فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 67 (پاییز 1401)

فصلنامه سالمند
پیاپی 67 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مینا شرفی، محمدمهدی فداکار داورانی، حمیدرضا توحیدی نیک، آرش فروهری، وحیدرضا برهانی نژاد* صفحات 304-320
    اهداف

    مشارکت اجتماعی به عنوان یک عامل تعیین کننده برای ارتقای سلامت و رفاه در نظر گرفته می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین  عوامل تسهیل کننده و بازدارنده مشارکت اجتماعی سالمندان شهر کرمان در فعالیت های سلامت محور انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که بر 276 سالمند بالای 60 سال در مناطق مختلف شهر کرمان در سال 1399 انجام شد. در این پژوهش، سالمندان به پرسش نامه های مشخصات فردی و پرسش نامه مشارکت اجتماعی طرح بررسی سلامت جامعه کانادا و پرسش نامه فعالیت های سلامت محور پاسخ دادند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیل از جمله رگرسیون تک متغیره و چندمتغیره انجام شد. 

    یافته ها: 

    میانگین نمره مشارکت اجتماعی سالمندان 4/01±6/71 گزارش شد. از بین موانع مشارکت اجتماعی بیماری ها و مشکلات سلامتی (50/3 درصد)، هزینه ها (39/1 درصد)، مشکلات رفت وآمد (31/1درصد)، بی حوصلگی (29/3 درصد) و کووید-19 (28/2 درصد) به ترتیب مهم ترین موانع مشارکت اجتماعی سالمندان هستند. سالمندان با سن پایین تر (0/001>P)،  سالمندان مجرد (0/001>P)، دارای تحصیلات دانشگاهی (0/001>P) و با تعداد فرزندان کمتر (0/001=P) به طور معناداری مشارکت اجتماعی بهتری داشتند. یافته های حاصل از رگرسیون چندمتغیره حاکی از این بود که از بین حیطه های فعالیت های سلامت محور، ورزش و تندرستی (0/033=P)، پیشگیری از بیماری ها (0/002=P) و سلامت جسمانی (0/001>P) تاثیر مثبتی بر میزان مشارکت اجتماعی سالمندان داشت.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش حاضر عوامل متعددی بر میزان مشارکت اجتماعی سالمندان تاثیر گذار است. در این بین، برنامه ریزی به منظور مدیریت بیماری ها، افزایش درآمد و رفع مشکلات رفت وآمدی سالمندان با در نظر گرفتن سایر عوامل مرتبط برای بهبود وضعیت مشارکت اجتماعی سالمندان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، فعالیتهای سلامت محور، سالمندان
  • مهسا کیایی، فاطمه محمدی، زهرا حسین خانی، سیده آمنه مطلبی* صفحات 322-336
    اهداف

    جمعیت جهان به سرعت در حال پیر شدن است، بنابراین توجه به کیفیت زندگی سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. رضایت مالی یکی از اجزای مهم کیفیت زندگی است. ازاین رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سواد مالی و کیفیت زندگی با نقش میانجیگری رضایت مالی در سالمندان بازنشسته ساکن شهر قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 بر 270 سالمند بازنشسته انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی طبقه ای از 8 کانون بازنشستگی در سطح شهر قزوین انتخاب شدند. داده ها با استفاده از چک لیست مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه های کیفیت زندگی سالمندان، سواد مالی و رضایت مالی جمع آوری شد. برای تعیین نقش میانجیگری رضایت مالی در ارتباط بین سواد مالی و کیفیت زندگی، از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان مشارکت کننده در مطالعه 4/57± 65/17سال بود. اکثر شرکت کنندگان در این مطالعه مرد (166 نفر، 61/85 درصد) و متاهل (245 نفر، 90/7 درصد) بودند. سواد مالی و رضایت مالی آن ها به ترتیب 51/60 و 35/11 از 100 بود. کیفیت زندگی سالمندان درحدمتوسط (63/89 از 100) بود. نتایج مدل رگرسیونی، رابطه معناداری بین سواد مالی و کیفیت زندگی (0/25=P<0/001, b) و رضایت مالی و کیفیت زندگی (P<0/001, b=0/25) و سواد مالی (0/25=P=0/003, b) را نشان داد. نتایج همچنین نقش میانجیگری رضایت مالی درارتباط بین سواد مالی و کیفیت زندگی را تایید کرد (0/014=P). 

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد سواد مالی با نقش میانجیگری رضایت مالی، ارتباط مثبتی با کیفیت زندگی سالمندان بازنشسته دارد. بنابراین، به سیاست گذاران پیشنهاد می شود به آموزش مالی قبل از بازنشستگی درجهت ارتقای سواد مالی در دوره بازنشستگی توجه کنند.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، سواد مالی، رضایت مالی، کیفیت زندگی
  • فاطمه حسینی مقدم، الهام نیک خواه بیدختی، رضا نوری، موسی سجادی، نسیم خواجویان، فاطمه کاملی، سمیرا مرادی سنگچولی، مریم مرادی* صفحات 338-351
    اهداف

    سالمندآزاری یکی از مهم ترین مشکلات سلامت اجتماعی در جوامع امروز است که تاثیر قابل توجهی در کاهش سطح ایمنی و امنیت این گروه دارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع سوءرفتار و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهرستان گناباد در سال 1399 طراحی شده است.

