فهرست مطالب

Contemporary Research on Islamic Revolution - Volume:4 Issue: 14, Autumn 2022

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:4 Issue: 14, Autumn 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله شاکری زواردهی*، سهراب مقدم شهیدانی صفحات 1-18
    یکی از مسایلی که امام خمینی از بدو پیروزی انقلاب اسلامی باعث نگرانی ایشان بوده ، پروژه تطهیر رضا و محمدرضا پهلوی است که می توان از آن بعنوان یک پروژه مهم تاریخی، رسانه ای از سوی گروه ها و جریانات مخالف انقلاب اسلامی نام برد و تلاش می کردند با استفاده از فرصت بوجود آمده بعد انقلاب در یک فرصت زمانی مشخص چهره پهلوی را در اذهان توده مردم بازسازی کرده و برای جوانان امروز در نسل های آینده چهره جدیدی را ارایه دهند.بازکاوی گستره این پروژه در جمهوری اسلامی با اتکا بر مستندات تاریخی و با روشی توصیفی - تحلیلی می باشد. در این پژوهه ضمن مرور هشدارهای امام خمینی نسبت به انوشیروان سازی آنان، برخی از مصادیق برجسته تاریخی طرح، مورد تحلیل و بررسی و نقد قرار می گیرد. نقد ما در این مقاله به هر دو جریان است چه همراهان انقلاب که با بی تدبیری در بیانات خود زمینه تطهیر را فراهم آوردند و چه جریانهای معاند و مخالف نظام اسلامی که با برنامه و نقشه قبلی در این پروژه ورود پیدا کردند زیرا شناخت و بررسی هر دو جریان می تواند در عمق بخشیدن به تحقیقات اینگونه ای، در پالایش منابع تاریخی داخلی و پیشگیری از گسترش روند تطهیر کمک کند.
    کلیدواژگان: تحریف، تطهیر، پهلوی تاریخ، انقلاب اسلامی، امام خمینی
  • فاطمه حاجی اکبری* صفحات 19-33
    بی تردید گزاره های قرآنی _به عنوان سند قاطع دین اسلام_ با زندگی افراد جامعه پیوند خورده است. در درازنای تاریخ اندیشوران اسلامی با توجه به نیازهای جامعه و افراد به قرآن روی آورده اند. تفسیر اجتماعی، از رویکردهای بسیار مهم تفسیری است. پژوهش حاضر به تبیین اندیشه های تفسیری آیت الله خامنه ای در کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن در موضوع ولایت پرداخته است. سخنان ایشان از آن جهت حایز اهمیت است که به عنوان مقدمه ای برای حکومت علوی در نظام اسلامی و تبیین خط مشی جامعه مسلمانان قلمداد می شود. این کتاب حاوی مجموعه سخنرانی های ایشان در سال 1353 در مشهد است که به تفسیر برخی آیات و مفاهیم اعتقادی پرداخته اند. بر این اساس با شیوه ی توصیفی تحلیلی و براساس داده های کتابخانه ای این پژوهش بر آن است در حد توان موضوع را بررسی کند. استفاده از زبان ساده و مثال های همه فهم، طرح مسیله با پرسش، پرهیز از طرح گسترده مباحث ادبی، فقهی و کلامی، تاکید بر هدایت گری قرآن و تاکید بر ضرورت های جامعه، عبرت گرفتن از تاریخ، بهره گرفتن از روایات و شعر از جمله رویکرد های تفسیری ایشان در کتاب مذکور است.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، تفسیر اجتماعی، اصلاحگر دینی، انقلاب اسلامی
  • ولی الله صفری*، سید محمدرضا آیتی، اصغر عربیان صفحات 35-61

