فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر مهدی کتانی، میترا علی نیا، فاطمه رجبی، سجاد معتمد منفرد، لیلا آقاخانی، عباس مسجدی آرانی* صفحات 9-16
    مقدمه

    نتایج مطالعات نشان داده که دلبستگی نا ایمن با رفتارهای پر خطر ارتباط دارد. اما مکانیزم زیربنایی این رابطه بررسی نشده است. از این رو، مطالعه ی حاضر به منظور بررسی نقش میانجی ظرفیت تاملی در ارتباط بین سبک های دلبستگی ناایمن و رفتارهای پر خطر انجام گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه شامل دانشجویان شهر تهران بودند که از بین آن ها 329 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های ظرفیت تاملی، سبک های دلبستگی ناایمن و پرسشنامه رفتارهای پر خطر را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده ی اثر مستقیم ظرفیت تاملی بر رفتارهای پرخطر بود. همچنین نقش میانجی ظرفیت تاملی بین سبک های دلبستگی و رفتارهای پرخطر معنادار بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که دلبستگی ناایمن به همراه ظرفیت تاملی نقش مهمی در شکل گیری رفتارهای پرخطر دانشجویان دارند. به همین دلیل مداخلات روان درمانی برای پیشگیری از شکل گیری این رفتارهای پرخطر از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، ظرفیت تاملی، سبک های دلبستگی
  • سمیرا حسن زاده پشنگ*، حسین زارع صفحات 17-33
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر بهبود کنترل پاسخ دیداری و حافظه روزمره بیماران دچار سکته مغزی نوع ایسکمیک بود.

    روش

     بدین منظور 20 بیمار مبتلا به سکته مغزی از نوع ایسکمیک (با میانگین سنی 38 تا 73 سال) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل اختصاص داده شدند. ارزیابی شناختی از بیماران شامل ارزیابی قبل از مداخله، بلافاصله پس از مداخله و سه ماه پس از مداخله با استفاده از آزمون های حافظه روزمره (1983) و IVA+plus (بررسی عملکرد پیوسته شنیداری و دیداری,، 2015) صورت گرفت. گروه آزمایش 15 جلسه به مدت 20 دقیقه با جریان 2 میلی آمپر، درمان تحریک فرا جمجمه ای با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی را به مدت چهار هفته دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق یافته ها، درمان تحریک فرا جمجمه ای با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر بهبود عملکرد  شناختی نظیر حافظه و کنترل پاسخ دیداری  بیماران مبتلا به سکته مغزی درگروه آزمایش تاثیر مثبت داشته است و این نتایج در مرحله پیگیری که 3 ماه پس از مداخله بود نیز بدست آمد (05/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    بنابراین این مطالعه شواهدی برای اثربخشی تحریک فرا جمجمه ای با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی  (TDCS) برعملکرد حافظه و کنترل پاسخ دیداری بیماران مبتلا به سکته مغزی نوع ایسکمیک فراهم کرده است که میتواند اختلالات حافظه و کنترل پاسخ دیداری را در این دسته از بیماران بهبود بخشد و اثر مثبت بر عملکرد شناختی بیماران بگذارد.