    مواد و روش ها

     مطالعه تحلیلی مقطعی حاضر بر 401 سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای 2 بخشی بود که بخش اول آن شامل اطلاعات جمعیت شناختی و بخش دوم آن شامل سوءرفتار نسبت به سالمندان در خانواده بود. نمونه ها به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از مراکز سلامت جامعه و پایگاه های بهداشتی انجام شد. داده ها باکمک نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و با سطح معنا داری کمتر از 0/05 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 6/75±68/53 و شیوع سوءرفتار با سالمند در خانواده 44/6 درصد بود. یافته ها حاکی از آن بود بیشترین شیوع سوءرفتار مربوط به غفلت مراقبتی و کمترین شیوع سوءرفتار مربوط به طردشدگی بود. بین تحصیلات (0/03=P) ، سابقه بستری در بیمارستان (0/001> P)، کیفیت خواب (0/001> P)، میزان درآمد (0/001> P) و میزان وابستگی (0/001>P) با شیوع سوءرفتار با سالمندان در خانواده ارتباط آماری معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     باتوجه به میزان بالای شیوع سوءرفتار نسبت به سالمندان در شهرستان گناباد، به نظر می رسد وجود برنامه هایی برای افزایش آگاهی سالمندان، مراقبان آن ها و پرسنل بهداشتی برای پیشگیری و کاهش سوء رفتار با سالمندان ضروری باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، سوءرفتار، خانواد
  • مهناز صلحی، جمیله ابوالقاسمی، فاطمه غلامی* صفحات 352-364
    اهداف

     باتوجه به رشد سریع جمعیت سالمندان ضرورت توجه به این گروه٬ بیش از پیش آشکار می شود. توانمندسازی در سلامت عمومی سالمندان نقش مهمی دارد. خودکارآمدی، عزت نفس و خودکنترلی نیز از عوامل اصلی موثر در توانمندسازی هستند. هدف این مطالعه٬ تعیین رابطه عوامل فردی توانمندسازی با سلامت عمومی در سالمندان مراجعه کننده به سراهای محله شهر تهران در سال 1398 تا 1399 است. 

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی که از نوع توصیفی تحلیلی است، 320 نفر از زنان و مردان سالمند بالای 60 سال به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه 2 بخشی شامل مشخصات فردی و پرسش نامه های استاندارد سلامت عمومی، خودکارآمدی عمومی٬ عزت نفس روزنبرگ و خودکنترلی کوتاه تانجی استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از شاخص های آماری مرکزی و پراکندگی توصیف و نیز با استفاده از آزمون های آماری کای دو و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی سالمندان 8/3± 68/42 و سلامت عمومی 13/4±21/95 بود. بین سلامت عمومی، خودکارآمدی عمومی، عزت نفس و خودکنترلی٬ همبستگی معنادار منفی یافت شد (0/001>p). بین سلامت عمومی وتحصیلات (0/001>P)، مدت اشتغال (0/002>P) و مسکن (0/001>P) رابطه معناداری وجود داشت. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد متغیرهای وضعیت مسکن (0/156=P)، عزت نفس (0/001>P)، خودکنترلی (0/001>P) و خودکارآمدی (0/001>P) پیش بینی کننده معنادار مولفه سلامت عمومی هستند.

    نتیجه گیری

    بین سلامت عمومی، خودکارآمدی عمومی، عزت نفس و خودکنترلی همبستگی مشاهده شد. همچنین بین سلامت عمومی، تحصیلات، مدت اشتغال و مسکن رابطه معناداری وجود داشت. براساس نتایج رگرسیون چندمتغیره انجام شده، متغیرهای وضعیت مسکن، عزت نفس، خودکنترلی و خودکارآمدی عمومی پیش بینی کننده های مولفه سلامت عمومی هستند و باید در برنامه های ارتقای سلامت سالمندان مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سالمند، سلامت عمومی، توانمندسازی، خودکارآمدی، خودکنترلی، عزت نفس
  • مریم شایگان، فهیمه السادات حسینی*، اکرم بوستانی، نورالله زاهدیان نسب صفحات 366-379
    اهداف

    انزوا و پرخاشگری از مشکلات شایع سالمندان است که تبعات جدی جسمی و روانی برای سالمندان دارد. باتوجه به روند رو به رشد جمعیت سالمندان، ضروری است راهبردهای موثری جهت کاهش انزوا و پرخاشگری در سالمندان استفاده شود. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر ترکیب فعالیت های فیزیکی و هنری تطابق یافته بر انزوا و پرخاشگری ساکنین خانه سالمندان فرزانگان شیراز بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی با در نظر گرفتن اخلاقیات پژوهش و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 68 سالمند مقیم در خانه سالمندان فرزانگان شیراز انتخاب شدند. معیار انتخاب آن ها داشتن علایم انزوا و پرخاشگری و نداشتن مشکلات حاد روان شناختی و فیزیکی بود. سپس با روش تصادفی سازی بلوک جایگشتی به 2 گروه کنترل و آزمایش تخصیص یافتند. گروه کنترل مراقبت های استاندارد و گروه آزمایش 16 جلسه فعالیت های ترکیبی فیزیکی و هنری تطابق یافته را دریافت کردند. جمع آوری داده ها قبل و بلافاصله بعد از اجرای مداخله با استفاده از پرسش نامه های انزوای اجتماعی اولسا و پرخاشگری باس و پری صورت گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (آزمون کای اسکویر، من ویتنی و ویلکاکسون) و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین سنی شرکت کنندگان 7/99±70/93 بود و 69/1 درصد از شرکت کنندگان زن بودند. نمرات پرسش نامه انزوا و پرخاشگری در گروه آزمایش بعد از اجرای مداخله به طور معناداری کمتر از قبل از اجرای مداخله در همان گروه (0/001> P) و نیز کمتر از نمرات پرسش نامه ‍ های انزوا  (0/001> P) و پرخاشگری (0/001= P) در گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    انزوا و میزان پرخاشگری سالمندان بعد از اجرای مداخله ترکیبی فعالیت های هنری و فیزیکی تطابق یافته، به میزان قابل توجهی کاهش یافت. به نظر می رسد استراتژی های پیشگیرانه عملی و مقرون به صرفه ای همچون ترکیب فعالیت های هنری و فیزیکی تطابق یافته بتواند در رفع انزوا و پرخاشگری سالمندان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، انزوا، پرخاشگری، فعالیت های فیزیکی، هنر، خانه سالمندان
  • لاله جنگی جهانتیغ، زهره لطیفی*، محمد سلطانی زاده صفحات 380-396
    اهداف

