فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال هفتم شماره 18 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 23
|
  • شیدا طالبیان ریزی، عظیم قاسم زاده، مرتضی فرجیان* صفحه 1

    هدف از تحقیق حاضر اثربخشی آموزش گروهی خودشفقتی بر تاب آوری والدین کودکان اتیسم شهر اردبیل می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش تمامی والدین کودکان اتیسم شهر اردبیل در سال 1401 می باشد. روش نمونه گیری در دسترس  از بین افراد واجد شرایط داوطلب تعداد 60 نفر وارد مطالعه شده و در دو گروه 30 نفری (آموزش خودشفقتی و گواه) به صورت تصادفی جایگزین شدند. جهت انجام پژوهش با مراجعه به مرکز بهزیستی و انتخاب حجم نمونه با رضایت کتبی و گمارش آنها در گروه های آزمایش و گواه، پرسشنامه های پژوهش به صورت گروهی بر روی افراد حاضر در پژوهش اجرا شد.  بر روی گروه های آزمایش مداخله آموزش خودشفقتی انجام شد در حالی که گروه گواه این آموزش را دریافت نکردند. برنامه مداخله ای درمان مبتنی بر خودشفقتی در هشت جلسه آموزشی 90 دقیقه ای، هفته ای یک جلسه در طی دو ماه و نیم اجرا شد.برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. داده های جمع آوری شده در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد که در متغیر تصور از شایستگی فردی (94/47= F)، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی (33/33= F)، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن (12/11= F)، کنترل (90/12= F)، تاثیرات معنوی (32/50= F) و تاب آوری (53/97= F)  در نمرات پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0> p).

    کلیدواژگان: آموزش گروهی خودشفقتی، تاب آوری، والدین کودکان اتیسم
  • صابر صالح نژاد بهرستاقی*، علی حیدری پرچکوهی صفحه 2

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر آموزش مجازی بر قضاوت اخلاقی دانش آموزان در دوران همه گیری بیماری کرونا بود. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و به لحاظ روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوره اول و دوم بود که از این میان با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده   نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش دو پرسشنامه آموزش مجازی وطن پرست و همکاران (1395)، و پرسشنامه قضاوت اخلاقی سسینها و وارما (1998)، بود. روایی ابزار از طریق روایی ظاهری و محتوا مورد تحلیل قرار گرفت و تایید شد. همچنین، برای سنجش پایایی ابزار، از آلفای کرونباخ استفاده شد که بالاتر از 0.7 گزارش شد ه نشان از پایا بودن ابزار داشت. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدلسازی معادلات ساختاری انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که  آموزش مجازی بر قضاوت اخلاقی دانش آموزان در دوران همه گیری بیماری کرونا تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، قضاوت اخلاقی، دانش آموزان متوسطه، همه گیری بیماری کرونا
  • سمیه نخعی*، سمیرا پودینه بحری، فاطمه صابر شهرکی، مرتضی سرگلزایی صفحه 3
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر جوانان یکی از مهمترین مسایل بهداشتی و اجتماعی جوامع کنونی است که بر فرد، خانواده و جامعه تاثیر می گذارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نظارت وکنترل والدین و اعتقادات دینی با گرایش به رفتارهای پر خطر در نوجوانان صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان 16 تا 18 سال شهر زابل در سال 1401 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای کنترل والدین (کمپیز وهمکاران، 1986) سنجش اعتقادات دینی (زارع و امین پور، 1390) و خطر پذیری نوجوانان ایرانی (زاده محمدی و همکاران، 1390) استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بین نظارت خانواده وگرایش به رفتارهای پر خطر ارتباطی وجود ندارد زیرا مقدار معناداری بیشتر از 05/0 کسب شده است .اما بین اعتقادات مذهبی و گرایش به رفتارهای پر خطر ارتباط وجود دارد از آنجا که علامت ضریب همبستگی مثبت و مقدار آن ها به مقدار یک نزدیک است.

    نتیجه گیری:

     بازداری عامل مهمی است که میل به خطرجویی را شدت می بخشد. و همچنین تقویت باورهای دینی به انجام مناسک .دینی، نقش مهم و پررنگی در پیشگیری از رفتارهای پرخطر دارد.

    کلیدواژگان: نظارت والدین، اعتقادات دینی، رفتارهای پرخطر
  • محمدرضا سرافراز*، شهاب مرادی صفحه 4

    خانواده از لحاظ قدمت، ابتدایی ترین و به لحاظ گستردگی، جهان شمول ترین نهاد اجتماعی است، این امر نشان می دهد که تشکیل خانواده یکی از اساسی ترین و طبیعی ترین نیازهای انسان محسوب می شود. اولین گام برای ارضای این نیاز اساسی و طبیعی ازدواج است. به رغم خوشایند بودن پیوند ازدواج، رضایت زوجین به آسانی به دست نمی آید و در نتیجه قوی ترین پیوند انسانی یعنی ازدواج، در مستحکم ترین قرارگاه آن، یعنی سامانه خانواده، ممکن است در معرض خطر جدی قرار گیرد. پژوهش حاضر یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل دارای مراقبت های معمول یک پژوهش استاندارد است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره آگاه شهر تهران در سال1401 تشکیل دادند. در این پژوهش از دو مقیاس دلبستگی بزرگسالان، مقیاس تعارض زناشویی کانزاس برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری) و نرم افزار آماریSPSS-19 استفاده شد. در بخش اول یافته های توصیفی تحقیق و در بخش دوم یافته های تحقیق از چشم انداز آمار استنباطی ذکر شد.در اینجا از متغیر سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دو سوگرا استفاده شده است. در یافته های استنباطی، نرمال بودن توزیع داده ها یکی از مهم ترین پیش فرض های تمامی آزمون های پارامتریک از قبیل تحلیل کوواریانس است. برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون از آزمون شاپیرو- ویلک استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده برسبک های دلبستگی در زنان دچار تعارضات زناشویی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمان روانپویشی کوتاه مدت، سبک های دلبستگی، زنان دچار تعارضات زناشویی
  • مرضیه توکلی* صفحه 5

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه تنظیم هیجانی با پرخاشگری در نوجوانان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان شهر تهران در سال 1400 می باشد که با استفاده از جدول مورگان برای جامعه ی نامحدود، تعداد اعضای نمونه 384 نفر در نظر گرفته شده و به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه ی پرخاشگری باس و پری (1992) بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی، پراکندگی) و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون، حاکی از آن بود که تنظیم هیجانی با پرخاشگری در نوجوانان رابطه دارد. همچنین نتایج نشان داد که عوامل سرزنش خود، نشخوار فکری، تلقی فاجعه آمیز، کم اهمیت شماری، پذیرش، تمرکز مثبت مجدد و ارزیابی مجدد برنامه ریزی (زیرمقیاس های تنظیم هیجانی) با پرخاشگری رابطه معنادار دارد و قادر به پیشبینی پرخاشگری می باشند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، پرخاشگری، نشخوار فکری، سرزنش
  • نیما صالحیان*، شهاب مرادی صفحه 6

