فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 109 (پاییز 1401)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 109 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هدی اسکندر*، آسوامین عشایری صفحات 404-424
    هدف

    پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است که آیا اعتبار تجاری، می تواند در کاهش چسبندگی هزینه ها (به ‏عنوان نمادی برای رفتار فرصت طلبانه مدیر) نقش موثری داشته باشد و آیا مشکل نمایندگی، رقابت بازار محصول و تمرکز مشتری، اثر اعتبار تجاری بر چسبندگی هزینه را تعدیل می کنند یا خیر.

    روش

    اعتبار تجاری از طریق دو نسبت حساب های پرداختنی به بهای تمام شده و حساب های پرداختنی به فروش و چسبندگی هزینه ها نیز با اندازه گیری چسبندگی هزینه های عمومی، اداری فروش و چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته سنجیده شد. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران، طی سال های 1393 تا 1399 بودند.

    یافته ها:

     اعتبار تجاری بر چسبندگی هزینه ها تاثیر منفی دارد و این اثر در شرکت های با مشکل نمایندگی بیشتر و شرکت های فعال در بازار رقابتی ضعیف تر، بیشتر است.

    نتیجه گیری:

     مطابق با یافته ها، اعتبار تجاری سبب کاهش فرصت طلبی مدیر و چسبندگی هزینه ها می شود؛ از این رو نوعی ابزار نظارتی تلقی می شود که می تواند در ارزیابی عملکرد و کارایی هزینه شرکت ها مدنظر قرار گیرد. همچنین، در شرکت هایی که از مشکل نمایندگی بیشتر رنج می برند یا در بازاری غیررقابتی فعالیت می کنند، اعتبار تجاری، سبب کاهش بیشتر چسبندگی هزینه می شود؛ زیرا در رویارویی با این شرکت ها، تامین کنندگان برای حفظ منافعشان، نظارت بیشتری بر شرکت ها دارند.

    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، چسبندگی هزینه، مشکل نمایندگی، رقابت بازار محصول، تمرکز مشتری
  • پیمان بایزیدی*، محمد مرفوع، روح الله صدیقی صفحات 425-446

    هدف:

     نتایج پژوهش های پیشین به صورت کلی نشان داده است که ویژگی های شناختی و شخصیتی فرد، در قضاوت ها و تصمیم گیری ها نقش مهمی دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیر بهره هوشی به عنوان یکی از ویژگی های شناختی حسابرس بر کیفیت حسابرسی اجرا شده است.

    روش :

    در این پژوهش به منظور بررسی و تحلیل فرضیه، داده های مربوط به بهره هوشی 41 حسابدار رسمی معتمد بورس اوراق بهادار تهران که امضاکننده اول گزارش حسابرسی 204 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال مالی 1398 بوده اند، استخراج شده است. جهت جمع آوری داده های مربوط به متغیر بهره هوشی، از آزمون (پرسش نامه) ماتریس های پیش رونده ریون و همچنین برای متغیر کیفیت حسابرسی، از معیار سنجش نوع گزارش حسابرس استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیه پژوهش از رگرسیون لجستیک استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از تجزیه وتحلیل های آماری، یافته های پژوهش نشان داد که از لحاظ آماری، می توان تاثیر مثبت و معنادار بهره هوشی حسابرس بر کیفیت حسابرسی را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    بهره هوشی حسابرس به عنوان یکی از ویژگی های شناختی و شخصیتی، در تصمیم گیری ها و قضاوت های حسابرس در کل فرایند حسابرسی تاثیر مثبتی دارد. در واقع، هر چقدر بهره هوشی حسابرس بیشتر باشد، کیفیت حسابرسی نیز افزایش خواهد یافت و حسابرسان با بهره هوشی بیشتر، قضاوت بهتری برای دستیابی به کیفیت حسابرسی بهتر انجام می دهند.

    کلیدواژگان: هوش، بهره هوشی، حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • آرش تحریری، سهیل محمدحسن زاده* صفحات 447-474
    هدف

    سازمان ها به دنبال ابزار هایی هستند که در دستیابی به اهداف، آن ها را یاری دهد. به کارگیری کنترل داخلی، در رسیدن به اهداف سازمان اطمینان معقولی می دهد. نحوه پیاده سازی نظام یادشده، بر اجرای آن و میزان ضعف هایی تاثیرگذار است که در ارزیابی آن شناسایی شده است. بنابراین هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر استقرار نظام کنترل داخلی است.

