work system at micro-ergonomic level. The purpose of this study was to develop and validate effective macroeconomic factors to improve productivity, health and safety of employees in the automotive industry based on Holden & Karsh model.
Material and MethodsAt the first step, relevant documents were reviewed, and then experts were interviewed to identify macro-ergonomic factors. The identified factors were categorized into four groups based on Holden & Karsh’s model. In the follow-up phase of the study, then, the content validity of the factors was calculated using Delphi technique in the form of an expert panel. Finally, validity acceptance was assessed using mean content validity index, and agreement between experts was evaluated using modified kappa coefficient
Results28 main factors were identified and categorized into four subgroups, including personnel, unit /department, organization and environment factors. 19 main factors were selected as the effective macro-ergonomic factors to improve employee’s productivity, health, and safety. The content validity index and the modified kappa coefficient were calculated as 0.901 and 0.90, respectively.
ConclusionMacro-ergonomic factors identified in this study can be considered to improve employee’s productivity, health, and safety in the automotive industry. These factors can be used as specific context-based criteria for an ergonomic evaluation in the automotive industry, or even be generalized to other industries, organizations and companies.
Keywords: Macroergonomic Factors, Automotive Industry, Case study -
Pages 784-799Introduction
Affinity for Technology Interaction (ATI) refers to the users’ tendency to actively interact with a digital system. ATI is a personal characteristic affecting many aspects of human-technology interaction. The present study aimed to assess the psychometric properties of the Persian version of the ATI scale.
Material and MethodsThe Persian version of the scale was developed in accordance with the forward-backward translation approach. The construct validity of the scale was assessed using exploratory and confirmatory factor analyses. The correlation of the scale with the Big-five personality traits, need for cognition (NFC), age, gender, and field of study was also investigated.
ResultsIn contrast to the original scale, the Persian ATI had two components, confirmed by the exploratory and confirmatory factor analyses. The first component contained eight items and the second contained one item, item 3. So, this item was removed from the scale. The 8-item scale demonstrated excellent reliability (coefficient=0.90). The Persian ATI was not significantly correlated with extraversion, agreeableness, conscientiousness, and neuroticism (p>0.05). In contrast, it was significantly correlated with openness to experience (0.175, p<0.01) and NFC (0.36, p<0.01). The Persian ATI score for men was higher than for women. Various age groups were not significantly different in terms of the Persian ATI score.
ConclusionIn contrast to the original version, the Persian version of ATI is composed of eight items. Other characteristics, including unidimensionality and correlation with other personality traits, are similar to the original version.
Keywords: Human Factors, Human-Technology Interaction, Automation, Affinity -
Pages 800-819Introduction
Climate change and hot processes in the workplaces has led to an increase in the effects of heat stress on employed people, which has become a major concern, especially in tropical and subtropical countries. Early detection of biomarkers in induction of heat stress-related DNA damage can be used in the identification and evaluation of health and safety, including occupational health professionals, as well as to prevent serious diseases caused by heat stress in various occupations with the nature of hot processes or to help different warm seasons of the year. Therefore, this review study was conducted to identify diagnostic biomarkers heat stress induced- DNA damage in occupational exposure.
Material and MethodsDatabases such as PubMed, Scopus, Google Scholar, and Web of Science were systematically searched to meet the study’s goals. Moreover, references to relevant publications were examined. Finally, suitable articles were selected and analyzed using the inclusion (studies on different occupations, different biomarkers in hot work environments, all articles published without time limit until the end of April 2022 , and English and Persian language) and exclusion criteria.
ResultsThe results of search in databases showed that 9234 articles were found in the initial search. After removing duplicate and unrelated articles, 2209 eligible articles were selected. Based on abstract full-text screening, 7166 studies were excluded, and based on abstract full-text screening, 21 studies were not accessible. Finally, seven articles were selected to be reviewed. The evidence showed that diagnostic biomarkers included the measurement of 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG), micronuclei semen quality, heat shock proteins (HSP70), and leukocytes were extracted to heat stress induced- DNA damage in occupational exposure.
