فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس میرشکاری*، فاطمه سادات حسینی صفحات 10-31

    شیوع کرونا بر جنبه های مختلف زندگی اثر گذار بوده است؛ ازجمله در حوزه اجرای تعهدات همچون تعهد مربوط به پرداخت مهریه مسایلی مطرح است. طبق قواعد عمومی موجود (در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی) اگر از طریق اجبار دادگاه به ایفای عهد، اجرای تعهد ممکن نشد و توقیف اموال میسر نبود، محکوم له می تواند تقاضای حبس مستنکف از پرداخت را بنماید. در مقابل محکوم علیه می تواند با توسل به اعسار، خود را از حبس برهاند. زوجه در مطالبه مهریه می تواند علاوه بر ضمانت اجرای قانون مدنی (حق حبس)، از مفاد قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی سود جسته و زوج مستنکف را با تقاضا از دادگاه زندانی کند. از انجا که زوج در این عقد معوض مالی دریافت نکرده، بار اثبات اعسار بر دوش او نیست مگر آن که ملایت پیشین او ثابت شده باشد. بدین ترتیب، با اثبات ملایت پیشین، تمکن زوج استصحاب شده و وی در مقام اعسار، مدعی شمرده خواهد شد. با این حال، آن چه در این مقاله محور اصلی سخن است توجه به بحران کرونا و تاثیری است که این بیماری بر شرایط اقتصادی کنونی جامعه گذاشته است. پرسش اصلی آن است که آیا شرایط ناشی از بحران کرونا می تواند اماره قضایی به نفع متعهدین ناتوان از پرداخت باشد؟ به نظر می رسد در دوران حاضر که همه کسب و کار ها تحت تاثیر رعایت الزامات بهداشتی و توصیه های ستاد مقابله با کرونا از قبیل تعطیلی ها قرار گرفته اند، بیراه نخواهد بود اگر بار اثبات اعسار را از دوش زوج متعهد برداریم و شرایط فعلی را اماره قضایی بر صدق قول او مبنی بر اعسار بدانیم. این اماره، طبیعتا می تواند بر استصحاب وضعیت پیشین زوج، ترجیح یابد.

    کلیدواژگان: اماره قضایی، اعسار، ملائت، مهریه، قواعد اخلاقی
  • راضیه بهرامی مشعوف*، صدیقه احمدی، محسن رسولی صفحات 32-52
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و رضایت زناشویی با نقش واسطه ای ابرازگری هیجانی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معلمان زن متاهل شهرستان اسدآباد در سال تحصیلی 98-97 است که تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها از پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ (1989)، پرسش نامه راهبردهای شناختی تنظیم هیجان گارنفسکی (2001)، پرسش نامه ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) استفاده گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از روش های آمار توصیفی، در بخش آمار استنباطی از روش تحلیل مسیر با کمک نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این بود که از یک سو بین راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و ابرازگری هیجانی با رضایت زناشویی رابطه معنادار وجود دارد (P<0.01) و از سوی دیگر ابرازگری هیجانی در رابطه ی بین راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و رضایت زناشویی نقش واسطه ای ایفا می کند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد راهبردهای شناختی تنظیم هیجان به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر رضایت زناشویی اثر می گذارند و اثر راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بر ابرازگری هیجانی و ابرازگری هیجانی بر رضایت زناشویی فقط به شکل مستقیم است. بنابراین با توجه به اهمیت رضایت زناشویی در زندگی افراد متاهل و نقش تعیین کننده ی راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و ابرازگری هیجانی در رابطه با آن لزوم توجه و آگاه کردن افراد در رابطه با راهبردهای شناختی تنظیم هیجان وابرازگری هیجانی ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، رضایت زناشویی، ابرازگری هیجانی
  • زهرا قربانی* صفحات 53-76

    در جوامع با باروری پایین که رفتار باروری به صورت آگاهانه توسط افراد کنترل می شود، تمایلات و ترجیحات فرزندآوری در بررسی تحولات باروری مهم بوده و تعداد ایده آل فرزندان به عنوان یکی از شاخص های بررسی روند تحولات آینده باروری حایز اهمیت است. هدف مطالعه حاضر شناخت ایده آل های فرزندآوری در ایران و تبیین نوسانات و تفاوتهای آن در کشور است. این پژوهش از تحلیل ثانویه داده های پیمایش ملی تحولات فرهنگی ایرانیان در سال 1383 و پیمایش ملی ارزش ها و نگرشها در ایران که در سال 1394 جمع آوری شده، استفاده کرده است. جامعه آماری افراد بالای 15 سال ساکن در نقاط شهری و روستایی استان های کشور می باشد. یافته ها محدود به متغیرهای موجود در داده ها بوده و در حد امکان برای سنجش ایده آل های فرزندآوری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که در هر دو مقطع مورد مطالعه 1383 و 1394 تمایل به ایده آل دو فرزندی غالب بوده و به ترتیب برابر با 3/62 و 1/48 درصد است، اما طی این سال ها تمایل به ایده آل سه فرزندی و بیشتر نیز افزایش یافته و از 8/30 درصد به 2/43 درصد رسیده است. نتایج تحلیل چند متغیره پیمایش ها در سال های 1383 و 1394 نشان می دهد که با کنترل سایر متغیرها تحصیلات و مذهب بالاترین اثر و تفاوت را در تعداد ایده آل فرزندان طی این سال ها داشته اند.