    گاهی موانع و مشکلاتی در زندگی آدمی پدید می آید که سازگاری و در نتیجه تعادل روانی فرد را برهم می زند و باعث بروز اختلالات روانی می شود. هدف پژوهش تعیین تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر کاهش نشانگان روانشناختی در بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. طرح پژوهش کارآزمایی تصادفی کنترل شده با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه مردان 19-45 سال مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. تعداد 16 نفر با توجه به تحقیقات مشابه، به شیوه دردسترس انتخاب و با روش تولید اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات  از چک لیست نشانه های بیماری 90 سوالی تجدیدنظر شده و  مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف، استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) و نرم افزار آماری spss-19  استفاده شد. بررسی تفاوت میانگین هریک از مولفه های نشانگان روان شناختی گروه مداخله (روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده) و کنترل حاکی از آن است که با حذف اثر پیش آزمون ها، بین هر دو گروه در مولفه های استقلال، تسلط بر خود، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی ، پذیرش خود و بهزیستی روانی  تفاوت معنادار وجود دارد. نتیجه به دست آمده نشان می دهد، درمان روان پویشی باعث می شود ابراز هیجانات ناشی از استرس ها در فضای امن همراه با عدم احساس طرد از سوی درمانگرصورت پذیرد که این امر به رشد  این افراد منجر می شود. شدلر (2010) معتقد است درمان روانپویشی افزون بر بینش بالا و اثربخشی معنادار، موجب بهبود طولانی مدت مراجعان می شود. این روش از راه تجربه هیجانی اصلاح کننده موجب می شود فرد  در محیطی شایسته فرصت یابد با آن چه در طول زندگی از آن اجتناب کرده، روبه رو شود و شیوه های غیرانطباقی را که برای ارتباط با خود و دیگران (یکی ازمولفه های بهزیستی روانی) استفاده می کرده، رها کند.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت، بهزیستی روانی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی
  • مهدی رجبی* صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای تنظیم هیجانی در رابطه خودشکوفایی، بخشودگی و تجارب معنوی زناشویی بود. این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین با روابط آشفته مراجعه کننده به مراکز شورای حل اختلاف شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 410 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه بخشودگی (رای و همکاران، 2001)، پرسشنامه خودشکوفایی (جونز و کراندال، 1968)، پرسشنامه تجارب معنوی (اندروود و ترسی، 2002) و پرسشنامه تنظیم هیجانی (گراتز و رومر، 2004) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تنظیم هیجانی، بین بخشودگی و خودشکوفایی و بین تجارب معنوی و خودشکوفایی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. می توان نتیجه گرفت با ارتقاء بخشودگی، رشد معنویات و خودشکوفایی، توانایی تنظیم هیجان افزایش می یابد و به دنبال آن مشکلات همچون تعارضات زناشویی کاهش می یابد. از این یافته می توان استفاده از آموزش برنامه های ارتقاء خودشکوفایی، بخشودگی و تنظیم هیجان زوجین را پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، خودشکوفایی، بخشودگی، تجارب معنوی
  • رویا سادات مقدسی* صفحه 8

    در جامعه کنونی پدیده ای به نام خانواده تک والدی بیش از گذشته دیده می شود و به دلایلی همچون فوت، زندانی شدن، مفقود الاثر شدن یکی از والدین و یا طلاق و جدایی بین والدین رخ می دهد. کودکانی که با یکی از والدین خود زندگی می کنند با کمبود والد دیگر روبرو هستند و همین مساله می تواند مشکلاتی را برای آنان به وجود آورد که اضطراب تنها نمونه ای کوچک از آن هستند. اضطراب احساس ناخوشایندی است که معمولا بدلیل تکرار مجدد موقعیتهای استرس زای گذشته، رخ می دهد. در پژوهش حاضر، اثربخشی بازی درمانی بر اضطراب کودکان تک والدی مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از روش آزمایشی، از بین افراد مورد مطالعه، 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری و صحت سنجی داده ها از پرسشنامه اضطراب اسپنس استفاده شده و پس از نمره گذاری پرسشنامه و استخراج داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS-V21 و کمک گرفتن از آزمون آماری تحلیل کوواریانس یک عاملی و چند عاملی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است.یافته ها نشان داد: بازی درمانی بر کاهش اضطراب و مولفه های آن (ناکامی، پرخاشگری بدنی، روابط با مراجع قدرت و روابط با همسالان) موثر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، اضطراب، کودکان تک والدی
  • نسرین محمدی کمال آبادی* صفحه 9

    هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش مهارت خودتنظیمی بر افزایش آمادگی برای امتحان دانش‏آموزان دختر مقطع متوسطه منطقه 15 شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‏ی‏ آماری پژوهش را کلیه‏ ی دانش ‏آموزان دختر مقطع اول دبیرستان شهر تهران در سال‏تحصیلی 92-1391 تشکیل داده بود که از میان آنها با استفاده از روش نمونه ‏گیری تصادفی خوشه‏ای چند مرحله‏ای، دانش‏آموزانی که نمرات اهمالکاری تحصیلی بالایی داشتند، 30 نفر انتخاب و به‏ صورت تصادفی در گروه آزمایش (15نفر) و گروه کنترل (15نفر) جایگزین شدند. به شرکت‏کنندگان گروه آزمایش، 10 جلسه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی آموزش داده شد. ‏برای جمع ‏آوری داده‏ها از پرسشنامه ‏ی اهمال کاری تحصیلی سولومون و راتبلوم (1986) استفاده شد. داده‏ها از طریق آزمون آماری کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ‏ها نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت، بدین صورت که آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر افزایش  آمادگی برای امتحان دانش‏آموزان اثربخش بود. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر بر افزایش  آمادگی برای امتحان دانش‏آموزان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، اهمالکاری تحصیلی، آمادگی برای امتحان
  • مهدی محمد پور، الهه اسلمی* صفحه 10
    زمینه و هدف

    از اجرای پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی پارادوکس درمانی بر بهزیستی روان‌شناختی و مولفه‌های آن در زوجین متعارض شهرستان آباده بود. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی، با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با دو گروه کنترل و گواه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین متعارض مراجعه‌کننده به مرکز بهزیستی شهرستان آباده بودند،

    روش پژوهش

     در راستای اجرای پژوهش از بین این زوجین نمونه‌ای با حجم 20 زوج به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. نمونه مورد بررسی با ملاک زوجینی که متقاضی طلاق بودند انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. از همه افراد با استفاده از پرسشنامه بهزیستی روان‌شناختی ریف پیش‌آزمون به عمل آمد و پس از اجرای پیش‌آزمون، جلسات پارادوکس درمانی برای گروه آزمایش اجرا شد و پس از 6 جلسه از هردو گروه آزمایش و کنترل پس‌آزمون به عمل آمد. سپس نمرات حاصل از پرسشنامه‌ با استفاده از نرم‌افزار spss و روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOV) مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     یافته‌ها نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه در مراحل متفاوت اندازه‌گیری در متغیر بهزیستی روان‌شناختی (259/17F=) تفاوت معنی‌دار وجود دارد و پارادوکس درمانی زوجین بر بهزیستی روان‌شناختی زوجین متعارض تاثیرگذار است. همچنین، در متغیر مولفه‌های ارتباط مثبت (498/6F=) و هدفمندی (117/1F=) تفاوت معنی‌دار وجود دارد و پارادوکس درمانی بر بهبود این دو مولفه موثر بوده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که پارادوکس درمانی در بهبود بهزیستی روان‌شناختی، ارتباط موثر و هدفمندی زوجین متعارض شهرستان آباده موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پارادوکس درمانی، بهزیستی روان شناختی، زوجین متعارض
  • سیده نسیم مداح قاضیانی، زهره اسماعیل زاده*، کامران گنجی صفحه 11

    هدف اصلی از پژوهش حاضر تاثیر تقویت حافظه دیداری و شنیداری بر اختلال نوشتن دانش آموزان اول کم توان ذهنی آموزش پذیر پسر 10-8 سال بود. روش پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه گروه مورد مطالعه شامل 24 نفر از کلیه دانش آموزان پایه اول کم توان ذهنی آموزش پذیر مدرسه استثنایی منطقه 1 شهر تهران بود که در گروه سنی 8 تا 10 سال مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه 25 دقیقه ای تقویت را دریافت کرده و گروه کنترل هیچ گونه تقویتی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش حاضر آزمون اختلال نوشتاری محقق ساخته بود. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری به منظور کنترل اثرات پیش آزمون بر پس آزمون استفاده شد. یافته ها نشان دادند که تقویت حافظه دیداری و شنیداری بر اختلال نوشتن دانش آموزان اول کم توان ذهنی آموزش پذیر پسر 10-8 سال تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: حافظه دیداری، حافظه شنیداری، اختلال نوشتن، دانش آموزان، کم توان ذهنی، آموزش پذیر
  • زهرا فتحی* صفحه 12
    زمینه و هدف

    این پژوهش تحت عنوان پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان بر اساس چشم انداز زمان و طرح واره های ناسازگار اولیه دانشجویان انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس (2300) نفرمی باشند.

