فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 71 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • بهروز هاشمی، فرزانه ساسان پور*، علی موحد، حبیب الله فصیحی صفحات 1-20

    با رشد یک باره جمعیت و توسعه شهرنشینی از قرن گذشته، پیچیدگی و درک سازمان فضایی شهر و همچنین امکان پیش بینی وقایع شهری در فضاهای آن سخت و در بعضی مواقع غیرممکن گردیده است. کلان شهر کرج ازجمله کلان شهرهای ایران است که با رشد سریع جمعیت مواجه بوده و این مسیله باعث پیچیدگی های فضایی در آن شده و درنتیجه موجب پیچیدگی شناخت و تحلیل سازمان و ساختار فضایی آن و تاثیر مولفه های زیست پذیری از این نظام فضایی شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت نقش و تاثیر سازمان یابی فضایی شهر کرج بر زیست پذیری هسته های آن است. روش پژوهش به صورت کمی و از نوع توصیفی-اکتشافی است. محدوده موردمطالعه پژوهش کلان شهر کرج و هسته های اصلی آن بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان ساکن در محدوده هسته های فرعی شهر کرج است. حجم نمونه آماری به تعداد 378نفر به دست آمد. داده های مورداستفاده در پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. روش تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده با استفاده از روش آمار فضایی، چیدمان فضایی، روش T-Test و آزمون فریدمن بوده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که سازمان و ساختار فضایی کلان شهر کرج درگرو هم پیوندی و اتصال برخی مسیرهای اصلی، شکل گیری هسته های فرعی به دوراز هسته های اصلی و درنتیجه انتقال کاربری های فعالیتی و خدماتی از مرکز به سمت هسته های پیرامونی است. این امر باعث شده است که زیست پذیری در هسته های اصلی تحت تاثیر قرار گیرد. کاهش زیست پذیری در ابعاد مختلف فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی رخ داده است که بعد محیطی و اقتصادی کمتر از دو بعد دیگر تحت تاثیر قرارگرفته اند؛ بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که سازمان فضایی شهر کرج بر روی زیست پذیری آن تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی شهر، ساختار فضایی، زیست پذیری شهری، هسته های حیات، کلان شهر کرج
  • حسن یاوریان*، حمید جلالیان، اصغر طهماسبی صفحات 21-38

    آب نقش محوری در توسعه پایدار هر سرزمین به ویژه نواحی روستایی دارد. چالش کم آبی یکی از بزرگ ترین چالش های قرن بیست و یکم است چراکه می تواند سرمنشا بسیاری از تغییر و تحولات اجتماعی و اکولوژیک جهان باشد. بخش کشاورزی به عنوان مهم ترین بخش اقتصادی نواحی روستایی به طور مستقیم تحت تاثیر کمبود منابع آب قرار دارد. بنابراین، شناسایی نگرش و راهکارهای بومی کشاورزان در مواجهه با کم‎آبی می‎تواند نقش کلیدی در اتخاذ راهبرد مناسب و ارتقای ظرفیت سازگاری جوامع روستایی داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی نگرش کشاورزان در روستاهای شهرستان بهار در استان همدان نسبت به چالش کم‎آبی و شناسایی راهبردها و راهکارهای بومی مناسب برای تعدیل و سازگاری با مسیله کم‎آبی در منطقه است. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، 68 روستای شهرستان بهار با 18376 خانوار است که طبق فرمول کوکران تعداد نمونه لازم برای تکمیل پرسشنامه 375 بهره‎بردار به دست آمد. داده‎های اصلی به شیوهء پیمایش میدانی با ابزار پرسشنامه گردآوری شد. روش نمونه‎گیری، تصادفی بوده و تعداد نمونه در هر روستا براساس روش انتساب متناسب با تعداد بهره‎برداران کشاورزی تعیین شد. تجزیه ‎وتحلیل داده‎ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار لیزرل انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد نگرش روستاییان به چالش کم‎آبی به ترتیب، نگرش شناختی (بارعاملی 0/883)، نگرش رفتاری (بارعاملی 0/867) و نگرش احساسی (بارعاملی 0/517) بوده است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که نگرش روستاییان به چالش کم‎آبی نگرشی شناختی - رفتاری است. براین اساس، 12 راهبرد سازگار با وضعیت منطقه، برای مدیریت بهینه منابع و بهره‎ وری آب زراعی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: بهره‎برداران روستایی، منابع آب کشاورزی، راهبرد‎های سازگاری، شهرستان بهار
  • الهام مبارک حسن*، ابراهیم فتاحی، عباس رنجبر سعادت آبادی، نسیم حسین حمزه صفحات 39-59

    استان خراسان بزرگ واقع در شمال شرق ایران ساختار سطحی متنوعی با دشت ها و قله های متعدد دارد اما به دلیل مجاورت با بیابان های افغانستان و ترکمنستان در همه اوقات سال به ویژه تابستان تحت تاثیر گردوخاک قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، شبیه سازی گردوخاک های تابستانی توسط مدل RegCM است. به این منظور در طی دوره 2000 تا 2017 سه رویداد گردوخاک شدید و فراگیر انتخاب شدند. وجود گردوخاک با تصویر ماهواره تایید و سپس ساختار همدیدی تحلیل شد. در انتها نیز نتیجه شبیه سازی مدل RegCM4.6 با داده های مشاهداتی دید افقی و عمق نوری اپتیکی هواویز AOD ماهواره آکوا مقایسه شد. نتیجه بررسی همدیدی نشان می دهد که در فصل تابستان کم فشار حرارتی در جنوب و پرفشار در شمال افغانستان شکل می گیرد که منجر به توسعه بادهای شمال و شمال شرقی با سرعت 12 تا 21 متربر ثانیه در مرز شرقی ایران و غرب افغانستان شده و گردوخاک در این مناطق انتشار می یابد. بررسی برون داد مدل RegCM بادید افقی و AOD حاصل از ماهواره آکوا نشان می دهد که عمل کرد مدل در خراسان جنوبی بهتر از خراسان رضوی است. بیشترین ضریب همبستگیAOD مدل و دید افقی در ایستگاه های مرکزی خراسان شامل گناباد، فردوس، نهبندان و قاین به ترتیب با 82/0-، 77/0- و 44/0- در 1 جولای 2014 به دست آمد. مدل RegCM در گردوخاک های شدید با کاهش دید افقی به کمتر از 1000 متر، تداوم و گسترش افقی زیاد نتیجه بهتری از شبیه سازی گردوخاک به دست می دهد. به طورکلی مدل RegCM ازنظر مقدار AOD را کمتر از الگوریتم ماهواره آکوا برآورد می نماید.

    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، گردوخاک، مدل RegCM، عمق نوری هواویزAOD
  • مصطفی میرآبادی*، حسین نظری، صادق بشارتی فر صفحات 61-79

    از اقدامات اساسی و عمده در بحث پدافند غیر عامل برای مخفی ماندن تاسیسات و مراکز حیاتی، حساس و مهم، انتخاب محل مناسب برای آنها می باشد. باتوجه به مشکلات و پیچیدگی های موجود در ارتباط با انتخاب محل مناسب برای ایجاد کاربری های ویژه باید عوامل گوناگون مورد بررسی قرار گیرند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی بوده و با توجه به این که روش خاصی برای شناسایی نقاط بهینه برای مکانیابی زندان به کار برده شده که کمتر مورد استفاده واقع شده است، توسعه ای تلقی می شود و از منظر روش، از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی می باشد. در این پژوهش به منظور مکانیابی پهنه های ایده آل برای استقرار زندان، تعداد 14 معیار بکاربرده شده است. لذا از ابزارها و نرم افزارهایی همچون نرم افزارهای Arc GIS  به منظور ذخیره، مدیریت، پردازش و تحلیل داده ها و نیز مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در قالب نرم افزار Expert Choice ، به منظور وزن دهی لایه ها استفاده شده است. با توجه به هدف مورد بررسی و همچنین نوع معیارها، توابع مختلفی همچون تابع فاصله، تابع شیب، تابع جهت شیب و تابع مدل رقومی ارتفاعی در نرم افزارArc GIS برای ایجاد نقشه ها بکار گرفته شده اند. نتایج عملیات مکانیابی، شناسایی پهنه های مختلفی در محدود شهر دوگنبدان بود که در نهایت با در نظر گرفتن بعد مسافت و وضعیت دسترسی به پهنه ها، چهار پهنه بهینه معرفی شدند. این پهنه ها (با مساحت کلی 5382 کیلومتر مربع) به ترتیب در اطراف روستاهای تلخاب، (شمال) گردن قلات چهاربیشه، دژ سلیمان و بابا محمد قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، پدافند غیر عامل، زندان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر دوگنبدان
  • مجید یاسوری، سمیرا محمودی، علیرضا دربان آستانه*، فاطمه امامی صفحات 81-102

    سرمایه اجتماعی نقش مهمی در بالا بردن زیست پذیری دارد که بدون شک هدف مهم تمام برنامه ریزی-ها و توسعه، ازجمله برنامه ریزی و توسعه روستایی است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر رویکرد توصیفی- تحلیلی است که با نمونه ای با حجم 355 نفر از میان افراد روستاهای کردنشین در شهرستان رودبار انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل: مطالعات کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات تحقیق و سپس پژوهش های میدانی از طریق مشاهده و پرسشنامه بهره گرفته شد. جامعه آماری تحقیق، روستاهای کردنشین استان گیلان واقع در شهرستان رودبار با تعداد 12 روستا و مجموع 2955 نفر جمعیت (براساس سرشماری سال 1395) می باشد. تعداد نمونه ها با استفاده از جدول مورگان، 340 نفر تعیین شد که به منظور افزایش سطح اطمینان و کاهش خطا در داده ها، تعداد نمونه ها افزایش یافته و 355 پرسشنامه تکمیل گردید. پژوهش به منظور تبیین سیستماتیک عوامل تاثیرگذار بر تعلق مکانی و نیل به یک مدل جامع از تکنیک چند متغیری تحلیل مسیر استفاده شد و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مورد بحث، در یک مدل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای کالبدی تعلق مکانی (456/0)، بعد اعتماد سرمایه اجتماعی (216/0)، بعد محیطی تعلق مکانی (168/0)، بعد عملکردی تعلق مکانی (129/0)، بعد همبستگی اجتماعی و بعد مشارکت سرمایه اجتماعی به ترتیب مهم ترین عواملی هستند که به صورت مستقیم بر نمایه تعلق مکانی روستاییان موثر هستند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه روستایی، تعلق مکانی، همبستگی اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • مریم ثقفی*، غلامرضا براتی، بهلول علیجانی، محمد مرادی صفحات 103-121

