فهرست مطالب

نشریه تحلیل بازار سرمایه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد محمدی*، داود یوسفوند، حسن همتی صفحات 1-26
    مدیران می توانند با رفتارهای خود در فعالیت های مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر سوء گذاشته و باعث کاهش یا حذف تاثیرات ناشی از تصمیم ها و فعالیت شرکت در حوزه مسیولیت اجتماعی شوند؛ مسیولیت اجتماعی شرکت ها نوعی حاکمیت شرکتی تلقی می گردد که شرکت با استفاده از آن می تواند از ذینفعان در برابر سوء رفتارهای احتمالی مدیران محافظت کند و به کمک آن ابهام اطلاعاتی و همچنین هزینه بدهی را کاهش بدهد. از اینرو هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی بر ریسک سیستماتیک با در نظر گرفتن نقش تعدیل گری هزینه بدهی است. این پژوهش با تحلیل اطلاعات مربوط به 115 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 تا 1399 پرداخته است. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مسیولیت پذیری اجتماعی بر ریسک سیستماتیک تاثیر ندارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد هزینه بدهی اثر تعدیل کنندگی ندارد و بر رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و ریسک سیستماتیک تاثیر نمی گذارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، ریسک سیستماتیک، هزینه بدهی
  • وحید بخردی نسب*، علی خوشدل صفحات 27-51

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش نظام راهبری شرکتی بر کاهش احتمال گزارشگری متقلبانه صورت های مالی است. گزارشگری مالی متقلبانه در صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از اظهارنظر غیر مقبول حسابرسی، وجود اختلاف های مالیاتی با حوزه مالیاتی طبق یادداشت ذخیره مالیات بردرآمد و پرونده مالیاتی و بند شرط گزارش حسابرسی، وجودتعدیل های سنواتی با اهمیت و صورت-های مالی تجدید ارایه شده سنجیده شده است. همچنین نظام راهبری شرکتی از پنج بعد بررسی شده است. اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، تعداد جلسات هییت مدیره، دانش مالی هییت مدیره و جدایی نقش رییس هییت مدیره از مدیرعامل به عنوان مکانیسم های نظام راهبری شرکتی بررسی و تاثیر آن بر تقلب در صورت های مالی برآورد شد. بنابراین، با توجه به اهمیت گزارشگری مالی متقلبانه در صورت های مالی و آثار ناشی از آن، 183 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1388 تا 1399، با استفاده از روش حذف سامانمند انتخاب و به بررسی آزمون فرضیه های پژوهش پرداخته شد. یافته های پژوهش با استفاده از رگرسیون ترکیبی و رویکرد پانل دیتا نشان می دهد که اندازه هییت مدیره، دانش مالی هییت مدیره و جدایی نقش رییس هییت مدیره از مدیرعامل قدرت کاهش گزارشگری مالی متقلبانه را نداشته اند. ولی تعداد جلسه های هییت مدیره و استقلال هییت مدیره، قدرت کاهشی بر گزارشگری مالی متقلبانه را داشته و به-عنوان مکانیزم هایی از راهبری شرکتی تاثیر معناداری از نوع منفی بر کاهش احتمال تقلب دارد. به عبارتی با افزایش تعداد جلسه های هییت مدیره و استقلال هییت مدیره، احتمال وجود تقلب کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، تقلب، بورس اوراق بهادار تهران
  • اکبر کریم زاده، نادر رضایی*، زهره حاجیها، رسول عبدی صفحات 52-77
    چسبندگی هزینه ها ریشه در تصمیمات آگاهانه مدیران دارد. از لحاظ نظری، تصمیمات مدیران در مورد تعدیل منابع به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از آنها مساله فرهنگ سازمانی مدیران است. بنابراین، فرهنگ می تواند از طریق هزینه های تعدیل منابع، انتظارات مدیران از تقاضای آتی مشتریان و نیز تفاوت در انگیزه های مربوط به پاداش مدیران، بر رفتار نامتقارن هزینه ها تاثیر گذار باشد. از این رو، در این پژوهش، رابطه بین عناصر فرهنگ سازمانی مدیران و رفتار نامتقارن هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای این منظور اطلاعات صورت های مالی 167 شرکت در دوره زمانی 1389 الی 1398 گردآوری شده است. این پژوهش جزء پژوهش های کمی و روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از داده های ترکیبی به کار رفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین اجتناب از عدم اطمینان، فاصله قدرت، فردگرایی، مردگرایی و چسبندگی هزینه ها رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اجتناب از عدم اطمینان، رفتار نامتقارن هزینه ها، عناصرفرهنگی، فاصله قدرت
  • کاوه آذین فر*، رحمان مهدوی، ایمان داداشی، قدرت الله برزگر صفحات 78-111