    روش پژوهش:

     در راستای اجرای این پژوهش، حجم نمونه 250 نفر و به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد که پرسش نامه 15 سوالی فرسودگی تحصیلی مسلش - فرم دانشجویان می باشد و پایایی پرسش نامه با ش از آلفای کرونباخ با ضریب پایایی 83/0 مورد تایید قرار گرفت و سیاهه 56 آیتمی چشم انداز زمان زیمباردو و پرسش نامه 75 سوالی فرم کوتاه طرح واره یانگ انتخاب گردید. در بخش آمار توصیفی با استفاده از شاخص های آماری نظیر فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی برای آزمون فرضیات تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در فرضیه اول از بین ابعاد چشم انداز زمان، گذشته منفی به صورت مثبت و آینده و حال لذت گرا به صورت منفی و معنادار فرسودگی تحصیلی را در دانشجویان پیش بینی می کند و در آزمون فرضیه دوم چنین نتیجه گیری شد که از بین ابعاد طرح واره های ناسازگار اولیه، بریدگی/طرد، گوش به زنگی و محدودیت های مختل به صورت مثبت و معنادار فرسودگی تحصیلی در دانشجویان را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، چشم انداز زمان، طرح واره های ناسازگار اولیه، دانشجویان
  • فرناز اکوان* صفحه 13

    هدف از انجام پژوهش حاضر، پیش بینی اضطراب جدایی بر اساس ذهنیسازی والدینی با نقش میانجی تنظیم هیجان است. روش پژوهش همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشآموزان سوم تا پنجم ابتدایی و مادران آنها در شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که 160 نفر از آنها به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزار اندازهگیری در این پژوهش پرسش نامه های اضطراب جدایی (نسخه والدین) هان و همکاران (2003)، ذهنیسازی والدینی لویتن و همکاران (2017) و تنظیم هیجان گراس و جان (2003) بود که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از دو روش توصیفی (شاخصهای مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (معادلات ساختاری) از نرم افزار SPSS-V24 و Lisrel-V8.8 استفاده گردید. نتایج نشان داد که ذهنیسازی والدینی میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم (با نقش میانجی تنظیم هیجان)، اضطراب جدایی را پیشبینی کند. به طورکلی نتایج پژوهش حاکی از آن بود که تنظیم هیجان در رابطه بین اضطراب جدایی و ذهنیسازی والدینی، نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، ذهنیسازی والدینی، تنظیم هیجان
  • الهه زارع زاده مهریزی*، مرتضی طاهری صفحه 14

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی باورهای انضباطی معلمان و واکنش دانش آموزان به راهبردهای انضباطی معلمان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل معلمان و دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم ابتدایی مدارس دولتی منطقه پنج شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 بود. نمونه این پژوهش 335 نفر از دانش آموزان و 10 نفر از معلمین پایه ششم مدارس ابتدایی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به تعداد بین آن ها پرسشنامه توزیع شد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استفاده شد. برای سنجش باورهای انضباطی معلمان از پرسشنامه 25 سوالی مارتین (2000) استفاده شد. از پرسشنامه 24 سوالی لوئیس (2001) برای سنجش راهبردهای انضباطی معلمان و برای سنجش واکنش دانش آموزان نسبت به راهبردهای انضباطی معلمان از پرسشنامه 10 سوالی لوئیس (2006) استفاده شد. طبق یافته های پژوهش، اعلام قوانین کلاس و آگاه کردن دانش آموزان از قوانین، باور غالب معلمان در کلاس درس بوده و رویکرد معلمان در سبک های انضباطی به سمت رویکرد مداخله ای گرایش داشته است. از نظر دانش آموزان، معلمان بیشتر از راهبردهای گفتگو و تذکر استفاده می کنند و استفاده از راهبرد پرخاشگری در اولویت آخر معلمان قرار دارد. بیشترین واکنشی که دانش آموزان در برابر راهبردهای انضباطی معلمانشان از خود نشان دادند، حواس پرتی از تکلیف بود که این واکنش رابطه مثبت با مولفه های تنبیه و پرخاشگری و رابطه منفی با مولفه های درگیرکردن در تصمیم گیری، پاداش، گفتگو و تذکر داشت اما تفاوت معناداری بین واکنش دانش آموزان دختر و پسر به راهبردهای انضباطی معلمان وجود نداشت. همچنین به بررسی مقوله تفاوت راهبردهای انضباطی معلمان از نظر دانش آموزان دختر و پسر پرداخته شد که تفاوت معناداری بین مولفه تذکر و تنبیه در بین دختران و پسران وجود داشت. از نظر دانش آموزان پسر، معلمان بیشتر از راهبرد تنبیه استفاده می کنند و دانش آموزان دختر اعتقاد داشتند که معلمانشان از راهبرد تذکر بیشتر استفاده می کنند. در رابطه با به کارگیری سایر راهبردهای انضباطی، تفاوت معناداری بین دانش آموزان دختر و پسر وجود نداشت.

    کلیدواژگان: انضباط، باورهای انضباطی معلمان، راهبردهای انضباطی، واکنش دانش آموزان به راهبردهای انضباطی
  • زهرا فتحی* صفحه 15
    زمینه و هدف

    این پژوهش تحت عنوان پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان بر اساس چشم انداز زمان و طرح واره های ناسازگار اولیه دانشجویان انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس (2300) نفرمی باشند. روش پژوهش: در راستای اجرای این پژوهش، حجم نمونه 250 نفر و به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد که پرسش نامه 15 سوالی فرسودگی تحصیلی مسلش - فرم دانشجویان می باشد و پایایی پرسش نامه با ش از آلفای کرونباخ با ضریب پایایی 83/0 مورد تایید قرار گرفت و سیاهه 56 آیتمی چشم انداز زمان زیمباردو و پرسش نامه 75 سوالی فرم کوتاه طرح واره یانگ انتخاب گردید. در بخش آمار توصیفی با استفاده از شاخص های آماری نظیر فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی برای آزمون فرضیات تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در فرضیه اول از بین ابعاد چشم انداز زمان، گذشته منفی به صورت مثبت و آینده و حال لذت گرا به صورت منفی و معنادار فرسودگی تحصیلی را در دانشجویان پیش بینی می کند و در آزمون فرضیه دوم چنین نتیجه گیری شد که از بین ابعاد طرح واره های ناسازگار اولیه، بریدگی/طرد، گوش به زنگی و محدودیت های مختل به صورت مثبت و معنادار فرسودگی تحصیلی در دانشجویان را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، چشم انداز زمان، طرح واره های ناسازگار اولیه، دانشجویان
  • ملیکا خلیلی یگانه* صفحه 16

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان در دانشآموزان مقطع متوسطه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم دبیرستان مفید تهران بود. آزمودنی های پژوهش ابتدا با روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 30 دانش آموز انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گمارده شدند. منظور از آموزش ذهن آگاهی در این پژوهش، ارایه روش آموزش ذهن آگاهی کابات زین و همکاران (1992) بود که در 8 جلسه، هر جلسه در 60 دقیقه به گروه آزمایش ارایه گردید. منظور از تنظیم شناختی هیجان در این پژوهش، نمره ای بود که آزمودنی ها در پرسشنامه 36 سوالی تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001)، به دست آوردند. پس از اجرای پیش آزمون در هر دو گروه و تکمیل پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان، آموزش ذهن آگاهی در 8 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه به گروه آزمایش ارایه شد و سپس دوباره از آزمودنی ها پس آزمون به عمل آمد. اطلاعات بدست آمده با روش تحلیل کوواریانس با کاربرد نرم افزار SPSS V_23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد آموزش ذهن آگاهی سبب بهبود تنظیم شناختی مثبت هیجان دانش آموزان می گردد (P<0/05). اما آموزش ذهن آگاهی، در بهبود مهارت های تنظیم شناختی منفی هیجان، تاثیر معناداری نداشت. با توجه به اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی مثبت هیجان مسیولین مراکز مشاوره آموزش و پرورش و مدارس، لازم است از نتایج این پژوهش بهره مند گردند، چرا که لزوم بهره گیری از مداخله های آموزشی و روانشناختی از جمله آموزش ذهن آگاهی، نتایج بهتری را در روند مدیریت هیجان ها به بار خواهد آورد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، تنظیم هیجانی، ملامت خویش، نشخوارگری، ارزیابی مجدد مثبت
  • نگین رحمانی*، محمدعلی گودرزی، محمدرضا تقوی صفحه 17
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین سبک های دلبستگی و طرحواره های ناسازگار اولیه با ابعاد مختلف ارتباطات زناشویی: بررسی نقش واسطه ای بینش شناختی است.