    بارش پدیده ای حاصل از اندرکنش های پیچیده جو است و در میان رویدادهای اقلیمی، با توجه به نقش حیاتی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اهمیت تداوم بارش بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک که بخش اعظم ایران را شامل است، بیش از حجم آن است. هدف از این پژوهش شناسایی نواحی بارشی ایران از نظرتداوم بارش و ویژگی های آن، در هر ناحیه است. جهت بررسی تداوم بارش های ایران ایران و با تعریف روز بارشی با عنوان «روز دارای بارش برابر یا بیشتر از 5/0 میلی متر»، از داده های بارش روزانه ی 80 ایستگاه همدید کشور طی 6 ماه سرد سال  از اکتبر تا مارس در بازه ای 30 ساله (2016 - 1987) استفاده شد. تنظیم داده ها در جداول روزانه در مرحله اول، امکان برنامه نویسی را در محیط متلب برای تفکیک بارش ها در گروه های دهگانه از «یک روزه» تا «ده روزه» فراهم کرد و در مرحله دوم در محیط اس پی اس اس بر اساس ویژگی های فراوانی، مقدار و میانگین بارش ها در گروه های یاد شده، با روش ادغام وارد، خوشه بندی انجام شد. اجرای فرآیند خوشه بندی روی تداوم های بارش ایران نشان داد که هفت پهنه ی بارشی تقریبا همگن در ایران وجود دارد؛ آرایش جغرافیایی نواحی تداوم بارش ایران، وابستگی مقدار بارش ایران را به ناهمواری ها، مسیر سامانه های بارش زا، نزدیکی به منابع رطوبت و اثر دریا به خوبی آشکار می سازد. از لحاظ موقعیت قرار گرفتن پهنه ها می توان گفت؛ قرار گرفتن چهار پهنه در نیمه ی غربی ایران علی رغم وسعت کم آن در مقابل نیمه ی شرقی دلیل بر ناهمگنی آن است.

    کلیدواژگان: بارش، روز بارشی، تداوم، ناحیه بندی، ایران
  • رسول قربانی، اکبر اصغری زمانی، رحیم غلامحسینی* صفحات 123-136

    ادبیات گسترده ای وجود دارد که بیانگر وجود ارتباط قوی بین فرم شهری با انتشار کربن در بخش حمل ونقل می باشد؛ این امر از طریق تاثیر مولفه های فرم شهر بر رفتار سفر شهروندان صورت می گیرد. در نظریه توسعه شهری کم کربن، کاهش تولید سفرهای سواره محور از طریق تغییرات در عناصر فرم شهری مدنظر می باشد. این مقاله به بررسی تاثیرات مژلفه های فرم شهری بر روی رفتار سفر کلانشهر تبریز پرداخته است. فرم شهری تک هسته ای تبریز باعث استفاده حداکثری از اتومبیل شخصی برای انجام سفرهای شهری شده که نتیجه آن افزایش کربن در هوای شهری تبریز می باشد. بنابراین تاثیر عناصر فرم شهری در رفتار سفر خودرومحور، به عنوان اساسی ترین رکن مطالعات شهر کم کربن در شهر تبریز انتخاب شده است. نتایج حاصل از به کارگیری روش موران نشان می دهد که معیارهای به کار رفته عمدتا حالت خوشه ای داشته و بر این اساس دارای خودهمبستگی مکانی می باشند و استفاده از روش های رگرسیون وابسته به مکان همچون رگرسیون وزنی جغرافیایی بسیار مفید می باشد. نتایج حاصل از روش نشان می دهد، دسترسی به ایستگاه های مترو در کلانشهر تبریز با ضریب اهمیت 0.40 دارای کمترین ارتباط با رفتار سفرهای شهری بوده و دو عامل ترکیب کاربری های شهری و دسترسی به مرکز تجاری با ضریب اهمیت 0.54 بیشترین اهمیت در رفتار سفر شهری می باشند. براین اساس می توان چنین نتیجه گرفت که مولفه های فرم شهری دارای اهمیت زیادی در رفتار سفر شهری می باشند و باید در جهت شکل گیری شهر کم کربن بیشتر مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرم شهری، رفتار سفر، شهر کم کربن، روش های آمار فضایی، کلانشهر تبریز
  • علی رضا طاهرنسب، لیلا ابراهیمی*، آمنه حقزاد، مهرداد رمضان پور صفحات 137-152

    امروزه برنامه ریزی و مدیریت فضاهای شهری و روستایی نیازمند دست یابی به اطلاعات دقیق فضایی در زمان های متوالی در خصوص تغییرات کاربری های اراضی می باشد. هدف اصلی این پژوهش ،مطالعه وبررسی تغییرات کاربری اراضی در اثر توسعه فیزیکی با توجه به  4 کاربری اراضی بایر، اراضی کشاورزی ، پهنه آبی و اراضی ساخته شده دست انسان در شهر پاکدشت  اجرا می شود. داده ها از طریق تصاویر ماهواره ای حاصل از ماهواره  لندست متعلق به سال های 2019و  1989 میلادی که توسط سنجنده های  OLIو MSS5 برداشت شده  است، با توان تفکیک30 متر جمع آوری شد که تصویر ماهواره ای لندست 8  و 7 به توان 15 متر در نرم افزار ENVI 5.3 تبدیل شد. این تصاویر در نرم افزار ENVI 5.3 براساس الگوریتم حداکثر احتمال طبقه بندی شدند. سپس  دقت نقشه های به دست آمده از الگوریتم حداکثر احتمال برآورد گردید. پس از تهیه نقشه های پوشش سرزمین از نرم افزار Fragstats جهت استخراج سنجه های سیمای سرزمین در دو سطح کلاس و سیما استفاده شد. در مجموع 15 سنجه جهت کمی سازی سیمای سرزمین در سال های 1989 تا 2019 م (1368-1398 ش) اندازه گیری شدند. با توجه به نتایج به دست آمده مساحت اراضی مسکونی در طی سال های مورد مطالعه در منطقه افزایش یافته است به طوری که سهم آن از 1/7 درصد در منطقه به 5/19 درصد رسیده است.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، سنجه های سیمای سرزمین، کاربری مسکونی، کاربری کشاورزی، پاکدشت
  • محرم یوسفی، علیرضا استعلاجی*، ناصر فلاح تبار صفحات 153-166

    موضوع زمین و چگونگی به کار گیری آن همواره موضوع و بستر اصلی برنامه ریزی شهری بوده است و ارزیابی و ساماندهی فضایی - مکانی کاربری ها و عملکردهای شهری، از مهم ترین و تاثیرگذارترین محورهای توسعه پایدار شهری است. هدف این پژوهش ارزیابی کمی و کیفی ساختار شهری با رویکرد توسعه پایدار در شهر اردبیل است. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و بدین منظور سه شاخص ظرفیت، سازگاری و عدالت اجتماعی در راستای توسعه پایدار به کار گرفته شده است. در مرحله اول ارزیابی کمی کاربری های موجود و تحلیل شاخص ظرفیت، در مرحله دوم، ارزیابی کیفی کاربری ها از لحاظ سازگاری با به کارگیری ماتریس سازگاری و تحلیل شاخص عدالت اجتماعی با مدل نزدیکترین همسایه و مدل SWOT انجام گرفت. نتایج تحلیل کمی و کیفی، نشان می دهد اغلب کاربری ها با کمبود مواجه اند. همچنین، بیشترین میزان ناسازگاری در کاربری کارگاهی و بعد از آن، اداری، مسکونی و آموزشی است. این وضعیت بیان کننده بی تعادلی و ناهماهنگی بین کاربری هاست که از عدم دقت نظر کافی برنامه ریزان شهری ناشی می شود.

    کلیدواژگان: ساختار شهری، توسعه پایدار، اردبیل
  • سپیده رئیسی قنواتی، مرضیه موغلی*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 167-182

    با گسترش فزاینده شهرنشینی و افزایش جمعیت شهرنشینان و مشکلات ناشی از آن، فراهم آوردن امکاناتی برای رفاه حال شهروندان بیش از پیش ضروری می نماید. امروزه اهمیت و نقش مبلمان شهری در خدمات رسانی و زیباسازی شهری بر هیچ کس پوشیده نیست و مبلمان شهری از اجزای ضروری و جدایی ناپذیر شهرها محسوب می شود.  هدف از این مطالعه بررسی نقش مبلمان شهری در راستای  ارتقاء کیفیت محیط شهری، شهر بندرعباس می باشد که به روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. گردآوری اطلاعات با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) صورت گرفته است.جامعه آماری این پژوهش را شهروندان شهر بندرعباس تشکیل می دهد که تعداد 384 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران انتخاب و پرسشنامه پژوهش به روش تصادفی ساده بین آنها توزیع شد. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن به صورت صوری و ظاهری به تایید خبرگان رسید. و  پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، از آزمون های آماری T تک نمونه ای و رگرسیون خطی ساده در محیط نرم افزار spss25 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مبلمان شهری بندرعباس از نظر تناسب و زیبایی، توزیع مطلوب و رضایت شهروندان از مبلمان شهر بندرعباس در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. بررسی فرضیه های پژوهش نشان داد که مبلمان شهری بر کیفیت محیط شهری و مولفه های آن یعنی زیباسازی محیط، ایجاد محیط مناسب فعالیت های اجتماعی و افزایش سرزندگی محیط شهری تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مبلمان شهری، کیفیت محیط شهری، تناسب و زیبایی مبلمان، شهر بندر عباس
  • رحمان زندی*، نجمه شفیعی، ابراهیم اکبری، علی حاجی زاده شیخوانلو صفحات 183-197

