فهرست مطالب

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 40 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی طباطبایی*، عبدالهادی مسعودی، محمدعلی مهدوی راد صفحات 1-32

    در میان آیاتی که معمولا برای اثبات تحریف تورات بدان ها استناد می شود، دو دسته آیات خاص وجود دارند که بسیاری از محققان مسلمان و قرآن پژوهان غربی آن ها را حاکی از وقوع «تحریف لفظی» در تورات (و یا انجیل) قلمداد کرده اند. یکی آیاتی که در آن ها از «تبدیل» سخن به میان آمده و دیگری آیه 79 بقره که از «نوشتن کتاب با دستان» توسط یهودیان سخن می راند. پژوهش حاضر با تکیه بر دانش های معناشناسی و کاربردشناسی و با استناد به روابط بینامتنی تلاش می کند به بررسی این آیات بپردازد. این بررسی نشان می دهد که بر اساس کاربردهای قرآنی، «تبدیل» صرفا موضوعی مربوط به فضای شفاهی است و هیچ ارتباطی با تورات یا سایر کتاب های مقدس ندارد؛ بلکه تنها ناظر به تبدیل سخن خاصی است که در قرآن صراحتا به آن اشاره شده است. «نوشتن کتاب با دستان» نیز، برخلاف دیدگاه رایج نزد مفسران که آن را دال بر تحریف تورات یا جعل کتابی در کنار تورات می دانند، تنها اشاره به یک دیدگاه غلوآمیز یهودیان درباره چگونگی کتابت متن تورات دارد و بنابراین کاملا بی ارتباط با موضوع تحریف است.

    کلیدواژگان: تحریف، تبدیل، کتابت، تورات، قرآن، معناشناسی
  • عباس اشرفی*، راحله حیدری صفحات 33-67

    خنده به عنوان یکی از نیازهای روحی و روانی انسان در جنبه های مختلف زندگی وی ایفای نقش می کند بااین حال این سوال پیش می آید که آیا در اسلام به خندیدن پرداخته شده یا بر اساس دیدگاه برخی که اسلام را دین گریه می دانند به خنده پرداخته نشده است؟ برای پاسخ به این پرسش که خنده در آیات و روایات چگونه تبیین شده است؟ از روش های معناشناسی تاریخی و توصیفی و سپس تحلیل کمی و کیفی و تحلیل گفتمان استفاده شده است این پژوهش در حوزه معناشناسی تاریخی نشان می دهد که کلمه ضحک در قبل از اسلام گستردگی معنایی داشته است که معنای خندیدن، تعجب کردن و مسخره کردن را شامل می شده و ازنظر معناشناسی توصیفی نیز واژه ضحک و واژه های مرتبط با آن با به کارگیری قاعده سیاق هسته معنایی خنده و ارتباط نظام مند مولفه های آن نشان می دهد که ضحک با توجه به هم نشین هایش دارای معانی متفاوتی می باشد که برخی ممدوح مانند شادی و خنده در بهشت و برخی مذموم مانند مسخره کردن است؛ و نیز این پژوهش نشان داده است که اصل خنده ذاتا مذموم و نکوهیده نیست ولی خنده را به شرایط و زمان و مکان مناسب محدود کرده است.

