فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 90 (تابستان 1401)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 90 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نفیسه فقیهی مقدس، اکبر روستایی صفحات 7-38

    تاریخ صدر اسلام، شاهد رویکردهای متفاوت جامعه اسلامی نسبت به حضرت علی (ع) است. «باورمندان به امامت منصوص» و «قایلان به خلافت انتخابی»، دو گروهی هستند که در اعتقاد به جایگاه والای حضرت علی (ع) اشتراک نظر دارند. دسته سوم، افرادی هستند که راه مخالفت با حضرت را در پیش گرفتند. این پژوهش، با هدف تبیین گونه های تقابل با حضرت علی (ع) با رویکرد تاریخی به کاوش اطلاعات موجود در منابع اهل سنت درباره وقایع سال های 36 تا 132 هجری پرداخته است. بر اساس یافته های پژوهش، تقابل با حضرت علی (ع) در قالب رفتارهایی همچون: نسبت دادن کفر، لعن و دشنام، اتهام زنی، ترک سنت نبوی، انکار فضایل، زدودن نام حضرت و سرکوب یاران ایشان، بروز داشته است.

    کلیدواژگان: امیرمومنان علی(ع)، جانشینی پیامبر، تاریخ صدر اسلام، اصحاب پیامبر، اهل سنت
  • مرضیه برزن*، اصغر قائدان، مریم غلامی، سعید حلاجی مفرد صفحات 39-60

    تقیه، به معنای پرهیز از افتادن به دام خطر و مهلکه، از مهم ترین عوامل حفظ مکتب تشیع در طول تاریخ است. پس از واقعه کربلا و شهادت امام حسین (ع)، امام سجاد (ع) (امامت: 6195ق) به ناچار رویه تقیه را به عنوان بهترین روش سیاسی در پیش گرفت. امامان بعدی شیعه نیز با بهره گیری از این روش برای حفظ امامت و هویت تشیع، آن را به کار گرفتند. حوادث و فتنه هایی که در این برهه از تاریخ امامت رخ نمود، از پیچیده ترین و خطرناک ترین بحران هایی بود که هرکدام موضوع اتخاذ مواضعی هوشمندانه را می طلبید و هر اشتباهی می توانست تداوم امامت و بازسازی جامعه شیعه را که امام سجاد (ع) در پی آن بود، با خطرات بزرگی مواجه کند.این پژوهش، در پی پاسخ به این مسیله است که امام سجاد (ع) با روش تقیه چگونه توانست در یکی از این مقاطع بحرانی، یعنی واقعه حره، خود و جامعه شیعه را به سلامت برهاند؟ یافته های پژوهش، نشانگر آن است که امام سجاد (ع) با چشم پوشی مقطعی از مظالم امویان، مانع از آن شدند تا دشمنی دیگر، همچون آل زبیر بر اهل بیت (ع) و شیعیان مسلط گردد.

    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، تقیه، واقعه حره، تاریخ تشیع، امویان
  • حمیدرضا مطهری، زهرا زارعی صفحات 61-82

    شیعیان، همچون دیگران برای برآوردن نیازهای خود و جامعه، به کارهای مختلف اشتغال داشتند. توصیه های اهل بیت (ع) به کسب وکار و دوری جستن از بیکاری، به نوبه خود در این فعالیت ها اثرگذار بوده است. با توجه به وضعیت ویژه شیعیان در آستانه غیبت حضرت مهدی (عج)، پژوهش حاضر در پی بررسی انواع اشتغال اصحاب امام حسن عسکری (ع) است. کمبود منابع، دستیابی به اطلاعات مربوط به شغل اصحاب آن حضرت را دشوار کرده است. با وجود این، بر اساس داده های تاریخی موجود، شغل بیست و شش نفر از صد و ده نفر اصحاب و راویان امام (ع) را می توان مشخص کرد. تنوع این شغل ها که مواردی همچون: کتابت، آردفروشی، کاغذسازی، روغن سازی، درودگری و مس گری را دربرمی گیرد، نشان دهنده حضور اصحاب امام حسن عسکری (ع) در عرصه های مختلف حیات اقتصادی آن روزگار و اهتمام هم زمان آنها به علوم و معارف اهل بیت (ع) از یک سو، و شغل و پیشه های عادی از سوی دیگر است.

