فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 54 (پاییز 1401)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 54 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن ایمنی، فریدون رهنمای رودپشتی، بهمن بنی مهد*، هاشم نیکومرام صفحات 1-20
    اقتصادسیاسی، علمی اجتماعی است که به بررسی تعامل پویای بین نیروهای بازار و دولت می پردازد و چگونگی تاثیرات تنش و تضاد بین این دو را برجامعه بررسی می کند. نفوذ قدرت های سیاسی بر عملکرد شرکت ها موثر است و مدیران شرکت های که در کانون توجه سیاسی قرار دارند، این انگیزه را پیدا می کنند تا از روش های حسابداری اقتباس کنند که از طریق آن بتوانند سود را مدیریت کنند. براساس طرح سهام عدالت، دولت موظف است سهام شرکت های سودده دولتی را بین مردم توزیع کند؛ و ممکن است این شرکت ها با استفاده از نفوذ سیاسی، سود خود را مدیریت کنند و بنابراین مطالعه اثر این نفوذ بر کیفیت سود اهمیت خواهد داشت. از این رو این پژوهش به بررسی ارتباط بین سهام عدالت و کیفیت سود با تاکید بر دیدگاه اقتصاد سیاسی در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. نمونه آماری پژوهش شامل 130 شرکت طی سال های 1391 لغایت 1396 می باشد و برای آزمون ارتباط بین متغیرهای از مدل رگرسیون چندمتغیره خطی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که وجود سهام عدالت در ساختار مالکیت بر کیفیت سود تاثیر منفی معناداری دارد. چراکه در کشورهای در حال توسعه، نظام اقتصادی، به طور غالب مبتنی بر روابط و نفوذ حاکمیت است و به این دلیل توسط دولت و نهادهای وابسته به آن کنترل و حمایت می شود؛ لذا می توان بیان داشت نفوذ حاکمیت و مدیریت سیاسی در شرکت ها می تواند کیفیت سود آن ها را کاهش دهد. از این رو، نتایج پژوهش کاربرد نظریه اقتصاد سیاسی درخصوص اتخاذ سیاست های کلان اقتصادی (سهام عدالت) و تاثیرش بر کیفیت سود را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی دولت، اقتصاد سیاسی، مدیریت و کیفیت سود، سهام عدالت، اصل 44
  • عباس رشیدی، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 21-44