    روش

    طرح تحقیق حاضر از نوع همبستگی (رگرسیون) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه افراد متاهل شهر اصفهان تشکیل می دادند که از این تعداد، 563 نفر به عنوان حجم نمونه بااستفاده از فرمول بارون کنی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد پژوهش شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال کولینز و رید، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (فرم کوتاه)، پرسشنامه زوجی اینریچ و مقیاس بینش شناختی بک بود که از روایی وپایایی مناسبی برخوردار بودند.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد دلبستگی ایمن با ضریب رگرسیونی استاندار شده 245/ 0- بیشترین نقش را در پیش بینی ارتباطات داشت. که در حضور متغیر بینش شناختی هم با ضریب رگرسیونی استاندار شده 140/0- نقشی در پیش بینی ارتباطات دارد. همچنین بینش شناختی در رابطه ی بین طرحواره های اولیه و ابعاد مختلف ارتباطات زناشویی نقش واسطه ای دارد. حد و مرز مختل با ضریب رگرسیونی استاندار شده 95/0 - بیشترین نقش را در پیش بینی ارتباطات داشت. متغیر گوش به زنگی با ضریب رگرسیونی استاندار شده 192/0 - و متغیر خودگردانی با با ضریب رگرسیونی استاندار شده 089/0 در حضور متغیر بینش شناختی نقش معناداری در پیش بینی ارتباطات داشتند.

    کلیدواژگان: بینش شناختی، سبک های دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، ارتباطات زناشویی
  • اشکبوس اکبری*، نگین رحمانی، خدیجه مصباح صفحه 18

    اختلالات افسردگی و اضطراب فراگیر از جمله شایع ترین و معتوف توجه ترین اختلالات در بین متخصصین هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های ذهن آگاهی، افکار خودآیند منفی و کنترل عاطفی در بین افراد سالم، مبتلا به افسردگی، اضطراب فراگیر بود. روش پژوهش، علی_مقایسه ای و جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی افراد مراجعه کننده به مراکز روانشناختی راستی در شهر اصفهان بودند. پس از انجام آزمون های غربالگری و تشخیصی اضطراب و افسردگی بر روی مراجعین، تعداد 120 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند؛ 30 نفر مبتلا به افسردگی، 30 نفر مبتلا به اضطراب و 60 نفر سالم. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش؛ پرسشنامه افکار خودآیند (ATQ)، پرسشنامه ذهن آگاهی براون و رایان (MMAS)، پرسشنامه کنترل فکر ولز و دیویس (TCQ)، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب فراگیر نسخه هفتم، بودند.نتایج پژوهش نشان داد، میانگین و انحراف معیار افکار منفی، ذهن آگاهی، اضطراب و افسردگی به ترتیب 42/59 و 63/26، 27/61 و 61/11، 14/8 و 35/5، 73/6 و 82/6 است. افراد مبتلا به افسردگی، اضطراب فراگیر و افراد سالم در مقیاس های ذهن آگاهی و افکار خودآیند منفی تفاوت معناداری نشان داده (P>0.05) و در مقیاس کنترل عاطفی تفاوت معناداری نشان ندادند (P>0.05). در نتیجه یافته های این پژوهش این آگاهی به وجود خواهد آمد که ذهن آگاهی، افکار خودآیند و کنترل عاطفی با چه سازوکار معیوبی در بیماران افسرده و سالم بروز می یابد و متخصصان را به تدوین برنامه درمانی جامع و دقیق تری هدایت می کند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، ذهن آگاهی، افکار
  • مریم هاشم نژاد*، طاهره طیب لی، لیلا ابراهیمی چکووری صفحه 19

    یکی از موضوعات مهم در مورد دانش آموزان بررسی مشکلات رفتاری و کاهش آن ها بود. یکی از برجسته ترین عواملی که در کاهش مشکلات رفتاری نقش ویژه ای ایفا می کرد، معلمان بودند که می توانستند با اتخاذ شیوه های صحیح نقش مهمی در کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان ایفا کنند. هدف اصلی پژوهش، بررسی نقش معلم در کاهش مشکلات و مسایل دانش آموزان بود. مشکلات رفتاری-هیجانی دانش آموزان با نرخ بالایی از معضلات اجتماعی همراه بود و برای معلمان، خانواده و خود کودکان مشکلات بسیاری را ایجاد کرد، بنابراین مستلزم توجه ویژه مسیولان و دست اندکاران تعلیم وتربیت بود. در این راستا، حمایت و مداخله رفتاری مثبت، نوعی رویکرد آموزشی بود که می توانست برای کاهش و حذف مشکلات رفتاری-هیجانی دانش آموزان راهگشا باشد. این نوشتار که به روش مروری و با استفاده از سایتها،مقاله ها ،تحقیقات پیشین و .. تهیه شد نشان داد که حمایت و مداخله رفتاری مثبت، رویکردی بود برای افزایش رفتار اجتماعی، بهبود پیامدهای بلندمدت زندگی در آینده و کاهش رفتارهای چالش برانگیز که می توانست جایگزینی مناسب برای رویکردهای تنبیهی سنتی باشد.

    کلیدواژگان: نوجوانی، مشکلات رفتاری، مشکلات هیجانی، مداخله رفتاری مثبت
  • عاطفه ملک لو*، رضا قربان جهرمی صفحه 20

    سبک دلبستگی، از عوامل موثر در تعاملات بین فردی است که در نتیجه‌ی روابط فرد با چهره‌های دلبستگی (والدین، همسالان و همسر) شکل می‌گیرد و بطور معناداری بر عملکرد و رابطه زناشویی تاثیر می‌گذارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا با سازگاری زناشویی در دانشجویان متاهل انجام داد. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه‌آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل کلیه مقاطع دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در سال 1396 بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری در دسترس 184 نفر به عنوان حجم‌نمونه در نظر گرفته شد. جمع‌آوری داده‌ها بر اساس چهار پرسشنامه استاندارد سازگاری زناشویی (لاک-والاس، 1959) و سبک‌های دلبستگی (هازن و شیور، 1987) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه‌ها از طریق نرم‌افزار SPSS20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که نتایج نشان داد که، بین سبک دلبستگی ایمن و سازگاری زناشویی دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین سبک دلبستگی اجتنابی و سازگاری زناشویی دانشجویان رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین سبک دلبستگی دوسوگرا و سازگاری زناشویی دانشجویان رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بنابراین می‌توان این نتیجه‌گیری را نمود که با مشاوره‌های قبل ازدواج و تعیین سبک دلبستگی و میزان سازگاری زناشویی آن‌ها را بتوان پیش‌بینی کرد و در صورت نیاز آموزش‌های لازم را ارایه نمود تا در زندگی رضایت و سازگاری بیشتری حاصل گردد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی، دوسوگرا، سازگاری زناشویی
  • نیلوفر صفایی* صفحه 21