    کلیدواژگان: بیماران دچار سکته مغزی نوع ایسکمیک، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، بهبود کنترل پاسخ دیداری، حافظه
  • محمد حسینعلی زاده، سالار فرامرزی*، احمد عابدی صفحات 35-44
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه یادگیری عملکردی بر عملکرد شناختی کودکان تاخیر رشدی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی است و از طرح پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. جمعیت مورد مطالعه پژوهش را کلیه کودکان 4 تا 6 ساله تشکیل داده اند که در مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی شهر تبریز حضور داشتند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و دردسترس بود و سه منطقه انتخاب و از هر کدام از آنها نیز سه مرکز مهدکودک و پیش دبستانی انتخاب شدند. به منظور غربالگری، مقیاس هوشی وکسلر پیش از دبستان ویرایش سوم، از کودکان به عمل آمد و تعداد 30 نفر از افرادی که دارای تاخیر در رشد شناختی بودند و ملاک های ورود به پژوهش را داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. سپس اجرای برنامه یادگیری عملکردی به مدت 16 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام گرفت و گروه کنترل نیز هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند، داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-22 تحلیل شدند. نتایج به دست آمده در متغیر عملکرد شناختی نشان داد که بین آزمودنی-های گروه آزمایش و کنترل از نظر عملکرد شناختی در مرحله پس-آزمون و پیگیری با پیش آزمون، تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 > P). بنابراین می توان نتیجه گرفت که برنامه یادگیری عملکردی منجر به افزایش عمکرد شناختی در کودکان تاخیر رشدی شده است.
    کلیدواژگان: برنامه یادگیری عملکردی، کودکان تاخیر رشدی، عملکرد شناختی
  • فاطمه بیان فر*، نهضت راحلی مقدم صفحات 55-71
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی ساختاری سازگاری تحصیلی بر اساس بار شناختی، انعطاف پذیری شناختی و آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه، با میانجی گری شایستگی هیجانی- اجتماعی و چشم انداز زمان بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی -همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود.جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان تالش در سال تحصیلی 1400-1401 بودند که از بین آن ها 384 نفر به صورت دسترس انتخاب شده و پرسشنامه ها را به صورت اینترنتی تکمیل کردند.ابزار پژوهش شامل مقیاس سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984)، پرسشنامه بار شناختی پاس،ون مرینبویر و آدم (1994)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، پرسشنامه آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه مختاری و ریچارد (2002)، مقیاس شایستگی هیجانی- اجتماعی مینگ ژو و جسی ای (2012)، پرسشنامه چشم انداز زمان زیمباردو و بوید (1999)،بودند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد شاخص های برازش مدل پیش بینی در وضعیت مطلوبی قرار دارد.نتایج تحلیل معادلات ساختاری و رگرسیون حاکی از معناداری ضرایب مسیر مستقیم بین متغیرهای بارشناختی و انعطاف پذیری شناختی با سازگاری تحصیلی در مدل نهایی بود.بر طبق مسیر اول،نقش واسطه ای مثبت شایستگی هیجانی-اجتماعی در رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و آگاهی فراشناختی با سازگاری تحصیلی مشخص شد.در مسیر دوم مشخص شد که متغیر چشم انداز زمان(آینده متعالی) نقش مثبت بر اثر انعطاف پذیری شناختی و آگاهی فراشناختی بر سازگاری تحصیلی دارد.
    نتیجه گیری
    بنابر این به کارگیری راهکارهای افزایش انعطاف پذیری شناختی و آگاهی فراشناختی و کاهش بار شناختی نامطلوب می تواند به افزایش سازگاری تحصیلی در دانش آموزان منجر شود.
    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، بار شناختی، انعطاف پذیری شناختی، آگاهی فراشناختی، شایستگی هیجانی- اجتماعی
  • بابک بحرینی پور*، یدالله زرگر، امین کرایی صفحات 69-78
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی پذیرش واکسن کووید- 19 بر اساس اضطراب مرگ، سرمایه ی اجتماعی و خرافه گرایی می باشد.

