فهرست مطالب

پژوهشنامه تمدن ایرانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه تمدن ایرانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یعقوب تابش* صفحات 1-21
    خواجه نظام الملک از زمره اندیشمندان و دیوان سالارانی است که شیوه حکمرانی را در عرصه عمل و نظر، در سیره خود و کتاب سیرالملوک نمایانده است. شخصیت و اندیشه های سیاسی او را پژوهشگران متعددی از جنبه های گوناگون مورد واکاوی قرار داده اند اما این محققان کمتر به تدوین و ترسیم الگویی مشخص و جامع از شایستگی های فرمانروایی بر اساس کتاب سیرالملوک پرداخته اند. از این رو هدف اصلی این جستار تدوین الگوی مورد نظر خواجه از فرمانروایی مطلوب است. نگارنده در پژوهش حاضر با به کارگیری روش کتابخانه ای و محور قرار دادن کتاب سیرالملوک، داده های مورد نیاز را گردآورده است و در مرحله پردازش ضمن بهره گیری از روش تحلیل محتوا با رویکرد توصیفی، تحلیلی ابعاد شایستگی و شاخص های مطلوب فرمانروایی را تعیین و ترسیم نموده است. بر اساس داده های سیرالملوک شاخص های مطلوب حکمرانی در سه بعد؛ شایستگی های حرفه ای، شایستگی های اخلاقی و شایستگی های فردی قابل تقسیم می باشند. داشتن مجموع این شایستگی ها امکان استقرار حکمرانی مطلوب را که مرکز ثقل آن پادشاه یا سلطان بود، از نظر خواجه فراهم می کرد. از نظر خواجه شاخص هایی همچون نظارت بر عملکرد کارگزاران و تنبیه و تشویق آن ها، گزینش کارگزاران، آباد کردن، پرهیز از شتاب زدگی، دخالت ندادن زنان در کارها، مشاوره با پیران دانا و حرفه ای ها، پاسداری از شریعت (بعد حرفه ای)، عدالت، بخشندگی و جوانمردی، بردباری، اخلاق نیکو، وفای به عهد (بعد اخلاقی)، داشتن عقل و دانش، دین داری، فر ایزدی، مهارت های رزمی، مرد بودن و ظاهر مناسب (بعد فردی) به عنوان مهم ترین شاخص های فرمانروای شایسته به شمار می روند.واژه های کلیدی:خواجه نظام الملک، فرمانروایی مطلوب، الگوی شایستگی، شاخص ها و ابعاد شایستگی، سیرالملوک.
    کلیدواژگان: خواجه نظام الملک، فرمانروای مطلوب، الگوی شایستگی، شاخص ها و ابعاد شایستگی، سیرالملوک
  • زهرا طاهری*، حسین آبادیان، محسن بهرام نژاد صفحات 22-36
    مقطع زمانی جنگ اول جهانی تا دوره تغییر سلطنت در سال 1304ش. یکی از مهمترین ادوار تاریخ معاصر ایران به شمار می رود. بحران های متوالی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی مهمترین وجه تمایز این دوره با ادوار پیش از این تاریخ بود. کشور از هر نظر در مخاطره بود، دولت ها یکی بعد از دیگری سقوط می کردند، اقتصاد کشور به فلاکت افتاده بود و قدرت-های بزرگ بخشهایی مهم از کشور را تحت تسلط خود گرفته بودند. در این دوره برخی روشنفکران به این موضوع می-اندیشیدند که برای حفظ ایران و احیای میراث تمدنی آن چه باید کرد؟ عده ای ایدیولوژی های ناسیونالیستی را ترویج می-کردند، گروهی مروج باستان گرایی بودند، برخی دیگر اتکاء به روس و انگلیس را راهگشا می دیدند و عده ای دیگر با تاکید بر مولفه های تاریخی و تمدنی ایران، راه حل هایی برای برون رفت از بن بست، پیشنهاد می کردند. یکی از این افراد دکتر محمود افشار بود. پس پرسش اصلی مقاله حاضر این است که راه حل افشار برای احیای تمدن ایران چه بود؟ مقاله حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی و بر اساس نظریه مورگنتا دیدگاه های افشار را مورد بحث و بررسی قرار می دهد و نشان می دهد که او بر اساس مبانی تاریخی و واقعیات اجتماعی کشور، راه حلی معقولانه تر ارایه می نمود. نتایج پژوهش نشان می دهد که دکتر محمود افشار برخلاف نسل دوم روشنفکران دوره مشروطه، واقعیات تاریخی کشور را نادیده نمی گرفت. او قدرت را ضابطه احیای تمدن ایرانی می دانست، اما این قدرت را با توجه به مولفه های فرهنگی و دینی کشور تعریف می کرد و نه بر اساس آموزه هایی که به تاریخ ایران ارتباطی نداشتند.
    کلیدواژگان: افشار، تمدن ایرانی، هویت، وحدت ملی، دوره رضاشاه
  • آمنه مافی تبار* صفحات 37-54
    پیش از انقلاب صنعتی، منسوجات به سبب دشواری تولید از ارزش ویژه ای برخوردار بود به طوریکه به عنوان یک شیء قیمتی به کار می آمد. در عصر قاجار، مقارن با تحولات بنیادی در صنعت نساجی، پارچه بافی در سرتاسر جهان و ازجمله ایران به مسیر دیگری ورود کرد اما همچنان در شکل سنتی صاحب نفاست به حساب می آمد. چه بسا که به دلیل افول تولید دستی، وجه کمیاب بودن بر این اعتبار می افزود. حتی در صور صنعتی نیز در ایران، پارچه یک محصول وارداتی بود که شاید از انواع داخلی مبتنی بر روش های صنایع دستی ارزان تر می نمود اما همچنان به جهت طی مسیر گرانبها بود. هدف این مقاله جستجو در مصادیق اعتبار منسوجات قاجاری از منظر سیاحت نامه های آن عصر است. با این حساب پرسش آن خواهد بود: با بررسی سفرنامه های خارجی عصر قاجار، قدر و اعتبار منسوجات در آن دوره چگونه تبیین می شود؟ این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی و با مداقه در داده های تاریخی و مستندات آن عهد (افزون بر سی سفرنامه) نشان می دهد: پارچه در هر جنسیتی و با هر کارکردی اعم از پوشاک زنانه و مردانه در سرتاسر عصر قاجار از اعتبار خاص برخوردار بود. در انواع پربها همچون شال و زری به مثابه پول نقد رد و بدل می شد و به عنوان خلعت برای هدیه بزرگان به کار می آمد. دارندگی لباس های متعدد نشانه ای از بهره مندی بود و برخی انواع به دیگری برتری داشت که ازجمله آنها شال، زربفت، حریر ابریشمی بود و قلمکار، چیت و قدک در مراتب بعدی قرار می گرفت بنابراین هرچند مقارن با این عهد، نساجی در شکل سنتی رو به اضمحلال گذاشت اما این امر نه تنها ارزشمندی منسوجات را متزلزل نساخت که خود دلیلی بر اعتبار بیشتر آن شد.
    کلیدواژگان: سیاحت نامه، سفرنامه، منسوجات، پارچه، قاجار
  • مهدی محمدی*، سید ناظر فخری، یزدان فرخی صفحات 55-68
    پوشاک از نمودهای فرهنگی در زندگی انسان است که در ادوار گوناگون تاریخ با توجه به نیازهای بشر، بروز حوادث مختلف و تسلط اقوام گوناگون بر یکدیگر، ثابت نمانده و دچار دگرگونی هایی شده است؛ لذا از کارکرد اصلی و ابتدایی خود فاصله گرفته و به عنوان عاملی در نشان دادن جایگاه اجتماعی و فرهنگی افراد در جامعه تبدیل شده که تاثیرات عمده ای در شکل گیری صحیح روابط و تعاملات افراد با یکدیگر را ایجاد نموده. این پژوهش که محدوده زمانی دوره مغول در ایران، یعنی از حمله مغول تا انقراض نهایی ایلخانان (756 - 616 ه.ق) را در برمی گیرد به روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای و تاکید بر کتب ادب فارسی که در آن زمان و یا کمی بعد نگاشته شده؛ برآن است تا از زندگی روزمره مردم، طبقات اجتماعی و اثرگذاری فرهنگ مغول بر نحوه پوشش ایرانیان، تصویری روشن تهیه نماید. تبیین حضور اقشار خاص جامعه از جمله صوفیه و نیز بررسی میزان آزادی حضور زن در اجتماع، از دیگر اهداف آن می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که تفاوت اصلی در پوشش به جنسیت فرد بستگی دارد و ویژگی های فرهنگی و اجتماعی مردم عادی و نیز صاحب منصبان در پوشش ظاهری آنان نمود بارزی داشته؛ از سلطنت غازان به بعد شاهد نفوذ مجدد فرهنگ ایرانی اسلامی در پس زمینه زندگی مردم عادی و مقامات دولتی هستیم. پوشاک مغولان تا قبل از این دوره بسیار شبیه به هم بود و حتی در بسیاری اوقات بین پوشاک زن و مرد تفاوت چندانی دیده نمی شد. تمایز در جنس، رنگ و نیز نوع جامه، مهم ترین کارکرد اجتماعی است که پوشش در آن دوره برعهده داشته.
    کلیدواژگان: تاثیرات اجتماعی-فرهنگی، مغول ها، کتب ادب فارسی، طبقات اجتماعی، زنان
  • بهناز شیخ شریعتی کرمانی*، حسین غضنفرپور، محسن پورخسروانی، صادق کریمی صفحات 69-89

