فهرست مطالب

گفتمان طراحی شهری - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

نشریه گفتمان طراحی شهری
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریسا قبادی، آیدا ملکی*، محمدعلی کی نژاد، یزدان موحدی، یاسر شهبازی صفحات 1-17

    طرح مسیله: 

    بررسی و تحلیل چگونگی طراحی فضاها در شهرها که می تواند بر شهروندان تاثیرات متفاوتی برجای گذارد. تاثیر فضاهای شهری بیوفیلیک بر میزان استرس افراد، مسیله ی این تحقیق است.

    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر مثبت رویکرد بیوفیلیک بر کاهش میزان استرس دارد که این کارایی بتواند در طراحی فضاهای شهری آینده توجه متخصصان را جهت اجرا جلب نماید.

    روش

    روش تحقیق حاضر، نیمه تجربی است. جامعه ی آماری پژوهش مشتمل بر 20 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد رشته مهندسی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز در بازه سنی 20 تا 30 سال در سال تحصیلی 1401-1400 است. ابتدا با استفاده از اعلام فراخوان و پرسشنامه دموگرافی سلامت دانشجویان شناسایی شدند و از افراد سالم اندازه گیری کمی استرس به کمک مچ بند هوشمند در حین مشاهده تصاویر فضاهای شهری بیوفیلیک و غیربیوفیلیک به کمک عینک واقعیت مجازی به عمل آمد. سپس داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    تحلیل نتایج نشان داد، میانگین تغییرات استرس افراد در حین مشاهده تصاویر غیر بیوفیلیک نسبت به بیوفیلیک در دقیقه دو، تقریبا 2/5 واحد بیشتر بوده است. p-Value بین افراد با میزان تحصیلات در حالت بیوفیلیک و استراحت در دقیقه 1 و غیربیوفیلیک در دقیقه 2 و تفاوت عدد استرس در حالت غیر بیوفیلیک با بیوفیلیک در دقیقه 2 معنی دار است (p-value=023/0) که این کارایی می تواند در طراحی فضاهای شهری آینده مدنظر قرار گیرد.

    نتیجه گیری:

     توجه ویژه طراحان شهری در مورد ساختار فضاها و به کارگیری تمهیدات استخراجی از مدل بیوفیلیک در مقیاس های مختلف می تواند موجب طراحی و یا ساماندهی فضاهایی شود که میزان استرس افراد ساکن در شهرها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بیوفیلیک، استرس، فضای شهری، واقعیت مجازی
  • سارا سادات تجاره، فرح حبیب*، حدیثه کامران کسمایی صفحات 18-27

    اهداف:

     مطالعه پیش رو با هدف بررسی میزان بهره مندی از رویکرد زیست تقلیدی در خانه های روستای کندوان انجام شده تا مشخص شود ایرانیان پیشین که امکانات بسیار محدودتری نسبت به ایرانیان امروز داشته اند با توجه به چه معیارهایی سکونتگاه ها با پایداری چند صد ساله را طراحی کرده اند.

    روش ها

    برای رسیدن به هدف مذکور ابتدا رویکرد زیست تقلیدی که رویکردی نوین است، شناسایی شد و سپس سکونتگاه های روستای کندوان مورد مطالعه قرار گرفتند و با استفاده از مدلی که مولفه و معیارهای آن با نرم افزار سوپر دسیژنز ارزش دهی شده بود، ارزیابی شد تا معیارهای پاسخده اقلیمی در این منطقه شناسایی و تدقیق شوند.

    یافته ها

    معیارهای پاسخده اقلیمی همراستا با هدف پایداری در رویکرد زیست تقلیدی و در سه گروه مولفه شکلی، کالبدی و عملکردی در روستای کندوان شناسایی و ارزیابی شدند.

    نتیجه گیری

    خانه های کندوان با توجه به پتانسیل خاص اکوسیستم منطقه ای طراحی شده اند و عواملی که می توانند کمک کننده در شکل دهی چنین مسکن های پایداری باشند شناخته شدند. با معرفی معیارها و ارزیابی آنها می توان با توجه به میراث ارزشمند گذشتگان و تکنولوژی های امروز اقامتگاه هایی هماهنگ تر با طبیعت و با پایداری بیشتر طراحی کرد.

