فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 9 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جبار سیف پناهی شعبانی، مهدی دستگردی، نادر رنجبر، رحیم خسرومنش* صفحات 1-21
    صنعت گردشگری یک صنعت پویا با ظرفیت رشد انفجاری است که سهم قابل توجهی در اقتصاد دنیا پیدا کرده است. گردشگری ورزشی یک بخش مهمی از صنعت گردشگری است. لذا، هدف اصلی تحقیق‎ حاضر طراحی و تدوین نقشه راه استراتژیک توسعه گردشگری ورزشی ایران در شرایط تحریم است. تحقیق از نوع آمیخته (کیفی و کمی) بود. به منظور شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیرامون گردشگری ورزشی ایران از مراحل کدگذاری باز و انتخابی در روش گرندد تیوری استفاده شد. در این تحقیق ضمن بررسی همه مقالات مرتبط داخلی گذشته با 31 خبره مصاحبه های عمیقی انجام شد و از کارگروه تخصصی برای تدوین و ارزیابی استراتژی ها استفاده شد. یافته ها نشان داد «بازاریابی»، «تاکید بر گردشگری فعال»، «ارایه خدمات ضروری»، «خلق تجارب متمایز»، «دور زدن تحریم ‎ها»، «جذب سرمایه و توسعه زیرساخت ها» و «تاکید بر برگزاری رویدادهای ورزشی داخلی و بین المللی با توجه‎به موقعیت بین المللی ایران در جهان» به ‎ترتیب مهم ترین استراتژی هایی هستند که برای توسعه گردشگری ورزشی ایران مورد نیاز هستند. نتایج نشان داد؛ اولین و بزرگترین اقدامات در زمینه توسعه گردشگری ورزشی در ایران بازاریابی و توسعه گردشگری ورزشی فعال یا گردشگری ماجراجویانه است. برگزاری رویدادهای ورزشی بزرگ به منظور توسعه گردشگری پایدار در ایران درحال حاضر نه امکان پذیر است  و نه منطقی. با توجه به ویژگی های جغرافیایی ایران و وجود کوه ها، بیابان ها، دریاها و سواحل زیادی که در ایران وجود دارد و تقاضای بالا و رو به رشدی که گردشگری ورزشی فعال (کوهنوردی، صخره نوردی، بیابان گردی، موج سواری و سایر ورزش های آبی-ساحلی) در بین گردشگران بین المللی پیدا کرده توسعه و بازاریابی گردشگری ورزشی فعال باید در اولویت مسیولان گردشگری کشور قرار گیرد. تاسیس یا همکاری با آژانس های مسافرتی و گردشگری بین المللی در کشورهای دوست و همسایه ایران  یکی از مهم ترین اقدامات برای دور زدن تحریم ها در حوزه گردشگری می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی گردشگری، تجربه متمایز، خدمات گردشگری، دور زدن تحریم ها، گردشگری ورزشی فعال
  • حسین حاتمی نژاد، فاطمه سادات کهکی*، فرشید صادقی صفحات 22-38

