فهرست مطالب

نشریه حسابداری دولتی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا محققی، غلامرضا کرمی*، رضا غلامی جمکرانی، نظام الدین رحیمیان صفحات 1-26
    موضوع و هدف مقاله:هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اثربخشی سیستم کنترل های داخلی در موسسات و سازمان های دولتی می باشد.روش پژوهش: به منظور شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی سیستم کنترل های داخلی موسسات و سازمانهای دولتی ، ضمن مرور مطالعات صورت گرفته، مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از روش کیفی تحلیل تم صورت گرفته است. در این پژوهش، از شیوه دلفی فازی برای رتبه بندی و یافتن درجه اهمیت عوامل استفاده شده است. خبرگان مورد مصاحبه، تعداد 18 نفر از اساتید دانشگاه ها و مدیران عالی سازمان های دولتی و خبرگان حوزه حسابرسی با تاکید بر سیستم کنترل داخلی بودند. یافته های پژوهش: تجزیه و تحلیل داده ها، نشان دهنده 6 تم اصلی به ترتیب شامل مولفه های فردی، عملکرد، قانونی، مدیریتی، محیطی و سازمانی است که در اثربخشی سیستم کنترل های داخلی موسسات و سازمان های دولتی موثر هستند. نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: براساس نتایج پژوهش موسسات و سازمانهای دولتی می توانند ارزیابی خود را چند بعدی نموده و با تکیه بر عوامل شناسایی و پالایش شده در ابعاد فردی، عملکرد، قانونی، مدیریتی، محیطی و سازمانی، به سنجش کنترل داخلی موسسات و سازمانهای مورد بررسی اقدام نموده و در نهایت تصمیم گیری های جامع تری مبتنی بر دیدگاه خبرگان و مبانی علمی صورت خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: اثربخشی، حسابرسی داخلی، کنترل-های داخلی، شیوه دلفی فازی
  • محمد جهانگیریان*، فرزین رضایی، رضا احتشام راثی صفحات 27-36

    موضوع و هدف مقاله: بانک ها اعم از دولتی و خصوصی در هنگام اعتبارسنجی و تعیین میزان وام مشتریان حقوقی باید به شرایط موجود اقتصادی توجه نمایند. هدف از این پژوهش رتبه بندی عوامل موثر بر اعتبارسنجی در بانک های دولتی در شرایط فاصله-گذاری اجتماعی است.روش پژوهش: این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی ترکیبی(اکتشافی و پیمایشی) است که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول شناسایی معیارها(چهار محور اصلی شامل معیارهای مالی، غیر مالی، حاکمیت شرکتی و بازار) با تیوری داده بنیاد بود، مرحله دوم رتبه بندی معیارها با فرآیند تحلیل رتبه ای انجام شد. در مرحله اول و دوم برای پاسخگویی به سوال ها از نظرات 20 کارشناس خبره استفاده شد. یافته های پژوهش: همه عوامل مهم هستند، اما رشد فروش مجازی به عنوان مهم ترین تغییر دوره کرونا دارای بالاترین رتبه و هدف از دریافت وام و نسبت جاری دارای کمترین رتبه بود.نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: در شرایط فاصله-گذاری اجتماعی توجه به ریسک های مرتبط با فعالیت شرکت ها در این دوره بر کاهش مطالبات معوق بانک ها اثرگذار است، لذا نیاز است که بانک های دولتی به این موارد توجه نمایند.