    پارامترهای طبیعی یکی از عوامل اصلی و تعیین کننده جهات توسعه فیزیکی شهرها و سکونتگاه ها محسوب می شوند. در یک منطقه کوهستانی تاثیر این عوامل به عنوان موانع توسعه دوچندان شده و می تواند مخاطرات طبیعی را نیز به همراه داشته باشد. در این پژوهش سعی شده با شناسایی عوامل تاثیرگذار و ارزیابی آن، جهات بهینه توسعه فیزیکی شهر نورآباد به عنوان یک منطقه نسبتاکوهستانی، مشخص شود. برای دستیابی به این مهم از 7 شاخص موثر (ارتفاع، شیب، جهت شیب، لیتولوژی،  فاصله از گسل فاصله از آبراهه،)  استفاده شده و برای ارزیابی، مدل سازی و پیش بینی نواحی مناسب توسعه کالبدی شهر ازداده های تصاویر ماهواره ای لندست و از مدل های-FUZZY -  AHP و ماکوف و پیش بینی مارکوف استفاده شده است. به طوری که هرکدام از لایه ها با توجه به توابع عضویتی فازی در نرم افزار GIS Arc 10.3  فازی شده اند. مقایسه تحلیلی روی پهنه های مناسب وضع موجود شهر بر اساس نقاط بحرانی با پهنه های مناسب در نهایت نقشه نهایی با2 مدل مذکور به 5 کلاس طبقه بندی گردید نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تا افق 1404 شهر به سمت شرق توسعه می یابد در حالی که این مسیر توسعه مسیر مناسبی نمی باشد به علت وجود گسل اصلی کازرون  و آبراهه اصلی مهمترین عوامل مخاطره آمیز در محدوده شهر به حساب می آید بهترین مکان برای توسعه شهر مناطق غربی و جنوب غربی منطقه می باشد که این محدوده 13% از مساحت حوضه را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: پیش بینی، مدل سازی، توسعه کالبدی، زنجیره ی مارکوف، نورآباد ممسنی
  • ریحانه صالح آبادی، سیروس احمدی*، افشین متقی صفحات 199-219

    مرزها به عنوان نقاطی که نهادهای حکومت به روش ها و اشکال گوناگون قانون خود را در آن پیاده سازی می نمایند شناخته می شوند. باتوجه به اینکه جهت کنترل و مدیریت مرزها رویکردهای گوناگونی اتخاذ شده است می توان مشاهده نمود که همچنان این موضوع در کشورهای در حال توسعه ازجمله ایران به عنوان موضوعی امنیتی نگریسته می شود و بیشترین رویکردهای مرتبط با این امر از دیدگاه امنیتی محض مورد توجه قرار گرفته است؛ در حالیکه نگاه به مرز باید به صورت چند بعدی و همه جانبه باشد. در این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش ها هستیم که مدیریت مرزهای خشکی به چه صورتی می تواند انجام شود؟ و کدام یک از شاخص های مدیریت مرزها از وزن و اهمیت بیشتری برخوردار است؟ بنابراین روش تحقیق به صورت تلفیقی و متشکل از آزمون کندال، دیمتل و روشAHP می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ما در مدیریت مرزها با پنج مولفه اصلی اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، عمرانی، امنیتی-نظامی و مدیریت تلفیقی روبرو هستیم و هر یک از مولفه ها دارای هفت شاخص اصلی هستند. با استفاده از تکنیک های مورد نظر می توان بیان کرد که شاخص هایی ازجمله تعیین و مشخص نمودن فرصت ها و شناسایی عوامل باروری آنها (0.1)، مطالعه و شناخت موقعیت جغرافیایی و شرایط فضایی مناطق مرزی (0.099)، تعیین و مشخص کردن تهدیدها و شناسایی ریشه ها و عوامل آن (0.098) و خارج ساختن مناطق مرزی از انزوا (0.096) دارای بیشترین وزن هستند. بنابراین می توان به عنوان نتیجه گفت که مدیریت در مناطق مرزی باید به صورت تلفیقی و ترکیبی با سایر عوامل در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مرز، مدیریت مرز، رویکرد تلفیقی، مرز خشکی
  • محمدرضا ضمیری، مهین نسترن*، محمود قلعه نویی صفحات 221-243

    با توجه به جایگاه پراهمیت مسکن در شهرهای امروزی، بررسی وضعیت و ارزیابی کیفیت مسکن شهری بخش بزرگی از پژوهش های جاری در حوزه شهرسازی ایران را تشکیل داده است. مهم ترین ابزاری که به این منظور در دسترس پژوهشگران است، شاخص های کمی و کیفی مسکن می باشد. استفاده از روش ها و مدل های گوناگون کمی در تحلیل وضعیت این شاخص ها در سال های اخیر بارها در پژوهش های شهری دیده شده است. این نوشتار به دنبال آنست که با استفاده از روش پژوهشی تحلیلی، نسبت به بررسی پژوهش هایی که در زمینه شاخص های مسکن شهری در ایران در دهه حاضر در نشریه های معتبر داخلی پذیرفته شده اند اقدام نماید. به همین جهت ضمن معرفی روش پیشنهادی پریزما، با بهره گرفتن از این روش، 39 مقاله برگزیده مورد بررسی دقیق قرار گرفته اند. نتیجه نشان می دهد که بهره گرفتن از روش های آمار توصیفی و مدل های کمی در بررسی شاخص های مسکن در شهرهای مختلف، نتایجی همسان در زمینه ارزیابی کیفیت مسکن شهری به دست داده که می توان با اتخاذ رویکردهای کیفی و ترکیبی و نیز استفاده از منابع روزآمد و مدل های جدید، نوآوری بیشتری در زمینه پژوهش های مشابه پدید آورد و پیشنهادات کارآمدی برای بهره برداری برنامه ریزی های آینده مسکن شهری در ایران ارایه داد. همچنین بهره گرفتن از روش پریزما برای ارتقای کیفیت مقاله های مروری و بررسی همه جانبه پژوهش های مشابه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، شاخص کمی، شاخص کیفی، مسکن شهری، پریزما
  • فاطمه میرزا بیگی، حسین مجتبی زاده خانقاهی*، رحیم سرور صفحات 245-265

    با بررسی میزان نابرابری در توزیع خدمات و شناسایی الگوی فضایی بی عدالتی در سطح شهر می توان پی برد که کدام یک از خدمات در وضعیت نامناسب تری هستند تا از این راه، مدیریت شهر با عملکرد آگاهانه در توزیع فضایی خدمات عمومی و منافع اجتماعی، نابرابری های فضایی را کاهش دهد. پژوهش حاضر کاربردی و روش تحقیق در آن توصیفی- تحلیلی است، هدف این پژوهش تحلیلی بر وضعیت شاخص های توسعه شهری ایلام در راستای تحقق عدالت فضایی می باشد که با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی از جمله: ترکیب نقشه، آمار فضایی و... انجام گرفته است. نتایج نشان می دهند که توزیع فضایی خدمات در سطح شهر ایلام مطلوب نیست و نتایج این پژوهش نشان می دهد که تمرکز امکانات و خدمات شهری در ناحیه مرکزی شهر رخ داده و سایر نواحی از لحاظ برخورداری از منابع و امکانات شهری در سطح پایینی قرار دارند، یافته های پژوهش نشان می دهد که 20 درصد جمعیت شهر در نواحی نسبتابرخوردار و 23.2 درصد نیز در نواحی با توسعه نیمه پایدار ساکن هستند و بالای 50 درصد ساکنان در نواحی محروم و کاملا محروم از نظر توسعه در شهر ایلام ساکن هستند و با توجه به نتایج مدل ویکور هیچ کدام از نواحی از نظر توسعه پایدار محسوب نمی شوند با این حال بر اساس نتایج بدست آمده پژوهش، تمرکز خدمات شهری در شهر ایلام از مدل مرکز - پیرامون تبعیت می کند به این معنی که هر چه از نواحی مرکزی به سمت نواحی پیرامونی حرکت می کنیم از توزیع خدمات کاسته می شود.

    کلیدواژگان: خدمات شهری، توسعه شهری، عدالت فضایی، شهر ایلام
  • محمدحسین حسینی روز بهانی*، مرتضی یو اکتان اسمت آویچ صفحات 267-281

    گندم غذای اصلی انسان است که به طور مستقیم مورد مصرف قرار می گیرد. شناخت پارامترهای اقلیمی و بررسی نیازهای اقلیم شناختی گیاهان زراعی از مهمترین عوامل موثر در تولید گندم دیم است. این مطالعه با توجه به اهمیتی که پارامترهای اقلیمی در تولیدات گندم دیم داشته و نیز به علت تواناییهای بالقوه دیم زارهای کشور تاجیکستان از جمله رایان پنجکنت وا قع در وادی زرافشان می باشد. داده های مورد استفاده در این مطالعه از طریق اداره هواشناسی و وزارت کشاورزی تاجیکستان و اداره کشاورزی پنجکنت به صورت میدانی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. در گام اول داده ها از نظر همگنی و یکدستی بررسی گردید. در گام بعدی با به کارگیری نرم افزار Lars Wg با استفاده از مدل های سری HadGEM2-ES و سه سناریوی RCP26 , RCP45 , RCP85 در دوره 2011-2050 توانایی مدل لارس برای پیش بینی متغیرهای اقلیمی ایستگاه پنجکنت مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس داده های پیش بینی شده با داده های مشاهداتی مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین از طریق همبستگی و آزمون Anova بین پارامترهای اقلیمی و تولید گندم دیم در هکتار و با روش تورنت وایت تیپ اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج ارتباط بین پارامتر های اقلیمی و تولید گندم دیم با استفاده از آزمون تحلیل واریانس (F) و مقایسه با جدول ضرایب F نشان داد؛ میان بارش اردیبهشت و حداکثر دمای خرداد با تولید گندم ارتباط معنادار وجود دارد و نیز بارندگی ماه مهر، حداکثر دمای آبان با تولید گندم دیم ایستگاه پنجکنت ارتباط معناداری در هر هکتار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اقلیم، گندم دیم، همبستگی، رایان پنجکنت
  • پاکزاد آزادخانی*، محمد سلاورزی زاده، فاطمه فاروق دوست صفحات 283-301