    خوانایی گزارش ابزاری مهم برای ارتباط موثر شرکتها با استفاده کنندگان اطلاعات شرکت محسوب می شود. با توجه به اهمیت خوانایی گزارش و پیامدهای مالی آن ، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر خوانایی گزارش مالی بر سیاست تامین مالی با تاکید بر نقش حاکمیت شرکتی در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. نمونه پژوهش شامل داده های 142 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی 1389 تا 1398می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدلهای رگرسیون چند متغیره با داده های تابلویی استفاده شده است. برای سنجش خوانایی از دو شاخص فوگ و طول متن و برای سنجش کیفیت حاکمیت شرکتی از مدل جبار زاده کنگرلویی و همکاران (1390) استفاده شد. نتایج حاصل شده نشان می دهد که خوانایی گزارش مالی با اعتبار تجاری ارتباط مستقیم معنی دار و با نگهداشت وجه نقد ارتباط منفی معنادار دارد. به عبارتی، شرکتهایی که گزارش های مالی خواناتری دارند اعتبار تجاری بیشتری از تامین کنندگان دریافت می کنند. و وجه نقد کمتری نگهداری می کنند . تجزیه تحلیل اضافی نشان می دهد که کیفیت حاکمیت شرکتی قوی ، ارتباط مثبت خوانایی و اعتبار تجاری و همچنین ارتباط منفی بین خوانایی و نگهداشت وجه نقد را تعدیل و تقویت می کند.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش مالی، حاکمیت شرکتی، سیاست تامین مالی، نگهداشت وجه نقد، اعتبار تجاری
  • سبحان عبدالرضائی، محمدحسن جنانی*، محمود همت فر صفحات 112-139

    خودشیفتگی که به عنوان یک ساختار شخصیتی مطرح است، می تواند قضاوت ها و تصمیم های مدیران از احتمال نتایج گوناگون را تحت تاثیر قرار دهد. خودشیفتگی در بین مدیران نقشی حیاتی در انجام فعالیت های مرتبط با مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و هزینه های تحقیق و توسعه دارد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارتباط خودشیفتگی مدیران با هزینه های تحقیق و توسعه بر اساس نقش تعدیل کنندگی عملکرد مسیولیت اجتماعی شرکت است. در این پژوهش از دو معیار پاداش نقدی مدیران و اندازه امضای مدیران برای سنجش خودشیفتگی مدیران استفاده شده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع همبستگی است. در این راستا 132 شرکت به عنوان شرکت های عضو نمونه انتخاب گردید که در طی سال های 1399-1389 در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت داشته اند. داده های پژوهش از صورت های مالی واقعی شرکت ها از طریق سایت کدال جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اکسل گردآوری شد. روش آزمون فرضیه ها رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزارهای Image J و ایویوز 12 می باشد. یافته ها نشان داد که پاداش نقدی مدیران و اندازه امضای مدیران با هزینه های تحقیق و توسعه ارتباط معناداری ندارد. عملکرد مسیولیت اجتماعی شرکت با هزینه های تحقیق و توسعه ارتباط مثبت دارد. عملکرد مسیولیت اجتماعی شرکت نقش تعدیل کننده ای بر ارتباط پاداش نقدی مدیران و اندازه امضای مدیران با هزینه های تحقیق و توسعه ندارد. نتایج این پژوهش بر توسعه ادبیات مربوط خودشیفتگی مدیران و هزینه های تحقیق و توسعه می افزاید. برای هزینه های تحقیق و توسعه خودشیفتگی یک ویژگی تاثیرگذار نمی باشد، زیرا میل به تمجید و تحسین توسط سهام داران باعث می شود که مدیران کمتر به تحقیق و توسعه توجه کنند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی مدیران، عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه
  • علیرضا حسن ملکی*، علی حقانی صفحات 140-163

    هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین توانایی مدیریت با محدودیت های مالی و ارزش نگهداشت وجه نقد می باشد. برای اندازه گیری توانایی مدیریت از مدل دمرجیان و همکاران ، برای اندازه گیری ارزش نگهداشت وجه نقد از مدل فالکندر و ونگ و برای سنجش محدودیت های مالی از شاخص و وایت و وو استفاده شد. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1394 الی 1399 بوده است که برای تعیین حجم نمونه آماری از روش حذف هدفمند استفاده گردید. در نهایت تعداد 151 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. نتایج آماری نشان داد توانایی مدیریت در شرکت ها سبب کاهش محدودیت های مالی و بهبود ارزش نگهداشت وجه نقد می شود. از این رو می توان نتیجه گرفت که توانایی مدیریت عاملی مهم در بهبود تصمیمات سرمایه گذاری شرکت و کارایی عملیات آن می شود. انتخاب مدیران توانمند منجر به افزایش کارایی و بهره وری در شرکت شده که نتیجه آن می تواند منجر به موفقیت شرکت در صنعت گردد.

    کلیدواژگان: محدودیت مالی، توانایی مدیریت، ارزش نگهداشت وجه نقد
  • محمود همت فر* صفحات 164-182

    خصوصیات شخصیتی ماکیاولیسم، جامعه ستیزی و خودشیفتگی، شخصیت سه گانه تاریک را تشکیل می دهند. هدف این مطالعه بررسی شخصیت مدیریتی سه گانه تاریک و دستکاری گزارشگری مالی می باشد. این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه تجربی و کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن تمامی مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1400 هستند. که بدین منظور 200 پرسشنامه توزیع گردید و 128 پرسشنامه تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل همبستگی به منظور تعیین ارتباط بین شخصیت مدیریتی سه گانه تاریک با دستکاری در گزارشگری مالی استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین شخصیت مدیریتی سه گانه تاریک و دستکاری گزارشگری مالی رابطه معناداری وجود دارد. و همچنین اختلاف معناداری بین سطوح شخصیت مدیریتی سه گانه تاریک و دستکاری گزارشگری مالی وجود دارد. این مطالعه می تواند کمک شایانی به تصمیم گیری های اخلاقی مدیران مالی در سازمان ها نماید.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، سه گانه تاریک، ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، خودشیفتگی
  • مهدی علی نژاد ساروکلائی*، معصومه پاشازاده کهق، احمد محمدی، یونس بادآور نهندی صفحات 183-213

    پژوهش حاضر با طراحی مدل خودشیفتگی حسابرس در محیط کار حسابرسی بر منطق تحلیل محتوای پنهان اجرا شده است. روش تحقیق به شیوه کیفی و مبتنی بر نظریه پدیدارشناسی است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه اساتید و متخصصین حوزه روانشناسی و حسابرسی را تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از فرایند کدگذاری اولیه، محوری با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای نسخه 2020 استفاده شده است. نتایج نشان دادند که در تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک کدگذاری باز، 47 کد اولیه شناسایی شد که با دسته بندی این مفاهیم، چهار مقوله اصلی شامل متکبر و تهاجمی، آسیب پذیری، متکبر و بزرگ منشی و همدلی، همچنین در ادامه تجزیه تحلیل نه کد محوری شامل خود شیفتگی، روان درمانی، عوامل محیطی، عوامل معنوی، عوامل اکتسابی، عوامل زیستی، اخلاق حرفه ای، کیفیت حسابرسی و رقابت در بازار حسابرسی در مدل قرار گرفته است. در نهایت با توجه به مقولات و شاخص های بیان شده، مدل خودشیفتگی حسابرس در محیط کار حسابرسی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: خود شیفتگی، خود شیفتگی حسابرس، تحلیل محتوای پنهان
|
  • Mohamad Mohamadi *, Davod Usefvand, Hasan Hemati Pages 1-26
    Managers can influence the company's social responsibility activities with their behaviors and reduce or eliminate the effects of the company's decisions and activities in the field of social responsibility; Corporate social responsibility is a type of corporate governance that the company can use to protect stakeholders from possible misbehavior of managers and thereby reduce information ambiguity as well as debt costs. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of social responsibility on systematic risk by considering the role of debt cost adjustment. This study analyzes the information of 115 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2016 to 2016. In this study, multivariate regression model has been used to test the hypotheses. The results of this study show that social responsibility has no effect on systematic risk. The results also showed that the cost of debt has no moderating effect and does not affect the relationship between social responsibility and systematic risk.
    Keywords: Social Responsibility, Systematic Risk, debt cost
  • Vahid Bekhradi Nasab *, Ali Khoshdel Pages 27-51