    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، بانک های دولتی، تئوری داده بنیاد، فاصله گذاری اجتماعی، فرآیند تحلیل رتبه ای
  • سید محسن مدینه، سعید علی احمدی*، افسانه سروش یار صفحات 37-76
    موضوع و هدف مقاله: یکی از مهم ترین ارزیابی های حسابرسان، ارزیابی ریسک تقلب است. برای ارزیابی بهتر باید از تردید حرفه-ای استفاده کنند. یادگیری سازمانی می تواند تردید حرفه ای و ارزیابی ریسک تقلب را تغییر دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر یادگیری سازمانی بر تردید حرفه ای و ارزیابی ریسک تقلب است.روش تحقیق: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، پیمایشی می باشد. جامعه آماری حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی بوده و تعداد نمونه با روش تحلیل توان 186 نفر در بازه زمانی سال 1399 تعیین و داده ها با روش معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.یافته های تحقیق: یادگیری سازمانی بر تردید حرفه ای و ارزیابی ریسک تقلب اثر مثبت دارد. همچنین تاثیر تجربه و عضویت جامعه حسابداران رسمی بر رابطه بین یادگیری سازمانی و تردید حرفه ای مثبت و معنی دار است.نتیجه گیری، اصالت و افزودن آن به دانش: نتایج این پژوهش، می تواند ضمن توسعه ادبیات نظری پژوهش های مرتبط با تردید حرفه ای و ارزیابی ریسک تقلب، نقش یادگیری سازمانی را در بین حسابرسان سازمان حسابرسی آشکار نماید. این امر حسابرسان را در ارزیابی هر چه دقیق تر ریسک تقلب یاری نموده و کیفیت حسابرسی را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک تقلب، تردید حرفه ای، یادگیری سازمانی
  • رضا نعمتی کشتلی*، محمدباقر محمدزاده مقدم، هستی جعفری صفحات 77-104
    موضوع و هدف مقاله: خودکارآمدی، به اعتقاد حسابرس به توانمندی های فردی اشاره دارد که موجب می شود حسابرس بر وضعیت های موجود کنترل بیشتری داشته باشد و از این طریق عملکرد و قضاوت حرفه ای را بهبود بخشد. لذا، خودکارآمدی حسابرس می تواند تحت تاثیر سبک های حل مساله قرار -گیرد. بدین منظور در این تحقیق، تاثیر سبک های حل مساله بر خودکارآمدی حسابرسان دیوان محاسبات ایران بررسی شده است.روش پژوهش: روش توصیفی- پیمایشی و از منظر هدف، از نوع کاربردی می باشد که از ابزار پرس‍‍‍‍ش نامه اس‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍تاندارد اس‍‍‍‍‍تفاده شده است. نمونه پژوهش 406 نفر حسابرسان دیوان محاسبات می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهد که سبک های حل مساله بر خودکارآمدی حسابرسان دیوان محاسبات تاثیر معنی دار دارند. بنابراین سبک های خلاقانه، اعتماد، گرایش، درماندگی، مهارگری و اجتناب به ترتیب بیشترین تاثیر را بر خودکارآمدی حسابرس دارند.نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: نتایج این پژوهش می تواند به دیوان محاسبات کشور کمک کند در استخدام حسابرسان جدید، نوع سبک های حل مساله آنان را در نظر گرفته، تا از این طریق با بهبود خودکارآمدی فردی، کیفیت حسابرسی را افزایش دهند. بنابراین، نتایج این پژوهش می تواند مفاهیم نظریه شناختی و رفتاری کسیدی را وارد متون تحقیقات رفتاری در حسابرسی دولتی نماید.
    کلیدواژگان: مدل سازی معادلات ساختاری، نظریه شناختی و رفتاری کسیدی، خودکارآمدی، سبک های حل مساله، دیوان محاسبات ایران
  • مهدی زارع بیدکی، حبیب الله نخعی*، قدرت الله طالب نیا، محمود معین الدین صفحات 105-152
    موضوع و
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای پیاده سازی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با استفاده از تکنیک های دلفی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی بر اساس رویکردهای فازی انجام گردید.روش پژوهش: در گام اول برای انسجام و گردآوری دانش ذهنی خبرگان، با انجام مطالعات کتابخانه ای، عوامل اولیه موثر در تسهیم منابع مالی شناسایی شده با اجماع 12 نفر از خبرگان (به عنوان پانل اولیه دلفی) به بحث و تبادل نظر گذاشته شد. سپس معیارهای موثر در تسهیم منابع مالی جمعا به تعداد 130 معیار که در 10 عامل دسته بندی شدند. در گام بعدی با استفاده از تکنیک دلفی فازی و اجماع خبرگان (به عنوان پانل ثانویه دلفی) به بررسی تاثیرگذاری آنها در توزیع منابع مالی پرداخته شد.یافته های پژوهش: با رتبه بندی 24 معیار تاییدشده با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی، سه معیار «ثبت ملی و جهانی آثار منقول تاریخی فرهنگی و طبیعی»، «تعداد آثار ثبت جهانی شده» و «آب و هوا و اقلیم سرزمینی» به عنوان مهم ترین معیار در تسهیم منابع مالی مشخص گردیدند. در نهایت با استفاده از وزن های مشخص شده در مرحله تحلیل سلسله مراتبی فازی، شاخص تسهیم منابع هر واحد استانی مشخص و فرمول تعیین قدرالسهم ارایه گردید. نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: ارایه الگوی با استفاده از مهم ترین عوامل تسهیم منابع مالی در وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با استفاده از مدل های ریاضی، می تواند در اثربخشی بودجه ریزی با توجه به اهداف کلان نظام برنامه ریزی کشور موثر باشد.
    کلیدواژگان: الگوی بودجه ریزی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • نازنین بشیری منش*، شیما داوودی صفحات 153-182
    موضوع و هدف مقاله: هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بهزیستی ذهنی بر تعهد شغلی و تردید حرفه ای حسابرسان مستقل است. روش پژوهش: پژوهش حاضر در زمره تحقیقات توصیفی پیمایشی و همبستگی قرار دارد، همچنین از نظر ماهیت، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، حسابرسان ارشد سازمان حسابرسی بوده و نمونه پژوهش برحسب فرمول کوکران شامل 181 حسابرس مستقل می باشد.در بررسی فرضیات مطرح شده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است. یافته های پژوهش: یافته ها نشان می دهد که بهزیستی ذهنی بر تعهد شغلی و تردید حرفه ای حسابرسان مستقل تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تعهد شغلی بر تردید حرفه ای حسابرسان مستقل تاثیر مثبت و معناداری دارد. در نهایت بهزیستی ذهنی از طریق تعهد شغلی بر تردید حرفه ای حسابرسان مستقل تاثیر میانجی گری دارد. نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: براساس یافته-های پژوهش، افزایش تعهد شغلی حسابرسان و سلامت روانی آنها منجر به بهبود تردیدگرایی و در نتیجه ارایه قضاوت حرفه ای حسابرسان مستقل می شود.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، بهزیستی ذهنی، تعهد شغلی
  • محمدرضا مهربان پور*، حسین علی پور لندی صفحات 183-222
    موضوع و هدف مقاله: هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای حسابرسی عملکرد در سازمان های بخش عمومی ایران است.در پژوهش حاضر سعی شده است تا از موضوع مولفه های حسابرسی عملکرد شامل صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی و تبیین و کمی سازی آنها فراتر رفته و اصل حسابرسی عملکرد به همراه اقتضایات و عوامل دخیل در اجرای آن مورد بررسی قرار گیرد تا در پایان به مدلی برای کمک به حسابرسان در انجام حسابرسی عملکرد نایل گردید.روش پژوهش: پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد ترکیبی و از نوع کاربردی با اتخاذ روش توصیفی-پیمایشی است. ابعاد، مولفه و شاخص های مدل با استفاده از روش های مصاحبه با پنل خبرگان، پرسشنامه و دلفی فازی مثلثی شناسایی گردید.یافته های پژوهش: نتایج حاکی از شمول تامین پاسخگویی و تهدید آن در قالب ناکارآمدی ها و کژکارکردهای در مدل پژوهش بوده و متعاقبا توجه به محیط بخش عمومی و ویژگی های محصولات و خدمات بخش عمومی، سودمندی ادراک شده در سطح عوامل دورنی و بیرونی، تضادهای نقش بالقوه در حسابرسی عملکرد، پیامدهای ناخواسته حین ارزیابی عملکرد، عارضه های مبتلابه ارزیابی و انتقادهای به نفس حسابرسی عملکرد سایر اجزای مدل در سطح ابعاد را تشکیل می دهند.نتیجه گیری، اصالت و ارزش افزوده آن به دانش: ضرورت توجه به ابعاد مختلف اثرگذار بر حسابرسی عملکرد و لحاظ عوامل محیطی و محاطی و امعان شرایط بخش عمومی ایران می تواند زمینه انجام اثربخش آن را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، بخش عمومی، رویکرد ترکیبی، دلفی فازی
  • سید نادر موسوی، کیهان آزادی*، محمدرضا وطن پرست صفحات 223-254