    روش

    رویکرد پژوهش کیفی بوده و با استفاده از روش داده بنیاد چندگانه اجرا شده است؛ بنابراین در دو سطح داده بنیاد تجربی و نظری، تجزیه وتحلیل داده ها انجام شده است. اطلاعات تجربی لازم، با نمونه گیری نظری از 13 مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان با تجارب موفق پیاده سازی نظام یاد شده در سال های 1398 و 1399 و اطلاعات نظری نیز، از طریق مرور ادبیات به دست آمده است.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که ناکارایی و اثرنابخشی رویه ها، عدم تفکیک مناسب وظایف و عدم مستندسازی مناسب رویه ها، استقرار را امری اجتناب ناپذیر می سازد. همچنین، فرایند پیاده سازی کنترل داخلی، تحت تاثیر این عوامل است: کیفیت حسابرسی مستقل، ساختار سازمانی، سامانه های کامپیوتری، ویژگی های مدیریت ارشد، کیفیت دانش گروه مسیول استقرار، کیفیت هییت مدیره و قوانین برون سازمانی.

    نتیجه گیری: 

    با اعتمادسازی، آموزش، زمان بندی مناسب، نظارت مستمر، شناخت نظام و شناسایی نیاز ها، می توان با توجه به اندازه سازمان، نوع صنعت، محدودیت زمانی و حمایت کارکنان و مدیریت، نظام کنترل داخلی را به نحو مطلوب پیاده سازی کرد.

    کلیدواژگان: نظام کنترل داخلی، فرایند استقرار، روش، اهداف سازمانی
  • محمد سلگی، احسان قهرائی* صفحات 475-503
    هدف

    علی رغم حساسیت بسیار به موضوع بی انضباطی مالی، پژوهش های علمی محدودی به بررسی مولفه های انگیزشی، ارادی، عاطفی و شناختی موثر بر اقدام مدیران و کارکنان درون سازمان پرداخته اند. انضباط مالی در سازمان، تحت تاثیر عوامل سازمانی و محیطی است و پژوهش حاضر، به دنبال بررسی تاثیر عوامل سازمانی بر انضباط مالی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی توسعه ای و از نظر روش ترکیبی از نوع آمیخته اکتشافی (کیفی کمی) است. در بخش کیفی، پس از بررسی ادبیات، مدل مفهومی پژوهش استخراج شد و در ادامه با به کارگیری تکنیک مصاحبه عمیق و روش تحلیل مضمون، به بومی سازی و اشباع نظری مدل پژوهش اقدام شده است. جامعه آماری بخش کیفی، خبرگان و نخبگان حوزه مالیه عمومی است که با استفاده از راهبرد نمونه گیری هدفمند و روش نمونه گیری نظری، تعداد 12 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی با استفاده از داده های گردآوری شده با ابزار پرسش نامه حاصل از عملیاتی سازی مدل پژوهش ، مدل پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) برازش شده است. جامعه آماری بخش کمی مدیران سازمان حسابرسی، جامعه حسابداران رسمی و سازمان بازرسی کل کشور است که پرسش نامه به صورت الکترونیکی توزیع و 93 پرسش نامه قابل استفاده جمع آوری شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته ها، مولفه های منابع مالی و اعتباری، ساختار و سبک مدیریت، بر انضباط مالی تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین شاخص های دریافت اعتبارات به صورت منظم و زمان بندی شده، عدم وجود محدودیت های مالی، کیفیت کنترل های مدیریتی، وجود شرح وظایف مدون و دقیق، اصلاحات فرایندی و جدیت در برخورد با تخلف ها بیشترین تاثیر بر انضباط مالی را دارند.

