فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپهر قاضی نوری صفحه 0

    یکی از فرافکنی های مرسوم مدیران این است که در مواجهه با اساتید و عالمان دانشگاهی، مدعی می شوند که حرف ها و پژوهش های شما ناکارآمد و به دردنخور است و صرفا منجر به مقالات بین‌المللی (ISI) می شود که دردی از کشور جامعه دوا نمی کند. مردم ایران، این همه مشکل دارند و شماها پول آن ها را صرف می کنید و فقط مشغول مقاله نوشتن برای انتشار در مجلات ISI هستید. این که ممکن است بعضی مقالات کشورها، غیرکاربردی و حتی گاهی تقلبی و کپی باشند، امری است که همه به آن معترفیم. به هر حال وقتی نادرست کاری در جامعه ای رایج شد، در همه اقشار، کم و بیش می توان آن را دید و دانشگاهیان هم فرزندان و پرورش یافتگان همین جامعه کنونی هستند. اما انصاف این است که به چند نکته زیر نیز توجه کنیم: نکته اول: گیرم که مقاله نوشتن و چاپ آن در مجلات بین‌المللی، امری مذموم باشد؛ پس چرا دایما به رتبه علمی کشور و صعود آن در جهان، استناد کرده و به آن می بالید، در حالی که تنها شاخص تان همین تعداد مقالات بین‌المللی است؟ نکته دوم: آیا ضرورت کاربردی بودن تحقیقات، فقط در مواجهه با دانشگاهیان مطرح است و یا جرات دارید که در مواجهه با پژوهش های حوزوی هم همین را بگویید که چرا نتوانسته اند مشکلات معنوی کشور و مردم را حل کنند؟ نکته سوم: علاوه بر مدیران، اخیرا برخی از استادان دانشگاه هم این ادعا را تکرار می کنند که اگر به کارنامه آنان دقت شود، همان دسته اعضای هیات علمی هستند که به علت اشتغال به برج سازی و مقامات اجرایی و امورات فرهنگی یا هر دلیل دیگری، موفق به انتشار مقالات بین‌المللی نمی شوند و ارتقاء دانشگاهی آنان در معرض خطر است. نکته چهارم: در بین کشورهای پیشرفته دنیا (که مشکلاتشان بیشتر از ما حل شده است) یک کشور را نشان بدهید که در آن، مهم ترین شاخص ارزیابی اساتید دانشگاه، تعداد مقالات آن ها در مجلات درجه اول دنیا نباشد! نکته پنجم و از همه مهم تر: اگر کار استاد دانشگاه حل مشکل کشور است، پس وظیفه مدیرانی که حقوق و امکانات بسیار بیشتری از بیت المال می گیرند چیست؟ مگر آن ها را بابت حل مشکلات کشور استخدام نکرده ایم؟ اصلا از استاد و محقق دانشگاهی، چه انتظاری جز تبیین مشکلات هست؟ سال هاست هزاران مقاله علمی نوشتند و ثابت شد که اضافه برداشت فعلی آب (که دایما هم رو به تزاید است) موجب خالی شدن مخازن چند میلیون ساله و فرونشست زمین و از بین رفتن تمدن در فلات ایران می شود. آیا استادان دانشگاه باید بروند و چاه های غیرمجاز را پلمپ کنند یا مدیران اجرایی؟همه استادان اقتصاد کشور، گفتند و نوشتند که کسری بودجه دولت موجب تورم است. آیا دولت ها به آن عمل کردند؟ چه توقع دیگری از دانشگاهیان دارید؟ در ماجرای ریزش متروپل، آیا ایراد از این بوده که دانشگاه های ما نمیتوانند بتون خوبی ابداع کنند یا از این بوده که تعدادی مدیر فاسد با زد و بند، مجوزهای غیرقانونی صادر کرده اند؟ معضلات کشور، از جنس "ندانستن" نیستند که توسط عالمان و دانشمندان حل شوند؛ بلکه از جنس "خود را به نفهمیدن زدن" هستند و باید جور دیگری با آن ها برخورد کرد.