    با توجه به گذر جوامع از عصر صنعت و اطلاعات، اهمیت موضوع سرمایه فکری در دنیای تجارت، به عنوان چهارمین عامل تولید، که در کنار زمین، نیروی کار و سرمایه مالی، محرک‏‏های خلق ارزش نامشهود را بهینه می‏نماید، بیشتر شده است. از اینرو توجه به موضوع سرمایه فکری و استفاده حداکثری از منابع انسانی در اختیار شرکت با توجه به رویکردهای نوآورانه شرکت‏ها ضروری می‏باشد. هدف این مقاله، تبیین مفاهیم نظری سرمایه فکری و نوآوری به همراه مدل‏‏های مفهومی مطرح درخصوص سرمایه فکری همچنین ارایه الگوی ساختاری سرمایه فکری با رویکرد ارتقای نوآوری از دیدگاه خبرگان از طریق رویکرد پدیدار شناسی برای اولین بار در ایران است. این پژوهش از نوع پژوهش ‏‏های کیفی و پارادایم آن از نوع تفسیری است که به منظور بهره گیری از تجارب افراد درگیر در این حوزه موضوعی، از روش پژوهش کیفی و رویکرد پدیدار شناسی در آن استفاده شده است. تحلیل ‏های پژوهش نیز با استفاده از تکنیک 7 مرحله ای کولایزی انجام شده است. نمونه پژوهش نیز شامل 12 نفر از خبرگان حوزه سرمایه فکری در ایران است که از طریق تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. با توجه به یافته‏ های پژوهش، 36 مقوله اصلی در قالب 4 مضمون عمده، اجزای الگوی پیشنهادی سرمایه فکری در ایران را تشکیل می‏دهند که خصوصیات گروه، هنجارهای اجتماعی، تکنولوژی، سیستم‏های مالی، روابط با مشتری، روابط با رقبا، روابط شرکت با اجتماع، خلاقیت، رضایت کارکنان از شغل و توانایی‏های یادگیری کارکنان از جمله مهمترین مقوله‏ های اصلی در الگوی پیشنهادی است و شرکت‏ها می‏‏توانند با درنظر گرفتن این مقوله ها، گام‏‏های موثری در جهت رونق پرداختن به سرمایه فکری با رویکرد نوآورانه بردارند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، عملکرد نوآورانه، رویکرد پدیدارشناسی
  • ساناز حجی، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 45-68
    شکاف انتظارات به عنوان فرآیندی از گزارش های حسابرسی ریشه در فاصله بین تیوری و عمل دارد، حوزه ایی که اگرچه برای توسعه کارآمدی کیفیت حسابرسی مهم و ضروری است، اما به دلیل عدم ادراک عملگرایانه یا اصطلاحا پراگماتیسم گرایی حسابرسی و عدم تمرکز بر حوزه ی توسعه بخش واقعیت های بازار عملا در پژوهش های حسابرسی مغفول باقی مانده است. هدف این پژوهش طراحی الگوی پراگماتیسم گرایی کیفیت حسابرسی براساس پیشنهادهای شورای گزارشگری مالی انگلستان بود. در این پژوهش باتوجه به اینکه مبنای مشخص و منسجمی در خصوص، کیفیت پراگماتیک گزارش حسابرسی وجود نداشت به پشتوانه ی روش شناسی بخش کیفی تلاش گردید تا براساس، فرآیند ساختار تحلیل محتوایی نسبت به شناسایی ابعاد این موضوع اقدام شود. لذا از نظر نتیجه این پژوهش توسعه ای و از نظر هدف کاربردی و در دسته پژوهش های آمیخته از نظر جمع آوری داده های پژوهش قرار می گیرد. جامعه ی هدف در بخش کیفی، 11 نفر از خبرگان حسابداری بودند که شناخت ملموس تری از کیفیت حسابرسی به واسطه ی انجام پژوهش مشابه داشتند. همچنین در بخش کمی پژوهش 14 نفر از حسابرسان مستقل دارای بیش از 3 سال سابقه ی حرفه ای که براساس تکنیک انتخاب دروازه بانان اطلاعات تعیین شدند، از طریق پر نمودن پرسشنامه های ماتریسی مشارکت نمودند. نتایج پژوهش از وجود دو مولفه ی افشای موارد کلیدی و افشای تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی و 11 مضمون مرتبط با مولفه های شناسایی شده به عنوان مبنای عملگرایی کیفیت حسابرسی در بخش کیفی حکایت داشت. نتایج در بخش کمی نیز نشان داد، مضامین افشای ارزیابی توانایی اهرمی شرکت در بازپرداخت ها «» و افشای سطح تعهدات مالی شرکت «» از مولفه ی افشای تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی می باشد که در سطح چهارم اولویت بندی مدل به عنوان تاثیرگذارترین مضامین کیفیت پراگماتیک گزارش حسابرسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پراگماتیسم گرایی کیفیت حسابرسی، شورای گزارشگری مالی انگلستان (RFC)، افشای تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی
  • اکرم کازرونی، مصطفی قاسمی*، بهرام برزگر صفحات 69-92
    مطالعه حاضر یک پژوهش آمیخته اکتشافی است که با هدف کاربرد روش های OPA و تجزیه و تحلیل اهمیت-عملکرد جهت اولویت بندی و تحلیل الگوی بومی بهبود عملکرد مالی شرکت های سیمانی مبتنی بر ابزارهای حسابداری مدیریت صورت پذیرفته است. جامعه و نمونه آماری پژوهش حاضر را مدیران مالی 40 شرکت سیمانی پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران تشکیل می دهد. در گام اول طراحی مدل، 27 ابزار حسابداری مدیریت با مرور ادبیات تحقیق، شناسایی شدند؛ در ادامه با به کارگیری تکنیک های دلفی و ضریب توافق کندال، 24 ابزار انتخاب شدند و در 5 دسته کلی "ابزارهای هزینه یابی، بودجه بندی، برنامه ریزی بلندمدت، ارزیابی عملکرد و تصمیم گیری برای سرمایه گذاری" قرار گرفتند. نتایج مدل‏سازی معادلات ساختاری نشان داد که تاثیر هر پنج دسته، بر عملکرد مالی، مثبت و معنادار است. بر مبنای نتایج حاصل از رویکرد OPA، ابزارهای "تکنیک های نوین بهایابی، ارزش افزوده اقتصادی، تکنیک های تخصیص بها، شاخص سودآوری و خالص ارزش فعلی" به ترتیب رتبه های 1 تا 5 را به خود اختصاص دادند. هم چنین نتایج تکنیک تجزیه و تحلیل اهمیت- عملکرد نشان داد علی رغم اینکه تولید به هنگام مدیریت کیفیت جامع، هزینه یابی کیفیت، تکنیک های نوین بهایابی و کارت امتیازی متوازن، دارای اهمیت بالایی هستند اما در عمل مورد توجه سازمان ها قرار نگرفته اند، از این رو سازمان ها باید بر روی آن ها تمرکز نمایند.
    کلیدواژگان: الگو، عملکرد مالی مبتنی بر ابزارهای حسابداری مدیریت، مدل‏سازی معادلات ساختاری، OPA، تجزیه و تحلیل اهمیت-عملکرد
  • منیژه ناظمی زاده، فروغ حیرانی*، محمود معین الدین، سید حسن حاتمی نسب صفحات 93-108