    فرسودگی بافت های شهری مساله ای است که اغلب شهرهای کشور با آن مواجه اند و ساماندهی این گونه بافت ها از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از راهکارهای مطمین و عملی پیش و روی برنامه ریزان شهری، امکان سنجی بازآفرینی این گونه بافت هاست تا سطوح قابل بازآفرینی را که برای جامعه شهری از سطح نسبتا خوب و قابل تحملی برخوردارند، تعیین نماید. از این رو، پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی بازآفرینی بافت های فرسوده براساس رویکرد هوشمند شهری به صورت توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان بافت مرکزی فرسوده شهر ایلام (جمعیت: 12676 نفر) است که تعداد 384 نفر از آنها به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که از طریق روایی صوری و پایایی آلفای کرونباخ به میزان (701/0) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون (t تک نمونه ای)، تکنیک (Fuzzy AHP) و تلفیق آن با لایه های GIS انجام شد. یافته ها نشان داد که وضعیت بافت فرسوده شهر ایلام از نظر شاخص های رشد هوشمند شهری نامناسب است. بررسی لایه های رقومی حاکی از آن داشت که برخی از شاخص ها (از جمله اندازه قطعات، دسترسی به خدمات، دسترسی های اصلی و فرعی) در وضعیت مناسب و برخی دیگر (از جمله زمین بلااستفاده، تراکم جمعیت، نسبت جنسی، جمعیت فعال، نرخ اشتغال و نسبت سواد) در وضعیت نامناسبی است. در نهایت 3/2 هکتار از محدوده بافت فرسوده شهر شامل محدوده میدان 22 بهمن، ابتدای خیابان اشرفی اصفهانی منتهی به چهارراه رسالت، ضلع شمالی چهارراه مقاومت، ضلع شمالی میدان امام و محدوده پارک کودک بیشترین اولویت را برای بازآفرینی دارا هستند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت فرسوده، رشد هوشمند شهری، شهر ایلام
  • احسان شهیری طبرستانی*، حسین افضلی مهر صفحات 303-318

    یکی از مشکلات مدیریت و کنترل فرسایش و رسوب حوزه های آبریز، فقدان داده های آماری جهت برآورد دقیق میزان رسوب و فرسایش است. به منظور اجرای برنامه های حفاظت خاک و تعیین روش های مبارزه با فرسایش و کاهش رسوب زایی، ارزیابی و برآورد حجم کل میزان تولید رسوب سالانه امری ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، برآورد شدت فرسایش و میزان تولید رسوب حوزه آبریز بابلرود واقع در استان مازندران با استفاده از مدل های تجربی پتانسیل فرسایش و  فورنیه و تعیین میزان دقت این مدل ها می باشد. نتایج مطالعه نشان می دهد که حوزه آبریز بابلرود از نظر فرسایش و حمل رسوب در وضعیت متوسط قرار داشته و مقدار ضریب شدت فرسایش آ  است. همچنین میزان رسوب دهی این حوزه طبق روش پتانسیل فرسایش،   71/563230 می باشد. بیشترین مقدار فرسایش در ناحیه شمالی حوزه آبریز قرار دارد که علت آن وجود کاربری غیر قابل کشت و سازندهای خاکی فرسایش پذیر از جمله خاک های آبرفتی و مردابی می باشد. به منظور ارزیابی دقت نتایج بدست آمده از روش های تجربی، از اطلاعات مشاهده ای دو ایستگاه رسوب سنجی استفاده شد و نتایج بیانگر اختلاف نسبی متوسط %24/23 در روش پتانسیل فرسایش است. همچنین نتایج بدست آمده از روش تجربی فورنیه حاکی از عدم کارایی این روش در برآورد حوزه آبریز بابلرود به دلیل عدم در نظر گرفتن پتانسیل فرسایش پذیری حوزه می باشد.

    کلیدواژگان: حوزه آبریز بابلرود، شدت فرسایش، مدل تجربی پتانسیل فرسایش، مدل تجربی فورنیه، مقادیر مشاهده ای
  • زینب خالقی، فرح حبیب*، حسین ذبیحی صفحات 319-340

    آب به عنوان یکی از اساسی ترین عناصر طبیعی منظر و به تبع آن منظر شهری از دیروز تا امروز تاثیر بسزایی در شکل گیری و اثربخشی فضاهای شهری داشته و همواره جلوه های مختلف آن باعث تهییج و تحریک گرایش انسان به زیبایی شده است. لازم به ذکر است که ارزش های وجودی آب تنها از نوع زیباشناختی نبوده بلکه به عمیق ترین و درونی ترین بخش طبیعت باز می گردد. چنین محرکی انسان را به سوی شناخت وجوه مختلف آب اعم از حسی و ادراکی، دیداری (بصری)، معنایی، عملکردی، کالبدی زیبایی شناسانه، زیست محیطی، روان شناسانه، اجتماعی و زمانی سوق داده است و همین شناخت، زمینه ی طراحی های متنوع با آب در منظر شهر را فراهم ساخته است. شناخت تمامی ویژگی ها و ارزش های وجودی آب و به کارگیری صحیح آن ها در منظر شهر هدف اصلی پژوهش حاضر است. به عبارتی تدوین الگویی مشخص شامل معیارها و شاخص های عمده ی آب در منظر شهر جهت ارتقای سطح کیفی منظر در محیط های شهری مدنظر بوده است. روش پژوهش بر حسب نوع هدف، کاربردی و شیوه ی مطالعه بر حسب روش و ماهیت، توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات نیز بر مبنای مطالعه منابع کتابخانه ای و تحلیل محتوایی متن بوده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که با به کارگیری صحیح از تمامی ابعاد و ارزش های وجودی عنصر آب در منظر شهر می توان کیفیت فضاهای شهری را ارتقا داد. بهره گیری از معیارها و شاخص های آب در منظر شهر به شکلی منسجم و یکپارچه، نیازمند الگویی مدون است که در انتها در قالب جدولی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آب، منظر شهر، کیفیت، محیط های شهری
  • خدیجه خطیری*، ایران غازی، نعمت حسنی صفحات 341-355

    شناسایی میزان و روند سرمایه اجتماعی در بین مردم جامعه می تواند به شناسایی تحولات اجتماعی و فرهنگی آن جامعه کمک زیادی کند .هدف از انجام این پژوهش تبیین توسعه سرمایه اجتماعی در مدیریت بحران آب شهری با استفاده از روش تحلیل عاملی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه توصیفی- پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تحلیل اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری شامل مدیران بحران و آبفای کشور(تعداد 15 نفر با نمونه گیری هدفمند) ؛ همچنین کلیه ساکنین شهر کرج در فاصله زمانی 1396 - 1395 بوده است که با استفاده از جدول کوکران  تعداد350 نفر به عنوان نمونه آماری برآورد گردید که از این تعداد  44.3% زن  و 55.7%مرد بوده اند نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد از دید افراد نمونه آماری میزان سرمایه اجتماعی پایین تر از سطح مطلوب بوده است. همچنین عوامل دخیل درتوسعه سرمایه اجتماعی  جهت بحران کم آبی  در قالب 24 متغیر احصاء و مورد سنجش قرار گرفت و نهایتا به ترتیب اولویت 5 مولفه اعتماد اجتماعی، سیاست های انگیزشی و تغییر در  فضای نگرشی، زیرساخت های تعاملی و ارزشی جامعه و عمل متقابل عدم بیگانگی با دولت به عنوان عوامل موثر بر توسعه سرمایه اجتماعی در مدیریت بحران آب شهری استخراج شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت بحران، آب شهری، تحلیل عاملی
  • حسن کبوری، سید علی المدرسی*، محمدحسین رامشت، محمدمهدی کریم نژاد، ملیحه ذاکریان صفحات 357-372

    هدف تحقیق حاضر مدل سازی رویکرد توسعه اجتماع محور در برنامه ریزی توسعه محله ای با روش معادلات ساختاری بوده است. روش پژوهش تحلیلی -توصیفی با هدف کاربردی است و رویکرد حاکم بر فضای پژوهش به لجاظ روش شناختی رویکرد کمی می باشد . برای گردآوری اطلاعات در ارتباط با موضوع مطالعه از دو روش کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق کلیه افراد بالای 18 سال در محله مورد مطالعه شهر ابرکوه(گلکاران) می باشد. با استفاده از ابزار پرسشنامه که مطابق طیف لیکرت تنظیم شد اقدام به جمع آوری داده گردید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ که هم شامل ضریب کل و هممچنین ضریب بخشهای مختلف در ابعاد پرسشنامه می شود تعیین و همچنین برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات کارشناسان و صاحبنظران حوزه برنامه ریزی شهری سود برده شد. در بخش تحلیل داده ها از دو سطح آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی  جهت سنجش و ارزیابی میزان مولفه های موثر بر رویکرد توسعه اجتماع محور و همچنین تدوین یک مدل عملیاتی در محله مورد مطالعه از مدل معادلات ساختاری در محیط نرم افزاری pls استفاده شد. این مدل روابط متقابل و برهم کنش متغیرها و میزان اثرگذاری و اثرپذیری از یکدیگر را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری گویای آن است که داشتن رویکرد اجتماع محوری در توسعه محله ای دارای اثری مستقیم و معنادار در ارتقاء توسعه محله مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماع محوری، مشارکت، توانمندسازی، ظرفیت سازی
  • زینب تقوایی، صدرالدین متولی*، غلامرضا جانباز قبادی، جلال عظیمی آملی صفحات 373-390

    توسعه بی رویه و ناپایدار شهری باعث افزایش حاشیه نشینی، تخریب نواحی سبز شهری و بالا رفتن تقاضا برای زمین های شهری شده که این خود زمینه ساز از بین رفتن فضاهای سبز درون شهری و تغییر کاربری این گونه اراضی شده است و امکان دارد باعث مشکلات محیط زیستی جهانی خاصی مانند شکل گیری جزایر گرمایی شهری بشود ،چراکه فضای سبز شهری یکی از الگوهای مهم در دستیابی به پایداری در فضای شهری و تناسب فیزیکی و طبیعی شهر می باشد .این در حالی است که حفاظت از محیط زیست و فضای سبز شهری رکن اصلی توسعه پایدار است که از دهه های پیشین در کشورهای توسعه یافته مطرح بوده و در سال های اخیر نیز بسیار مورد توجه برنامه ریزان کشورهای درحال توسعه قرارگرفته است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و توسعه ای وبر حسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی تحلیلی و به صورت پیمایشی یا میدانی می باشد که در آن از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و نقشه های موجود فضای سبز شهری استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش نیز تبیین نقش فضای سبز شهرهای ساحلی در جذب گردشگر با رویکرد توسعه پایدار زیست محیطی در شهر ساحلی نور می باشد اما علاوه بر هدف اصلی اهداف فرعی نیز مد نظر محقق بوده که علاوه بر رسیدن به نتایج حاصل از فرضیات تحقیق در سطح میدانی نیز نتایج آن موجب افزایش سرانه فضای سبز شهری، افزایش تعداد گردشگران شهری، جلوگیری از خسارت زیست محیطی و افزایش درآمد شهروندان شهر ساحلی نور می شود.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، گردشگری شهری، توسعه پایدار زیست محیطی
  • محمد اسکندری، احمد تقدیسی*، یوسف قنبری صفحات 391-410

