فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فرح بخش، محمود مدیری*، سید محمدعلی خاتمی فیروز آبادی، علیرضا پورابراهیمی صفحات 9-35

    در این پژوهش سعی می شود مدلی برای شبیه سازی چرخه عمر صنعت برق با استفاده از شبیه سازی عامل بنیان ارایه شود، در این مدل، 5 عامل استخراج شد و شبیه سازی به کمک نرم افزار Anylogic صورت پذیرفت. برای بهینه سازی مدل چهار سناریو با نظر خبرگان ارایه شد. در سناریوی نخست، جذابیت نیروگاه گازی و سیکل ترکیبی کاهش یافت و بر جذابیت دو نیروگاه دیگر افزوده شد. نتیجه این سناریو افزایش تولید نیروگاه برق آبی است که با توجه به کمبود منابع آبی برای کشور به صرفه نیست. در سناریوی دوم با ورود یک فناوری جدید میزان مصرف، مصرف کننده خانگی 40 درصد کاهش یافت و همچنین دو نیروگاه برق آبی و بخار با ظرفیت 40 درصد در چرخه تولید فعال بودند. نتیجه این سناریو کاهش مصرف سوخت و همچنین کمبود برق تولیدی نسبت به برق مصرفی بود. در سناریوی سوم فرض شد که میزان مصرف همه عوامل مصرف کننده کاهش یافته که به عدم سرمایه گذاری عامل سرمایه گذار و مازاد برق تولیدی نسبت به مصرفی منجر شد. درنهایت در سناریوی چهارم فرض بر ثابت نگه داشتن میزان مصرف همه مصرف کننده ها و و ثابت نگه داشتن جذابیت های تدوین شده توسط دولت است که درنتیجه آن ظرفیت تولید برق افزایش یافته ؛ ولی باز هم کمبود برق وجود دارد.

    کلیدواژگان: چرخه عمر محصول، شبیه سازی، شبیه سازی عامل بنیان (ABMS)، بهینه سازی، صنعت برق
  • اعظم سادات خلیلی، مجید اسماعیلیان*، داریوش محمدی صفحات 37-69
    بخش بندی تامین کنندگان، پایه و اساس تصمیمات مدیران زنجیره تامین با هدف مدیریت و توسعه تامین کنندگان است. هدف پژوهش حاضر ارایه رویکردی پویا برای طراحی استراتژی مدیریت و توسعه تامین کنندگان است. در این پژوهش به دلیل اینکه علاوه بر ویژگی های تامین کنندگان، ویژگی های اقلام خرید در طراحی این استراتژی ها نقش مهمی دارد، از رویکردی دومرحله ای استفاده شده است. در مرحله نخست، اقلام خرید بر اساس معیارهای مناسب و با رویکرد پرتفولیو طبقه بندی می شوند؛ سپس در مرحله دوم، تامین کنندگان هر طبقه از اقلام خرید بر اساس دو بعد توانمندی و تمایل و معیارهای متناسب با هر طبقه از اقلام خرید در این دو بعد بخش بندی می شوند. درنهایت برای هر بخش از تامین کنندگان در هر طبقه از اقلام خرید استراتژی های مناسب مدیریت و توسعه تامین کنندگان طراحی خواهد شد. در طبقه بندی اقلام خرید و بخش بندی تامین کنندگان ابتدا معیارهای مناسب بررسی شده از مبانی نظری پژوهش با روش دلفی تعیین می شوند؛ سپس وزن معیارها با روش بهترین بدترین (BWM) به دست می آید و در ادامه با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره، اقلام خرید در طبقه ها و تامین کنندگان در بخش های مرتبط با خود موقعیت یابی می شوند. درنهایت این روش برای اقلام خرید و تامین کنندگان در یک شرکت تولیدی اجرا و نتایج شرح داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدل پرتفولیوی خرید، بخش بندی تامین کنندگان، روش بهترین بدترین (BWM)، روش پرامیتی، استراتژی توسعه تامین کنندگان
  • سمیه ملکی، اکبر عالم تبریز*، داود طالبی، علیرضا موتمنی صفحات 71-95