    هدف پژوهش حاضر، رتبه‏بندی مولفه‏ های تفکر انتقادی از دیدگاه اساتید حسابداری و کارفرمایان (مدیران مالی) در آموزش و حرفه حسابداری است. برای این منظور پرسشنامه ‏ای حاوی مولفه‏ های تفکر انتقادی در اختیار خبرگان اساتید وکارفرما قرارگرفت و با استفاده از الگوریتم رتبه ‏بندی چند معیاره، اولویت هریک از مولفه‏ ها از دیدگاه دو گروه خبرگان تعیین گردید. پژوهش حاضر در سال 1399 و 1400 انجام پذیرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که خبرگان اساتید مولفه‏ ی تجزیه و تحلیل را دارای بالاترین رتبه می‏دانند؛ در حالی که خبرگان کارفرما، این مولفه را در اولویت سوم خود قرار دادند. استدلال، صفات شخصی و خصوصیات ذهنی از اولویت‏ های آخرکارفرمایان و از نظر اساتید هم چندان دارای رتبه بالایی نمی‏باشند. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که مولفه‏ ی ارزشیابی از نظر هر دو گروه خبره از رتبه یکسانی برخوردار است؛ و مولفه‏ های تعبیر و تفسیر، نگرش و آمادگی‏ ها و صفات شخصی نیز از نظر دو گروه خبرگان تقریبا جایگاه نزدیک به هم را دارا می ‏باشند و تنها با اختلاف یک رتبه در بین دو گروه متمایز شده‏ اند. چشمگیرترین تضاد در این مقایسه‏ ی رتبه‏ بندی، مربوط به مولفه‏ ی استنتاج است که در بین خبرگان کارفرما رتبه اول و در بین خبرگان اساتید رتبه یکی مانده به آخر را دارا می‏باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری، تفکر انتقادی، الگوریتم رتبه ‏بندی چند معیاره
  • محمد اسدی چهاربرج، فرهاد دهدار*، محمدرضا عبدلی صفحات 109-128