    سالمندی یکی از مراحل حساس رشد انسان است که ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارد، در این میان اضطراب مرگ و کیفیت خواب٬ از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است که با مداخله مناسب می توان خودمراقبتی و کیفیت خواب در سالمندان را بهبود بخشید. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد خودشفابخشی بر اضطراب مرگ و کیفیت خواب سالمندان زن مقیم آسایشگاه شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان سالمند مابین سنین 60 تا 70 سال شهر اصفهان مقیم آسایشگاه سالمندان در سال 1399 بودند که طی فراخوانی عمومی در آسایشگاه سالمندان شبانه روزی، تعداد 40 نفر از زنان سالمند داوطلب ازطریق نمونه گیری دردسترس و رعایت ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 20 نفری برگزیده شدند. شرکت کنندگان با شاخص های اضطراب مرگ کالت لستر و کیفیت خواب پترزبورگ ارزیابی شدند. گروه آزمایش تحت مداخله 12 جلسه ای خودشفابخشی و گروه کنترل در لیست انتظار بدون دریافت مداخله قرار گرفتند. در پایان برای هر 2 گروه مجددا سنجش انجام شد و پس از گذشت 45 روز٬ مرحله پیگیری انجام شد و داده های حاصل از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ازطریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) و بااستفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش خودشفابخشی مولفه های اضطراب مرگ (شامل مرگ خود، مردن خود، مرگ دیگران و مردن دیگران) و تعدادی از زیرمقیاس های متغیر کیفیت خواب را (که شامل کیفیت ذهنی، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و مصرف داروهای خواب آور است) در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری ارتقا بخشیده است (0/05>P) و این اثرات به میزان قابل توجهی در مرحله پیگیری در مولفه های مردن خود، کیفیت ذهنی، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و مصرف داروهای خواب آور ثابت باقی مانده اند (0/05>P)، اما در مابقی زیرمقیاس های اضطراب مرگ و کیفیت خواب٬ تفاوت معناداری در مرحله پس آزمون و پیگیری یافت نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد آموزش خودشفابخشی درجهت تقویت نقش خود فرد موجب کاهش اضطراب مرگ می شود و در بهبود کیفیت خواب سالمندان زن مقیم آسایشگاه موثر بوده است. به نظر می رسد اجرای این پژوهش٬ گویای افق های جدیدی در مداخلات روان شناختی است و می توان از آن به عنوان یک روش آموزشی موثر در بهبود سلامت روانی و سبک زندگی سالمندان مقیم آسایشگاه بهره جست.

    کلیدواژگان: خودشفابخشی، کیفیت خواب، اضطراب مرگ، سالمند، آسایشگاه
  • زهرا علی اکبرزاده آرانی، نسیبه زنجری*، احمد دلبری، مهشید فروغان، غلامرضا قائدامینی هارونی صفحات 398-415
    اهداف

    باتوجه به اهمیت دلبستگی مکانی در افراد سالمند، شناسایی ادراک سالمندان از این مفهوم و ابعاد آن به دلیل عواطف، شرایط و نیازمندی های خاص آن ها ضروری به نظر می رسد. از این رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزار دلبستگی مکانی سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه ای ترکیبی با رویکرد اکتشافی متوالی از نوع طراحی و روان سنجی ابزار است که در سال 1398 تا 1399 در 2 فاز کمی و کیفی بین سالمندان ساکن جامعه شهر آران و بیدگل انجام شد. مخزن گویه ها، براساس نتایج 2 مرحله مرور متون و مصاحبه کیفی، طراحی شد. پانل متخصصان و سالمندان، روایی صوری و محتوایی ابزار اولیه را بررسی کردند. همچنین روایی ساختاری ابزار که به روش نمونه گیری خوشه ای باتوجه به معیارهای ورود انتخاب شده بودند با روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی بر نمونه ای 414 نفری از سالمندان بررسی شد. پایایی پرسش نامه به روش همسانی درونی و ثبات زمانی ارزیابی شد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و AMOS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    در بررسی روایی محتوایی ابزار، اکثریت گویه ها شاخص‏های شاخص های نسبت روایی محتوا بالای 0/7، ایندکس روایی محتوا بالای 0/79 و ضریب کاپا بالای 0/74 داشتند و گویه‏های دارای نمرات پایین حذف و یا اصلاح شدند. در بررسی روایی ساختاری در میان سالمندان با میانگین سنی 8/84± 70/43 سال، براساس تحلیل عامل اکتشافی 3 عامل «دلبستگی عاطفی، فیزیکی و وابستگی» در سطح خانه و 3 عامل «دلبستگی عاطفی، اجتماعی و فیزیکی» در سطح محله استخراج شد که به ترتیب 61/75 درصد و 50/06 درصد کل واریانس را تبیین می‏کردند. همچنین مدل اندازه گیری در تحلیل عاملی تاییدی در سطح خانه (GFI=0/877، CFI=0/916، RMSEA=0/080) و محله GFI=0/860، ،CFI=/0/809 RMSEA=0/077) از برازش قابل قبولی برخوردار بود. پایایی ابزار با استفاده از همسانی درونی (0/9=α) و ثبات زمانی (0/8=ICC) در هر دو سطح تایید شد.