    کلیدواژگان: تعداد مطلوب فرزند، ترجیحات باروری، سطح تحصیلی، مذهب، پایگاه اقتصادی- اجتماعی
  • مریم قاسمی، سمانه میرعلی جانی صفحات 77-102

    جهانی شدن تاثیر شگرف و غیرقابل انکاری بر تمامی جنبه های زندگی داشته است، به-طوری که انتشار سریع ایده ها از طریق فناوری های نوین رسانه ای بر گوناگونی اجزای فرهنگی و تنوع و تکثر آن افزوده و اثرات قابل توجهی در فضاهای مختلف جغرافیایی گذاشته است. پژوهش حاضر به بررسی میزان استقبال دختران روستایی از سریال های ماهواره ای و راهکارهای کاهش اثرات منفی آن می پردازد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع پژوهش کاربردی است. جامعه آماری روستاهای دارای بیشترین دستگاه گیرنده ماهواره در دهستان میامی شهرستان مشهد و واحد تحلیل دختران روستایی و ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است. در این مطالعه 160 دختر روستایی به-صورت داوطلبانه در تکمیل پرسشنامه همکاری داشتند. تجزیه و تحلیل داده های میدانی به کمک نرم افزار SPSS انجام و از آزمون تی، مربع خای و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج نشان داد الگوی غالب استفاده از تلویزیون های ماهواره ای برنامه هایی با محتوای سرگرم کننده بوده و بیشترین میزان استقبال دختران روستایی به ترتیب شامل: موسیقی و رقص، سریال های دوبله شده فارسی، آشپزی و فیلم های سینمایی است. همچنین از دیدگاه دختران بهترین شبکه های ماهواره ای به ترتیب PMC وGEM TV بوده است. مهمترین راهکارهای کاهش اثرات منفی سریال های ماهواره ای از دیدگاه دختران روستایی به ترتیب شامل: بهبود و تنوع برنامه های شبکه-های تلویزیون داخلی با میانگین 3.9، برنامه ریزی جهت پرکردن اوقات فراغت دختران جوان با میانگین 3.8، تقویت باورهای دینی در دختران جوان با میانگین 3.7 است.

    کلیدواژگان: سریال های ماهواره ای، جهانی شدن فرهنگ، رسانه، دختران روستایی، دهستان میامی
  • الهام ابراهیمی*، مصطفی اسماعیلی مهیاری صفحات 103-126

    حدود سه دهه است که موضوع نسبت میان کار و زندگی کارکنان مورد توجه پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است. با حضور گسترده تر زنان در فعالیت های شغلی، موضوع جنسیت و نقش آن در نسبت میان کار و زندگی اهمیت بیشتری یافته و به صورت روزافزون بر تعداد پژوهش های این حوزه افزوده می شود. هدف مقاله حاضر، ارایه مروری نظام مند بر پژوهش های انجام گرفته در این زمینه و بررسی سیر تحول آن هاست. بر این اساس، پژوهش های حوزه نسبت میان کار و زندگی با تاکید بر نقش جنسیت، از ابتدا تاکنون (سال های 1991 تا 2021) از پایگاه داده وب آو ساینس (Web of Science استخراج و با استفاده از نرم افزار وی. او. اس. ویوور (VOS Viewer) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج در دو بخش اصلی ارایه شد. نخست، اطلاعات توصیفی که شامل روند کمی پژوهش ها و استنادها در این حوزه مطالعاتی، برترین مقالات، فعال ترین پژوهشگران، کشورها، مجلات و دانشگاه ها بود و دوم، تحلیل های مصورسازی، شامل هم استنادی و هم آیندی واژگان که ساختارهای مفهومی در این زمینه را نشان می داد. نتایج پژوهش نشان داد، علاوه بر رشد کمی فزاینده پژوهش ها پیرامون این مفهوم، سیر تحول موضوعات پژوهشی از در این گفتمان از سویه منفی نسبت میان کار و زندگی زنان در قالب تضاد کار و زندگی به ساحت مثبت این مفهوم در قالب غنی سازی و تعادل کار و زندگی و دست آخر طرح مفاهیم ایدیولوژی نقش جنسیتی، نگرش جنسیتی، مساوات طلبی جنسیتی و نابرابری جنسیتی بوده است.

