فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 33 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سوگل رانور، محمد قهرمانی، اباصلت خراسانی، شاهرخ قاسمی صفحات 1-24

    با عنایت به اهمیت توسعه منابع انسانی خصوصا توسعه مدیران بعنوان کلید توسعه کشور، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای توسعه مدیران شرکت ملی نفت ایران صورت گرفته است. در تحقیق از روش آمیخته استفاده شده است. در بخش کیفی با بهره گیری از روش دلفی و نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران مصاحبه ای نیمه ساختار یافته در جهت ساخت پرسشنامه صورت گرفت که تحلیل مضمون و کدگذاری در نرم افزار مکس کیودا صورت گرفت. در بخش کمی پس از جمع آوری اطلاعات 156 پرسشنامه از قلمرو مکانی تمامی واحدهای آموزش و توسعه در شرکت ملی نفت ایران، برای تایید و آزمون مدل مفهومی از تحلیل عاملی تاییدی از نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد در بین ابعاد توسعه مدیران تراز جهانی، بعد فردی بالاترین همبستگی را با متغیر مکنون داشته و اختلاف معنی داری را با سطح مطلوب شاهد نیستیم بعد از آن بعد گروهی اختلاف کمتری با سطح مطلوب دارد اما در ابعاد سازمانی با تراز جهانی اختلاف معنی داری را شاهد هستیم. با عنایت به اهمیت توسعه منابع انسانی خصوصا توسعه مدیران بعنوان کلید توسعه کشور، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای توسعه مدیران شرکت ملی نفت ایران صورت گرفته است. در تحقیق از روش آمیخته استفاده شده است.در بخش کیفی با بهره گیری از روش دلفی و نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران مصاحبه ای نیمه ساختار یافته صورت گرفت

    کلیدواژگان: مدیران تراز جهانی، آموزش و توسعه مدیران، صلاحیت مدیران، شرکت ملی نفت ایران
  • محمد بختیاری، فرشته کردستانی، لطف الله عباسی سروک، عباس خورشیدی صفحات 25-54

    این پژوهش باهدف ارایه الگوی بالندگی اعضای هییت‌علمی انجام شد. روش پژوهش حاضر ازنظر اهداف کاربردی، ازنظر داده‌ها آمیخته اکتشافی و ازنظر ماهیت و نوع مطالعه پیمایشی مقطعی بود. مدل پژوهش بر اساس مطالعات پیشین در داخل و خارج از کشور و دیدگاه خبرگان این حوزه پیشنهاد گردید. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی تعداد 15 نفر از خبرگان حوزه آموزش عالی و در بعد کمی اعضای هییت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بودند و نمونه آماری تعداد 280 نفر از آنان که بر اساس جدول مورگان مشخص شدند. ابزار اصلی گردآوری داده‌ها در ابتدا مصاحبه با خبرگان این حوزه و سپس تدوین پرسشنامه هفت پیوستاری بود. روایی ابزار سنجش از طریق (CVR) و اعتبار آن به‌وسیله آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت و تایید شد. بر اساس تجزیه‌وتحلیل داده‌ها الگویی بهینه ارایه شد که دارای سه بعد: 1) توانایی‌های علمی با اعتبار 91/0 با سه مولفه بالندگی‌های آموزشی، بالندگی‌های پژوهشی، بالندگی‌های تخصصی، 2) توانایی‌های شخصی با اعتبار 89/0 با دو مولفه: بالندگی‌های فردی، بالندگی‌های سازمانی 3) توانایی‌های معنوی / اجتماعی با اعتبار 90/0 با دو مولفه بالندگی‌های دینی و بالندگی‌های اجتماعی درمجموع با 138 شاخص بر بالندگی اعضای هییت‌علمی تاثیر داشتند. این الگو می‌تواند مددکار مدیران و اساتید سایر دانشگاه باشد.

