فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 38 (زمستان 1401)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 38 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهاره براتی*، مهدی محمدزاده، محمدرضا مریدی، سعید خاورنژاد صفحات 5-16

    هنر مدرن مصر در بستر جنگ های استقلال طلبانه، ایدیولوژی چپ گرایانه و احساسات ملی گرایانه طی دهه 1920 تا 1960 شکل گرفت. هنرمندان مدرن مصر به دنبال هنری بومی، ملی و مصری بودند تا بتوانند از طریق آن تمامیت مصر را ترسیم کنند. برخلاف این ایده که هنر مدرن پدیده ای غربی و اروپایی است، هنرمندان کشورهای غیرغربی همچون مصر به تجربه های مهمی در مدرنیسم هنری بومی، ملی و غیرغربی رسیده اند، گرچه در تاریخ نگاری هنر مدرن اغلب این تجربه ها نادیده گرفته می شوند و کمتر مورد توجه قرار می گیرند. در مقاله حاضر به این پرسش ها می پردازیم که مدرنیسم هنری مصر چگونه شکل گرفت؟ چگونه ملی گرایی مصری بر جریان هنری ملی و مصری تاثیر داشت؟ هنرمندان به چه تجربه هایی در مصر دست یافتند؟ برای پاسخ به این پرسش ها روش تاریخ پژوهی در پیش گرفته می شود تا با گردآوری مستندات و مطالعات منابع موجود، روند استنباطی از تحولات هنر مدرن مصر ترسیم شود. هدف این پژوهش بررسی نحوه شکل گیری هنر مدرن مصر به عنوان یک کشور غیر غربی و تبلور انواع ناسیونالیسم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در آن است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش تاریخ پژوهی به انجام رسیده است.نتایج پژوهش نشان داد سه جریان زیر را باید در ملی گرایی مصر متمایز کرد که هنرمندان متاثر از این سه جریان به تجربه های متفاوت از هنر مدرن مصر ارایه دادند: 1. ناسیونالیسم فرهنگی: باستان گرایانه و تاریخ گرایانه (همچون آثار محمود مختار)، 2. ناسیونالیسم اجتماعی: بومی گرایانه و منظره نگارانه (همچون آثار راغب ایاد) و 3. ناسیونالیسم سیاسی: بیانگرانه و سوسیالیستی (همچون آثار عبدالهادی الجزر). بررسی آثار هنرمندان حاکی از تلاش آنها در شکل دادن به مدرنیسم هنری بومی و ملی داشت. این تجربه های هنرمندان مصری الهام بخش هنرمندان بسیاری در جهان عرب طی سال های 1920 تا 1960 بود.

    کلیدواژگان: هنر مدرن مصر، ملی گرایی عرب، مصر مدرن، هنر غیرغربی، هنر مصر
  • رضا جعفرپور هادیکیاشری، محمدهادی کابلی*، آزاده شاهچراغی صفحات 17-28

    عوامل فرهنگی، هویتی و شخصیتی، عناصر متفاوتی هستند که می توانند در درجه اهمیت وزنی متفاوتی، حریم را تشکیل دهند. بررسی عناصر اثرگذار بر ایجاد یا مخدوش شدن حریم، هنگامی موضوعیت پیدا می کند که در یک بستر مکان مند و زمان مند، منطبق بر شرایط فرهنگی و هویتی معین، مورد تحلیل و نقد قرار بگیرند و در آن تحلیل عناصر و اجزای اثرگذار، آزموده شوند و درصد وزنی و اثرگذاری هریک مشخص شود. هدف پژوهش پیش رو، بررسی تحلیلی عوامل مختلف اثرگذار بر ایجاد حریم است. در راستای رسیدن به این هدف، در بخش تحلیلی تلاش شده با طراحی پرسشنامه، مولفه های تامین کننده حریم افراد، شناسایی و اولویت بندی شود. متن پیش رو یک پژوهش توصیفی-تحلیلی است که در ابتدا حریم را به عنوان یک مفهوم معنایی از جنبه نظری در منابع کتابخانه ای مورد مطالعه قرار داده و سپس از طریق پیمایش میدانی (مصاحبه آزاد و پرسشنامه) سعی در ارایه یک تجزیه و تحلیل کیفی-کمی داشته است.براساس مورد پژوهشی صورت گرفته، نتایج به روشنی بیانگر این است که ادراک حس حریم تابع المان های عینی و ذهنی است و این مولفه ها به صورت توامان در ادراک حریم نقش دارند. عناصر عینی در هنگام ارتباط با «دیگران» واجد اثرگذاری بیشتری می شوند. در بخش سنجش ذهنی حریم، تفاوت ادراکی از نظر جنسیتی ناچیز است. جامعه آماری زنان بر خلاف مردان صیانت از بدن و پوشش را محرکه موثرتری در تامین حریم می پندارند؛ لیکن «امنیت» و منشا آن «سوءاستفاده دیگران»، توافقا اصلی ترین دغدغه جامعه آماری از هر دو جنس است.

