فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 1-16

    هدف :

    سازمان ها برای توسعه محصولات و خدمات واحد و ایجاد منفعت در بازار باید درگیر نوآوری فناورانه شوند و نوآوری موفق فناورانه نیاز به پایه ریزی بر مبنای منابع دانش معتبر دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی قابلیت های نوآوری فناورانه بر پایه مدیریت دانش فردی در کتابخانه های عمومی کشور است.

    روش کار پژوهش :

    روش پژوهش ترکیبی (کیفی و کمی)  است. جامعه آماری در بخش کیفی متخصصان نهاد کتابخانه های عمومی کشور به تعداد 15 نفر و در بخش کمی کلیه کارکنان کتابخانه های عمومی کشور به تعداد 6171 نفر هستند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی و در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 362 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای (اس. پی. اس. اس) و اسمارت (پی. ال. اس)، استفاده شد.

    یافته ها

    قابلیت های نوآوری فناورانه دارای شش عامل اصلی آموزش و یادگیری، تحقیق و توسعه، مدیریت، منابع انسانی، تحلیل بازار و ساختار سازمانی است. همچنین قابلیت های نوآوری فناورانه بر مدیریت دانش فردی تاثیر معناداری داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند مدیران را در جهت برنامه ریزی برای ارتقا و بهبود وضعیت قابلیت های نوآوری فناورانه کارکنان در نهاد کتابخانه های عمومی از طریق شناسایی ابعاد آن کمک کرده و با بهبود قابلیت های نوآوری فناورانه، زمینه را برای ارتقای دانش فردی کارکنان فراهم آورند.

    کلیدواژگان: قابلیت نوآوری فناورانه، تحلیل عاملی، مدیریت دانش فردی، نهاد کتابخانه های عمومی
  • محسن اصغری آق گنبد، مهدی محمدی، جعفر عبادالله عموقین صفحات 17-30

    هدف پژوهش:

    هدف پژوهش حاضر، سنجش میزان وفاداری اعضای کتابخانه های عمومی (تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور) شهرستان تبریز  با توجه به دیدگاه سیستمی است.

    روش کار پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش توصیفی پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری آن را  4427 نفر از کل اعضایی که به عضویت کتابخانه های عمومی در آمده اند. از بین 4427 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جدول کرجسی و مورگان، تعداد 351 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی در حد فراوانی، نمودار، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی در حد آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون خی دو استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که زنان با 6/52 درصد تمدید عضویت در اکثریت هستند. بیشترین فراوانی اعضای تمدیدی با 62 درصد، مربوط به گروه سنی 19 تا 40 سال است. در مرتبه بعد گروه سنی 13 تا 18 سال با 19 درصد و گروه سنی 7- 12سال با 9 درصد در رتبه سوم جای گرفتند.

    بحث و نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که نرخ وفاداری کل اعضای کتابخانه های عمومی شهرستان تبریز، 26 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، وفادارسازی، مدیریت ارتباط با مشتری، نرخ وفاداری
  • حسن اشرفی ریزی، زهرا کاظم پور صفحات 31-38

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش، ارایه مدل مفهومی پیشنهادی پاسخ به نیاز اطلاعاتی متخصصان می باشد.

    روش کار پژوهش: 

    روش پژوهش، مروری روایتی بود. جهت شناسایی مدل های اصلی رفتار اطلاع یابی از دیدگاه کیس استفاده شد که طبق نظر ایشان 7 مدل به عنوان پراستنادترین مدل های رفتار اطلاع یابی شناخته می شوند. در عین حال تعدادی مدل جدید پراستفاده نیز شناسایی و تحلیل شد. همچنین دانش و تجربه نویسندگان نیز در شناسایی عناصر، روابط بین عناصر و نیز طراحی نهایی مدل به کار گرفته شد.