    روش

    جامعه پژوهش شامل کلیه افرادی بود که در بازه ی زمانی تابستان و پاییز 1400 واجد شرایط دریافت واکسن بودند که از بین جامعه مذکور 150 نفر در دو گروه شامل افراد بالای 18 سال که تمایل به دریافت انواع واکسن کووید- 19 (75 نفر) و افرادی که تمایلی به پذیرش آن نداشتند (75 نفر)، به عنوان نمونه پژوهش و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. از شرکت کنندگان خواسته شد که به مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی دلاویز (1384) و پرسشنامه گرایش به خرافات عزیزخانی و همکاران (1392) پاسخ دهند. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی از تحلیل ممیز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با روش تحلیل ممیز همزمان، فرضیه پژوهش مبنی بر پیش بینی پذیرش واکسن کووید- 19 بر اساس اضطراب مرگ، سرمایه اجتماعی و خرافه گرایی را تایید کرد (ضریب پیش بینی برابر با 65/0). همچنین، نتایج تحلیل تمیز با روش گام به گام نشان داد که دو متغیر سرمایه ی اجتماعی و خرافه گرایی قوی ترین پیش بین های پذیرش یا عدم پذیرش واکسن کووید-19 می باشند (ضریب پیش بینی برابر با 64/0).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از نقش پیش بین هر سه متغیر اضطراب مرگ، سرمایه اجتماعی و خرافه گرایی در پذیرش یا رد واکسن کووید- 19 می باشد که نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد. یافته ها به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پذیرش واکسن، کووید- 19، اضطراب مرگ، سرمایه اجتماعی، خرافه گرایی
  • مسیب یارمحمدی واصل*، فاطمه عظیمه السادات، محمدرضا ذوقی پایدار، حسین محققی صفحات 79-91

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر درمان تعاملی والد-کودک هیجان‏محور بر بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به افسردگی انجام شد. پژوهش نیمه ‏آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون و پس ‏آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. تمامی کودکان پسر مبتلا به اختلال افسردگی با دامنه سنی 5/5 الی 4 سال مراجعه‏ کننده به مرکز مشاوره «شناخت نو» شهر اصفهان در سال 1399 جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. با روش نمونه ‏گیری هدفمند تعداد 30 نفر از کودکان و والدین آن‏ها انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه مساوی 15 نفری جایگزین شدند. برای گردآوری اطلاعات از چک‏ لیست احساسات کودکان پیش‏دبستانی (لوبی و همکاران، 2004) و مقیاس سنجش رفتاری کارکرد اجرایی- نسخه پیش دبستان استفاده شد. درمان تعاملی والد-کودک هیجان‏محور طی 14 جلسه 1 ساعته به‏ صورت هفتگی برای آزمودنی ‏های گروه آزمایش اجرا شد اما گروه گواه برنامه درمانی را دریافت نکرد و در لیست انتظار قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان تعاملی والد-کودک هیجان‏محور بر بهبود کارکردهای اجرایی با ضریب اتای 81/0 تاثیر معناداری داشته است، همچنین این درمان بر مولفه ‏های کارکردهای اجرایی شامل میزان تغییر، بازداری، برنامه‏ریزی، مهار هیجانی و حافظه فعال موثر بوده است. بنابراین می توان درمان تعاملی والد- کودک را به عنوان یک راهبرد درمانی برای والدین، جهت بهبود کارکردهای اجرایی به کار برد.

    کلیدواژگان: درمان تعاملی والد-کودک، هیجان‏محور، کودکان
  • فرنگیس عبدالهی، زهره رافضی* صفحات 93-105
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه بازشناسی هیجان های چهره ای و سوگیری های شناختی در افراد مبتلابه اختلال بدشکلی بدن با  افراد بدون اختلال بدشکلی بدن انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی افراد مبتلابه اختلال بدشکلی بدن در گروه سنی 25 تا 35 ساله در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 70 نفر بود (هر گروه 35 نفر) که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اصلاح شده وسواس فکری عملی ییل - براون، مقیاس اختلال بدشکلی بدن فیلیپس و همکاران (1997)، پرسش نامه اصلاح شده تفسیر موقعیت های مبهم بولمن و همکاران (2002) و آزمون بازشناسی هیجان های چهره ای اکمن و فرایزن (1976) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t و آزمون نا پارامتریک فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین افراد مبتلابه اختلال بدشکلی بدن و  افراد بدون اختلال بدشکلی بدن در سوگیری های شناختی تفاوت معناداری (01/0>P) وجود دارد. همچنین دو گروه مبتلابه اختلال بدشکلی بدن و  گروه  بدون اختلال بدشکلی بدن در مولفه بازشناسی هیجان های چهره ای نیز تفاوت معناداری (01/0>P) داشتند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد افراد مبتلا به اختلال بد شکلی بدن نسبت به افراد بدون اختلال بدشکلی بدن، سوگیری های شناختی مرتبط با بدن بیشتر و منفی تری دارند. هم چنین افراد مبتلا به اختلال بدشکلی بدنی نسبت به افراد غیر مبتلا در بازشناسی هیجان های چهره ای به جز غم ضعیف تر عمل کردند.  به نظر می رسد این دو متغیر نقش مهمی در شکل گیری و ماندگاری این اختلال ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال بدشکلی بدن، سوگیری شناختی، بازشناسی هیجان های چهره ای، افراد بهنجار
  • فاطمه سادات سپیده دم، حسین زارع*، سمانه حدادی صفحات 107-118