    حسابداری امروزه فراتر از رویکردهای تک بعدی و اثبات گرایی، نقش هایی چندبعدی در عرصه های اجتماعی؛ اقتصادی؛ فرهنگی و حقوقی باهدف ایجاد سطح شفافیت‏ها و رعایت حقوق ذینفعان را در خود نهادینه ساخته است. حسابداری قضایی به عنوان یکی از همین نقش ‏های تغییریافته حسابداری، محسوب می شود که می تواند به تعادل اطلاعاتی و تصمیم گیری در بازار سرمایه کمک نماید و زمینه ی ارتقای کیفیت گزارشگری یکپارچه را توسعه بخشد. هدف این پژوهش کاربست نظریه استعاره ی بلک سوین نسبت به بررسی اثر حسابداری قضایی بر تقویت پیامدهای کیفیت گزارشگری یکپارچه می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف پژوهش، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی می باشد. همچنین، از نظر شیوه استدلال قیاسی- استقرایی بوده و به دلیل مطالعه داده های مربوط به یک مقطع زمانی خاص، روش تحلیل داده ها به صورت مقطعی و مبتنی بر روش تحلیل مسیر است. داده های پژوهش از پایگاه اینترنتی بورس اوراق بهادار تهران و داده های مربوط به پیامدهای کیفیت گزارشگری یکپارچه شرکت ها از طریق شاخص امتیاز گزارشدهی یکپارچه که شامل شش عنصر محتوای اصلی بر پایه 5 پرسش را برای سنجش جامع بودن و کیفیت افشاسازی گزارشگری یکپارچه بودند، از طریق غربالگری گزارش‏ های همراه صورت های مالی سنجش شد. همچنین به منظور برازش مدل، از تحلیل حداقل مربعات جزیی  استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، حسابداری قضایی بر تقویت پیامدهای کیفیت گزارشگری یکپارچه شرکت ها تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: نظریه استعاره ی بلک سوئن، حسابداری قضایی، پیامدهای کیفیت گزارشگری یکپارچه
  • مریم عزیزپناه، علی صیادی سومار*، محمد اوشنی صفحات 129-146

    هدف‏ ‏‏پژوهش‏ ‏‏حاضر‏ ‏‏بررسی‏ ‏‏اثر‏ ‏‏کاربست‏ ‏‏فنون‏ ‏‏حسابداری‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏بر‏ ‏‏پایداری‏ ‏‏شرکت‏ ‏‏با‏ ‏‏نقش‏ ‏‏تعدیل‏‏ ‏‏کنندگی‏ ‏‏فرهنگ‏ ‏‏سازمانی‏ ‏‏می‏‏‏باشد.‏ ‏‏به‏ ‏‏این‏ ‏‏منظور،‏ ‏‏برای‏ ‏‏اندازه‏گیری‏ ‏‏فرهنگ‏ ‏‏سازمانی‏ ‏‏از‏ ‏‏مدل‏ ‏‏دنیسون‏ ‏‏(2000)‏ ‏‏و‏ ‏‏برای‏ ‏‏فنون‏ ‏‏حسابداری‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏از‏ ‏‏مدل‏ ‏‏لبدوف‏ ‏‏(2019)‏ ‏‏استفاده‏ ‏‏می‏شود.‏ ‏‏ابزار‏ ‏‏مورد‏ ‏‏استفاده‏ ‏‏در‏ ‏‏این‏ ‏‏پژوهش‏ ‏‏یک‏ ‏‏پرسشنامه‏ ‏‏استاندارد‏ ‏‏است‏ ‏‏که‏ ‏‏در‏ ‏‏اختیار‏ ‏‏بخش‏ ‏‏مالی‏ ‏‏شرکت ‏های‏ ‏‏تولیدی‏ ‏‏پذیرفته‏ ‏‏شده‏ ‏‏در‏ ‏‏بازار‏ ‏‏بورس‏ ‏‏و‏ ‏‏فرابورس‏ ‏‏اوراق‏ ‏‏بهادار‏ ‏‏تهران‏ ‏‏در‏ ‏‏سال‏ ‏‏1400‏ ‏‏قرارگرفت،‏ ‏‏که‏ ‏‏پس‏ ‏‏از‏ ‏‏پیگیری‏ های‏ ‏‏مکرر‏ ‏‏تعداد‏ ‏‏91‏ ‏‏پرسشنامه‏ ‏‏تکمیل‏ ‏‏و‏ ‏‏در‏ ‏‏اختیار‏ ‏‏گروه‏ ‏‏پژوهش‏ ‏‏قرار‏ ‏‏گرفت.‏ ‏‏تجزیه‏ ‏‏و‏ ‏‏تحلیل‏ ‏‏داده ‏ها‏ ‏‏و‏ ‏‏فرضیه‏ های‏ ‏‏پژوهش‏ ‏‏با‏ ‏‏استفاده‏ ‏‏از‏ ‏‏نرم‏ ‏‏افزارهای‏ ‏‏Smart‏ ‏‏Pls‏ ‏‏و‏ ‏‏Spss‏ ‏‏صورت‏ ‏‏گرفته‏ ‏‏است.‏ ‏‏نتایج‏ ‏‏نشان‏ ‏‏می‏دهد‏ ‏‏که‏ ‏‏فرهنگ‏ ‏‏سازمانی‏ ‏‏تاثیر‏ ‏‏فنون‏ ‏‏حسابداری‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏(دگرگونی‏ ‏‏و‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏هزینه،‏ ‏‏راهبرد‏ ‏‏مالی،‏ ‏‏ارزیابی‏ ‏‏سرمایه‏ گذاری،‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏و‏ ‏‏کنترل،‏ ‏‏تصمیم‏ گیری،‏ ‏‏قیمت‏ گذاری‏ ‏‏و‏ ‏‏برآوردها‏ ‏‏و‏ ‏‏خزانه‏ داری‏ ‏‏و‏ ‏‏مدیریت‏ ‏‏نقدینگی)‏ ‏‏بر‏ ‏‏پایداری‏ ‏‏شرکت‏ ‏‏را‏ ‏‏به‏ ‏‏میزان‏ ‏‏16‏ ‏‏درصد‏ ‏‏تقویت‏ ‏‏می‏کند.‏ ‏‏