    کارآفرینی می تواند در جوامع روستایی که از یک طرف با مشکلات اقتصادی به ویژه در زمینه اشتغال، فقر و کمبود درآمد مواجه هستند و از طرف دیگر از قابلیت های بالای محیطی برخوردار هستند، اثرات مثبت متعددی را بر جای بگذارد. این پژوهش با تکیه بر اطلاعات گردآوری شده با شیوه اسنادی و پیمایشی و با هدف امکان سنجی توسعه کارآفرینی در بخش های عمده فعالیت اقتصادی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان بویراحمد انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد علی رغم انگیزه پیشرفت، سخت کوشی و ریسک پذیری بالای شاغلان بخش های عمده فعالیت اقتصادی (کشاورزی، صنعت و خدمات)، وضعیت کلی برخورداری آن ها از متغیرهای کارآفرینی با میانگین 618/2، در سطح 99 درصد اطمینان، پایین تر از حد متوسط است. نتایج امکان سنجی زیربخش های فعالیت اقتصادی نشان داد چهار زیربخش اقتصادی گیاهان دارویی، پرورش آبزیان، منابع آب معدنی و گردشگری به ترتیب با میانگین 548/3، 691/3، 705/3 و 419/3، از پتانسیل بالایی برای توسعه کارآفرینی برخوردار هستند. همچنین نتایج آزمون پیرسون نشان داد میزان همبستگی بین متغیرهای مستقل (تولید گیاهان دارویی، پرورش آبزیان، منابع آب معدنی و گردشگری) و وابسته پژوهش (کارآفرینی)، به ترتیب 519/0، 179/0، 398/0 و 533/0 بوده و از نظر آماری مثبت و معنی دار است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه کارآفرینی، اقتصاد روستایی، بویراحمد
  • شهرزاد تیموری، فرامرز حسن پور*، حسین مهرپویا صفحات 411-431

    در این مقاله، هدف بازشناسی ویژگی های سردر بناهای دوره پهلوی در شهر زاهدان است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و از نوع کمی-کیفی است. گردآوری اطلاعات در مرحله اول از طریق روش تحلیل بر اساس تصاویر و مشاهدات محقق از 8 بنا در این شهر است. در مرحله دوم از طریق ابزار پرسش نامه و با استفاده از روش AHP، ویژگی های بناها، اولویت بندی شدند. تعداد کارشناس جهت وزن دهی معیارها، 10 نفر بوده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که سبک معماری 8 بنای مطالعه شده، سبک معماری سنتی است؛ بررسی سردر بناها بر اساس تزیینات نما نشان می دهد که تزیینات مبتنی بر سبک معماری سنتی بوده و بیشتر نقوش، اشکال و کتیبه ها در سردر بناها شامل آجرکاری، استفاده از طرح ها و اشکال ساده بوده است. در حقیقت آجر و استفاده از مواد سازگار با اقلیم منطقه با طراحی های ساده و در بسیاری از موارد بدون طرح در سردرها، گونه غالب محسوب می شود. بنابراین گونه غالب سردر بناهای شهر زاهدان، از نوع معماری سنتی و به صورت ساده و تزیینات نیز مبتنی بر آجر بوده است. نتیجه روش AHP نشان داد که تزیینات ساده، جناغی،پیچ ماری و رگ چین با وزن 282/0  به عنوان مهمترین ویژگی تزیینی سردر بناها در شهر زاهدان شناخته می شود. استفاده از کتیبه آجری ساده با وزن 181/0 نیز در رتبه دوم اهمیت از نظر تزیینات سردر بناها محسوب می شود.

    کلیدواژگان: بازشناسی، سردر، دوره پهلوی، شهر زاهدان
  • حامد بنی عامریان، علیرضا عندلیب*، لعلا جهانشاهلو صفحات 433-461

    بازآفرینی شهری به عنوان رویکردی جامع در خصوص احیاء مراکز تاریخی، علیرغم حفظ ویژگی های اصلی فضایی به دنبال ارتقاء کلیه کیفیت های مکان تاریخی بوده و سعی در نقش انگیزی محرک های توسعه در فرایند بازآفرینی تاریخی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناخت موثرترین مولفه های بازآفرینی محرک توسعه مراکز تاریخی به دنبال انطباق روابط میان معیارها بر هسته تاریخی شهر کرمانشاه بوده است. روش تجزیه و تحلیل دادگان در این پژوهش از نوع کمی بوده و مولفه های چارچوب نظری در قالب یک پرسشنامه محقق ساخت با سوالات بسته، در معرض اعتبارسنجی خبرگان مسلط بر بافت قدیم شهر کرمانشاه (به تعداد 15 تن و به صورت هدفمند و در دسترس) قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و توسط نرم افزار SPSS، بررسی گردیده و مقدار 76/0 نشانه قابل قبول بودن میزان پایایی است. همچنین انطباق مولفه ها بر بافت مورد مطالعه، به کمک نرم افزار رپید ماینر، در قالب دو درخت تصمیم گیری ترسیم، و رتبه اهمیت مولفه ها استحصال گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که هسته مرکزی بافت تاریخی کرمانشاه، به دلیل حجم بالای تخریب کالبدی نیازمند شکل گیری ساخت و ساز جدید در عین توسعه زیرساخت ها بوده و عمده کارکردهای موجود، نیازمند بازتولید هویت تاریخی می باشند. همچنین زمینه برای تزریق پروژه پرچم در ترکیب با توسعه دسترسی ها و زیرساخت های شبکه محلی به منظور تغییر روحیه مکان الزامی به نظر می رسد. ازدیگر نتایج آن که محرک های توسعه می بایست نقش هسته تاریخی را در کلیت شهر، تعریف و تدقیق نموده و آن را به مثابه محرک توسعه، به بافت پیرامون در یک شبکه همپیوند متصل سازند. نتایج تطبیق مدل مفهومی پژوهش بر هسته تاریخی کرمانشاه، تایید می نماید که معیارهای اصلی مدل، تا حدود زیادی قابلیت انطباق بر مرکز تاریخی شهرهای ایرانی را دارند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، محرک های توسعه، بافت تاریخی، روش تفسیری - ساختاری
  • فاطمه رئوف، محمد معتمدی*، علی اکبر پوراحمد صفحات 463-479

    سلامت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در ارزیابی جدید بین المللی یکی از شاخص های مهم توسعه محسوب می شوند چرا که سلامت فرد و جامعه آن چنان به هم وابسته اند که نمی توان بین آنها حد و مرزی قایل شد. وضعیت سلامت افراد جامعه به روش های گوناگون بر سلامت دیگران و عواطف آنها و همچنین شاخص های اقتصادی - اجتماعی جامعه اثر می گذارد. هدف از پژوهش حاضر ،بررسی تاثیر مشارکت مردمی در راستای افزایش سلامت اجتماعی شهروندان شیروان است. روش تحقیق پیمایشی بوده که ابزار اصلی جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر همه ساکنین شهر شیروان می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری  تعیین شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در بین ابعاد مشارکت، بعد فیزیکی و کالبدی با مقدار 24/4 بالاترین میانگین را بدست آورده است در بین ابعاد شاخص سلامت اجتماعی، بعد انسجام اجتماعی با مقدار میانگین 75/4، بالاترین میانگین ها را داشته اند. در نهایت در بررسی اثرگذاری متغیر مستقل (مشارکت شهروندان شیروانی) بر متغیر وابسته (سلامت اجتماعی) از آزمون آماری PLS استفاده شد که ضرایب به دست آمده نشان داد که بیشترین اثرگذاری متغیر مستقل (مشارکت) بر متغیر وابسته (سلامت اجتماعی) در بعد فیزیکی کالبدی با مقدار 031/36، وکمترین تاثیرگذاری در بعد اقتصادی با مقدار 289/28 به دست آمده است.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، سلامت اجتماعی، پذیرش اجتماعی، انطباق اجتماعی، شهر شیروان
|
  • Behrouz Hashemi, Farzaneh Sasanpor*, Ali Movahed, Habiallah Fasihi Pages 1-20

    With the rapid growth of population and urbanization since the last century, the complexity and understanding of the spatial organization of the city, as well as the ability to predict urban events in its spaces, have become difficult and in some cases impossible. Karaj metropolis is one of the major metropolitan areas of Iran that has been experiencing rapid population growth and this has led to complexity of space and consequently to complexity of organization recognition and analysis and its spatial structure and impact of livelihood components. It has become a spatial system. The main purpose of the present study is to identify the role and impact of Karaj's spatial organization on its nuclear viability. The research method is quantitative and descriptive-exploratory. The study area was Karaj metropolis and its main nuclei. The statistical population of this study is citizens living in the sub-nucleus of Karaj. The sample size was 378persons. The data used in this study were collected through library and field research. Data were analyzed using spatial statistics, spatial arrangement, and T-test and Friedman test. The results show that the Karaj metropolitan organization and spatial structure are interconnected and connected to some of the major routes, forming sub-nuclei away from the core and thus transferring the functional and service applications from the center to be the peripheral nucleus. This has affected the viability of the core. Decrease in biodiversity has occurred in different physical, social, economic and environmental dimensions that have affected the environmental and economic aspects less than the other two dimensions, so it can be concluded that the Karaj Spatial Organization has an impact on its viability.

    Keywords: : Urban Space Organization, Urban Spatial Structure, Urban Biodiversity, Vital Core, Karaj Metropolis
  • Hasan Yavarian*, Hamid Jalalian, Asghar Tahmasebi Pages 21-38

    Water Resource plays a pivotal role in sustainable development of every area, especially in rural areas. The challenge of dehydration is one of the greatest challenges in 21st century because it can be the source of many of the world's social and ecological changes. The agricultural sector as the most important economic sector in the rural areas is directly affected by the shortage of water resources. Identifying the attitudes and solutions of indigenous farmers in facing to water deficiency plays a key role in appropriate strategies and improving the capacity of local communities to adapt to it. The purpose of this study was to investigate the attitude of farmers in the villages of Bahar County in Hamadan province toward the challenge of dehydration and identify appropriate strategies and strategies for mitigation and adaptation in the region. This research is a descriptive-analytical study. The statistical population of the study is 68 villages in Bahar County with 18376 households. According to Cochran formula, there was needed to complete the questionnaire by 375 farmers as the number of the samples. The main data were collected through a field survey using a questionnaire. The sampling method was random and the number of samples in each village was determined by proportionate stratified sampling based on the number of farmers and the questionnaires were completed randomly. Data analysis was performed using confirmatory factor analysis in Lizrel software. The attitude of the villagers towards the aridity challenge was respectively cognitive attitude with (0.883), behavioral attitude with (0.867) and emotional attitude with (0.517) of factor analysis. Therefore, it can be concluded that the villagers' attitude to the challenge of dehydration is a cognitive-behavioral. Based on this, 12 strategies consistent with the status of the region have been proposed for optimal resource management and crop water productivity.

