فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany - Volume:28 Issue: 2, Autumn and Winter 2022

The Iranian Journal of Botany
Volume:28 Issue: 2, Autumn and Winter 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/10/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مرضیه بیگم فقیر*، شیما پورابراهیم، ربابه شاهی شاوون صفحات 77-95

    در مطالعه حاضر، فیلوژنی مولکولی و صفات ریزریخت شناسی Potentilla indica (Andrews) Th. Wolf (=Duchesnea indica (Andrews) (Focke  و P. reptans L. مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل های فیلوژنتیکی، اطلاعات حاصل از توالی های nrDNA ITS، trnH-psbA به طور مجزا و ترکیبی با استفاده از روش بیشینه ی پارسیمونی، تحلیل بایزین و روش بیشینه ی درست نمایی انجام شد. ریزریخت شناسی، صفات کاسبرگ فرعی، کاسبرگ اصلی و دمگل مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده های ITS، trnH-psbA و ترکیبی، جدایی فیلوژنتیکی در کلاد Reptans، شاملP. reptans و P. indica (گروه های L و M) روی درخت ITS، P. reptans L.، P. hebiichigo Yonek. & H.Ohashi (گروه O) وP. indica  (گروه N) روی درختان پلاستیدی و ترکیبی را نشان داد. روی همه درخت ها،P. indica  به عنوان گروه خواهری P. reptans قرار گرفت. مشخص شد صفات ریزریخت شناسی کاسبرگ فرعی، کاسبرگ اصلی و دمگل دارای ارزش تاکسونومیکی و برای جداسازی گونه ها موثر می باشند. همچنین نتایج حاصل، روابط فیلوژنتیک بین گونه ها را مورد حمایت قرار داد.

  • میثم حبیبی، فریده عطار*، محسن فلاحتی عنبران صفحات 96-112

    زیرسرده ی Cerasus متعلق به سرده ی Prunus و تیره گل سرخیان (Rosaceae) است و شامل 100 آرایه در جهان می باشد که از این میان 19 آرایه آن در ایران پراکنش دارد. صفات ریز ریخت شناسی دانه گرده آرایه های ایرانی زیرسرده Cerasus متعلق به سه بخش Microcerasus، Cerasus و Mahaleb با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره برای اولین بار مطالعه شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار InfoStat انجام شد. نتایج نشان دادند که دانه های گرده Cerasus، موناد، متقارن شعاعی، جورقطب، سه شیاری یا سه شیار منفذی و دارای اندازه متوسط هستند. شکل دانه گرده در نمای استوایی چهارگوش تا استوانه ای و در نمای قطبی سه گوش تا مدور است. تزیینات اگزین مخطط، دارای منفذ یا بدون منفذ بودند که از این جهت می توان آنها را به دو گروه اصلی و شش زیرگروه تقسیم کرد. تزیینات rugulate  فقط در گونه P. pseudoprostrata مشاهده شد. روش خوشه بندی سلسله مراتبی Ward و تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) در اغلب صفات از تعیین حدود بخش ها حمایت نکرد. با این حال، تنوع زیادی در صفات دانه گرده درون زیرسرده آلبالو، به ویژه در آلبالوهای کوتاه قد (بخش Microcerasus) مشاهده شد. این تفاوت ها به ویژه در برخی آرایه ها با روابط خیلی نزدیک همچون P. microcarpa و خویشاوندانش قابل توجه بود. در نهایت، یک کلید تشخیصی برای گونه ها تهیه شد.

  • ربیعه اخلاق*، روحی عابد، انجم پروین، شوکت علی خان صفحات 113-127

    مطالعات حاضر صفات ریختی فندقه در 11 گونه از چهار جنس از قبیله Coreopsideae از خانواده Asteraceae را در پاکستان و کشمیر مورد بررسی قرار می دهد. صفات ریختی مختلف از جمله رنگ، شکل، سطح، درجه بلوغ، قاعده، وجود یا عدم وجود منقار، ریشک ها، بال ها و کارپوپودیوم توسط استریومیکروسکوپ و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفته اند. شرح دقیق مورفولوژیکی cypselas از همه گونه های مورد مطالعه همراه با کلیدهای شناسایی جنس ها و گونه ها ارایه شده است. عکس های SEM برای نشان دادن واضح صفات تشخیصی ارایه شده است. نتایج حاصل از صفات مورفولوژیکی cypselas با استفاده از SPSS 21 برای جستجوی همبستگی بین خصوصیات فندقه ها و خصوصیات ریخت شناسی ناخالص و همچنین برای یافتن قرابت های نزدیک در میان گونه های مورد مطالعه قبیله Coreopsideae از منطقه مورد مطالعه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که صفات فندقه را می توان به عنوان صفات تشخیصی در طبقه بندی و برای تعیین حدود گونه ها استفاده کرد.