    مکان یابی با درنظرگرفتن موضوع رقابت در بازار، یک تصمیم راهبردی و بلندمدت محسوب می شود. چنانچه در انتخاب مکان، بررسی های لازم صورت نگیرد، حیات سازمان در بلندمدت تحت تاثیر قرار می گیرد. به دلیل وجود پیچیدگی های موجود در مسایل مکان یابی، ارایه مدل های مکان یابی با محدودیت های متنوعی مواجه است. هدف این پژوهش، توسعه مدل مکان یابی رقابتی با درنظر گرفتن دو محصول از سوی سه رقیب است؛ برای این منظور، مسیله به صورت یک بازی مکان قیمت تعریف و با استفاده از مدل ریاضی دوسطحی، مدل سازی شده است. در این مدل در سطح نخست، مکان بهینه تعیین و در سطح دوم با استفاده از نتایج تعادل نش، قیمت تعادلی به دست آمد. در این پژوهش، رفتار مشتری به صورت احتمالی در نظر گرفته شده و با کمک تابع نمایی مدل سازی شد. به دلیل NP- hard بودن مسایل مکان یابی، برای حل مدل از الگوریتم فراابتکاری استفاده شده است. الگوریتم جست وجوی ممنوع، روش انتخابی حل مدل پژوهش حاضر است. نتایج نشان داد بازی قیمت در شرایطی که پیش از ورود به بازار، بیش از یک رقیب حضور داشته باشد، در مقایسه با حالتی که بازار انحصاری است، شدت و اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: مکان یابی رقابتی تسهیلات، تعادل نش، بازی قیمت - مکان، رفتار احتمالی مشتری، الگوریتم جست وجوی ممنوع
  • مجتبی حاجیان حیدری*، مائده میرزاعلیان صفحات 97-129

    برای دستیابی به مزیت رقابتی در شرایط عدم اطمینان که در آن تغییر ضروری است، یکی از چالش های بزرگ سازمان ها کاهش ریسک از طریق ایجاد زنجیره های تامین تاب آور است. تاب آوری در زنجیره تامین به توانایی زنجیره تامین برای مقابله با اختلال اشاره دارد که اختلال یک رویداد غیرقابل پیش بینی بوده و دارای منابع داخلی و خارجی مختلفی ازجمله بلایای طبیعی و ریسک های عملیاتی است. در پژوهش حاضر به شبیه سازی اختلال توسط نرم افزار ارنا در یک زنجیره تامین سنگ ساختمانی در «کارخانه سنگبری آسمان» پرداخته شده است. مدت زمان اجرای شبیه سازی یک سال و تعداد دفعات اجرای مدل شبیه سازی 100 بار در نظر گرفته شد. پس از اعتبارسنجی مدل از طریق مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی با اطلاعات واقعی کارخانه با محاسبه میانگین قدر مطلق خطا و تایید اعتبار مدل، سناریوهای مختلف برای مدیریت اختلال و نشان دادن تاب آوری سیستم ایجاد و آزمایش شدند؛ سپس بر اساس معیار های نرخ پاسخگویی به تقاضای مشتریان، هزینه تقاضای پس افت و هزینه کل، عملکرد هر یک از سناریوها ارزیابی و درنهایت سناریو افزونگی برای اجرا در دنیای واقعی انتخاب شد؛ نتایج نشان داد که برای تاب آور کردن سیستم، یک خط تولید پشتیبان در کارخانه راه اندازی شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین، اختلال، شبیه سازی گسسته پیشامد، صنعت سنگ طبیعی ساختمان
  • مهدی دیرانلو*، فرناز آزادجو، سید مجتبی سجادی صفحات 131-158
    با توجه به اثر عوامل تصادفی مانند خرابی ماشین ها بر قدرت رقابتی سازمان های تولیدی، اهمیت برنامه ریزی تولید دوچندان شده است. لذا سیستم های تولیدی مستعد شکست برای مقابله با این عدم قطعیت، پدید آمده اند. جهت حفظ سهم در بازار رقابت و افزایش بهره وری، سیستم های صنعتی به استراتژی نگهداری و تعمیرات به منظور کاهش نرخ خرابی و افزایش قابلیت اطمینان روی آورده اند. به منظور افزایش ظرفیت تولید، فراهم آوردن انعطاف پذیری بیشتر و اطمینان از رضایت مندی مشتری از نظر کمیت، کیفیت و زمان بندی، استفاده از پیمانکاری فرعی با رویکرد اشتراک درآمدها، گزینه ای مناسب در این پژوهش است. این پژوهش، سیستمی متشکل از شبکه ای از ماشین آلات با محدودیت رابطه و زمان خرابی و تعمیر تصادفی می باشد. به منظور جلوگیری از کمبود از بافرهای میانی و یک بافر نهایی استفاده می شود. پارامتر موثر دیگر تعیین دفعات بهینه نگهداری پیشگیرانه است که منتج به حداقل رساندن هزینه نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و اصلاحی می شود. هدف تعیین نرخ بهینه تولید و