    کلیدواژگان: اصحاب امام حسن عسکری(ع)، تاریخ اجتماعی، مشاغل، اصناف، تاریخ شیعیان
  • سید قاسم رزاقی موسوی، لیلا همایون فر صفحات 83-112

    باورمندان میراث فکری و فرهنگی برجای مانده از دوره ایمه پیشین در عصر امام حسن عسکری (ع)، با اندیشه ها و جریان های فکری متفاوتی، مانند: زیدیه، اسماعیلیه، غلات و غیرشیعیان روبه رو بودند. نوشتار پیش رو، در صدد شناسایی مهم ترین جریان های فکری شیعی در این دوره و چگونگی تعامل امام حسن عسکری (ع) با آنهاست.این پژوهش، با روش وصفی تحلیلی به بررسی شواهد تاریخی مرتبط با این موضوع پرداخته و به این نتیجه رسیده است که با وجود دشواری های ارتباط امام (ع) با شیعیان به دلیل محدودیت آفرینی های حاکمان سیاسی، ایشان با بهره گیری از ابزارهای ارتباطی مختلف، مانند: ارسال نامه و مکتوبات، تقویت سازمان وکالت، تربیت شاگردان و تبیین برخی آموزه های مهم و مبتلابه شیعیان همچون مهدویت و نیز برخورد جدی با منحرفان اعتقادی مانند غلات، به هدایت شیعیان و جامعه اسلامی پرداخته اند.

    کلیدواژگان: امام عسکری(ع)، تاریخ تشیع، امامیه، زیدیه، غلات
  • رسول جعفریان، اسد عباس شاه صفحات 113-144

    پس از استقرار مسلمانان در شبه قاره هند، سیره نگاری به تدریج در این منطقه مورد توجه قرار گرفت و متاثر از تحولات تاریخی، دگرگونی هایی به خود دید. پژوهش پیش رو، با روش وصفی تحلیلی در پی بررسی عوامل دگرگونی های سیره نگاری در قرن های نوزده و بیستم میلادی در شبه قاره هند است. یافته های پژوهش، نشان دهنده آن است که ضمن رشد قابل توجه سیره نگاری در شبه قاره هند در این دوره، عوامل خارجی از جمله مبلغان مسیحی، و عوامل داخلی از جمله فرقه های انحرافی، تاثیرات قابل توجهی بر روش های آن به جا گذاشته است.

    کلیدواژگان: سیره نگاری، تاریخ نگاری اسلامی، شبه قاره هند، مبلغان مسیحی، فرق اسلامی
  • زهراء روح اللهی امیری، ابراهیم صالحی حاجی آبادی صفحات 145-176

    یکی از آفات پژوهش، سوگیری های پیشین مبتنی بر شهرت یک مطلب و یا پذیرش بی چون وچرای باور پیشینیان در باره دیدگاه ‍ های یک مولف است. در این گونه موارد، بازخوانی متون برجای مانده از یک مولف، به عنوان گویاترین سند بازنمایی اعتقادی او، می تواند بسیار راهگشا باشد. پژوهش پیش رو، با بهره گیری از روش متن پژوهی، به بازخوانی گرایش های اعتقادی هشام کلبی پرداخته است. در پرتو این پژوهش و با توجه به آثار به جای مانده از هشام و بررسی آن در سه محور: بررسی تعابیر مربوط به خلفا، گزارش های تاریخی مولف و روابط و شرایط سیاسی او، این نتیجه به دست آمده است که برخلاف دیدگاه رایج در باب غالی بودن هشام کلبی در منابع فریقین، وی نه تنها شیعه غالی نبوده، بلکه حتی تشیع او نیز محل تردید است.

    کلیدواژگان: هشام کلبی، متن پژوهی، تاریخ نگاری، شیعه غالی
  • سید حسن قریشی کرین، ابوذر کرم الهی صفحات 177-206

    آل بویه با استیلا بر بسیاری از مناطق مرکزی و غرب ایران و دست یافتن بر دارالخلافه بغداد، به مهم ترین  عامل اثرگذار بر رویکرد و غالب مناسبات نهاد خلافت تبدیل شد. با این همه، دولت آل بویه خیلی زود انسجام خود را از دست داد و در مسیر سقوط قرار گرفت. این نوشتار، با روش تحلیلی تاریخی، کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که چگونه برخی از مهم ترین دلایل برآمدن بویهیان، در مدتی نسبتا کوتاه به عامل نهایی سقوط این خاندان تبدیل شد؟یافته های مقاله، نشان می دهد که بسیاری از ویژگی های انحصاری آل بویه، از جمله: مرکزیت چندگانه، نگرش تعصب آمیز مذهبی و عدم انسجام و یکپارچگی قومی و مذهبی در میان سپاهیان، پس از استقرار کامل بویهیان و با گذر زمان، نقاط ضعف خود را نشان داد و به معضلی ساختاری برای حاکمان این خاندان تبدیل شد که سرانجام، زوال این حکومت را رقم زد.