    این مطالعه نقش میانجی توازن خود در رابطه ساختاری بین توانایی شناختی و حل مسیله اجتماعی را بررسی نموده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و همبستگی بود.308 شرکت کننده (188 زن و 114 مرد) به روش نمونه گیری در دسترس از میان کادر پرواز شرکت هوایی ایران ایر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از 3 پرسشنامه: توانایی شناختی نجاتی، شاخص یکپارچه ناهمخوانی خود هاردین ، مقیاس توانایی حل مسیله اجتماعی فرم کوتاه تجدید نظر شده دیزوریلا و نزو استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که بین مولفه های توانایی شناختی با حل مسیله انطباقی رابطه منفی و با مولفه های حل مسیله غیر انطباقی رابطه مثبت در سطح معناداری 01/0 وجود دارد. همچنین 4 مولفه توازن خود با حل مسیله انطباقی بطور مثبت و با حل مسیله غیر انطباقی بطور منفی در سطح معناداری 01/0 رابطه دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش تکامل و پیچیدگی فرایندهای شناختی مغز انسان، باید مطالعات بیشتری در خصوص افزایش ارتباط میان شخصیت، حل مسیله اجتماعی و توانایی های شناختی صورت پذیرد. لذا طرح ریزیبرنامه های موثر جهت ارتقا شناختی پرسنل مشاغل حساس از جمله کادر پروازپیشنهاد می شود. 

    کلیدواژگان: توانایی شناختی، حل مسئله اجتماعی، عدم توازن خود، معادلات ساختاری، شناخت اجتماعی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، سحر محمدی، مریم آسوده صفحات 119-130

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل پیشنهادی رفتارهای جامعه پسند بر اساس نیازهای بنیادین با نقش واسطه ای اعتیاد به بازی های آنلاین بود. روش پژوهش، همبستگی - از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که نمونه ای به حجم 388 نفر با استفاده از روش تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های نیازهای بنیادین لاگوردیا و همکاران (2000)، رفتارهای جامعه پسند کاپررا و همکاران (2005) و اعتیاد به بازی های آنلاین خزل و همکاران (2007) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و LISREL نسخه 8/8 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، مدل پژوهش با داده ها برازش مناسبی دارد. در بررسی نتایج مشخص شد اثر مستقیم نیازهای بنیادین بر اعتیاد به بازی منفی و معنادار و بر رفتارهای جامعه پسند مثبت و معنادار است (p<0.01). اثر اعتیاد به بازی بر رفتارهای جامعه پسند منفی و معنادار است (p<0.01). همچنین نتایج نشان داد، اعتیاد به بازی آنلاین در رابطه بین نیازهای بنیادین روان شناختی و رفتار جامعه پسند نقش واسطه ای معناداری دارد (p<0.01). بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان بیان کرد نیازهای بنیادین در کاهش اعتیاد به بازی آنلاین نقش داشته و کاهش میزان اعتیاد به بازی در بهبود رفتارهای جامعه پسند اثرگذار است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: رفتارهای جامعه پسند، نیازهای بنیادین روانشناختی، اعتیاد به بازی های آنلاین
  • سرور خبازثابت، علی پولادی ریشهری*، مولود کیخسروانی، محمدرضا بحرانی صفحات 147-160
    مقدمه