    یافته ها

    براساس مرور و تحلیل مفاهیم مرتبط با بازیابی اطلاعات و نیز پراستنادترین مدل های رفتار اطلاع یابی و دانش و تجربه نویسندگان، مدل پاسخ به نیاز اطلاعاتی متخصصان با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی با 28 عنصر طراحی شد. این مدل با عوامل تشکیل دهنده نیاز اطلاعاتی آغاز شده و با پایان جستجو و رضایت کاربر خاتمه می یابد. در عین حال از نقاط قوت مدل های قبلی در طراحی آن استفاده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    این مدل تلفیقی از مدل های پراستناد رفتار اطلاع یابی و مسایل نظری و عملی بازیابی اطلاعات و نیز دانش و تجربه نویسندگان می باشد. این مدل می تواند به توصیف، پیش بینی و توضیح رفتار اطلاع یابی پژوهشگران بپردازد.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، متخصصان، مدل رفتار اطلاع یابی
  • فرامرز سهیلی، شبو رشیدی تبار، صالح رحیمی صفحات 39-54

    هدف پژوهش:

    هدف این پژوهش، پیش بینی میزان مطالعه از طریق هوش فرهنگی، عوامل اجتماعی و سبک زندگی اعضای کتابخانه های عمومی شهر سنندج است.

    روش کار پژوهش:

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. جامعه پژوهش، کلیه اعضای فعال کتابخانه ‏های عمومی در شهر سنندج، شامل 6411 نفر بودند که 381 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. نرم افزار مورد استفاده Smart-PLS است.

    یافته ها

    متغیر هوش فرهنگی و عوامل اجتماعی بر میزان مطالعه تاثیر معنادار و ضعیف، اما سبک زندگی بر میزان مطالعه تاثیر معنادار و متوسط دارد. بیشترین تاثیر مستقیم را به ترتیب اولویت سبک زندگی، هوش فرهنگی و عوامل اجتماعی بر میزان مطالعه دارند و فرضیات این پژوهش نیز مورد تایید واقع شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    عوامل مختلفی می توانند در امر مطالعه تاثیرگذار و باعث ارتقای فرهنگ مطالعه شوند. نتایج این پژوهش می تواند در برنامه ریزی های درازمدت نهادهای متولی گسترش فرهنگ مطالعه به ویژه نهاد کتابخانه های عمومی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، میزان مطالعه، سبک زندگی، عوامل اجتماعی، کتابخانه های عمومی، سنندج
  • صالح رحیمی، سیروس اکبری، محمود مرادی صفحات 55-68

    هدف پژوهش:

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان درک و انتظارات کاربران از خدمات کتابخانه‌های عمومی شهر کرمانشاه در عصر فناوری صورت گرفته است.‌

    روش کار پژوهش:

     این پژوهش  کاربردی بوده و به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری کلیه اعضای کتابخانه‌های عمومی شهر کرمانشاه بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و بر مبنای فرمول کوکران تعداد 377 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ‌ها: 

    در عصر فناوری انتظار کاربران از ابعاد کارکنان و کتابداران و فناوری در سطح مطلوبی (بیشتر از متوسط) برآورده شده است. انتظارات کاربران در ابعاد منابع، نوآوری و کارآفرینی و خدمات مرجع در حد نامطلوب (کمتر از حد متوسط) و انتظارات از خدمات جانبی در حد متوسطی بوده است. مقایسه میانگین رتبه‌ها نشان داد از نظر کاربران به ترتیب در ابعاد کتابداران و کارکنان و خدمات فناوری، بیشترین میزان انتظارات برآورده شده است. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که انتظارات کاربران از خدمات کتابخانه‌های عمومی از نظر اهمیت و اولویت با یکدیگر متفاوت بودند.

     بحث و نتیجه‌گیری:

     کتابخانه‌ها در جذب اقشار مختلف عملکرد ضعیفی داشته‌اند و نتوانسته‌اند انتظارات آنان را در عصر فناوری در حد مطلوبی برآورده نمایند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی کرمانشاه، عصر فناوری، خدمات کتابخانه ای، درک و انتظار کاربران
  • محسن حاجی زین العابدینی، شیرین خوشنود قدیم صفحات 69-84

    هدف پژوهش:

     هدف کلی این پژوهش، تعیین تاثیر استفاده از ابزارهای وب 2 در مدیریت دانش در مرکز آموزش مدیریت دولتی است.

    روش انجام پژوهش:

     این پژوهش یک پژوهش کاربردی است که به روش پیمایشی تحلیلی انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که شامل 39 سوال از نوع مقیاس لیکرت بوده است. جامعه آماری 120 نفر بوده است که براساس جدول مورگان 92 نفر از کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی به صورت نمونه انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس انجام شد.