متغیر های نگهداری پیشگیرانه و متغیر های مربوط به پیمانکاران فرعی است. برای این منظور از شبیه سازی گسسته پیشامد استفاده می شود. بعد از مدل سازی در نرم افزار ارنا بهترین مقادیر متغیر های تصمیم در بستر Opt Quest به دست می آید که به کاهش 5/22 درصدی هزینه های کل سیستم منجر می شود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، سیستم های تولیدی مستعد شکست، نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، نرخ تولید، قابلیت اطمینان، قرارداد اشتراک درآمدها
  • حسین صفری*، علی محقر، علی عبادی ضیایی، امیر آذرفر صفحات 159-198
    امروزه ورود به حوزه مدیریت کیفیت برای سازمان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مدل های تعالی سازمانی ابزاری است که سازمان ها را در این مسیر رهنمون می کند. بدین منظور، سازمان ها ازجمله شبکه بانکی کشور، رویکردهای گوناگونی را در سازمان خود در راستای تحقق ارزش های مدل های تعالی استقرار می کنند؛ اما محدودیت منابع موجود از قبیل هزینه، نیروی انسانی، فرهنگ سازمانی و غیره، استقرار تمامی این رویکردها را میسر نمی سازد؛ ازاین رو مسیله اصلی این است که کدام رویکردها بیشترین تاثیر را در ارتقای سطح کیفیت خواهند داشت. هدف اصلی این پژوهش، کشف روابط پویای موجود بین رویکردها و معیارها و زیرمعیارهای مدل تعالی سازمانی EFQM و پس ازآن کشف روابط دینامیکی موجود بین این رویکردها و درنهایت بهینه سازی مدل شبیه سازی استخراج شده است. برای این منظور ابتدا رویکردهای معمول در مدل تعالی سازمانی استخراج و خوشه بندی شدند؛ سپس با استفاده از روش پویایی شناسی سیستم ها، حلقه های علی بین متغیرها که همان رویکرد ها است، کشف و روابط دینامیکی استخراج شده است. درنهایت با پارامترهای موجود در شبکه بانکی، موارد شبیه سازی شده و میزان رشد تعالی سازمانی در بانک یادشده در طول 20 سال بهینه سازی شده است. جامعه آماری شبکه بانکی کشور بوده است و داده ها در بازه زمانی سال های 1397 و 1398 استخراج و مدل سازی شده اند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی شبیه سازی، پویایی شناسی سیستم ها، مدل تعالی سازمانی EFQM، مدل سازی دینامیکی، خوشه بندی فازی، حلقه های علی، معادلات ساختاریافته
  • احد نظری*، مجید پرچمی جلال، ساسان شهیدی نشرود کلی، شایان حجت پناه صفحات 199-221
    با توجه به عدم قطعیت های حاکم بر پروژه های عمرانی و تفاوت بارز آن ها با صنایع خدماتی و تولیدی از منظر محدوده  و زمان بندی کار، عوامل محیطی و چالش های اجرایی، پیمانکاران و کارفرمایان همواره با اختلافات و دعاوی قراردادی مواجه هستند. در چنین شرایطی، پژوهشی با موضوع دعاوی قراردادی ضروری است. هدف از این پژوهش، شناسایی چالش های مرتبط با فرآیندهای طرح ادعا و رویه مواجهه با این چالش ها است. در این راستا، چالش های مرتبط با طرح لوایح ادعایی شناسایی و ارزیابی شدند. روش پژوهش به صورت کمی کیفی مشتمل بر بررسی مبانی نظری، بررسی 1 پرونده ادعایی در 4 پروژه، مصاحبه با 10 نفر از خبرگان و اخذ نظرهای 60 نفر از کارشناسان به روش پرسشنامه ای و تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS است. بر این اساس، چالش های مرتبط با فرآیند طرح ادعا و لوایح ادعایی مشتمل بر 38 چالش است. به علاوه مطابق با نتایج پژوهش، 40 درصد چالش ها مربوط به پیمانکاران و فرایندهای درون سازمانی آن ها، 29 درصد چالش ها مربوط به ساختارهای حاکمیتی، 21 درصد چالش ها مربوط به کارفرمایان و 10 درصد چالش ها مربوط به مشاوران و دستگاه نظارت است. بهبود ساختارهای حاکمیتی، کاهش ضعف های پیمانکاری و استفاده از تجارب و دانش سازمانی می تواند در بهبود فرایند ادعای قراردادی موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت پیمان، مدیریت ادعا، چالش های قراردادی، لوایح ادعایی، مدیریت پروژه