    شهداد (با نام قدیمی خبیص)، منطقه ای گرم و خشک و در حاشیه غربی دشت لوت واقع شده است. این منطقه خود بخشی از یک فرهنگ غنی و نسبتا گسترده بوده که رشد و نمو یافته و با تمدن های دور و نزدیک خود مراوده داشته است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل بسترساز طبیعی و انسانی بر شکل گیری و انحطاط تمدن باستانی شهداد است. پرسش این پژوهش این است که، مهم ترین عوامل محیطی (طبیعی و انسانی) موثر بر شکل گیری و انحطاط تمدن شهداد کدام اند؟ روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از داده های اسنادی و باستان شناختی و بازسازی شرایط محیطی گذشته در منطقه مورد مطالعه انجام شده است. بازسازی شرایط محیطی گذشته با استفاده از شواهد میدانی، روابط تجربی به کمک نرم افزار ArcGIS صورت گرفت. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد ارتفاع از سطح دریا، موقعیت جغرافیایی، عدم وجود آب و هوای شدیدا گرم و یا سرد، افزایش بارش، افزایش آب رودخانه ها، خاک جلگه ای و حاصل خیز، مهم ترین عوامل طبیعی موثر بر شکل گیری تمدن شهداد بوده است. از طرفی نوسانات دمایی، بارش های رگباری، طغیان رودخانه ها و سیلاب مهم ترین عوامل طبیعی موثر بر انحطاط این تمدن بود. کشاورزی، موقعیت سوق الجیشی و ارتباط دوسویه با ملل مجاور نیز مهم ترین عوامل انسانی موثر بر شکل گیری تمدن شهداد بوده است. از سوی دیگر افت کشاورزی، از بین رفتن موقعیت سوق الجیشی ارتباطی، قطع ارتباط با ملل و تمدن های همجوار، مهم ترین عوامل انسانی موثر بر انحطاط تمدن شهداد بودند.