    یافته ها

    کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی سه ابزار وبلاگ، ویکی و شبکه های اجتماعی را نسبت به دیگر ابزارهای وب 2 که شامل پادکست، تگ، آر. اس. اس، ماشاپ و پیام رسان فوری هستند، بیشتر مورد استفاده قرار می دهند. نتایج نشان می دهد سطح مدیریت دانش کارکنان در این مرکز از وضعیت مطلوبی برخوردار است، ولی سطح مدیریت دانش در مرکز آموزش مدیریت دولتی وضعیت مطلوبی ندارد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در این مرکز، کارکنان تمایل به استفاده از ابزارهای وب 2 برای به اشتراک گذاری دانش خود دارند؛ لذا با برنامه ریزی در جهت رفع محدودیت ها و ایجاد شرایط مناسب در مرکز برای استفاده از این ابزارها می توان دانش ضمنی کارکنان را به دانش آشکار تبدیل کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ابزارهای وب 2، ویکی، وبلاگ، شبکه های اجتماعی
|
  • Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 1-16

    Purpose:

     Organizations are required to involve in technological innovation for products development & unit services &creating benefit in markets. In addition, a successful technological innovation should be based on valid knowledge resources. Thus, the aim is to design a model of technological innovation capabilities & its impact on personal knowledge management in the staff of public libraries.

    Methodology

    The research method is mixed (qualitative and quantitative). The statistical population in the qualitative section consists of 15 specialists & faculty members of the public libraries of the country & in the quantitative section all the employees of the institution are 6171 individuals. In the qualitative part, the snowball sampling method was used, furthermore, in the quantitative part using the stratified random sampling method, 362 people were selected as the sample. A researcher-made questionnaire based on the qualitative part of the research was used to assess & structural equations were used to analyze the data using SPSS & PLS Smart software.

    Findings

    Technological innovation capabilities have six main factors: education & learning, research & development, management, human resources, market analysis & organizational structure. Also, technological innovation capabilities have a significant effect on individual knowledge management.

    Conclusion

    The results can help managers to plan to upgrade & improve the status of technological innovation capabilities of employees in public libraries by identifying its dimensions and also by improving technological innovation capabilities, provide the basis for improving personal knowledge of employees.

    Keywords: Technological Innovation Capability, FactorAnalysis, Individual Knowledge Management, PublicLibraries
  • Mohsen Asgari Agh Gonbad, Mahdi Mohammadi, Jafar Ebadollah Amoughin Pages 17-30
    Purpose

    The purpose of this study was to measure the public library members's loyalty (covered by the public library institution of the country) in Tabriz city according to the systematic viewpoint.

    Methodology

    The research is applied in a descriptive way. The statistical population consists of 4,427 new members (17,138 people) of public libraries in 2015 and renewed their membership in 2016, They are called as customers' loyal. Using a random sampling method from the Krejsi and Morgan table, 351 people were selected. Data were collected by a researcher-made check list and required data were extracted from the system. SPSS22 software was used to analyze the data. In analyzing data, descriptive statistics were used at frequency, graph, mean, standard deviation and inferential statistics in independent t-test, one-way ANOVA and Chi-square test.

    Findings

    The findings showed that women with a 52/6% membership extension in 2016 were in the majority. The highest frequency of extension members with 62% is related to the age group of 19 to 40 years. The age group of 13 to 18 years old with 19% and the age group of 7 to 12 years old with 9% ranked in the  scond and, third.

    Conclusion

    The results showed that the total loyalty rate of the members of Tabriz public libraries was 26%.

    Keywords: : Public libraries, Loyalty, Customer Relationship Management, Rate of Loyalty
  • Hasan Ashrafi-rizi, Zahra kazempour Pages 31-38

    Purpose:

     Models of information-seeking behavior describe, explain and predict changes inconceptual model to respond to the information needs of professionals

    Methodology

    The research method was a narrative review. In order to identify the main models of information-seeking behavior, Case's point of view was used, according to his opinion, 7 models are known as the most cited models of information-seeking behavior. At the same time, the number of popular new models was also identified and analyzed. In addition, the knowledge and experience of the authors were also used in the identification of elements, relationships between elements, and the final design of the model.