    نتیجه گیری

    ابزار دلبستگی مکانی سالمندان طراحی شده، دارای 2 سطح خانه و محله برای بررسی سالمندان شهری ساکن جامعه است که از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است. این ابزار می تواند در پژوهش ها و سیاست گذاری‏ها پس از بررسی های بیشتر در سایر شهرها نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: سالمند، محیط، دلبستگی مکانی، روان سنجی، ایران
  • سارا مغاره دهکردی، سمانه پورهادی*، شیما سام، زهرا احمدی صفحات 416-430
    اهداف

    امروزه یکی از چالش های مهم جهان و ایران، افزایش جمعیت سالمندان است. با مرگ همسر در دوران سالمندی، قابلیت مشارکت و مذاکره در بخش های مختلف زندگی کاهش می یابد و تنها زیستن به طور مستقل، با خطر بالای مرگ ومیر و تاثیر بر همه ابعاد سلامتی (جسمی، روانی و اجتماعی) در افراد سالمند همراه است. این مطالعه با هدف بررسی موانع ازدواج مجدد در زنان سالمند انجام شد. 

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در سال 1398 با رویکرد کیفی و با کاربرد روش تحلیل محتوا انجام شده است. با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، جامعه موردپژوهش را 10 نفر از سالمندان زن ساکن شهر بابل که حداقل یک سال از شرایط تجرد، بیوگی یا طلاق از همسرشان می گذشت تشکیل داده بود. معیار ورود به پژوهش، توانایی برقراری ارتباط موثر، تمایل به مشارکت در تحقیق و حداکثر تنوع ازنظرجنسیت، سطح تحصیلات و... بود. روش جمع آوری داده ها به صورت مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته تا رسیدن به سطح اشباع داده ها ادامه یافت. هر مصاحبه بعد از اجرا، بلافاصله پیاده و سپس براساس روش مرحله ای کاول تحلیل شد. 

    یافته ها

    به منظور تعیین صحت داده ها از معیار های مقبولیت، قابلیت اعتماد، تاییدپذیری و انتقال پذیری استفاده شد. از مجموع مصاحبه ها 210 کد مقدماتی استخراج شد که طی فرایند تحلیل به سه دسته ویژگی ها، تغییرات و دیدگاه سالمند، خانواده و نقش های متقابل افراد، روابط اجتماعی سالمند و تاثیرات آن تقسیم شدند. درمجموع 3 طبقه اصلی از 12 زیرگروه پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به معذب بودن، شرم و حیا، تابو بودن مسیله ازدواج مجدد سالمندان در این بستر و عدم شفافیت زنان ایرانی نسبت به خواسته هایشان، برنامه ریزی و فرهنگ سازی به منظور بهبود کیفیت زندگی سالمندان، شکسته شدن تابو این موضوع با تغییر دیدگاه ها و تعصبات رایج افراد و عدم تعدی به حقوق یکدیگر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: موانع، ازدواج، سالمندان، زنان
  • پوراندخت پژمانفرد، ایرج محبی، فرهاد آزادی*، حمیدرضا مختاری نیا صفحات 432-445

    اهداف:

     با‌توجه‌به افت عملکرد سیستم کنترل تعادل سالمندان و اهمیت داشتن دوران سالمندی فعال، حفظ استقلال در حین فعالیت‌های روزمره  همچون خرید کردن، نگه ‌داشتن و حمل دستی بار خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، تعیین اثر شیوه نگه ‌داشتن بار دستی و بزرگی بار بر نوسان وضعیت بدنی در حین ایستادن ساکن سالمندان است تا در‌نهایت بتوان بدون خطر زمین خوردن، میزان و نحوه نگهداری بار دستی ایمن را به سالمندان توصیه کرد. 

    مواد و روش ها:

     در این تحقیق شبه‌تجربی، 15 سالمند سالم مقیم اجتماع شامل 7 مرد و 8 زن با دامنه سنی 65 سال به بالا و میانگین و انحراف‌معیار سن  18/6±35/71 که از‌نظر اجتماعی فعال و در انجام امور مربوط به خود مانند خرید و حمل کیسه‌های خرید مستقل بودند، با روش نمونه‌گیری غیر‌احتمالی دردسترس، وارد این مطالعه شدند. متغیرهای مستقل تحقیق شامل بارهای دستی به میزان 5، 10، 15 و 20 درصد جرم بدن هر شرکت‌کننده، در حالات متقارن (هر 2 دست) و نامتقارن (دست غالب و غیر‌غالب) در حالت ایستاده ساکن بر روی صفحه نیرو به‌مدت 30 ثانیه و متغیرهای وابسته، شامل میزان جابه‌جایی و سرعت جابه‌جایی مرکز فشار در 2 راستای قدامی‌خلفی و داخلی‌خارجی و مساحت جا‌به‌جایی مرکز فشار بودند. 