  • قدرت الله نظری، محمود ابوالقاسمی*، فرنوش اعلامی، رضا محمدی چابکی، محمد قهرمانی صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بررسی چالش های آموزشی، پژوهشی و سازمانی اعضای هیات علمی تازه کار کشور افغانستان در تطابق با معیاری های نوین آموزش و پژوهش  از دیدگاه صاحب نظران به روش آمیخته اکتشافی (کمی و کیفی) انجام شده است. در بخش کیفی تحقیق حاضر مشارکت کنندگان شامل 33  تن از خبرگان، صاحب نظران، استادان دانشگاه ها، رییس و معاونان دانشگاه و استادان تازه کار به صورت هدفمند برای انجام مصاحبه انتخاب شد. در بخش کمی جامعه آماری پژوهش حاضر شامل استادان تازه کار دانشگاه قندهار است که کمتر از10سال سابقه کار داشته باشند. حجم جامعه آماری در بخش کمی مشتمل بر 190 نفر استاد تازه کاراست. نمونه گیری نیز براساس جدول مورگان برابر با 122 نفر تعیین شد. جمع آوری داده ها در مرحله نخست با ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته و به روش تحلیل محتوا، بررسی پاسخ به سوالات مصاحبه و تحلیل اسناد انجام شد؛ در بررسی اسناد تمامی اسناد موجود در زمینه موضوع پژوهش که پژوهشگر به آن دسترسی داشت، مورد بررسی قرار داد و با استفاده از تحلیل محتوا، محتوای مورد نیاز استخراج و استفاده شد. در مرحله دوم پس از تدوین پرسشنامه بر اساس نظرات مصاحبه شوندگان در سطح دانشگاه قندهار انجام شد. همچنین پایایی پرسشنامه به کمک آزمون آلفا کرونباخ، 895/0 برآورد گردید. پس از گردآوری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 26  داده ها با استفاده از آزمون رتبه بندی فریدمن مورد بررسی قرار گرفته و در هر سطح آموزشی، پژوهشی و سازمانی، بر اساس نظرات نمونه آماری حاضر در پژوهش، مهم ترین چالش ها بدست امده و چالش های پیش رو رتبه بندی شدند. مقایسه میانگین رتبه ها نشان می دهد که بالاترین میانگین رتبه (84/2) به ویژگی چالش های سازمانی اختصاص دارد و بدین معناست که مهم ترین چالش اساتید استادان تازه کار، چالش سازمانی است. بعد از این چالش، مهم ترین چالش اساتید به ترتیب شامل چالش های پژوهشی و چالش های آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: چالش های آموزشی، چالش های پژوهشی، چالش های سازمانی، اعضای هیات علمی تازه کار، دانشگاه قندهار
  • حامد کمالی*، آرمیتا قربان شیرودی، سمیه رحیمی صفحات 13-28

    آموزش و یادگیری دانشگاهی در جهان تحت فشار فراگیری کرونا از حضوری به الکترونیکی تغییر یافت. این تغییر در ایران با وجود تقویت آگاهی و نگرش دانشگاهیان در باب ظرفیت های این شیوه آموزشی با بروز اختلالات و کاستی های متعددی در بکارگیری آن همراه بوده است. در این مطالعه به توضیح زمینه نظری شکل گیری این وضعیت و ارایه یک مدل راهبردی برای بازنگری و توسعه کاربردپذیری آن در دانشگاه ها برای دوره پساپاندمی کرونا پرداخته شده است. این مدل که بر اساس روش نظریه داده بنیاد با تحلیل کیفی دیدگاه ها و زیست آزموده های 18 مشارکت کننده منتخب ایجاد شده، از چهار بعد مرتبط شامل؛ توسعه کمی و کیفی امکان های فنی، آموزش بهینه و چابک عوامل انسانی، عاملیت گرایی فردی و جمعی، پژوهش و مدیریت دانش در دانشگاه ها تشکیل شده که حول هسته مدل یعنی ساختارهای پویا و حمایت گر کلان تحقق و بهبود مستمر می یابد. از این رو، این مدل به هم افزایی مکمل دانشگاه ها و ساختارهای کلان آموزش عالی کشور برای بازنگری و توسعه کاربردپذیری یادگیری الکترونیکی در پساکرونا اصالت می دهد. به علاوه، بینش های