  • الهام حاتمی*، فرزانه خواجوئی نسب، سید رضا صفوی صفحات 128-138

    مطالعه حاضر به بررسی الگوهای پراکنش جغرافیایی و ارزیابی اولویت های حفاظتی جنس Pseudopodospermum در ایران با استفاده از سامانه GIS می پردازد. مجموعه داده های جغرافیایی از طریق مطالعات میدانی، جمع آوری داده های موجود در فلور ایرانیکا، فلور ایران و همچنین بررسی نمونه های هرباریومی متعدد گردآوری شد. پراکنش جغرافیایی این جنس با استفاده از نرم افزارهای ArcView و DIVA-GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. غنای گونه ای بالایی در پروانس های کرد-زاگرسی و پس از آن در فارس-کرمان، آتروپاتن و خراسان شمالی از ناحیه ایران-تورانی مشاهده شد. مقایسه نتایج حاصل از آنالیز تکمیلی نشان داد که مدیریت حفاظتی صحیح در پروانس کرد-زاگرسی منجر به حفاظت درصد بالایی از گونه های جنس Pseudopodospermum در برابر خطر انقراض می شود.

  • محمد امینی راد صفحات 139-145

    گیاهان جنس Allium از تیره Amaryllidaceae، گیاهانی پیازدار و یکی از بزرگترین جنس های تک لپه ای در دنیا هستند. در این مقاله، اعضای بخش Longivaginata از زیرجنس Allium در ایران مطالعه شدند. تا کنون، پنج گونه از این بخش از ایران گزارش شده است. بعد از بازبینی نمونه های هرباریومی، یک نمونه جالب از این بخش از استان آذربایجان غربی (منطقه مرزی بین ایران، ترکیه و عراق) مشاهده و به نام Allium arlgirdense Blakelock نامگذاری شد که به عنوان یک گونه جدید برای فلور ایران گزارش می گردد. همچنین، گونه های A. petri و A. jaegeri به عنوان مترادف با گونه A. longivaginatum و گونه A. dolichovaginatum به عنوان مترادف با گونه A. autumniflorum شناخته شدند. همچنین شرح گیاه شناسی و نقشه پراکنش گونه ها به همراه کلید شناسایی برای اعضاء این بخش نیز ارایه می گردد.

  • امین زراعتکار صفحات 146-149

    این مطالعه به بحث در مورد اطلاعات جدیدی از آرایه های مترادف با گونه Matthiola spathulata می پردازد. پس از بررسی شرح های اصلی و نمونه های تیپ، روشن شد کهMatthiola boissieri  و M. odoratissima subsp. boissieri مترادف های جدیدی از گونه M. spathulata هستند.

  • سید رضا صفوی، اسمعیل جارچی، محمد محمودی* صفحات 150-155

    نمونه تیپ Scorzonera helodes Rech.f. در سال 1353 ه. ش. توسط رشینگر، گیاه شناس اتریشی از چمنزارهای مرطوب و مرتفع کوهستانی بین داران و بویین در استان اصفهان جمع آوری و نام گذاری شد. همزمان و در همان سفر نمونه دیگری نیز توسط گیاه شناس فنلاندی، آلاوا از همان محل جمع آوری گردید. 38 سال بعد در سال 1391 ه. ش. نمونه دیگری از این گونه توسط معروفی، گیاه شناس ایرانی از ایستگاه خرکه واقع در جاده سنندج به دیواندره در استان کردستان جمع آوری شد. همه این نمونه ها ناقص بوده و فاقد فندقه رسیده (که برای شناسایی دقیق و تعیین بخش در این جنس ضروریست) هستند و به همین دلیل هنگامی که این گونه توسط رشینگر معرفی شد، بخش آن مشخص نشد (1356). سرانجام جارچی در سال 1394 ه. ش. چندین نمونه استاندارد (به همراه فندقه رسیده) از این گونه را از منطقه ای در اطراف روستای تازه کند فخری لو در استان زنجان در شمال غرب ایران جمع آوری کرد. پس از بررسی دقیق نمونه های اخیر، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که آنها متعلق به گونه Scorzonera helodes Rech.f. و زیرجنس Scorzonera، از بخش Dimorphopapposa Lipsch. می باشند. در این مقاله شرح گونه S. helodes تکمیل شده است تا در برگیرنده همه صفات مورفولوژیک آن باشد.