    کلیدواژگان: الگو، بالندگی، اعضای هیئت علمی، بعد
  • فرزانه زارع مهرجردی صفحات 55-79

    نظر به نقش محوری بازاریابی بین‌الملل در توسعه و موفقیت مناطق آزاد تجاری، مدیران بازاریابی بین‌المللی باید از مهارت‌ها و شایستگی‌های ویژه‌ای برخوردار باشند. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی مدیران بازاریابی بین‌المللی در مناطق آزاد تجاری انجام شده است. مطالعه حاضر از منظر هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است که با روش آمیخته اکتشافی صورت گرفته است. همچنین از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده‌ها یک پژوهش پیمایش مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل 23 نفر از مدیران مناطق آزاد تجاری است. در بخش کمی نیز از دیدگاه 186 نفر از مدیران بازاریابی بین‌المللی مناطق آزاد تجاری استفاده شده است. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه‌ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته می‌باشد. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل مضمون و حداقل مربعات جزیی استفاده گردیده است. نتایج نشان داده است شایستگی مدیران بازاریابی بین‌المللی شامل دانش، مهارت، ویژگی‌های فردی، توانایی و اعتبار می‌باشند. شایستگی مهارتی شامل مهارت حرفه‌ای و مهارت میان‌فردی است. شایستگی دانشی شامل دانش تخصصی، دانش عمومی و دانش بین‌المللی است. شایستگی اعتباری به دو مقوله اعتبار عمومی و حرفه‌ای افراز می‌شود. شایستگی توانایی شامل توانایی مدیریتی، بازاریابی و عاطفی است. در نهایت شایستگی‌های فردی نیز شامل ویژگی‌های اخلاقی، شخصیتی و حرفه‌ای است.

    کلیدواژگان: شایستگی های مدیران بازاریابی بین المللی، بازاریابی بین المللی، مناطق آزاد تجاری
  • فاطمه جوادی فرد، علیرضا امیرکبیری، محمود دهگان صفحات 80-104
    هدف

    اهمیت و ضرورت تحقیق حاضر در دو بعد نظری و کاربردی قابل‌بررسی می‌باشد . در بعد نظری، با توجه به این‌که تاکنون تحقیقی درزمینه طراحی و تبین مدل شایستگی افراد مدیر در شرکت‌های مختلف در شهرداری تهران انجام‌نشده، این تحقیق می‌تواند از جهت پر کردن خلا نظری حوزه شایستگی در شهرداری تهران، به شناسایی هر چه بیشتر مفهوم شایستگی، ابعاد، شاخص‌ها و نحوه گسترش و بهبود و بهبود آن به‌صورت دقیق‌تر و عملیاتی‌تر یاری رسانده و منجر به یک الگوی یکپارچه و منسجم گردد. ازنقطه‌نظر کاربردی، نیز این تحقیق می‌تواند با تعیین و مشخص کردن وضع موجود شایستگی افراد مدیر در شرکت‌های مختلف سازمان مذکور، نقش موثری در ارتقای عملکرد آن‌ها و درنهایت بهبود عملکرد سازمان گردد. همچنین عدم مطالعه موضوع باعث می‌شود تا افراد مدیر در شرکت‌های مختلف بر اساس سلایق مختلف و برداشت شخصی خود، نگاه ناقص و نادرستی نسبت به موضوع داشته باشند.

    روش

    نوع تحقیق ازنظر هدف، گسترش و بهبود ای و ازلحاظ نحوه گردآوری، کاربردی می‌باشد و ازلحاظ نوع داده‌ها ترکیبی می‌باشد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل 15 نفر از خبرگان و صاحب‌نظران بود که با روش نمونه‌گیری غیر احتمالی قضاوتی و هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی شامل کلیه افراد مدیر در شرکت‌های مختلف شهرداری شهر تهران بود و حجم نمونه برابر با 384 نفر و به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: شایستگی افراد مدیر در شرکت های مختلف، شایستگی های تفکری، شایستگی های هوش اجتماعی و ارتباطی، شایستگی های فردی، شایستگی های اجرایی
  • علی کفعمی لادانی، ناهید امراللهی بیوکی، محمد شاکر اردکانی، مهدی گل وردی صفحات 105-134