    سکونتگاه های غیررسمی یکی از چالش های اجتماعی شهرها می باشد که توسعه پایدار شهری را به خطر انداخته است و به دلیل وضعیت پایین اجتماعی و اقتصادی ساکنان و ایمن نبودن کالبد و بستر شکل گیری آن ها در مقابل مخاطرات محیطی، جزء آسیب پذیرترین بخش شهرها محسوب می شوند. تاب آوری در یک دهه اخیر به عنوان یک مسیر و راهبرد نوین برای توسعه شهری محسوب می شود به خصوص با توجه به اینکه امروزه خسارت های فراوان مخاطرات طبیعی و انسانی به محیط و کالبد شهرها موجب شده است که مفهوم تا آوری برای کاهش آثار سوانح، به حوزهای مهم در عرصه مدیریت بحران تبدیل شود. هدف تحقیق حاضر تحلیل تاب آوری کالبدی سکونتگاه های غیررسمی در برابر خاطرات محیطی (زلزله)، مطالعه موردی: پاکدشت (شهرک انقلاب) می باشد. نوع تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی و تحلیلی می باشد. داده های موردنیاز تحقیق از اسناد فرادست و روش های میدانی و مرکز آمار ایران گردآوری شد و برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از نرم افزار Spss و Excel استفاده شد. یافته های حاصل از پیمایش میدانی و اسنادی نشان داد که وضعیت شهرک انقلاب ازلحاظ دسترسی به معابر شهری در هنگام مواجهه با بحران ضعیف، دسترسی به کاربری های عمده شهری ضعیف، ازلحاظ دانه بندی قطعات ریزدانه، ازلحاظ مساحت زیربنا 52 درصد زیر 50 متر و بیش از سه چهارم زیر 70 متر زیربنا دارند ازلحاظ قدمت مساکن 57 درصد بالای 20 سال و 35 درصد بالای 40 سال، ازلحاظ مصالح 92 درصد آجر و آهن، ازلحاظ کیفیت بنا، 9 درصد تخریبی، 76 درصد قابل نگهداری و 15 درصد نوساز هستند با توجه نتایج تحقیق، شهرک انقلاب ازنظر تاب آوری کالبدی در هنگام مواجهه با مخاطره زلزله در سطح پایینی قرار دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، سکونتگاه های غیررسمی، زلزله، پاکدشت (شهرک انقلاب)
  • احمد حاتمی*، سمیه پرویزی، بهاره اکبری منفرد صفحات 39-58
    تاب آوری شهری به جایگاهی از شهر اشاره دارد که به دلیل مدیریت و برنامه ریزی درست قدرت تحمل خود را در برابر بحران های طبیعی و انسانی افزایش داده و با کم ترین میزان خسارت مالی و جانی می تواند بحرانی را پشت سر گذاشته و در کوتاه ترین زمان به حالت طبیعی خود بازگردد. اما متاسفانه در اکثر شهرهای ایران قسمتی از شهر که هسته اولیه شهر را تشکیل می دهد و هویت، اصالت و تاریخ شهر را یدک می کشد به دست فراموشی سپرده شده اند و به دلیل ضعف کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی منتظر کوچک ترین تلنگر طبیعی می باشند که شیرازه آن ها را از هم جدا کند و تلفات جانی و مالی عظیمی را برای ساکنانشان بر جای گذارد. در همین راستا پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل ابعاد و شاخص های تاب آوری شهری در بافت فرسوده شهر بروجرد می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از روش های پرسشنامه صورت گرفته جامعه آماری آن تمامی ساکنان بافت فرسوده شهر بروجرد می باشد که در سرشماری سال 1395 جمعیتی بالغ بر 37104 نفر بوده است. برای تخمین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است، که مطابق این فرمول 384 نمونه برآورد شد. این پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده در سطح محدوده پخش گردید. بعد از استخراج اطلاعات موردنظر با استفاده از نرم افزارSPSS  و نرم افزار معادلات ساختاریsmart pls  تجزیه وتحلیل گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بافت فرسوده شهر بروجرد در تمامی ابعاد تاب آوری در وضعیت نامطلوبی است. مطابق آزمون فریدمن، بعد اجتماعی با 88/3، بعد اقتصادی با 57/2، بعد کالبدی با 33/2 و بعد نهادی با 57/1 به ترتیب در وضعیت بهتر تا بدتر می باشد. همچنین نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که برای تاب آورسازی بافت فرسوده بروجرد به ترتیب بعد اجتماعی با 355/0 و بعد کالبدی با 300/0 و بعد اقتصادی با 291/0 و بعد نهادی با 277/0 اثرگذارند.
    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، آسیب پذیری، بافت فرسوده، معادلات ساختاری، شهر بروجرد
  • اعظم بیگدلی*، اکبر حسین زاده، زینب زمانی، حسینعلی محمدی صفحات 59-76