    یافته ها :

    نتایج این تحقیق نشان داد نحوه نگه داشتن بار دستی به‌صورت متقارن و نا‌متقارن و نیز بزرگی بار دستی بر میزان جابه‌جایی و سرعت جا‌به‌جایی مرکز فشار در راستای قدامی‌خلفی معنادار بوده، درحالی‌که اثر تعاملی این 2 عامل بر هیچ‌کدام از متغیر‌های وابسته تحقیق معنادار نشده است. در آزمون تی زوجی میزان جابه‌جایی و سرعت جابه‌جایی مرکز فشار در راستای قدامی‌خلفی در شرایط بارگذاری نامتقارن (دست غالب یا غیر‌غالب‌) نسبت به حالت متقارن (هر 2 دست) معنادار بود، اما بین 2 وضعیت نامتقارن (دست غالب نسبت به دست غیر‌غالب) معنادار نبوده است. میزان جابه‌جایی مرکز فشار در همین راستا بین بارهای دستی به بزرگی5، 10، 15 و 20 درصد نسبت به وضعیت صفر درصد جرم بدن بیشتر و از‌نظر آماری معنادار بود (همه مقادیر P کمتر از 05/0). شیوه نگه ‌داشتن بار دستی و میزان بزرگی آن، بر هیچ‌کدام از متغیرهای مرکز فشار در راستای داخلی‌خارجی ازنظر آماری معنادار نبود .

    نتیجه گیری:

     نتایج این تحقیق نشان داد نگه ‌داشتن نامتقارن بار خارجی و نگه داشتن هرگونه بار خارجی صرف‌نظر از میزان بزرگی آن‌، باعث افزایش میزان و سرعت جابه‌جایی مرکز فشار در راستای قدامی‌خلفی می‌شود و از منظر پیشگیری از زمین خوردن به سالمندان توصیه می‌شود که به این مهم توجه داشته باشند که نگهداری بار خارجی با 2 دست نسبت به یک دست، کمتر سیستم کنترل تعادل را به چالش می‌کشد و تفاوتی هم بین دست غالب و غیرغالب وجود ندارد. از‌نظر بزرگی بار هم، حتی 1 بار خارجی به بزرگی 5 درصد جرم بدن، می‌تواند نسبت به وضعیت بدون بار خارجی، سیستم کنترل تعادل را به چالش بکشد و در این میان، به غیر از برخی استثنایات، تفاوتی بین بارهای با بزرگی 5، 10، 15 و 20 درصد جرم بدن نسبت به هم وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سالمندی، بالانس وضعیت بدنی، بار خارجی
  • مژگان بیتانه، حسین زارع، سوسن علیزاده فرد*، نصرالله عرفانی صفحات 446-459

    اهداف:

     یکی از مشکلات شایع در دوره سالمندی، اختلال خفیف شناختی است که علاوه‌بر مشکلات شناختی، موجب کاهش جنبه‏های مهمی از توانایی شناخت اجتماعی، مانند شناسایی هیجان چهره می‌شود. از‌جمله شیوه‏های اثربخش در این حوزه، آموزش تعامل و شناخت اجتماعی است که تاکنون بر روی سالمندان اجرا نشده است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش شناخت اجتماعی و تعامل بر بازشناسی هیجان چهره در سالمندان دارای اختلال خفیف شناختی انجام شد.

    مواد و روش ها :

    طرح پژوهش حاضر، نیمه‌آزمایشی با پیش‌آزمون پس‌آزمون و دوره پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل سالمندان بالای 60 سال دارای اختلال خفیف شناختی شهر تهران در سال 1399 بود. در این پژوهش، 40 سالمند دارای اختلال خفیف شناختی با روش نمونه‌گیری دردسترس هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 20 سالمند). گروه آزمایش آموزش شناخت اجتماعی و تعامل را به شکل گروهی طی 2 ماه در 20 جلسه 60 دقیقه‌ای دریافت کردند. در این دوره، گروه کنترل هیچ آموزشی نداشتند. پرسش‌نامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون ارزیابی شناختی مونترال و آزمون بازشناسی هیجان بود. همه مراحل تحقیق با رعایت اخلاق پژوهشی انجام شد و همه افراد نمونه فرم رضایت آگاهانه را امضا کرده بودند. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس مختلط و آزمون تعقیبی بن‏فرنی با استفاده از نسخه 23 نرم‌افزار SPSS  مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد عضویت گروهی 51 درصد و مرحله ارزیابی 71 درصد از واریانس، تغییرات نمره بازشناسی هیجان چهره را به شکلی معنادار تبیین می‏کنند. همچنین نتایج آزمون بن‏فرونی نیز مشخص کرد نمرات بازشناسی هیجان چهره در گروه آزمایش بعد از مداخله و بعد از 2 ماه افزایش یافته است و آموزش شناخت اجتماعی بر بازشناسی هیجانی در سالمندان دارای اختلال خفیف شناختی تاثیر معنادار دارد (001/P<0). این در حالی است که نمرات بازشناسی هیجان چهره در گروه کنترل تغییر معناداری نداشته است. 

    نتیجه گیری :

    یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر این است که آموزش شناخت اجتماعی با بهره‌گیری از فنونی همانند بررسی نقش هیجانات در موقعیت‌های اجتماعی و رشد مهارت‌های شناسایی هیجان می‌تواند به‌عنوان یک روش کارآمد برای افزایش شناخت اجتماعی سالمندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال خفیف شناختی، بازشناسی (هیجانی) چهره، شناخت اجتماعی، سالمندی
|
  • Mina Sharafi, MohammadMehdi Fadakar Davarani, Hamidreza Tohidi Nik, Arash Farvahari, Vahid Reza Borhaninejad* Pages 304-320
    Objectives

    Social participation is a determining factor for promoting health and well-being. This study aims to investigate the factors facilitating and inhibiting the social participation of the elderly in Kerman, Iran based on their health-promoting behaviors.