    یکی از جلوه های جنگ نرم بر علیه انقلاب اسلامی ایران در دهه های اخیر آن است که این نظام سیاسی-اجتماعی حقوق شهروندی را زیر پا گذاشته و به آن بی توجه است. بر این اساس برای دفاع و معرفی اندیشه اصیل اسلامی در حوزه حقوق شهروندی، پژوهش حاضر می کوشد با بررسی مبانی و دیدگاه های مرتبط با حقوق شهروندی در مبانی انقلاب اسلامی، جایگاه این مفهوم و مولفه های برآمده آن را تشریح نماید. پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش کتابخانه ای است که با تکیه بر آیات قرآنی و اسناد مهم حقوقی نظام جمهوری اسلامی ایران با روش توصیفی و تحلیل گفتمان لاکلا و موفه انجام گرفته است. در این پژوهش پس از کاوش در آیات قرآنی، دال های گفتمان اسلامی حقوق شهروندی استخراج گردید و سپس مصادیق عینی آن در اسناد حقوقی مهم نظام جمهوری مورد مطالعه قرار گرفت.حقوق شهروندی در گفتمان اسلامی بر مبنای نظام معنایی از دال مرکزی حیات طیبه و دال های اصل کرامت، امنیت و آزادی و ضمانت اجرایی حقوق شهروندی گرفته است. ارزیابی وضعیت حقوق شهروندی با توجه به بستر اجتماعی و سیاسی ایران پسا انقلابی نشان می دهد گفتمان انقلاب اسلامی پتانسیل قدرتمندی در تحقق حقوق شهروندی دارد. قانون اساسی به حقوق شهروندی در ابعاد مختلف شامل امنیت عمومی- خصوصی؛ حقوق قضایی؛ حق آزادی در ابعاد مختلف؛ حقوق مشارکت در اداره امور کشور؛ حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی؛ و حقوق گروه های آسیب پذیر پرداخته است. همچنین اجرای حقوق شهروندی تصریح شده در این قانون، در بخشهایی از قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری تضمین شده است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، انقلاب اسلامی، گفتمان، مکاتب اومانیستی
  • مهدی شهرابی، علی اشرف نظری*، سید مصطفی ابطحی صفحات 63-84
    این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی برمبنای نظریه تحلیل گفتمان انتقادی انجام شده و نشان می دهد که گفتمان های اصولگرا و اصلاح طلب در مورد مشارکت سیاسی دیدگاه یکسانی ندارند؛ گفتمان اصولگرا با دال اصلی ولایت فقیه، در زمینه مشارکت سیاسی قایل به نصب است و مشروعیت را از بالا به پایین می داند. رای مردم را تایید خود می شناسد و به ضرورت نظارت استصوابی اعتقاد دارد و بر تقویت اسلام گرایی در مقایسه با جمهوریت تاکید می کند. دال اصلی گفتمان اصلاح طلب توسعه سیاسی حول نشانه اصلی مشارکت سیاسی است و در زمینه مشارکت سیاسی مشروعیت دولت را از پایین به بالا در نظر می گیرد و معتقد است دولت بر اساس رای و نظر مردم باید شکل بگیرد و کمتر از اصولگرایان به نظارت استصوابی اعتقاد دارد. بر اهمیت جمهوریت تاکید می کند و برای تعیین سرنوشت خود، از طیف گسترده ای از مشارکت سیاسی، از رای دادن در انتخابات تا تاسیس انجمن ها و سازمان ها، فعالیت در مطبوعات و فعالیت های صنفی معتقد است. با این حال یافته ها حاکی از آن است که الگوهای متفاوتی را می توان در زمینه رقابت و مشارکت سیاسی در ایران در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: رقابت سیاسی، مشارکت سیاسی، انتخابات، مردم
  • عاطفه قاضی زاهدی، علی عسگری یزدی*، حسین رهنمائی صفحات 85-110
    جریان ها و مکاتب معنویت گرای متعددی که در عصر جدید و متمدن امروز، داعیه دار سیراب کردن فطرت تعالی جوی انسان هستند غالبا در تقابل با ادیان الهی و در صدد به حاشیه راندن آنها می باشند. این جریان ها که در زمینه ای تماما اومانیستی سربرآورده و رشد کرده اند، دارای مبانی متعددی از حیث معرفت شناختی، انسان شناختی و هستی شناختی هستند، که برای اثبات ناکارآمدی شان در پاسخ گویی به عطش انسان تشنه ی معنویت، در ابتدا می بایست به بررسی و نقد موشکافانه ی آنها پرداخت. از جمله مهم ترین مبانی انسان شناختی معنویت های سکولار، فرد گرایی است که با محور قرار دادن خواست ها و تمایلات فرد، او را جستجوگر تمام حقیقت، در درون خود قرار داده و هیچ مرجعیت بیرونی ای همانند وحی و پیامبران را برنمی تابد. مبنایی که سلوک معنوی انسان مدرن را تنها بر اساس نیازها و خواسته هایی که از «درون خود» انسان می جوشد، تنظیم و تدبیر می کند و حجیت و اعتبار هر نوع مرجع بیرونی را نفی کرده و استقلال وجودی انسان از ادیان آسمانی را سبب می شود. در مقابل مبانی انسان شناختی معنویت اصیل و اسلامی، با تکیه بر وجود فطرت الهی و مشترک انسانی بین افراد، امکان توصیه ی عمومی در سیر و سلوک معنوی را فراهم آورده و راهنمایی وحی و دین حق را، تنها مرجع مطمین برای پاسخ به فطرت و روح تعالی جوی انسان می داند. واژگان کلیدی: معنویت- فردگرایی- سکولار- اومانیسم- علامه طباطبایی
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: معنویت، فردگرایی، سکولار، اومانیسم، علامه طباطبایی
  • مسلم حقی، محمد یوسفی جویباری* صفحات 111-136
    رقابت هویتی سربرآورده در عراق پساصدام و نبود دولتی فراگیر برای ساماندهی این رقابت ها، زمینه ساز بحران تقابل هویتی در کشور عراق شده است. این بحران باعث افزایش واگرایی اجتماعی شده و مانعی در برابر شکل گیری هویت ملی و جمعی به عنوان پیش شرط تشکیل دولت ملی و سامان سیاسی عمل نموده است. رویدادهای عراق پساصدام از جمله ظهور داعش، مساله استقلال کردها، چنددستگی در میان گروه های سیاسی و مذهبی و... تقابل سیاست های هویتی را نشان می دهد. راه برون رفت عراق از معضل تقابل هویتی، توسل به تعامل هویتی و استقرار یک دولت فراگیر و نیرومند است که بتواند اعتماد و همکاری همه گروه های قومی و مذهبی (کرد، عرب، شیعه و سنی) را به دست آورد. این مقاله به روش توصیفی -تحلیلی با تبیین روند متفاوت هویت های مختلف در عراق و بررسی بحران های هویتی که مانع از پیدایش دولتی کارآمد و ملتی منسجم در این کشور شده، به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا سمت گیری هویت-های مختلف در عراق در تقابل هویتی هست و یا در تعامل هویتی؟ نتایج مطالعات نشان می دهد رابطه ای دوسویه و معکوس بین این دو برقرار است. بدین مفهوم که روند ناقص تعامل هویتی، بحران های متعددی را ایجاد کرده که به تداوم تقابل بین گروه های قومی و مذهبی منجر شده و این روند معیوب نهایتا به تشدید و گسترش منازعات ملی و منطقه ای منجر شده است. در این مقاله روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده و از نظریه سازه انگاری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سمت گیری، هویت ها، تقابل، تعامل، سازه انگاری
  • رشید رکابیان*، ناصر پورحسن صفحات 137-160