    نتیجه گیری:

     انضباط مالی پدیده ای است که از طریق بعضی عوامل سازمانی، یعنی منابع مالی و اعتباری، ساختار سازمانی و سبک مدیریت، قابل مدیریت است. در مولفه منابع مالی و اعتباری، دریافت منظم اعتبارات، به کاهش نیاز به تامین منابع از طرق مختلف، حذف مسیله مازاد/کسری وجوه و در نتیجه جلوگیری از جابه جایی اعتبارات برنامه ای و در نهایت کاهش بی انضباطی منجر خواهد شد. از ویژگی های بارز یک نظام کارآمد کنترل های مدیریتی، برخورداری از قابلیت کنترل های حال نگر و آینده نگر است. این قابلیت ها با پیش بینی و تشخیص به موقع، احتمال وقوع بی انضباطی مالی را کاهش می دهد. استقرار نظام کنترل های داخلی موثر، کاهش ریسک وقوع تخلف های مالی را به دنبال دارد. وجود فرایندها و رویه های شفاف از طریق کاهش ابهام در فرایند ارایه خدمات و نیز قابلیت رصد بودجه، سطح انضباط مالی سازمان را افزایش می دهد و در نهایت، جدیت در برخورد با تخلف ها، از طریق افزایش هزینه ارتکاب تخلف، انضباط مالی را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: انضباط مالی، عوامل انسانی، عوامل ساختاری، منابع مالی و اعتباری، سبک مدیریت
  • غلامرضا کرمی، سلمان بیک بشرویه*، زهرا طاهری صفحات 504-518
    هدف

    وجود یا عدم وجود چسبندگی موجودی ها در شرکت های تولیدی و بازرگانی اهمیت خاصی دارد؛ به ویژه در وضعیت خاص اقتصادی ایران، این موضوع که آیا تغییرات (کاهش) در موجودی، هنگام کاهش درآمد با تغییرات (افزایش) در موجودی هنگام افزایش درآمد، برابر است یا خیر، موضوعی است که در تحقیقات داخلی به آن پرداخته نشده و بررسی آن، هدف اصلی این پژوهش است.

    روش

    برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی داده های ترکیبی و برای اندازه گیری متغیر چسبندگی موجودی ها، از مدل اندرسون و همکاران (2003) استفاده شده است. نمونه آماری این پژوهش، پس از اعمال برخی محدودیت ها، 5924 سال شرکت در بازه زمانی 1384 تا 1399 بوده است.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از آن است که پدیده چسبندگی موجودی ها در شرکت های ایرانی وجود دارد و این پدیده به صورت خاص در صنایع خودرو و قطعات خودرو، لاستیک و پلاستیک و دارویی مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    شرکت ها با توجه به پیچیدگی های فعالیت صنایع مختلف و ملاحظات اقتصادی متفاوتی که در تامین مواد و کالا دارند، استراتژی های نگهداری موجودی متفاوتی در پیش می گیرند. وجود چسبندگی موجودی ها، می تواند بخشی از سیاست های مدیران در مواجهه با نوسان های اقتصادی باشد. عوامل و شرایط اثرگذار روی این پدیده را می توان در پژوهش های جداگانه ای بررسی کرد.

    کلیدواژگان: موجودی، چسبندگی، استراتژی نگهداری موجودی
  • رضا مجیدی، نگار خسروی پور*، الهام آخوندزاده نوقابی صفحات 519-545

    هدف :

    با توجه به اهمیت استخراج دانش مفید از داده های مالیاتی و نقش موثر داده کاوی در این زمینه، هدف این پژوهش، مرور ادبیات جامع و نظام مند و ارایه گزارشی از وضعیت تحقیقات حوزه داده کاوی و مالیات، دسته بندی پژوهش های انجام شده و معرفی شکاف های تحقیقاتی و ارایه نقشه راهی برای محققان و علاقه مندان در این زمینه است.

    روش :

    جامعه آماری پژوهش، تحقیقات انجام شده در زمینه داده کاوی و مالیات، طی سال های 2000 تا 2021 بوده است. با مرور ادبیات جامع و نظام مند تحقیقات، از دیدگاه فرایندی، 4 فرایند و از دیدگاه حوزه های کاربردی مختلف، 7 زمینه مطالعه و بررسی شد. دسته بندی تحقیقات بر اساس چارچوب پیشنهادی انجام گرفت و تحلیل های مختلفی از منظر فرایندها، حوزه های کاربردی و روش های داده کاوی ارایه شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرایند بازرسی (آزمون) و حوزه کاربردی «انتخاب مبتنی بر ریسک برای حسابرسی مالیاتی» بیشترین حجم از تحقیقات را به خود اختصاص داده اند. محبوب ترین و پرکاربردترین تکنیک استفاده شده، «رده بندی و پیش بینی» بوده و الگوریتم های شبکه عصبی، درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان نیز به ترتیب بیشترین کاربرد را داشته اند.