سیاستی برای فعلیت یابی آن عرضه می کند. مهم ترین این بینش ها در سطح کلان بر تمرکززدایی در مدیریت و برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی، امکان زایی گفتگو با دانشگاه ها برای ارایه فرصت های مبتنی بر زمینه، ترسیم سیاست های حمایتی مبتنی بر شواهد علمی، نظارت نظام مند و مبتنی بر زمینه  بر عملکرد دانشگاه ها متمرکز است. از طرفی، در سطح دانشگاه ها بینش هایی از جمله آزادی عمل عاملان علمی در کمیت و کیفیت بکارگیری یادگیری الکترونیکی، مطالبه و مداخله هوشمند در سیاست های ساختارهای نهادی، فرصت های یادگیری بهینه و عادلانه برای توسعه سواد یادگیری الکترونیکی عوامل انسانی، مشارکت یابی فعال و انتقادی عاملان علمی در سیاست ها و برنامه های دانشگاه در مقوله یادگیری الکترونیکی و توسعه سامانه های الکترونیکی با محوریت تعامل پداگوژی و فناوری ارایه می کند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش دانشگاهی، یادگیری الکترونیکی، پاندمی کرونا، پساپاندمی کرونا
  • رضا حافظی*، فرشته میرزارسولی، میترا امین لو صفحات 29-40
    مرجعیت علمی از کلید واژگان اسناد بالادستی و سخنرانی های سیاست گذاران علم و فناوری است که شاخص های ارزیابی آن به صورت شفاف تبیین نشده است. اگرچه پژوهش هایی در این زمینه انجام شده، لیکن کماکان تصویر ذهنی مورد اجماعی از مرجعیت علمی ایران وجود ندارد. در این مقاله تلاش شده با انجام یک پژوهش کیفی و مبتنی مصاحبه (با منتخب دانشمندان عضو هییت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سرآمد کشور از علوم، نسل ها و رشته های مختلف انتخاب شده بر اساس لیست یک درصد برتر ای-اس-آی و لیست سالانه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام) ابعاد این مفهوم موردبررسی قرار گیرد. روش تحقیق، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تحلیل محتوای آن ها بوده است. در این پژوهش مفهوم مرجعیت علمی از منظر جامعه خبرگان در مقایسه با تعاریف مرسوم برگرفته از پیشینه موضوع قرار گرفت و شاخص های ارزیابی و شناخت مرجعیت علمی موردبررسی قرار گرفتند. به علاوه، چالش های کلیدی به عنوان موانع دستیابی به مرجعیت علمی به عنوان نقطه آغازین سیاست گذاری علم و فناوری برشمرده شدند. نتایج نشان می دهد وجود ابهام در تعریف مفاهیمی همچون مرجعیت علمی که ویژگی تکاملی دارند یک نقیصه نبوده و تابعی از شرایط و بستر توسعه علمی در حوزه های مختلف است. به علاوه نشان داده شد مفهوم مرجعیت علمی در هر دو سطح فردی و نهادی قابل بررسی بوده و این دو در ارتباطی نظام مند می توانند به تسهیل مرجعیت در علم بیانجامند. بعلاوه مرجعیت علمی در شبکه همکاری و در پاسخ به نیازهای جامعه تثبیت خواهد شد.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، توسعه علم و فناوری، سیاست گذاری علوم و تحقیقات، آموزش عالی، ایران
  • کیارش فرتاش*، طوبی برامکی، محمدصادق صارمی، علی اصغر سعدابادی صفحات 41-54

    بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) یکی از محورهای توسعه اقتصادی و نیز زیرساختی کلیدی در سطح ملی است. شرکت های فاوا به دلیل ماهیت دانش محور این حوزه و پویایی رقابت و نیاز مشتریان با چالش های متنوعی در مسیر رشد خود روبه رو هستند. این چالش ها در کشور ایران با توجه به محیط کسب وکار، تنظیم گری و نیز محدودیت در تعاملات بین المللی اهمیت دوچندانی در رشد شرکت های فاوا و خصوصا شرکت های دانش بنیان این حوزه دارد. بر این اساس این مقاله به