فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 104 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محسنی، نرگس حیدری صفحات 1-9

    در دادرسی اصولی حاکم است که گاه به دنبال تعادل بخشی به نقش های متقابل دادرس و طرفین در دادرسی است و گاه به دنبال مدیریت اقدامات و نقش‏ه ای طرفین در آغاز و انجام دادرسی و گاهی نیز در راستای تضمین حقوق دفاعی و آزادی دفاع و علنی بودن رای و دادرسی، محیط دادرسی را دربر می‏گیرد. اصل ابتکار عمل خصوصی که بیانگر حق طرفین در آغاز نمودن و پایان دادن دادرسی است، از حقوق اصحاب دعوا است و رعایت آن نیز از تکالیف دادرس است. بر این اساس، دادگاه باید به خواسته خواهان هرچند که تغییر یافته باشد، در چارچوب شرایط قانونی رسیدگی کند تا این اصل امری حاکم بر آیین دادرسی مدنی نقض نشود و عدالت اجرا گردد و خصومت فصل شود. تغییر خواسته را به خلاف تصوری که از رای شعبه ده دیوان عالی کشور پدید آمده، نباید با عدم تنجیز خواسته و نیز جزمی نبودن دعوا که آثار، احکام و ضمانت اجرای متفاوتی دارند آمیخت. همچنین در اینکه ضمانت اجرای منجز نبودن خواسته اخذ توضیح از خواهان یا وکیل او است یا خیر، باید در این نوشته بررسی شود.

    کلیدواژگان: تنجیز خواسته، تغییر خواسته، اخذ توضیح، اصول دادرسی
  • محمدرسول آهنگران، جمال الدین ناصری صفحات 11-28

    یکی از نقاط اتکای دادرسی در هر نظام قضایی بهره بردن از نظریات تخصصی و حرفه‏ای در رشته‏ های مختلف است. به همین جهت دادرس در اموری که واجد جنبه فنی و تخصصی است اندیشه، توان، مهارت و تخصص افراد صاحب نظر را به کمک می‏گیرد. ضرورت وجود نظر اهل فن و دانش تخصصی در حل و فصل دعاوی و همچنین در مناسبت‏های اجتماعی امری بدیهی است. این نیاز از گذشته ‏های دور در بازار کسب و کار و همچنین در ساختارهای مختلف سیستم‏ های قضایی در همه کشورها و طبعا در کشور ما، به اشکال مختلف متجلی شده و در ادوار مختلف با سازوکارهای متفاوت و با پیشرفت و توسعه حکومت ها، شکل سازمان‏یافته و اجرایی به خود گرفته است. روند تکامل، سازماندهی و اصلاح نظام کارشناسی مانند شیون حرفه‏ای دیگر نیازمند رفع نواقص و معایب آن در طی زمان است، اما تشکیل سازمان‏هایی با شرح وظایف یکسان و به صورت موازی در خصوص امر کارشناسی، به جای اصلاح و رفع مشکلات سازمان فعال موجود، آثار و نتایج نامطلوب و شرایط پیچیده‏ای در تحقق اهداف تعریف شده برای آن نهاد اثرگذار ایجاد می‏کند. در این مقاله سعی شده است با بیان جایگاه کارشناسی و سبقه تاریخی آن، نمایی از وضعیت نهادهای کارشناسی موجود در ایران بیان گردد و با نقد نهادهای فعال در امر کارشناسی و تشریح تبعات وجود نهادهای کارشناسی موازی،‏ ضمن ارایه پیشنهادهای عملیاتی، ضرورت یکپارچه‏ سازی نهادهای کارشناسی برای اصلاح عملکرد و بهینه‏ سازی نظام کارشناسی ‏تبیین گردد.