    کلیدواژگان: آل بویه، خلافت عباسی، تاریخ تشیع، زوال دولت ها، سپاهیان ترک
  • رشید رکابیان*، مرتضی بابایی صفحات 207-236
    هویت که لازمه بقا و تداوم زندگی اجتماعی است، از عناصری مانند: سرزمین، زبان، دین و مذهب، حکومت و دولت، نژاد و قومیت، سنت ها و آیین ها، میراث فکری، اسطوره ها و قهرمانان تشکیل شده است. این تحقیق، به این پرسش می پردازد که دین چه نقشی در شکل گیری هویت ایرانیان در طول تاریخ داشته و تاثیر هویت دینی ایرانیان بر تحولات سیاسی اجتماعی ایران چگونه بوده است؟ مقاله حاضر، با بهره گیری از روش وصفی تحلیلی و با گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، به این نتیجه رسیده است که بر پایه شواهدی همچون معنویت و خداگرایی، دین، جزء ذاتی هویت ایرانی است و در رویدادهایی مثل: برآمدن دولت های علویان طبرستان، آل بویه، صفویه و انقلاب اسلامی، نقشی غیرقابل انکار داشته است.
    کلیدواژگان: هویت، دین، هویت دینی، تاریخ اسلام، تاریخ ایران، عوامل پیدایش حکومت ها
  • علی کرم طاهریان قلندر، سید ابوالفضل رضوی، هوشنگ خسرو بیگی صفحات 237-266

    همگرایی جامعه و حکومت و رونق اقتصادی کرمان در عهد قراختاییان (619703ق)، زمینه رونق فرهنگی و توجه حکومت به ادیب مورخانی چون ناصرالدین منشی (د.730ق) و نیز مولف تاریخ شاهی (د. حدود 698ق) را فراهم آورد. مورخان مذکور با اعتنای بیشتر به فرهنگ سیاسی ایرانی و بازتولید مولفه های سیاسی حکومت داری ایرانی، روند تاریخ نگاری محلی را در این خطه تکمیل کردند. نوشتار پیش رو، با پرسش درباره مولفه های بازتاب دهنده فرهنگ سیاسی ایرانشهر در آثار مورخان محلی عهد قراختایی، به واکاوی نگرش فرهنگی دو مورخ منتخب در بستر مناسبات جامعه و حکومت پرداخته و به این نتیجه رسیده است که بخشی از مولفه های قابل شناسایی در آثار این دو مورخ، از جمله هویت ایرانی، نظم سیاسی اجتماعی، ضرورت وجود حکمران و حکمروایی مطلوب، در حقیقت، بازنمایی مولفه های فرهنگی برگرفته از فرهنگ سیاسی ایرانی و بازتولید مفاهیم آنها بوده است.

    کلیدواژگان: کرمان، تاریخ محلی، ناصرالدین منشی، تاریخ شاهی قراختاییان، فرهنگ سیاسی ایرانی
  • نعمت الله زکی پور، جعفر نوری، مجید شموسی مطلق صفحات 267-294

    عباسیان، در طول دوران خلافت خود، به پیشبرد و توسعه کشتیرانی رودخانه ای در عراق، توجه ویژه ای داشتند و از دو رودخانه دجله و فرات، استفاده های نظامی، تجاری و گردشگری فراوانی نمودند. با وجود این، پاره ای موانع، اثر منفی بر فعالیت های کشتیرانی در این دو رودخانه گذاشت. پرسش اصلی که این پژوهش در پاسخ به آن شکل گرفته، این است که چه عواملی سبب کاهش فعالیت های کشتیرانی در رودخانه های دجله و فرات در دوره خلافت عباسی در بازه زمانی 132 تا 334ق بوده است؟ یافته های پژوهش، نشان می دهد عوامل انسانی همچون: شورش های داخلی، سرقت های داخلی و خارجی، افزایش عوارض گمرکی و عوامل طبیعی مانند: بادها، سیلاب ها و گل ولای رودخانه ها، در کاهش کارایی اقتصادی فعالیت های کشتیرانی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: تاریخ اقتصادی، خلافت عباسی، کشتیرانی، رود دجله، رود فرات
|
  • Nafiseh Faghihi Moghaddas, Akbar Rustaee Pages 7-38