    کلیدواژگان: فرهنگ‏ ‏‏سازمانی، ‏ ‏‏فنون‏ ‏‏حسابداری‏ ‏‏مدیریت، ‏ ‏‏پایداری‏ ‏‏شرکت
  • سارا یوسف زاده، جلیل بیطاری*، حسین بدیعی صفحات 147-162

    هدف از این پژوهش بررسی اثرگذاری توانایی مدیریت بر رابطه بین عدم اطمینان محیطی و اجتناب مالیاتی  می باشد. در مواجهه با محیط های بی ثبات، مدیران توانمند تر با افق دید بلندمدت، تصمیمات بلندمدت بهتری می گیرند و استراتژی های بهتری را برای سازگاری با محیط اتخاذ می کنند. در همین راستا نمونه ای مشتمل بر 130 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار طی بازه زمانی 1393 - 1399 انتخاب و آزمون شده است. این پژوهش با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمون‏ها حاکی از آن است که توانایی مدیریتی بر رابطه بین عدم اطمینان محیطی و اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر تعدیلی ندارد. نتایج پژوهش نیز نشان می دهد که در مواجهه با محیط های بی ثبات، مدیران توانمند تر با افق دید بلندمدت، تصمیمات بلندمدت بهتری می گیرند و استراتژی های بهتری را برای سازگاری با محیط اتخاذ می کنند. پس فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات کمتری دارند.‏ ‏‏

    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، عدم اطمینان محیطی، اجتناب از پرداخت مالیات
  • مسعود اسدی، سید مظفر میربرگ کار*، ابراهیم چیرانی صفحات 163-180

    پیش بینی سود معیار بااهمیتی برای شرکت ها به شمار رفته و شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران باید دقت بالایی در پیش بینی سود خود داشته باشند. این پژوهش با هدف ارایه یک مدل شبکه عصبی برای پیش بینی سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و مقایسه دقت آن با مدل های  ARIMA، HDZ به اجرا درآمده است. روش پژوهش از نظر هدف یک تحقیق کاربردی، از نظر منطق اجراء یک تحقیق استقرایی و از نظر ماهیت داده یک تحقیق کمی می باشد. به منظور گردآوری داده‏ها از صورت های مالی اساسی شرکت‏ها در بازه زمانی 1398-1393 استفاده شد. در این مطالعه از روش شبکه عصبی به منظور پیش بینی سود شرکت‏ها استفاده شده و دو مدل ARIMA و HDZ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش بیان می کند که میزان همگرایی داده ها و میزان رگرسیون در فاز اول و در روش HDZ برابر با 79087/ 0، و در روش ARIMA برابر با 79184/0 و در روش شبکه عصبی مصنوعی برابر با.79464/0 می باشد که میزان بیشتری از همگرایی و ضریب رگرسیون رو به خود اختصاص داده است. بر مبنای نتایج حاصله می توان دریافت که شبکه عصبی طراحی شده توانایی پیش‏بینی روند قیمت سهام با استفاده از شاخص های کل و صنعت را دارا می باشد و این امر علاوه بر تایید دیگری بر توانایی شبکه عصبی در پیش‏بینی حوزه های مالی، سود آوری استراتژی پیش بینی قیمت در بورس تهران را نیز تایید می کند.‏ ‏‏