ConclusionBased on a review of studies, biomarkers identified are suitable for heat stress induced- DNA damage as a result of occupational exposure to extremely high heat climate conditions. Understanding and identifying appropriate biomarkers in inducing DNA damage can help health and safety professionals determine the amount and magnitude of heat stress responses in occupational exposure to different temperatures and take appropriate measures and interventions to control and reduce the hazard effects of thermal stress. This study can also be considered as a preliminary study for research in the future.
Keywords: Thermal stress, DNA damage, Diagnostic biomarkers, HSP70, 8-OHdG, Occupational exposure -
Pages 820-841Introduction
Unit risk management is a critical component of gas refining management, as risks that are not well-managed may lead to trip production failures. The present study aimed to provide a structural model for investigating the role and effect of different variables on stopping the gas production process in the gas refinery.
Material and MethodsThis study was a retrospective cross-sectional and systematic analysis, which was carried out on key risks in the trip gas sweetening unit in a gas refinery industry located in Asaluyeh, Iran. The systems analysis was applied by using Fishbone Diagram, and then data modeling was prepared by Structural Equation Modeling (SEM) for an incident that occurred during gas sweetening production. Tools for the data analysis included the SPSS 24 and Smart PLS 2 software.
ResultsResults of this research indicate that “Environment Risk” with a path coefficient of 0.943 and T- Value of 103.791; “Cost Risk” with a path coefficient of 0.937 and T- Value of 95.168; “Implementation of management system Risk” with a path coefficient of 0.847 and T- Value of 35.23; “Accident Risk” with path coefficient of 0.577 and T- Value of 25.410; “Time Risk” with path coefficient of 0.758 and T- Value of 15.121; “Human Error Risk” with path coefficient of 0.712 and T- Value of 11.215 had the most important coefficients of the paths respectively, that are effective in stopping production concerning other risks. Also, by comparing the path coefficients of the risks we can see that the impact of each of the risks on stopping production is different.
ConclusionThe findings of the present study revealed that a combination of variables can affect stopping production in the gas industry. Therefore, the role of these risks in losses in the refinery system should be investigated.
Keywords: Gas sweetening, Risks, Structure Equation Modeling, Maintenance system -
Pages 842-853Introduction
Cognitive emotion regulation (CER) strategies define as cognition-based responses according to emotion-eliciting experiences that can change the type and severity of individuals’ reactions and behaviors. This modification may positively or negatively affect cognitive performance and therefore, it is a defining issue in the workplace. Notably, industries such as combined cycle power plants need to hire staff with a high cognitive ability to perform their duties in a highly efficient way. Since CER is of great importance for overall health and cognitive performance, we aimed to evaluate the state of CER among control room operators (CROs) in the Fars combined cycle power plant.
Material and MethodsThe CER questionnaire (CERQ) measures nine cognitive coping strategies (i.e., self-blame, other-blame, rumination, catastrophizing, positive refocusing, planning, positive reappraisal, putting into perspective, and acceptance) that are followed when an individual confronts negative events. The CERQ (short version) was administered to 57 male CROs at the Fars combined cycle power plant. The questionnaire also collected demographic data. Statistical analyses were performed using SPSS Version 25.0. For the normality test, Shapiro-Wilk was the method of choice.
ResultsResults of the CERQ scoring showed that the median with interquartile range (IQR) in appropriate and inappropriate categories were 3.50 (3.30-4.00) and 2.62 (2.25-3.06), respectively. Of note, age (39.07 ±6.19) and work experience (14.49±6.26) were not significantly correlated with the results of CERQ.