  • محفوظ ادوای*، فریده عطار، سامان عبدالرحمان احمد صفحات 156-160

    به عنوان گونه ای نو برای فلور ایران از کوه های هورامان-کوهسالان گزارش می شود. پراکنش جغرافیایی و صفات مورفولوژیکی این گونه و همچنین تصاویر مربوط به آن ارایه می گردد.

  • مهری دیناروند*، ولی الله مظفریان صفحات 161-164

    طی مطالعه پوشش گیاهی استان خوزستان و تکمیل جمع آوری گونه های گیاهی از مناطق کوهستانی مرتفع، جمعیت کوچکی از Myopordon aucheri Boiss. در تابستان 1401 در خط الراس کوه کینو واقع در جنوب غرب ایران و دور از محل تیپ آن جمع آوری گردید. این گونه بعد از گذشت تقریبا 176 سال از اولین مشاهده و جمع آوری آن در زردکوه بختیاری ایران، به عنوان محل تیپ گزارش می شود.

  • سارا صادقیان*، احمد حاتمی صفحات 165-169

    عدد کروموزومی هفت گونه متعلق به پنج خانواده Apiaceae ،  Convolvulaceae،  Fabaceae، Lamiaceae و Solanaceae بررسی گردید. شمارش کروموزومی برای 4 گونه ،Pimpinella aurea (2n=20)، Convolvulus leiocalycinus (2n=24)، Astragalus jesdianus (2n=16)  و Salvia mirzayanii (2n=20) برای اولین بار گزارش می گردد. عدد کروموزومی گونه های Conium maculatum (2n=22)، Ziziphora tenuior (2n=18) و (2n=24) Datura innoxia نیز برای اولین بار برای فلور ایران گزارش می شود. تحلیل کاریوتایپی تمام گونه ها بررسی و ایدیوگرام آنها رسم گردید.

  • منصوره صداقتی*، فرشته اسدی کرم، سید محمود غفاری، عادل جلیلی، محمد امینی راد صفحات 170-175

    شمارش اولیه کروموزوم میوزی برای 12 گونه در هفت خانواده از نهاندانگان از ایران ارایه شده است که عبارتند از: Allium longisepalum (8n=)، Allium cristophii (8n=)، Allium scabriscapum (8n=), Centaurea gaubae  (14n=)، Leucanthemum vulgare (18n=)، Tragopogon vaginatum (6n=)، Ferula persica (11n=)،   Zosima absinthifolia (5n=)، Lathyrus rotundifolius (7n=)، Erodium oxyrrhychum Subsp. Oxyrrhychum (20n=)، Agrimonia procera (28n=) و Dendrostellera lessertii   (9n=). سه شمارش برای اولین بار گزارش می شود و هشت مطالعه میوز نیز برای اولین بار ارایه می گردد.

  • فاطمه سرگزی*، شهلا هاشمی شهرکی صفحات 176-181

    سارگاسوم به طور گسترده ای در سراسر مناطق صخره ای ساحلی در آب های گرم خلیج عمان و خلیج فارس در جنوب ایران حضور دارد. این جلبک از اهمیت زیست محیطی و صنعتی زیادی برخوردار است. با این حال اطلاعات کمی از تنوع ژنتیکی گونه ها در دسترس است. در این مطالعه، پانزده جمعیت از شش گونه سارگاسوم با باندهای ISSR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این جمعیت ها از چهار منطقه از سواحل دریای عمان در دوفصل پاییز و زمستان سال 1397 تا 1400 نمونه برداری شد. باندهای به دست آمده به عنوان صفات دوحالته در نظر گرفته و کد گذاری شد. پارامترهای تنوع ژنتیکی در هر جمعیت تعیین شد. گروه بندی جمعیت ها با تجزیه و تحلیل UPGMA و PCOA، گونه های مورد مطالعه را به خوشه های متمایز جدا کرد اما تعداد کمی از افراد بخش زیگوکارپیا (Zygocarpiae) در خوشه ها پخش شدند. تجزیه و تحلیل داده ها تفاوت ژنتیکی معنی دار در میان جمعیت ها و درجه ای از اختلاط ژنتیکی و تبادل ژن در میان جمعیت های مورد مطالعه را نشان داد.