    کلیدواژگان: خنده، معناشناسی، آیات، روایات، تحلیل گفتمان
  • حسین ستار*، زینب قصری صفحات 69-96
    با توجه به اینکه معروف ترین و شناخته شده ترین راه ثبات نبوت، معجزه است، بررسی و تحقیق پیرامون معجزات از مقوله های بسیار مهم است. اوصاف و مشخصات متعددی برای تشخیص معجزه از افعال مشابه بیان شده است ازجمله آنکه معجزه، کاری خارق عادت و مقرون به تحدی است که بشر عادی، از آوردن مثل آن عاجز و ناتوان است. در این راستا تفاوت معجزات پیامبران از مقوله هایی است که پیرامون آن نظرات گوناگونی مطرح شده است. از دیدگاه برخی دانشمندان علوم قرآنی، معجزه هر پیامبری از جنس کمال و فضیلت عصر آن پیامبر بوده است تا مردم بدانند که آن عمل متفاوت از تخصص و عمل بشری است و کاری الهی و خارج از توان بشری است، باورمندان به این نظریه که از آن به "تناسب معجزه با زمانه"یادکرده اند؛ بیش از هر چیز مستند خود را روایتی از امام هادی ع قرار داده اند. این گفتار پس از تعریف و بیان اندیشه تناسب معجزه با زمانه و بیان ادله عقلی و روایی آن؛ تلاش دارد تا دلایل ادعایی را رد نماید. در بحث روایی که مهم ترین دلیل این گزاره دانسته شده؛ نقد سندی و متنی موردتوجه قرار گرفته است. در ادامه قراینی دیگر نیز بر ابطال این گزاره ارایه شده است.
    کلیدواژگان: معجزه، پیامبران، شرایط زمانی، تحدی
  • حمید مروجی طبسی*، محمدعلی رضایی اصفهانی، رحمان عشریه صفحات 97-131

    عنوان جهاد کبیر در آیه «فلاتطع الکافرین وجاهدهم به جهادا کبیرا»(الفرقان/52) آمده است. باتوجه به مکی بودن سوره فرقان و سیاق آیات مکی، جهاد کبیر، بسته جامعی از راهکارهای غیرنظامی مقابله با دشمنان است که جامعه اسلامی را در برابر هرگونه تهاجم و تسلط غیرنظامی، مصون می سازد. استخراج مبانی و اصول جهاد کبیر از قرآن کریم امری است که تاکنون به درستی بررسی نشده و مقاله پیش رو، سعی بر رفع این کاستی دارد. در این تحقیق، منظور از مبنا، پایه ها و ریشه های مشروعیت جهاد کبیر است که این نوع از جهاد بر آن ها بنا شده است. همچنین مراد از اصل، شاخص ها و چهارچوب های اجرای جهاد کبیر است، به نحوی که جهاد کبیر در آن قالب ها و با تکیه بر مبانی پیش گفته انجام پذیرد. این تحقیق مشخص کرد که مبارزه غیرنظامی به وسیله قرآن، مقابله با شبهات، آزمون الهی برای شناخت مجاهدان و مبارزه با باطل از مبانی ویژه جهاد کبیر و اعتقاد به وجود دشمن فکری، مبارزه نرم با دشمنان و برخورداری از روحیه جهادی از اصول اختصاصی آن است. این یافته ها که از آموزه های قرآن کریم و برداشت های مفسران فریقین استخراج شده، مشخص می کند که قرآن کریم با رویکرد عدم اطاعت از کافران، باید ابزار انجام جهاد کبیر باشد. مجاهدان عرصه های غیرنظامی می بایست در راه مبارزه با دشمنان، استخراج و طرح نظریات موردنیاز جامعه اسلامی، با بهره گیری از اصول و مبانی فوق، گام بردارند. روشی که در این تحقیق برای رسیدن به مطلوب از آن استفاده شده، روش تحقیق موضوعی درون قرآنی و مطالعه تطبیقی میان تفاسیر شیعی و اهل تسنن است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، جهاد کبیر، مبانی ویژه جهاد کبیر، اصول ویژه جهاد کبیر
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحات 133-165