    حدود چهار دهه از وقوع انقلاب اسلامی می گذرد که برای شناخت یک انقلاب بزرگ، کافی نیست. انقلاب ها را می توان در سطوح ریشه ها، روندها و پیامدها تحلیل کرد. «نظام سازی» به سطح روند یا مرحله گذار از نظام کهن به نظام انقلابی مرتبط است. این مقاله اندیشه و کنش سیاسی امام خمینی (ره) در حوزه نظام سازی نظامی را تحلیل کرده است. نتیجه پردازش فرضیه مقاله این است که ساختار نظامی- امنیتی پهلوی با مدیریت امام خمینی (ره) با سه راهبرد تحریک و تهییج غرور ملی و احساسات نظامیان؛ توهین و بدگویی نکردن نسبت به آنان؛ تشویق، تکریم و تاکید بر عزت آنان به گونه ای به وضعیت جدید گذار کرد که از یک طرف بنیان های نظامی سابق، باقی ماند و ارتش جمهوری اسلامی برپایه همان ارتش پهلوی بازتولید شد و از خلاء نظامی برای فروپاشی نظام پسا پهلوی جلوگیری شد و از طرف دیگر، شاکله مدیریتی ارتش ایران، به نحوی آرام تغییر کرد که اعاده رژیم کهن و پیشا انقلابی نیز میسر نشد ,وبا تشکیل سه نهادکمیته انقلاب،سپاه پاسداران وبسیج مستضعفین تکمیل شد. این مقاله به شیوه کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی پردازش شده است.