    کلیدواژگان: معایب تعدد نهادهای کارشناسی، کانون کارشناسان رسمی دادگستری، ماده 187 قوه ‏قضاییه، ماده 27 نظام مهندسی
  • عباس میرشکاری، رسول ملکوتی صفحات 29-52

    توجه جامعه به ضرر معنوی نشانگر عبور آن جامعه از ظواهر صرف و عنایت به بعد معنوی حیات اجتماعی و رشد مدنیت در آن است. سکوت اغلب فقهای متقدم نسبت به لزوم جبران خسارت معنوی را باید اقتضای زمان دانست که جامعه به هر علت نسبت به وجود این نوع خسارت یا لزوم جبران آن احساس نیاز نکرده است؛ اما اکنون این امر از مسلمات است و فقه جدید و به تبع آن نظام حقوقی کشور نیز این نیاز را پاسخ گفته و درصدد تعیین حدود و ثغور آن برآمده است. اگرچه اکنون در نفس لزوم جبران ضرر معنوی، نه از منظر فقه و نه حقوق، تردیدی نیست، اما در خصوص امکان جبران آن به شیوه مادی و از طریق پرداخت پول، بحث فراوانی وجود دارد. سیره عملی رسول اکرم (صلی الله علیه وآله و سلم)، نظرات برخی فقها و در دهه اخیر، وضع تبصره ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 موید امکان جبران خسارت مزبور از طریق پرداخت پول هم هست، اگرچه در خصوص چگونگی تعیین میزان وجه، مشکل باقی است. با این حال به نظر می رسد قاضی باید به اوضاع و احوال حاکم بر قضیه توجه کند و بر اساس آن، میزان غرامت را تعیین کند.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، خسارت معنوی، غرامت، پرداخت وجه
  • احمد یوسفی صادقلو، الهام رجبی صفحات 53-74

    در تحلیل مبانی حقوق ورزشی واضح است که علم حقوق بخش های وسیعی از امور مربوط به زندگی انسان ها را دربر گرفته و نهاد ورزش یک پدیده اجتماعی پیچیده و پرحادثه محسوب می گردد. گسترش ورزش مسایل جدیدی همچون نحوه انعقاد قراردادها و مسیولیت های ناشی را به همراه داشته است. در فعالیت های ورزشی چه حرفه ای و چه آماتور افراد زیادی مشغول هستند که برای آنها به تبع قرارداد، تکالیفی برای یک بازه زمانی ایجاد می گردد. یک قرارداد ورزشی از یک یا دو موضوع تشکیل شده که رابطه ای ناگسستنی با هم برقرار می کنند، به طوری که اگر ایفای هر کدام منتفی شود طرف مقابل نیز از انجام تعهدات خود سر باز می زند. ماهیت اصلی هر قراردادی بر اساس تعهدات اصلی آن تعریف می شود. قرارداد ورزشی می‏تواند پاشنه آشیل مشکلات حقوقی فعلی در جامعه ورزشی تلقی گردد. قراردادهای ورزشی از شرایطی پیروی می کنند؛ شرایط عمومی که اساس قراردادهاست و در ماده 190 قانون مدنی ذکر شده و شرایط اختصاصی که طبق آیین نامه ها و مقررات ورزشی و ضوابط فدراسیون ها در نظر گرفته می شود. در نتیجه در صورت تخلف، بنابر انواع مسیولیت های قراردادی و غیر قراردادی، اشخاص ملزم به جبران خسارت‏های وارده هستند. تکامل حقوق ورزشی به تعامل فعالیت های ورزشی و رفتار و اخلاق انسانی بستگی دارد. در واقع پیشرفت حقوق ورزشی با وضع قوانین جامع و خاص، رفتار انسانی و عملکرد مثبت و جوانمردانه و بازگرداندن حقوق زیان دیده ممکن می شود.

    کلیدواژگان: قرارداد، مسئولیت، حوادث ورزشی، حقوق ورزشی
  • اسماعیل نوبخت، علی اصغر آقایی صفحات 75-99