    کلیدواژگان: نسبت میان کار و زندگی، جنسیت، کتاب سنجی، مصورسازی
  • سمیه عرب خراسانی* صفحات 127-146

    ازدواج مقدمه ورود به نهاد با قدمت و دیرپای خانواده و میزبان زوجین در طی حیات تاهلی آنان است. داوطلبان ورود به این نهاد دیدگاه های متفاوتی دارند که تصور خاصی از ازدواج به عنوان مقدمه و از زندگی خانوادگی به عنوان حیات تاهلی در ذهن آنان ایجاد می کند. از جمله عوامل تاثیرگذار بر تصور از خانواده تحرکات نسلی است. وقوع تغییرات بنیادین در نحوه ورود، مدیریت محتوا و خروج از نهاد خانواده بیانگر تفاوت نگاه به ازدواج و خانواده در میان نسل میانه و نسل حاضراست. این پژوهش با هدف دریافت فرایند شکل گیری معنای ازدواج در"نسل میانه" انجام شده است.مشارکت کنندگان این پژوهش کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد و با رویکرد سیستماتیک، زنان و مردان تهرانی با تجربه تاهل و طول ازدواج حداقل سی سال هستند. تعداد این افراد تا زمان تحقق اشباع نظری 21نفر است. نتایج بیانگر مقوله محوری معنابخش امن سنت و دو زیر مقوله مقدس اعتباربخش و رویه روشن زندگی است. مطابق این مقولات زندگی خانوادگی از منظر این نسل تصویری روشن است که در آن تنها لازم است فرد در جایگاه نقشی خود قرارگرفته و ادامه دهنده مسیر از پیش موجود باشد. در این مسیر نیازی به کنشگری فعال جهت ارایه داستان فردی خاص نیست و افراد با ادامه مسیر زندگی از پیش موجود تعهدات خود را انجام می دهند. این یافته بیانگر بنای زندگی خانوادگی نسل میانه بر مبنای تصویر روشن از پیش موجود است که امکان مقایسه تحولات معنایی زندگی خانوادگی از منظر نسل جدید (در مطالعات آتی) را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: نسل میانه، ازدواج، معنا، جنسیت، داده بنیاد
|
  • Abbas Mirshekari *, Fateme Sadat Hosseini Pages 10-31

    The prevalence of Corona Virus has affected various aspects of peoples lives. For example, in the field of fulfilment of obligations, such as fulfilling the obligation related to dowry, issues are raised. According to the existing general rules, if it is not possible to fulfil the obligation and also, The seizure of property was not possible, The creditor can request the imprisonment of the debtor. In return He can claim for insolvency. As the same way, The wife can ask the court to imprison the husband who refuses to fulfil his obligation.In these cases, the burden of proving insolvency is not on the husband unless their financial ability is already proven.The main question in this article is that if we can consider the current unfavourable situation created by corona as a judicial reason and in this way, we can remove the proof of insolvency from the husbands. The answer will be yes and it is compatible with jurisprudential and moral principles.

    Keywords: Dowry, Ethic Rules, Insolvency, financial property
  • Raziyeh Bahramimashoof *, Sedigheh Ahmadi, Mohsen Rasouli Pages 32-52
    The purpose of this study was to determine the relationship between cognitive emotion regulation strategies and marital satisfaction with the mediating role of emotional expression.The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all married female teachers in Asadabad in the school year of 2019-2020. 300 were selected as the statistical sample of the study through available sampling method. Data were collected using the Marital Satisfaction Questionnaire 1989), Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (2001), and King and Emmons Emotional Expression Questionnaire 1990). In data analysis, in addition to using descriptive statistics Inferential statistics section was analyzed using AMOS software. The results indicated that there is a significant relationship between cognitive emotion regulation strategies and emotional expressiveness with marital satisfaction (P<0.01). On the other hand, emotional expression plays a mediating role in the relationship between cognitive emotion regulation strategies and marital satisfaction. The results also showed that cognitive emotion regulation strategies directly and indirectly influence marital satisfaction. And the effect of cognitive emotion regulation strategies on emotional arousal and emotional arousal on marital satisfaction is only direct. Therefore, considering the importance of marital satisfaction in married life and self-determination, cognitive strategies of emotion regulation and emotional expression are necessary to inform and inform people about cognitive strategies of emotional regulation and emotional adjustment.
    Keywords: Emotional expressivness, cognitive emotion regulation strategies, marital satisfaction
  • Zahra Chorbani * Pages 53-76