  • ریحانه عزیزی خرانقی*، حنان عموزاد مهدیرجی، محمدرضا تقی زاده یزدی، سید حسین رضوی حاجی آقا صفحات 223-252
    با توجه به تغییرات گسترده، مداوم و روزافزون در بازارهای جهانی و تقاضای مشتریان، به کارگیری ابزارهایی قدرتمند و قابل اطمینان برای پشتیبانی از تصمیم گیرندگان، اجتناب ناپذیر است. به این منظور در پژوهش حاضر، مسیله برنامه ریزی تولید در شرایط تقاضای احتمالی و برای یک سیستم تولیدی هیبرید MTS/MTO بررسی شده است. به کارگیری این رویکرد، مدل ارایه شده را برای یک سیستم تولیدی به طور کامل MTO یا MTS نیز سازگار کرده است. به طورمعمول برنامه ریزی تولیدی در یک بازه میان مدت صورت گرفته است و تصمیمات اخذشده در هر مرحله زمانی، در برنامه های دوره های آتی نیز تاثیرگذار خواهد بود؛ بنابراین در مواجهه با تقاضای احتمالی مشتریان، روش برنامه ریزی احتمالی چندمرحله ای به منظور اخذ تصمیمات با نگرش بر کل افق زمانی پیش رو به کار گرفته شده است. هدف مدل ارایه شده بیشینه سازی سود از طریق به کارگیری بهینه ظرفیت های تولیدی، سیاست های مناسب قیمت گذاری محصولات و برنامه ریزی احتیاجات مواد اولیه است. در انتها از طریق تحلیل های عددی مرسوم در روش برنامه ریزی احتمالی، مدل ارایه شده موردبررسی قرار گرفت. با توجه به ارزش حل احتمالی به دست آمده، نتایج نشان می دهد به کارگیری مدل ارایه شده می تواند باعث افزایش سطح سودآوری شود که باید در مقابل افزایش پیچیدگی مسیله موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیستم تولید هیبرید MTS، MTO، تقاضای غیرقطعی، برنامه ریزی احتمالی چند مرحله ای، تعهددهی سفارش ها، برنامه ریزی تولیدی
|
  • Mohamad Farahbakhsh, Mahmoud Modiri *, Seyed MohammadAli Khatami Firozabadi, Alireza Puorebrahimi Pages 9-35

    In this paper we try to simulate the life cycle of the electricity industry using the agent-based simulation method. For this purpose, 5 Agents were mentioned and they were simulated by Anylogic software .Then, four scenarios were investigated with experts' opinions. In the first scenario, it is assumed that the attractiveness of gas power and combined has been reduced and the attractiveness of the other two power has been added, the result of this scenario is the increase in hydroelectric power production, which is not cost effective due to the lack of water resources for the country. In the second scenario, with the arrival of a new technology, the household consumer decreased by 40%, and hydro and steam power with a capacity of 40% were working in the power generation cycle, the result of this scenario is the reduction of fuel consumption and also the shortage of electricity produced relative to the electricity consumption. In the third scenario, it is assumed that the consumption rate of all consumer factors has decreased, which results in the lack of investor factor investment. the fourth scenario assumes that all consumers' consumption is constant, as well as keeping the attractiveness developed by the government steady. As a result, the capacity of electricity generation has increased, but we are still facing power shortages.