    مسایلی که در این بحث و تحت عنوان اقرار به نسب در حقوق مدنی ایران و فقه اسلامی مطرح شده عمدتا مفهوم نسب و اقرار به آن، آثار و خصوصیات اقرار به نسب در فقه امامیه، مذاهب اهل سنت، قانون مدنی ایران و همچنین آزمایش های ژنتیکی به عنوان اماره اثبات نسب با نگاهی بر رویه قضیه است. البته عموما و بیشتر در این پژوهش تکیه بر اقرار به فرزندی شده؛ چراکه حجم مطالب مربوط به اقرار گسترده می باشد و رعایت «اهم فالاهم» شده است. هدف از ارایه پژوهش در این باب بررسی مسایلی بوده که در قانون مدنی ایران و همچنین کتب فقهی کمتر به آن اشاراتی شده است. در قانون مدنی ما این موضوع در ماده 1273 مورد توجه قرار گرفته بدین شرح که «اقرار به نسب در صورتی صحیح است که اولا تحقق نسبت برحسب عادت و قانون ممکن باشد ثانیا کسی که به نسب او اقرار شده است تصدیق کند مگر در مورد صغیری که اقرار به فرزندی او شده به شرط آنکه منازعی در بین نباشد.» حال با دقت در مفاد ماده مذکور این نتیجه حاصل می شود که پاره‏ای مسایل که با این بحث ارتباط دارند مدنظر قرار نگرفته و در عمل جای توضیح و تفسیر پیدا می کنند که باید با استناد به منابع و فتاوی معتبر فقهی راه‏حلی را در این خصوص جست که سعی شده است با تجزیه و تحلیل نظری و با استفاده از کتب و مقالات حقوقی، در حد امکان مسایل را بررسی نمود و نتایجی را از این مباحث به دست آورد و دیگر اینکه پیشنهاد شده که با توجه به متفاوت بودن ارکان اقرار در اقرار به نسب و پیشرفت علم ژنتیک، قانونگذار در ادله حقوقی، از مباحث علمی روز مانند آزمایش DNA به همراه و در کنار ادله ای چون اقرار استفاده نماید.

    کلیدواژگان: اقرار، نسب، ژنتیک، خویشاوندی، DNA، مذاهب اهل سنت
  • حمید افکار صفحات 101-123

    تشخیص صحیح صلاحیت مرجع قضایی گام مهمی برای کاهش هزینه و افزایش سرعت در مسیر رسیدگی به جرم است. صلاحیت دادگاه در رسیدگی به جرم نقض حقوق دارندگان نام و علامت تجاری و طرح های صنعتی از موضوعاتی است که بزه دیده و دستگاه قضا را در مسیر رسیدن به حق با چالش مواجه کرده است. تقابل استنباط های حقوقی در مسیله صلاحیت و صدور آرای مختلف در رویه قضایی، حقوق ذی نفع را در این رابطه تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از آرای صادره در رویه قضایی، نظریه های ارایه شده در باب صلاحیت مرجع رسیدگی کننده به این جرم بررسی می گردد. اختلاف صلاحیت دادسرا و دادگاه در انجام تحقیقات مقدماتی از یک سو و محل صالح برای انجام این تحقیقات از سوی دیگر باعث گسترش ابهامات در صلاحیت رسیدگی به جرم مزبور است. در نهایت با سنجش نقاط قوت و ضعف هر نظریه، دیدگاه برتر مبنی بر ضرورت مداخله دادسرا در امر تعقیب و صلاحیت دادسرای تهران به عنوان مرجع متخصص عنوان می شود. همچنین برای جلوگیری از تشتت آرا، پیشنهادهای لازم جهت ایجاد رویه واحد در نظام قضایی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: صلاحیت، نام تجاری، علامت تجاری، اختلاف صلاحیت، دادگاه اختصاصی
  • لطف االله گنجی، محسن حاتمی پور صفحات 125-151

    رفع نیازهای افراد جامعه و واحدهای اقتصادی نیاز به ارتباطات اقتصادی بین بخش‏ های گوناگون دارد. گاهی صرفا با انعقاد یک قرارداد این نیاز برطرف می‏ شود. گاهی اوقات هم برای رفع یک نیاز، یک سلسله قراردادها میان افراد مختلف منعقد می شود و زنجیره‏ای از قراردادهای به یکدیگر پیوند خورده به وجود می آید. انعقاد و اجرای کامل تمام این قراردادها نهایتا منجر به دستیابی به یک هدف واحد و مشخص می‏ گردد. انعقاد قراردادهایی که به یکدیگر ارتباط پیدا می‏ کنند روابط بین متعاقدین را پیچیده ‏تر نموده و ایجاد تعهد و روابط متقابل بین اطراف این قراردادها را می طلبد. اصطلاح عقود زنجیره ای (شبکه‏ ای قراردادی) و بررسی ماهیت و شناخت آن کماکان در سیستم حقوقی ما مهجور مانده و به جز موارد خاص و به طور موردی که آن هم بیشتر زمینه فقهی دارد، اشارات دیگری به این نوع از قراردادها نشده است. البته ناگفته نماند که در حقوق تجارت بین‏ المللی از قراردادهای زنجیره ای به وفور استفاده می شود. ویژگی این نوع قراردادها وابستگی متقابل آنها، مدت طولانی اجرا، احتمال کم نقض یا منتفی شدن، چالش با اصل نسبی بودن قراردادها، چندضلعی بودن، داشتن اهداف مرتبط و بعضا واحد و وحدت اقتصادی بین مجموعه قراردادهای مرتبط است. هدف از انعقاد این‏گونه از قراردادها پاسخگویی به نیازهای اطراف قرارداد در سطح داخلی و بین‏ المللی در مواردی است که قواعد سنتی حقوق نمی‏ تواند راه‏ حلی ارایه بدهد. این تحقیق در پی آن است تا جنبه های پوشیده و مهجور و تعاریف و ویژگی‏ های اختصاصی این قراردادها را هرچه بیشتر روشن نماید. این اقدام باعث خواهد شد که در رساله ها و مقاله های بعدی به ابعاد و آثار قراردادهای زنجیره ای بر یکدیگر به صورت اختصاصی و در مقیاسی گسترده‏ تر پرداخته شود.