ConclusionTaken together, adaptive cognitive strategies (acceptance, positive refocusing, planning, positive reappraisal, and putting into perspective) were reported to be used more often than less adaptive strategies. In general, staff strategies were appropriate while facing a negative event. Although assessing CER in high-demand workplaces is necessary, factors such as managerial styles, job engagement, job satisfaction, and larger sample size should be further studied.
Keywords: Cognitive Emotion Regulation (CERQ), Cognitive Performance, Emotion, Combined cycle power plant -
Pages 854-871Introduction
Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) is a structured way to find and understand the states of a system’s failure and to calculate the resulting effects. In this method, which has been criticized by many researchers, the risk priority number is obtained for each failure mode based on the multiplication of the three parameters of occurrence (O), severity (S) and detection (D). In order to overcome the disadvantages of the traditional method of FMEA, such as ranking the failure and weighting the parameters, this research proposes a model in the fuzzy set.
Material and MethodsThe model proposed in this paper is a nonlinear model for weighting the parameters of the FMEA and the revised TOPSIS method for ranking the failures, which is used for the first time to improve the FMEA method.
ResultsThe proposed model was presented in the Copper Complex of Shahr-e-Babak to assess safety risks. Based on the results of the study, it was found that in this proposed model, the weights of severity and detection were 0.479 and 0.186, respectively, and the results of the ranking showed that the risks of falling from height and getting stuck between objects had the highest and lowest priorities, respectively.
ConclusionIn the proposed model, based on Logarithmic Fuzzy Preference Programming and the revised TOPSIS method, the definite weights of the parameters were presented without any fuzzy number ranking and risk ranking with more criteria, respectively. Therefore, the proposed model has a higher ability compared to the traditional FMEA, and its application can be recommended to determine the ranking of risks.
Keywords: Failure Mode, Effects Analysis, risk assessment, fuzzy logic, Logarithmic Fuzzy Preference Programming, revised TOPSIS -
Pages 872-894Introduction
Natural materials are more efficient and attractive than synthetic materials. In this study, the sound absorption behavior by natural kenaf composite and Micro-Perforated Panel (MPP) at low and medium frequency region was investigated.
Material and MethodsInitially, the results of kenaf fibers with a thickness of 10 mm were validated by the Finite Element Method (FEM) based on COMSOL Multiphysics 5.3a. The studied combined panel is consisting kenaf fibers with micro-perforated plates and an air layer. This study examined the varying arrangement of the behind layers of the MPP, the different thickness of the layers, and the structural parameters of MPP. The structure with the best absorption coefficient was chosen for the following stage and was considered constant at each stage.
ResultsThe arrangement of composite layers indicated a strong direct effect on the sound absorption performance; as we discovered that kenaf fibers behind MPP led to better performance in frequencies below 2500 Hz. In addition to the chamber depth behind the MPP, the material and macroscopic properties of the layers, at the same depth, are also important determinants of the exact point of the resonant frequency. Furthermore, configurations in which air layer depth is more than the absorption layer, with the same diameter (hole) and depth (chamber), maximum resonant absorption peak is achieved.
ConclusionLow-frequency sounds can be successfully dissipated by combining MP plates with kenaf fibers as reinforcing absorber in combined panel. In general, choosing the optimum structural parameters (Composite panel according to structure A with 0.5 mm hole diameter and 2% perforation percentage) allows a significant absorption at a specific frequency range. In this context, the use of numerical estimation to assess the sound absorption behavior can be meticulously substituted the difficult methods and laboratory costs.
Keywords: Micro-Perforated Plate (MPP), Kenaf natural absorption, Combined panel, Low, medium frequencies -
Pages 895-908Introduction
Workplace violence against nurses is regarded as a continuing and prevalent problem across the world. The purpose of this study was to explain oncology nurses’ experiences with workplace violence.
Material and MethodsThe present study was fulfilled using qualitative content analysis in 2017 based on purposive sampling method. To this end, semi-structured interviews were performed with 23 oncology nurses from two teaching hospitals located in two neighboring provinces in the North of Iran. Then, the interviews were recorded, transcribed, encoded, classified, and subsequently analyzed according to qualitative content analysis developed by Graneheim and Lundman. The criteria proposed by Guba and Lincoln were further utilized to strengthen this research study.