     با توجه به اهمیت رویکرد شایستگی به عنوان ابزاری در دست سازمان ها و مدیران منابع انسانی به منظور تامین، حفظ و نگهداری و توسعه منابع انسانی و همسوسازی آن ها با استراتژی ها و اهداف سازمان طراحی مدل نیم رخ شایستگی برای شرکت های بزرگ امروزه به یک خواسته ضروری تبدیل شده-است. این تحقیق با هدف تدوین مدل نیم رخ شایستگی کارکنان در گروه صنعتی انتخاب سرویس و با تمرکز بر کارکنان مرکز تماس و تکنسین ها انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش کیفی است. داده های کیفی این پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با مدیران، سرپرستان و کارشناسان ارشد، تکنسین ها، از استان های مختلف و سرپرستان و مدیران مرکز تماس (کال سنتر) گروه صنعتی انتخاب سرویس حامی گردآوری شد. پس از شناسایی کدهای شایستگی و تدوین مضامین فرعی و اصلی به منظور اطمینان از تناسب این کدها با مضامین پرسشنامه ای تهیه شد و مورد تایید خبرگان قرار گرفت. 35 کد، 8 مضمون فرعی و 2 مضمون اصلی از یافته های این پژوهش بود که نهایتا با مشورت خبرگان، مدل نیم رخ شایستگی نهایی طراحی شد. مضامین اصلی مدل نیم رخ شایستگی کارکنان مرکز تماس و تکنسین های گروه صنعتی انتخاب سرویس، شامل دو مضمون اصلی شایستگی فردی و شایستگی سازمانی و 8 شایستگی فرعی شامل: ویژگی های شخصیتی، مهارت ارتباطی، تفکر سیستمی و تصمیم گیری، اخلاق حرفه ای، کارتیمی و مشارکت، توان رهبری، بهبود و توسعه سازمانی و توان اجرایی و عملیاتی تعیین شد.

    کلیدواژگان: شایستگی، نیمرخ شایستگی، روش کیفی، گروه صنعتی انتخاب، مدل شایستگی
  • هادی براتی، حمیده جلیلی صفحات 135-152

    کارآفرینی و رفتار کارآفرینانه به‌عنوان زمینه‌های موضوعی و چارچوب‌های ادراکی تنها زمانی حاصل می‌شود که دانشگاه‌ها از برج عاج به دانشگاه کارآفرین تبدیل شوند. ازاین‌رو؛ موسسات آموزش عالی به‌ویژه دانشگاه‌ها نقش بسیار مهمی در فرایند نوآوری و کارآفرینی دارند. پژوهش حاضر، باهدف شناسایی عوامل علی موثر بر تربیت منابع انسانی کارآفرین محور از دید مدیران و سیاست گذران آموزشی دانشگاه فرهنگیان انجام شد. این پژوهش بر مبنای هدف، در ذیل پژوهش‌های کاربردی است که به روش کیفی انجام‌شده است. مشارکت‌کنندگان پژوهش، شامل کلیه خبرگان و فعالان بخش کارآفرینی و سیاست گذران حوزه منابع انسانی دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 1399-1400 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند 19 نفر به‌عنوان مشارکت‌کننده انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها در این پژوهش از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. اعتبار ابزار اندازه‌گیری داده‌ها با استفاده از روش توافق کدگذاران مورد تایید واقع شد و برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار MAXQDA10 استفاده شد. نتایج پژوهش، بیانگر این بود که عوامل علی موثر بر تربیت منابع انسانی کارآفرین محور در دانشگاه فرهنگیان را می‌توان در قالب 3 مولفه (مدیریت، منابع مادی و غیرمادی، و راهبردها) و 56 شاخص طبقه‌بندی کرد که دراین‌بین، عوامل مربوط به نهادینه‌سازی بحث کارآفرینی؛ اصلاح سیستم کار راهه شغلی و جانشین پروری؛ تقویت روحیه کار تیمی؛ تقویت بینش راهبردی و رهبری تحول‌گرا؛ حمایت‌های مادی و غیرمادی و استفاده از نسل‌های جدید آموزشی بیشتر مورد تاکید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: عوامل علی، تربیت منابع انسانی کارآفرین محور، مدیران آموزشی، سیاست گذران
  • خجسته رفیعی نژاد، علی اکبر عجم، حسین مومنی مهمویی، مهدی زیرک صفحات 153-176