    کلیدواژگان: پیش‏بینی سود، الگوی خود رگرسیون میانگین متحرک انباشته، بورس اوراق بهادار، شبکه عصبی مصنوعی
|
  • Mohsen Imeni, Fereydoon Rahnama, Bahman Banimahd *, Hashem Nikoomaram Pages 1-20
    Political economy, social science is that explores the dynamic interaction between market forces and the government, and examines the effects of the tension and conflict between the two is in the community. The influence of political powers is effectively on firms' performance, and corporate managers that are at the center of political attention, they find motivated to adapt to accounting practices through which they can manage earnings. Under justice Share's scheme, the government is required to distribute shares of profitable state-owned firms to the public; And may these companies managers through the use of political influence their manage earnings, and therefore will be important the study of the effect of this influence on the quality of earnings. This research studies the effect justice shares on the quality of earnings, with an emphasis on political economy perspective in the listed firms in Tehran Stock Exchange. Linear multivariate models have been used to test the relationship between research variables. The research sample consisted of 130 firms during the years 2012 to 2017 (6 years period). The results of the research indicate that the existence of justice shares in the ownership structure has a significant negative effect on the quality of earnings. Because in the developing countries, the economic system is dominated the connection and influence of government, and therefore be controlled and supported by the state and its affiliated institutions; thus, the influence of government and political management in companies can reduce their quality of earnings. Hence, the results of the research confirm the application of the theory of political economy regarding the adoption of macroeconomic policies (justice shares) and their effects on the quality of earnings
    Keywords: Government Economic Policies, Political Economy, Management, Quality Earning, the Justice Shares, Principle (44)
  • Abbas Rashidi, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 21-44

    With regard to the transition of societies from the age of industry and information, the importance of intellectual capital in the world of business has increased as the fourth production factor, which, along with land, labor and financial capital, optimizes the incentives for the creation of intangible value. Therefore, it is necessary to pay attention to the issue of intellectual capital and the maximum use of human resources at the company's disposal according to the innovative approaches of the companies. The purpose of this article is to explain the theoretical concepts of intellectual capital and innovation along with conceptual models regarding intellectual capital and also to present the structural model of intellectual capital with the approach of promoting innovation from the perspective of experts through the phenomenological approach for the first time in Iran. This research is of the qualitative research type and its paradigm is of the interpretation type, in order to benefit from the experiences of the people involved in this subject area, the qualitative research method and the phenomenological approach have been used in it. The analysis of the research was also done using the 7-step collage technique. The research sample includes 12 intellectual capital experts in Iran who were selected through the snowball technique. According to the findings of the research, 36 main categories in the form of 4 major themes constitute the components of the proposed model of intellectual capital in Iran, which are group characteristics, social norms, technology, financial systems, customer relations, competitor relations, and company relations. With community, creativity, employees' job satisfaction and employees' learning abilities are among the most important main categories in the proposed model and companies can take effective steps towards the development of intellectual capital with an innovative approach by considering these categories.