    نتیجه گیری

    در زمینه های کاربردی هفت گانه، پتانسیل خوبی برای پیاده سازی تکنیک های داده کاوی وجود دارد. رویکردهای مبتنی بر یادگیری انتقالی، یادگیری عمیق، تحلیل گراف و تحلیل کلان داده برای تحقیقات آتی پیشنهاد می شود. ارایه چارچوب های کاربردی بومی سازی شده برای سیستم ها و اداره های امور مالیاتی کشورهای مختلف و یکپارچه سازی منابع داده داخلی و خارجی اداره های امور مالیاتی و تحلیل آن، از خلاهای اصلی این حوزه است که می تواند اثربخشی ویژه ای ایجاد کند.

    کلیدواژگان: داده کاوی، رده بندی و پیش بینی، فرایند مالیاتی، مالیات
  • علی محمد خانکی، علی اکبر فرزین فر، مهدی صفری گرایلی*، میثم عرب زاده صفحات 546-585

    هدف :

    بخش مهمی از نیاز امروز ذی نفعان در بازار سرمایه، افشای اطلاعاتی است که متضمن حفاظت از منافع آنان در برابر زیاده خواهی های شرکت هاست. از این سو، نهادهای بالادستی در بازار سرمایه تلاش می کنند تا بر اساس قوانین و محدودنمودن عملکردهای مالی شرکت ها، تبعات ناشی از فرصت طلبی شرکت ها را به واسطه توسعه حسابداری دادگاهی کنترل کنند؛ از این رو، هدف این پژوهش، طراحی مدل حسابداری دادگاهی در سطح شرکت های بازار سرمایه است.

    روش :

    روش شناسی پژوهش از نوع ترکیبی است و بر مبنای نتیجه، در دسته پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه و در بخش کمی از چک لیست های ماتریسی بر اساس مقایسه زوجی بهره برده شده است. جامعه هدف در بخش کیفی، 13 نفر از متخصصان دانشگاهی بودند که چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ تجربی، خبره تلقی می شدند. نمونه گیری در بخش روش شناسی کیفی، نمونه گیری نظری و نحوه تعیین نمونه گلوله برفی بود. اما جامعه هدف در بخش کمی، 20 نفر از مدیران مالی شرکت های بورسی و کارشناسان رسمی دادگستری بودند که بر اساس تجربه های کاری و سطح دانش فنی و تخصصی، از طریق نمونه گیری همگن انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی به شکل گیری 3 مقوله، 6 مولفه و 39 مضمون مفهومی، در قالب یک مدل 6 ضلعی انجامید که طی سه مرحله کدگذاری در تحلیل نظری داده بنیاد کسب شد. همچنین نتایج در بخش کمی نشان داد که مولفه نظارت های نهادی اثربخش ترین مولفه در توسعه حسابداری دادگاهی تلقی می شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه کسب شده گویای این واقعیت است که نظارت های نهادی در ساختار حاکمیت شرکتی، به حوزه حسابداری دادگاهی، در جهت کاهش بار حقوقی و قضایی عملکردهای مالی کمک شایان توجهی می کند.

    کلیدواژگان: حسابداری دادگاهی، توسعه نظارت های نهادی، رتبه بندی تفسیری
|
  • Hoda Eskandar *, Asoamin Ashayeri Pages 404-424
    Objective

    This research seeks to investigate whether credit trade can decrease cost stickness (as a signal of opportunistic behavior of manager) or not? and whether agency problem, product market competition and customer concentration can moderate the effect of trade credit on cost stickness or not?

    Methods

    Trade credit is measured by two ratios: accounts payable to cost of good sold ratio and accounts payable to sale ratio. Cost stickness is measures by selling, general and administrative expense stickness (SGA) and cost of goods sold stickness(CGS). The statistical population consists of the firms listed in Tehran Stock Exchange between 2014 to 2020.