    یکی از آموزه های اهل بیت (ع) در بیان معارف قرآن کریم، گشودن دریچه ای نو و هماهنگ با زمان به نام تاویل است. آیات قرآن افزون بر آنچه از ظاهر آن ها استفاده می شود، دارای تاویل اند و بهترین راه دست یافتن به تاویل قرآن از طریق اهل بیت (ع) می باشد؛ زیرا طبق حدیث ثقلین، اهل بیت (ع) به عنوان عدل قرآن به شمار می روند. در بسیاری از روایات تفسیری اهل بیت (ع) به تاویل آیات قرآن پرداخته شده است. این پژوهش در پی یافتن پاسخ به این سوال است که در روایات تفسیری سوره یونس چه نوع تاویلاتی نسبت به امام علی (ع) صورت پذیرفته است؟ در این راستا، روایات تاویلی مرتبط با امام علی (ع) از بین روایات تفسیری سوره یونس استخراج گردید و با روش توصیفی- تحلیلی مشخص شد که چهار نوع تاویل در این روایات درباره آن حضرت (ع) وجود دارد که عبارت اند از: معنای باطنی آیه، مصداق باطنی آیه، مصداق آیه در گذر زمان (جری و تطبیق) و مصداق اتم اطلاق آیه. همچنین دونوع دیگر تاویل قرآن یعنی تحقق مفاد آیه و معنای آیه متشابه در روایات یادشده، مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: روایت تفسیری، روایت تاویلی، انواع تاویل، امام علی(ع)، سوره یونس
  • مجتبی نوروزی*، مرضیه بخشی نیا صفحات 167-191

    شبهه «سلب انگیزش» در «قول به صرفه» یک مفهوم برون زبانی است. بدین معنا که انگیزه آوردن مثل آن را از مخاطبش سلب می کند. شواهد تاریخی موجود گواه ردی بر این شبهه است؛ اما ساختار زبانی آیات نیز انگیزش لازم برای جلب مخاطب را داراست؟ اگر مفهوم درون و برون متنی، هم راستا باشد، پاسخ مناسبی برای رد شبهه «قول به صرفه» بر اساس روش های زبان شناسی است. برای این منظور با روش توصیفی و تحلیلی در سیاق آیه 23 سوره بقره، اسلوب های بلاغی انگیزش زا جستجو می گردد. در سیاق آیه کاربرد ادات آگاهی بخش ندا، سبک خروج از مقتضی ظاهر و توابعی چون نعت و بدل، استفاده از موصول «الذی» و... نشان می دهد، آیه تحدی در سیاقی انگیزشی واقع شده است. با تمام این ترغیب ها اگر تحدی صورت نگرفته است؛ به علت سلب انگیزش آن نیست؛ بلکه هنر متن آیات قرآن، قابلیتی دارد که کسی توانایی مبازره با آن را ندارد و به سمت توحید هدایت می کند.

    کلیدواژگان: کنش انگیزشی، تحدی، قول به صرفه، آیه 23 سوره بقره، راهبردهای بلاغی
  • علیرضا خسروی، سیده فاطمه حسینی میرصفی* صفحات 193-223
    اصولا فصل ممیز انسان الهی از فرد مادی در توحید است. قرآن وجود خدا را امری روشن دانسته و تردید دراین باره را بی مورد تلقی کرده است. فرق اسلامی در اعتقاد به اصل وجود خدا اختلافی ندارند، ولی در صفات خدا دچار اختلاف شده اند که یکی از این اختلافات، موضوع رویت خداست. سلیمان الرومی با تاثیرپذیری از دیدگاه های سلفی ابن تیمیه، به رویت خدا در آخرت معتقد بوده و اعتقاد شیعه در مورد عدم رویت را موردانتقاد قرار می دهد. براهین عقلی رویت خداوند را در دنیا و آخرت مردود می داند. قایلین به رویت ازجمله سلفیان، برای اثبات نظر خود به آیات و روایاتی تمسک می جویند که با تعمق در این آیات و بررسی دیدگاه مفسران، مسیله رویت خدا از این آیات نتیجه نمی شود. از طرفی آیاتی با صراحت رویت خدا را نفی می کند. روایات مورد استدلال آنان نیز دارای ضعف سندی است. در منابع حدیثی اهل سنت و شیعه نیز روایاتی در رد رویت خدا وجود دارد.
    کلیدواژگان: الرومی، رویت خدا، عقل، قرآن، روایات
|
  • MohammadAli Tabataba’I *, Abdolhadi Masoudi, MohammadAli Mahdavi-Rad Pages 1-32