شناسایی و تحلیل چالش های رشد شرکت های دانش بنیان فاوا در ایران می پردازد. پژوهش حاضر از حیث هدف و نوع به ترتیب کاربردی و کیفی است و قلمرو مکانی و زمانی آن، شرکت های فاوا در فهرست شرکت های دانش بنیان پیشگام (50 شرکت با بالاترین فروش) در سال های 1400 و 1401 می باشد. داده های موردنیاز از اسناد، گزارش ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و مدیران 15 شرکت که به وسیله نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند، جمع آوری و با تحلیل محتوا از طریق کدگذاری محوری تحلیل شده است. بر اساس یافته ها، شرکت ها با 5 دسته چالش مالی (تامین مالی و تراکنش های مالی)؛ توسعه بازار داخلی و صادرات؛ سیاستی، تنظیم گری و حقوقی؛ چالش های مدل کسب وکار؛ و چالش های مربوط به اجرای قانون دانش بنیان در رشد خود مواجه هستند. مهم ترین و پرتکرارترین چالش های توسعه شامل محدودیت مالی، عدم تخصیص و عدم امکان انتقال ارز برای تامین تجهیزات موردنیاز، محدودیت های قانونی و مالکیت فکری و عدم تطابق حمایت های قانون دانش بنیان با نیازهای شرکت های فاوا می باشد. یافته های این مقاله همچنین پیشنهادهایی برای سیاست گذاران و مدیران این حوزه و پژوهش های آتی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: چالش های رشد، چالش مالی، چالش تنظیم گری، شرکت های دانش بنیان، شرکت های فاوا
  • زهرا مجدی زاده*، عمادالدین پاینده صفحات 57-74
    هدف پژوهش حاضر، شناخت و تحلیل گفتمان های غالب در متون سیاستی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با فناوری های نوظهور اطلاعاتی و ارتباطی بوده است. برای نیل به این هدف و پاسخ به سوالات فوق، از روش تحلیل گفتمان انتقادی استفاده شده است. با توجه به آنکه ظهور فناوری های ویدیو، ماهواره، اینترنت و رسانه های اجتماعی، سبب ایجاد چالش های عمومی در عرصه سیاست گذاری شده ، متناسب با روش پیشنهادی فرکلاف، متن سیاست ها و مصوبات قانونی مرتبط با این فناوری ها، در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین مورد تحلیل قرار گرفته و دو گفتمان اصلی «فناوری هراسی» و «پذیرش ابزارگرایانه» شناسایی شده است. در هر دو گفتمان، ارزش شالوده ای در تدوین سیاست های ارتباطی، در درجه نخست حول محور «صیانت از فرهنگ و هویت اسلامی و ملی» بوده؛ اما در هر یک از این دو گفتمان، چگونگی تاثیرگذاری فناوری های ارتباطی بر فرهنگ اسلامی و ایرانی، به گونه متفاوتی برساخت شده است. یافته ها نشان می دهد در هر دو گفتمان و دستورکارهای سیاستی برآمده از آنها، خواسته ها و مشارکت فعالانه مردم و فعالان بخش خصوصی، تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. امروزه، زندگی روزمره و کسب وکار مردم بر بستر فناوری های نوظهور رسانه ای جریان دارد و بنابراین چنین سیاست هایی، ممکن است موانع جدی بر سر کارکردهای اساسی زندگی مردم ایجاد کند. در نتیجه، پیشنهاد پژوهش حاضر، درک چندجانبه از سیاست های نظارتی و تنظیمی برای مواجهه فعالانه با فناوری های نوظهور اطلاعاتی و ارتباطی و به تعبیر بهتر گذار به حکمرانی تنظیم گرانه فناوری در کشور خواهد بود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، بازار وفاداری، فناوری هراسی، پذیرش ابزارگرایانه، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی
  • شهره نصری*، آسیه بختیار، سپهر قاضی نوری صفحات 75-92