  • سید رضا مهرجویان، احسان عطازاده* صفحات 182-199

    این مطالعه اولین گزارش برای بررسی برخی از گونه های دیاتومه در رودخانه های غربی دریاچه ارومیه است. این مطالعه جزییات جنس های Encyaonema، Craticula و Cymatopleura را در پایین ترین سطح طبقه بندی ارایه می کند تا اطلاعاتی از نظر تاکسونومی، مورفولوژی و اکولوژی گونه ها بدست آید. به منظور تعیین شباهت های مورفولوژیکی در سطح گونه های جنس های فوق الذکر، از 14 ایستگاه در طول رودخانه ها به طور مکرر از سپتامبر 2021 تا آگوست 2022 نمونه برداری شد. نتایج نشان دهنده تنوع بالای دیاتومه ها از جمله Encyonema caespitosum, Encyonema silesiacum، Encyonema prostratum، Craticula cuspidata، Craticula ambigua،Cymatopleura solea، Cymatopleura apiculata، Cymatopleura hibernica وCymatopleura elliptica  بود. بررسی تاکسونومیکی و اکولوژیکی گونه های مشاهده شده از تمامی رودخانه های غربی دریاچه ارومیه نشان می دهد که تجمع دیاتومه ها کاملا مرتبط با لیمنولوژی و وضعیت اکولوژیکی این رودخانه ها است. در واقع، نتایج چنین بیان می کنند که رودخانه ها به ویژه در حوالی مناطقی که به دریاچه ارومیه منتهی می شوند، از آب شیرین به لب شور تبدیل می شوند.

  • کیران دانگار، سوهاس ویاس*، ریدهادی کارانگیا، کاملش گادهوی صفحات 200-208

    سواحل غربی گجرات، هند، به ویژه منطقه ساحلی Veraval، محل مطالعه حاضر بود که در عرض جغرافیایی 20 درجه شمالی و طول جغرافیایی 70 درجه شمالی واقع شده است. این منطقه دارای یک کمربند بین جزر و مدی صاف و صخره ای با حوضچه های جزر و مدی و شکاف های متعدد است. جلبک ها در دوره های نامنظم ظاهر می شدند. برخی از گونه ها فقط برای دوره های کوتاهی دیده شدند، در حالی که برخی دیگر برای دو تا سه ماه قابل دستیابی بودند. از اکتبر 2020 تا فوریه 2022، جلبک ها در طول دوره آزمایش ها از مناطق بین جزر و مدی برداشت شد. در طول دوره مطالعه برخی از گونه ها فقط برای مدت کوتاهی مشاهده شدند و گونه های دیگر فقط در طول یک فصل خاص ظاهر شدند. گونه های جمع آوری شده شناسایی و دسته بندی شدند و چک لیستی از گونه ها به همراه استفاده بالقوه آنها تهیه شد. در مجموع 83 گونه در طی بررسی شناسایی شدند و در مجموع جلبک های قرمز (Rhodophyta) گونه های بیشتری از جلبک های سبز (Chlorophyta) و قهوه ای (Phaeophyta) داشتند. در طی بررسی، گونه های مهم اقتصادی مانند Ulva lactuca، Ulva fasciata، Sargassum spp. و Caulerpa spp. گزارش گردیدند که در میان آنها، Ulva lactuca، Sargassum spp. و بعد از آن ها Gracilaria بسیار فراوان تر بودند.

|
  • Marzieh Beygom Faghir *, Shima Pourebrahim, Robabeh Shahi Shavvon Pages 77-95