    Results

    Credit trade affects negatively on cost stickiness and this effect is prevalent in the firms with more agency problems and active in less competitive market.

    Conclusion

    According to obtained findings, using credit trade leads to decrease the opportunistic behavior of managers and cost stickiness and so, it is a monitoring tool that can be used in evaluating performance and expense efficiency of firms. Additionally, in the firms suffer from more agency problems or active in less competitive market, trade credit decreases cost stickness more because suppliers monitor these firms more than others in order to maintain their interest.

    Keywords: Trade Credit, Cost stickiness, Agency problem, Product market competition, Customer concentration
  • Peyman Bayazidi *, Mohammad Marfou, Roohollah Seddighi Pages 425-446
    Objective

    Previous studies have proved the significant role of cognitive characteristics and personality traits in making judgments and decisions. The purpose of the present study is to investigate the impact of the Intelligence Quotient (IQ) of auditors, as a cognitive characteristic, on their audit quality.

    Methods

    In this study, in order to investigate and analyze the hypothesis, the data related to the IQ of 41 Certified Public Accountants (CPA) of the Tehran Stock Exchange (TSE) were extracted. These accountants were the first signatories of the audit report of 204 companies listed on the body in the fiscal year of 1398 (started on March 21, 2018). To collect the required data about the IQ variable (the questionnaire), the Raven`s Progressive Matrices (RPM) test was used. To assess the other variable, i.e. the quality of the audit, the type of auditors’ reports were used as a benchmark. Logistic Regression was also used to test the study hypothesis.

    Results

    After conducting the statistical analysis and estimating the Logistic Regression, the positive and significant impact of the IQ of the auditors on the quality of the audit was confirmed, regarding the coefficient of the independent variable, i.e. IQ, which stood at 1998/0. Also, the coefficient of determination (R²), which is the same as the McFadden R-squared, stood at 0.163, proving that 16% of the changes in the dependent variable could be explained by the independent logistic Regression variable.

    Conclusion

    According to the findings o the present study, the auditors’ IQ as a cognitive characteristic and personality trait has a positive effect on their decision-making and judgments throughout the entire audit process. The obtained results suggest that the auditors’ IQ bears a significant and direct relationship with the quality of the audit. It can be concluded that the higher the auditors’ IQ is, the higher the quality of the audit would be; therefore, auditors with higher IQ levels, make better judgments with higher audit quality. Accordingly, IQ as one of the cognitive abilities of auditors has an important role in decision-making during the audit process and in improving the audit quality. This study showed that despite various mechanisms aimed at standardizing audit quality, the auditors’ intellectual ability is still important for the quality of audit services provided to the clients. These findings may be interesting to those who decide on mechanisms to control and regulate the quality of audit services. This study showed that the cognitive characteristics of the auditors, as a unit of analysis, play an effective role in audit quality.

    Keywords: Intelligence, Intelligence Quotient, Auditor, Audit Quality
  • Arash Tahriri, Soheil Mohamad Hasanzadeh * Pages 447-474
    Objective

    Organizations seek to adapt to their environment through mechanisms that help them achieve their goals. Internal control provides reasonable assurance of an organization's goals. Implementation of internal control affects its conduct and the number of weaknesses identified in the evaluation of the system. Therefore the purpose of this study is to identify factors influencing the internal control system deployment.

    Methods

    This research is qualitative and was done using the Multi-Grounded Theory. Therefore, the data was analyzed using experimental and theoretical grounding. Experimental data was obtained from theoretical sampling; 13 semi-structured interviews were conducted with experts with successful experiences in implementing the internal control system from the Iranian calendar year of 2019 to 2020. The theoretical data was derived from reviewing the extant literature.

    Results

    The results of this study showed that inefficiency and effectiveness of procedures, lack of proper segregation of duties, and lack of proper documentation of procedures make deployment inevitable. It was also proved that the implementation process is influenced by audit quality, organizational structure, quality of computer systems, management characteristics, and the quality of the knowledge of the group responsible for the establishment, quality of the board, and external rules.

    Conclusion

    By building trust, training, proper scheduling, continuous monitoring, system recognition, and identifying the needs of the organization, the internal control system can be established according to the size of the company, industry type, time constraints, management support, and employee support.