    نگاشت های استعاری طی دهه های گذشته در حوزه های مطالعاتی مختلفی استفاده شده اند و بینش های عمیقی را برای تبیین ویژگی های جدید یک پدیده کمتر شناخته شده یا پیچیده ارایه کرده اند. در مقاله حاضر با تمرکز بر حوزه مطالعات نوآوری به شناسایی و دسته بندی مهمترین نگاشت های استعاری پرداخته شده و به این منظور، از مرور نظام مند پیشینه برای بررسی و تحلیل منابع موجود شامل 48 نگاشت استعاری منتخب استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استعاره پردازی در حوزه مطالعات نوآوری ذیل 5 مضمون اصلی شامل «مفهوم سازی فرایند توسعه و انتشار نوآوری»، «تدوین راهبرد و رهنگاشت نوآوری»، «پیش بینی تغییرات فناورانه، تکامل و توسعه نوآوری»، «توصیف فضای حاکم بر نوآوری و تعاملات و ارتباطات موجود» و در نهایت «سیاست گذاری و مدیریت علم، فناوری و نوآوری» قابل طبقه بندی است. در نهایت تمامی مضامین مستخرج، در قالب یک کلان استعاره با عنوان «نوآوری به مثابه راهبرد» با اقتباس از چارچوب 5p مینتزبرگ پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، سیاست گذاری علم فناوری و نوآوری، نگاشت استعاری، مطالعات نوآوری، نوآوری به مثابه راهبرد
|
  • Qudratullah Nazari, Manhmood Abolghasemi *, Farnoosh Alami, Reza Mohammadi Chaboki, Mohammad Ghahramani Pages 1-12

    The present study was conducted with the aim of identifying and investigating the educational, research and organizational challenges of new academic staff members in Afghanistan in accordance with the new standards of education and research from the perspective of experts using a quantitative and qualitative combined method. In the qualitative part of the research. The present participants, including 33 scientists, experts, university professors, university presidents, university academic vice-chancellors, and new professors, were purposefully selected for interviews. In the quantitative part, the statistical population of the present study includes new professors of Kandahar University who have less than 10 years of work experience. The number of our statistical population is 190 new professors. Sampling was determined based on Morgan's table of new professors of Kandahar University. The data collection tools are interviews with experienced and veteran professors and university managers and a questionnaire prepared for the survey of new professors. Data collection was done in the first stage by semi-structured interview method and in the second stage after compiling the questionnaire based on the opinions of the interviewees at the level of Kandahar University. After collecting the data using Spss26 software, the data was analyzed using Friedman's ranking test and at each educational, research and organizational level, based on the opinions of the statistical sample present in the research, the most important challenges were obtained and the challenges They were ranked ahead. Also, the average rank of each variable is reported. The comparison of the average ratings shows that the highest average rating (2.84) belongs to the characteristic of organizational challenges, which means that the most important challenge of novice professors is the organizational challenge. 