    کلیدواژگان: ارتش، انقلاب اسلامی، امام خمینی، رژیم پهلوی، نظام سازی
|
  • Roohollah Shakeri Zavardehi *, Sohrab Moghddam Shahidani Pages 1-18
    One of the issues that Imam Khomeini has been concerned about since the victory of the Islamic Revolution is One of the issues that Imam Khomeini has been concerned about since the victory of the Islamic Revolution is the project of purging Reza and Mohammad Reza Pahlavi, which can be called an important historical and media project by groups and currents opposed to the Islamic Revolution. They used the opportunity created after the revolution to reconstruct the Pahlavi image in the minds of the masses at a specific time and to present a new face for today's youth in future generations.The scope of this project in the Islamic Republic is reviewed based on historical documents and in a descriptive-analytical manner. In this study, while reviewing Imam Khomeini's warnings about their Anushirvan construction, some prominent historical examples of the plan are analyzed, reviewed and criticized. In this article, we criticize both currents, whether the companions of the revolution who recklessly prepared the ground for purification in their statements, or the currents opposed to the Islamic system that entered this project with a previous plan and plan, because recognizing and examining each Two currents can help deepen such research, refine internal historical sources, and prevent the spread of the purification process.
    Keywords: Distortion, purification, Pahlavi of History, Islamic Revolution, Imam Khomeini
  • Fatemeh Hajiakbari * Pages 19-33
    Undoubtedly, Qur'anic propositions - as a decisive document of Islam - are linked to the lives of individuals in society. Throughout history, Islamic thinkers have turned to the Qur'an according to the needs of society and individuals. Social interpretation is one of the most important interpretive approaches. The present study explains Ayatollah Khamenei's interpretive thoughts in the book Outline of Islamic Thoughts in the Qur'an on the subject of Wilayah. His remarks are important because they are considered as a prelude to the Alawite rule in the Islamic system and an explanation of the policy of the Muslim community. This book contains a collection of his lectures in 1353 in Mashhad, which have interpreted some verses of doctrinal concepts. Accordingly, with a descriptive-analytical method and based on library data, this research intends to investigate the issue as much as possible. Using simple language and examples of all comprehension, asking questions with questions, avoiding extensive literary, jurisprudential and theological discussions, emphasizing the guidance of the Qur'an and emphasizing the needs of society, learning from history, using narrations and poetry, among other approaches. Undoubtedly, Qur'anic propositions - as a decisive document of Islam - are linked to the lives of individuals in society. Throughout history, Islamic thinkers have turned to the Qur'an according to the needs of society and individuals. Social interpretation is one of the most important interpretive approaches. The presentm communityhamenei's interpretive thoughts in the book Outline of Islamic Thoughts in the Qur'an on
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Social Interpretation, Religious Reformer, Islamic Revolution
  • Valiollah Safari *, Sayyed MohammadReza Ayati, Asghar Arabian Pages 35-61

    Neglecting and ignorance of citizenship rights by the socio-political system is one of the soft war manifestations against the Islamic Revolution of Iran in recent decades. Accordingly, to defend and introduce the original Islamic thought in the field of citizenship rights, the present study aimed to explain the position of this concept and its derived components by examining the principles and perspectives related to citizenship rights in the Islamic Revolution foundations. To this aim, used library and descriptive method and discourse analysis of Laclau and Mouffe using Quranic verses and critical legal documents of the Islamic Republic of Iran. Then, the symbols of Islamic discourse on citizenship rights were extracted, and objective examples were studied in important legal documents of the republic. Citizenship rights in Islamic discourse are based on the semantic system from the central symbol of purified life and the signs of the principles of dignity, security, freedom and the executive guarantee of citizenship rights. Evaluating the status of citizenship rights in the social and political context of post-revolutionary Iran indicates that the Islamic Revolution discourse has a strong potential for fulfilling citizenship rights. The constitution addresses citizenship rights in various dimensions, including public-private security, judicial law, liberty rights in multiple sizes, participant rights in the administration of national affairs, economic, social and cultural rights, and the rights of vulnerable groups. The implementing citizenship rights specified in this law are guaranteed in parts of the Islamic Penal Code and the Criminal Procedure Code.