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی بود. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و بر حسب روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تعدادی از دانش آموزان دختر مقطع چهارم ابتدایی در شهر قدس در سال تحصیلی 1399-400 بود که 80 دانش آموزان با شیوه نمونه گیری غیرتصادفی-هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن (1986) و پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1994) استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و همین طور پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن پرسشنامه ها بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون) با استفاده از نرم افزار Spss-V23 انجام گرفت. یافته ها نشان داد بین هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (36/0=R). بطورکلی می توان نتیجه گرفت که سازمان آموزش و پرورش و معلمان با تقویت و ارتقای هوش هیجانی در همان دوران کودکی با برنامه ریزی های سازمان یافته می توانند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • مهدی ملاجعفرلو، عظیم قاسم زاده، مرتضی فرجیان* صفحه 22

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی مشاوره گروهی با رویکرد شناختی رفتاری و واقعیت درمانی بر کاهش طلاق عاطفی و باورهای غیرمنطقی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره پارس آباد انجام شد. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان پارس آباد بود، تعداد زوجین مذکور در سه ماهه آخر سال1400، برابر 250 زوج می‌‌باشد. از بین جامعه آماری به روش تصادفی و براساس جدول مورگان، 148 زوج برای انجام مطالعه انتخاب شد. سپس 45 زوج را که با پاسخ به پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز و پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن بالاترین نمرات را کسب کردند بصورت تصادفی در 3 گروه 15 زوجی (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) تقسیم شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داد‌ه‌های بدست آمده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS22 بهره برده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که آموزش رویکرد شناختی رفتاری و واقعیت درمانی در کاهش طلاق عاطفی و باورهای غیرمنطقی زوجین تاثیر متفاوت و معناداری دارد (05/0>P). یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر این است که رویکرد شناختی رفتاری و واقعیت درمانی بر کاهش طلاق عاطفی و باورهای غیرمنطقی زوجین موثر بوده است و در مراکز مشاوره می توان از این رویکردهای درمانی جهت بهبود زندگی زناشویی و کاهش طلاق عاطفی و باورهای غیرمنطقی بین زوجین بهره برد.

    کلیدواژگان: باورهای غیر منطقی، طلاق عاطفی، رویکرد شناختی رفتاری، واقعیت درمانی
  • محمدرضا سرافراز*، شهاب مرادی صفحه 23

    خانواده از لحاظ قدمت، ابتدایی ترین و به لحاظ گستردگی، جهان شمول ترین نهاد اجتماعی است، این امر نشان می دهد که تشکیل خانواده یکی از اساسی ترین و طبیعی ترین نیازهای انسان محسوب می شود. اولین گام برای ارضای این نیاز اساسی و طبیعی ازدواج است. به رغم خوشایند بودن پیوند ازدواج، رضایت زوجین به آسانی به دست نمی آید و در نتیجه قوی ترین پیوند انسانی یعنی ازدواج، در مستحکم ترین قرارگاه آن، یعنی سامانه خانواده، ممکن است در معرض خطر جدی قرار گیرد. پژوهش حاضر یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل دارای مراقبت های معمول یک پژوهش استاندارد است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره آگاه شهر تهران در سال1401 تشکیل دادند. در این پژوهش از دو مقیاس دلبستگی بزرگسالان، مقیاس تعارض زناشویی کانزاس برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری) و نرم افزار آماریSPSS-19 استفاده شد. در بخش اول یافته های توصیفی تحقیق و در بخش دوم یافته های تحقیق از چشم انداز آمار استنباطی ذکر شد.در اینجا از متغیر سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دو سوگرا استفاده شده است. در یافته های استنباطی، نرمال بودن توزیع داده ها یکی از مهم ترین پیش فرض های تمامی آزمون های پارامتریک از قبیل تحلیل کوواریانس است. برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون از آزمون شاپیرو- ویلک استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده برسبک های دلبستگی در زنان دچار تعارضات زناشویی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمان روانپویشی کوتاه مدت، سبک های دلبستگی، زنان دچار تعارضات زناشویی
|
  • Shida Talebian Rizi, Azim Ghasemzadeh, Morteza Farajian* Page 1

    The purpose of this research is the effectiveness of self-compassion group training on the resilience of parents of autistic children in Ardabil city. The current research is practical in terms of its purpose. The research method is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research is all parents of autistic children in Ardabil city in 1401. Available sampling method, 60 people were included in the study from among the qualified volunteers and they were randomly replaced in two groups of 30 people (self-compassion training and control). In order to carry out the research, referring to the welfare center and selecting the sample size with written consent and assigning them to the experimental and control groups, the research questionnaires were implemented as a group on the people present in the research. Self-compassion training was done on the intervention test groups, while the control group did not receive this training. The self-compassion-based treatment intervention program was implemented in eight 90-minute training sessions, one session a week for two and a half months. Connor and Davidson's resilience questionnaire was used to collect data. The data collected in the pre-test and post-test stages were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance. The findings of the research showed that in the variable of perception of individual competence (F=47.94), trust in individual instincts and tolerance of negative emotions (F=33.33), positive acceptance of change and secure relationships (F=11.12), Control (F = 12.90), spiritual effects (F = 50.32) and resilience (F = 97.53) in the post-test scores, there is a significant difference between the control and experimental groups (p>0.01).

    Keywords: Self-Compassion Group Training, resilience, Parents of Autistic Children
  • Saber Salehnejad*, Ali Heydari Page 2

    The aim of this study was to investigate the effect of virtual education on students' moral judgment during the coronary heart disease epidemic. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. The statistical population of the study included first and second year high school students, of which the sample size was considered using Morgan table and simple random sampling method. Data collection tools in this study were two questionnaires of virtual education of patriots and colleagues (2016), and the questionnaire of moral judgment of Sesinaha and Varma (1998). The validity of the instrument was analyzed and confirmed through apparent validity and content. Also, Cronbach's alpha was used to measure the reliability of the instrument, which was higher than 0.7 reported to indicate the reliability of the instrument. Data analysis was performed based on structural equation modeling. The results showed that virtual education has a significant effect on students' moral judgment during coronary heart disease.

    Keywords: Virtual Education, Ethical Judgment, High School Students, Corona Disease Epidemic
  • Somayeh Nakhaei*, Samira Podeneh Bahry, Fatemeh Saber Shahraki, Morteza Sargolzaei Page 3
    Introduction

    risky behaviors of young people is one of the most important health and social issues in today's societies that affect the individual, family and society.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between parental supervision and control and religious beliefs with a tendency to risky behaviors in adolescents.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study was all adolescents aged 16 to 18 years in Zabol in 2022 that 150 people were selected as the sample by available sampling method. To collect data, the parental control tool (Campiz and Partners,1986 ) was used to measure religious beliefs (Zare and Partners,2011 ). Research data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression in SPSS software version24.

    Results

    There is no relationship between family supervision and tendency to risky behaviors because a significant value of more than 0/05 has been obtained. But there is a connection between religious beliefs and the tendency to risky behaviors because the sign of a positive correlation coefficient and their value is close to one.

    Conclusion

    Inhibition is an important factor that intensifies the desire for risk-taking.  Also, strengthening religious beliefs to perform religious rituals has an important role in preventing risky behaviors.

    Keywords: Parental supervision, religious beliefs, risky behaviors
  • Mohammadreza Sarafraz*, Shahab Moradi Page 4
    Introduction

    The family is the most basic social institution in terms of age, and in terms of its scope, it is the most universal social institution, this shows that forming a family is one of the most basic and natural human needs. The first step to satisfy this basic and natural need is marriage. Despite the pleasantness of the marriage bond, the satisfaction of the couple is not easily achieved, and as a result, the strongest human bond, marriage, in its strongest base, the family system, may be in serious danger.

    Methodology

    The present study is a randomized controlled trial using a pre-test-post-test design with a control group having the usual care of a standard study. The statistical population of the current study was made up of all women with marital conflicts who referred to counseling centers in Tehran in 2011. In this research, two adult attachment scales, the Kansas Marital Conflict Scale were used to collect data. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of variance) and spss-19 statistical software were used to analyze the data. became.