    شیوع کووید 19 و اتخاذ سیاست های سختگیرانه منجر شد مناطق روستایی به عنوان مقاصد گردشگری ارزان مورد توجه گردشگران داخلی قرار گرفت. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی نقش حمل و نقل روستایی در توسعه گردشگری روستایی در ابعاد شاخص های اقتصادی پرداخته است. قلمرو مکانی تحقیق روستاهای گردشگرپذیر دهستان حصار ولیعصر (شهرستان آوج- استان قزوین) در افق زمانی تابستان 1400 است. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های کاربردی  و به روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق 8 روستای گردشگرپذیر دهستان حصار ولیعصر شهرستان آوج بود که با استفاده از فرمول کوکران (p و q برابر با 5/0) تعداد 190 مورد به عنوان نمونه انتخاب شد. روایی گویه های پرسشنامه با بهره گیری از نظرات متخصصین و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ انجام گرفت و میزان 768/0 محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t تک نمون ه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره خطی استفاده شد. نتایج نشان داد در بعد اقتصادی، شاخص های افزایش ساخت و ساز خانه های دوم گردشگری (99/3) و افزایش سرمایه گذاری و شکل گیری سرمایه (69/3) بیشترین تاثیر مثبت را از توسعه حمل و نقل روستایی پذیرفته اند. همچنین، نتایج رگرسیون خطی چند متغیره نشان داد که حمل و نقل روستایی با ضریب تعیین 846/0 در توسعه گردشگری در ابعاد اقتصادی تاثیر معنادار و مثبتی دارد. به طوری که، با توجه به مقادیر بتا یک واحد تغییر در انحراف معیار شاخص های متغیر مستقل از قبیل "افزایش ساخت و ساز خانه های دوم گردشگری"، "تنوع فرصت های شغلی و درآمدی"، "بهبود دسترسی به خدمات"، "بهبود زیرساخت های گردشگری در روستا" و "افزایش سرمایه گذاری و شکل گیری سرمایه در روستا" در اثر توسعه حمل و نقل روستایی، به ترتیب به اندازه0/401، 0/291، 0/333، 0/260، 0/800، واحد در توسعه گردشگری روستایی از دیدگاه پاسخگویان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، گردشگری روستایی، اقتصاد روستایی، استان قزوین
  • ابوالقاسم تقی زاد فانید*، پیمان قدسی، سعید بساک صفحات 77-96

    انتخاب سایت صنعتی یکی از تصمیمات ضروری کلیدی در فرآیند راه اندازی، گسترش یا تغییر مکان انواع سیستم های صنعتی است و یکی از مهم ترین و طولانی ترین تصمیماتی که مدیران عملیاتی با آن مواجه هستند، تصمیم گیری در مورد محل استقرار تاسیسات صنعتی جدید است. بر این اساس هدف از این مطالعه، انتخاب مکان مناسب برای صنایع بر اساس روش های Swara  و Fuzzy  در استان کرمانشاه  و در محیط Gis بوده است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و تحلیلی می باشد. در این مطالعه، از مدل های تصمیم گیری چند معیاره برای ارزیابی تناسب زمین برای پیشنهاد مکان های مناسب برای مناطق صنعتی در استان کرمانشاه استفاده شده است. سیستم های اطلاعات جغرافیایی (Gis) و تصمیم گیری چند معیاره (Mcdm) با هم ترکیب شده اند تا به طور مشخص مناطق مناسب برای صنایع را شناسایی کنند. برای تشخیص بهترین سایت صنعتی از ده معیار استفاده شد. معیارهای انتخاب شده از طریق جمع آوری نظرات خبر گان با استفاده از تکنیک Swara مشخص گردید. این معیارها شامل فاصله از آ ب های سطحی، شیب، فاصله از نقاط شهری و روستایی، فاصله از جاده، مناطق حفاظت شده، فاصله از مناطق گسلی، نوع کاربری زمین،  نقشه دما و باران هستند. سپس کلیه معیارها با فرمت مشابه به  Gisوارد و استانداردسازی شدند. در مرحله بعد از روش   Swara  برای وزن دهی معیارها استفاده  شد و درنهایت کلیه لایه ها با استفاده از روش Fuzzy وزن دار تلفیق شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که، از کل مساحت 24640 کیلومتر مربع استان کرمانشاه، 11/9 درصد، معادل 37/2224 هکتار در سطح کاملا مناسب،26 درصد، معادل 09/6414 هکتار در سطح مناسب، 69/18 درصد، معادل 09/4606 هکتار در سطح بی تفاوت، 26 درصد، معادل 22/6393 هکتار در سطح نامناسب و 5/14 درصد، معادل 80/3574 هکتار در سطح کاملا نامناسب جهت استقرار صنایع در استان کرمانشاه قرار دارند.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، مکان یابی صنایع، تصمیم گیری چند معیاره
  • محسن احدنژاد روشتی، علی مرادی* صفحات 97-114