    The present study investigates the molecular phylogeny and micromorphological characteristics of Potentilla indica (Andrews) Th. Wolf (=Duchesnea indica (Andrews) Focke), and P. reptans L.. For the phylogenetic study, the nrDNA ITS, trnH-psbA, and combined sequence datasets were analyzed using maximum Parsimony (MP), Bayesian inference (BI), and maximum likelihood (ML) methods. For the micromorphological study, epicalyx, calyx, and pedicle characters were examined. Individual and combined analyses of ITS and trnH-psbA data revealed a phylogenetic divergence in the Reptans clade, corresponding to P. reptans and P. indica (groups L and M) in ITS trees, P. reptans, P. hebiichigo Yonek. & H.Ohashi (group O) and P. indica (group N) in plastid and combined trees. In all obtained trees, P. indica showed a sister group relationship with P. reptans. The micromorphological characters of the epicalyx, calyx, and pedicel were found to be taxonomically effective for species separation. Furthermore, the results supported the phylogenetic relationships among the species.

    Keywords: Epicalyx, calyx, pedicle, trnH-psbA, ITS, phylogeny
  • Meysam Habibi, Farideh Attar *, Mohsen Falahati Anbaran Pages 96-112

    Prunus subgenus Cerasus belongs to the Rosaceae family with about 100 species in the world, of which 19 taxa are distributed in Iran. Pollen micromorphological traits of the Iranian taxa belonging to three sections, (Microcerasus, Cerasus, and Mahaleb) were examined using light and scanning electron microscopes. The hierarchical clustering method and principal component analysis of the pollen traits were performed using InfoStat. The results showed that in the subgenus Cerasus pollen grains are monad, radially symmetrical, isopolar, tricolpate to tricolporate, and medium-sized. Pollen shape is rectangular to cylindrical in the equatorial view and triangular to circular in the polar view. The exine ornamentation is striate with or without perforations. The studied pollen can be divided into two types and six subtypes. The rugulate exine ornamentation was only found in P. pseudoprostrata. Ward’s hierarchical clustering method and principal component analysis results did not support the existing sectional delimitation of taxa. However, a high variation in pollen grain characteristics could be observed in taxa within the subgenus Cerasus, especially in dwarf cherries (sect. Microcerasus). These differences are remarkable among closely related species, such as P. microcarpa and its allies. Finally, an identification key to the species is provided.

    Keywords: Rosaceae, Cerasus, pollen, statistical analyses, exine ornamentation, Iran
  • Rabia Akhlaq *, Roohi Abid, Anjum Perveen, Shaukat Ali Khan Pages 113-127

    The present studies dealt with the cypselas morphology of 11 species representing 4 genera of the tribe Coreopsideae (Asteraceae) from Pakistan and Kashmir. The following parameters of the cypselas viz., color, shape, surface, degree of pubescence, base, presence or absence of beak, awns, wings, and carpopodium have been examined by stereomicroscope and scanning electron microscope (SEM). The detailed cypselas morphological description of all the studied taxa along artificial keys of genera and species are given. SEM micrographs are provided to clearly show the diagnostic characters. The outcome results of cypselas morphological characters have been analyzed statistically by using SPSS 21, to search out the correlation between cypselas characters and gross morphological characters as well as to find the close affinities among the studied taxa of the tribe Coreopsideae from the study area. The present findings conclude that the cypsela characters can be used as diagnostic taxonomic characters for the delimitation of taxa.

    Keywords: Coreopsideae, Asteraceae, Cypselas morphology, pappus, awns, Pakistan, Kashmir
  • Elham Hatami *, Farzaneh Khajoei Nasab, Seyed Reza Safavi Pages 128-138

    The present study provides an overview of geographic distribution patterns as well as the conservation priorities assessment of the genus Pseudopodospermum in Iran, using a GIS framework. A set of geographic distribution data was compiled through field studies, reviews of Flora Iranica, Flora of Iran, and examination of the herbarium specimens deposited at various herbaria. The geographic distribution mappings of the genus were analyzed using ArcView and DIVA-GIS software. High species richness was observed in Kurdo-Zagrosian Province, followed by Fars-Kerman, Atropatanean, and Northern Khorasan Provinces in Irano-Turanian phytogeographical region. Regarding our results, it could be concluded that effective conservation management in Kurdo-Zagrosian Province would lead to protecting a high percentage of Pseudopodospermum species against the threat of extinction.