    In societies with low fertility, where reproductive behavior is consciously controlled by individuals, childbearing tendencies and preferences are important in studying reproductive changes, and the ideal number of children is important as one of the indicators of future fertility changes. The aim of this study is to identify the ideals of childbearing in Iran and explain its fluctuations and differences in the country. This study has used the secondary analysis of the data of the National Survey of Iranian Cultural Developments in 2004 and the National Survey of Values and Attitudes in Iran, which was collected in 2015. The statistical population is people over 15 years old living in urban and rural areas of the provinces. Findings are limited to the variables in the data and have been used as much as possible to measure the ideals of fertility. The results show that in 1383 and 1394 the tendency to the ideal of two children was dominant and is equal to 62.3 and 48.1%, respectively, but during these years the tendency to the ideal of three children and more has increased and It has increased from 30.8% to 43.2%. The results of multivariate analysis of surveys in 1383 and 1394 show that by controlling other variables, education and religion have had the highest effect and difference in the ideal number of children during these years.

    Keywords: ideal number of children, Fertility Preferences, education, Religion, socio-economic status
  • Maryam Ghasemi, Samaneh Miralijani Pages 77-102

    Nowadays, globalization has had a tremendous and undeniable impact on all aspects of life, with the rapid dissemination of ideas through new media technologies - satellite - adding to the diversity of cultural components and their diversity and impacts across geographical areas. Has left. The present study investigates the rural girls' acceptance of satellite serials and strategies to reduce their negative effects. The research method is descriptive-analytical and the type of research is applied. The statistical population of the villages has the highest satellite receiver in Miami suburb of Mashhad and the rural girl analysis unit and questionnaire research tool. In this study, 160 girls and 24 local informants, and a total of 184 participants, completed the questionnaire. Data were analyzed by SPSS software. The results showed that the dominant pattern of using satellite TVs included entertainment programs and the most popular among rural girls were: music and dance, Persian dubbed serials, cooking and movies. It's cinematic. From the girls' point of view, the best satellite networks were PMC and GEM TV, respectively. The most important strategies for reducing the negative impact of satellite TV from rural girls' perspective include: Improving and diversifying domestic TV networks with a mean of 3.9, planning to fill leisure time for young rural girls by expanding cultural institutions in the Rural areas with a mean of 3.8, reinforce religious beliefs among young rural girls with a mean of 3.7.

    Keywords: satellite TV, Negative Effects, Rural Girls, Miami County
  • Elham Ebrahimi *, Mostafa Esmaeili Mahyari Pages 103-126

    For almost three decades, the issue of work-life interface of employees has been considered by researchers in this field. With the wider presence of women in professional activities, the issue of gender and its role in work-life interface is becoming more important and the number of research in this field is increasing. The purpose of this article is to provide a systematic review of research conducted in this field and to examine their evolution. Accordingly, studies in the field of work-life interface with emphasis on the role of gender, from the beginning until now (1991 to 2021) were extracted from the Web of Science database and analyzed using VOS Viewer software. The results were presented in two main sections. First; Descriptive information that included the quantitative trend of research and citations in this field, top articles, most active researchers, countries, journals and universities, and second; visualization analyses also include co citation and keywords co-occurrence which show the intellectual and conceptual structure of this field. The results showed that in addition to the increasing quantitative growth of research on this concept, the evolution of research topics in this discourse was from the negative side of work-life interface of women in the form of work-life conflict to the positive side of this concept in the form of enrichment and work-life balance and finally, the ideological concepts of gender role, gender attitude, gender equality, and gender inequality.

    Keywords: work- family interface, Gender, bibliometrics, visualization
  • Somayeh Arab Khorasani * Pages 127-146

    Marriage is the prelude to entering the long-standing family of institution that its Candidates have different perspectives under the influence of various factors. One of them is generational movements. The fundamental changes in the way of entering, content management and leaving family indicate differences about marriage between the current generation and the previous one. The aim of this study is to find out the process of meaning formation of marriage in the "middle generation" who are on the borderline of experience of their and their parents' lasting marriage and early and multiple arrivals and departures of their children. The participants of this qualitative research based on Grounded theory method (systematic approach) are men and women residents in Tehran, with at least thirty years of experiencing marriage. The number of them until the theoretical saturation were 21 people. The results indicate the core category of the safety of tradition and two sub-categories including sacred validation and clear processor of life. Family life is clear from the perspective of this generation, in which it is only necessary for the person to be in his/her role and continue the path that has already existed. In this way, there is no need for individual's creativity or active action to present a specific individual's story but individuals fulfill their obligations to the society and the next generation by continuing the path of the past. This finding makes it possible to compare the semantic developments of family from the perspective of new generation (in further studies).

    Keywords: Middle generation, Marriage, Meaning, Gender, GT