فهرست مطالب

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 95 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی محمدی، سولماز خادمی*، قاسم سلیمی، عبدالله پارسا، فهیمه کشاورزی صفحات 1-26

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی شایستگی ‏های معناسازی صنعت‏ محور دانشجویان مهندسی است. این پژوهش کیفی با استفاده از روش هفت ‏مرحله‏ای ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. گروه فراترکیب متشکل از سه نفر متخصص برنامه‏ ریزی درسی و یک نفر متخصص در روش پژوهش فراترکیب بود. 107 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن استخراج 11 مضمون مسیله‏ یابی، موضوع ‏یابی، انتخاب موضوع با هدف یافتن راه‏ حل‏های جدید، تحلیل نیازهای اطلاعاتی، طراحی و تدوین ساختار جستجوی اطلاعات، اجرای فرایند جستجوی اطلاعات، ارزیابی فرایند جستجوی اطلاعات، تدوین ساختار حل مسیله بر اساس اطلاعات نهایی، اجرای حل مسیله، پیامدهای حل مسیله، تصمیم ‏گیری نهایی در خصوص ساختار حل مسیله است. اعتبار داده ‏ها با استفاده از فنون اعتبارپذیری، انتقال‏پذیری و همسوسازی داده ‏ها و اعتمادپذیری به داده ‏ها نیز با هدایت دقیق جریان جمع‏ آوری اطلاعات و همسوسازی پژوهشگران تایید شد. نتایج نشان دادند که معناسازی شایسته برای موفقیت در بسیاری از مشاغل، لازم است و فرد باید در محیطی پرتلاطم و پیچیده و در حالت غیرقطعی، توانایی تصمیم ‏گیری، اقدام و تدوین نقشه عمل را داشته باشد. اساتید می‏توانند با آموزش معناسازی در فرایند تدریس، خلاقیت خویش را در کلاس درس نشان دهند و هنر تدریس اثربخش را با دانش علمی تلفیق کنند. بر اساس نتایج پژوهش، از یک‏ طرف می‏تواند تجارب وسیعی را در اختیار برنامه ‏ریزان آموزشی قرار دهد و از طرف دیگر شناسایی مضامین احصاء‏شده در رویکرد معناسازی، تاثیر به سزایی بر بهبود کیفیت تدریس در حوزه آموزش مهندسی می‏گذارد که داشتن درک صحیح از این عوامل، برای دانشگاه و نظام آموزش عالی بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: شایستگی، معناسازی، صنعت، دانشجویان مهندسی
  • غلامعلی منتظر*، طیبه گشول دره سیبی، محمدحسن عباسی صفحات 27-56

    یادگیری الکترونیکی به وجهی ضروری از آموزش و یادگیری در دنیای امروز تبدیل شده است. آگاهی از عواملی که نقش تعیین ‏کننده در پیشرفت یادگیری الکترونیکی دارند، در تعیین چشم‏ انداز، راهبردها و سیاست‏های نهادهای بالادستی، سازمان‏ها و مراکز آموزشی و نیز شرکت‏ های تجاری فعال در عرصه آموزش و یادگیری اهمیتی وافر دارد. در این مقاله، پیش‏ران های فناورانه یادگیری الکترونیکی مورد بحث قرار می‏گیرد و مهم‏ترین عوامل بر اساس مراحل چرخه تب فناورانه استخراج می‏شود. پژوهش با مطالعه اسنادی و با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مراجع علمی، گزارش ها، مستندات، مصاحبه ها و اخبار منتشر شده صورت گرفته است. تلاش اصلی این مقاله در دو نکته خلاصه می شود: نخست شناسایی پیش ران های فناورانه یادگیری الکترونیکی و دیگر تحلیل وضعیت آموزش الکترونیکی در ایران از منظر فناوری های شناسایی شده. نتیجه بررسی نشان می دهد پیش‏ران ‏های فناورانه یادگیری الکترونیکی عبارت ند از: یادگیری تطبیقی و شخصی شده، یادگیری سیار، سکوهای یادگیری اجتماعی، یادگیری تلفیقی، بازی‏پردازی، شبیه‏ سازی، رایانش ابری، یکپارچه‏ سازی و تعامل‏ پذیری، استاندارد xAPI، واقعیت مجازی، دوره ‏های باز برخط و فراگیر (دوبابرف) و مدیریت محتوای ویدیویی. از سوی دیگر ارزیابی ها نشان می دهد در کشور چندان به این فناوری ها پرداخته نشده است. وضع کنونی یادگیری الکترونیکی در کشور نشان می‏ دهد فعالیت‏ های صورت گرفته در این زمینه، چندان منسجم، نظام ‏مند و هم‏سو با تغییرات فناوری نبوده است. آنچه برای سامان دادن به این وضع ضروری به نظر می رسد، تغییر بنیادی نگاه به یادگیری الکترونیکی و به خدمت گرفتن فناوری به شیوه ‏ای نظام ‏مند در سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجراست. آغاز سده جدید هم زمان با تدوین برنامه هفتم توسعه ملی، فرصت مغتنمی است تا دانشگاه ها به همراه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سیاست ها و برنامه هایی ملی در متن برنامه لحاظ کنند تا در یک دوره زمانی پنج ساله، امکان اصلاح مسیر آموزش الکترونیکی در کشور و بهره مندی نظام آموزشی از مزایای آن فراهم شود.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، پیش‏ران فناورانه، چرخه تب فناوری، آموزش مهندسی، ایران
  • زهرا اکبری پردنجانی، کیوان صالحی* صفحات 57-88