    Keywords: Internal control system, Deployment process, Approach, Organizational goals
  • Mohammad Solgi, Ehsan Ghahraei * Pages 475-503
    Objective

    Despite the significance of the issue of financial indiscipline, few scientific studies have investigated the motivational, voluntary, emotional, and cognitive factors affecting the actions of managers and employees within organizations. Financial discipline in an organization is influenced by organizational and environmental factors and the present study seeks to study the impact of organizational factors on such concepts.

    Methods

    This study is an applied and mixed methods exploratory study.  In its qualitative part, the conceptual model of the research was extracted by extensively reviewing the extant literature. The localization and theoretical saturation of the research model were then done by conducting in-depth interviews and applying the thematic analysis method The statistical population in the qualitative part of this study included experts in public finance who were selected using a targeted sampling strategy and theoretical sampling method. In the quantitative section, based on the data collected by the questionnaire and operationalization of the research model, the fit goodness of the research model was determined using the structural equation modeling (SEM). The statistical population included the managers of the auditing organization, the Iranian Association of Certified Public Accountants, and the General Inspection Organization of Iran (GIO). The questionnaire was distributed electronically and 93 usable questionnaires were collected.

    Results

    Model fitting proved that the components of financial and credit resources, structure, and management style have a direct and significant effect on financial discipline. Also, the greatest impact on financial discipline was made by the indicators of receiving credits in a regular and scheduled manner, the absence of financial restrictions, the quality of management controls, the existence of written and detailed job descriptions, process reforms, and seriousness in dealing with violations.

    Conclusion

    Financial discipline is a manageable phenomenon through some organizational factors, namely financial and credit resources, organizational structure, and management style. In financial and credit resources, regular receipt of credits reduces the need to provide resources in various ways, alleviates the problem of excess or deficit of funds, thus preventing the transfer of program credits, and ultimately reduces indiscipline. One of the salient features of an efficient management control system is its ability to maintain present and future controls. These capabilities reduce the likelihood of financial indiscipline by anticipating and detecting it in a timely manner. Establishing an effective system of internal controls reduces the risk of financial irregularities. The existence of transparent processes and procedures increases the level of financial discipline of organizations by reducing the ambiguity in their process of providing services as well as their ability to monitor the budget. Finally, seriousness in dealing with violations strengthens financial discipline by increasing the cost of committing violations.

    Keywords: Financial discipline, Human Factors, structural factors, Financial, credit resources, management style
  • Gholamreza Karami, Salman Beik Boshrouyeh *, Zahra Taheri Pages 504-518
    Objective

    Recent research shows that expenses and assets change much less when income decreases than they do when income increases. Assets and expenses which behave in this manner are referred to as "sticky". In other words, when the income increases, an increase in variable costs and assets in a certain ratio is expected, however, the concept of stickiness implies that with any decrease in income, the amount of reduction in costs and related assets should be less than the number of their changes when incomes increase. In light of Iran's specific economic conditions, this study explores whether inventory stickiness exists in the manufacturing and trading companies and whether changes in inventory (decreases) during income reductions are equal to changes in inventory (increases) during income increases; a question not previously addressed by Iranian researchers.

    Methods

    This study employed the panel data approach to testing the hypotheses, and the model of Anderson et al. (2003) was used to measure inventory stickiness. After applying certain restrictions, the statistical sample consisted of 5,924 firm years from 2006 to 2021.

    Results

    The results indicated that Iranian companies experience inventory stickiness, and this phenomenon is most notable in the automotive, rubber, plastic, and pharmaceutical industries.

    Conclusion

    Various studies have considered and tested the stickiness phenomenon, particularly in the case of costs, including the study by Anderson et al. (2003) as well as others applying their presented model. The majority of them have documented the stickiness of costs. Recent research has sought to explain the underlying causes of this phenomenon. A company's inventories are one of its current assets, which are used to generate income in future periods. They are sometimes manufactured to meet unpredictable needs, as well as other reasons, including a lack of agility in adjusting production volume according to demand, excessive costs associated with reducing outputs, shutting down production lines (dismantling costs), and forecasting an increase in production by management.  It is expected that inventories exhibit a sticky behavior. Thus, their changes (decreases) in response to a decrease in income should be less than their changes (increases) in response to an increase in income. This is reasonable in some cases, particularly in countries facing acute inflation and in companies that rely heavily on imports for their raw material supply. According to the complexities of different industries and the different economic considerations they have in supplying materials and goods, companies adopt different strategies for maintaining inventories. In order to cope with economic fluctuations, managers should consider inventory stickiness as part of their policies. Several studies can be conducted to examine the factors and conditions affecting this phenomenon.