    کلیدواژگان: شکل گیری تمدن، انحطاط تمدن، تمدن باستانی شهداد، دشت لوت، عوامل محیطی
  • سورنا فیروزی*، رضا مهرآفرین، سید رسول موسوی حاجی صفحات 90-117

    صفحه فرهاد تراش، یکی از بحث برانگیزترین آثار به جای مانده از دوران باستان ایران است. این که چرا این اثر ناتمام رها شده، پرسشی کهن را در ذهن نسل های مختلف از رهگذران ایرانی و خارجی و نیز پژوهشگران مختلف ایجاد کرده است. برخی پیرو داستان های محلی و با یاری گرفتن از گزارش های برآمده از تاریخ سنتی ایران، میان این صفحه و شخصیتی به نام فرهاد، کوه تراش روزگار خسروپرویز ارتباط برقرار کرده‎اند. برخی دیگر آن را بخشی از پروژه های شاه یادشده ساسانی و درباره پیروزی هایش بر رومیان شرقی می دانند که در پی قتل وی زمین‎گیر و ناتمام ماند‎ و گروهی نیز این اثر را یک یادگار به پایان نرسیده از روزگار هخامنشی می پندارند. در این مقاله که حاصل یک دهه مطالعه بر روی موضوع مطرح شده است، با استفاده از بررسی محتوای منابع مکتوب و مطالعات میدانی، تلاش شده تا درباره چیستی این صفحه ناتمام از منظر یک نگاه کهن و همچنین بر پایه تحلیل محتوای اسناد تاریخی و یافته‎های باستان‎شناختی، پاسخی منطقی و مستند ارایه شود. پژوهش پیش رو بیان می کند که در جایی که اکنون محوطه فرهادتراش واقع است، پیش تر نقشی متعلق به اوایل هزاره دوم پیش از میلاد وجود داشته است که در آن، مطابق با الگوی رایج در هنر نقوش برجسته و مرتبط با هزاره های سوم و دوم پیش از میلاد در غرب فلات ایران و میان رودان، پیکره ای از خدای بانوی اینن و شمار دیگری از نقوش و یک کتیبه بر سینه کوه بیستون حجاری شده بود.

    کلیدواژگان: فرهادتراش، سمیرامیس، بیستون، ایزیدورخاراسنی، باستانشناسی اساطیر
  • صدیقه پرویزی نیا* صفحات 118-137

    با تاسیس حکومت ایلخانی (656-736ق)، اقداماتی در جهت سازماندهی نهاد وقف و جلوگیری از تعرض به اموال وقفی صورت پذیرفت. آب یکی از حیاتیترین نیازهای بشری است که بدون تامین آن، آبادانی امکانپذیر نیست. در دوره ایلخانی ایجاد و احیاء سیستمهای آبرسانی با توجه به آسیبهای که هجوم مغولان به زیربناهای اقتصاد ایران وارد نمود، ضروری بود. بدین سبب از ظرفیت نهاد وقف در این حوزه استفاده شد. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی نقش وقف در ایجاد و احیاء سیستمهای آبرسانی در دوره ایلخانی میپردازد. این پژوهش موقوفات غازان ایلخانی، خواجه رشیدالدین فضلالله، سید رکنالدین و سید شمسالدین یزدی از مقامات محلی، ترکان خاتون حاکم کرمان، امینالدین بلیانی و علاءالدوله سمنانی از عارفان مشهور و سایر افراد خیر را در زمینه آبرسانی در دوره ایلخانی بررسی کرده است. بر طبق یافته های این پژوهش در دوره ایلخانی، علاوه بر حاکمان و وزیران، بسیاری از افراد جامعه مثل حاکمان محلی، صاحبمنصبان، عرفا و افراد خیر آگاهانه از ظرفیت نهاد وقف برای ایجاد و احیاء سیستمهای آبرسانی استفاده کردهاند. درواقع ایجاد و احیاء سیستم های آبرسانی در دوره ایلخانی در نتیجه تلاش همگانی افراد ذینفوذ جامعه صورت گرفته است و موقوفات وزیرانی مثل خواجه رشیدالدین فضلالله علیرغم گستردگی موارد وقفی، در مناطق محدودی از قلمرو حکومت ایلخانی قرار داشته است. همچنین بر اساس یافته های پژوهش وقف قنات در مناطق مرکزی ایران مثل یزد، کرمان و اصفهان در دوره ایلخانی رونق داشته است.