    The purpose of the present study is to investigate the role of corporate governance system in reducing the probability of fraudulent reporting of financial statements of listed companies in Tehran Stock Exchange. Fraudulent financial reporting in the financial statements of companies listed on the Tehran Stock Exchange using unaudited audit statements, tax differences with the taxation area according to the Income Tax Savings Note and the tax filing clause, and the existence of annual adjustments with The significance and financial statements of the revised financial statements have been weighed. The corporate governance system is also examined from five dimensions. The size of the board of directors, the independence of the board of directors, the number of board meetings, the financial knowledge of the board of directors, and the separation of the board from the CEO as mechanisms of the corporate governance system have been studied and its impact on financial statement fraud. Therefore, due to the importance of fraudulent financial reporting in the financial statements and their effects, 183 companies were selected from Tehran Stock Exchange for a period of 6 years from 2009 to 2020,. The findings of the study show that the size of the board of directors, the financial knowledge of the board of directors and the separation of the role of the board of directors from the CEO did not reduce the power of fraudulent financial reporting.

    Keywords: Corporate Governance System, Fraud, Tehran Stock Exchange
  • Akbar Karimzadeh, Nader Rezaei *, Zohreh Hajiha, Rasoul Abdi Pages 52-77
    Cost stickiness is rooted in the conscious decisions of managers. Theoretically, managers' decisions about resource adjustment depend on various factors, one of which is the issue of managers' organizational culture. Thus, culture can affect the asymmetric behavior of costs through resource adjustment costs, managers' expectations of customers' future demand, and also differences in managers' reward incentives. Therefore, in this research, the relationship between the elements of organizational culture of managers and the asymmetric behavior of costs on the Listed Firms in Tehran Stock Exchange has been investigated. For this purpose, the information of financial statements of 167 companies in the period of 2010 to 2019 has been collected. This research is quantitative research and the research method is correlation and regression analysis with combined data was used to test the hypotheses. The research results indicate that there is no significant relationship between uncertainty avoidance, power distance, individualism, masculinity and cost stickiness.
    Keywords: Asymmetric Cost Behavior, Cultural Elements, Power Distance, Uncertainty Avoidance
  • KAVEH AZINFAR *, Rahman Mahdavi, Iman Dadashi, Ghodratolah Barzegar Pages 78-111

    Report readability is an important tool for effective communication between companies and users of company information. Considering the importance of the readability of the report and its financial consequences, this research has been conducted with the aim of investigating the impact of the readability of the financial report on the financing policy, emphasizing the role of corporate governance in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The research sample includes the data of 142 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, in the period from 2009 to 2018. Multivariable regression models with panel data have been used to test the research hypotheses. To measure the readability, two indices of fugue and text length were used, and to measure the quality of corporate governance, the model of Jabarzadeh Kongerloi et al. (2013) was used. The obtained results show that the readability of the financial report has a significant direct relationship with business credit and a significant negative relationship with cash retention. In other words, companies with more readable financial reports receive more business credit from suppliers. And they keep less cash. Additional analysis shows that strong corporate governance quality moderates and strengthens the positive relationship between liquidity and business credit, as well as the negative relationship between liquidity and cash holdings.