    امروزه جراحی زیبایی به عنوان یکی از شایع ترین اعمال جراحی در سطح جهان مطرح بوده و عوامل مختلفی در این زمینه تاثیرگذار می باشند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و گرایش به مد با گرایش به جراحی زیبایی در زنان متقاضی جراحی زیبایی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متقاضی جراحی زیبایی مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی شهر بوشهر در سال 1399 بود. حجم نمونه متشکل از 400 نفر خانم بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه های گرایش به جراحی زیبایی اعتمادی فر و امانی (1392)، نگرش به مد رضایی (1393)، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (2005) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001) بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که متغیرهای گرایش به مد و طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان پیش بینی کننده گرایش به جراحی زیبایی در زنان بودند. همچنین یافته های مدل ساختاری حاکی از معناداری ضرایب مسیر مستقیم گرایش به مد و طرحواره های ناسازگار اولیه با تنظیم شناختی هیجان بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، می تواند برای روان درمانگران و مشاوران در ارایه مشاوره تخصصی به زنان متقاضی جراحی پروتکلی مبنی بر اصلاح باورها و شناخت های غیرمنطقی و آموزش سبک های مقابله ای جهت کاهش گرایش به مدگرایی و طرحواره های ناسازگار اولیه و افزایش تنظیم شناختی هیجان معرفی نماید.

    کلیدواژگان: گرایش به مد، طرحواره های ناسازگار اولیه، تنظیم شناختی هیجان، جراحی زیبایی
|
  • AmirMehdi Katani, Mitra Alinia, Fatemeh Rajabi, Sajad Motamed Monfared, Leila Aghakhani, Abbas Masjedi Arani * Pages 9-16
    Introduction

    The results of studies have shown that insecure attachment is related to risky behaviors. But the underlying mechanism of this relationship has not been investigated. Therefore, the present study was conducted to investigate the mediating role of reflective functioning in the relationship between insecure attachment styles and risky behaviors.

    Method

    This study was a descriptive-correlation research. The studied sample included the students of Tehran. The studied sample included the students of Tehran. Among them, 329 were selected through available sampling. Subjects completed reflective functioning scale, insecure attachment styles, and high-risk behavior questionnaires. Data were analyzed using Spss-24 and AMOS software. The path analysis method was used to analyze the data.

    Finding

    The results showed the direct effect of reflective functioning on risky behaviors. Also, the mediating role of reflective functioning between attachment styles and risky behaviors was significant.

    Discussion

    Based on the findings, it can be concluded that insecure attachment along with reflective functioning play an important role in the formation of risky behaviors of students. For this reason, psychotherapeutic interventions are of special importance to prevent the formation of these risky behaviors.

    Keywords: risky behavior, reflective functioning, attachment styles
  • Samira Hasanzadeh *, Hossein Zare Pages 17-33

    The present study aimed to examine the effectiveness of transcranial direct current stimulation in improving visual response control and everyday memory among patients with ischemic stroke. For this purpose, 20 patients with ischemic stroke (with an average age of 38 to 73 years) were selected by the available sampling method then they were assigned randomly into two experimental and control groups. Cognitive assessment of patients, including pre-intervention, evaluation immediately after the intervention and three months after intervention using Sunderland everyday memory Questionnaire (1983) and IVA+Plus (2015) (Integrated Visual and Auditory Continuous Performance) Test was done. The experimental group received 15 sessions for 20 minutes with a current of 2 mA Transcranial direct current stimulation (TDCS) for four weeks, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by Repeated Measure. According to the findings, treatment of transcranial direct current stimulation has had a positive effect on improving the cognitive functions such as everyday memory and visual response control of patients with ischemic stroke in the experimental group . also obtained these results at the follow-up stage, which was 3 months after the intervention. (p<0/05). Therefore, this study has provided evidence for the effectiveness of a transcranial direct current stimulation program (TDCS) on everyday memory and visual response control in patients with ischemic stroke, which can improve memory and visual response control in this category of patients and can have a positive effect on the cognitive performance of patients.