    کلیدواژگان: حریم، تامین حریم، عوامل ذهنی، عوامل عینی
  • رضا رفیعی راد، علیرضا اکرمی حسن کیاده* صفحات 29-40

    افغانستان، کشوری در حوزه تمدنی جهان اسلام و ایران است که از نظر سیاسی و فرهنگی اهمیت خاصی دارد. متون تاریخی و نیز کاوش های باستانی از سال های زمامداری شاه امان الله خان و پس از آن در مناطق مختلف افغانستان، شواهد زیادی مبنی بر وجود نقاشی از دوران ماقبل تاریخ و نیز دوران تاریخی در اقصی نقاط افغانستان به صورت پراکنده ارایه کرده است. سوال این است که شکل گیری تاریخی نقاشی افغانستان، از زمان پیشاتاریخ تا استقلال افغانستان به چه صورت تبیین و تحلیل می شود؟ هدف پژوهش حاضر، تبیین تاریخی سیر نقاشی افغانستان از دوران پیشاتاریخی تا زمان استقلال افغانستان است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استخرج از متون تاریخی و بررسی مستندات باستان شناسی با استفاده منابع کتابخانه ای و آرشیوی به انجام رسیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که آثار دوران کهن سنگی قدیم و میانه، فاقد نقوش و آثار دوران کهن سنگی جدید دارای نقاشی های خطی زیگزاگ هستند. در عهد برنز روی سفال های منقوش با شیوه طراحی هندسی و ترسیمات شامل اشکال هندسی نظیر لوزی، مربع و نیز خطوط موازی بوده و طراحی گل عشق و حیوانات نظیر بز، با رعایت تناسبات واقعی و به شیوه خطی انجام شده است. در آثار عهد نوسنگی نیز شامل طراحی های واقع گرایانه و یا سمبولیک از حیوانات، گیاهان و همچنین نقوش انتزاعی هندسی، در شیوه یونانو باختری لوح سیبل را می توان به عنوان یک نقش برجستل رنگ آمیزی شده ملاحظه کرد. در عصر کوشانیان، نقاشی ها بر روی عاج و شیشه با فیگورهای خلاصه شده و در دو مکتب گانداهارا و ماتورا نیز می توان نقاشی بودا و موضوع حیات او را مشاهده کرد. نقاشی های دیواری عهد غزنوی در کاخ ها و برج و باروها نیز از زیبایی شناسی خاص منطقه بهره می برد. در عهد تیموری با ظهور اساتیدی چون بهزاد، شاهد نقطه اوجی از نظر زیبایی شناسی فرمی و محتوا هستیم که رفته رفته افول کرد و نشانی از نگارگران دوران بعدی وجود ندارد. اما از زمان شاهان درانی تا اصلاحات امانی، نقاشانی چون محمد عظیم ابکم، میرحسام الدین، محمدرضا نقاش، محمد حیدر و علی احمد ظهور کردند که رهروان سنت های نقاشی افغانستان تا پیش از ورود زیبایی شناسی نقاشی آکادمیک غرب بودند.

    کلیدواژگان: نقاشی افغانستان، تاریخ نقاشی، نقاشی های غارهای بامیان، نگارگری
  • علی عسگری*، وحید فدایی مهربانی، راضیه فتحی صفحات 41-54