    کلیدواژگان: کندوان، رویکرد زیست تقلیدی، اصول بهینه سازی فرم پوسته
  • حامد بیتی*، باقر پورجواد اصل صفحات 28-46

    بیان مسیله: 

    امروزه یکی از مسایل مهم بافت های تاریخی، نمای ساختمان های نوساز هستند. ضوابط موجود برمبنای مولفه های متعددی تدوین شده اند تا علاوه بر ایجاد نماهایی متناسب و همگون با بستر و ابنیه تاریخی آن محدوده، با یکدیگر نیز هماهنگی داشته باشند؛ این در حالی است که با حضور در محدوده های تاریخی شهر، می توان طیف متنوعی از نماهای نوساز را شاهد بود که از نظر هماهنگی با یکدیگر و همگونی با بستر، در وضعیت مناسبی قرار ندارند.

    هدف

    هدف نوشتار حاضر شناسایی نقاط ضعف و نواقص ناشی از عدم تحقق اهداف دستورالعمل های تدوین شده در این زمینه از طریق واکاوی دستورالعمل های موجود نماسازی در محدوده تاریخی شهر تبریز و بررسی ابعاد تحقق پذیری آن می باشد.

    روش

    نوشتار حاضر از نظر فرایند اجرا، کیفی می باشد و با بهره مندی از روش توصیفی- تحلیلی و استناد به متون علمی و انجام مطالعات میدانی به گردآوری منابع پرداخته است.

    یافته ها: 

    بررسی های انجام گرفته حاکی از دو نوع نارسایی عمده (نظری و عملی) در ارتباط با تحقق پذیری دستورالعمل نماسازی می باشد.

    نتیجه گیری: 

    انجام اقدامات لازم در دو حوزه نظری (بازنگری دستورالعمل طراحی و اجرای نمای ساختمان ها در محور تاریخی- فرهنگی تبریز و تدوین مواردی شفاف و متناسب با ارزش ها و پتانسیل های معماری کشور) و حوزه عملی (ایجاد سیستم های نوین نظارت بر طراحی و اجرا نماهای نوساز به ویژه در حیطه دانش معماری) ضروری است.

    کلیدواژگان: نما، ضوابط، ابنیه نوساز، محور تاریخی- فرهنگی کلانشهر تبریز، محله باغشمال
  • زینب خیرخواه، مرجان نعمتی مهر* صفحات 47-73
    اهداف

    هدف اصلی پژوهش، تبیین ارتباط مستقیم و غیرمستقیم بین محیط انسان ساخت، افسردگی و تعاملات اجتماعی در قالب مدل مفهومی و ارایه و اولویت بندی مولفه های تاثیرگذار در این رابطه می باشد.

    روش ها: 

    این پژوهش جزء پژوهش های توصیفی-تحلیلی می باشد و از راهبردهای کیفی و کمی برای دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. پژوهش دارای 3 بخش اصلی است: در بخش اول، به روش اسنادی، با جست وجو در منابع و تحلیل آنها، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم محیط انسان ساخت بر افسردگی و مولفه های تاثیرگذار محیط تبیین گردیده است. در بخش دوم به منظور تعیین ضریب اهمیت مولفه ها، از پرسشنامه متخصصان و روش آنتروپی شانون استفاده شده است. در این راستا در پرسشنامه ای از افراد متخصص خواسته شد تا ضریب اهمیت هر یک از مولفه های تاثیرگذار محیط بر افسردگی را مشخص نمایند. سپس بر اساس داده های به دست آمده بر اساس نظر متخصصان، وزن مولفه ها و رتبه آن ها به دست آمده است. درنهایت در بخش سوم مدل مفهومی پژوهش ارایه شده است.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از روش آنتروپی شانون نشان می دهد که از میان مولفه های تاثیرگذار محیط، فضاهای سبز و پارک ها در محلات مسکونی بیشترین وزن (ضریب اهمیت) را داشته و در رتبه نخست تاثیر بر افسردگی ساکنان محلات شهری قرار می گیرد و پس از آن فضاهای همگانی، آلودگی صوتی، امنیت محیطی، کیفیت محیط داخلی، آلودگی هوا و شبکه پیاده حایز اهمیت می باشند. بر اساس مدل مفهومی پژوهش، عوامل تاثیرگذار بر افسردگی شامل سه مقیاس خرد (فردی)، مقیاس میانی (جامعه محلی) و مقیاس کلان (بنیادین) می باشند که مولفه های محیط در مقیاس میانی در تعامل با دیگر عوامل مقیاس خرد و کلان، به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر افسردگی ساکنان تاثیرگذارند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به رتبه بندی مولفه های تاثیرگذار محیط و ضریب اهمیت بالای فضاهای سبز و همگانی، درنظر گرفتن فضاهای طبیعی محلی و پارک ها باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با طراحی مناسب فضاهای همگانی در محله و محیط های مناسب برای حرکت عابر پیاده به دور از آلودگی های محیطی و جرایم، فرصت هایی برای گرد هم آمدن ساکنان محلی ایجاد نمود و انواع فعالیت های اجتماعی را در محله امکان پذیر ساخت تا از این طریق به کاهش شیوع افسردگی و بهبود سلامت روانی ساکنان محلات شهری کمک نمود.