    Among the Quranic verses which are cited to demonstrate the falsification (taḥrīf) of the Bible according to the Quran, there are two types of expressions; first, the verses speaking of “substitution” (tabdīl), plus the verse referring to “inscription of the Book” by Jews. Using the methods of Semantics and Pragmatics on the ground of intertextuality, this paper aims to analyze these verses. This survey shows that there is no meaningful relationship between “substitution” verses and Biblical falsification, because the former is solely related to an oral subject, and hence irrelevant to the written scriptures, such as the Bible. Nor “inscription” could be considered as referring to taḥrīf, because of grammatical obstacles. A close analysis shows that the “Book” mentioned in this verse is the Torah, rather than a spurious book forged by Jews, and the verse speaks of a Jewish belief regarding the inscription of Moses’ Tablets by the finger of God. Hence, it can be concluded that neither verse admits the idea of Biblical falsification.

    Keywords: Falsification, Substitution, Inscription, the Bible, The Quran
  • Abbas Ashrafi *, Rahele Heydari Pages 33-67

    Laughter as one of the spiritual and psychological needs of man plays a role in various aspects of his life, however, the question arises whether laughing is discussed in Islam or according to the view of some who consider Islam to be a religion of crying, laughter is not discussed. The methods of historical and descriptive semantics and then quantitative and qualitative analysis and discourse analysis have been used to answer this question: how is laughter explained in verses and traditions? This research in the field of historical semantics shows that the word Zahk had a broad meaning before Islam, which included the meaning of laughing, wondering, and mocking. And from the point of view of descriptive semantics, the word laughter, and its related words, by using the rule of the context of the semantic core of laughter and the systematic connection of its components, show that laughter has different meanings according to its companions, some of which are praiseworthy, such as happiness and laughter in heaven and some are reprehensible like mockery. Also, this research has shown that the principle of laughter is not intrinsically reprehensible, but it has limited laughter to appropriate conditions, times, and places.

    Keywords: Laughter, Semantics, Verses, narrations, discourse analysis
  • Hossein Sattar *, Zeinab Ghasri Pages 69-96
    Because the most well-known way to substantiate prophethood is through miracles, it is imperative to investigate the miracles, which is a critical category. for miracles, many features and descriptions have been provided, suggesting that a miracle is a challenging and extraordinary thing that ordinary human beings are incapable of producing the likes of which. In this connection, the difference between the apostles’ miracles is a subject that involves many theories. For some Qur’anic science scholars, the miracle of every prophet has originated from his perfection and virtues of his era so that people get to know that the conduct is different from human action and that it is divine and out of human power. The advocates of this theory, who call it the “proportion of the miracle with the time conditions,” refer to a narration from Imam Hadi (PBUH). This study first defines and states the idea of the proportion of the miracle with the time conditions and then produces rational and narrative reasoning to reject alleged reasons. From a narrative perspective, which is the most important reason for this subject, documented and textual critics are focused attention, though some reasons are brought to reject it.
    Keywords: Critique, Investigation of the Theory of Proportion of the Miracles with Era, Specific Conditions
  • Hamid Moraveji Tabasi *, MohammadAli Rezaee Esfahani, Rahman Oshriyeh Pages 97-131

    The title of Great Jihad is mentioned in verse 52 of Surah Al-Furqan. Due to the Meccan nature of Surah Al-Furqan and the context of the verses of Makki, the Great Jihad is a civilian strategy to confront enemies and protect Islamic society from any invasion and civilian domination. Extracting the foundations and principles of the Great Jihad from the Holy Quran is something that has not been properly studied so far, and the present article tries to eliminate this shortcoming. In this research, the basis is the foundations of the legitimacy of the great jihad on which this type of jihad is built. What is meant by the principle is the framework for the implementation of the Great Jihad. Civilian struggle by the Qur'an, confrontation with doubts, divine test for recognizing the Mujahideen, and fighting against falsehood are the special principles of the Great Jihad and the belief in the existence of an intellectual enemy, soft struggle against the enemies, and having a jihadist spirit are its specific principles. These findings, extracted from the teachings of the Holy Qur'an, indicate that the Holy Qur'an, with its approach of disobedience to infidels, should be the tool of great jihad. The Mujahideen in the civilian arena must take steps to fight the enemies, extract, and formulate the ideas needed by the Islamic society. The method used in this research to achieve the desired is the method of intra-Quranic thematic research and comparative study between interpretations.