    این مطالعه به دنبال شناسایی و رتبه بندی چالش های بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد با تاکید بر نقش های بهایابی و مبنای حسابداری تعهدی در بخش راه سازی کشور خواهد بود. برای دستیابی به این هدف سعی گردید تا از روش نظریه سازی داده بنیاد بر پایه مدل الماس در سه بعد برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل هزینه ها و مدیریت عملکرد استفاده شود. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی و از نظر روش اجرایی توصیفی- پیمایشی می باشد و به منظور دستیابی به پاسخی برای سوالات تحقیق، اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش با توجه به موضوع و اهداف پژوهش، شامل متخصصان دانشگاهی و متخصصانی از سازمان های متولی پیاده سازی نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد می باشد. داده های تحقیق با استفاده از روش کدگذاری در نرم افزار اطلس.تی و تکنیک تاپسیس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از کاربرد تکنیک تاپسیس حاکی از آن بود که از بین 32 چالش مورد بررسی، چالش هایی که مربوط به فضای عمومی کشور و التهابات اقتصادی و سیاست گذاری کشور می گردید از نظر نمونه آماری به مراتب نسبت به چالش هایی که مختص بخش راه سازی کشور بود، از درجه اهمیت بالایی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: تاپسیس، حسابداری تعهدی، سیستم بهایابی، نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد
  • هادی طالعی، عزیز گرد*، محمد خراشادی زاده صفحات 255-286
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی حسابرسی عملکرد برای مدیران اجرایی بیمارستان های دولتی با رویکرد آمیخته انجام شده است. در مرحله کیفی با 15 نفر، که عمدتا مدیران و معاونین بیمارستانهای تابعه دانشگاه های علوم پزشکی شرق کشور و اساتید دانشگاهی و خبرگان در حوزه مالی و حسابرسی بودند، که مصاحبه ها تا دستیابی به اشباع نظری به صورت هدفمند ادامه داشت و نمونه های بخش کمی براساس فرمول کوکران به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه اکتشافی نیمه ساختمند بوده است و در بخش کمی برای ارزیابی حسابرسی عملکرد برای مدیران اجرایی بیمارستان های دولتی از پرسشنامه محقق ساخته که براساس کدهای بدست آمده در مرحله کیفی طراحی شد، استفاده شده است. در بخش کیفی تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل داده بنیاد انجام شد. روایایی و پایایی مولفه ها بررسی و آلفای کرونباخ همه مولفه های بالا 7/0 بوده و طی آن؛ مهم ترین مولفه های حسابرسی عملکرد برای مدیران اجرایی بیمارستان های دولتی مورد سنجش قرار گرفته شد. در بخش کمی از طریق روش معادلات ساختاری، صحت مدل تحقیق، مورد تایید قرار گرفت و معلوم گردید که انتخاب مفاهیم، ابعاد و شاخص ها از دقت بالایی برخوردار بوده و می-تواند چارچوب مناسبی را برای تدوین سند چشم انداز حسابرسی عملکرد برای مدیران اجرایی بیمارستان های دولتی فراهم نماید
    کلیدواژگان: بیمارستان های دولتی، حسابرسی عملکرد، مدیران اجرایی
  • فاطمه ژولانژاد، احسان کمالی*، آرزو آقایی چادگانی صفحات 287-312
    موضوع و
    هدف
    منطبق بر تیوری انتخاب عمومی، یکی از استراتژی های مدیریت حسابرسان شرکت هایی با مالکیت دولتی، انحراف توجه حسابرس از حساب های مدیریت شده به حساب های پاک (بدون تحریف) یا حساب هایی که حاوی تحریف غیر از حساب های مدیریت شده هستند، به منظور تاثیرگذاری بر توانایی حسابرس به منظور کشف تقلب است. روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از منظر داده ها، توصیفی- پیمایشی و از منظر هدف، از نوع کاربردی می باشد که از ابزار سناریو اس‍‍‍‍‍تفاده شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه حسابرسان شاغل در موسسات و سازمان حسابرسی و نمونه پژوهش 106 نفر حسابرس در مقطع زمانی سال 1400 می باشند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس تک متغیره و یک نمونه استفاده شد.یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهد که حسابرسان در مواجه با صورت های مالی حاوی تحریف ناشی از استراتژی حذف معاملات و استراتژی دستکاری شواهد، در خصوص شرکت های با مالکیت دولتی در مقایسه با شرکت های با مالکیت خصوصی، به احتمال بیشتری چنین قضاوت می کنند که اشتباه شناسایی شده غیر عمدی است.نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: نتایج این پژوهش نشان داد روشی از تقلب (از قلم افتادگی صاحبکار یا حذف) شناسایی می شود که در آن مدیران احتمالا از آن استفاده می کنند، از سوی دیگر، از نظر حسابرسان بعید به نظر می رسند که عمدی باشد و نتایج می تواند به حسابرسانی که شرکت هایی با مالکیت دولتی را حسابرسی می نمایند، کمک کند تا قضاوتی که می نمایند با لحاظ کردن اشتباه کشف شده و نگاه ویژه به انتخاب عمومی دولت و استراتژی از قلم افتادگی صاحبکار باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، استراتژی از قلم افتادگی، قضاوت حسابرس، تئوری انتخاب عمومی