    Keywords: Ischemic Stroke, Visual Response Control, memory, Transcranial Direct Current Stimulation
  • Mohammad Hosseinali Zade, Salar Faramarzi *, Ahmad Abedi Pages 35-44
    The aim of the present study was to Effectiveness of functional learning Program on Cognitive Performance of Children with Developmental Delay. The research method was a pretest-posttest quasi-experimental design with follow-up and control group. The research population consisted of 4-6 year-old children with developmental delay who were under training in kindergartens and preschool centers in Tabriz. The multistage random sampling method was employed in such a way that three regions were selected randomly and from each of them, three kindergartens and pre-school centers were randomly selected. The Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence-3 (WPPSI-III) was administered on children for screening, and the number of 30 students with development cognitive delays and enjoyed inclusion criteria were randomly selected and divided into two experimental and control groups. Afterwards, a 16-session functional learning Program was performed on the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by the repeated measures ANOVA using SPSS- 22. The results indicated that there was a significant difference between the subjects in the experimental group and control group in terms of cognitive performance in post-test and follow up stages (P <0.05). As a result, it can be concluded that a functional learning Program has led to an increase in cognitive performance in children with developmental delays.
    Keywords: functional learning Program, Children with Developmental Delay, cognitive performance
  • Fatemeh Bayanfar *, Nehzat Raheli Moghadam Pages 55-71
    Objective
    the aim of the present study was to investigate the structural model of academic adjustment based on cognitive load, cognitive flexibility, and metacognitive awareness, with the mediation of social-emotional competence and time perspective.
    Method
    Research method was descriptive ,correlational and structural equation modeling.The statistical population included all high school students of Talesh city in the academic year 2021-2022, which Among them 384 people were selected by accessible sampling method and completed the questionnaires online. The instruments was include Baker & Seriak's academic adjustment scale (1984), Paas, Van Merenboer, Adam's (1994) cognitive load questionnaire, Dennis& Vanderwaal's (2010) cognitive flexibility questionnaire, Mokhtari &Richard's (2002) metacognitive awareness of reading strategies questionnaire, social-emotional competence scale by Ming Ming Zhou& Jesse E. (2012), Zimbardo &Boyd's time perspective questionnaire (1999). The results showed that the conceptual model developed had a good fit with the data. The results of structural equation analysis indicated the significance of the coefficients of the direct path between cognitive load and cognitive flexibility with academic adjustment in the final model. According to the first path, the positive mediating role of social-emotional competence in the relationship between cognitive flexibility and metacognitive awareness It was determined with academic adjustment. In the second path, it was found that the time perspective has a positive role due to cognitive flexibility and metacognitive awareness on academic adjustment.
    Conclusion
    Using strategies to increase cognitive flexibility and metacognitive awareness and reduce undesirable cognitive load can lead to an increase in academic adjustment in students.
    Keywords: academic adjustment, cognitive load, Cognitive Flexibility, metacognitive awareness, Social-Emotional Competence
  • Babak Bahreinipour *, Yadollah Zargar, Amin Koraei Pages 69-78
    Introduction

    The present study aims to predict the acceptance of the Covid-19 vaccine based on death anxiety, social capital, and superstition.

    Method

    The research population included all the people who were eligible to receive the vaccine in the summer and fall of 1400, out of which there were 150 people in two groups including people over 18 years of age who were willing to receive various types of Covid- 19 vaccines (75 people) and the people who did not want to accept it (75 people) were selected as the research sample using the purposeful sampling method. The participants were asked to respond to Templer's Death Anxiety Scale (1970), Delaware's Social Capital Questionnaire (1384), and Azizkhani's Superstition Tendency Questionnaire (1392). In addition to descriptive statistics, discriminant analysis was used for data analysis.