    کلیدواژگان: ایلخانی، وقف، سیستم های آبرسانی، قنات
  • مجتبی محمدی، حمید اسدپور* صفحات 138-162
    نهاد بلدیه در دوران قاجار از بدو تاسیس تا دوران پهلوی اول با موانع و مشکلات فراوانی روبرو بود. پس ازانقلاب مشروطه و تصویب قانون بلدیه، ولایات مختلف ایران نیز ملزم به تاسیس و اجرای قوانین بلدیه شدند.این قانون در سال 1328 ه .ق در بندر بوشهر رسمیت یافت.نقش و جایگاه بوشهر در معادلات سیاسی و اقتصادی خلیج فارس و جنوب ایران را می توان در این امر موثر دانست.هم زمان با عصر پهلوی، بلدیه بوشهر به یکی از مهمترین نهادها و موسسات شهری نوین در عرصه خدمات عمومی تبدیل شد. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع آرشیوی بر آنست تا ضمن بررسی چگونگی شکل گیری انجمن بلدیه در بوشهرو سیرتاریخی آن در دوره قاجار، درصدد پاسخ به این سوال برآید که بلدیه به عنوان یک نهاد نوین در ساختار شهری بوشهر تا به چه میزان توانسته بود در تحولات شهری و تغییر مبلمان شهر بوشهر در دوره پهلوی اول تاثیرگذار باشد؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که علی رغم فقر مالی ، کمبود امکانات و فقدان زیرساخت های شهری ، نداشتن بودجه مناسب و عدم همکاری سازمان های دولتی با بلدیه در بوشهر، این نهاد اجرایی با ارایه طرح های عمرانی ، اجتماعی و بهداشتی توانست تا حدود فراوانی به اهداف اولیه خود جامه عمل بپوشاند. گستردگی حوزه نظارت بلدیه از یکسو و از سوی دیگر تاکید نهادهای دولتی به مانند وزارت داخله مبنی بر صحت عمل اقدامات بلدیه در راستای امور شهری این نهاد نوپا را به موتور محرکه بوشهر تبدیل نموده بود .
    کلیدواژگان: بلدیه بوشهر، قانون بلدیه، وزارت داخله، سیدحسین سیادت، بافت شهری
  • مهدی وزینی افضل*، مهدی دهقانی صفحات 163-184
    در دوره قاجار، نوشتجات مختلفی درباره شطرنج توسط افرادی از طبقات مختلف جامعه اعم از روحانیون، شاهزادگان و روشنفکران با اهداف مذهبی، آموزشی و سیاسی تالیف شدند که به «رسایل شطرنجیه» معروف گشتند. هدف از این پژوهش که با تاکید بر نسخه های خطی و منابع تاریخی تدوین شده است، پاسخ به این پرسش است که شطرنج چه جایگاهی در فرهنگ عمومی مردم دوره قاجار داشت؟ رسایل شطرنجیه با چه اهدافی تدوین شدند؟ و چه تفاوت هایی میان آنها وجود دارد؟ یافته های تحقیق نشان می دهند که در دوره قاجار، فرهنگ بازی شطرنج در میان طبقه حاکمه و سپس عموم مردم رواج پیدا کرد. گستردگی این بازی، منجر به اظهار نظر افراد مختلف در حیطه های گوناگون نسبت به این بازی شد و رساله های کوتاه و بلندی در رد، آموزش و مقبولیت شطرنج تالیف شدند. این آثار در محتوا، شکل و هدف با یکدیگر تفاوت هایی دارند که نشان از تشدد آراء و عقاید نسبت به شطرنج در جامعه ایران دوران قاجار دارد. ریشه دیدگاه های مختلف در مورد شطرنج، به مباحث فقهی، تاریخی، فرهنگی و سیاسی باز می گردد که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شطرنج، قاجار، قمار، شریعت، تاریخ نگاری
  • سحر عبدالهی، محمدامین سعادت مهر*، سید جواد موسوی صفحات 185-202

    دریای کاسپین، همواره مهمترین آبراه شمالی ایران در طی تمامی ادوار تاریخی بوده است. صفویان با اعاده حاکمیت ایران بر تمایت مرزهای آن و همچنین وجود حکومت های محلی تابع آنها در شمال ایران، نقش مهمی را در ایجاد امنیت و رونق تجاری بنادر دریای کاسپین ایفا نمودند. با سقوط صفویان و تسلط افغانان، دوره پر آشوب ایجاد گردید که رکود تجاری، به ویژه تجارت دریایی به همراه داشت. پس از به قدرت رسیدن نادرشاه افشار (1148-1160ه.ق.)، حضور مستقیم و در دست گرفتن منابع حیاتی دریای کاسپین ضروری می نمود، بنابراین نادر با فراهم آوردن امکانات تاسیس نیروی دریای، زمینه مناسبی را برای از سرگیری فعالیت های تجارت دریایی فراهم نمود. مساله کانونی این پژوهش علاوه بر بررسی سیاست ها و تلاش های نادرشاه در بهبود وضعیت تجارت، دریانوردی و کشتی سازی، بر انگیزه و اهداف او از تاسیس ناوگان دریایی در دریایی کاسپین و دلایل سوظن دولت روسیه نسبت به این مهم، قرار گرفته است. داده های اصلی این پژوهش را متون تاریخی و تحلیل محتوایی مستخرج از آنها تشکیل می دهد و علاوه بر آن از شواهد باستان شناختی نظیر کشتی غرق شده در سواحل چمخاله لنگرود و تحلیل آن با استفاده از رهیافت تاریخی، نیز استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است نادرشاه قصد داشت تا با تشکیل ناوگان دریایی در دریای خزر، به رونق تجاری کمک کند و افزون بر آن به اهداف سیاسی و نظامی خود نیز دست یابد که این مهم با منافع دولت تزاری روسیه در تضاد بود. از دیگر سو بررسی باستان شناختی کشتی غرق شده در سواحل چمخاله مشخص ساخت که رابطه تنگاتنگی میان حضور سیاسی-نظامی حکومت و حضورت اجتماعی-اقتصادی مردمی این منطقه وجود دارد، به همین جهت نقش و جایگاه حکام محلی کرانه های دریای کاسپین و چگونگی نحوه تعامل آنان که با سلسله افشاریه و شرکت های تجاری خارجی داشته اند، شایسته توجه است.