    کیفیت فضایی یکی از شاخصه های معماری فضاگرای ایرانی است که به مانند میراثی از معماران گذشته نسل به نسل ادامه یافته و در معماری هر عصر متناسب با نیازمندی های آن، توسعه و گسترش یافته است. این سیر تحول از اواخر دوره قاجار تا اوایل دوره جمهوری اسلامی، دارای رویه متفاوتی شده که متناسب با دیگر وجوه تغییریافته این دوران ، قابل بحث و ریشه یابی است. این مسیله زمانی حایز اهمیت است که معماران این عصر به سبب سیاست، طبع فرهنگی و رویه آموزش در جهت رشد خلاقیت  از معماری وارداتی الگو گرفته باشند و چنین موضوعی را نیز کتمان نمی کردند، اما تجربیات زندگی در فضای پیشین موجب پیوستگی پنهانی در این دوره نسبت به دوران قبلی شده است. این پژوهش درصدد فهم آن است که فضای تهی تا چه میزان در کیفیت فضاهای ساختمان های مسکونی و اقامتی معاصر تهران موثر بوده و در طراحی این مهم موردتوجه قرار می گرفته است و این موضوع چه تغییراتی در پیکره نظام طراحی از اواخر دوران قاجار تا ابتدای دوره جمهوری اسلامی سپری کرده است؟ از این حیث این پژوهش با ماهیتی کیفی از راهبرد تفسیری- تاریخی بهره گرفته و با تاکید بر قراین معرف و استنباطی، بر پایه پردازش اسناد تصویری و برداشت شده از ابنیه مستعد و شناخته شده در محدوده تهران پهلوی برآمده و جهت افزایش روایی پژوهش پس از تخمین اولیه روند تغییرات، از همپوشانی اسناد ثانویه و مشاهدات میدانی از ساختمان های موجود به آزمون یافته های آغازین می پردازد. در ادبیات پردازش حجم کالبدی، فضای تهی در مراحل طراحی حجم و توده به مانند حیاط های خانه های سنتی، به مثابه یک توده عمل نمی کند بلکه درروند فضای کالبدی ساختمان های مسکونی دوران تحول، رفته رفته از یک فضای پیوسته به لکه هایی در پلان، تغییرات و تخلخلی در نما و درنهایت حجم کلی بنا به واسطه سیستم های سازه ای و جسارت عمل معماران ورود می یابد.

    کلیدواژگان: معماری معاصر، معماری خانه، معماری کیفیت گرا، فضای تهی، تهران
  • مینا سرابی، لیدا بلیلان اصل* صفحات 55-66

     از اواخر سده ششم تا اوایل سده دهم ه. ق.، تبریز یکی از شهرهای مهم و تاثیرگذار در هنر و معماری ایران و سرزمین های همجوار بوده است که غالبا از اصطلاح معماری دوره ایلخانی (تیموری-ترکمانی) برای این بازه زمانی نیز استفاده می شود. در این دوران آثار معماری بی شماری در قالب مجموعه ها و تک بناها در شهر تبریز ساخته شده است اما متاسفانه در طی ادوار گذشته به دلیل بروز زلزله های شدید و جنگ های حکومتی این آثار آسیب دیده یا به شدت تخریب شده اند. تنها مدارک موجود در مورد ساختار فضاهای معماری این بناها مشتمل بر بقایای معماری برجامانده، اسناد تاریخی و سفرنامه سیاحانی است که تا اواخر دوره صفویان از تبریز دیدن کرده اند. از مهم ترین اسناد تاریخی می توان به نگاره هایی اشاره کرد که در آنها اثر معماری یا شهر موضوع اصلی نگاره است و این نگاره ها دربردارنده موضوعات مهم معماری اند؛ به ویژه اگر بنای موجود در نگاره تخریب شده یا از بین رفته باشد. یکی از این نمونه ها نگاره «بزم شبانه در کاخ» از نسخه مصور شاهنامه طهماسبی در عصر صفوی (قرن 10 ه. ق.) است که در کتابخانه سلطنتی تبریز تهیه شده و می توان با مطالعه این نگاره، اطلاعات سودمندی در رابطه با فضای معماری شهر تبریز در دوره تیموری (قرن 9-10ه. ق.) به دست آورد. هدف تحقیق پیش رو رسیدن به درک فضای معماری تبریز در قرن 9-10 ه. ق. با بررسی فضای معماری نگاره «بزم شبانه در کاخ» است. روش شناسی پژوهش حاضر بر اساس مدل پیاز پژوهش ساندرز، در پارادایم شناخت شناسی تفسیرگرا، از نوع کیفی و با رهیافت تاریخی است.گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی- کتابخانه ای انجام شده و روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیلی- تطبیقی و همچنین به لحاظ نوع نتایج، توصیفی و تحلیلی است. با تحلیل ساختار فضاهای معماری نگاره «بزم شبانه در کاخ» و مقایسه تطبیقی آن با فضاهای معماری مجموعه صاحب آباد تبریز، یافته های تحقیق حاکی از آن است که به احتمال زیاد مجموعه ترسیم شده در نگاره شاهنامه طهماسبی، به فضای معماری مجموعه صاحب آباد تبریز قرن 9-10 ه. ق. اشاره دارد.