    Findings

    The results obtained with the simultaneous discriminant analysis method confirmed the research hypothesis of predicting the acceptance of the Covid-19 vaccine based on death anxiety, social capital and superstition (prediction coefficient equal to 0.65). Also, the results of the discriminant analysis with the step-by-step method showed that the two variables of social capital, and superstition are the strongest predictors of accepting or not accepting the Covid-19 vaccine (prediction coefficient equal to 0.64).

    Conclusion

    The results indicate the predictive role of all three variables of death anxiety, social capital, and superstition in accepting or rejecting the Covid-19 vaccine, which plays an important role in improving the health of society. The findings were discussed in detail.

    Keywords: Vaccine Acceptance, Covid- 19, death anxiety, Social Capital, Superstition
  • Mosayeb Yarmohamadi Vasel *, Fatemeh Azime Sadat, MohammadReza Zofgi Paidar, Hussien Mohagheghi Pages 79-91

    The present study was conducted to evaluate the effect of emotion-based parent-child interaction therapy on improving executive functions. The present study was quasi-experimental research with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study included all boys with depression disorder at the age range of 4 to 5.5 years in Isfahan. Thirty children and parents were selected by purposeful sampling method and were randomly assigned to two equal groups. Preschool Children Emotion Checklist (Lobby et al., 2004) and the Parents' Reaction to Child's Negative Emotions Scale (Mirabel, 2015) were used to collect data. The mentioned therapy was implemented in 14 sessions of 1 hour per week for the subjects in the experimental group, but the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by descriptive statistics and analysis of covariance. The results of analysis of covariance showed that emotion-oriented parent-child interactive therapy had a significant effect on improving executive functions with a coefficient of 0.81, also this treatment on the components of executive functions including change, inhibition, planning, emotional control And working memory has been effective. Therefore, parent-child interactive therapy focused emotional on parent's reactions can be used as a therapeutic strategy for parents to improve executive functions.

    Keywords: Parent-Child Interactive Therapy, Emotion-Based, children
  • Farangis Abdollahi, Zohreh Rafezi * Pages 93-105
    Introduction

    The aim of this study was to compare the recognition of facial emotions and cognitive biases in people with body dysmorphic disorder and people without body dysmorphic disorder.

    Method

    The method of the present study was causal-comparative.The statistical population of the present study included all people with body dysmorphic disorder in the age group of 25 to 35 years in 2019. The research sample included 70 people (35 people in each group) who were selected by available sampling methods. Data was collected using the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale modified for Body Dysmorphic Disorder (Phillips et al. 1997), The Interpretations Questionnaire-modified (IQ-modified; adapted from Buhlmann et al. 2002), and the Facial Emotions Recognition Test (Ekman & Friesen, 1976). The data was analyzed using t-test and non-parametric Friedman test.

    Results

    The results showed that there was a significant difference (P <0.01) between people with body dysmorphic disorder and People without body dysmorphic disorder in cognitive biases. Also, there was a significant difference (P <0.01) between the two groups of individuals without body dysmorphic disorder and individuals with body dysmorphic disorder in the component of recognizing facial emotions.

    Conclusion

    The results of the statistical analysis showed that people with body dysmorphic disorder have more and more negative body-related cognitive biases compared to people without body dysmorphic disorder. Also, people with body dysmorphic disorder  perform weaker than people without body dysmorphic disorder in recognizing facial emotions except sadness. It seems that these variables play an essential role in the formation and continuation of this disorder..

    Keywords: body dysmorphic disorder, recognition of facial emotions, Cognitive Biases, normal people
  • Fatemeh Sadat Sepidehdam, Hosein Zare *, Samane Haddadi Pages 107-118

     This study examined the mediating effect of self-balance on the structural relationship between cognitive ability and social problem solving with attention.