    Keywords: Inventory, stickiness, inventory maintenance strategy
  • Reza Majidi, Negar Khosravipour *, Elham Akhondzadeh Noughabi Pages 519-545
    Objective

    Data mining is an effective tool to improve and enhance the efficiency and effectiveness of tax processes by extracting beneficial knowledge and insight from tax data. The purpose of this paper is to study the status of research pieces in the field, classify them, identify the research gaps and provide a roadmap for researchers and practitioners through a systematic literature review.

    Methods

    Due to the importance of the subject, this study focuses on studies conducted in the field of data mining and taxation from 2000 to 2021. It investigates their processes and practical domains. The reviewed studies were categorized based on the proposed framework and various analyses were presented in terms of processes, practical domains, and data mining techniques. Furthermore, the distribution of papers according to the year of their publication and also regarding the journal in which they were published were presented. Tax processes were divided into four groups i.e. submission, examination, collection, and taxpayer services. The defined practical domains included tax payment, tax refund, shell corporation identification, identification of non-filer taxpayers, risk-based tax audit selection, tax debt management, and tax comments analysis. The classification framework for data mining techniques in this study was defined as clustering, association analysis, classification and prediction, regression, time series, anomaly detection, and visualization.

    Results

    According to the obtained findings, most of the reviewed studies were assigned to the inspection process, 94 percent of which worked on the practical domain of “risk-based tax audit selection”. The most popular and widely used technique was "classification and prediction", while the three algorithms including neural network, decision tree, and support vector machine were widely used, compared to other algorithms.

    Conclusion

    Currently, tax administrations have huge databases and traditional methods and tools cannot analyze them due to the limited resources of organizations as well as the large amounts of available data. Data mining can have an effective performance on various tax processes and can be effective in making decisions and adopting appropriate approaches. There is good potential for the application of data mining techniques in all of the proposed practical domains. In the submission and collection processes, more research needs to be done. Some approaches including reinforcement learning, deep learning, graph analysis, and big data analytics are recommended for future research. Proposing practical frameworks for using data mining techniques in tax systems and tax administrations is also recommended. To the best of the author's knowledge, no study has been conducted to investigate the issue, while there is a definite need in this regard. Besides, one of the important issues, which needs to be addressed as the main gap in this field, is integrating the internal and external sources of data, which can improve effectiveness.

    Keywords: Data Mining, Classification, prediction, Tax process, Taxation
  • Ali Mohammad Khanaki, Ali Akbar Farzinfar, Mehdi Safari Gerayli *, Meysam Arabzadeh Pages 546-585
    Objective

    An important part of the needs of stakeholders in the capital market is the disclosure of information, which ensures that their interests are protected against corporate aggression. Therefore, the supervisory institutions in the capital market try to control the consequences of companies' opportunism through the development of corporate accounting and by regulating the laws and restricting the financial performance of companies. The purpose of this study is to design a forensic accounting model for capital market companies.

    Methods

    This is a developmental, mixed-method study. Interviews were used to collect data in the qualitative part. In its quantitative part, matrix checklists were used based on a pairwise Comparison. The participants included 13 academic specialists who were considered experts, both scientifically and empirically. Theoretical sampling and snowball sampling were used. In the quantitative part, the target population included 20 financial managers from stock companies and official judicial experts, who were selected by homogeneous sampling based on their professional experience and level of technical and specialized knowledge.

    Results

    The achieved results in the qualitative part led to three categories; six components and 39 conceptual themes which were presented in the form of a hexagonal model. The model was obtained during three stages of coding in the theoretical analysis of the foundation data. The results in the quantitative section also showed that the component of institutional oversight is the most effective component in the development of forensic accounting.

    Conclusion

    According to the obtained results, institutional oversight of the corporate governance structure contributes significantly to the field of forensic accounting in order to reduce the legal and forensic burden of financial operations.

    Keywords: Forensic accounting, Interpretive Ranking Process (IRP), Institutional oversight development