    کلیدواژگان: نادرشاه، روسیه، دریای-کاسپین، لنگرود، کشتی
  • مریم احمدزاده، سکینه خاتون محمودی* صفحات 186-202

    خانه های تاریخی گنجینه های ارزشمندی هستند که بخش مهمی از بافت شهری را تشکیل داده و نشانگر هویت، شیوه تفکر و زیست مردم می باشند. خانه حاج آقاعلی واقع در قاسم آباد رفسنجان از آثار تاریخی شاخص معماری ایران است که قدمت آن به روزگار قاجار باز می گردد. تامل در شیوه طراحی و تزیینات این بنا، حاکی از کاربرد اصول خاصی در زینت گری است که منطبق با فرهنگ ایرانی- اسلامی می باشد. کاربرد اصل حکمی وحدت در کثرت از جمله این اصول است. مهم ترین مسیله این پژوهش نشان دادن چگونگی کاربرد اصل وحدت در کثرت در این عمارت تاریخی است. روش کار در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته است. اطلاعات گردآوری شده بر مبنای مهم ترین مولفه های تعیین شده در بخش مبانی نظری در سه بخش کلی: هندسه و تناسب، توازن و نور دسته-بندی گردیده و تحلیل آثار بر این مبنا انجام گرفته است. نتیجه این بررسی حکایت از آن دارد که: عناصر وحدت بخش در تزیینات این بنا با تمرکز بر هندسه در تشکیل ساختارهای منظم سامان یافته اند. ریتم و توازن که حاصل تکرار منظم نقش ها است، از دیگر عوامل وحدت بخش در تزیینات این عمارت می باشد. افزون بر آن، حضور نور و سایه در بخش های مختلف عمارت، نقش مهمی در ایجاد وحدت در خانه حاج آقاعلی ایفا کرده که منطبق با حکمت هنر اسلامی است.

    کلیدواژگان: خانه حاج علی آقا، تزیینات، حکمت هنر اسلامی، وحدت در کثرت
  • ابوالحسن اتابکی فر*، نجمه ابراهیمی، فضل الله حبیبی صفحات 202-219