    توجه به نظریات یادگیری در آموزش نقش مهمی در طراحی برنامه های درسی دارد. نظریه سازنده گرایی اجتماعی به عنوان نظریه نوین در محیط های آموزشگاهی مورد توجه برنامه ریزان است که نیازمند توجه هر چه بیشتر به شاخص های آن می باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص ها و مولفه های فرهنگ یادگیری مبتنی بر نظریه سازنده گرایی اجتماعی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش کلیه مقالاتی می باشند (148 مقاله) که از سال 2012 میلادی و 1390 شمسی تاکنون در مورد فرهنگ یادگیری مبتنی بر نظریه سازنده گرایی اجتماعی است که در پایگاه های تخصصی و علمی ارایه شده اند. نمونه پژوهش 33 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا به شیوه مقوله‌بندی برمبنای الگوی سنتزپژوهی روبرتس استفاده شده است. جهت بررسی اعتبار یافته ها از کدگذاری مجدد یافته ها بر مبنای روش اسکات (2012) استفاده شده و ضریب توافق بین ارزشیابان 79 درصد محاسبه گردید. مولفه ها و شاخص های فرهنگ یادگیری مبتنی بر سازنده گرایی اجتماعی در 8 بعد، 36 محور و 124 مقوله شامل اهداف، ویژگی های فراگیران، ویژگی مربی، رویکردهای یاددهی-یادگیری، محتوا، محیط، ویژگی های ارزشیابی و عوامل موثر شدند.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، سازنده گرایی اجتماعی، برنامه درسی
  • فرهاد شفیع پور مطلق، عباس قلتاش صفحات 177-201

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی خردمندی به منظور توسعه آن در کارکنان آموزشی(معلمان) و ارایه مدل بوده است. برای مطالعه از روش پژوهش آمیخته استفاده شده است. محیط پژوهش را در بخش کمی، کلیه معلمان آموزش و پرورش شهرستان محلات (تعداد 840 نفر) و در بخش کیفی کلیه معلمان شهرستان محلات به تعداد 70 نفر و مقالات و مستندات منتشر شده طی 20 سال گذشته (2021-2001) تشکیل داد. شیوه نمونه گیری در بخش کمی به شیوه خوشه ای تک مرحله ای-تصادفی به تعداد (237 نفر) و در بخش کیفی به شیوه هدفمند تا حد اشباع داده ها با 18 نفر تداوم یافت. برای تحلیل داده ها در بخش کمی از آزمون t تک نمونه ای و در بخش کیفی از روش کدگذاری استفاده بعمل آمد. بطور کلی نتایج نشان داد، میانگین میزان خردمندی معلمان در حد متوسط است. مدل بهبودی خردمندی معلمان در بخش شرایط علی تحت نام خیررسانی دارای 4 کد محوری (مشارکت کننده، تسهیل کننده، حمایت کننده و کمک کننده، در بخش شرایط راهبردی تحت نام ایجاد تعادل فضای یادگیری دارای 6 کد محوری (داشتن قوه تشخیص، ایجاد تعادل میان محیط، وفاق یادگیری، ارتباط اثربخش، عقلانیت محوری، تجربه محوری)، در بخش شرایط زمینه ای تحت نام رتبه بندی معلمان دارای 3 کد محوری ، در بخش شرایط مداخله ای تحت نام مشکلات زندگی فردی دارای 3 کد محوری و در بخش پیامدها تحت نام کارآمدی تدریس دارای 3 کد محوری بوده است.