    Keywords: Educational Challenges, Research Challenges, Organizational Challenges, New Faculty Members, Kandahar University
  • Hamed Kamali *, Armita Ghorban Shiroodi, Somaye Rahimi Pages 13-28

    The education and learning of university in the world changed from face-to-face to e-learning under the pressure of the corona pandemic. This change in Iran improved the awareness and attitude of academics regarding the capacities of this educational method. However, it has been accompanied with numerous disorders and shortcomings in its application. In this study, the theoretical background of this problem formation has been explained and then has been presented a coherent model. That review and develop the applicability of e-learning in Iran's higher education for the post-Corona era. This model was created based on the grounded theory method with a qualitative analysis of the views and experiences of 18 selected participants. It is composed of related dimensions, including; quantitative and qualitative development of technical possibilities, optimal and agile training of human factors, individual and collective agency, research and knowledge management in universities. These are realized and improved around the core of the model. The model core is the dynamic and supportive macro structure. Hence, this model intends to synchronize universities and structures of higher education. In order to review and develop the e-learning in the post-corona. In addition, it offers policy insights for its actualization. The most important of these insights at the macro level; Decentralization on the management and planning of e-learning, ability to talk with universities to provide opportunities based on field, drawing supportive policies based on scientific evidence, and systematic and contextual monitoring of university performance. On the other hand, at the university level, insights such as; the action freedom of academic agents in the quantity and quality of using e-learning, demanding and intelligent intervention in the policies of institutional structures, optimal and fair learning opportunities for the development of e-learning literacy of human agents, active and critical participation of academic agents in university policies and programs, and the development of electronic systems focusing on the interaction of pedagogy and technology.

    Keywords: Higher education, University Education, E-Learning, Corona Pandemic, Post-Corona Pandemic
  • Reza Hafezi *, Freshteh Mirza Rasouli, Mitra Aminlou Pages 29-40
    Iran's, national policy documents and appeared in science policymakers' orations however there is no consensus on definition and indicators to evaluate it. Previous studies tried to dedicate a comprehensive definition but there is no common image of the concept of scientific authority. This research aimed to discuss different aspects of the concept of scientific authority based on a qualitative research method using experts' judgments (a selection of Iranian scientists affiliated with the Ministry of Science, Research and Technology who are listed in ESI 1% and the annual ISC list). Semi-structured interviews and content analysis were implemented to present a definition of scientific authority and characteristics to identify a person or system with authority in science. Moreover, major challenges as initiators of the science and technology policymaking process were identified and prioritized. Findings showed it could be claimed that for evolving concepts, such as scientific authority, which are context dependent lack of a consensus definition is not a defect, but the best explanations are expected to present by research communities. Moreover, it has been revealed that scientific authority emerged at both individual and institutional levels that can facilitate national scientific development if they interact systematically. Also, findings showed reinforcing communication networks and respond to the society stabilize the scientific authority.
    Keywords: Scientific Authority, Science, Technology Development, Science, Research policymaking, Higher education, Iran
  • Kiarash Fartash *, Toba Baramaki, MohammadSadegh Saremi, AliAsghar Sadabadi Pages 41-54

    The information and communication technology (ICT) sector is an economic development pillar as well as a key infrastructure at the national level. ICT firms face various challenges in their growth path due to the knowledge-based nature of ICT sector and the dynamics of competition and customer needs. These challenges in Iran are of greater importance in the growth of ICT companies and especially knowledge-based firms (KBFs), given the business environment, regulations, and limitations in international interactions of ICT sector. This paper identifies and analyzes the growth challenges of ICT KBFs in Iran. This research is applied and qualitative in terms of purpose and type, and the spatial and temporal boundary is ICT firms is in the list of pioneering KBFs (50 firms with the highest sales) in 2021. The required data were collected from documents, reports, semi-structured interviews with experts and managers of 15 studied firms that were selected by judgmental sampling and analyzed by content analysis through axial coding. Based on our findings, firms face 5 key category of growth challenges, i.e., financial; domestic market and export; political, regulatory and legal; business; and challenges pertinent to implementation of the law for supporting KBFs. The most frequent challenge includes financial limitations, difficulty of transferring foreign currency and supplying equipment, legal and IP restrictions and the mismatch of KBFs law with ICT firm’s contingencies. Our findings also provide recommendations for policy makers and managers of ICT KBFs as well as fruitful avenues for future researches. Challenges of KBFs growth in developing countries is an overlooked issue in the literature and this paper is an effort to narrow this empirical gap in the literature.