    بر طبق گفته کتزیاس، کوهستان«دو ستیغ ی» یا «کوه حسین» امروزی در دشت مرودشت که صخره های نقش رستم بخشی از دامنه های آن را در بر می گیرد، آثار متنوعی از دوره پیش از تاریخ فارس (پناهگاه های شاخص نوسنگی) و دوره تاریخی (نقش برجسته انشانی«ایلامی»، آرامگاه های شاهان هخامنشی و نقش برجسته های دوره ساسانی) را در خود جای داده است. افزون بر این دژی مستحکم با سفال های دوره ساسانی و نخستین سده های اسلامی بر فراز کوهستان نقش رستم، این کوهستان را به یکی از متمایزترین کوه های زاگرس جنوبی بدل نموده است. سنگ نوشته های پهلوی متعدد، آثار شاخص دیگری هستند که بوسیله کاتبان محلی و مردم عادی در دامنه و فراز کوهستان نگاشته شده است. اغلب این سنگ نوشته ها به خط پهلوی کتابی (متصل) و در چند سطر کوتاه و گزیده بروی صخره ها و سنگ های هموار کوهستان به نگارش در آمده اند و مفاهیمی چون کتیبه های سنگ گور، اندرزهای پاردوکس-گونه، تک نگاره های دعاگونه و شرح ساخت و سازهایی بر فراز کوهستان را در بر می-گیرند. بر این اساس، این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش است که حجاری سنگ-نوشته ها در این مکان به چه دلیل بوده است؟ در پاسخ به این پرسش این فرضیه مطرح می-گردد که کاتبان محلی سعی داشته اند که اندیشه ها و آرمان های خود را در آن برهه بروی صخره ها و سنگ ها به کتابت در آورند. هدف از پژوهش حاضر نیز معرفی و شناسایی دو سنگ نوشته نویافته، مربوط اواخر دوره ساسانی ست که بر فراز دره غربی کوهستان نقش-رستم به نگارش در آمده اند. با اینکه هر دو سنگ نوشته در اثر گذر زمان به شدت آسیب دیده اند، خوانش ما نشان می دهد که سنگ نوشته نخست حاوی اندرزی کوتاه از زبان طبیعت و دیگری به گاه شماری و نجوم اشاره دارد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: فارس، نقش رستم، سنگ نوشته پهلوی، گاه شماری، درخت
|
  • Yaqub Tabesh * Pages 1-21
    Khājeh Nizām al-Mulk is one of the thinkers and bureaucrats who have developed the style of governance in the field of action and opinion. He represented them in his life and in the book Siyar Al-Mulook. Many researchers have studied his character and political ideas from various perspectives, but these scholars have yet to develop and draw a specific and comprehensive model of the merits of rulership based on Siyar Al-Mulook's book. Therefore, the main goal of this study is to compile the desired model of Khajeh's desirable dominion. In the current research, the author has collected the required data by using the library method and focusing on the book of Siyar Al-Mulook; he has determined and drawn the dimensions of competency and desirable indicators of dominion in the processing stage by using the content analysis method and a descriptive and analytical approach. The desirable indicators of governance are in three dimensions based on the data of Siyar Al-Mulook: professional competencies, moral competencies, and personal competencies. To him, possessing all of these qualifications provided the possibility of establishing a favorable government, the center of which was the king or sultan.
    Keywords: Khājeh Nizām al-Mulk, desirable dominion, competency model, indicators, dimensions of competency, Siyar Al-Mulook
  • Zahra Taheri *, Hossein Abadian, Mohsen Bahramnejad Pages 22-36
    The years between the First World War until the change of the monarchy in 1925 is one of the most important periods in the contemporary history of Iran. Successive political, economic, social, cultural, and military crises were the most important distinguishing features of this period from the past history. In every way the country was in danger, governments were falling one after another, the economy has been bankrupted, and the great powers had taken control of important parts of the country. During this period, some intellectuals thought what should be done to preserve Iran and revive its civilized heritage? Some thinkers promoted nationalist ideologies, many others promoted Archaism, others believed of reliance on Russia and Britain, and others saw the solution by emphasizing the historical and civilizational components of Iran; all of them suggested a way to save the country. One of these people was Dr. Mahmoud Afshar. So, the main question of this research is what was Afshar's solution to revive the Iranian civilization? This article discusses Afshar's views based on descriptive-analytical according to the Morgenthau's theory on power, and shows that Afshar offered a more reasonable solution based on the historical foundations and social realities of the country. The results of the research show that Dr. Mahmoud Afshardid not ignore the historical facts of the country for establishing the Iranian Civilization. He considered of Iranian civilization, but he defined this according to religious components of the country, not based on teachings had nothing to do with Iranian history.
    Keywords: “Afshar”, “Iranian Civilization”, “Identity”, “National Unity”, “Reza Shah Period”
  • Ameneh Mafitabar * Pages 37-54
    Textiles were extremely valuable before the Industrial Revolution due to the difficulty of production and were considered precious goods. Weaving evolved alongside the fundamental developments in the textile industry during the Qajar era in Iran, but it was still considered valuable in its traditional form. Even when manual production declined, it received additional value due to its rarity. In industrial form, textiles were imported to Iran and were perhaps less expensive than domestic products that were produced using handicraft methods. However, they were still valuable given their long-distance shipment. The purpose of this study was to examine instances of appreciation of Qajar textile value in travelogues written during the time period. As a result, the main research question was as follows: How can the significance of clothing and, consequently, textiles be explained by studying Qajar travelogues? The historical exploration of Qajar era documents(more than 30 travelogues) in this descriptive-analytical study revealed that clothing and textiles were particularly important throughout the Qajar era, regardless of their nature, type, or application, both for men and women. Expensive textiles, like shawls and samites, were exchanged as money and were used to make priceless gifts for men in high positions, like kings. The durability of textiles was extended not only by less-frequent washing, but also through methods such as patchwork. Thus, while the textile industry in its traditional sense declined during the Qajar era, this did not undermine the preciousness of textiles and, in fact, became a reason for their further importance and value.
    Keywords: Travel book, Travelogue, Textiles, Cloth, Qajar
  • Mehdi Mohammadi *, Seyyed Nazer Fakhri, Yazdan Farrokhi Pages 55-68
    Clothing is one of the cultural manifestations in human life that has not been fixed and has undergone changes in different periods of history according to human needs, the occurrence of different events and the domination of different ethnic groups; Therefore, it has distanced itself from its main and primary function and has become a factor in showing the social and cultural status of individuals in society, which has created major effects in the proper formation of relationships and interactions between individuals. This study covers the time period of the Mongol period in Iran, ie from the Mongol invasion to the final extinction of the Ilkhans (756-616 AH) in a descriptive-analytical method with library tools and emphasis on Persian literature books in Written that time or a little later; It intends to provide a clear picture of the daily life of the people, social classes and the influence of Mongol culture on the way Iranians dress. Explaining the presence of certain sections of society, including Sofia, as well as examining the degree of freedom of women in society, is another goal. The results show that the main difference in clothing depends on the gender of the individual and the. The clothing of the Mongols was very similar before this period and even in many cases there was not much difference between the clothing of men and women. Distinction in gender, color and type of clothing is the most important social function that clothing was responsible for in that period.
    Keywords: Socio-cultural influences, Mongols, Persian literature books, social classes, women
  • Behnaz Sheikhshariatikermani *, Hossein Ghazanfarpour, Mohsen Pourkhosravani, Sadegh Karimi Pages 69-89