    کیفیت زندگی به دلیل گسترش روند صنعتی شدن و پیشرفت فناوری مورد غفلت قرار گرفت. لذا، در پژوهش حاضر به  ارزیابی تطبیقی کیفیت زندگی در محلات شهری و تاثیر ایجاد شهرک های صنعتی بر روی آن در شهر دندی پرداخته است. پژوهش از نوع کاربردی و به روش، توصیفی-تحلیلی می باشد. جمع آوری داده ها با استفاده از روش های کتابخانه ای میدانی انجام گرفت. جامعه آماری بالغ بر 1018 خانوار و حجم نمونه 279 بوده است. برای تجزیه وتحلیل از روش های آماری ویلکاکسون و کروسکال والیس استفاده شد. نتایج تحقیق حاصل از آزمون ویلکاکسون نشان می دهد که شهرک های صنعتی بر روی شاخص های کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، دسترسی و شاخص (زیرساخت ها، تاسیسات و حمل ونقل) کیفیت زندگی، تاثیر مثبت داشته و تنها بر روی شاخص زیست محیطی کیفیت زندگی، تاثیر منفی گذاشته است. در بین شاخص های کیفیت زندگی برای همه محلات، شاخص اجتماعی بیشترین شدت تفاوت بین دو دوره  را دارد. آماره z شاخص اجتماعی برای کل محلات شهر 004/14- به دست آمد و کمترین شدت تفاوت بین دو دوره قبل و بعد از تاسیس شهرک های صنعتی مربوط به شاخص کالبدی است. آماره z  شاخص کالبدی بین دو دوره قبل و بعد از احداث شهرک های صنعتی 994/9- می باشد. نتایج حاصل از مجموع شاخص های کیفیت زندگی در سطح محلات شهر دندی نشان می دهد که محله فردوس وضعیت بسیار خوبی دارد و محله کالسیمین از لحاظ کیفیت زندگی در وضعیت خوبی قرار دارد. محلات قدیم پایین و امیرالمومنین از لحاظ کیفیت زندگی  در وضعیت ضعیفی و محلات ادارات و قدیم پایین از لحاظ کیفیت زندگی در وضعیت بسیار ضعیفی قرار دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهرهای کوچک اندام، شهر دندی، شهرک صنعتی، استان زنجان
|
  • Jabar Seifpanahi Shabani, Mahdi Dastgerdi, Nader Ranjbar, Rahim Khosromanesh * Pages 1-21
    Background
    The tourism industry is a dynamic industry with an explosive growth capacity that has made a significant and stunning contribution to the world economy. Sports tourism is also an important part of the tourism industry.
    Purpose
    The main purpose of the research was to design and formulate a strategic road map for the development of sports tourism of Iran under sanctions.
    Methods
    The research methodology was mixed (qualitative and quantitative). In order to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats surrounding Iran's sports tourism, open and selective coding stages in the grounded theory method were used. In this research, in-depth interviews were conducted with 31 experts while reviewing all related domestic articles and the working group of experts was used to formulate and evaluate strategies.
    Results
    The findings showed that "marketing", "emphasis on active sport tourism", "providing essential services", "creating distinctive experiences", "circumventing sanctions", "attracting capital and developing infrastructure" and at the end stage "emphasis on holding domestic and international sports events according to Iran's international position in the world" are the most important strategies needed for the development of Iran's sports tourism, respectively.
    Conclusion
    The first and biggest measures to develop sports tourism in Iran are marketing and development of active sports tourism or adventure tourism. Holding mega sports events in order to develop sustainable tourism in Iran is currently neither possible nor logical. Considering the geographical features of Iran and the existence of many mountains, deserts, seas and beaches in Iran and the high and growing demand that active sports tourism (mountaineering, rock climbing, desert tourism, surfing and other water-beach sports) has found among international tourists, the development and marketing of active sports tourism should be the priority of the country's tourism authorities. Establishing or cooperating with international travel and tourism agencies in Iran's allied and neighboring countries is one of the most important measures to circumvent sanctions in the field of tourism.
    Keywords: Active sports tourism, Circumventing sanctions, Distinctive experience, Tourism Marketing, Tourism services
  • Hossein Hataminezhad, Fatemeh Kahaki *, Farshid Sadeghi Pages 22-38