  • محسن ایمنی*، سید محمد مشعشعی صفحات 313-340
    موضوع و هدف مقاله: این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر نوآوری و عملکرد در سازمان های بخش عمومی انجام شود.روش پژوهش: پژوهش پیش روی از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان و مدیران سطح میانی سازمان امور مالیاتی غرب استان مازندران در سال 1399 بوده است. برای این منظور 127 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از معادلات ساختاری استفاده شد.یافته های پژوهش: نتایج این پژوهش نشان می دهد که عواملی مانند محدودیت های بودجه و تجربه برای دستیابی به نوآوری در بخش عمومی اثر معناداری داشته است. همچنین محدودیت های بودجه، انگیزه برای بهبود عملکرد، واکنش به عملکرد ضعیف و تجربه دارای رابطه با عملکرد سازمانی است. نتیجه ‎گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اجرایی رویکرد مشارکتی در سازمان های بخش عمومی می تواند در نوآوری و عملکرد بهتر این سازمان ها موثر باشد. بررسی نقش عوامل موثر بر نوآوری و عملکرد میتواند مدل های سنجش آن ها را بسط دهد و موجب بهبود عملکرد سازمان و در نتیجه دولت شود.
    کلیدواژگان: نوآوری، عملکرد سازمانی، سازمان های بخش عمومی، حسابداری بخش عمومی
  • انور عنایتی*، غلامرضا کردستانی، عطاالله محمدی ملقرنی صفحات 341-372
    هدف
    نظام تامین اجتماعی ابزار استقرار امنیت، عدالت اجتماعی، رفاه و ثبات اجتماعی است، و توسعه پایدار هر کشور با کمیت و کیفیت خدمات نظام تامین اجتماعی رابطه ای مستقیم دارد.
    روش
    این تحقیق دارای یک طرح کیفی است و داده های لازم از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه گیری آماری به روش نمونه گیری هدفمند از بین خبرگان سازمان تامین اجتماعی انتخاب شده است.
    یافته ها
    نتایج بررسی تحلیل عاملی تاییدی، اعتبار ابزارهای اندازه گیری را تایید کرد. ضریب تعیین تعدیل شده بیان کرد که بیش از 61 درصد از تغییرات پیامدها تحت تاثیر متغیرهای مورد مطالعه در پژوهش است و مابقی عواملی هستند که در مدل درنظر گرفته نشده است.نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان داد که عواملی مانند اقتصادی- سیاسی، بسترهای فرهنگی، مداخلات سیاسی و سیاست-گذاری بیمه ای ، مدیریت منابع- مصارف، امنیت سرمایه گذاری، انتصابات مدیریتی و انباشت بدهی دولت ، محاسبات اکچویری، نهاد تنظیم گری، نظام دادرسی تامین اجتماعی، اجرای صحیح قوانین بیمه ای، نظام نظارتی- کنترلی، نظام چندلایه تامین اجتماعی، فضای کسب و کار، اصلاح نظام بازنشستگی، اصلاح و بهسازی سیستم های تامین مالی، مدیریت سرمایه گذاری، تفکیک وظایف نظام حمایتی- بیمه ای، یکپارچه سازی سیستم اطلاعاتی ، اجرایی شدن تعهدات دولت می تواند موجب بهبود پایداری مالی سازمان تامین اجتماعی شود.دانش افزایی: این پژوهش می تواند زمینه را برای اصلاح مقررات و بهبود فرآیندهای سازمان تامین اجتماعی فراهم کند و باعث بهبود پایداری مالی در آن سازمان شود.
    کلیدواژگان: پایداری مالی، شرایط علی، عوامل زمینه ای، مداخله گرها، راهبردها
  • لیلا رنجبریان، نادر رضایی*، رسول عبدی، عسگر پاک مرام صفحات 373-394
    موضوع و هدف مقاله: پژوهش حاضر به تحلیلی بر فرآیند تصمیم گیری در قضاوت حرفه ای حسابرسان می پردازد و در حوزه تحقیقات رفتاری در حسابرسی قرار دارد. روش پژوهش: روش پژوهش، توصیفی از نوع تحلیلی - پژوهشی است. پژوهش حاضر روش ترکیبی است که بخش کیفی مبتنی بر شناسایی عوامل موثر بر قضاوت حرفه ای حسابرس از طریق بررسی مبانی نظری و انجام تحلیل دلفی با مشارکت 20 نفر متخصص به عنوان اعضای پانل بود. بخش کمی نیز از طریق تشکیل ماتریس خود تعاملی ساختاری به دنبال مدل سازی ساختاری و تفسیری بود. یافته های پژوهش: نتایج پژوهش نشان می دهد اساسی ترین عوامل قضاوت حرفه ای حسابرس در مدل طراحی شده، تعریف موضوع تصمیم گیری، ارزیابی، سنجش معیارهای مربوط، شناسایی راهکارها، رتبه بندی راهکارها و انتخاب بهترین راهکارها است، این عوامل شاخص های مربوط به فرآیند تصمیم گیری در نتایج دلفی بودند. نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: فرآیند تصمیم گیری در بالاترین سطح، کم اثرترین عامل بر قضاوت حرفه ای حسابرس، ویژگی های کیفی، شواهد حسابرسی، تیپ شخصیتی، نظارت حرفه ای بر کار حسابرسان، نتایج روش های حسابرسی و ارزیابی ریسک ذاتی بود.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: قضاوت حرفه ای حسابرس، فرآیند تصمیم گیری، ویژگی های کیفی
  • امیرحسین باوفا، مهدی مرادی*، اسدالله کردنائیج، حسین خنیفر، فاطمه صراف صفحات 395-420