    Keywords: Intellectual Capital, Innovative Performance, Phenomenological Approach
  • Sanaz Hadji, Khosro Faghani Makrani *, Naghi Fazeli Pages 45-68
    The expectation gap as a process of audit reporting is rooted in the gap between theory and practice, an area that, while important for developing quality audit effectiveness, is due to a lack of pragmatic perception or so-called pragmatism and a lack of focus on the area. The development of the market realities sector has been virtually neglected in audit research. The purpose of this research is designing an audit quality pragmatism model based on the recommendations of the UK Financial Reporting Council (RFC). In this study, considering that there was no clear and coherent basis for the pragmatic quality of the audit report, based on the qualitative part methodology, an attempt was made to identify the dimensions of this issue based on the content analysis structure process. Therefore, in terms of the result of this research, it is developmental, and in terms of its applied purpose, it is in the category of mixed research in terms of research data collection. The target population in the qualitative section was 11 accounting experts who had a more tangible understanding of audit quality through similar research. Also in the quantitative part of the research, 14 independent auditors with more than 3 years of professional experience, who were determined based on the technique of selecting information gatekeepers, participated by filling out matrix questionnaires. The results of the research indicated the existence of two components of disclosure of key cases and disclosure of continuity of activity in the audit report and 11 themes related to the identified components as the basis of pragmatism of audit quality in the qualitative part. The results of the research indicated the existence of two components of disclosure of Key Audit Matters and disclosure of Issuance of a Going Concern Opinion in the audit report and 11 themes related to the identified components as the basis of pragmatism of audit quality in the qualitative part. The results in the quantitative part also showed that the disclosures of the assessment of the leverage ability of the company in A3 refunds and the disclosure of the level of financial obligations of the company "A11" are among the components of Issuance of a Going Concern Opinion in the audit report which were ranked at the fourth level of model prioritization as the most influential themes of the pragmatic quality of the audit report.
    Keywords: Audit Quality Pragmatism, UK Financial Reporting Council (RFC), Issuance of a Going Concern Opi
  • Akram Kazerooni, Mostafa Ghasemi *, Bahram Barzegar Pages 69-92
    This research is an exploratory mixed study aimed at using OPA methods and analyzing importance-performance to prioritize and analyze the native pattern for improving financial performance among cement companies based on management accounting tools. The population and statistical sample of this study are financial managers of 40 cement companies accepted in Tehran Stock Exchange and Securities. In the first step of model design, 27 management accounting tools with review of research literature were identified. In addition, using Delphi and KENDALL techniques and constants, 24 instruments were selected and divided into 5 general groups (means of financing, budgeting, long-term planning, performance evaluation and deciding for investment). The results of structural equation modeling showed that the effect of all five categories on financial performance is significant and positive. According to the results of the OPA approach, "New Costing Techniques, Economic Added Value, Cost Allocation Techniques, Profitability Index and Net Present Value" ranked 1-5, respectively. The results of importance-performance analysis techniques showed that although total quality management, quality expenditure, new costing techniques and balanced scorecard are of high importance, but in practice these organizations have not received attention and therefore organizations should concentrate on them.
    Keywords: template, Financial Performance Based On Management Accounting Tools, structural equation modeling, OPA, Importance-Performance Analysis
  • Makijeh Nazemizadeh, Forough Heirany *, Mahmoud Moeinadin, Seyyed Hasan Hatami Nasab Pages 93-108

    The present study aims ranking components of critical thinking from viewpoint of accounting professors and employers (financial managers) in accounting education and profession. For this reason, a questionnaire containing components of critical thinking was provided to experts, professors and employers and priority of each component from the viewpoint of two groups of experts was determined using multi-criteria ranking algorithm. The present study was conducted in 2020 and 2021. The research results show that experts of professors consider the analysis component to have the highest rank, the experts of employers, whereas, prioritized as their third inference. Reasoning, personality features and mental characteristics are not one of the last priorities of employers and from the viewpoint of professors, they do not have a high rank, and interpretation and translation components, attitude and readiness and personal characteristics are almost close to each other in viewpoints of two groups of experts and differed by only one rank difference between the two groups. The most significant contrast in this ranking comparison concerns the inference component which has the first rank among the employer experts and the rank one last left among the professors' experts.