    امروزه آزمایشگاه ‏های مجازی، نقش ویژه ‏ای در آموزش یادگیری دارند. با توجه‏ به اهمیت روزافزون آزمایشگاه ‏های مجازی و آموزش مهندسی و شناخت ناکافی درباره دستاوردهای استفاده از آزمایشگاه ‏های مجازی و از راه دور در آموزش مهندسی، این مطالعه در دستور کار قرار گرفت. از این ‏رو در یک بررسی نظام ‏مند، بر اساس دستورالعمل موارد ترجیحی در گزارش مقاله‏ های مروری منظم و فراتحلیل ها (پریزما) مقالات فهرست ‏بندی‏ شده در پایگاه ‏های داده اسکوپوس، گوگل اسکولار و ساینس دایرکت در بازه زمانی 2009 تا 2022، با استفاده از ترکیب کلیدواژه‏ های "آزمایشگاه مجازی" یا "محیط ‏های یادگیری با واقعیت ترکیبی" یا "آزمایشگاه ‏های واقعیت مجازی" و "نتایج" و "آموزش مهندسی" یا "مهندسی" و مزایا و محدودیت‏ ها یا آزمایشگاه ‏های واقعیت مجازی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‏ ها به شناسایی 12 دستاورد، هفت مزیت و شش محدودیت استفاده از آزمایشگاه‏  های مجازی و از راه دور در آموزش مهندسی منجر گردید. بر اساس یافته ‏ها، نتایج حاکی از آن است که در آینده نزدیک، آزمایشگاه ‏های مجازی به طور گسترده‏ای تقریبا در تمام زمینه‏ های آموزشی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همچنین نتایج، کمبود رویکردهای نظری و روش‏ شناختی متنوعی را نشان می‏دهد که در آن مطالعات اساسا ارزیابی و به طور محدود بر تغییرات فردی در دانش محتوا متمرکز شده ‏اند. استفاده بهینه از دستاوردها، مزایا و محدودیت‏ های شناسایی‏‏ شده، می‏تواند ضمن کسب آمادگی و هم‏راستایی با الزامات آینده و آینده ‏نگری، به بهبود فضای موجود کمک نماید.

    کلیدواژگان: آینده‏ پژوهی، آزمایشگاه مجازی، آزمایشگاه از راه دور، آموزش مهندسی، دستاوردها، مزایا، محدودیت‏ ها
  • نوید ندیمی*، علی زاینده رودی صفحات 89-108