    Methods & Materials: 

    This cross-sectional study was conducted on 276 elderly people over 60 years old in Kerman city in 2020. They completed a demographic from, the questionnaire of social participation based on the Canadian Community Health Survey, and the questionnaire of health- promoting behaviors. Descriptive statistics and statistical tests including univariate and multivariate regression were used for data analysis. Data were analyzed in SPSS software, version 26, and P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The Mean±SD score of social participation was 6.71±4.01. Illness and health problems (50.3%), costs (39.1%), commuting problems (31.1%), low mood (29.3%), and COVID-19 pandemic (28.2%) were the most common barriers to social participation. The elderly who were single (P<0.001), younger (P<0.001), with academic degree (P<0.001), and low number of children (P<0.001) had significantly higher social participation. Multivariable analysis showed that physical activity (P=0.033), disease prevention (P=0.002), and physical and social health (P<0.001) were the factors affecting social participation of the elderly.

    Conclusion

    The social participation of the elderly in Kerman is affected by multiple factors. Therefore, planning to manage diseases, increase income, and solve the transportation problems of the elderly are recommended to improve their social participation.

    Keywords: Social participation, Health-promoting behaviors, aged
  • Mahsa Kiaei, Fatemeh Mohammadi, Zahra Hosseinkhani, Seyedeh Ameneh Motalebi* Pages 322-336
    Objectives

    The world’s population is rapidly aging; hence, paying attention to the quality of life (QoL) of the elderly is of great importance. Financial satisfaction is one of the important components of QoL. The present study aims to determine the association between financial literacy and QoL among retired older adults mediated by their financial satisfaction.

    Methods & Materials: 

    This descriptive and cross-sectional study was conducted in 2020 on 270 retired older adults in Qazvin, Iran. The samples were selected through stratified random sampling method from 8 retirement centers in Qazvin, Iran. The data were collected using demographic checklist, the control, autonomy, self-realization, and pleasure (CASP) scale, financial literacy scale, and financial satisfaction scale. Structural equation modeling was used to determine the mediating role of financial satisfaction in the relationship of financial literacy with the QoL.

    Results

    The mean age of older adults was 65.17±4.57 years. The majority of them were male (n=166, 61.85%) and married (n=245, 90.7%). Their Mean score of financial literacy and financial satisfaction were 51.60 and 35.11 out of 100, respectively. Their quality of life was at a moderate level (Mean= 63.89 out of 100). The results of the regression analysis showed the significant association of financial literacy (P=0.006, β=-0.17) and financial satisfaction (β=0.25, P<0.001) with the quality of life. The results also confirmed the mediating role of financial satisfaction (P=0.014).

    Conclusion

    Financial literacy of the elderly has a significant and positive association with their quality of life mediated by financial satisfaction. Therefore, policymakers in Iran are recommended to develop pre-retirement financial education programs for improving the financial literacy of the elderly.

    Keywords: Retirement, Financial literacy, Financial satisfaction, Quality of life (QoL)
  • Fatemeh Hosseini Moghaddam, Elham Nikkhah Beydokhti, Reza Noori, Moosa Sajjadi, Nasim Khajavian, Fateme Kameli, Samira Moradi Sangcholi, Maryam Moradi* Pages 338-351
    Objectives

    Elder abuse is one of the major social health problems in communities which has significant effects on decreasing their health and safety. The present study aims to investigate the prevalence of elder abuse by family members and its related factors in Gonabad, Iran.

    Methods & Materials:

     This analytical cross-sectional study was conducted in 2020 on 401 elderly people in Gonabad, Iran. Who were selected using cluster random sampling. Data collection tools were a two-part questionnaire including a demographic form and the questionnaire of elder abuse by family members. The questionnaires were completed in a community health center. Data were analyzed in SPSS software version 23, using descriptive and inferential statistics. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean age of participants was 68.53±6.75 years. The prevalence of elder abuse by family members was 44.6%. The highest prevalence of elder abuse was related to care negligence and the lowest prevalence was related to rejection. The educational level (P=0.03), history of hospitalization (P<0.001), sleep quality (P<0.001), income level (P<0.001) and level of dependency (P<0.001) had a statistically significant relationship with the prevalence of elder abuse by family members.

    Conclusion

    Given the high prevalence of elder abuse in Gonabad city, it seems necessary to have programs to increase the awareness of the elderly, their caregivers, and health personnel to prevent and reduce elder abuse.

    Keywords: Elderly, Abuse, Family
  • Mahnaz Solhi, Jamileh Abolghasemi, Fatemeh Gholami* Pages 352-364
    Objectives

     By the rapid growth of the elderly population, the need to pay attention to this group becomes more obvious. General self-efficacy, self-control and self-esteem are the effective individual factors for the empowerment of the elderly. This study aims to examine the relationship between these individual aspects of empowerment and general health in older adults attending neighborhood houses in Tehran, Iran.

    Methods & Materials: 

    In this descriptive-analytical study with cross-sectional study design, 320 older men and women over 60 years of age participated who were selected by a cluster sampling method. Data were collected using a demographic form, the 28-item general health questionaire, 10-item general self-efficacy scale, Rosenberg self-esteem scale, and Tangney’s brief self-control scale. Data was described using mean and standard deviation, and analyzed using chi-square test, Spearman correlation test, one-way-ANOVA, and linear regression in SPSS sofwtare, version 22.

    Results

     The mean age of the elderly was 68.42±8.3 years. Their mean score of general health was 21.95±13.4. A significant negative correlation was found between general health, general self-efficacy, self-esteem and self-control (P<0.001). Their general health had a significant relationship with their educational level (P<0.001), years of employment (P=0.002) and housing status (P<0.001). The multivariate regression results showed that housing status (P=0.156), self-esteem (P<0.001), self-control (P<0.001), and general self-efficacy (P<0.001) were the significant predictors of general health in the elderly.

    Conclusion

     There is a relationship between general health, general self-efficacy, self-esteem, and self-control of the elderly in Tehran. Their general health is related to their educational level, years of employment, and housing status. Housing status, self-esteem, self-control and general self-efficacy are predictors of their general health. Attention should be paid to these factors in developing health promotion programs for the elderly.