    کلیدواژگان: واکاوی خردمندی، معلمان، خیر رسانی، فتار جامعه پسند، کنترل احساسات
  • محمدسعید مظفری مهر صفحات 202-226

    توسعه منابع انسانی سبز رویکردی جدید از طراحی مشاغل است که بر نوآوری کارکنان استوار است و چنانچه براساس اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی صورت گیرد در نهایت می‌تواند به تولید پایدار منجر شود. نظر به اهمیت و گستردگی موضوع این پژوهش با هدف بررسی تاثیر توسعه منابع انسانی سبز بر تولید پایدار در شرکت‌های تولیدی انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف اکتشافی و از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده‌ها، یک پژوهش پیمایشی-مقطعی می‌باشد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 19 نفر از خبرگان حوزه توسعه منابع انسانی و مدیران فعال شهرک صنعتی شیراز و در بخش کمی شامل کارکنان شهرک صنعتی شیراز می‌باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 212 نفر برآورد گردید و نمونه‌گیری با روش تصادفی ساده انجام گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه‌ساختاریافته و پرسشنامه است که با روش روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا اعتبارسنجی گردید. با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی نیز قابلیت اعتماد پرسشنامه مطلوب ارزیابی شد. برای اعتبارسنجی الگوی توسعه منابع انسانی سبز از روش حداقل مربعات جزیی و نرم‌افزار Smart PLS استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید، توسعه منابع انسانی سبز بر خودکارآمدی سبز، رفتار سبز کارکنان و رفتار شهروندی سبز تاثیر می‌گذارد. رفتار سبز کارکنان به عنوان یک عامل مهم در این رابطه از رفتار شهروندی سبز و خودکارآمدی نیز تاثیر می‌گیرد و بر تولید پایدار تاثیر می‌گذارد. همچنین توسعه منابع انسانی سبز از طریق رفتار شهروندی سبز نیز بر تولید پایدار موثر است.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی سبز، تولید پایدار، شرکت های تولیدی، شهرک صنعتی شیراز
  • ارژنگ عزتی نیا، سید رسول حسینی، معصومه اولادیان صفحات 227-260

    این پژوهش با هدف طراحی مدل آموزشی کارآفرینانه در صنعت خودروسازی سامان یافته که از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهش های آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی شامل خبرگان صنعتی ، رابطین آموزش، مدرسان آموزش و... در شرکت و در بخش کمی شامل تمامی کارکنان آموزش خودروسازی ایران خودرو دیزل می باشد. حجم نمونه در بخش کیفی با اشباع نظری (20 نفر) با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران 127 نفر به روش تصادفی طبقه ای برآورد گردید. ابزار گردآوری، در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق‌ساخته بود. روایی پرسشنامه از طریق چند نفر از خبرگان و محاسبه میانگین واریانس استخراج و روایی واگرا از طریق محاسبه جذر AVE به تایید رسید. پایایی از طریق آلفای کرونباخ 968/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از lisrel و smartpls3 استفاده شد. شناسایی 23 مولفه و 133 شاخص منجر شد که ویژگی‌های فردی فراگیران (0.173)، ویژگی‌های فردی مدرسان (0.171)، محتوای آموزشی (0.169)، تعامل بین صنعت و دانشگاه (0.167)، شیوه آموزش (0.157)، حمایت مدیر ارشد (0.156)، سبک رهبری و مدیریت (0.143)، فضا و تجهیزات آموزشی (0.124) که به ترتیب مولفه های بر آموزش کارآفرینانه تاثیر دارند. پیامدهای نیز به ترتیب بار عاملی آنها شامل تعهد (0.745)، رضایت (0.670)، خودکارآمدی کارکنان (0.655)، نوآوری (0.647)، توانمندسازی کارکنان (0636)، عملکرد (0.603)، چابکی سازمانی (0.568) می‌باشند. الگوی ارایه شده از درجه تناسب مناسبی برخوردار بود. واژگان کلیدی : آموزش، کارآفرینی، خودروسازی، آموزش کارآفرینانه.