    پس از شیوع ویروس کرونا محدودیت ‏هایی در فعالیت ‏های مختلف در دنیا به اجرا گذاشته شد. یکی از زمینه‏ هایی که به ‏شدت دچار تغییر شد، شرایط دانشگاه ‏ها بود. بدین ترتیب موضوع ارتباط الکترونیکی برای پیگیری امور آموزشی و پژوهشی مطرح شد. در این مقاله با استفاده از یک فرم نظرسنجی، تلاش شده تا وضعیت آموزش و پژوهش در رشته مهندسی عمران، در دوران شیوع کرونا بر اساس نظرات دانشجویان ارزیابی گردد. نتایج نشان می‏دهد که دانشجویان کارشناسی از کیفیت یادگیری در این دوران رضایت نداشتند (حدود 66 درصد کمتر از متوسط) اما دانشجویان تحصیلات تکمیلی کیفیت یادگیری در شیوه مجازی را مناسب ارزیابی کردند (حدود 21 درصد کمتر از متوسط). با توجه ‏به مشکلات ایجاد‏شده برای دروس عملی دوره کارشناسی (کمتر از 5 درصد برگزاری به شیوه حضوری) و نیز جمع ‏آوری داده ‏های پایان ‏نامه‏ های تحصیلات تکمیلی در طول دوره شیوع بیماری کرونا (حدود 23 درصد با مشکل جدی)، افت فارغ ‏التحصیلان رشته مهندسی عمران از دید عملی در سال‏های آینده قابل‏ انتظار خواهد بود. گسترش تقلب در آزمون‏ ها (حدود 40 درصد) و نیز تفاوت در دسترسی به اینترنت و سامانه ‏های لازم جهت شرکت در کلاس ‏های مجازی (حدود 42 درصد کمتر از حد متوسط)، موضوع عدالت آموزشی (حدود 50 درصد ناراضی) در این دو سال را دچار چالش کرد. در مجموع می‏توان گفت، آموزش و پژوهش در رشته مهندسی عمران به شیوه مجازی نمی‏تواند به طور کامل جایگزین شیوه‏ های حضوری شود، اما از برخی قابلیت ‏های آن می‏توان در آینده به ‏عنوان مکمل آموزش حضوری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کرونا، آموزش و پژوهش، مهندسی عمران، ارتباط الکترونیکی
  • حمیدرضا حیدری نوقابی*، شروان عطایی، عظیم میرزازاده صفحات 109-130

    یکی از بسته‏ های اصلی تحول در آموزش مهندسی، اعتباربخشی دوره ‏های آموزشی است که مستلزم تدوین استانداردهای ملی مرتبط و انجام خودارزیابی مستمر بر اساس آن و انجام اقدامات اصلاحی متناسب است. در این راستا ضروری است ملاک ‏های ارزیابی در جهت سنجش توانمندی ‏ها و مهارت ‏های کسب‏شده توسط دانشجویان تعیین شود و با بررسی دستیابی دانشجویان به توانمندی ‏ها و پیامدهای مورد انتظار آموزشی، برنامه آموزشی به‏ صورت مداوم اصلاح گردیده و بهبود یابد. در مطالعه حاضر و در راستای اعتباربخشی دوره آموزش مهندسی گروه خط و سازه‏ های ریلی دانشکده مهندسی راه ‏آهن دانشگاه علم و صنعت ایران، بر اساس استانداردهای ملی مشابه و پیامدهای استاندارد آموزشی ABET، خودارزیابی انجام گرفته است. میزان تحقق پیامدهای استاندارد، با نظرسنجی از 55 نفر از دانشجویان و دانش ‏آموختگان مورد بررسی قرار گرفته و تحقق پیامدهای آموزشی در حوزه توانمندی ‏های تحصیلی و مهارت‏ های حرفه‏ ای، نسبتا مطلوب ارزیابی شده است. همچنین اهداف آموزشی، برنامه آموزشی و روش یاددهی-یادگیری متناسب با اهداف، فرایند ارزیابی درسی دانشجو، نحوه راهنمایی دانشجویان جدیدالورود، چگونگی توانمندسازی اعضای هییت علمی، منابع آموزشی، پیشرفت تحصیلی دانشجویان، نحوه مدیریت گروه و اطلاع ‏رسانی مصوبات و برنامه بازنگری مستمر در برنامه آموزشی با مشارکت اعضای هییت علمی گروه، مورد ارزیابی و بازنگری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی دوره آموزشی، ارزیابی کیفیت، آموزش مهندسی، پیامدهای استاندارد، مهندسی زیرساخت‏های حمل‏ونقل ریلی
  • رقیه گوگ ساز قوچانی* صفحات 131-152