    With the beginning of the 21st century, the world's population reached its highest level and urbanization increased. That was different in developing countries. Nearly 90% of the world's urban population lives in cities in developing countries. Meanwhile, cities in Asia and Africa have experienced the highest growth rate of 2.4. The unstable physical expansion of cities is one of the problems of the city and urbanization of the third world in contemporary times. Informal settlements are one of the social challenges of cities that have endangered sustainable urban development and due to the low social and economic status of residents and the insecurity of their formation and bed against environmental hazards, is one of the most vulnerable parts of cities. Are considered. The purpose of this study is to analyze the physical resilience of informal settlements against environmental memories (earthquake),case study: Pakdasht (EnghelabTown). The type of research is based on the applied purpose and based on the nature of the descriptive and analytical subject. The data required for the research were collected from meta-documents and field methods and the Statistics Center of Iran and SPSS and Excel software were used to analyze the research data. The results of field and documentary surveys showed that the situation of Enghelab town in terms of access to urban thoroughfares in the face of a weak crisis, poor access to major urban uses, in terms of fine-grained parts, in terms of infrastructure area 52% below 50 Meters and more than three quarters under 70 meters have infrastructure in terms of housing age 57% over 20 years and 35% over 40 years, in terms of materials 92% brick and iron, in terms of building quality, 9% destructive, 76% maintainable and 15% are newly built According to the results of the research, the town of Enghelab is at a low level in terms of physical resilience in the face of earthquake risk.

    Keywords: Physical Resilience, informal settlements, Earthquake, Pakdasht (Enghelab Town)
  • Ahmad Hatami *, Somayeh Parvizi, Bahareh Akbari Monfared Pages 39-58
    Urban resilience refers to the position of the city that due to proper management and planning, increases its resilience to natural and human crises and with the least amount of financial and human damage can overcome the crisis and return to normal in the shortest time. . . Unfortunately, in most cities of Iran, the part of the city that forms the core of the city and carries the identity, originality and history of the city have been forgotten and due to physical, social, economic and managerial weakness are waiting for the slightest natural flip. To dismantle and leave huge casualties and financial losses to their residents. In this regard, the present study evaluates and analyzes the dimensions and indicators of urban resilience in the dilapidated fabric of Boroujerd. Descriptive-analytical research method and using questionnaire methods, the statistical population is all residents of the worn-out tissue of Boroujerd, which in the 2016 census had a population of 37104 people. Cochran's formula was used to estimate the sample size, which was estimated to be 384 samples according to this formula. These questionnaires were randomly distributed in the range. After extracting the desired information, they were analyzed using SPSS software and smart pls structural equation software. The results of this study show that the worn-out fabric of Boroujerd is in an unfavorable condition in all aspects of resilience, according to Friedman test, the social dimension with 3.88, the economic dimension with 2.57, the physical dimension with 2.33 and the institutional dimension with /57, respectively. 1 is in better to worse condition, respectively. Also, the results of the structural equation model showed that the social dimension with 0.355, the physical dimension with 0.300, the economic dimension with 0.291 and the institutional dimension with 0.277 are effective for resilience of Boroujerd worn tissue, respectively.
    Keywords: Urban Resilience, Vulnerability, Worn Texture, Structural Equations, Boroujerd
  • Azam Bigdeli *, Akbar Hossienzadeh, Zeynab Zamani, Hosainali Mohammady Pages 59-76

    The outbreak of an epidemic disease such as Covid-19 and the adoption of strict policies such as general quarantine, travel restrictions and social distancing led to a significant decrease in international and even interprovincial travel, and rural areas due to their attractiveness Natural and cultural tourism as cheap tourist destinations for spending leisure time and recreation have attracted the attention of domestic tourists. Therefore, the present research has investigated the role of rural transportation in the development of rural tourism in terms of economic indicators. The geographical area of the research is the touristic villages of Hesar Valiasr County (Avaj Township, Qazvin province) in the time horizon of the summer of 1400. The current research is of the type of applied research and the descriptive-analytical method used is based on the questionnaire tool. The statistical population of the research was 8 touristic villages of Hesar Valiasr County in Avaj Township, which according to the population and housing census data (2015) has 358 permanent resident households, using the Cochran formula (p and q equal to 0.5), the number of 190 cases was selected as a sample. To analyze the questionnaire data, one-sample t-tests, Pearson's correlation and linear multivariate regression were used. The results showed that in the economic dimension, the indicators of the increase in the construction of second homes for tourism (3.99) and the increase in investment and capital formation (3.69) received the most positive impact from the development of rural transportation. Also, the results of multivariable linear regression showed that rural transportation has a significant and positive effect on the development of tourism in economic dimensions with a determination coefficient of 0.846. So that, according to the beta values of one unit of change in the standard deviation of independent variable indicators such as "increase in the construction of second homes for tourism", "diversity of employment and income opportunities", "improvement of access to services", "Improvement of tourism infrastructure in the village" and "Increase of investment and capital formation in the village" as a result of the development of rural transportation, are respectively 0.401, 0.291, 0.333, 0.360 and 0.008 units in the development of rural tourism. The opinion of the respondents has a positive effect.