    Shahdad (with the old name of Khabis), is a hot and dry region located on the western edge of the Lot plain. This region itself has been a part of a rich and relatively wide culture that has grown and developed and interacted with far and near civilizations. The purpose of this research is to identify the natural and human factors on the formation and decay of Shahdad's ancient civilization. The method used in this research is a descriptive-analytical one, which was done using documentary and archeological data and reconstruction of the past environmental conditions in the studied area. Reconstruction of the past environmental conditions was done using field evidence, experimental relationships with the help of ArcGIS software. The results obtained from this research showed that the height above the sea level, the geographical location, the absence of extremely hot or cold weather, the increase in precipitation, the increase in river water, are the most important. Natural factors have been effective in the formation of Shahdad civilization. . . Temperature fluctuations, torrential rains, flooding of rivers and floods were the most important natural factors affecting the decline of this civilization. Agriculture, the location of Souq-al-Jashi and two-way communication with neighboring nations have also been the most important human factors influencing the formation of Shahdad civilization. On the other hand, the decline of agriculture, the loss of the communication location of Souq-Al-Jashi, the disconnection with neighboring nations and civilizations were the most important human factors affecting the decline of Shahdad civilization.

    Keywords: The Formation of Civilization, The Decline of Civilization, The Ancient Civilization of Shahdad, Lot Plain, Environmental Factors
  • Sorena Firouzi *, Reza Mehrafarin, Seyyed Rasool Mousavi Haji Pages 90-117

    Farhad Tarash is one of the most controversial works left from ancient Iran. Why this work was left unfinished has caused questions in the minds of different generations of Iranians. According to local stories and with the help of national historical reports, some establish a connection between it and Farhad, the rock art man of Khosrow II' era. Some consider it to be a part of the unfinished projects of the mentioned Sassanid king, which they assume after his murder, and others consider it an unfinished Achaemenid work. In this article, by using the content of written sources and field studies, an attempt has been made to provide a logical and documented answer to the historical documents and archaeological findings about the ancient identity of this unfinished surface. The following research states that in the place where Farhad Tarash is now located, there used to be a relief related to the beginning of the second millennium BC, in which, according to the common pattern of reliefs art in the third and second millennium BC, there was a figures of the goddess Inanna besides of some other reliefs and an inscription on Behistun.

    Keywords: Farhad Tarash, Semiramis, Behistun, Isidore of Charax, Archaeomtythology
  • Sedigheh Parvizinia * Pages 118-137

    Ilkhanid(656-736 AH) government, upon establishment,started measures to organize the endowment and prevent harm on the endowment property. With all damage done by Mongols’ invasion to Iran’s infrastructure during the Ilkhanid period, it was necessary to create and rehabilitate water supply systems. For this reason, the capacity of the endowment institution was used in this field. The present study used descriptive-analytical method with library resources to investigate the role of endowment in creating and reviving water supply systems in the Ilkhanid period. This research has investigated the endowments of Ghazan,Khwajeh Rashid Aldin Fazlullah, Rukn Aldin and Shams Aldin Yazdi, Tarkan Khatun, Amin Aldin Balyani and Ala al-Dowla Semnani and other benefactors in the field of water supply in the Ilkhanid period. According to the findings of this research in the Ilkhanid period, in addition to the rulers and ministers, many members of the society, such as local rulers, officials, mystics and benefactors have consciously used the capacity of the endowment institution to creation and rehabilitation of water supply systems.In fact, the creation and rehabilitation of water supply systems in the Ilkhanid period was the result of the efforts of all influential people in the society, and the endowments of ministers such as Khwajeh Rashid Aldin ,despite the wide range of endowment cases, were located in limited areas of the territory of the Ilkhanid government. Also, according to the findings of the research ,aqueduct endowment flourished in the central regions of Iran such as Yazd, Kerman and Esfahan during the Ilkhanid period.

    Keywords: Ilkhanid, Endowment, Water supply systems, aqueduct
  • Mojtaba Mohammadi, Hamid Asadpour * Pages 138-162
    After the constitution and approval of the municipality law, different provinces of Iran were required to establish and implement the municipality laws. This law was formalized in 1328 AH in Bushehr port. Bushehr's role and position in the political and economic equations of the Persian Gulf and southern Iran It can be considered effective in this regard. The municipality of Baladieh during the Qajar period from the establishment to the first Pahlavi era faced many obstacles and problems. Simultaneously with the Pahlavi era, the municipality of Bushehr became one of the most important new urban institutions in the field of public services. The present study uses a descriptive and analytical method and relying on archival sources to investigate how the municipality was formed in Bushehr and its historical character in the Qajar period, to answer the question of what was the performance of Bushehr municipality in the first Pahlavi period? Research shows that despite financial poverty, lack of facilities and lack of urban infrastructure, lack of adequate budget and lack of cooperation of government organizations with the municipality in Bushehr, this executive body was able to provide development, social and health projects to a large extent. Achieve your initial goalsh.On the one hand, the scope of the municipality's supervision and on the other hand, the emphasis of government institutions such as the Ministry of Interior on the validity of the municipality's actions in line with urban affairs had turned this fledgling institution into the driving force of Bushehr.Bushehr Municipality, Baladieh
    Keywords: Bushehr Municipality, Baladieh Law, Ministry of Interior, Seyed Hossein Siadat, urban context
  • Mahdi Vaziniafzal *, Mehdi Dehghan Pages 163-184
    Various writings about chess were written by people from different classes of society, including clergymen, princes, and intellectuals with religious, educational, and political purposes, which became known as "Rasāʼīl šaṭranǰīya"(chess treatises) during the Qajar period. The purpose of this study based on manuscripts and historical sources is to answer the question of what place chess had in the people's general culture in the Qajar period. For what purpose were the letters of chess written? And what are the differences between them? The findings of the research show that during the Qajar period, the culture of playing chess became popular among the ruling class and then the general public. The extent of this game led to the opinions of different people in different fields regarding this game and short and long treatises were written on the rejection, education, and acceptability of it. These works have differences in their content, form, and purpose, which shows the intensity of opinions and ideas towards chess in the Iranian society of the Qajar era. The origin of different views about chess goes back to jurisprudence, history, culture, and politics, which are discussed in this article.
    Keywords: Chess, Qajar, Chess treatises, Shariʻa
  • Sahar Abdolahi, MuhammadAmin Saadat Mehr *, Javad Mousavi Pages 185-202