    تصویر‏سازی ابزاری آموزشی برای پشتیبانی هدف‏ های یادگیری و تقویت خلاقیت است. تصویر‏سازی در بهینه ‏سازی روش ‏های آموزش، نقش اساسی دارد. در روش پیشنهادی، راهکار تشابه و تناقض در خلق تصویر در آموزش معرفی می‏شود. ارتباط خاصی بین دو تصویر در قالب یک کارت، وجود دارد. دو تصویر یک نکته علمی را بیان می‏کنند، ولی در عین‏ حال، تشابه و تناقضی نیز در دو طرف کارت وجود دارد. هدف از این روش افزایش جذابیت، ایجاد انگیزه در فرایند یادگیری است که به تقویت مهارت ‏های شناختی‏- ‏‏دیداری دانشجویان کمک می‏کند. به ‏کارگیری این کارت‏ها به طور فردی و یا گروهی قابل پیاده ‏سازی است. ایده پیشنهادی نه‏ تنها برای آموزش‏ دادن می‏تواند به کار گرفته شود، بلکه جهت ارزشیابی سطح یادگیری دانشجویان نیز سودمند است. روش ‏های آزمون گوناگونی در سطح پیشرفته نیز معرفی می ‏شود. با توجه ‏به جدول شناختی بلوم، به کمک این روش، سطح یادگیری دانشجو در حوزه شناختی در سطح‏ های میانی و بالای این هرم، قابل‏ سنجش است. این روش در قالب‏ های متفاوت از قبیل آزمون، تکلیف و پرسش اجرا شده است. تجربه به‏ دست‏ آمده از چندین سال اجرا، نشان از مشارکت عالی دانشجویان دارد. در نظرسنجی از دانشجویان، ماندگاری مناسب در ذهن و درک بهتر مطالب علمی از برتری‏های برجسته روش پیشنهادی برشمرده شده است

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، تشابه، تناقض، تصویر‏سازی، ارزیابی
|
  • Mehdi Mohammadi, Solmaz Khademi *, Ghasem Salimi, Abdullah Parsa, Fahimeh Keshavarzi Pages 1-26

    The main purpose of this research is to investigate the industry-oriented sense making competencies of engineering students. This qualitative research was carried out using the seven-step method of Sandlovski and Barroso. The metacomposite team consisted of three experts in curriculum planning and one expert in metacomposite research. 107 related research sources were used as the basis of the analysis, The result of which was extracting 11 themes of problem finding, finding a topic, choosing a topic with the aim of finding a new solution. Analyzing the information needs, designing and compiling the information search structure, implementing the information search process, evaluating the information search process, compiling the problem solving structure is based on the final information. Also the implementation of problem solving, the consequences of problem solving, and the final decision regarding the problem solving structure. The validity of the data was confirmed by using the techniques of reliability, transferability and alignment of data and trustworthiness of the data was also confirmed by the accurate guidance of the flow of information collection and alignment of the researchers. The results showed that proper sense making is necessary for success in many jobs, and a person must be able to make decisions, take action and develop an action plan in a turbulent and complex environment and in an uncertain state. Professors can show their creativity in the classroom by teaching sense making in the teaching process and combine the art of effective teaching with scientific knowledge. Based on the results of the research, on the one hand, it can provide educational planners with a wide range of experiences, on the other hand, the identification of themes analyzed in the sense masking approach has a significant impact on improving the quality of teaching in the field of engineering education. The correct understanding of these factors are very important for the university and the higher education system.

    Keywords: Competence, sense making, Industry, Engineering students
  • GholamAli Montazer *, Tayyebeh Gashool Darehsibi, MohammadHassan Abbasi Pages 27-56

    Nowadays, e-learning has become an essential aspect of education and learning. Being informed of the key factors of e-learning advancement is of high importance to determine the vision, strategies, and policies in top-level organizations, companies, educational institutions, and enterprises involved in education. In this paper, we discuss technological drivers of e-learning and extract the most important factors according to technology hype cycle. The research has been performed through archival and documentary research and using information attained from published scientific references, reports, documents, and press releases. Main goals of this paper are (1) identifying technological drivers of e-learning and (2) analyzing status of Iran’s higher education according to the identified drivers. The result of the study shows that technological drivers of e-learning are: personalized and adaptive learning, mobile learning, social learning platforms, blended learning, gamification, simulation, cloud computing, integration and interoperability, xAPI standard, virtual reality, massive open online courses (MOOC), and video content management. Moreover, investigation shows that these technologies have not been used extensively in Iran. The current status of e-learning in Iran shows that the activities done in this area are not so coherent, systematic, and unified with the technology transitions. What is necessary to rectify this situation is to change the point of view to the e-learning and exploit the technology in a systematic way in policies, plans, and implementation. Being at the start of the new century and simultaneously formulating Seventh National Development Plan creates an opportunity for universities and Ministry of Science, Research, and Technology to include national policies and programs in that plan. Consequently, they can provide the possibility of rectifying the current path in electronic education in Iran and exploiting its advantages for education system, in a period of 5 years duration.