    حسابرسی عملکرد نقش موثری در ارزیابی کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی دارد. نتایج مطالعات نشان می دهد اجرای حسابرسی عملکرد در کشور از مطلوبیت برخوردار نبوده و اهداف آن محقق نشده است. در این پژوهش، مدل سازی ساختاری - تفسیری عوامل راهبردی حسابرسی عملکرد در قالب نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها با هدف تحقق اهداف آن در دیوان محاسبات کشور ارایه شده است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی - پیمایشی و زمان انجام پژوهش زمستان سال 1400 می باشد. برای انجام آن از ابزار پرسشنامه مقیاس زوجی بر اساس استاندارد ساختاری - تفسیری استفاده شده است. نمونه پژوهش نیز 14 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات کشور دارای تخصص و تجربه کافی در حوزه حسابرسی عملکرد می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش، ارتباط میان عوامل راهبردی حسابرسی عملکرد با رویکرد ساختاری - تفسیری تجزیه و تحلیل شده و نتایج آن در قالب مدل های نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها، تهدیدها و کلیه عوامل راهبردی ارایه گردیده است. نتایج پژوهش، رابطه میان نقاط قوت ، نقاط ضعف ، فرصت ها و تهدیدهای حسابرسی عملکرد در دیوان محاسبات کشور را به صورت کلی و جزیی نشان می دهد که برای سیاست گذاری های و تصمیم گیری مدیران دیوان محاسبات کشور با جهت حل مشکلات اجرایی حسابرسی عملکرد و تحقق اهداف آن در کشور قابل توجه است.