    Keywords: financial report readability, Corporate Governance, financing policy, cash retention, Commercial Credit
  • Sobhan Abdolrezaei, MohammadHassan Janani *, Mahmoud Hematfar Pages 112-139

    Narcissism, which is considered as a personality structure, can affect managers' judgments and decisions regarding the possibility of various outcomes. Narcissism among managers plays a vital role in carrying out activities related to corporate social responsibility and research and development costs. Based on this, the aim of the current research is to relate managers' narcissism with research and development costs based on the moderating role of corporate social responsibility performance. In this research, two measures of managers' cash rewards and the size of managers' signatures have been used to measure managers' narcissism. In terms of purpose, the research is applied and correlational. In this regard, 132 companies were selected as sample member companies that were active in the Tehran Stock Exchange during 2019-2020. The research data was collected from the real financial statements of the companies through the Kodal website and compiled using Excel software. The hypothesis testing method is multivariate regression using Image J and Eviuse 12 software. The findings showed that managers' cash bonus and the size of managers' signatures have no significant relationship with research and development costs. The company's social responsibility performance has a positive and significant relationship with research and development costs. The performance of social responsibility of the company does not have a moderating role on the relationship between managers' cash rewards and the size of managers' signatures with research and development costs. The results of this research add to the development of the literature related to managers' narcissism and research and development costs.

    Keywords: managers' narcissism, corporate social responsibility performance, investment in research, development
  • Alireza Hassan Maleki *, Ali Haghani Pages 140-163

    The purpose of this research is to investigate the relationship between management ability with financial constraints and cash holding value. Demarjian et al.'s model was used to measure management ability, Falkander and Wong's model was used to measure cash holding value, and White and Wu's index was used to measure financial constraints. The statistical population of the research was all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the period from 2014 to 2019, and the purposeful elimination method was used to determine the size of the statistical sample. Finally, 151 companies were selected as a statistical sample. The statistical results showed that management ability in companies reduces financial restrictions and improves cash holding value. Hence, it can be concluded that the ability of management becomes an important factor in improving the company's investment decisions and the efficiency of its operations. The selection of capable managers has led to an increase in efficiency and productivity in the company, which can lead to the success of the company in the industry.

    Keywords: : financial constraints, Management Ability, cash holding value
  • Mahmood Hematfar * Pages 164-182
    Introduction

    The personality traits of Machiavellianism, anti-socialism and narcissism constitute the dark three personalities. The purpose of this study is to investigate the dark triple management personality and financial reporting manipulation.

    Research methodology

    This research is a quasi-experimental and applied research and a descriptive-correlational research. Its statistical population is all financial managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 1400. For this purpose, 200 questionnaires were distributed and 128 questionnaires were analyzed. To analyze the data, statistical methods of correlation analysis were used to determine the relationship between the dark triple management personality and manipulation in financial reporting.

    Research Findings

    The results of data analysis showed that there is a significant relationship between the dark triple management personality and financial reporting manipulation. There is also a significant difference between the levels of the dark triple managerial personality and the manipulation of financial reporting.

    Discussion and conclusion

    This study can help the ethical decisions of financial managers in organizations.

    Keywords: Financial Reporting, dark trilogy, Machiavellianism, anti-socialism, Narcissism
  • mahdi Alinejad Saroklai *, Maesumeh Pashazadeh Kahaq, Ahmad Mohamadi, Yones Badavar Nahandi Pages 183-213

    The present research has been carried out by designing the auditor's narcissism model in the auditing work environment on the logic of hidden content analysis. The research method is qualitative and based on phenomenological theory. A semi-structured interview method was used to collect data. The statistical population of the research was made up of all professors and experts in the fields of psychology and auditing. The sampling method was purposeful and snowball. In order to analyze the data, the primary coding process was used using Max QDA software version 2020.The results showed that in the data analysis using the open coding technique, 47 primary codes were identified, and by classifying these concepts, four main categories including arrogant and aggressive, vulnerability, arrogant and big secretive and empathetic, as well as in the following The analysis of nine core codes including self-infatuation, psychotherapy, environmental factors, spiritual factors, acquired factors, biological factors, professional ethics, audit quality and competition in the audit market is included in the model. Finally, according to the mentioned categories and indicators, the auditor's narcissism model was presented in the auditing work environment.

    Keywords: Narcissism, auditor's narcissism, hidden content analysis