    Keywords: Growth Challenges, Financial Challenges, Regulatory Challenges, Knowledge-Based Firms, ICT Firms
  • Zahra Majdizade *, Imad Payande Pages 57-74
    Scholars have theorized chief paradigm shifts in the way that states confront newly emerged forms of ICT and their dynamics. A significant agenda has flourished since, with critical advances from state command and control to more collaborative practices between governments, entrepreneurs, and citizens as a result of low-intervention approaches to regulation. The article scrutinizes the main discourses that identify the Iranian state’s experience in the context of disruptive ICT based on the analysis of official legal texts. In this way, by use of Fairclough's critical discourse analysis, it addresses both policies that originated from these discourses at the time and the dynamics of them mainly how they have changed, substituted, in face of technological advances. Regarding Fairclough's three levels of description, interpretation, and explanation, a body of regulations and policies aimed at taking control over challenging commutation technologies esp. “Home VCR”, “DTH Equipment (Direct-to-Home Satellite television)”, “Internet” & “Social Media” are investigated. Findings contribute to the identification of two main discursive strategies: “Structural Technophobia” and “Instrumental Approval”. It also brings the “National and Islamic identity” to the fore as the value-related underpinning of policies adopted under the discourses. Yet, due to socio-political dynamics over time, the impact of each discursive strategy on the political construction of ICT is sharply distinguishable, the traditional staple of regulations reflects the prolonged ignorance of the link between technology and culture., It also implies that the political and technical feasibility of policies adopted under these two largely passed over the collaboration with private sector players at the negotiating table. The paper argues that these co-creation initiatives are central to building foundations of trust and legitimacy, undertaking the uncertainties of evaluating the risk/reward ratios, and avoiding the sense of asymmetry among stakeholders. Emerging forms of ICT are currently embedded in everyday life in more comprehensive ways than ever, hence insisting on command-and-control policies like bandwidth manipulation, accessibility block, and the notion of othering with regards to private sector players, would stand against vital practices of, now, Netizens’ life. In conclusion, these insights are leveraged to directions for future research that incorporate a more multi-stakeholder understanding of regulatory strategies to deal proactively with related technological phenomena while facilitating deeper innovation in domestic markets as well
    Keywords: Discourse, communication technologies, Communication policies, Structural Technophobia, Instrumental Approval
  • Shohreh Nasri *, Asieh Bakhtiar, Sepehr Ghazinoory Pages 75-92
    Metaphorical mappings have been used in various fields of study over the past decades and have provided deep insights to explain new features of a little-known or complex phenomenon. In the current research, focusing on the field of innovation studies, the most important metaphorical mappings have been identified and categorized. For this purpose, a domain review has been used to review and analyze the existing literature including 48 selected metaphorical maps. The findings of the research indicate that metaphors in the field of innovation studies under 5 main themes including "conceptualization of the process of innovation development and diffusion", "development of innovation strategy and roadmap", " technological changes forecasting, evolution and development of innovation" ", "description of the atmosphere governing innovation and existing interactions and communications" and finally "Policymaking and management of research, technology and innovation" can be classified. Finally, all the extracted themes are suggested in the form of a general metaphor under the title of "innovation as a strategy" by adapting Mintzberg's 5p framework.Metaphorical mappings have been used in various fields of study over the past decades and have provided deep insights to explain new features of a little-known or complex phenomenon. In the current research, focusing on the field of innovation studies, the most important metaphorical mappings have been identified and categorized. For this purpose, a domain review has been used to review and analyze the existing literature including 50 selected metaphorical maps. The findings of the research indicate that metaphors in the field of innovation studies under 5 main themes including "conceptualization of the process of innovation development and diffusion", "development of innovation strategy and roadmap", " technological changes forecasting, evolution and development of innovation" ", "description of the atmosphere governing innovation and existing interactions and communications" and finally "Policymaking and management of research, technology and innovation" can be classified. Finally, all the extracted themes are suggested in the form of a general metaphor under the title of "innovation as a strategy" by adapting Mintzberg's 5p framework
    Keywords: Conceptual metaphor, Science, technology, innovation policymaking, Metaphorical mapping, Innovation Studies, Innovation as a strategy