    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، سوات، عوامل راهبردی، مدل سازی ساختاری - تفسیری
  • ساسان خادمی*، بهنام کرمشاهی صفحات 421-450

    موضوع و هدف مقاله: هدف این پژوهش کمک به افزایش آگاهی مدیران راجع به عوامل تاثیرگذار بر بهبود میزان آمادگی بخش عمومی کشور در جهت اجرای موفق حسابداری تعهدی می باشد. از این رو تاثیر سه عامل نگرش به تغییر، دانش کار و در دسترس بودن منابع بر دو جنبه آمادگی سازمانی برای تغییر شامل تعهد به تغییر و قابلیت اجرای تغییر مورد آزمون قرار می گیرد. روش پژوهش: در این پژوهش از پرسشنامه بسته به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، افسران مالی دوره عالی رسته ای ارتش در سال 1399 می باشند. همچنین فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات معمولی مورد آزمون قرار گرفتند.یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که نگرش به تغییر، دانش کار و در دسترس بودن منابع بر دو جنبه آمادگی سازمانی برای تغییر شامل تعهد به تغییر و قابلیت اجرای تغییر تاثیر مثبت و معنادار دارند.نتیجه‎ گیری، اصالت و افزودن آن به دانش: بهبود میزان آمادگی کلیه نیروها و سطوح سازمانی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جهت اجرای کارا و اثربخش حسابداری تعهدی و استانداردهای حسابداری بخش عمومی یک ضرورت محسوب می شود. بر مبنای نتایج این مطالعه، اتخاذ شیوه ها و راهکارهای مناسب به منظور آشنایی فرماندهان و کارکنان ارتش با مزایای سیستم حسابداری تعهدی، افزایش دانش کارکنان مالی راجع به فنون حسابداری تعهدی و استانداردهای حسابداری بخش عمومی و همچنین تامین منابع مالی، انسانی و فنی به بهبود آمادگی سازمانی برای تغییر و اجرای موفق حسابداری تعهدی کمک می کند.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، آمادگی سازمانی برای تغییر، نگرش به تغییر، دانش کار، در دسترس بودن منابع
|
  • Mohammadreza Mohagheghi, Gholamreza Karami *, Reza Gholami Jamkarani, Nezamoddin Rahimian Pages 1-26
    Abstract Subject and Objective of the article: The main goal of this research is to identifying and ranking the factors affecting the effectiveness of the internal control system in government institutions and organizations.Research
    Method
    In order to identifying the effective factors on the effectiveness of the internal control system of government institutions and organizations, while reviewing the studies, a semi-structured interview was conducted using the qualitative method of theme analysis. In this research, the fuzzy Delphi method was used to rank and find the degree of importance of the factors. The interviewed experts were 18 university professors and top managers of government organizations and experts in the audit field with an emphasis on the internal control system.Research
    Findings
    Data analysis shows 6 main themes including individual, performance, legal, managerial, environmental and organizational components, which are effective in the effectiveness of the internal control system of government institutions and organizations.Conclusion, originality and its contribution to knowledge: Based on the results of the research, government institutions and organizations can make their evaluation multi-dimensional and by relying on identified and refined factors in individual, performance, legal, managerial, environmental and organizational dimensions, measure the internal control of the institutions and organizations under investigation and Finally, more comprehensive decisions will be made based on the opinion of experts and scientific foundations.
    Keywords: Effectiveness, Internal Audit, internal controls, Delphi Method
  • Mohammad Jahangirian *, Farzin Rezayi, Reza Ehtesham Rasi Pages 27-36