    Keywords: Product Life Cycle, Simulation, Agent Based Simulation (ABMS), Optimization, Power industry
  • Azam Sadat Khalili, Majid Esmaelian *, Dariush Mohamadi Pages 37-69
    Supplier segmentation is the basis for the decisions of supply chain managers with the aim of managing and developing suppliers. The purpose of this study is to provide a dynamic approach to designing strategies for supplier development and management. In this research, a two-step approach has been used because the characteristics of purchased items play an important role in the design of these strategies. In the first stage, purchased items are classified according to purchasing portfolio matrix and proper criteria.Then, in the second stage suppliers of each purchased items group are segmented based on two dimensions such as willingness and capabilities. Finally, for each segment of suppliers in each class of purchased items, we provide suitable strategies for supplier development and management. In this work, we used the Delphi method on order to select the best criteria. Then, the criteria weight are determined using Best-Worst method. In the following, the purchased items and suppliers are positioned using MADM method (PROMETHEE). We tested this method for suppliers in a steel company, and the results are explained.
    Keywords: Purchasing Portfolio Matrix, Supplier Segmentation, Best-Worst Method, PROMETHEE method, Supplier Development Strategy
  • Somayeh Maleki, Akbar Alem Tabriz *, Davood Talebi, Alireza Moatameni Pages 71-95
    Facility location along with taking account the competition is a critical component of strategic planning. The location affects the competitiveness and market share of new entrants, in long-term. Because of the complications of location problems, most of the location models are faced whit many different limitations. In this paper a competitive facility location model with three competitors which produce two commodities is developed. The problem is modeled in the form of a location-price game. A bi-level model is developed to investigate the location and price. In location-pricing models, the location decision should come before the pricing game. From the second level and the use of Nash equilibrium, equilibrium will be obtained. In this paper, probabilistic costumer behavior with the help of exponential function is modeled. A metaheuristic based on tabu search is proposed to search the optimal location-price solution of the model. Findings show that changing the equilibrium price affect the profitability of new entry firms.
    Keywords: Competitive Facility Location, Nash equilibrium, location-price game, probabilistic costumer behavior, tabu search algorithm
  • Mojtaba Hajian Heidary *, Maede Mirzaaliyan Pages 97-129

    In order to achieve competitive advantages in uncertain situations, one of the big challenges that organizations are faced is the risk reduction through creating resilient supply chains. Supply Chain resilience refers to the ability of supply chain to respond to disruptions. Disruption is an unpredictable event that has different internal and external sources such as natural disasters and operational risks. In this paper, a simulation model has been presented for analyzing the disruption in the natural stone industry supply chain in one of the stone factories in Iran using Arena simulation software. The simulation model has been run 100 times and the simulation time has been assumed to be one year. The validation of the model has been done by comparing the simulation results with actual information by calculating the mean absolute error. Moreover, some scenarios have been made for disruption management and resilience creation in the system. Then, the performance of each scenario was evaluated based on some criteria include fill rate, backorder cost and total cost. Finally, the redundancy scenario was chosen to be run in the real world. The results showed that a backup production line would be set up in the factory to make the system more resilient.