    Keywords: Elderly, General health, Empowerment, Self-Efficacy, Self-Control, Self-Esteem
  • Maryam Shaygan, Fahimeh Alsadat Hosseini*, Akram Bustani, Noorullah Zahedian Nasab Pages 366-379
    Objectives

     Feeling of loneliness and aggression are common problems in the elderly living in nursing homes that can have serious psychological and physical consequences for them. Due to the growing number of the elderly population, it is essential to use practical strategies for reducing their isolation and aggression. This study aims to assess the effect of combining adapted physical and artistic activities on feeling of loneliness and aggression in the elderly living in nursing homes.

    Methods & Materials:

     In this quasi-experimental study, 68 older residents of a nursing home in Shiraz, Iran with feeling of loneliness and aggression and without acute psychological and physical problems participated, who were selected using a convenience sampling method and then assigned into two groups of control and intervention by block randomization method. The control group received routine care, while the intervention group participated in 16 sessions of adapted physical and artistic activities. Data were collected using the UCLA Loneliness Scale and Buss-Perry Aggression Questionnaire before and immediately after the intervention. Data were analyzed using descriptive (Mean±SD, and frequency) and inferential statistics (Chi-square test, Mann-Whitney U test, and Wilcoxon test) in SPSS software, version 22.

    Results

     The participants’ mean age was 70.93±7.99 years in total, and 69.1% were women. The scores of loneliness and aggression significantly reduced after the intervention in the intervention group (P<0.001). The scores of loneliness (P<0.001) and aggression (P=0.001) in the intervention group were significantly lower than in the control group.

    Conclusion

     Feeling of loneliness and the level of aggression in the elderly living in nursing homes can be reduced significantly by combining adapted physical and artistic activities. This practical and cost-effective intervention can be used to reduce feeling of loneliness and aggression in the elderly living in nursing homes.

    Keywords: Aged, Loneliness, Aggression, Physical activity, Art, Nursing home
  • Laleh Jangi Jahantigh, Zohreh Latifi*, Mohammad Soltanizadeh Pages 380-396
    Objectives

    Aging is one of the important stages of human development. Death anxiety and sleep quality are among the most common mental health issues in the elderly which can be improved by proper intervention. This study aims to assess the effect of self-healing training on sleep quality and death anxiety of older women living in nursing homes.

    Methods & Materials: 

    This is a quasi-experimental study with a pretest/posttest/follow-up phase. The study population consists of all older women aged 60-70 years living in a nursing home in Isfahan, Iran in 2020. Of these, 40 were selected using a convenience sampling method and based on the inclusion and exclusion criteria, and were randomly assigned into two groups of intervention (n=20) and control (n=20). They were assessed by the Collett-Lester Fear of Death Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index before, immediately after, and 45 days after the intervention. The intervention group received a 12-session self-healing intervention while the control group was placed in a waiting list without receiving any intervention. The results were analyzed by multivariate analysis of covariance in SPSS software, version 24.

    Results

     The self-healing training significantly improved the components of death anxiety (fear of own death, fear of the process of own dying, fear of the death of others, and fear of the process of others dying) and some of sleep quality components (subjective sleep quality, sleep latency, sleep disturbances, and use of sleeping medication) (P<0.05). These effects significantly remained constant in the follow-up phase in the components of fear of own death, subjective sleep quality, sleep latency, sleep disturbances and use of sleeping medication (P<0.05). No significant difference was found in other variables between the post-test and follow-up phases (P> 0.05).

    Conclusion

     The self-healing training can reduce perceived death anxiety and improve sleep quality of older women living in nursing homes. It can be used as an effective educational method for improving the lifestyle and mental health of older women living in nursing homes.

    Keywords: Self- healing, Sleep quality, Death anxiety, Elderly, Nursing home
  • Zahra Aliakbarzadeh Arani, Nasibeh Zanjari*, Ahmad Delbari, Mahshid Foroughan, Gholamreza Ghaedamini Harouni Pages 398-415
    Objectives

     Due to the importance of place attachment in older adults, it seems necessary to identify their perception of this concept and its dimensions. The present study aims to design and assess the psychometric properties of a place attachment scale for older adults in Iran.

    Methods & Materials:

     The is a sequential exploratory mixed method study that was conducted in 2018-2019 in two quantitative and qualitative phases. Participants were 414 community-dwelling older adults with a mean age of 70.43±8.84 years in Aran & Bidgol city, Iran who were selected by cluster sampling according to the inclusion criteria. By literature review and interview, the items were formulated. The face and validity content validity of the initial draft was assessed by a panel of experts and older adults. The construct validity was determined by exploratory and confirmatory factor analyses. The internal consistency and test-retest reliability were also determined. SPSS software, version 24 and AMOS version 24 applications were used for statistical analysis.

    Results

     In examining content validity, most of items had content validity ratio >0.7, content validity index >0.79, and kappa coefficient >0.74. In examining construct validity using exploratory factor analysis, three factors of emotional bond, physical bond, and dependence were extracted for the subscale of attachment to home and three factors of emotional bond, social bond, and physical bond were extracted for the subscale of attachment to neighborhood, which explained 61.75% and 50.06% of the total variance, respectively. The measurement models of attachment to home (GFI=0.877, CFI=0.916, RMSEA=0.080) and neighborhood (GFI=0.809, CFI=0.860, RMSEA=0.077) had acceptable fit to the data. Moreover, the scale had acceptable internal consistency (α= 0.9) and test-retest reliability (ICC= 0.8).

    Conclusion

     The designed 42-item place attachment scale with two domains of attachment to home and neighborhood for the community-dwelling older adults in Iran has acceptable validity and reliability. This tool can be used in further studies and by policymaking in Iran.