    Keywords: E-learning, technological driver, technology hype cycle, engineering education
  • Zahra Akbari Pordanjani, Keyvan Salehi * Pages 57-88

    Today virtual laboratories play a special role in learning and training. Studies related to this field have been studied over a period of 14 years. The purpose of this study is to identify the outcome of using virtual and distance laboratories in engineering education. Thus, in a systematic review based on PRISMA guidelines, articles indexed in the Scopus, Google Scholar, and ScienceDirect databases for the period 2009 to 2022, using a combination of the keywords “virtual laboratory” or “virtual lab” or “ mixed-reality learning environments” or “virtual reality laboratories”) and (“outcome”) and(“engineering education” or “engineering”)) and (“benefits, and limitations” or “virtual reality laboratories”) were examined. The findings led to the identification of 12 achievements, seven advantages and six limitations of using virtual laboratories in engineering education. Virtual laboratories have great potential in the scientific teaching of science and technology and technical training of qualified staff, which is reflected in the trend as educational resources in the twenty-first century. In the near future, virtual laboratories will be widely used in almost all fields of education. The results show the lack of a variety of theoretical and methodological approaches in which studies are fundamentally evaluated and focus exclusively on individual changes in content knowledge. Optimal use of the benefits and outcomes introduced in this study, can help to improve the existing space while gaining readiness and aligning with future and forward-looking requirements.

    Keywords: Futurology, virtual lab, distance lab, engineering education, engineering education limitation, outcomes benefits
  • Navid Nadimi *, Ali Zayandehroodi Pages 89-108

    Around the world, various activities were restricted following the outbreak of the Corona virus. Among these changes was the situation of university activities. In order to pursue educational and research affairs, electronic communication was considered. Using a survey form, this article evaluates the status of education and research in the field of civil engineering of Iran during the Corona outbreak based on the opinions of students. The results show that undergraduate students were not satisfied with the quality of learning in this period (about 66% below the average), but graduate students assessed the quality of learning in a virtual way as appropriate (about 21% below the average). In the coming years, there is expected to be a decline in civil engineering graduates from a practical standpoint due to the problems created for the practical course of the undergraduate course (less than 5% were classroom learning) and the collection of data for postgraduate dissertations during the period of Covid-19 pandemic (about 23% had serious problems). The spread of examination fraud (about 40%), as well as the difference in internet access and the systems needed to participate in virtual classes (about 42% were unsatisfied), challenged the issue of educational equity (about 50% were unsatisfied). Generally, virtual education and research in civil engineering cannot completely replace face-to-face methods, but some of its capabilities can complement conventional methods in the future.

    Keywords: COVID-19, Education, Research, civil engineering, Electronic Communication
  • Hamidreza Heydari *, Shervan Ataei, Azim Mirzazadeh Pages 109-130

    One of the latest developments in engineering education is the accreditation of educational courses based on its implications and outcomes. In this regard, the evaluation criteria should be determined in order to measure the capabilities and skills of students. Furthermore, the educational program should be continuously modified and improved by frequent assessment. In the present study, an internal evaluation has been carried out for accrediting the educational program of the railway infrastructure engineering based on ABET criteria as standard implication. For this purpose, the realization of the educational outcomes studied by surveying research from 55 students and alumni. Then, the accreditation of the engineering educational program studied through ABET criteria. The obtained results show that the current status of the educational program of railway infrastructure engineering was totally in rather desirable level. So, some activities such as reviewing and modification of the educational program are targeted to promote and improve the educational program.

    Keywords: Quality accreditation, Internal evaluation, Engineering educational program, ABET criteria, Standard implication
  • Roghayeh Gavagsaz-Ghoachani * Pages 131-152

    Visualization plays an essential role in optimizing teaching methods. In the proposed method, the solution of similarity and contradiction in image creation in education is introduced. There is a special connection between two images in the form of a card. Images express a special scientific point, but at the same time, there are similarities and contradictions on both sides of the card. The purpose of this method is to increase the attractiveness, create motivation in the learning process, which helps to strengthen the visual-cognitive skills of students. These cards can be used individually or in groups. The proposed idea can be used not only for teaching, but also for evaluating the students’ learning level. Various test methods are also introduced at the advanced level. According to the cognitive table of Bloom’s theory, with the help of this method, the student’s learning level in the cognitive field can be measured in the middle and upper levels of this pyramid. The experience obtained from several years of implementing this method shows the excellent participation of students. In a survey, proper persistence in the mind and better understanding of scientific materials are among the prominent advantages of the proposed method.

    Keywords: engineering education, similarity, contradiction, visualization, evaluation