    کلیدواژگان: عقود زنجیره ‏ای، شبکه‏ های قراردادی، وابستگی متقابل
|
  • Pages 1-9

    In trial, there are governing principles that sometimes seek to create balance in the mutual roles of the judge and the parties in the trial, and sometimes seek to manage the parties’ roles in the initiation and conducting the trial, and sometimes include the trial environment in line with ensuring the rights of defense and defense freedom and openness of verdict of the trial. The principle of private initiative, which expresses the right of the parties to start and end the proceedings is one of the rights of the litigants, and it is also one of the duties of the judge to observe. Accordingly, the court must deal with the plaintiff’s claim, even if it has changed, within the framework of legal conditions, so that this principle governing the civil procedure is not violated and justice is executed and hostility is settled. The change of claim, contrary to the supposition that has emerged from the decision of Branch 10 of the Supreme Court should not be confused with the unfulfillment of the claim and the indecisiveness of the lawsuit, which have different effects, judgments and performance guarantee. In this writing, it should be also checked whether the performance guarantee of the indecisiveness of the lawsuit is to get explanation from the plaintiff or its lawyer.

    Keywords: Claim fulfillment, Change of lawsuit, Getting explanation, Principles of trial
  • Pages 11-28

    One of the points of dependence of proceedings in any judicial system is the use of experts’ and professionals’ opinions in various fields. Therefore, in the affairs that require technical and specialized aspects, the judge takes the use of experts’ thoughts, abilities, skills and expertise. The requirement for the experts’ opinions of and specialized knowledge in settling claims and also in social occasions is obvious. This requirement has been manifested in different forms in business as well as in different structures of judicial systems in all countries and naturally in our country since the dim and distant past, and it has taken an organized and executive form with different mechanisms and with the progress and development of governments in different eras. The process of evolution, organization and reform of the expert system, like other professional conducts, requires the elimination of its shortcomings and disadvantages over time, but the formation of some organizations with the same description of duties and in a parallel form regarding expert matters, instead of correcting and fixing the problems of the existing active organization, creates undesirable effects and results and complicated conditions in the realization of the goals defined for that influential institution. In this article, by talking about the position of expertness and its historical background, it has been tried to express an aspect of the expert institutions in Iran, and by criticizing the active institutions in the field of expertness and explaining the consequences of the existence of parallel expert institutions, while presenting operational suggestions, the necessity of integration of expert institutions to reform the performance and optimization of the expert system is explained

    Keywords: Disadvantages of Multiplicity of Expert Institutions, Official Expert Organization, Article 187 Of Judiciary, Article 27 Of Engineering System
  • Pages 29-52

    The society's attention to spiritual harm indicates that society has gone beyond mere appearances and taking care of the spiritual dimension of social life and the development of civility in it. The silence of most of the leading jurisprudents regarding the necessity of compensation for spiritual damage should be considered as a necessity of the time when the society has not, for any reason, felt the need for this type of damage or the necessity of compensation; but now this matter is one of the necessities, and the new jurisprudence and, accordingly, the legal system of the country has responded to this need and has decided to determine its limits and boundaries. Although now there is no doubt about the need to compensate the spiritual loss by itself, neither jurisprudentially nor legally, there are a lot of discussions about the possibility of material compensation through paying money. The Holy Prophet’s practical styles (peace and blessings of Allah be upon him), the opinions of some jurisprudents in the recent decade, establishing the Note to Article 14 of the Civil Procedure Law enacted in 2013 confirm the possibility of compensation for the said damage through paying money as well. There is still a problem regarding how to determine the amount of money. However, it seems that the judge should pay attention to the conditions of the case and determine the amount of compensation based on it.