    The history of early Islam includes various approaches of Islamic community towards Imam Ali (PBUH). The believers of appointed Imamate and the ones believed in the elected caliphate are two groups unanimous in regard with the superior position of Imam Ali (PBUH). The third group are those against that holiness. This research aimed to clarify the ways of opposition with Imam Ali (PBUH) and investigated the data present in the Sunnite sources regarding the events occurred during 36 to 132 (A.H) through the historical approach. According to the findings, the enmity with that holiness has been represented by attributing blasphemy, cursing, accusing, leaving the Prophetic tradition, denying the virtues, removing the name of that holiness and oppressing his followers.

    Keywords: Amir al- Momenin (PBUH), succession of prophet, history of early Islam, Prophet’s followers, Sunnites
  • Marzieh Barzan *, Azghar Quedan, Maryam Gholami, Saeed Hallaji Mofrad Pages 39-60

    Precautionary concealment, being interpreted as avoiding from falling into the trap of hazard and disaster, has been considered as one of the most important elements of safeguarding the Shiite school throughout the history. After the tragic incident of Karbala and the martyrdom of Imam Hossein (PBUH), Imam Sajad (95-61 A.H) took the strategy of Precautionary concealment as the best policy. Moreover, the next Shiite Imams also relied on this method to safeguard Imamate and the identity of Shi’ism. The events and seditions occurred during this period being considered as the most complicated and tragic crises, and each of which was in need of an intelligent stances, so that any faults could face the continuity of Imamate and the reconstruction of the Shiite community, that Imam Sajad (PBUH) was looking for, with great dangers. This research seeks to answer the question on how Imam Sajad took this strategy to protect himself and the Shiite community in these critical situations. The findings of research indicate that Imam Sajad (PBUH) disregarded the cruelties of Umayyads and stopped the domination of another enemy, such as Al e-Zobair on Shiites and Prophet’s Family.

    Keywords: Imam Sajad (PBUH), Precautionary concealment, event of Harrah, history of Shiism, Umayyads
  • Hamidreza Motahhari, Zahra Zare’Ee Pages 61-82

    The Shiites like the others were active in many occupations to meet their needs and society’s. The recommendation of prophet’s Family on having an occupation has been effective in this regard. Considering the specific status of Shiites in time of Occultation, the present research is to investigate all kinds of professions done by the companions of Imam Hassan Askari (PBUH). Due to the lack of sources, it was difficult to achieve the data on the issue. However, 26 out of 110 companions’ occupations could be specified based on the present historical data. The diversity of those professions such as calligraphy, selling flour, producing oil, carpentry, and coppersmith shows the presence of Imam in different domains of economic life in that era as well as the companions’ simultaneous effort related to learning the sciences of Prophet’s Family on one hand and doing ordinary jobs on the other hand.

    Keywords: companions of Imam Hassan Askari (PBUH), social history, Occupation, professions, history of Shiites
  • Seyyed Ghasem Razzaghi Mousavi, Leila Homayoonfar Pages 83-112

    The believers of intellectual and cultural inheritance from the time of previous Imams encountered various intellectual currents such as Zeidiyeh, Ismai’lism, extremists, and non-Shiites in time of Imam Hassan Askari (PBUH). The present research is to identify the most important Shiite and intellectual currents in this era and the way Imam dealt with them. The research done through the descriptive-analytical method investigates the historical evidences related to this issue and it concludes that Imam Hassan Askari (PBUH) guided the Shiite and the Islamic community taking the advantage of communicative facilities such as sending letters, strengthening advocacy organization, training scholars, clarifying important instructions such as Mahdaviat and seriously dealing with the deviated beliefs such as extremists

    Keywords: Imam Hassan Askari (PBUH), history of Shiism, Imamiyeh, Zeidieh, extremists
  • Rasool Jafarian, ASAD ABBAS SHAH Pages 113-144

    After the settlement of Muslims in India and under the influence of some historical alternations, biography was gradually considered in this region. The present research done through the analytical and descriptive method, is to investigate the elements effective on alterations in regard with biography during the 19th and 20th centuries in India. The findings of research clarify that the external elements such as the Christian propagators and the internal elements such as the deviated sects considerably affected the methods in contrast to the great development of biography in India in this period