    کلیدواژگان: آموزش، کارآفرینی، خودروسازی، آموزش کارآفرینانه
|
  • Sogol Ranvar, Mohammad Ghahramani, Abasalt Khorasani Pages 1-24

    Given (considering) the importance of human resource development, especially the development of managers as the key to the development of the country, the present study aims to provide a model for the development of managers of the National Iranian Oil Company. In the research, the mixed method has been used. In the qualitative section, using Delphi method and purposeful sampling, a semi-structured interview was conducted with 15 senior managers of national Iranian oil company in order make a questionnaire, which was thematically analyzed and coded in MAXQDA software. In the quantitative section after collecting information about 156 questionnaires from the spatial territory of all training and development units in the national Iranian Oil Company, to confirm and test the conceptional model, confirmatory factor analysis of the SPSS and LISREL software has been used. The results showed that among the dimensions of development of world-class managers, the individual dimension has the highest correlation with the latest variable and we do not see a significant difference with the desire level. After that, the group dimension is less different from the desired level, but in the organizational dimension with a global level, we see a significant difference. Given (considering) the importance of human resource development, especially the development of managers as the key to the development of the country, the present study aims to provide a model for the development of managers of the National Iranian Oil Company

    Keywords: National Iranian Oil Company, World class Managers, Training, Development of Managers
  • mohammad bakhtiyari, fereshteh kordestani, lotfollah abbasi, Abbas Khorshidi Pages 25-54

    This study was conducted to present the growth pattern of faculty members. The method of the present research in terms of practical objectives, In terms of data, it was an exploratory mix and in terms of nature and type of study, it was a cross-sectional survey. Research model based on studies Previously, inside and outside the country and the views of experts in this field were suggested. The statistical population of this research in the qualitative section 15 experts in the field of higher education and in a small dimension the faculty members of the Islamic Azad University, Tehran Branch Were central, and a sample of 280 of them identified by Morgan’s table. The main collection tool The data were first interviews with experts in this field and then the compilation of a seven-point questionnaire. Validity of measurement tools (CVR) and its validity was assessed and confirmed by Cronbach’s alpha. Pattern based on data analysis Optimally presented that has three dimensions: 1) Scientific abilities with a validity of %91 with three components of educational maturity, maturity Research, specialized maturity, 2) Personal abilities with a validity of %89 with two components: individual maturity, maturity Organizational 3) Spiritual / social abilities with a validity of %90 with two components of religious maturity and social maturity A total of 138 indicators had an effect on the growth of faculty members. This template can help managers and other professors Be a university.

    Keywords: Pattern, maturity, faculty members, dimension
  • Farzaneh Zare Mehrjerdi Pages 55-79

    Given the central role of international marketing in the development and success of free trade zones, international marketing managers must have special skills and competencies. The present study aimed to provide a design model and accreditation model for international marketing managers in free trade zones. The present study is an applied-developmental research that has been done by heuristic mixed method. It is also a cross-sectional survey in terms of data collection method and time period. The statistical population of the quality sector includes 23 managers of free trade zones. In a small part, the views of 186 international marketing managers of free trade zones have been used. Data collection tools are semi-structured interview and researcher-made questionnaire. The content analysis method and partial least squares were used to analyze the data. The results show that the competencies of international marketing managers include knowledge, skills, personal characteristics, ability and credibility. Skills competencies include professional skills and interpersonal skills. Knowledge competence includes specialized knowledge, general knowledge and international knowledge. Creditworthiness is divided into two categories: public credit and professional credit. Ability competence includes managerial, marketing and emotional ability. Finally, personal competencies also include moral, personality, and professional characteristics. moral, personality, and and professional characteristics.

    Keywords: Competencies of International Marketing Managers, International Marketing, Free Trade Zones
  • fatemeh javadifard, Alireza Amirkabiri, mahmood dehgan Pages 80-104
    Objective

    The importance and necessity of the present research can be examined in both theoretical and practical dimensions. Theoretically, considering that no research has been done in the field of designing and explaining the competency model of managers in different companies in Tehran Municipality, this research can identify the concept of competence, dimensions as much as possible to fill the theoretical gap in the field of competence in Tehran Municipality. , Indicators and how to expand and improve and improve it more accurately and operationally and lead to an integrated and coherent model. From a practical point of view, this research can also play an effective role in improving their performance and ultimately improving the performance of the organization by determining the current status of managers in different companies of the organization Also, not studying the subject causes the managers in different companies to have an incomplete and incorrect view of the subject based on their different tastes and personal perceptions.