    Keywords: Compensation, Moral Damage, Paying Money
  • Pages 53-74

    In analyzing the principles of sports law, it is clear that the law covers a wide range of issues related to human life, and the institution of sports is considered a complex and adventurous social phenomenon. The expansion of sports has accompanied by new issues such as how to conclude contracts and their resulting responsibilities. Many people are engaged in sports activities - either professionally or non- professionally– for whom, under the contract, assignments are created for a period of time. A sports contract consists of one or two subjects that establish an unbreakable relationship with each other, so that if the performance of each is rejected, the other party also refuses to fulfill its obligations. The main nature of any contract is defined according to its main obligations. The sports contract can be considered the Achilles heel of the current legal problems in the sports community. Sports contracts follow certain conditions; general conditions that are the basis of contracts and are mentioned in Article 190 of the Civil Law and specific conditions that are considered according to the rules and regulations of sports and the rules of federations. Consequently, in case of violation, according to the types of contractual and non-contractual responsibilities, people shall compensate the damages. The evolution of sports law depends on the interaction of sports activities and human behavior and ethics. In fact, the progress of sports rights is possible by setting comprehensive and specific laws, humane behavior and positive and fair performance and restoring the rights of the damaged one.

    Keywords: Contract, responsibility, Sports Accidents, Sports Rights
  • Pages 75-99

    The issues that have been presented in this discussion under the title of “the confession to lineage in Iranian civil law and Islamic jurisprudence” are mainly the concept of lineage and confessing to that, effects and features of confessing to that in Imamiyeh jurisprudence, Sunni Religions, Iranian Civil as well as genetic examinations as the proof (Amara) of proving the lineage by taking a look at Jurisprudence.  Of course, the confession to filialness has been generally and mostly stressed in this research, since the amount of material related to confession is vast and “more important”. The purpose of presenting the research in this regard is to investigate the issues that are less menti

  • Pages 101-123

    Rightly identifying the competence of the judicial authority is an important step towards the reduction of the cost and increasing the speed in the process of dealing with the crime. The competence of the court in dealing with the of violation of the rights of the commercial and industrial plan patent holders is one of the issues that has challenged the judicial system on the course of attaining one’s right. Confronting legal inferences in the issue of competence and issuing different judgements in the judicial procedure affect the rights of the beneficiary in this regard. In this article, the theories presented about the competence of the authority dealing with this crime have been studied in a descriptive-analytical way as well as using the judgments issued in the judicial procedure. The difference in the competence of the prosecutor's office and the court in conducting the preliminary investigations on the one hand, and the competent place to conduct these investigations on the other hand causes the increase of ambiguities in the competence of dealing with the said crime. Finally, by weighing the strengths and weaknesses of each theory, the superior view of the necessity of the intervention of the prosecutor's office in the matter of prosecution and the competence of the Tehran prosecutor's office as a specialized authority is mentioned. Also, in order to prevent diversity of judgments, necessary suggestions are made to create a single procedure in the judicial system.

    Keywords: Trade Name, Trade Mark, Diff
  • Pages 125-151

    Meeting the needs of society and economic units requires economic communication between various sectors. Sometimes, this need is met simply by concluding a contract. Sometimes, to meet a need, a series of contracts are concluded between different people and a chain of interconnected contracts is made. The conclusion and full implementation of all these contracts ultimately leads to the achievement of a single and specific goal. The conclusion of contracts that are related to each other complicates the relationship between the contracting parties and requires the commitment and mutual relations between the parties of these contracts. The term chain contracts (contractual networks) and the study of its nature and recognition are still abandoned in our legal system, and there are no other references to this type of contracts, except for special cases, which has a jurisprudential background as well. Of course, it goes without saying that chain contracts are highly used in international trade law. The characteristics of these types of contracts are their interdependence, long execution period, possibility of low violation or cancellation, challenge with the principle of relativity of contracts, being multilateral, having related and sometimes single goals and economic unity between the set of related contracts.The purpose of entering into such contracts is to respond