    Keywords: Aged, Environment, Place attachment, Psychometrics, Iran
  • Sara Maghare Dehkordi, Samaneh Pourhadi*, Shima Sum, Zahra Ahmadi Pages 416-430
    Objectives

     Today, one of the most important challenges in the world and in Iran is the increase of older population. With the death of a spouse in old age, the social participation of the elderly decreases; living alone is associated with a high risk of death and an impact on all aspects of health (physical, mental, social) in the elderly. This study aims to investigate the barriers to remarriage in older Iranian women.

    Methods & Materials: 

    The present study was conducted in 2019 with a qualitative approach and using the content analysis method. Using a purposive sampling method, 10 older women living in Babol city with at least one year of being single, widowed or divorced, the ability to communicate effectively, willingness to participate in research were selected. The data collection method was in-depth semi-structured interviews until reaching data saturation. Each interview was transcribed and analyzed based on Kvale’s step-by-step guidance.

    Results

     In order to determine the trustworthiness of the data, the criteria of credibility, dependability, confirmability, and transferability were used. From the interviews, 210 primary codes were extracted. Through analysis, three main categories and 12 sub categories were identified. The three categories were: “characteristics, changes and perspectives of the elderly”, “family and mutual roles of members”, “social relations and its effects”. 

    Conclusion

     Considering the shame, modesty, and the taboo of remarriage in older women in Iran and the lack of transparency regarding their desires, planning and promoting culture to improve the quality of life of older women, breaking the taboo of remarriage by changing people’s views and common prejudices, and not violating the older women’s rights seem necessary.

    Keywords: Barriers, Remarriage, Elderly, Women
  • Pourandokht Pezhmanfard, Iraj Mohebbi, Farhad Azadi *, HamidReza Mokhtari Nia Pages 432-445

    Objectives :

    Due to the decline in the function of balance system in older adults and the importance of having an active old age, it is very important to maintain independence during daily living activities such as shopping, holding and carrying an external load. This study aims to determine the effect of external load magnitude and holding mode on the postural sway during standing in healthy community-dwelling older adults.

    Methods & Materials:

     In this quasi-experimental study, 15 healthy community-dwelling older adults in Tehran, Iran (7 men and 8 women) with a mean age of 71.53±6.18 years who were independent in daily living activities such as shopping and carrying shopping bags were enrolled using a conveneince sampling method. The independent variables were holding manual loads with a magnitude of 0%, 5%, 10%, 15%, and 20 % of body weight in symmetrical (both hands) and asymmetrical (dominant or non-dominant hand) conditions, standing still on the force plate for 30 seconds. Dependent variables included the amount and velocity of the displacement of the center of pressure (COP) in two anteroposterior and mediolateral directions and the area of the COP displacement.

    Results:

     The effect of holding manual loads symmetrically and asymmetrically and the manual load magnitude on the amount and velocity of COP displacement in anteroposterior direction was signifcant, while their interaction effect was not significant on any variables. The paired t-test results showed that the amount and velocity of COP displacement in anteroposterior direction at asymmetric condition was significantly different compared to the symmetrical condition, but there was no significant difference between holding with dominant and non-dominant hands. The amount of COP displacement in anteroposterior direction with 5%, 10%, 15% and 20% of body weight were higher and statistically significant compared to the load magnitude of 0% (P<0.05). The effects of load holding mode and load magnitude were not statistically significant on any of the COP variables in the mediolateral direction. 

    Conclusion:

     Aging, Postural balance, External load Holding external loads asymmetrically with any magnitudes can increase the amount and velocity of COP displacement in the anteroposterior direction. For preventing falls, it is recommended for the elderly to pay attention to the fact that holding an external load with two hands is less challenging to the balance system than holding with one hand, whether dominant or non-dominant. In terms of the load magnitude, an external load with 5% of body weight can challenge the balance system compared to the situation without external load. With some exceptions, there is no difference between loads of 5%, 10%, 15% and 20% of body weight.

    Keywords: Aging, Postural balance, External load
  • Mozhgan Bitaneh, Hossein Zare, Susan Alizadehfard *, Nasallah Erfani Pages 446-459

    Objectives :

    One of the most common problems in old age is mild cognitive impairment (MCI) which, in addition to cognitive problems, reduces important aspects of social cognition ability such as facial emotion recognition (FER). One of the effective methods in this field is social cognition and interaction training (SCIT). The present study aims to investigate the effect of SCIT on FER  in the elderly with MCI.

    Methods & Materials :

    This is a quasi-experimental study with pretest/post-test/follow-up design. The study population includes all the elderly over 60 years with MCI living in nursing homes in Tehran, Iran in 2021. Of these, 40 were selected by purposive and convenience sampling methods and randomly assigned to intervention (n=20) and control (n=20) groups. The intervention group received group SCIT at 20 sessions of 60 minutes for two months. During this period, the control group had no training. The used test included the Montreal Cognitive Assessment Test and the Face Emotion Recognition Test. The data were analyzed by mixed analysis of variance and Bonferroni post-hoc test in SPSS software, version 23. 

    Results :

    The results of mixed analysis of variance showed that the group and time factors explained 51% and 71% of variances in FER, respectively. The results of Bonferroni test showed that FER score in the intervention group was increased immediately after and two months after training, indicating that SCIT had a significant effect on FER (P<0.001). However, FER score in the control group did not show a significant change.

    Conclusion:

     The SCIT can be used as an effective method to increase FER in the elderly by using techniques such as examining the role of emotions in social environments and developing emotion recognition skills.

    Keywords: Mild cognitive impairment, Facial recognition, Social cognition, Aged