    Findings

    In the first part, the descriptive findings of the research were mentioned, and in the second part, the research findings were mentioned from the perspective of inferential statistics. Here, the variables of secure, avoidant and ambivalent attachment styles were used. In an inferential finding, the normality of data distribution is one of the most important presuppositions of all parametric tests such as covariance analysis. The Shapiro-Wilk test was used to check the normality of the distribution of the variables in the pre-test and post-test.

    Conclusion

    The results of the present study showed that intensive short-term dynamic psychotherapy of attachment styles is effective in women with marital conflicts.

    Keywords: short-term psychodynamic therapy, attachment styles, women with marital conflicts
  • Marziyeh Tavakoli* Page 5

    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between emotional regulation and aggression in adolescents. The statistical population of this research includes all teenagers in Tehran in 1400, using Morgan's table for an unlimited population, the number of sample members is 384, and they were selected by multi-stage cluster sampling. The main data of this research was obtained using the emotional regulation questionnaire of Garnevsky et al. (2001) and aggression questionnaire of Bass and Perry (1992). Descriptive statistics (central indices, dispersion) and inferential statistics of Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used in data analysis. The results of the research, through correlation and regression tests, indicated that emotional regulation is related to aggression in teenagers. Also, the results showed that the factors of self-blame, rumination, catastrophizing, underestimating, acceptance, positive refocusing and re-evaluation of planning (emotional regulation subscales) have a significant relationship with aggression and are able to predict aggression.

    Keywords: Emotional Regulation, Aggression, Rumination, Blame
  • Nima Salehian*, Shahab Moradi Page 6

    Sometimes, life’s problems and difficulties disturb the person’s adaptation and as a result, their mental balance causes mental disorders. This paper examines the effect of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy on the reduction of psychological symptoms in individuals with Antisocial Personality Disorder(ASPD). This is a randomized controlled trial using a pre-test-post-test design with a control group having the usual care of a standard study paper. The statistical population consists of all male prisoners with antisocial personality disorder aged 19-45 at Semnan prison. Data was collected using Symptom Check List - 90- Revised and Ryff’s scale of Psychological well-being. This paper's analysis is based on Descriptive statistics (Mean and Standard Deviation) and inferential statistics (Co-variance Analysis) and SPSS-19 statistical software. Examining the mean difference of each of the components of psychological symptoms in the intervention group (intensive short-term dynamic psychotherapy) and the control group indicates a significant difference between both groups in the components of independence, self-mastery, personal growth, positive communication with others, purposeful life, self-acceptance, and psychological well-being, by removing the effect of pre-tests. The result shows that psychodynamic therapy allows the expression of emotions caused by stress in a safe environment with no feeling of rejection by the therapist, which leads to improvements in patients. Schedler (2010) believes that psychodynamic therapy, in addition to high insight and meaningful effectiveness, leads to long-term improvement in patients. This method, through a corrective emotional experience, allows a person to have the opportunity in a suitable environment to face what he has avoided throughout his life and to overcome the non-adaptive ways of interaction with himself and others (one of the components of psychological well-being).

    Keywords: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP), Increase Mental Well-being, Antisocial Personality Disorder (ASPD)
  • Mahdi Rajabi* Page 7

    The present study aimed to determine the mediating role of emotional regulation in the relationship between self-actualization, forgiveness, and marital spiritual experiences. This research is of the correlation type and the statistical population of the present study was formed by all couples with troubled relationships who were referred to the centers of the Tehran Dispute Resolution council in 2017, among them 410 people were selected as samples by one-stage cluster sampling method. The research tools are the forgiveness questionnaire (Rai et al, 2001), self-actualization questionnaire (Jones and Crandall, 1968 ), spiritual experiences questionnaire(Underwood and Tersey, 2002), and emotional regulation questionnaire (Gratz and Romer,2004), all of which are reliable. The results of the path analysis showed that there is a direct and meaningful relationship between emotional regulation, forgiveness, and self-actualization, and between spiritual experiences and self-actualization. It can be concluded that with the promotion of forgiveness, spiritual development and self-actualization, the ability to regulate emotions increases, and as a result, problems such as marital conflicts are reduced. From this finding, it is possible to suggest the use of training programs to promote self-actualization, forgiveness, and emotional regulation of couples.

    Keywords: Emotional Regulation, Self-Actualization, Forgiveness, Spiritual Experiences
  • Royasadat Moghaddasi* Page 8

    In today's society, a phenomenon called single-parent family is seen more than in the past and it occurs for reasons such as death, imprisonment, disappearance of one of the parents, or divorce and separation between parents. Children who live with one of their parents face the lack of the other parent, and this problem can create problems for them, of which anxiety is only a small example. Anxiety is an unpleasant feeling that usually occurs due to the repetition of past stressful situations. In this study, the effectiveness of play therapy on the anxiety of single-parent children has been investigated. Using the experimental method, 40 people were selected from among the studied subjects by purposive sampling method. In order to collect and validate the data, Spence's anxiety questionnaire was used, and after scoring the questionnaire and extracting the data, using SPSS-V21 software and taking the help of the one-factor and multi-factor covariance analysis statistical test to analyze and Data analysis has been done.The findings showed that play therapy is effective in reducing anxiety and its components (failure, physical aggression, relationships with authority figures and relationships with peers).

    Keywords: play therapy, anxiety, single parent children
  • Nasrin Mohammadi Kamalabadi* Page 9

    The purpose of the present study was to investigate self-regulation skill training on increasing the preparation for the exam of high school female students in the 15th district of Tehran. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was made up of all the female students of the first grade of high school in Tehran in the academic year 2011-2012, from among them, using the multi-stage cluster random sampling method, 30 students who had high grades of academic procrastination were selected and randomly replaced in the experimental group (15) and the control group (15). The participants of the experimental group were taught 10 sessions of self-regulated learning strategies. Solomon and Rathblum (1986) academic procrastination questionnaire was used to collect data. The data were analyzed through covariance statistical test. The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups, so that the teaching of self-regulated learning strategies was effective in increasing students' preparation for the exam. Therefore, it can be concluded that teaching self-regulated learning strategies has an effect on increasing students' exam preparation.

    Keywords: self-regulated learning strategies, academic procrastination, exam preparation
  • Mahdi Mohammadpour, Elahe Aslami* Page 10
    Background and Aim

    The purpose of the current research is to investigate the effectiveness of paradox therapy on components of psychological well-being of conflicted couples in Abadeh city. The method of this research was semi-experimental, with a pre-test and post-test design with two control and control groups. The statistical population of this research is all conflicted couples. Abadeh city welfare center, in order to carry out the research, a sample of 20 couples was selected from among these couples using available sampling method.

    Methods

    A pre-test was performed on all people using psychological well-being questionnaire, and after the pre-test, paradox therapy sessions were performed for the experimental group, and after 6 sessions of both the experimental and control groups, the post-test was performed. Then the scores were obtained. The questionnaire were analyzed using spss software and univariate covariance analysis.

    Results

    And the findings showed that there is a significant difference between the test group and the control group in the different stages of measurement in the psychological well-being component (F=17.259) and couples paradox therapy has an effect on the psychological well-being of conflicted couples. Also, there is a significant difference in the variables of positive communication (F=6.498) and purposefulness (F=1.117) and paradox therapy has been effective in improving these two components.

    Conclusion

    The results of the research indicated that paradox therapy has been effective in improving psychological well-being and positive communication and purposefulness of conflicted couples in Abadeh city .

    Keywords: paradox therapy, psychological well-being, conflicted couple
  • Seyedeh Nasim Madah Ghaziani, Zohreh Esmaeilzadeh*, Kamran Ganji Page 11

    The main purpose of the present study was to investigate the effect of enhancing visual and auditory memory on the writing disorder of the first students of 8-10 year old boys with mental disabilities. The method of the present study was quasi-experimental with pretest-posttest with a control group. The population of the study group included 24 students of all first grade students with teachable mental retardation in the exceptional school of District 1 of Tehran, who were studied in the age group of 8 to 10 years. The experimental group received 10 sessions of 25 minutes of reinforcement and the control group did not receive any reinforcement. The instrument of the present study was a researcher-made writing disorder test. The data of this study were used using multivariate analysis of covariance to test the effects of pretest on posttest. The results showed that the strengthening of visual and auditory memory has an effect on the writing disorder of the first students of teachable mental retardation in boys aged 8-10 years.