    Keywords: Rural Farmers, Agricultural Water Resources, Adaptation Strategies, Bahar County
  • Elham Mobarak Hassan*, Ebrahim Fatahi, Abass Ranjbar Saadat Abadi, Nasim Hossein Hamzeh‎ Pages 39-59

    The Great Khorasan in northeast Iran has a variety of surface structures and plains and high peaks, but due to its vicinity to the deserts of Afghanistan and Turkmenistan, it is affected by dust all the time, especially in summer. The purpose of this study was to simulate summer dust in this region by RegCM model. For this purpose, during the period 2000 to 2017, three extreme dust events were selected. The satellite image used to confirmed dust mass presence and then the synoptic structure was analyzed. Finally, the simulation results of RegCM 4.6 model were compared with the observational data including the horizontal visibility and aerosol optical depth (AOD) of Aqua satellite. The synoptic analysis showed that during the summer, low thermal pressures form in the southern Afghanistan and high pressure in the north. This structure lead to the development of north and northeast winds with speeds of 12 to 21 m / s and dust emission on the eastern border of Iran and western Afghanistan. Investigation of RegCM accuracy done by visibility, Aquas’s AOD showed that model performance in South Khorasan is better as Razavi Khorasan. The highest correlation coefficients of AOD of model and horizontal visibility were obtained at Khorasan central stations including Gonabad, Ferdows, Nahaband and Ghaen at -0.82, -0.77 and -0.44 respectively. RegCM model performed a better dust simulation in severe dust with a horizontal visibility down to less than 1000 m, high continuity and horizontal extension. Overall, the RegCM model underestimates the AOD value for the Aqua satellite algorithm.

    Keywords: Great Khorsan, Dust, RegCM Model, Aerosol optical Deep (AOD)‎
  • Mostafa Mirabadi*, Hosein Nazari, Sadegh Besharatifar Pages 61-79

    One of the key measures in the passive defense debate Critical facilities and facilities not to be hidden, sensitive and important is choosing the right place for them. Given the complexity of the problems Related to choosing the right place for creating custom applications various factors must be considered. The purpose of this study was applied and considering that specific method has been used to identify optimal locations for prison location which is less used, it is considered a development and is, from a methodological point of view, an analytical descriptive research. The method of data gathering is documentary and field. In this research 14 criteria have been used to locate ideal zones for prison establishment. So tools and software like software Arc GIS In order to store, manage, process and analyze data And also the AHP model In the form of software Expert Choice, Depending on the purpose of the study and the type of criteria, Various functions such as distance function, slope function, slope direction function and digital model function Height in software Arc GIS They are used to create maps. The results of locating operations were to identify different zones in the city of Doganbadan Finally, considering the distance dimension and access status of the zones, four optimal zones were introduced. These zones (with total area of ​​5382 square kilometers) surrounded by the village of Talkhab, respectively, of the village of Gardanqalat, around the village of Dezsoleiman and the village of Baba Muhammad.

    Keywords: Locating, Passive Defense, Prison, Arc GIS, City of Dogonbadan
  • Majid Yasouri, Samira Mahmoudi, AliReza Darban Astaneh*, Fatemeh Emami Pages 81-102

    Social capital plays an important role in increasing bioavailability, which undoubtedly is the main goal of all planning and development, including rural planning and development. This research is an applied and descriptive-analytical approach that is conducted with a sample of 355 people among the people of Kurdish villages in Rudbar city. The data gathering tool in this research included: library studies for gathering information about research literature and then field research through observation and questionnaire. The statistical population of the study is Kurdish villages of Guilan province in Rudbar with 12 villages and 2955 population (according to the census of 1395). The number of samples was determined using the Morgan table, 340 people were selected. To increase the level of confidence and reduce the error in the data, the number of samples was increased and 355 questionnaires were completed The research was used to systematically explain the factors influencing location and achieve a comprehensive model of multivariate path analysis. The direct and indirect effects of the variables discussed were studied in a model. The results of the research indicate that the physical variables of spatial belonging (0.445), the dimension of social capital trust (0.126), the environmental dimension of spatial attachment (0.168), spatial sense of belonging dimension (0.99), social correlation dimension And then social capital participation is the most important factors that directly affect the location of the villagers' affiliation.

    Keywords: social capital, rural development, spatial belonging, social solidarity, social participation
  • Maryam Saghafi*, Gholamreza Barati, Bohloul Alijani, Mohammad Moradi Pages 103-121

    Precipitation is a phenomenon resulting from complex atmospheric interactions and among climatic events, due to its vital role, it has special importance. The importance of precipitation durability, especially in arid and semi-arid regions, which includes most of Iran, is greater than its volume. The purpose of this study is to identify Iran's precipitation areas in terms of precipitation durability and its characteristics in each area. In order to investigate the durability of Iran's precipitation and to define a precipitation day as " a day with equal precipitation or greater than 0.5 mm", used from daily precipitation data of 80 synoptic stations of the country during the 6 cold months of the year from October to March in a period of 30 years (2016 - 1987). Setting data in daily tables in the first step, made possible to program in MATLAB environment to separate precipitation in ten groups from "one day" to "ten days" and in the second step in SPSS environment based on frequency characteristics, amount and precipitations average in the mentioned groups was done by the method of Ward merging and clustering. The process of the clustering on Iran's durability precipitation showed that there are seven almost homogeneous precipitation zones in Iran; the geographical arrangement of Iran's precipitation areas, reveals the dependence of Iran's precipitations amount on roughness, the path of precipitation systems, its proximity to humidity sources, and the effect of the sea. In terms of area’s location, it can be said that; the settlement of the four zones in the western half of Iran, despite its small size in front of the eastern half, is a reason for its heterogeneity.

    Keywords: Precipitation, Precipitation day, Durability, Zoning, Iran
  • Rasoul Ghorbani, Akbar Asghari Zamani, Rahim Gholamhosseini* Pages 123-136

    There is a wide body of literature indicating a strong link between urban form and carbon emissions in the transport sector, this is done through the impact of city form components on citizen’s travel behavior. Therefore, in urban low carbon development theory, the reduction of cavalry production through changes in urban form elements is considered. This paper investigates the effects of urban form components on Tabriz Metropolitan travel behavior. Tabriz’s single-engine city form makes maximum use of personal cars for city trips resulting in increased carbon emissions in Tabriz’s urban air. Therefore, the impact of urban form elements on car-driven travel behavior has been selected as the most fundamental pillar of low carbon studies in Tabriz. The results of   the   application   of the Moran method show that the criteria used are mainly clustered and therefore have spatial autocorrelation and it is very useful to use location- based regression methods such as geographic weight regression. The results of this method show that access to metro stations in Tabriz metropolitan area the coefficient of importance of 0/40 have the least relationship with urban travel behavior, respectively and the two factors combining urban land use and business center access with a factor of importance of 0/54 are most important in urban travel behavior. It was therefore concluded that the components of urban form are more important in urban travel behavior and it needs to get more attention form city managers and planners in shaping a low-carbon city.

    Keywords: urban form, travel behavior, low carbon city, space statistics methods, Tabriz Metropolitan
  • Alireza Thernasab, Leila Ebrahimi*, Ameneh Haghzad, Mehrdad Ramezan Por Pages 137-152

    Today, urban and rural planning and management programs need to obtain accurate spatial information at successive times about land use changes. The main purpose of this study is to study and evaluate land use changes due to physical development with respect to 4 land uses in Bayer, agricultural lands, water zones and man-made lands in Pakdasht. Data were collected through Landsat satellite images from 2019 and 1989 captured by OLI and MSS5 sensors with a resolution of 30 m, which transformed Landsat 8 and 7 satellite images to 15 m in ENVI 5.3 software. These images were classified in ENVI 5.3 software based on the maximum likelihood algorithm. Then the accuracy of the maps obtained from the maximum likelihood algorithm was estimated. Fragstats software was then used to extract land cover metrics at two levels of the classroom and the simulator. A total of 15 landslides were quantified in the years 1989 to 2019 (1368-1688). According to the results, the area of ​​residential land has increased during the years under study so that its share has increased from %7.1 in the region to %19.5.

    Keywords: Land use changes, Landscape measures, Residential land use, Agricultural land use, Pakdasht
  • Moharram Yousefi, Alireza Estelaji*, Naser Fallah Tabar Pages 153-166

    The Earth and how it is used have always been the main things in city planning. The analysis and the special and local arrangement of urban use and urban functions are among the important and effective branches of permanent urban development. This paper attempts to analyze quantitatively and qualitatively the city structure of Ardabil with regard to its permanent development. Since it is descriptive and analytic in approach, the three features of capacity, suitability, and social justice in permanent development have been applied. In the first phase, the quantitative analysis of the existing urban use and the capacity analysis were done. The second phase dealt with the qualitative analysis of its suitability using suitability matrix and the analysis of social justice with the closest neighbor model and SWOT model. The quantitative and qualitative results show that most urban uses are deficient. Also, the highest unsuitability was in working use and then in official, residential, and educational use. This shows the imbalanced and discordant situation between urban uses that arise from carelessness of city planners.

    Keywords: city structure, permanent development, Ardabil
  • Sepideh Raeisi Qanavati, Marzieh Moghli*, MohammadEbrahim Afifi Pages 167-182

    With the increasing expansion of urbanization and the increase in the population of urban dwellers and the resulting problems, it is becoming increasingly necessary to provide facilities for the well-being of citizens. Today, the importance and role of urban furniture in urban service and beautification is not hidden from anyone, and urban furniture is one of the essential and inseparable components of cities. The purpose of this study is to investigate the role of urban furniture in improving the quality of urban environment, Bandar Abbas city, which has been done by descriptive-analytical method. Data collection has been done using two methods of library and field (questionnaire). The statistical population of this study consists of citizens of Bandar Abbas, 384 of whom were selected using Cochran's formula and research questionnaire by simple random method. Distributed among them. The research questionnaire was created by a researcher whose validity was confirmed by experts in a formal and superficial manner. And its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. In order to achieve the objectives of the research, single-sample T-test and simple linear regression were used in SPSS25 software environment. The research findings showed that the urban furniture of Bandar Abbas is not in a good condition in terms of fitness and beauty, optimal distribution and citizens' satisfaction with the furniture of Bandar Abbas. The study of research hypotheses showed that urban furniture has a positive and significant effect on the quality of urban environment and its components, ie beautifying the environment, creating a suitable environment for social activities and increasing the vitality of the urban environment.