    Keywords: Holy Quran, Great Jihad, Jihad-E-Kabir, Special Basics of Great Jihad, Special Principles Of Great Jihad
  • MohammadHadi Ghahari Kermani * Pages 133-165

    One of the teachings of the Ahl al-Bayt (AS) in expressing the teachings of the Holy Quran is to open a new window in harmony with time called interpretation. The verses of the Qur'an, in addition to what is used from their appearance, have interpretations and the best way to achieve the interpretation of the Qur'an is through the Ahl al-Bayt (AS). Because according to the hadith of Saqaleen, the Ahl al-Bayt (AS) is considered the just of the Qur'an. In many interpretive narrations of Ahl al-Bayt (AS), the verses of the Qur'an have been interpreted. This research seeks to find the answer to the question that what kind of interpretations have been made towards Imam Ali (AS) in the interpretive narrations of Surah Yunus? In this regard, interpretive narrations related to Imam Ali (AS) were extracted from the interpretive narrations of Surah Yunus, and by descriptive-analytical method, it was determined that there are four types of interpretations in these narrations about that Imam (AS), which are: esoteric meaning of the verse, the esoteric instance of the verse, the instance of the verse over time (Jerry and adaptation) and the atomic instance of the verse. Also, the other two types of interpretation of the Qur'an, ie the realization of the contents of the verse and the meaning of similar verses in the mentioned narrations, were not observed.

    Keywords: Interpretive Narration, Types Of Interpretation, Imam Ali (AS), Surah Yunus
  • Mojtaba Norouzi *, Marziyeh Bakhshiniya Pages 167-191

    The expression "negation of motivation” in "Qol-e be Sarfeh" is an extra-linguistic concept. God deprives his audience of motivation. Thus the challenge remains unanswered. Historical evidence is the evidence of the rejection of doubt. But from an in-text perspective, are there actions needed to motivate the context and meaning of the verse? If the concept of in-text and out-of-text is aligned, it is a good answer to reject the notion of "utterance" based on linguistic methods. The use of rhetorical strategies in the language of the Qur'an, such as awareness tools, exit from a clear requirement for words, and functions such as adjective and apposition, the use of the Mosul "àlÌazi" and ... in the context of the verse show that the verse of challenge is located in a motivational context. With all these incentives, if no challenge has been made, it is not due to its lack of motivation. It is the art of the text that works miracles.

    Keywords: Directive act, Challenge, Qol-e be Sarfeh, verse 23 of Surah Al-Baqarah, Rhetorical strategies
  • Alireza Khosravi, Seyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi * Pages 193-223
    Basically, the distinguishing chapter of the divine man from the material person is in monotheism. The Qur'an considers the existence of God to be a clear matter and considers doubt about this to be useless. Islamic sects do not differ in their belief in the principle of God's existence, but they have differences in the attributes of God, one of which is the issue of seeing God. Influenced by Ibn Taymiyyah's Salafi views, Suleiman al-Rumi believes in seeing God in the Hereafter and criticizes the Shiite belief in not seeing. Rational arguments reject the view of God in this world and the hereafter. Believers in vision, including the Salafis, rely on verses and hadiths to prove their point, which by meditating on these verses and examining the views of the commentators, the issue of seeing God from these verses does not result. On the other hand, verses explicitly deny seeing God. The narrations they argue also have a weak document. There are also narrations in Sunni and Shiite hadith sources that reject the view of God.
    Keywords: Al-Rumi, Seeing God, Intellect, Quran, narrations