    Keywords: transportation, rural tourism, Rural Economy, Qazvin province
  • Abolghasem Taghi Zad Fanid *, Peyman Qudsi, Saeid Bosak Pages 77-96

    The industrial sector is very important for the Iranian economy in terms of employment and exports and choosing an industrial site is one of the key critical decisions in the process of setting up, expanding or relocating all kinds of industrial systems and one of the most important and longest decisions that, operational managers are faced with, Deciding on the location of the new industrial facility. Based on this, the aim of this study was to choose the suitable location for industries based on swara and fuzzy methods in Kermanshah province and in the GIS environment. This research is applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of nature and method. In this study, multi-criteria decision-making models have been used to evaluate land suitability to suggest suitable locations for industrial areas in Kermanshah province. Geographic information systems (GIS) and multi-criteria decision making (MCDM) are combined to specifically Identify the suitable areas for industries. To determine the best industrial site, ten criteria were used. The selected criteria were determined by Collecting experts’ opinions and using the Swara technique. These criteria include the distance from surface water, Slope, distance from urban and rural areas, distance from road, protected areas, distance from fault areas, land use type, temperature and rain map. Then all the criteria were entered into Gis with the same format and standardized. The results of this research show that, From the total area of 24640 square kilometers of Kermanshah province, 9.11 percent, equivalent to 2224.37 hectares at a completely suitable level, 26 percent, equivalent to 6414.09 hectares at the appropriate level, 18.69 percent, equivalent to 4606.09 hectares at the level of Indifference, 26 percent, equivalent to 22.6393 hectares in an unsuitable level And 14.5%, equivalent to 3574.80 hectares, are located at a completely unsuitable level for establishing industries in Kermanshah province.

    Keywords: Kermanshah province, locating industries, multi-criteria decision making, Swara model, gis-fuzzy method
  • Mohsen Ahdanjad Rovshti, Ali Moradi * Pages 97-114

    The quality of life, due to the expansion of the process of industrialization and the advancement of technology, which takes into account the quantitative aspect of human life, and also due to the neglect of the qualitative aspects of human life, has been noticed by thinkers and thinkers of human sciences in the past few decades in Western countries. This research has dealt with the comparative evaluation of the quality of life in urban areas and the effect of the creation of industrial settlements on it in Dandi city. The current research is applied and descriptive-analytical in terms of method. Data collection has been done using library (books, articles, theses, and official organizational statistics) and field (questionnaire and observation) methods. The statistical population of the research is based on the population and housing census data of 1390, totaling 1018 households, out of which 279 cases were selected as a sample using Cochran's formula. Data analysis was done using descriptive and inferential statistical methods such as Wilcoxon and Kruskal Wallis statistical tests. The results of the Wilcoxon test in Dandi show that industrial settlements have had a positive effect on the physical, social, economic, access and quality of life indicators (infrastructure, facilities and transportation) and only on the environmental quality of life index. It is negative. Among the indicators of the quality of life for all neighborhoods, the social index has the greatest intensity of difference between the two periods (before and after the construction of industrial settlements). The z-statistic of the social index was obtained for all neighborhoods of the city - 14/004, and the lowest severity of the difference between the two periods before and after the establishment of industrial settlements is related to the physical index. The z-statistic of the physical index between the two periods before and after the construction of industrial settlements is -9.994. The results of the total indicators of the quality of life at the level of Dandi neighborhoods based on the Kruskal Wallis test show that Ferdos neighborhood is in a very good condition and Kalsimin neighborhood is in a good condition in terms of quality of life. In terms of the quality of life, the neighborhoods of Old Town and Amirul Mominin are in a poor state, and the neighborhoods of Adrat and Old Town are in a very poor state in terms of the quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Small cities, Dandi city, Zanjan Province