    Keywords: Urban furniture, urban environment quality, fit, beauty of furniture, Bandar Abbas city
  • Rahman Zandi*, Najmeh Shafiei, Ebrahim Akbari, Ali Hajizadeh Shikhanlo Pages 183-197

    Natural parameters are one of the main determinants of the physical development of cities and settlements. In a mountainous area, the effects of these factors have become a barrier to development and can have natural hazards. In this research, it is tried to identify the optimal directions of physical development of the city of Nurabad as a relatively high region by identifying its effective factors and evaluating it. To achieve this, seven effective indicators (elevation, gradient, gradient direction, lithology, distance from the fault, distance from the waterway) were used and to assess, model, and predict areas suitable for physical development of the city from Landsat satellite imagery and Models of FUZZY-AHP and Makov and Markov's predictions have been used. So that each of the layers is fuzzy according to the fuzzy membership functions in GIS Arc 10.3 software. An analytical comparison on the appropriate areas of the city based on the critical points with the appropriate zones. Finally, the final map with the two models was classified into five classes. The results of the research showed that up to 1404 horizons of the city were developed eastwards in Although this pathway is not a suitable route, due to the existence of the main Kazeroun fault and the main waterway, the most important risk factors in the city are considered to be the best place for the development of the city of the western and southwestern regions of the region, which is 13% of the area of ​​the basin Includes.

    Keywords: Forecasting, Modeling, Physical development, Markov chain, Nurabad Mamasani
  • Reyhane Salehabadi, Syrus Ahmadi*, Afshin Motaghi Pages 199-219

    Borders are known as places where government institutions implement their own law in a variety of ways and forms. Given the different approaches to border control and management, it can be seen that this issue is still viewed as a security issue in developing countries, including Iran, and most of the approaches related to this are from a purely security perspective. The boundary view must be multidimensional and comprehensive. In this study, we seek to answer the questions of how land border management can be done. And which of the indicators of border management is more weighty and important? Therefore, the research method is a combination of Kendall, Demetel and AHP methods. The findings of the study show that we have five main components of border management in economic, cultural-social, civil, security-military and integrated management, and each of the seven components. Using these techniques, it can be stated that indicators such as identifying and identifying opportunities and identifying their fertility factors (0.1), studying and understanding the geographical location and spatial conditions of border regions (0.099), can be determined and determined. Identifying threats and identifying their roots and factors (0.098) and excluding border areas of isolation (0.096) are the most important. Therefore, it can be concluded that border management should be considered in combination with other factors, ie the application of only one approach, such as economic or security, cannot solve the problems of the country's border regions.

    Keywords: Border, Border Management, Integrated Approach, Land Border
  • Mohammadreza Zamiri, Mahin Nastaran*, Mahmud Galenoyi Pages 221-243

    Considering important role of housing in contemporary urban areas, evaluating urban housing quality has become one of the most popular topics in recent researches. Housing has vast conceptual perspectives which include many aspects of urban life beside the dwelling purpose of it, such as recreation, primary schools, and play yards and so on. The most efficient tool for achieving such purposes is evaluation of qualitative and quantitative urban housing indicators. Using quantitative, objectivistic, positivistic methods and models frequently observes in Iranian scientific journals recently. This article aims to study and evaluate such researches, using scientific analytic methods which have accepted and published in domestic scientific journals. The emphasis of this article is to review papers which studied urban indicators in any area in Iranian urban areas which published between March 2011 and September 2019. To do so, the PRISMA method (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta Analyses) has introduced and applied and 39 papers have selected. These papers selected among all papers had indexed in Scientific Information Database (SID.ir) and Comprehensive Iranian Humanities Portal (ensani.ir) which include one of these keywords: housing indicator, urban housing. Complete information of these papers has cited and method, data resources and conclusion of each paper discussed briefly. Some criteria introduced and measured to evaluate different aspects of selected papers considering PRISMA suggestions. The most cited sources (papers, books, dissertations and statistic reports) have identified and applied in conclusion. The results have shown that applying quantitative methods on urban indicators led to analogous assessments in various contexts and using novel methods and models, especially applying qualitative and mixed methods would resulted in novel and efficient perspectives to future urban housing programming and applying the PRISMA method would increase quality of survey reviews and strongly recommend to achieve comprehensive and qualified study of similar researches.

    Keywords: housing indicator, qualitative indicator, urban housing, PRISMA
  • Fatemeh Mirzabeigi, Hossein Mojtaba Zadeh*, Rahim Sarvar Pages 245-265

    by examining the level of inequality in the distribution of services and identifying the spatial pattern of injustice in the city, we can find out which of the services are in a more unfavorable situation than in this way, city management with conscious performance in spatial distribution of public services and social interests. , Reduce spatial inequalities and improve the quality of life and ensure sustainable urban development. The present research is applied and its research method is descriptive-analytical. The purpose of this analytical research is on the status of Ilam urban development indicators in order to achieve spatial justice, which uses the capabilities and facilities of geographic information system, including: map composition, Spatial statistics, etc. have been done. The results show that the spatial distribution of services in Ilam city is not desirable and the results of this study show that the concentration of urban facilities and services has occurred in the central part of the city and other areas are low in terms of urban resources and facilities. The research findings show that 20% of the city's population lives in relatively affected areas and 23.2% in areas with semi-sustainable development, and over 50% of residents live in deprived and completely deprived areas in terms of development in Ilam city. The results of the Vikor model are not considered to be sustainable development in any area. However, based on the results of the research, the focus of urban services in Ilam city follows the center-perimeter model, which means that everything from the central areas to We move around the area, reducing the distribution of services.

    Keywords: Urban Services, Urban Development, Spatial Justice, Ilam City
  • MohamadHosein Hoseini Rozbahani* Pages 267-281

    Wheat is the main human food that is consumed directly. Recognition of climatic parameters and study of climatic needs of crop plants is one of the most important factors in the production of rainfed wheat. This study is due to the importance of climatic parameters in rainfed wheat production and also due to the potential of rainfed rainforests in Tajikistan, including Ryan Panjkent and Qa in Wadi Zarafshan. The data used in this study were collected through the Tajik Meteorological Department and the Tajik Ministry of Agriculture and the Pentecostal Agricultural Office in the field and in libraries. In the first step, the data were checked for homogeneity and uniformity. In the next step, using Lars Wg software using HadGEM2-ES series models and three scenarios of RCP26, RCP45, RCP85 in the period 2011-2050, the Lars model's ability to predict the climatic variables of Panjkent station was evaluated and then the data. The prediction was evaluated with observational data and also through Anova correlation and test between climatic parameters and production of rainfed wheat per hectare by Toronto White Climate Method. Connection results between climatic parameters and rainfed wheat production Using the analysis of variance (F) test and comparison with the table of coefficients of F showed; There is a significant relationship between rainfall in May and maximum temperature in June with wheat production and also rainfall in October, maximum temperature in November with rainfed wheat production in Panjkent station, there is no significant relationship per hectare.

    Keywords: Climate, Rayan panjkent, Rainfed wheat, Zarafshan valley
  • Pakzad Azadkhani*, Mohammad Salavarzizadeh, Fatemeh Farogh Doost Pages 283-301

    Deterioration of urban textures is an issue that most cities in Iran are faced with and the organization of such textures is of great importance. One of the safest and most practical solutions for urban planners is to assess the feasibility of regenerating such textures to determine the levels that can be regenerated and are relatively good and tolerable for urban society. Therefore, the present study aims to investigate the feasibility of regenerating worn-out textures of Ilam City based on urban smart growth approach using a descriptive-analytical methodology. The statistical population of the study includes residents of central worn-out texture of Ilam city (population: 12676 people), 384 of whom are selected as the sample of the study using cluster sampling method. The data collection tool is a researcher-made questionnaire that has been confirmed by face validity and Cronbach’s Alpha coefficient, turning out to be 0.701. Data analysis is done using single-sample t-test, fuzzy multi-criteria analytical hierarchy process (fuzzy AHP), and its integration with GIS layers. The findings show that the condition of worn-out textures of Ilam city is unsuitable in terms of urban smart growth approach. Evaluation of the digital strata shows that some indicators (including size of the sections, access to services, main and secondary access points) are in a good condition and others (including unused land, population density, gender ratios, active population, employment rate, and literacy rate) are in a poor condition. Finally, the results show that 2.3 hectares of the worn-out texture of Ilam City, including 22-Bahman Square, Ashrafi Esfahani St. where it crosses Resalat Intersection, the northern edge of Moghavemat Intersection, the northern edge of Imam Square, and the area around Koudak Park, have the highest priority for regeneration and revitalization.

    Keywords: recreation, revitalization, old, decaying areas, smart urban growth, Ilam City
  • Ehsan Shahiri Tabarestani*, Hossein Afzalimehr Pages 303-318

    One of the problems of controlling erosion and sedimentation in catchment areas is the lack of statistical data to accurately estimate the amount of sedimentation and erosion. In order to implement soil protection programs and determine methods to reduce sedimentation, it is necessary to estimate the total volume of annual sediment production. The purpose of this study is to estimate the erosion intensity and sedimentation of Babolroud catchment located in Mazandaran province using EPM and Fournier empirical methods and to determine the accuracy of these models. The results showed that Babolroud catchment is located on the moderate zone of sedimentation and the value of erosion rate is Z = 0.54. Also according to EPM method the sedimentation rate is . The highest amount of erosion is in the northern part of the catchment, which is due to the existence of Non-cultivable land use and erosive soil formations, including alluvial and marsh soils. In order to evaluate the accuracy of the results obtained from the empirical model, the observed information of the two sedimentation stations was used and the results indicate a relative average difference of 23.24% in the EPM model. Also, the results obtained from the Fournier method indicate the inefficiency of this method in estimating the Babolroud catchment due to the lack of consideration of the erosion potential of the area.