    Keywords: biography, Islamic historiography, Christian missionarles, India Islamic sects
  • Zahra Ruhollahi Amiri, Ebrahim Salehi Najaf Abadi Pages 145-176

    One of the disadvantages of research is the previous biases on the basis of the reputation of one issue and the unthoughtful acceptance of ancestors’ beliefs regarding the different viewpoints of compiler. In these cases, reviewing the remained texts of a compiler as the most evident documents to represent his belief could be highly facilitative. The present research, taking advantage of text analysis, has investigated Hashem Kalbi’s ideological tendencies. According to this research and considering the remained works of Hashem and their studying in three aspects such as the study of interpretations related to caliphs, the historical accounts of compiler and his political relations and conditions, it is concluded that he is not an extremist Shi’a and there is also doubt in his being Shiite, and this is in contrast with the prevalent views related to his extremist beliefs.

    Keywords: Hesham Kalbi, text analysis, Historiography, extremist Shi’a
  • Seyed Hassan Quraishi, Abozar Karamollahi Pages 177-206

    Buyids changed into the most important element effective on the framework of caliphate relations through dominating on the most central and western areas of Iran and achieving Baghdad, the Caliph’s palace. However, Buyids lost their authority and failed. This writing seeks to answer the question regarding why some of the most important elements of rising Buyids shortly changed into the failure of this dynasty. The findings of article illustrate that many unique characteristics of Buyids including multidimensional centrality, prejudiced religious attitude, lack of ethnic and religious unity among the armies led to their weakness after their complete settlement and gradually they changed into a structural predicament against the governors of this dynasty and finally their failure came about.

    Keywords: Buyids, Abbasid caliphate, history of Shi’ism, collapse of government, Turkish armies
  • Rashid Rekabian *, Morteza Babaee Pages 207-236
    The identity considered as the necessity of survival and endurance of social life includes the elements such as the land, language, religion, government, ethnicity, traditions, intellectual inheritance, myths, and heroes. This research investigates the role of religion related to the development of Iranians’ identity throughout the history as well as the effect of religious identity of Iranians on the political and social alterations. Taking advantage of the descriptive and analytical method and library data, it is concluded that on the basis of evidences such as spirituality and theism, religion is considered as the inherent part of Iranian identity and it has an undeniable role in the events such as the advent of Tabaristan Alavis, Buyids, Safavid and the Islamic Revolution.
    Keywords: Indentity, Iranian, history of Iran, shi`ite Goverments
  • Ali Karam Taherian Qalandar, Seyed Abolfazl Razavi, Hooshang Khosrobeigi Pages 237-266

    The convergence of community and government along with the economic prosperity of Kerman in Qarakhitai era (619-703) provided the ground for the cultural development along with the attention of government towards the literate historians such as Nasser al- Din Monshi (730 A.H) and Tarikhshahi (698 A.H). The aforementioned historians completed the trend of local historiography in this region through the further consideration of Iranian political culture as well as the replication of political elements on Iranian governing. The present writing investigates the cultural viewpoints of two nominated historians concerning the society and government relations to answer the question on the elements reflecting the political culture of Iranshahr in the works of local historians in Qarakhitai era. Accordingly, it is concluded that part of identifiable elements in the works of these two historians including the Iranian identity, the social and political order, the necessity of the presence of governor and a favorable governing have been actually the representation of cultural elements derived from the Iranian Political Culture and the replication of their concepts.

    Keywords: Kerman, local history, Nsasser al- Din Monshi, Tarikhshahi Qarakhitai, Iranian political culture
  • Nematala Zakipour, Jafar Nouri, Majid Shamousi Mutlaq Pages 267-294

    Abbasids paid attention to the development of river shipping during their Caliphate. They made lots of military, commercial uses from both Tigris, Euphrates rivers. The existence of internal barriers negatively affected the shipping activities in these two rivers, which is the main question that this research is based on. The research is to find the answer to question on what factors caused the reduction of shipping activities in Tigris and Euphrates rivers in Abbasid era (132 - 334 A.H). The research findings indicate that the human factors such as the internal riots as well as the internal and external thefts, the increase of customs duties and the natural factors such as the winds, floods, muds of rivers are considered the elements effective on lessening the economic efficiency of shipping activities.

    Keywords: economic history, Abbasid caliphate, shipping, Tigris River, Euphrates River