    Method

    Research method was descriptive and correlational. Subjects were 308 participants (188 female and 114 male) selected by available sampling among aircrew of Iran Air company. To collect data, the following questionnaires were used:Nejati’s Cognitive Abilities Questionnaire, Hardin’s Integrated Self-Discrepancy Index (ISDI) and Social Problem Solving Inventory-revised short-form by D’Zurilla, and Nezu.

    Results

    The results revealed that all the subscales of cognitive ability are correlated negatively with the components of adaptive problem solving and are positively related with the non-adaptive problem solving, with the significant level of 0.01. Also the four sub scales of Self-Discrepancy were related positively with adaptive problem solving and negatively with the non-adaptive problem solving and are correlated significantly on the level of 0.01.

    Conclusion

    Due to the increasing evolution and complexity of the cognitive processes of the human brain, further studies are needed to enhance the relationships among personality, problem solving and cognitive abilities. Therefore effective programs are suggested for cognitive enhancement of employees in critical jobs like aircrew. 

    Keywords: cognitive ability, social problem-solving, Self-Discrepancy, Structural Equation Modeling, social cognition
  • Abolghasem Yaghoobi *, Sahar Mohammadi, Maryam Asoodeh Pages 119-130

    The current research aimed to test the proposed model of prosocial behaviors based on basic needs with the mediating role of online game addiction. The research method was correlation and path analysis type. The statistical population included the students of Bu Ali-Sina University in Hamadan in the academic year of 2021-2022, and a sample of 388 people was selected using the cluster random method. The research tools included the basic psychological needs of LaGuardia et al. (2000), the prosocial behaviors of Caprara et al. (2005), and addiction to online game addiction of Khazal et al. (2007) scales. To analyze the data, the path analysis method was used using SPSS version 22 and LISREL version 8.8 software. The results showed that the proposed research model had a good fit with the data. The results showed that the direct effect of basic psychological needs on game addiction was negative and significant and on prosocial behaviors was positive and significant (p<0.01). The effect of game addiction on prosocial behaviors was negative and significant (p<0.01). Also, the results showed that game addiction had a significant mediating role in the relationship between basic psychological needs and prosocial behavior (p<0.01). According to the results of the research, basic needs can play a role in reducing addiction to online games, and reducing the amount of reliance on games is effective in improving prosocial behaviors.

    Keywords: prosocial behaviors, basic psychological needs, online games addiction
  • Soroor Khabbaz Sabet, Ali Poladi Rishehri *, Moloud Keykhosrovani, MohammadReza Bahrani Pages 147-160
    Objective

    Today, cosmetic surgery is considered as one of the most common surgeries in the world and various factors are influential in this field. The aim of the present study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between early maladaptive schemas and tendency to fashion with tendency to cosmetic surgery in women seeking cosmetic surgery.

    Method

    The method of the present study was a correlation model of structural equation model. The statistical population of this study included all women applicants for cosmetic surgery who referred to beauty clinics in Bushehr 2020. The sample size consisted of 400 women who were selected by available sampling method. . Data collection tools were, tendency to cosmetic surgery (Etemadifar & Amani, 2013), Fashion Attitude (Rezaei, 2014), Early maladaptive Schemas (Young, 2005) and cognitive emotion regulation (Garnefski, 2001) questionnaires.

    Results

    The findings showed that the variables of tendency to fashion and early maladaptive schemas, mediated by cognitive emotion regulation, predicted the tendency to cosmetic surgery in women. Also, the findings of the structural equation modeling indicated the significance of the direct path coefficients of the tendency to fashion and the early maladaptive schemas with the cognitive emotion regulation.

    Conclusion

    The results of this study can introduce a protocol for psychotherapists and counselors in providing specialized counseling to women seeking surgery to correct irrational beliefs and cognitions and teach coping styles to reduce the tendency to fashion and early maladaptive schemas and increase cognitive emotion regulation

    Keywords: Fashion orientation, Early Maladaptive Schemas, Cognitive Emotion Regulation, cosmetic surgery