    Keywords: Visual memory, Auditory memory, Writing disorder, Students, Mental retardation, Trainable
  • Zahra Fathi* Page 12

    This research was carried out as the prediction of students' academic burnout based on the time perspective and maladaptive schemas of student. The research method is applied in terms of its purpose, and the data collection method is Pearson correlation and multivariate regression analysis. The statistical population of this study is all students of Islamic Azad University of Ghods city, which is 2300 people. The sample size was 250 people and selected by convenience sampling. The data gathering tool was a questionnaire that the questionnaire was a 15-item questionnaire for students' high school burnout. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha with a coefficient of reliability of 0.83 .A 56-item Zimbardo Time Schedule Index and a short-form questionnaire of Yang's short form questionnaire were selected. Content validity of the questionnaires and data was analyzed by SPSS software. In the descriptive statistics section, using statistical indices such as flare, percentage, mean, and standard deviation , and inferential statistics for testing the hypotheses of the research, Pearson correlation test and multivariate regression analysis were used. The results showed that in the first hypothesis, between the dimensions of the perspective of time, the negative past, and the future, and pleasure present negatively and significantly predict academic burnout in the students. In the second hypothesis test, it was concluded that among the dimensions of early maladaptive schemas, cuts / rejections, ear cramps and disrupted constraints predict the students' academic burnout positively and significantly.

    Keywords: academic burnout, time perspective, initial maladaptive schemas, students
  • Farnaz Ekvan* Page 13

    The purpose of the current research is to predict separation anxiety based on parental mentalization with the mediating role of emotion regulation. The research method is correlation using structural equation modeling. The statistical population of the present study included all the third to fifth elementary students and their mothers in Tehran in the academic year of 1401-1400, and 160 of them were selected as a sample using multi-stage cluster sampling. . The measurement tools in this research were separation anxiety questionnaires (parent version) by Han et al. (2003), parental mentalization by Leviten et al. (2017) and emotion regulation by Gross and John (2003), all of which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, two descriptive (central and dispersion indices) and inferential (structural equations) methods were used using SPSS-V24 and Lisrel-V8.8 software. The results showed that parental mentalization can directly and indirectly (with the mediating role of emotion regulation) predict separation anxiety. In general, the research results indicated that emotion regulation plays a mediating role in the relationship between separation anxiety and parental mentalization.

    Keywords: separation anxiety, parental mentalization, emotion regulation
  • Elahe Zarezadeh Mehrizi*, Morteza Taheri Page 14

    The present study aimed to clarifying teachers' beliefs about discipline and students' reactions to discipline strategies. the research method was descriptive of the type of correlation The statistical community consisted of teachers and girl and boy students of the elementary sixth-grade of public schools in district 5 of Tehran in the 1398 - 1397 academic year .the sample of the study consisted of 335 students and 10 elementary sixth-grade teachers that selected by cluster sampling method and were distributed among them questionnaires . three questionnaires were used to collect data . A questionnaire 25 questions, Martin ( 2000) was used to measure teachers' disciplinary beliefs. A questionnaire 24 questions, Lewis (2001) was used to measure the disciplinary strategies of teachers and to measure students ' reactions to discipline strategies was used a 10 questions questionnaire, Lewis (2006). According to the research findings, the provision of classroom laws and students 'knowledge of the laws was the dominant belief of teachers in the classroom and teachers ' approach to disciplinary styles tended toward intervention approach . In terms of students , teachers are more likely to use conversation strategies and to use the strategy of aggression on the final priority of teachers. The more reaction that students showed against their teachers’ disciplinary strategies was a distraction of task, that this reaction had a positive relationship with the elements of punishment and aggression and negative relation with the components of their decision, making reward, conversation and notification , but there was no significant difference between the students ' reactions to the disciplinary strategies of teachers . Also, we examined the difference between the disciplinary strategies of teachers in terms of male and female students , and there was a significant difference between the notification and the punishment among girls and boys. In terms of boy students, teachers were more likely to use punishment strategies, and female students believed that their teachers used more notification strategies. There was no significant difference between male and female students in applying other disciplinary strategies.

    Keywords: Discipline, Teachers' beliefs about discipline, Discipline strategies, Students ' reactions to discipline strategies
  • Zahra Fathi* Page 15

    This research was carried out as the prediction of students' academic burnout based on the time perspective and maladaptive schemas of student. The research method is applied in terms of its purpose, and the data collection method is Pearson correlation and multivariate regression analysis. The statistical population of this study is all students of Islamic Azad University of Ghods city, which is 2300 people. The sample size was 250 people and selected by convenience sampling. The data gathering tool was a questionnaire that the questionnaire was a 15-item questionnaire for students' high school burnout. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha with a coefficient of reliability of 0.83 .A 56-item Zimbardo Time Schedule Index and a short-form questionnaire of Yang's short form questionnaire were selected. Content validity of the questionnaires and data was analyzed by SPSS software. In the descriptive statistics section, using statistical indices such as flare, percentage, mean, and standard deviation , and inferential statistics for testing the hypotheses of the research, Pearson correlation test and multivariate regression analysis were used. The results showed that in the first hypothesis, between the dimensions of the perspective of time, the negative past, and the future, and pleasure present negatively and significantly predict academic burnout in the students. In the second hypothesis test, it was concluded that among the dimensions of early maladaptive schemas, cuts / rejections, ear cramps and disrupted constraints predict the students' academic burnout positively and significantly.

    Keywords: academic burnout, time perspective, initial maladaptive schemas, students
  • Melika Khalili Yegane* Page 16

    The aim of the current research was to investigate the effectiveness of mindfulness training on the cognitive regulation of emotion in secondary school students. The research method is semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research included all male students of the second secondary level of Mofid High School in Tehran. The subjects of the research were first selected by purposeful sampling in the number of 30 students and then randomly assigned to two groups of 15 people, experimental and control. The purpose of mindfulness training in this research was to present Kabat-Zinn et al.'s (1992) mindfulness training method, which was presented to the experimental group in 8 sessions, each session lasting 60 minutes. The meaning of cognitive regulation of emotion in this research was the score obtained by subjects in the 36-question questionnaire of cognitive regulation of emotion by Garnevsky (2001). After conducting the pre-test in both groups and completing the cognitive emotion regulation questionnaires, mindfulness training was provided to the experimental group in 8 sessions, each session lasting 60 minutes, and then the subjects were given a post-test.The obtained information was analyzed by covariance analysis using SPSS V_23 software. The results showed that mindfulness training improves the positive cognitive regulation of students' emotions (P<0.05). However, mindfulness training did not have a significant effect on improving negative emotion cognitive regulation skills. Considering the effectiveness of mindfulness training on the positive cognitive regulation of emotion, the officials of educational counseling centers and schools should benefit from the results of this research, because the need to use educational and psychological interventions, including mindfulness training, for better results will bring in the process of managing emotions.

    Keywords: mindfulness training, emotional regulation, self-blame, rumination, positive reappraisal
  • Negin Rahmani*, MohammadAli Goodarzi, Seyed MohammadReza Taghavi Page 17
    Introduction

    The purpose of this research is to investigate the relationship between attachment styles and primary maladaptive schemas with different dimensions of marital communication: investigating the mediating role of cognitive insight.

    Method

    The current research design was correlation (regression). The statistical population of the current study consisted of all the married people of Isfahan city, of which 563 people were selected as the sample size using Baron Kenny's formula and included in the study. The research tools included Collins and Reed's adult attachment style questionnaire, primary maladaptive schemas questionnaire (short form), Enrich couple questionnaire and Beck's cognitive insight scale, which had good validity and reliability.