    Keywords: Babolroud catchment, Erosion Intensity, EPM empirical model, Fournier empirical model, observed information
  • Zeynab Khaleghi, Farah Habib*, Hossein Zabihi Pages 319-340

    Water as one of the most essential natural elements of landscape and consequently urban landscape from yesterday till today has had a great impact on the formation and effectiveness of urban spaces and its various effects have always stimulated human tendency towards beauty. It should be noted that the existential values ​​of water are not merely aesthetic, rather it goes back to the deepest and innermost part of nature. Such a stimulus has led human beings to recognize different aspects of water, including sensory and perceptual, visual, semantic, functional, physical-aesthetic, environmental, psychological, social, and temporal and this knowledge has provided the backdrop for a variety of water-based designs in the urban landscape. The main purpose of the present study is to identify all the features and existential values ​​of water and their proper application in the urban landscape. In other words, the explanation of a specific pattern including major water criteria and indicators in the urban landscape has been considered to improve the quality of the landscape in urban environments. The research method is applied and the type of study is descriptive-analytical and data collection is based on the study of library resources and content analysis of text. The results of the research indicate that by applying all the existing dimensions and values ​​of water element in the urban landscape, the quality of urban spaces can be improved. The use of water criteria and indicators in the urban landscape in a coherent and integrated manner requires a compiled pattern that is presented in the end in a tabular form.

    Keywords: Water, Urban landscape, Quality, Urban environments
  • Khadigeh Khatiri*, Iran Ghazi, Nemat Hasani Pages 341-355

    Identifying the level and trend of social capital among the people of a society can help to identify the social and cultural changes of that. The purpose of this study is to explain the development of social capital in urban water crisis management using factor analysis. This research is of applied-developmental type and descriptive-survey study method. The questionnaire is used to collect information and SPSS software and exploratory analysis statistical test is used to analyze the data. The statistical population includes the countrychr('39')s crisis and water supply managers (15 people chosen by targeted sampling); Also, all residents of Karaj during 1396 - 1395, which was used as a statistical sample using the Cochranchr('39')s table for 350 people, of which 44.3% were women and 55.7% were men. The results of statistical analysis showed that in people (sampled) of statistical population’s opinion the level of social capital was lower than what desired. Also, the factors involved in the development of social capital for the water shortage crisis were counted and measured in the form of 24 variables. And finally 5 items eliminated to be effective ones to development of social capital in crisis management of urban water which are ( in order of preferences ) social trust, motivating policies, change in attitude atmosphere, infrastructures of interactions and values in the society, mutual reconciliation between people and government

    Keywords: Social capital, Water crisis management, Urban water, Factor analysis
  • Hasan Kabouri, Seyed Ali Almodaresi*, MohammadHossin Ramesht, MohammadMehdi Karim Nejad, Malihe Zakerian Pages 357-372

    The aim of the present study was to model a community-  based development approach in neighborhood development planning using structural equation methods. The analytical-descriptive research method is applied with a practical purpose and the approach governing the research space with a methodological focus is a quantitative approach. Two library and survey methods have been used to gather information on the subject of study. The statistical population studied in this study is all people over 18 years of age in the study neighborhood of Abarkouh city (Golkaran). Using a questionnaire tool that was adjusted according to the Likert spectrum, it was collected and its reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient, which includes both the total coefficient and the coefficient of different sections in the dimensions of the questionnaire and also to determine the validity of the questionnaire. Experts in the field of urban planning benefited. In the data analysis section, two levels of descriptive statistics, mean and standard deviation and inferential statistics were used to measure and evaluate the amount of components affecting the community-based development approach and also to formulate an operational model in the study neighborhood using structural equation model in Amos software environment. Was. This model examines the interrelationships and interactions of variables and the degree of effectiveness and effectiveness of each other.The results of data analysis using the model of structural equations show that having a community-based approach to neighborhood development has a direct and significant effect on promoting neighborhood development.

    Keywords: Based Development, Participation, Empowerment, CapacityBuilding
  • Zeynab Taghvaee, Sadroddin Motevalli*, GholamReza Janbazi Ghobadi, Jalal Azimi Amoli Pages 373-390

    Irregular and unstable urban development has increased marginalization, destruction of urban green areas and increased demand for urban land, which in itself has led to the disappearance of urban green spaces and land use change of such lands and is possible. Cause certain global environmental problems such as the formation of urban heat islands, because urban green space is one of the important models in achieving sustainability in urban space and the physical and natural fit of the city. At the same time, the protection of the environment and urban green space is the main pillar of sustainable development, which has been discussed in developed countries for decades and in recent years has been highly regarded by planners in developing countries. The present study, in terms of Weberchr('39')s applied and developmental purpose, is a descriptive-analytical descriptive survey or field study in which the researcher-made questionnaire tool is used and the existing maps of urban green space are used. The purpose of this study is to explain the role of green space in coastal cities in attracting tourists with the approach of sustainable environmental development in the coastal city of Noor, but in addition to the main purpose of the sub-objectives, the researcher The results also increase the per capita urban green space, increase the number of urban tourists, prevent environmental damage and increase the income of the citizens of the coastal city of Noor.

    Keywords: Urban Green Space, Urban Tourism, Sustainable Environmental Development
  • Mohamad Eskandary, Ahmad Taghdisi*, Yousof Ghanbari Pages 391-410

    Entrepreneurship can have many positive effects in rural communities on the one hand, they face economic problems, especially in the areas of employment, poverty and lack of income and On the other hand, they have high environmental capabilities. This research is based on information collected through documentary and survey methods and Aiming to enable the development of entrepreneurship in major sectors of economic activity It has been done in the villages of the central District of Boyer-Ahmad County. The results showed that despite the motivation for progress, hard work and high risk-taking of employees in major sectors of economic activity (Agriculture, Industry and Services), The general situation of their entrepreneurial variables with an average of 2.618, At 99% confidence level, it is below average. The results showed the feasibility of the sub-sectors of economic activity Four economic subsectors of medicinal plants, Aquaculture, mineral water resources and tourism, respectively by average 3.548, 3.691, 3.705 and 3.419, They have high potential for entrepreneurship development. Also showed the results of Pearson test The degree of correlation between independent variables (Production of medicinal plants, aquaculture, mineral water resources and tourism) and Research dependent variable (entrepreneurship), Has been positive and statistically significant Respectively with 0.519, 0.179, 0.398 and 0.533 values.

    Keywords: Feasibility Study, Entrepreneurship Development, Rural Economy, Boyer-Ahmad
  • Shahrzad Teymouri, Faramarz Hassanpour*, Mehrpooya Hossein Pages 411-431

    In this article, the aim is to Recognition the features of the entrances of Pahlavi period buildings in Zahedan and then prioritize these features. The research method is descriptive-analytical and quantitative-qualitative. Data collection in the first stage is through content analysis method based on images and researcher observations of 8 buildings in the city. In the second stage, building features were prioritized through a questionnaire tool and using AHP method. The number of experts to weigh the criteria was 10 people. The result of the research shows that the architectural style of the 8 buildings studied is the traditional architectural style; A study of the typology of the entrance of the building based on the facade decorations shows that the decorations are based on the traditional architectural style and most of the designs, shapes and inscriptions on the entrance of the building include brickwork, use of simple designs and shapes. In fact, the use of bricks and materials compatible with the climate of the region with simple designs and in many cases without designs on the entrances, is the dominant species. Therefore, the predominant type of buildings at the entrance of Zahedan city is of traditional architecture and in a simple way and decorations are also based on bricks. The result of AHP method showed that simple, truncated, snake and vein decorations weighing 0.282 are known as the most important decorative features of the entrance of the building in Zahedan. The use of simple brick inscriptions weighing 0.181 is also in the second place in terms of importance in terms of decorations on the entrance of the building.

    Keywords: Recognition, entrance, Pahlavi period, Zahedan
  • Hamed Baniamerian, Alireza Andalib*, Laala Jahanshahloo Pages 433-461

    Urban regeneration as a comprehensive approach to the restoration of historic centers, despite maintaining the main features of the space seeks to improve all the qualities of historic sites and tries to motivate development drivers in the process of historical reconstruction.  The aim of this study was to identify the most effective components of regeneration stimulating the development of historical centers following the adaptation of relationships between criteria on the historical core of Kermanshah.  The method of data analysis in this study is quantitative and the components of the theoretical framework in the form of a researcher-made questionnaire with closed questions, subject to validation of experts in the old context of Kermanshah (15 people in a purposeful and accessible way)  Is located.  The reliability of the questionnaire was evaluated using Cronbach's alpha method and SPSS software and the value was /76.  It is a sign of acceptable level of reliability.  Also, the adaptation of the components to the studied texture was plotted in the form of two decision trees with the help of Rapid Miner software, and the importance rank of the components was extracted.  The results show that the central core of the historical context of Kermanshah, due to the high volume of physical destruction, requires the formation of new construction while developing infrastructure, and the main existing functions require the reproduction of historical identity.  It also seems necessary to inject the flag project in combination with the development of accesses and local area network infrastructure in order to change the mood of the place.  Another result is that development drivers should define and refine the role of the historical core in the city as a whole and connect it as a development driver to the surrounding context in an interconnected network.  The results of applying the conceptual model of the research to the historical core of Kermanshah, confirm that the main criteria of the model are to a large extent applicable to the historical center of Iranian cities.

    Keywords: urban regeneration, development drivers, historical context, interpretive-structural method
  • Fatemeh Raouf, Mohammad Motamedi*, Aliakbar Poorahmad Pages 463-479

    Social health and social capital are considered one of the important indicators of development in the new international assessment, because the health of the individual and the society are so interdependent that it is impossible to set boundaries between them. The health status of people in the society affects the health of others and their emotions in various ways, as well as the socio-economic indicators of the society. The purpose of this research is to investigate the effect of public participation in order to increase the social health of the citizens of Shirvan. The research method is a survey, and the main tool for data collection is a questionnaire. The statistical population in the present study is all the residents of Shirvan city, and using Cochran's formula, the number of 384 people was determined as a statistical sample. The obtained results showed that among the dimensions of participation, the physical dimension with a value of 4.24 has the highest average. Among the dimensions of the social health index, the dimension of social cohesion with an average value of 4.75 has the highest average. . Finally, PLS statistical test was used to investigate the effect of the independent variable (participation of Shirvani citizens) on the dependent variable (social health) and the obtained coefficients showed that the independent variable (participation) has the greatest effect on the dependent variable (social health) in the physical dimension. Physical with a value of 36.031, and the least impact on the economic dimension with a value of 28.289 has been obtained

    Keywords: Citizen Participation, Social Health, Social Cohesion, Social Acceptance, Social Adaptation, Shirvan City