    Method

    The type of research is applied in terms of purpose, expansion and improvement, and in terms of how it is collected, and it is combined in terms of data type. The statistical population of the study in the qualitative part consisted of 15 experts who were selected by non-probabilistic judgmental and purposeful sampling method and in the quantitative part included all managers in different companies of Tehran Municipality and the sample size was 384 people by method Simple random sampling was selected.

    Keywords: Managerial competencies in different companies, Thinking competencies, Social, communication intelligence competencies, Individual competencies, Executive competencies
  • Ali Kafami Ladani, nahid Amrolahi Biuki, Mohammad Shaker Ardakani, Mehdi Golverdi Pages 105-134

     Given the importance of the competency approach as a tool in the hands of organizations and human resource managers in order to provide, maintain and develop human resources, and align them with the strategies and goals of the organization, design a competency profile model for large companies today, become an essential demand. This research has been done with the aim of providing a competency profile model for employees in the Entekhab service industrial group and focusing on call center and technician’s staffs. This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. Qualitative data of this study were collected through semi-structured interviews with managers, supervisors and senior experts, technicians, from different provinces and supervisors and managers of the call center of the Entekhab service industrial group. After identifying the competency codes, and compiling the sub-main and main themes, a questionnaire was prepared and approved by experts in order to ensure that these codes fit with the themes. 35 codes, 8 sub-themes and 2 main themes were the findings of this study. After validation of experts, the final competency profile model was designed. The main themes of the competency profile model of the call center staff and technicians of the Entekhab service industrial group include two main themes of individual competence and organizational competence and 8 sub-competencies including: personality traits, communication skills, systems thinking and decision making, professional ethics, carte blanche and Participation, leadership ability, organizational improvement and development, and executive and operational capacity were determined

    Keywords: Competency, competency profile, qualitative method, Entekhab service industrial group, competency model
  • hadi barati, hamideh jalili Pages 135-152

    Entrepreneurship and enterprising behavior as subject fields and frames of understanding can only happen concurrent with a transformation of the universities from ivory tower into entrepreneurial university. Therefore; the institutions of higher education and the universities in particular play a highly central part in the innovative and entrepreneurial process. Identifying the causal factors affecting the training of entrepreneur-oriented human resources from the perspective of managers and educational policy makers. This research, based on the purpose, following the applied research that has done by the qualitative method. The participants study included all experts and activists in the field of entrepreneurship and policy-making in the field of human resources at Farhangian University in the academic year of 2019-2020, that by using purposive sampling method, 19 people were selected as participants. To collect the data, a semi-structured interview used.The validity of the measurement tool has confirmed through Coders agreement. The results of the research showed that the causal factors affecting the training of entrepreneur-oriented human resources from the perspective of managers and educational policy makers could be classified form of 3 components (Management, tangible and intangible resources, and strategies) and 56 indicators. The most important factors affecting the training of entrepreneur-oriented human resources are: institutionalization of the entrepreneurship debate; Improving the career path system and succession planning; Strengthen teamwork spirit; Strengthen strategic vision and transformational leadership; tangible and intangible support and Use of new generations of education.

    Keywords: Causal factors, training of entrepreneur-oriented, human resources, managers educational, policy makers
  • Khojaste Rafi Nejad, Aliakbar ajam, Hossein momenimahmouei, Mehdi zirak zirak Pages 153-176

    Paying attention to learning theories in education plays an important role in curriculum design. The theory of social constructivism as a new theory in school environments is of interest to planners, which requires more attention to its indicators. Therefore, the aim of the current research is to identify the indicators and components of the learning culture based on the theory of social constructivism. The approach of the current research is qualitative and its method is synthesis research. The research community is all the articles (148 articles) that have been presented in specialized and scientific databases since 2012 and 2013 on learning culture based on the theory of social constructivism. The sample of the research is 33 articles, which were selected based on thematic monitoring, theoretical data saturation, and purposefully. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents. In order to analyze the data, content analysis was used in the method of categorization based on Roberts' synthesis research model. In order to check the validity of the findings, the recoding of the findings was used based on Scott's method (2012) and the agreement coefficient between the evaluators was calculated as 79%. The components and indicators of the learning culture based on social constructivism in 8 dimensions, 36 axes and 124 categories including goals, learner characteristics, teacher characteristics, teaching-learning approaches, content, environment, evaluation characteristics and The factors became effective.