    Findings

    The results of the research showed that secure attachment had the greatest role in predicting communication with a standardized regression coefficient of -0.245. which, in the presence of cognitive insight variable, has a role in predicting communication with a standardized regression coefficient of -0.140. Also, cognitive insight plays a mediating role in the relationship between primary schemas and different aspects of marital communication. Disturbed borderline with a standardized regression coefficient of 0.95 had the greatest role in predicting communication. The alertness variable with a standardized regression coefficient of 0.192 and the self-management variable with a standardized regression coefficient of 0.089 had a significant role in predicting communication in the presence of the cognitive insight variable.

    Keywords: cognitive insight, maladaptive schemas, attachment styles, marital relationship
  • Ashkboos Akbari*, Negin Rahmani, Khadijeh Mesbah Page 18
    Introduction

    Depression and generalized anxiety disorders are among the most common and attention-grabbing disorders among specialists. The present study was to explore the components of mindfulness, negative spontaneous thoughts, and emotional control among healthy individuals and people with depression and generalized anxiety.

    Methods

    The research method was causal-comparative and the statistical population of the study included all the people who referred to Rasti psychological centers in Isfahan city. After performing anxiety and depression screening and diagnostic tests on clients, 120 people were selected as convenience sampling; 30 people with depression, 30 people with anxiety and 60 healthy people. The tools used in this research included Autonomic Thoughts Questionnaire (ATQ), Brown and Ryan Mindfulness Questionnaire (MMAS), Wells and Davis Thought Control Questionnaire (TCQ), Beck Depression Questionnaire, and Generalized Anxiety Questionnaire 7th edition.

    Results

    The results showed that the Average and The standard deviation of negative thoughts, mental research, performance, were respectively 59.42 and 26.63, 61.27 and 11.61, 8.14 and 5.35, 6.73 and 82. People with depression, generalized anxiety and healthy people showed significant differences in the scales of mindfulness and negative spontaneous thoughts (P>0.05) and did not show significant differences in the scale of emotional control (P>0.05).

    Conclusion

    As a result of these findings, treatment strategies can be focused on effective and more accurate components to increase the effectiveness of treatment for the mentioned disorders.

    Keywords: Depression, Generalized Anxiety Disorder (GAD), Mindfulness, Thoughts
  • Maryam Hashemnezhad*, Tahereh Tayebli, Leyla Ebrahimi Chakoveri Page 19

    One of the important issues regarding the students was the investigation of behavioral problems and their reduction. One of the most prominent factors that played a special role in reducing behavioral problems were teachers, who can play an important role in reducing students' behavioral problems by adopting correct methods. The main purpose of the research was to investigate the role of the teacher in reducing the problems and issues of the students. Behavioral-emotional problems of students were associated with a high rate of social problems and caused many problems for teachers, families and children themselves, therefore, it required special attention of the authorities and education workers. In this regard, positive behavioral support and intervention was a type of educational approach that could be a way to reduce and eliminate behavioral-emotional problems of students. . This article, which was prepared using a review method and using sites, articles, previous researches, etc., showed that positive behavioral support and intervention was an approach to increase social behavior, improve long-term consequences of life in the future, and reduce challenging behaviors that It could be a suitable alternative to traditional punishment approaches.

    Keywords: youth, behavioral problems, emotional problems, positive behavioral intervention
  • Atefeh Maleklou*, Reza Ghorban Jahormi Page 20

    Attachment style is one of the effective factors in interpersonal interactions, which is formed as a result of a person's relationships with attachment figures (parents, peers, and spouse) and significantly affects the performance and marital relationship. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between secure, avoidant and ambivalent attachment style with marital adjustment in married students. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population included all married students of all levels of Azad University, Tehran branch in 2016, of which 184 people were considered as the sample size using Cochran's formula and available sampling method. Data collection was based on four standard questionnaires of marital adjustment (Locke-Wallace, 1959) and attachment styles (Hazen and Shaver, 1987). Analysis of the information obtained from the implementation of questionnaires was done through SPSS20 software in two descriptive and inferential sections (Pearson's correlation coefficient, and multiple regression). The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between secure attachment style and marital adjustment of students. There is a negative and significant relationship between avoidant attachment style and marital adjustment of students. Also, there is a negative and significant relationship between ambivalent attachment style and marital adjustment of students. Therefore, it can be concluded that with pre-marriage counseling and determining their attachment style and marital compatibility, it is possible to predict and if necessary, provide the necessary training to achieve more satisfaction and compatibility in life.

    Keywords: secure attachment style, avoidant, ambivalent, marital adjustment
  • Niloufar Safaei Page 21

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and academic achievement in fourth grade students. The research method was applied according to the objective and descriptive-correlation according to the data collection method. The statistical population included a number of female students of the fourth grade of primary school in Quds city in the academic year 2018-2019, of which 80 students were selected by non-random-purposive sampling method. Bar-on (1986) and Pham and Taylor's (1994) academic achievement questionnaire were used to collect data. The validity of the questionnaire was calculated using content validity and also reliability through Cronbach's alpha coefficient, and the results indicated the validity and reliability of the questionnaires. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics (Pearson's correlation coefficient test) using Spss-V23 software. The findings showed that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and academic achievement (R=0.36). In general, it can be concluded that the education organization and teachers can influence the academic progress of students by strengthening and promoting emotional intelligence in childhood with organized plans.

    Keywords: emotional intelligence, academic progress, students
  • Mahdi Mollajafarlou, Azim Ghasemzadeh, Morteza Farajian* Page 22

    The aim of this study was to compare the effectiveness of group counseling with cognitive - behavioral approach and reality therapy on reducing emotional divorce and irrational beliefs of couples referring to Parsabad counseling centers. The research method was quasi-experimenta l pretest-posttest with a control group. The statistical population included couples referring to counseling centers in Parsabad city, the number of couples in the last quarter of 1400 is equal to 250 couples. From the statistical population, 148 couples were selected randomly based on Morgan table. Then, the 45 couples who received the highest scores by answering the Jones Irrational Beliefs Questionnaire and the Guttman Emotional Divorce Questionnaire were randomly divided into 3 groups of 15 couples (two experimental groups and one control group). In order to analyze the obtained data, multivariate analysis of covariance and SPSS22 software were used. The results showed that teaching cognitive-behavioral approach and reality therapy has a different and significant effect on reducing emotional divorce and irrational beliefs of couples (P <0.05). Findings of the present study indicate that cognitive-behavioral approach and reality therapy have been effective in reducing emotional divorce and irrational beliefs of couples and in counseling centers these therapeutic approaches can be used to improve marital life and reduce emotional divorce and irrational beliefs between couples.

    Keywords: Irrational Beliefs, Emotional Divorce, Cognitive-Behavioral Approach, RealityTherapy
  • Mohammadreza Sarafraz*, Shahab Moradi Page 23
    Introduction

    The family is the most basic social institution in terms of age, and in terms of its scope, it is the most universal social institution, this shows that forming a family is one of the most basic and natural human needs. The first step to satisfy this basic and natural need is marriage. Despite the pleasantness of the marriage bond, the satisfaction of the couple is not easily achieved, and as a result, the strongest human bond, marriage, in its strongest base, the family system, may be in serious danger.

    Methodology

    The present study is a randomized controlled trial using a pre-test-post-test design with a control group having the usual care of a standard study. The statistical population of the current study was made up of all women with marital conflicts who referred to counseling centers in Tehran in 2011. In this research, two adult attachment scales, the Kansas Marital Conflict Scale were used to collect data. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of variance) and spss-19 statistical software were used to analyze the data. became.

    Findings

    In the first part, the descriptive findings of the research were mentioned, and in the second part, the research findings were mentioned from the perspective of inferential statistics. Here, the variables of secure, avoidant and ambivalent attachment styles were used. In an inferential finding, the normality of data distribution is one of the most important presuppositions of all parametric tests such as covariance analysis. The Shapiro-Wilk test was used to check the normality of the distribution of the variables in the pre-test and post-test.

    Conclusion

    The results of the present study showed that intensive short-term dynamic psychotherapy of attachment styles is effective in women with marital conflicts.

    Keywords: short-term psychodynamic therapy, attachment styles, women with marital conflicts