    The Caspian Sea has always been the most important northern waterway of Iran during all historical periods. The Safavids played an important role in establishing the security and commercial prosperity of the Caspian Sea ports by restoring Iran's sovereignty over its borders and the existence of local governments subordinate to them in the north of Iran. With the fall of the Safavids and the dominance of the Afghans, a turbulent period was created, which brought commercial stagnation, especially maritime trade. After Nadir Shah Afshar (1735-1747 AD/ 1148-1160 AH) came to power, it became necessary to be directly present and seize the vital resources of the Caspian Sea, so Nadir, by providing facilities for the establishment of the navy, created a suitable ground for the resumption of activity. provided maritime trade. The central issue of this research, in addition to examining the policies and efforts of Nadir Shah in improving the state of trade, seafaring and shipbuilding, is his motivation and goals for establishing a naval fleet in the Caspian Sea and the reasons for the Russian government's suspicions regarding this matter. Is the main data of this research consists of historical texts and content analysis extracted from them, and in addition, archaeological evidence such as the sunken ship on the shores of Chamkhale, Langarud and its analysis using a historical approach have also been used. The findings of the research indicate that Nadir Shah intended to help commercial prosperity by forming a naval fleet in the Caspian Sea and, in

    Keywords: Nadershah, Russia, CaspianSea, Langrod
  • Maryam Ahmadzade, Sakine Khatoon Mahmoodi * Pages 186-202

    As valuable treasures, historic houses constitute a major part of urban design, representing the identity, ideology and lifestyle of people. Located at Qasemabad, Rafsanjan (Kerman Province), the Hāj-Āqā-Ali house is an outstanding work of Iranian architecture which dates back to the Qajar era. Decorations of this historic building are indicative of the application of certain principles which are in accordance with the Iranian-Islamic culture. Here, applying the Islamic principle of “unity within multiplicity” is a case in point and it’s been tried to show how it’s been represented in this historic mansion.The research is carried out in analytical-descriptive method and its data gathered through library and field studies. The gathered date is categorized in three main parts, i.e. geometry and proportions, balance and light. The mentioned factors provide the basis for further analyses. Findings of the research indicate that the factors bringing unity to the decorations have been organized on geometry of regular structures (symmetrical, vertical, concentrated and active). Rhythm and balance, as the products of frequent repetition of designs and locations, stand among the other factors of unity in the ornaments. Further, the gleams of light in stained glasses and the presence of light and shadow in different parts of the mansion play a significant role in creating unity and diversity in this historic house, all conforming with the Islamic art wisdom.

    Keywords: Hāj-Āqā-Ali House, Decoration, Islamic Art Wisdom, Unity within Multiplicity
  • Abolhassan Najafzadeh *, Najme Ebrahimi, Fazlollah Habibi Pages 202-219

    According to says of Ktesias ,"Do Setighi "mountain or "Hossein" mountain today in the Marvdasht plain where the rocks of Naqš e -Rostam cover a part of its foots, contains various remains from the prehistoric period of Fars(indicative neolithic shelters) and the historical period, the tombs of Achaemenid kings and Sassanid reliefs. In addition, a strong fortress with pottery from the Sassanid period above Naqš e- Rostam mountain, has turned this mountain into one of the most distinctive mountains of South Zagros. Numerous Pahlavi inscriptions are another significant remains written by local scribe and people on foot and top of mountain. Most of these stone inscriptions are written in the side script of a book and in a few short and sharp lines on the rocks and smooth stones of the mountains.Based on this, this research seeks to answer the question, what was the reason for the sculpting of stone inscriptions in this place? In response to this question, the hypothesis is raised that local writers tried to write down their thoughts and ideals on rocks and stones at that time. The purpose of the present research is to identify and introduce two new find inscriptions, related to late Sassanid period, which were written above the wastern valley of Naqš e- Rostam mountain. Although both inscriptions have been severely damaged by passing the time, our reading shows that the first inscription contains a short advice from the language of nature and the other one refers to astronomy and chronology.

    Keywords: Fars, Naqsh e- Rostam, Pahlavi inscriptions, chronology, tree