ResultsTwo main themes and four sub-themes were elicited from data analysis including “imbalance in care supply-demand” and “conflict resolution efforts” with sub-themes of “demand for special care”, “supply of task- focused care”, “aggressive behaviors”, as well as “conflict prevention”.
ConclusionThe study findings revealed that failure to meet patients’ care needs could bring about aggression and demonstration of violent behaviors. Given the understanding of patients’ conditions, the nurses also tried to resolve the conflicts mostly via forgiveness and negligence techniques.
Keywords: Oncology Nursing, Aggression, Patient, Qualitative Research -
Pages 909-929Introduction
A hospital is one of society’s most important social institutions; however, poor organizational performance results in delayed treatment, disease progression, or patient mortality. This qualitative study seeks to investigate organizational excellence in Iranian medical sciences universities from the perspective of hospital managers.
Material and MethodsThe present qualitative study was conducted in hospitals affiliated with medical sciences universities in Iran in 2021. Data were acquired using the purposive sample method through in-depth interviews with 15 hospital managers and analyzed using MAXQDA software. After transcription, concepts and components were extracted from in-depth interviews using the grounded theory (GT) method.
ResultsOrganizational excellence in hospitals has different elements that can be classify in the form of parameters of the grounded theory paradigm model (causal conditions, contextual conditions, intervening conditions and consequences). In causal conditions, it may include leadership, human resources, and strategies; in contextual conditions, resources and facilities; in intervening conditions, processes; and in consequence conditions, patient and family satisfaction, employee satisfaction, community satisfaction, and health system satisfaction. The findings revealed that leadership and human resources were the two most important factors in achieving hospital organizational excellence.
ConclusionFurther emphasis should be made on leadership and human resources to achieve organizational excellence in Iranian hospitals affiliated with universities of medical sciences. By recruiting specialized human resources, managers can consider various leadership styles to improve the current situation and deliver desirable services.
Keywords: Organizational Excellence, Hospital, Managers, Qualitative study, Grounded theory -
Pages 930-947Introduction
Human factor analysis has been identified as the most common cause of accidents in natural gas transportation and distribution facilities. The occurrence of accidents at these systems, especially gas reduction stations located in residential and industrial areas, has had catastrophic consequences. Therefore, this study aimed at analyzing critical tasks and human error assessment using the system for predictive error analysis and reduction (SPEAR) method and providing the appropriate framework for error management in the operation and maintenance of city gate stations.
Material and MethodsThis descriptive cross-sectional study was conducted using the SPEAR framework and safety critical task analysis guideline to evaluate errors in gas pressure reduction stations. First, critical tasks were screened and evaluated, followed by performing task analysis by the hierarchical task analysis and detecting performance-influencing factors (PIF). Then, human errors were predicted and assessed based on the predictive human error analysis. Finally, error management was developed at three process, equipment, and training improvement levels.
ResultsIn general, out of 23 operations and 164 sub-tasks, 12 critical tasks were identified based on the results. Criticality level percentages were about 67% high risk, 25% moderate, and 8% low risk. In addition, 134 errors were identified which were mostly related to action (42.53%) and checking (39.55%) errors, respectively. Eventually, communication, retrieval, and selection errors were 8.96, 5.22, and 3.74%, respectively.
ConclusionThe results revealed that action and checking errors had the highest percentages. This method can be applied to appropriate the systems approach to error reduction using the PIF assessment output. The privilege affecting factors include preparing standard operation procedures, implementing a comprehensive training program, and controlling environmental hazards.
Keywords: Human Error Assessment, Predictive Human Error Analysis, System for Predictive Error Analysis, Reduction, Safety Critical Task Analysis, City Gate Stations