    کلیدواژگان: محیط انسان ساخت، افسردگی، تعاملات اجتماعی، مدل مفهومی، آنتروپی شانون
  • میلاد حیدری، علی اصغر ملک افضلی*، مهتا میرمقتدایی صفحات 74-91
    اهداف

    امروزه گسترش شهرنشینی، با کم رنگ شدن و یا ازبین رفتن فعالیت های انسانی در فضای بین ساختمان ها همراه است. هدف این پژوهش، شناخت ابعاد پیوستگی ساختمان و شهر و چگونگی تسخیر آن توسط شبکه معنا و نهایتا یافتن راه رهایی و مقاومت در برابر این شبکه در قالب پیوستگی درون ماندگار می باشد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر کیفی است، به گونه ای که در سطح پارادایم، دارای نگرش رهایی بخشی است. در سطح راهبرد با تحلیل گفتمان انجام و با بکارگیری تدابیر گردآوری داده، کدگذاری، تحلیل، نمایش، تبیین و زدودن پیاده سازی می گردد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش، حاکی از آن است که عوامل پیوستگی ساختمان و شهر ازطریق شبکه ای پنهان و در قالب سه مقیاس کلان، واسط و خرد با یکدیگر در ارتباط اند. بدین ترتیب که مقیاس کلان عوامل معنایی، مقیاس واسط عوامل اجتماعی و مقیاس خرد عوامل کالبدی و کارکردی-رفتاری را شامل می شود. از این رو نهادهای اجتماعی به عنوان مقیاس واسط، دارای فرم و فعالیت مشخصی هستند، به صورتی که پس از شکل گیری، ارتباط خود با بعد بی کران را ازدست داده و در قالب نهاد رسمی و درون شبکه معنا به حیات خود ادامه می دهند، که نهایتا منجر به افزایش کنترل و قدرت، توسعه مالکیت خصوصی و گسست بیشتر ساختمان و شهر می گردد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه و به منظور پیوستگی درون ماندگار ساختمان و شهر می بایست، نهاد رسمی برای دستیابی مجدد به عرصه بی کرانی و تعریف مجدد نهاد اجتماعی غیرفعال گردد و از هر آن چه شبکه معنا بر مفهوم نهاد مترتب نموده زدوده شود. این امر توسط حضور نا-نهادها در فضای بین ساختمان ها محقق می گردد.

    کلیدواژگان: پیوستگی ساختمان و شهر، شبکه معنا، نهادهای اجتماعی، عرصه بی کران و کرانمند، نا-نهاد
  • مهسا حاج ملکی، خسرو دانشجو*، آزاده شاهچراغی صفحات 92-107
    اهداف

    یکی از مهم ترین مسایل و چالش های پیش روی جوامع در حال توسعه، هویت کالبدی بناها و نمای شهری است. شهرها، تحت تاثیر مدرنیته دچار مشکل هویت هستند و مفهوم هویت شهری در فرآیند شناخت و ادراک، پدیده ای چند بعدی و پیچیده را پیش روی ما قرار می دهد. این مقاله در پی این سوال که: چگونه می توان راهکار یا دستورالعملی به منظور ارتقاء هویت مندی فرمی و نمای بیرونی معماری در پایتخت و کلان شهری مانند تهران تدوین نمود که با سلیقه ها و سطح فکری امروزی نیز همسو باشد؟ شکل گرفته است.

    روش ها: 

    روش تحقیق در این پژوهش کیفی پیمایشی و پژوهش از نوع کاربردی می باشد و برای پاسخ به سوال پژوهش ابتدا از روش کتابخانه ای به بررسی عوامل موثر در شکل گیری هویت کالبدی بررسی، سپس به وسیله پرسشنامه مورد پرسش از کارشناسان و اساتید معماری قرار گرفته است.