    Keywords: accounting, critical thinking, multi-criteria ranking algorithm
  • Mohammad Asadi Chaharborj, Farhad Dehdar *, Mohammadreza Abdoli Pages 109-128

    Accounting today goes beyond one-dimensional and positivist approaches, multidimensional maps in the social sphere; economical; it has culturally and legally institutionalized itself with the aim of creating a level of transparency and respecting the rights of stakeholders. Forensic accounting is considered as one of these changed roles of accounting which can help balance information and decision-making in the capital market and improve the quality of integrated reporting. The purpose of this study is to apply Black Swan metaphor theory to investigate the effect of forensic accounting on strengthening the implications of integrated reporting quality. The present study is applied in terms of research purpose and descriptive-correlational research in terms of data collection. Also, in terms of reasoning method, it is deductive-inductive, and due to the study of data related to a specific time period, the data analysis method is cross-sectional and based on the path analysis method. Research data from compact discs of Tehran Stock Exchange website and data related to the consequences of the quality of integrated reporting of companies through the integrated reporting score index which consists of 5 main elements. Were integrated to measure the publicity and quality of reporting disclosure, measured by screening reports accompanying financial statements. Partial least squares analysis (PLS) was also used to fit the model. The results showed that forensic accounting has a positive effect on strengthening the implications of the quality of integrated reporting of companies.

    Keywords: Black Swan's metaphorical theory, Forensic Accounting, Implications for integrated reporting quality
  • Maryam Azizpanah, Ali SAYADISOUMAR *, Mohammad Oshani Pages 129-146

    The purpose of this study is to investigate the application of application management accounting techniques on firm sustainability with the moderating role of organizational culture. For this purpose, Denison model (2000) is used to measure organizational culture and Lebedov model (2019) is used for management accounting techniques. The instrument used in this study is a standard questionnaire that was given to the financial department of manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange and OTC market in 1400, which after repeated follow-up 91 questionnaires were completed and provided to the group. Research was conducted. Data analysis and research hypotheses were performed using Smart Pls and Spss software. The results show that organizational culture has an impact of management accounting techniques (transformation and cost management, financial strategy, investment assessment, management and control, pricing decision, estimates and treasury management and liquidity management) on the company's sustainability by 16% amplifies.‏ ‏‏

    Keywords: ‏‏ Organizational culture, management accounting techniques, firm sustainability
  • Sara Yousefzadeh, JALIL BEYTARI *, Hoddein Badeei Pages 147-162

    The purpose of this study is to investigate the effect of management ability on the relationship between environmental uncertainty and tax avoidance. In the face of unstable environments, more capable managers with better long-term visions make better long-term decisions and adopt better strategies for adapting to the environment. In this regard, samples including 130 companies listed on the stock exchange during the period 1393-1399 have been selected and tested.This study were analyzed using multivariate regression method. The test results indicate that managerial ability has no moderating effect on the relationship between environmental uncertainty and tax avoidance. The results of this study show that in the face of unstable environments, more capable managers with long-term vision horizon, make better long-term decisions and adopt better strategies to adapt to the environment. So there are fewer tax evasion activities

    Keywords: Management Ability, environmental uncertainty, Tax Avoidance
  • Masoud Asadi, Seyed mozaffar Mirbargkar *, Ebrahim Chirani Pages 163-180

    Profit forecasting is an important criterion for companies and companies listed on the Tehran Stock Exchange must be very careful in forecasting their profits. This study aims to provide a neural network model to predict the profits of companies listed on the Tehran Stock Exchange and compare its accuracy with ARIMA and HDZ models. The research method is an applied research in terms of purpose, an inductive research in terms of logic and a quantitative research in terms of data nature. In order to collect data, the basic financial statements of companies in the period 1398-1393 were used. In this study, neural network method was used to predict corporate profits and two models, ARIMA and HDZ, were evaluated. The results show that the rate of data convergence and regression in the first phase and in the HDZ method equal to 0.79087, in the second phase, in the ARIMA method, it is equal to 0.79184, and in the artificial neural network method, it is equal to 0.79464, which has a higher degree of convergence and regression coefficient. Based on the results, it can be seen that the designed neural network has the ability to predict stock price trends using general and industry indicators, and this, in addition to confirming the neural network's ability to predict financial areas and profitability it also confirms strategy of the price forecast on the Tehran Stock Exchange.‏ ‏‏

    Keywords: Profit Forecast, Auto-regressive Integrated Moving Average (ARIMA), stock exchange, Artificial Neural Network