    Keywords: Citizenship rights, Islamic Revolution of Iran, discourse, humanistic schools
  • Mehdi Shahrabi, Aliashraf Nazari *, Seyyed Mostafa Abtahi Pages 63-84
    This article is an effort based on critical discourse analysis and is carried out by the descriptive-analytical method. The results show that The Reformists and Principlist do not have the same attitude to the political participation. Based on the Guardianship of the Islam Jurist in the field of political principles, the Principlist believe in appointment and consider the legitimacy from top to bottom. They consider the voting of people is a confirmation to them. They also believe that approbatory supervision is necessary and try to develop Islamism rather than republic. On the other hand, the Reformist consider the political participation form bottom to top and they believe that it results in political development. They believe that the government should be formed based on people’s opinion and compared to Principlist, they believe less to approbatory supervision. They emphasize on the importance of republic. In order to determine their own destiny, they try to take the advantage of political participations including voting in elections, establishing societies and organizations, media activities, guild activities, etc. Anyway, the researches show that different patterns can be considered in the field of competition and political participation in Iran.in iran in iran in iran in iran in iran
    Keywords: Political competition, political participation, election, People
  • Atefeh Ghazizahedi, Ali Asgariyazdi *, Hosein Rahnamaei Pages 85-110
    In this modern and civilized contemporary era, there are various spiritualist movements and schools claim to satisfy the transcendent nature of man. They are often in opposition to the divine religions and seek to marginalize them. These movements have been emerged and developed in an all-humanist context, and they have a number of epistemological, anthropological, and ontological foundations. In order to prove their ineffectiveness in responding to the thirst of the spiritually thirsty human being, it must be first examined and meticulously criticized their foundations. One of the most important anthropological foundations of secular spirituality is individualism, which, by focusing on the desires and inclinations of the individual, seeks him within the search for the entire truth, and reject other external authority such as divine revelation and prophets. The basis saying that the spiritual behavior of modern human being is only on the needs and desires of the “inside” of man, denies the authority and validity of any external authority and it causes separation of human existence from heavenly religions. In contrast, the anthropological foundations of genuine and Islamic spirituality, rely on the existence of divine and common human nature between individuals. Thus, these Islamic foundations provide the possibility of general advice on spiritual journey. In addition, they consider guidance through revelation and true religion as the only reliable reference to respond to the nature and the transcendent spirit of man.
    Keywords: Spirituality, Individualism, secular, humanism, Allameh Tabatabai
  • Moslem Haghi, Mohammad Yousefi Jouybari * Pages 111-136
    In post-Saddam Iraq, the identity contest and lack of an inclusive government in organizing these competitions paved the way for identity conflict. This crisis caused increasing social divergence and acted as an obstacle for national and collective identity formation as preconditions in national government and political order establishment. In post-Saddam Iraq, the events such as ISIS rise, the Kurdish independence issue, the fragmentation between political and religious groups …, etc. show the identity policies’ confrontation. In identity confrontation, Iraq’s solution is resorting to identity interaction and to an inclusive and strong government establishment where can have all ethnic and religious groups (Kurds, Arabs, Shiites, and Sunnis) trust and cooperation. Explaining the different trends of various identities in Iraq and examining the identity crises which have prevented an efficient government and a cohesive nation emergence, this descriptive-analytic research seeks to answer this question: In Iraq are the different identities’ orientations in confrontation or in interaction? The results of the study show that there is a two-way and inverse relationship between them, i.e., the incomplete identity interaction process has created numerous crises leading to confrontation continuation between ethnic and religious groups, and this defective process has ultimately led to national and regional conflict spreading and intensification. In this paper, in collecting data and information the library resources is used applying Constructive theory.
    Keywords: orientation, Identities, Confrontation, interaction, Constructive
  • Rashid Rekabian *, Naser Pourhasan Pages 137-160

    Revolutions can be analyzed at the level of roots, trends and consequences. "Systematization" is related to the level of the process or stage of transition from the old system to the revolutionary system.This article analyzes Imam Khomeini's political thought and action in the field of military systematization.. The result of processing the article hypothesis is that the Pahlavi military-security structure under the leadership of Imam Khomeini (ra) is a strategy-stimulating and arousing national pride And the feelings of the military; Not to insult or slander them; And encouraged, honored, and emphasized their dignity in a new way On the one hand, the former military foundations remained and the army of the Islamic Republic It was reproduced based on the same Pahlavi army And a military vacuum was prevented for the collapse of the post-Pahlavi regime On the other hand, the management structure of the Iranian army changed slowly That the restoration of the old and pre-revolutionary regime was not possible eitherThe formation of three institutions of the Revolutionary Committee, the Revolutionary Guards and the mobilization of the oppressed was completed.This article has been processed qualitatively and descriptively-analyticallyThe formation of three institutions of the Revolutionary Committee, the Revolutionary Guards and the mobilization of the oppressed was completed.This article has been processed qualitatively and descriptively-analytically.

    Keywords: army, Islamic Revolution, Imam Khomeini, Pahlavi regime, system building