    کلیدواژگان: عصرایلخانی-تیموری، شهر تبریز، شاهنامه طهماسبی، نگاره «بزم شبانه در کاخ»
  • مریم اسماعیل دخت* صفحات 67-70

    شاهچراغ شیراز به مثابه فضای شهری با عملکرد مذهبی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در شهر سنتی شیراز تا حدود صد سال گذشته به عنوان هسته مرکزی مذهبی-اجتماعی، میعادگاه مردم با باورها و اعتقاداتشان در طول روز و هفته بود. با گسترش شهر شیراز و تحولات مرزهای کالبدی شهر، بافت تاریخی پیرامون حرم از حدود 1330 شمسی تا کنون آماج حمله توسعه و حفاظت از طرف برنامه های مصوب مدیران قرار گرفته است. پس از تخریب بخش اعظمی از بافت تاریخی شیراز به بهانه احیاء، آخرین تیر، طرح تخریب 57 هکتاری بافت در سال 1400 در جوار حرم مطهر سید علاءالدین حسین بود که با تلاش متخصصین و مردم آگاه تا کنون عملی نشده است. با توجه به عملکرد آستانه و شاهچراغ نزد عموم مردم، و تقدس حریم آن، تخریب محدوده دو حرم و اتصال آن ها به یکدیگر با چه هدفی و به چه قیمتی، قرار است از طرف مدیران شهری به عنوان نماینده های معتمد مردم صورت گیرد؟ فضاهای مذهبی و حریم فضاهای مذهبی در باور مسلمانان مکان سیر در انفس و غلبه اتمسفر روحانی فضاست، حال می توان با غلبه کاربری تجاری نامانوس با بافت مذهبی و تاریخی یک مکان زیارتی را اسما بین الحرمین خواند و رسما زوار را از سیر در انفس بازنمود و به سیر در آفاق تشویق. در چنین فضایی به نظر نمی رسد مخاطب زایر باشد، بلکه سیاحی است برای خرید مایحتاج و سوغات.

    کلیدواژگان: شیراز، بین الحرمین، تخریب، حفاظت
|
  • Bahareh Barati *, Mehdi Mohammadzadeh, Mohammadreza Moridi, Said Khavarnejad Pages 5-16

    Egypt’s modern art was formed in the background of independence wars, leftist ideology, and nationalist sentiments during the 1920s to 1960s. Modern Egyptian artists were looking for native, national, and Egyptian art so that they could depict the wholeness of Egypt through it. Contrary to the idea that modern art is a western and European phenomenon, artists from non-western countries such as Egypt have achieved important experiences in local, national, and non-western artistic modernism. However, in modern art historiography, these experiences are often ignored and given less attention. In this article, we will address these questions: How was Egyptian artistic modernism formed? How did Egyptian nationalism affect the national and Egyptian artistic movements? What experiences did the artists achieve in Egypt? To answer these questions, the historical research method is used to draw an inferential process of the evolution of modern Egyptian art by collecting the documents and studying the available sources. The purpose of this research is to investigate the formation of modern art in Egypt as a non-western country and the shedding light on political, social, and cultural nationalism in that country. The current research was done qualitatively and descriptively and analytically using the historical research method.The results of the research showed that three sub-currents should be distinguished in Egyptian nationalism and artists influenced by these three currents reflecting different experiences of modern Egyptian art. Including 1. Cultural nationalism: archaic and historicist (like the works of Mahmoud Mokhtar), 2. Social nationalism: localist and landscape (like the works of Ragheb Ayad), 3. Political nationalism: expressive and socialist (like the works of Abd al-Hadi Al-Jar). Examining the artists’ works indicated their efforts in shaping local and national artistic modernism. These experiences of Egyptian artists inspired many artists in the Arab world during the years 1920 to 1960.