    Finding

    son the review and analysis of the concepts related to information retrieval as well as the most cited models of information-seeking behavior and the knowledge and experience of the authors, the response model to the information needs of professionals was designed with 28 elements. This model starts with the factors that form information needs and ends with the end of the search and user satisfaction. The most features of this model is the integration of the field of information-seeking behavior with information retrieval, a processual and causal view of this field, attention to the context (cognitive, social, individual aspects, etc.) and the detailedness of its process

    Conclusion

    This model is a combination of high cited models of information seeking behavior and theoretical and practical issues of information retrieval, as well as the knowledge and experience of the authors.

    Keywords: Information Needs, Professionals, Model of Information-Seeking Behavior
  • Faramarz Soheili, Shabbo Rashiditabar, Saleh Rahimi Pages 39-54

    Purpose:

    The purpose of this study was to predict the study rate by cultural intelligence, social factors and lifestyle in public library members in Sanandaj city.

    Methodology

     The research method was correlational survey. In this research, formal validity was applied. setting up the questionnaires, to review and comment on the questionnaires, they were presented to a few experts then their comments and corrections were made. 381 persons were selected by class-random sampling methods.Questionnaires were used to data gathering. Regression was used for data analysis.

    Findings

    research finding indicated that the predictive power of cultural intelligence and social factors for prediction of rate of studying was statistically significant, but there was no significance relationship between lifestyle and the rate of studying members in Sanandaj public libraries.Conclusion. The coefficients of variable regression of social factors showed that this variable can explain the variance of the variable of the study rate significantly.

    Conclusion

    Despite the importance of cultural intelligence topic, no observed and it was identified that cultural intelligence is needed skills to adapt to new situations and it confirms that people with high cultural intelligence has higher ability in studing, reading and problems solving.

    Keywords: Cultural Intelligence, Study Amount, Lifestyle, Social Factors, Public Libraries of Sanandaj
  • saleh rahimi, Siroos Akbari, Mahmood Moradi Pages 55-68

    Purpose:

    The purpose of this study was to determine the users expectations of the public libraries of Kermanshah in the technology age.

    Methedology:

    The present study is a descriptive-analytical study using a researcher-made questionnaire. The statistical population included all the members of public libraries in Kermanshah. A simple random sampling method was used and 377 subjects were selected as the sample size based on the Cochran formula.

    Findings:

    In the technology age, users expect the dimensions of staff and librarians and technology to be at a desirable (above average) level. The expectations of users in the dimensions of resources, innovation, entrepreneurship and reference services are at an unsatisfactory (less than average) level and the expectations of outsourcing are modest. Comparison of the average rankings showed that the highest expectations were obtained from the viewpoint of users in the dimensions of librarians and staff and technology services, respectively. Friedman test results showed that users' expectations of public library services differed in importance and priority.

    Conclusion

    Libraries have poor performance in attracting different classes and have not been able to meet their expectations in the technology age.

    Keywords: Public Libraries of Kermanshah, Technology Age, Library Services, Users' Perceptions, Expectations
  • Mohsen Haji Zeinolabedini, Shirin Khoshnood Ghadim Pages 69-84

    Purpose:

     The general purpose of this research is to determine the effect of using Web 2 tools in knowledge management in State Management Training Center.

    Methedology:

     This research is an applied research that has been carried out by an analytical survey method. The tool for collecting information is a researcher-made questionnaire that includes 39 questions of the Likert scale type. The statistical population was 120 people, based on Morgan's table, 92 employees of the government management training center were selected as a sample. Data analysis using S. software. SPSS was done.

    Findings : 

    The employees of the State Management Training Center use the three tools of blog, wiki and social networks more than other web 2 tools which include podcast, tag, RSS, mashup and instant messenger. The results show that the level of knowledge management of employees in this center is in a favorable condition, but the level of knowledge management in the State Management Training Center is not in a favorable condition.

    Conclusion

     In this center, employees tend to use web 2 tools to share their knowledge. Therefore, by planning to remove the limitations and create suitable conditions in the center for the use of these tools, the tacit knowledge of employees can be turned into explicit knowledge.

    Keywords: knowledge management, web 2 tools, Wiki, Social Network, Weblog