    Keywords: GIS framework, Species richness, Kurdo-Zagrosian Province, conservation priorities
  • Mohammad Amini Rad Pages 139-145

    Allium L. (Amaryllidaceae) comprises bulbous plants and is one of the largest monocots genera in the world. Members of the Allium subgen. Allium sect. Longivaginata were studied and updated in Iran. So far, five species from this section have been reported from Iran. During the study, an interesting specimen of this section was identified as Allium arlgirdense Blakelock from west Azerbaijan (at the border of Iran, Turkey, and Iraq). It is reported as a new record for the flora of Iran. Furthermore, Allium petri and A. jaegeri are recognized as synonyms of A. longivaginatum, and A. dolichovaginatum as a synonymy of A. autumniflorum. Description, distribution map of species, and an identification key for the section are presented.

    Keywords: Alpine flora, Allium, section Longivaginata, new record, west Azerbaijan, Iran
  • Amin Zeraatkar Pages 146-149

    The present study deals with new information on the conspecific taxa of Matthiola spathulata.  By examining the type specimens and species descriptions, it was concluded that Matthiola boissieri and its nomenclatural synonym, i. e. M. odoratissima subsp. boissieri are synonyms of M. spathulata.

    Keywords: Matthiola boissieri, Matthiola farinosa, Matthiola odoratissima, new synonymy, Transcaucasia
  • Seyed Reza Safavi, Esmaeil Jarchi, Mohammad Mahmoodi * Pages 150-155

    The type specimen of Scorzonera helodes Rech.f. was collected by Rechinger, the Austrian botanist in 1974 from the high mountain wet meadows between Daran and Buin in Esfahan. At the same time and on the same trip, another specimen was collected by the Finnish botanist, Alava, from the same place. 38 years later in 2012, another specimen of the species was collected by Maroofi, the Iranian botanist, from Kharke on the road from Sanandaj to Divandareh in Kurdistan Province. All of these specimens lack ripened achenes (which is necessary for accurate identification and determination of the sections in the genus). The section of the species was not specified when it was introduced by Rechinger (1977). Finally, in 2015, the second author collected several standard specimens with ripened achenes from an area around Tazeh-kand-e Fakhrilou village in Zanjan Province, NW Iran. By extensive and detailed examination of the specimens, the authors came to the conclusion that these specimens are Scorzonera helodes Rech.f. and belong to Subgen. Scorzonera Sect. Dimorphopapposa Lipsch. In addition, here the description of the species is emended.

    Keywords: Scorzonera, section Dimorphopapposa, Endemic, rare species, Iran
  • Mahfouz Advay *, Farideh Attar, Saman Abdolrahman Ahmad Pages 156-160

    Onosma hawramanensis S. A. Ahmad (Boraginaceae), is reported here as a new record from Kuhsallan Mountain (Hawraman region, Kurdistan province) for the flora of Iran. The geographical distribution of the new record and its diagnostic characters as well as its distribution map and illustrations are presented.

    Keywords: new record, Onosma, Kuhsallan-Hawraman Mountain, Kurdistan, Iran
  • Mehri Dinarvand *, Valiollah Mozaffarian Pages 161-164

    During the study of the vegetation of Khuzestan Province and plant collection from high mountain areas, a small population of Myopordon aucheri Boiss. was observed in the summer of 2022 on the ridge of Mt. Keyno, located in the southwest of Iran. The new collection is far from the original collection in Zardkoh Bakhtiari from about 176 years ago and extends the distribution of species to Khuzestan.

    Keywords: Keyno mountain, Conservation status, Flora, Rediscovery, Khuzestan
  • Sara Sadeghian *, Ahmad Hatami Pages 165-169

    Seven plant species belonging to 5 genera of Apiaceae, Convolvulaceae, Fabaceae, Lamiaceae, and Solanaceae family were studied. The chromosome numbers for four taxa including Pimpinella aurea 2n=20, Convolvulus leiocalycinus 2n=24, Astragalus jesdianus 2n=16, and Salvia mirzayanii 2n=20 are reported for the first time and the chromosome number of Conium maculatum 2n=22, Ziziphora tenuior 2n=18 and Datura innoxia 2n=24 are reported in the flora of Iran for the first time. Karyotypic analyses of all species are presented.