    یافته ها

    جامعه آماری 273 نفر از اساتید معماری بوده و در نهایت از بین عوامل موثر و دارای بیشترین اولویت، در از بین عوامل موثر در هویت کالبدی نماهای بناها استفاده از ترکیب نماهای سنتی و مدرن، استفاده از جزییات و تزیینات در نماها، استفاده از مصالح پایدار، روح زمانه، بهره گیری از الگوی گذشته و توجه به تنوع و پرهیز از یکنواختی و همگونی بیشترین تاثیر را داشته است.

    نتیجه گیری:

     تفاوت های آماری معنی داری بین پاسخ دهندگان مختلف، در نگرش آنها نسبت به پارامترهای نما (جرم و مفصل، دهانه ها، جزییات معماری و مواد) وجود دارد. این نتایج نشان دهنده تعدد و تنوع گرایش ها در عملکرد معماری برای مشاغل مختلف است. همچنین واضح است که دلیل اصلی تفاوت معنی دار میان میانگین ها مربوط به این است که پاسخ دهندگان معتقدند این پارامترها تاثیر قابل توجهی بر تداوم هویت معماری داشته اند.

    کلیدواژگان: هویت کالبدی، نمای بنا، معماری معاصر شهرتهران، منظر خیابان
  • شبنم اکبری نامدار، علی مدبریان* صفحات 108-130

    بیان مسیله:

     انسان ابتدایی در برخورد با عجایب خلقت در طبیعت و عناصر آن، خود را در برابر جهان و گستردگی اش ناچیز و حقیر می پندارد. انسان، طبیعت را جاندار می داند و برای هر یک از مظاهر هستی، نیرویی ماورایی تصور می کند. توتم ها بی جان هستند. توتمیسم به سیستم هایی برگرفته از نمادها یا بازنمایی وابستگی های انسان به حیوانات، گیاهان و اشیاء بنیادی و اعتقادی بشر مبتنی بر توتم مربوط می شود.

    اهداف

    بررسی توتم و توتمیسم از نظر روانشناختی و یافتن یک روش منحصربه فرد برای کشف ذهن انسان و تاثیرات بر جای گذاشته در طراحی فضاهای ساخته شده است. 

    روش تحقیق: 

    بر اساس مطالعات تحلیلی و توصیفی بوده و با مطالعه منابع کتابخانه ای، بررسی و تحلیل شده است و بر اساس روابط متقابل و مقایسه میان متغیرهای مستقل و نظریه ها و توتم در ادیان مختلف و متغیرهای وابسته تدوین شده است.

    یافته ها: 

    در شناخت توتم و توتمیسم درک بسیاری از جنبه های شگفت انگیز حیوانات و گیاهان و اشیاء برای انسان تا حدودی ناممکن به نظر می رسید و همین موضوع به تقدس بخشی آنها انجامید؛ البته تقدسی که ترس و احترام را به دنبال داشت. چنین نگاه و پنداشتی، باعث پیدایش و رواج باورهایی مانند آنیمیسم و تناسخ و توتمیسم شد.

    نتیجه گیری: 

    توتمیسم و اعتقاد به توتم و تابو یکی از باورهای باستانی و موضوعی مربوط به تاریخ انسان های اولیه بود که از نمونه های آغازین ادیان بشر شمرده می شود. پیامد عملی این باورها در زندگی انسان های اولیه، به پیدایش آیین ها و مناسک و اعمالی انجامید که در آن بر اهمیت جانوران و گیاهان تاکید می شد که تاثیرات آنها بر طراحی فضاها و اعتقادات نسل کنونی کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: انرژی پنهان، توتم، انسان، طبیعت، فضای معماری
|
  • Parisa Ghobadi, Aida Maleki*, MohammadAli Keynezhad, Yazdan Movahedi, Yaser Shahbazi Pages 1-17
    Aims

    How to design spaces in cities can have different effects on citizens. The objectives of this study can be to examine the impact of biophilic urban space on the stress of people.

    Methods

    The research method is quasi-experimental. The statistical population of the study consists of 20 bachelor and master students in the field of architecture and urban planning at Tabriz University of Islamic Arts in the academic year 1400. First, students' health was identified using a call announcement and a demographic questionnaire, and these individuals were quantified for stress with the help of a smart wristband while viewing images of biophilic and non-biophilic urban spaces with the help of virtual reality glasses.