    Keywords: Resiliency, Supply Chain, Disruption, Discrete-Event Simulation, Natural Stone Industry
  • Mehdi Deiranlou *, Farnaz Azadjou, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 131-158
    Due to the effect of random factors such as machine failure on the competitiveness of production organizations and the importance of production planning, failure-prone manufacturing systems have emerged to deal with uncertainty. In order to maintain a competitive market share and increase productivity and safety, industrial systems have resorted to a maintenance strategy to reduce failure rates and increased reliability. Increasing production capacity, providing more flexibility and ensuring customer satisfaction in terms of quantity, quality and timing have made the use of subcontracting with a revenue sharing approach a viable option in this study. In this research, a network of machines with relationship limitation and failure and accidental repair is considered. To prevent shortages, intermediate buffers and a final buffer are used. Another important parameter is determining the optimal frequency of preventive maintenance, which results in minimizing the cost of preventive and corrective maintenance and repairs. The goal is to determine the optimal production rate and preventive maintenance variables and subcontractor variables. Discrete-event-simulation is used for this purpose. After modeling in Arena, the best values of decision variables are obtained in the opt-quest platform, which leads to a 22.5% reduction in total system costs.
    Keywords: Simulation of Failure-Prone Production Systems, Preventive Maintenance, Production rate, Reliability, Revenue Sharing Contract
  • Hossein Safari *, Ali Mohaghar, Ali Ebadi Ziaei, Amir Azarfar Pages 159-198
    Nowadays, quality management is an important field for organizations, including the banking system, which faces fierce competition. Organizational Excellence Models serve as guides to help organizations improve their quality. The main aim of this study was to investigate the dynamic relationships between the approaches and criteria of the EFQM organizational excellence model and optimize the simulation of these relationships. To do this, we first identified the common approaches in the organizational excellence model and clustered them using the fuzzy clustering method. Next, we used the systems dynamics method of causal rings to discover the dynamic relationships between these approaches. Finally, using data from the banking system in Iran, we simulated cases and optimized the growth rate of organizational excellence in the sample over 20 years (2018-2019).
    Keywords: Optimization simulation, Systems Dynamics, EFQM Organizational Excellence Model, Fuzzy clustering, Causal Loops, Structural Equation Modeling
  • Ahad Nazari *, Majid Parchami Jalal, Sasan Shahidi Nashroud Kola, Shayan Hojat Panah Pages 199-221
    Due to the uncertainties in the construction projects and their differences with the service and manufacturing industries in terms of scope of the work, environmental factors, executive and scheduling challenges, contractors and clients always face with significant damages, regarding contractual disputes. In such circumstances, it is essential to empower contractors in making contractual claims and managing the claims. The aim of this study is to identify contractors’ challenges in the claiming process and the way for dealing with these challenges. In this regard, these challenges along with the most important shortcomings of claims are identified, analyzed and prioritized. Research method including literature review, analysis of 16 claims in 4 projects, interviewing with ten experts and finally applying a questionnaire method, by obtaining 60 experts opinions about 38 challenges and the key shortcomings of the claim’s statements have been done. According to the research findings, 40% of the challenges are related to contractors and their internal organizational processes, 29% of the challenges are related to governmental organization and their rules, 21% of the challenges are related to clients and finally 10% of the challenges are related to the consultants and their monitoring systems.
    Keywords: Contract Management, Claim Management, Contractual Challenges, Project Management
  • Reyhane Azizi Kharanghi *, Hannan Amouzad Mahdiraji, Mohammadreza Taghizadeh Yazdi, Seyyed Hossein Razavi Haji Agha Pages 223-252
    Given the vast, continuous and increasing changes in global markets and customer demand, the use of powerful and reliable tools to support decision makers is inevitable. For this purpose, in this research, we have tried to address the issue of production planning by considering the system dynamics and uncertainty in customer demand. The production system assumed in this model is a hybrid push-pull production system. By applying this approach, the proposed model is also adapted for a fully push or pull production system. Production planning is usually done in the medium term, and the decisions made at each stage of time will also affect future plans. Therefore, in the face of potential customer demand, the multi-stage stochastic programming method has been used in order to make decisions with a view to the entire time horizon. The purpose of the proposed model is to maximize profits through the optimal use of production capacity, appropriate pricing policies and material resource planning. Finally, the proposed model is examined through conventional numerical analyzes in the stochastic programming method.
    Keywords: Hybrid Push, Pull Production System, demand uncertainty, Multi-Stage Stochastic Programming, Available to Promise, Production Planning