    Keywords: chromosome number, ideogram, Karyotype, Iran
  • Mansoureh Sedaghati *, Fereshteh Asadi-Corom, Seyed Mahmood Ghaffari, Adel Jalili, Mohammad Amini Rad Pages 170-175

    Original meiotic chromosome counts are presented for 12 species in seven families of Angiosperms from Iran, including Allium lngisepalum Bertol. (n=8), Allium cristophii Trautv. (n=8), Allium scabriscapum Boiss. & Kotschy (n=8), Centaurea gaubae (Bornm.) Wagenitz (n=14), Leucanthemum vulgare, (n=18), Tragopogon vaginatum (n=6), Ferula persica Willd. (n=11), Zosima absinthifolia (Vent.) Link. (n=5), Lathyrus rotundifolius Willd. (n=7), Erodium oxyrrhychum M. Bieb. subsp. Oxyrrhychum (n=20), Agrimonia procera (Rosaceae) (n=28), Dendrostellera lessertii Van Tiegh (n=9). Three counts are reported for the first time and eight meiotic studies are presented here for the first time.

    Keywords: Meiotic chromosome count, Angiosperm, flora of Iran
  • Fatemeh Sargazi *, Shahla Hashemi Shahraki Pages 176-181

    Sargassum is widely distributed throughout rocky, coastal upwelling areas in the warm water of the Gulf of Oman and the Persian Gulf in Iran. This alga is of great environmental and industrial importance. However, little information is available that documents the genetic variability of the genus. In this study, fifteen populations of six species of Sargassum were analyzed with ISSR bands. These populations were collected from four localities of Oman sea coasts in 2 seasons (autumn and winter) from 2017 to 2020. The ISSR bands were treated as binary characters and coded accordingly. Genetic diversity parameters were determined in each population. Grouping of the populations with UPGMA and PCOA analysis separated the studied species into distinct clusters but few individuals of the Zygocarpiae section were spread in clusters. Analysis revealed significant genetic differences among populations and some degree of genetic admixture and gene exchange among the studied populations.

    Keywords: Sargassum, Gulf of Oman, Genetic variability, ISSR bands, UPGMA, PCoA
  • Seyed Reza Mehrjuyan, Ehsan Atazadeh * Pages 182-199

    This study is the first attempt to investigate some diatom species in the western rivers of Lake Urmia. The study presents the details of Encyaonema, Craticula, and Cymatopleura at the lowest taxonomic level to provide information in terms of species taxonomy, morphology and ecology. In order to determine the morphological similarities in species level of the aforementioned genera, 14 sites were repeatedly sampled along the rivers from September 2021 to August 2022. The results showed a high diversity of diatoms including Encyonema caespitosum. Encyonema silesiacum, Encyonema prostratum, Craticula cuspidata, Craticula ambigua, Cymatopleura solea, Cymatopleura apiculata, Cymatopleura hibernica and Cymatopleura elliptica. The taxonomic and ecological study of the observed species from the western rivers of Lake Urmia indicates diatom assemblage closely integrated with the limnology and ecological status of the rivers. Indeed, the results infer that the rivers undergo a transition from freshwater to brackish, particularly where the rivers terminate at Lake Urmia.

    Keywords: Lake Urmia, rivers, diatom taxonomy, Encyonema, Craticula, Cymatopleura
  • Kiran Dangar, SUHAS VYAS *, Ridhdhi Karangiya, Kamlesh Gadhvi Pages 200-208

    The western coast of Gujarat, India, specifically the Veraval coastal area, was the site of the present study, which is situated at 20˚54 N latitude and 70˚21 E longitude. It has a flat, rocky inter-tidal belt with numerous tidal pools and crevasses. Seaweeds were noticed intermittently; some species were only seen for brief periods, whereas others were obtainable for two to three months. From October 2020 to February 2022, seaweed was harvested from the inter-tidal zones during the experiments. Seaweeds were found during the study period, but they weren't always there. Some species were only observed for a brief time, and other species only appeared during a particular season. The species that were collected were taxonomically identified and categorized. A checklist of the species available was prepared along with their potential utilization. A total of 83 species were identified throughout the investigation, with Rhodophyta having more species than Chlorophyta and Phaeophyta collectively. During the diversity survey, economically important species like Ulva lactuca, Ulva fasciata, Sargassum sp., and Caulerpa sp., were reported. Among them, Ulva lactuca, Sargassum sp. was highly dominated followed by Gracilaria spp.

    Keywords: species diversity, potential utilization, SEAWEEDS, checklist, Veraval