    Keywords: Egyptian modern art, Arab nationalism, Modern Egypt, Non-western art, Egyptian art
  • Reza Jafarpour Hadikiashari, Mohammadhadi Kaboli *, Azadeh Shahcheraghi Pages 17-28

    Cultural, identity, and personality factors are different elements that can form privacy in a different weight importance. Investigating the effective factors on creating or disturbing privacy is considered when it is analyzed and criticized in a spatial and temporal context, in accordance with the specific cultural and identity conditions. In this analysis, the effective elements and components are tested and the weight percentage and effectiveness are specified. The present study attempted to evaluate the various factors affecting privacy. For this purpose, a questionnaire was designed to identify and prioritize the components providing privacy. This study is a descriptive-analytical design that initially studies privacy as a semantic concept of theoretical aspect with library resources and then presents a qualitative-quantitative analysis via field survey (in-depth interview and questionnaire). According to the research case, the results of the study indicate that the perception of the sense of privacy is subject to objective and subjective elements, and this component plays a role in the perception of privacy. Objective elements are more effective when communicating with “others”. In the subjective measurement section, the perceptual difference is insignificant in terms of gender. Unlike men, the statistical population of women considers the body’s cover as a more effective motive in securing privacy, but “security” and its origin “others’ misuse “ is the main concern of the statistical population of both genders.

    Keywords: Privacy, Protect privacy, Subjective factors, Objective factors
  • Reza Rafiei Rad, Alireza Akrami Hassankiadeh * Pages 29-40

    Afghanistan is a country in the Islamic world, as well as Iran’s civilization domain, which is of special importance both politically and culturally. Historical texts and ancient excavations from the reign of Shah Amanullah Khan and then in different regions of Afghanistan have provided much evidence of the existence of paintings from the prehistoric era as well as the historic era scattered all around Afghanistan. This study attempts to shed light on the historical Afghan painting from prehistoric times to Afghanistan’s independence and analyze it. The current research was carried out using the library and archival sources with a descriptive-analytical method and through scrutinizing historical texts and reviewing archeological documents. The findings of the research show that the works of the Old and Middle Paleolithic eras have no motifs, and the works of the New Paleolithic era have zigzag line drawings. In the Bronze Age, there were geometrical designs and drawings on pottery, including geometrical shapes such as rhombuses, squares, and parallel lines, and the design of love flowers and animals such as goats was done by observing real proportions and in a linear manner. In the works of the Neolithic era, which include realistic or symbolic designs of animals and plants, as well as abstract geometric motifs in the Greco-Bactrian style, the Cybele tablet can be seen as a painted relief. Paintings in the Kushan era can be seen on ivory and glass with condensed figures, also in the painting of Buddha.  reflect his life in the two schools of Gandhara and Mathura. The wall paintings of the Ghaznavid era in palaces, towers, and ramparts also benefit from the region’s special aesthetics. In the Timurid era, with the emergence of masters like Behzad, we witness a high point in terms of the aesthetics of form and content, which gradually declined and there is no sign of painters of the later era. However, from the time of the Durrani Shahs to the Amani reforms, painters such as Mohammad Azim Abkam, Mir Hessamuddin, Mohammad Reza Naqash, Mohammad Heydar, and Ali Ahmad appeared who were the pioneers of Afghan painting traditions until the arrival of western academic painting aesthetics.

    Keywords: Afghan painting, history of painting, Paintings of Bamiyan caves, Iranian painting
  • Ali Asgari *, Vahid Fadaee Mehrabani, Razieh Fathi Pages 41-54

    Spatial quality is one of the features of Iranian anatomical architecture, which, like the legacy of past architects, has been passed down from generation to generation and has been advanced and expanded in the architecture of each era consistent with its needs. This sequence of alteration from the late Qajar period to the beginning of the Islamic Republic has a different procedure that can be discussed according to the other changes in this period of adjustment. Via the interpretive method, processing design documents and field observations of well-known buildings in the Pahlavi area have been processed and, after initial estimation, the hypothesis in selected samples is tested to identify volume processing solutions. In the physical volume processing literature, empty space does not act as a mass in the volume and mass design stages, like the courtyards of traditional houses. In the process of physical space, residential buildings evolve from a continuous space to spots in plan, changes, and porosity in the facade, and finally, the total volume due to the structural systems and the boldness of the architects enter. Spatial quality is one of the features of Iranian anatomical architecture, which, like the legacy of past architects, has been passed down from generation to generation and has been advanced and expanded in the architecture of each era consistent with its needs. This sequence of alteration in the late Qajar period to the beginning of the Islamic Republic has a different procedure that can be discussed according to the other changes in this period of adjustment. This issue is significant when the architects of this era, due to politics, cultural nature, and educational practice, tried to develop creativity by modeling imported architecture and did not hide such an issue. However, compared to the previous era, life experiences in the previous space caused a secret connection in this period. This study aims to understand how sufficient empty space is present in the quality of contemporary housing and residential buildings in Tehran and what changes have been made in the design system from the late Qajar period to the beginning of the Islamic Republic. In this regard, via the interpretive method, processing design documents and field observations of well-known buildings in the Pahlavi area were examined and, after initial estimation, the hypothesis in selected samples was tested to identify volume processing solutions.