    Keywords: Learning culture, social constructivism, curriculum
  • farhad Shafiepour Motlagh Pages 177-201

    The purpose of this study was to analyze wisdom in order to develop it in educational staff (teachers) and to present a model. Mixed research method has been used for the study. The research environment consisted of all education teachers in Mahallat city (840 people) in the quantitative section and 70 people in the qualitative section of all teachers in Mahallat city and articles and documents published during the last 20 years (2001-2021).The sampling method was continuous in the quantitative part with one-stage-random cluster method (237 people) and in the qualitative part in a targeted manner until the data saturation with 18 people. For data analysis, one-sample t-test was used in quantitative part and coding method was used in qualitative part. In general, the results showed that the average level of teachers' wisdom is moderate. Model of improving teachers' wisdom in the causal conditions section under the name of benevolence with 4 central codes, in the strategic conditions section under the name of balancing the learning space with 6 central codes, in the contextual section called teacher ranking with 3 central codes, in the intervention section called Individual life problems have 3 central codes and in the consequences section under the name of teaching efficiency, it has 3 central codes (power to influence students, class vitality, reduction of academic failure).

    Keywords: Wisdom analysis, teachers, benevolence, social behavior, emotion control
  • MohammadSaeed Mozafari Mehr Pages 202-226

    Green human resource development is a new approach to job design that is based on employee innovation and if it is done based on economic, social and environmental goals, it can ultimately lead to sustainable production. Due to the importance and scope of the subject of this study, the purpose of this study was to investigate the impact of green human resource development on sustainable production in manufacturing companies. The present study is a cross-sectional research in terms of exploratory purpose and method and time period of data collection. The statistical population in the qualitative part includes 19 experts in the field of human resource development and active managers of Shiraz Industrial Park and in the quantitative part includes the staff of Shiraz Industrial Park. The sample size was estimated to be 212 people using Morgan table and sampling was done by simple random method. The data collection tool was a semi-structured interview and a questionnaire that was validated by structural validity, convergent validity and divergent validity. Using Cronbach's alpha and combined reliability, the reliability of the questionnaire was as desirable. The partial least squares method and Smart PLS software were used to validate the green HR development model. Based on the results, it was found that the development of green human resources affects green self-efficacy, green behavior of employees and green citizenship behavior. Green behavior of employees as an important factor in this regard also affects green citizenship behavior and self-efficacy and affects sustainable production.

    Keywords: Green Human Resources Development, Sustainable Production, Manufacturing Companies, Shiraz Industrial Town
  • arzhang ezatinia, sayed rassul hosseini, Masome Oladian Pages 227-260

    This research has been organized with the aim of designing an entrepreneurial educational model in the automotive industry, which is a mixed research (quantitative and qualitative) in terms of purpose, application and in terms of how to collect information. The statistical population in the qualitative section includes academic and organizational experts including industrial experts such as education supervisors training liaisons, training instructors, thematic experts in the company such as welding experts and in the quantitative part includes all Iran Khodro Diesel automotive training staff . The sample size in the qualitative part with theoretical saturation (20 people) was estimated using purposive sampling and in the quantitative part based on Cochran's formula 127 people was estimated by stratified random sampling.was confirmed by calculating the trough and the validity of the questionnaire was confirmed by calculating the square root of the AVE. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha for the whole questionnaire of 0.968. Lisrel and smartpls3 software were used to analyze the data. The results identified 23 components and 133 indicators that learners 'personal characteristics (0.173), teachers' personal characteristics (0.171), educational content (0.169), industry-university interaction (0.167), teaching methods (0.157), support Senior manager (0.156), leadership and management style (0.143), space and educational equipment (0.124) according to their factor load, respectively, components have an impact on entrepreneurial education. Outcomes include commitment (0.745), satisfaction (0.670), employee self-efficacy (0.655), innovation (0.647), employee empowerment (0636), performance (0.603), and organizational agility (0.568), respectively. The proposed model had a good degree of fit

    Keywords: Education, Entrepreneurship, Automotive, Entrepreneurial Education