    Subject and Purpose of the Article: Both public and private banks should pay attention to the existing economic conditions when validating and determining the amount of loans for legal clients. The purpose of this research is rating the factors affecting the credit rating in conditions of social distance in Governmental Banks.Research

    Method

    This research is applied and descriptive-combined (exploratory and survey) which was performed in two stages. The first step was to identify the criteria (four main axes including financial, non-financial, corporate governance and market criteria) with the Grounded Theory, the second step was to rank the criteria using the Analytical Hierarchy Process. In the first and second stages, the opinions of 20 experts were used to answer the questions.Research

    Findings

    All factors are important, but the growth of virtual sales has the highest rank as the most important change of the Corona era and the purpose of receiving the loan and the current ratio were the lowest-ranking.Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: In the social distance position, paying attention to the risks associated with the activities of companies in this period has an effect on reducing the overdue receivables of banks, so it is necessary for state-owned banks to pay attention to these issues.

    Keywords: Credit Rating, Governmental Banks, Grounded Theory, Social Distance, Analytical hierarchy process
  • Sayyed Mohsen Madine, Saeid Ali Ahmadi *, Afsaneh Soroushyar Pages 37-76
    Subject and Purpose of the Paper: One of the most important assessments of auditors is fraud risk assessment. For better evaluation, they should use professional skepticism. Organizational learning can change professional skepticism and fraud risk assessment. The purpose of this study was to investigate the effect of organizational learning on professional skepticism and fraud risk assessment.Research
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection. The statistical population was the auditors working in the audit organization and the number of samples was determined by Power analysis method to 186 people and the data were analyzed by structural equation method.Research
    Findings
    Organizational learning has a positive effect on professional skepticism and fraud risk assessment. Also, the effect of experience and membership in the IACPA on the relationship between organizational learning and professional skepticism is positive and significant.Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: The results of this study can reveal the role of organizational learning in auditing firms while developing the theoretical literature of research related to professional skepticism and fraud risk assessment. This helps auditors assess the risk of fraud as accurately as possible and improves the quality of the audit.
    Keywords: Fraud Risk Assessment, Professional Skepticism, Organizational learning
  • Reza Nematikoshteli *, Mohammad Bagher Mohammadzadeh Moghaddam, Hsti Jafari Pages 77-104
    Subject and Purpose of the Article: Self-efficacy refers to the auditor's belief in individual competencies that enable the auditor to have more control over existing situations, thereby improving professional performance and judgment. Therefore, the auditor's self-efficacy can be affected by problem-solving styles. For this purpose, in this research, the effect of problem-solving styles on the self-efficacy of auditors of the Court of Audit of Iran has been investigated.Research
    Method
    The descriptive survey method and from the perspective of the purpose is of the applied research, which has used the standard questionnaire instrument. The research sample is 406 auditors of the Court of Audit who were selected by simple random sampling.Research
    Findings
    The results show that problem-solving styles have a significant effect on the self-efficacy of auditors of the Court of Audit. Thus, creative styles, confidence, trends, failure, avoidance, and avoiding have the greatest impact on the auditor's self-efficacy, respectively.Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: The results of this study can help the Court of Audit in recruiting new auditors to consider the type of their problem-solving styles, thus improving the quality of auditing by improving the individual self-efficacy. Therefore, the results of this study can incorporate the Concepts of Cassidy's Cognitive and Behavioral Theory into behavioral research texts in governmental auditing.
    Keywords: Structural Equation Modeling, Cassidy's Cognitive, Behavioral Theory, Self-efficacy, Problem-Solving Styles, Iran Court of Audit
  • Mahdi Zare Bidoki, Habibollah Nakhaei *, Ghodratollah Talebnia, Mahmoud Moeinadin Pages 105-152
    Subject and Purpose of the Article: The present study aimed to provide a model for implementing performance-based budgeting in the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization using Delphi techniques and a AHP based on fuzzy approaches.Research
    Method
    In first step, for the coherence and collection of experts' mental knowledge, by conducting library studies, various resources are prepared and the primary effective factors in sharing financial resources. Identified with the consensus of 12 experts (as the initial Delphi panel) was discussed. Then, the effective criteria in sharing financial resources were 130 criteria, which were classified into 10 factors. In the next step, to identify the mentioned effective factors using fuzzy Delphi technique and consensus of experts (as Delphi secondary panel), their effectiveness in the distribution of financial resources was investigated.Research
    Findings
    24 criteria were ranked using fuzzy technique, with the three criteria of "national and global registration of cultural, historical and natural movable artifacts", "number of global registered works" and "climate and territorial climate" as the most important criteria in sharing financial resources identified. Finally, using the weights specified in the FAHP stage, the resource sharing index of each provincial unit was determined and the formula for determining the share rate was presentedConclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: Providing a model using the most important factors of financial resources in the Ministry of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism using mathematical models, can be effective in budgeting effectiveness according to the macro-objectives of the country's planning system.
    Keywords: Budgeting Model, Cultural Heritage Organization, Handicrafts & Tourism, fuzzy Delphi, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Nazanin Bashirimanesh *, Shima Davoodi Pages 153-182
    Subject and
    Objective
    The purpose of this study is to investigate the effect of mental well-being on job commitment and professional skepticism of independent auditors.Research
    Method
    The present study is in the category of descriptive survey and correlational researchThe statistical population of the research is the senior auditors of the auditing organization and the research sample according to Cochran's formula includes 181 independent auditors.Community Verified icon it is also descriptive in nature. Structural equation modeling (SEM) with partial least squares (PLS) approach and Smart PLS3 software have been used to test the hypotheses.
    Findings
    The findings show that mental well-being has a positive and significant effect on job commitment and professional skepticism of independent auditors. Job commitment also has a positive and significant effect on the professional skepticism of independent auditors. Finally, mental well-being mediates the professional skepticism of independent auditors through job commitment.Conclusion, originality and its addition to knowledge: According to the research findings, increasing the job commitment of auditors and their mental health leads to improved skepticism and thus provides professional judgment of independent auditors.
    Keywords: mental well-being, Job Commitment . Professional Doubts . Mental Well-Being, Job Commitment
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Hosein Alipour Landi Pages 183-222
    Subject and Purpose of the Article: The purpose of this study is to presentation of performance auditing model in Iranian public sector organizations.In the present study, an attempt has been made to go beyond the components of performance auditing, including economic efficiency, efficiency and effectiveness, and to explain and quantify them, and to examine the principle of performance auditing along with the requirements and factors involved in its implementation. The auditors achieved performance audits.Research
    Method
    The present study is based on mixed approach and practical type with adopting a descriptive-survey research. Model dimensions, components and indicators identified with use of panel expert interview, questionnaire and fuzzy triangular Delphi.Research
    Findings
    Results indicate that the model dimensions include: inefficiencies and dysfunctions of responsibility, nature of public sector environment and characteristics of service products, perceived usefulness, potential role conflicts, unintended consequences and critiques of performance auditing.Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: The need to pay attention to various dimensions affecting on performance auditing with respecting to environmental and inscribed factors and reviewing the conditions of the Iranian public sector can be basis for its effective implementation.
    Keywords: Performance Auditing, Public sector, Mixed Approach, fuzzy Delphi
  • Seyednader Mousavi, Keyhan Azadi *, Mohammad Reza Watanparast Pages 223-254