    Keywords: Contemporary Architecture, House architecture, Quality Oriented Architecture, Empty Space, Tehran
  • Mina Sarabi, Lida Balilan Asl * Pages 55-66

     From the end of the 6th century AH until the beginning of the 10th century AH, which is generally referred to as the Ilkhanid (Timurid-Turkmen) architectural word for this time, Tabriz was one of the most significant and influential cities in the art and architecture of Iran and the bordering regions. It is also used sometimes. In the city of Tabriz, innumerable architectural works were constructed in the form of collections and individual structures throughout this time. Unfortunately, these works were severely damaged or destroyed in earlier eras due to major earthquakes and governmental wars. The architectural remains, archival documents, and travelogues of travelers to Tabriz until the end of the Safavid era are the only sources of data regarding the layout of the architectural spaces of these structures. Paintings that include key architectural topics or depict cities or architectural works as their primary subjects are among the most significant historical records, particularly when the building in the painting is destroyed. The illustration for Tahmaspi’s Shahnameh, which was created at Tabriz’s Royal Library during the Safavid period (10th century AH), includes a drawing titled “Nighttime in a Palace.” By examining this artwork, one may learn vital details about the architectural environment of the city of Tabriz. The Timurid era is when it was acquired (9th–10th century AH).The purpose of the upcoming research is to understand the architectural space of Tabriz (9th-10th century AH) by examining the architectural space of the painting “ Nighttime in a Palace”The present study’s methodology is based on Saunders Research Onion, which is grounded in the interpretative epistemology paradigm. It is qualitative in terms of method, and historical in approach. The method of data collection is documentary-bibliographic, the method of data processing is analytical-comparative, and the results are both descriptive and analytical in form.The findings of the research indicate that the complex shown in the Shahnameh Tahmaspi painting is probably similar to the architectural space of the Sahibabad complex in Tabriz by analyzing the structure of the architectural spaces of the painting “Nighttime in a Palace” and comparing it with the architectural spaces of the Sahibabad complex in Tabriz (9th-10th century AH).

    Keywords: Ilkhanid-Timurid era, Tabriz City, Shahname-ye Shah Tahmasbi, Nighttime in a Palace, Nasriyya architectural complex
  • Maryam Esmaeeldokht * Pages 67-70

    Shahcheragh Shiraz, an urban space with a variety of functions such as religious, social, political, and economic in the traditional city of Shiraz, used to be the central religious-social nucleus a hundred years ago. It was a daily or weekly meeting place for people with different beliefs and convictions. With the expansion of the city of Shiraz and the changes in the physical borders of the city, the historical context around the shrine has been the target of development and conservation from the approved programs of the administrators since 1951. After the destruction of a large part of the historical context of Shiraz under the pretext of the revitalization plan, 57 hectares of textures near the Holy Shrine of Seyyed Alauddin Hossein were about to be destroyed in 2021. This plan has not been implemented until now despite the efforts of experts and knowledgeable people. Owing to people’s awareness of the performance of Astana and Shahcheragh, and their sanctity,  the question is the destruction of the boundaries of the two shrines and their connection can be done at what purpose and at what cost, by the city managers who are the trusted representatives of the people? In the belief of Muslims, religious spaces and the sanctum of religious spaces for the purification of the soul and experiencing the predominance of the spiritual atmosphere of the space. Can a place of pilgrimage be called Bayn al-Haramayn while commercial use is not in line with religious and historical context? Can officially prevent the pilgrims from soul purification and encourage them to pay attention to material things. In such an atmosphere, the audience does not seem to be a pilgrims, but a tourist buying necessities and souvenirs.

    Keywords: Shiraz, Bayn al-Haramayn, destruction, Conservation