    This Study Aims to Identify and Rank the Importance Degree of Performance-Based Budgeting Challenges With Emphasis on The Role of Cost and Accrual Accounting in The Country's Road Construction Sector. In order to achieve this goal, it was tried to use The Grounded Theory Approach based on the diamond model in the three dimensions of planning, cost analysis and performance management. The present research is practical and descriptive and in order to obtain an answer to the research questions, the required information has been collected through interviews and questionnaires. The statistical sample of the research, according to the subject and objectives of the research, includes academic experts and experts from organizations in charge of implementing the performance-based budgeting system. Research data were analyzed using coding method in Atlas.T software and TOPSIS technique..The Results of Using This Technique Showed an Interesting Result that among the 32 Challenges Studied, The Challenges Related to The Macro-Economic Environment of The Country and Those Related to Country's Economic and Policy-Making Instability, Were More Important than the Challenges specifically Related to The Country's Road Construction Sector Itself in Establishing Performance-Based Budgeting System.

    Keywords: Accrual Accounting, Cost Accounting system, Performance Budgetting, TOPSIS
  • Hadi TALEI, Aziz Gord *, Mohammad Kharashadizadeh Pages 255-286
    The present study aimed to provide a performance audit model for executive managers of public hospitals with a mixed approach. In the qualitative stage with 15 people, who were mainly managers and deputies of hospitals affiliated to medical universities in the east of the country and university professors and experts in the field of finance and auditing, the interviews continued until the achievement of theoretical saturation in a targeted manner and quantitative samples were randomly selected based on the Cochran's formula.The research tool was a semi-structured exploratory interview in the qualitative part, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used to evaluate the performance audit for the executive managers of public hospitals, which was designed based on the codes obtained in the qualitative stage.In the qualitative part, the analysis of the interviews was performed using the foundation data analysis method. The validity and reliability of the components were examined and Cronbach's alpha of all the above components was 0.7 during it; the most important components of performance auditing for executive managers of public hospitals were assessed.In the quantitative part, through structural equation method, the accuracy of the research model was confirmed and it was found that the selection of concepts, dimensions and indicators is very accurate and can provide a good framework for developing a performance audit vision document for hospital executives.
    Keywords: Performance Auditing, executive managers, public hospitals
  • Fatemeh Zholanezhad, Ehsan Kamali *, Arezoo Aghaei Chadegani Pages 287-312
    Subject and
    Objective
    According to general selection theory, one of the management strategies of auditors of state-owned companies is to divert the auditor's attention from managed accounts to clean (non-distorted) accounts or accounts that contain distortions other than managed accounts. The purpose is to influence the auditor's ability to detect fraud.Research
    Method
    The present research method is descriptive-survey in terms of data and applied in terms of purpose, which is a scenario tool. The statistical population of the study is all auditors working in institutions and auditing organizations and the research sample is 106 auditors in the period of 1400 who were selected by available sampling method. Univariate analysis of variance and a sample were used to test the hypotheses.
    Findings
    The results show that auditors in the face of financial statements containing distortions resulting from the strategy of elimination of transactions and the strategy of manipulation of evidence, in the case of state-owned companies compared to privately owned companies, They are more likely to judge that a misidentified mistake is unintentional.Conclusion, originality and its addition to knowledge: The results of this study showed that a method of fraud (omission or omission) is identified in which managers are likely to use it, on the other hand, seems unlikely to auditors. That is intentional, and the results can help auditors who audit state-owned companies to make judgments that take into account mistakes made and a special look at the government's general selection and client omission strategy.
    Keywords: Government Ownership, omission strategy, auditor judgment, general selection theory
  • Mohsen Imeni *, Seyedmohammad Moshashaei Pages 313-340
    Subject and Purpose of the Paper: This study aims to investigate the factors affecting innovation and performance in public sector organizations.Research
    Method
    The research ahead is applied in terms of purpose and a descriptive and survey in terms of method. The statistical population of this study was the employees and managers of the middle level of the Tax Affairs Organization of West of Mazandaran Province in the year 2020. To achieve this purpose, 127 people were selected as the sample. Structural equations used to test research hypotheses. Research
    Findings
    The results of this study show that factors such as budget constraints and experience to achieve innovation in the public sector have a significant effect. Also, budget constraints, motivation to improve performance, reaction to poor performance, and experience have affected organizational performance.Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: The results of the present study show that the implementation of a participatory approach in public sector organizations can be effective in innovation and better performance of these organizations. Investigating the role of factors affecting innovation and performance can expand their assessment models and improve the performance of the organization and thus the government.
    Keywords: Innovation, Organizational Performance, public sector organizations, Public Sector Accounting
  • Anvar Enaiati *, Gholamreza Kordestani, Ataollah Mohammadi Molgharni Pages 341-372
    Purpose
    The social security system is a means of establishing security, social justice, prosperity and social stability, and the sustainable development of any country has a direct relationship with the quantity and quality of social security system services.
    Method
    This research has a qualitative design and the necessary data has been collected through interviews and questionnaires. Statistical sampling was selected by the purposeful sampling method among the experts of the social security organization.
    Findings
    The results of the confirmatory factor analysis confirmed the validity of the measurement tools. The adjusted coefficient of determination stated that more than 61% of the changes in outcomes are influenced by the variables studied in the research and the rest are factors that are not considered in the model.
    Conclusion
    The findings of the research showed that factors such as economic-political, cultural platforms, political interventions, insurance policy-making, resources-expenditure management, investment security, management appointments and accumulation of government debt, actuarial calculations, regulatory bodies, judicial system Social security, correct implementation of insurance laws, supervisory-control system, multi-layered social security system, business environment, reform of pension system, reform and improvement of financing systems, investment management, separation of duties of support-insurance system, integration The information system, implementation of the government's obligations can improve the financial stability of the social security organization.Increasing knowledge: This research can provide the basis for amending the regulations and improving the processes of the social security organization and improving the financial stability of that organization.
    Keywords: Financial Stability, Causal Conditions, Interveners, Strategies
  • Leila Ranjbarian, Nader Rezaei *, Rasoul Abdi, Askar Pakmaram Pages 373-394
    Subject and Purpose of the Article: The present study analyzes the decision-making process in the professional judgment model of auditors and is in the field of behavioral research in auditing.Research
    Method
    The research method is descriptive-analytical-research. The present study is a combined method that the qualitative part was based on identifying the factors affecting the professional judgment of the auditor by examining the theoretical foundations and conducting Delphi analysis with the participation of 20 experts as panel members. The quantitative part also sought structural and interpretive modeling through the formation of its own structural interaction matrix.Research
    Findings
    The results show that the most important factors in judging the auditor's profession in the designed model are defining the subject of decision making, evaluation, measuring relevant criteria, identifying solutions, ranking solutions and selecting the best solutions. These factors were indicators of the decision process in Delphi results.Conclusion, originality and its Contribution to the knowledge: The decision-making process at the highest level was the least influential factor on the auditor's professional judgment, qualitative characteristics, audit evidence, personality type, professional oversight of auditors' work, results of audit procedures, and inherent risk assessment.
    Keywords: Audit Professional Judgment, Decision Process, Qualitative Characteristics
  • Amir Hossein Bavafa, Mehdi Moradi *, Asadolah Kordnaeege, Hossein Khanifar, Fatemeh Saraf Pages 395-420

    Auditing performance plays an effective role in evaluating efficiency, effectiveness and economic mere. The results of the studies show that performance audit implementation in the country was not desirable and its goals have not been met. In this study, the structural modeling of the strategic factors of performance auditing in the form of strengths, weaknesses, opportunities and threats is presented in the country's accounting Court. This research is applied and the method of conducting a descriptive survey and the time of winter research of 2022. To do it, a couple's scale questionnaire tool is based on structural -interpretive standards. The research sample also has 14 auditors of the country's Accounting Court with sufficient expertise and experience in the performance audit field, which were selected by targeted sampling method. In this study, the relationship between the strategic factors of performance auditing with the structural -interpretive approach was analyzed and its results are presented in the form of models of strengths, weaknesses, opportunities, threats and all strategic factors. The results of the study show the relationship between strengths, weaknesses, opportunities and threats of performance audit in the country's accounting Court in general and partially, which for policies and decisions of the country's accounting courts by resolving performance auditing problems and achieving its goals in the country.

    Keywords: Performance Audit, interpretive structural modeling (ISM), Strategic Factors, SWOT
  • Sasan Khademi *, Behnam Karamshahi Pages 421-450

    Subject and Purpose of the Article: The purpose of this study is to help increase the awareness of managers about the factors affecting the improvement of the readiness of the public sector for the successful implementation of accrual accounting. Therefore, the effect of three factors including change valence, task knowledge and task availability on two aspects of organizational readiness for change, including change commitment and change efficacy, is tested.Research

    Method

    In this study, a closed questionnaire was used to collect data. The statistical population of the study is the financial officers of the higher course of the army in 2020. Research hypotheses were also tested using ordinary least squares regression.Research

    Finding

    The results reveal that change valence, task knowledge and task availability are significant and positively influence two aspects of organizational readiness for change including change commitment and change efficacy.Conclusion, Orginality and its Contribution to the Knowledge: Improving the readiness of all forces and organizational levels of the Army of the Islamic Republic of Iran for the efficient and effective implementation of accrual accounting and public sector accounting standards is a necessity. Based on the results of this study, adopting appropriate methods and strategies to familiarize commanders and military personnel with the benefits of accrual accounting system, to increase financial staff knowledge about accrual accounting techniques and public sector accounting standards, as well as to provide financial resources, human resources and technical resources help to improve organizational readiness for change and the successful implementation of accrual accounting.

    Keywords: accrual accounting, organizational readiness for change, change valence, task knowledge, resource availability