    Findings

    Analysis of the results shows that the average change in stress of individuals while viewing non-biophilic images was approximately 5/2 units higher than biophilic ones in the second minute. p-Value is significant between individuals with education in biophilic state and rest in 1 minute and non-biophilic in 2 minutes. The difference between stress number in non-biophilic state and biophilic in 2 minutes is significant (p-value = 023/0) and shows the positive effect of biophilic approach on reducing stress that this efficiency can be considered in the design of future urban spaces.

    Conclusion

    Special attention of urban designers on the structure of spaces and the use of extraction measures from the biophilic model in different scales cause the design or organization of spaces that significantly reduce the stress of people living in cities

    Keywords: Biophilic, Stress, Urban space, Virtual reality
  • Sarasadat Tejareh, Farah Habib*, Hadiseh Kamran Kasmaei Pages 18-27
    Aims

    How to design spaces in cities can have different effects on citizens. The objectives of this study can be to examine the impact of biophilic urban space on the stress of people.

    Methods

    The research method is quasi-experimental. The statistical population of the study consists of 20 bachelor and master students in the field of architecture and urban planning at Tabriz University of Islamic Arts in the academic year 1400. First, students' health was identified using a call announcement and a demographic questionnaire, and these individuals were quantified for stress with the help of a smart wristband while viewing images of biophilic and non-biophilic urban spaces with the help of virtual reality glasses.

    Findings

    Analysis of the results shows that the average change in stress of individuals while viewing non-biophilic images was approximately 2/5 units higher than biophilic ones in the second minute. p-Value is significant between individuals with education in biophilic state and rest in 1 minute and non-biophilic in 2 minutes. The difference between stress number in non-biophilic state and biophilic in 2 minutes is significant (p-value = 023/0) and shows the positive effect of biophilic approach on reducing stress that this efficiency can be considered in the design of future urban spaces.

    Conclusion

    Special attention of urban designers on the structure of spaces and the use of extraction measures from the biophilic model in different scales cause the design or organization of spaces that significantly reduce the stress of people living in cities.

    Keywords: Kandovan, biomimicry approach, principles of optimizing the morphologic properties of building envelopes
  • Hamed Beyti*, Bagher Pourjavadasl Pages 28-46
    Background

    Today the facade of newly constructed buildings is an important issue in the urban context, particularly the historic context, which determines the presence of building within the urban landscape of a district as the last step of construction operations of each building. Existing criteria and instructions for facade design of new buildings in urban-historic districts have been developed based on a variety of components, e.g. historic patterns and vernacular materials, as a guideline and framework for owners and designers; so that the facades can be appropriate and consistent with the historic context and buildings of the district and also in harmony with each other. Despite the attempts to meet the targets, a broad variety of newly constructed facades can be observed now throughout the historic areas of the city, which may range widely in terms of harmony with each other and consistency with the context.

    Aims

    Given the issue explained above, this article aims to detect the weaknesses and drawbacks resulted from the failure to meet the objectives of the instructions on façade design of new buildings in the historic area of Tabriz; hence the existing guidelines on façade design in the historic area of Tabriz are analyzed to investigate the dimensions of their feasibility for newly constructed residential buildings. The objective is met through multidimensional attention to the facades of new buildings.

    Methods

    In this article, the implementation process is thus qualitative and the data is collected through a descriptive-analytical method based on scientific references and field research.

    Findings

    The investigations on newly constructed residential buildings in the historic area of Tabriz reflect two major types of failure (i.e. theoretical and practical) in regard to the feasibility of façade design instructions.

    Conclusion

    Therefore, corrective measures and revisions are required theoretically in addition to the actions necessary for implementation of façade design instructions.

    Keywords: Façade, Guidelines, Newly Constructed Buildings, Historic-Cultural Area of Tabriz, Bagh-shomal District
  • Zeinab Kheirkhah, Marjan Nemati Mehr* Pages 47-73
    Aims

    The purpose of this study is to present a conceptual model related to the direct impact of built environment on the depression of urban residents and its indirect impact through social interactions and the ranking of influential elements.

    Methods

    A descriptive-analytical approach has been applied in this study and qualitative and quantitative methods have been used to achieve the goal of the study. The study has 3 main parts: In the first part, the concepts of research and the relationship between them have been investigated by searching the sources and and analyzing them to explain the direct and indirect effect of the built environment on depression. In the second part, using experts' questionnaire and Shannon entropy method, the significant coefficient of the elements and their ranking were determined. In the third part, the conceptual model of the study is presented based on the relationships between the concepts of the research.

    Findings

    Based on Shannon entropy method, Among the influential elements of the environment, green spaces and parks in residential areas have the highest significant coefficient and are ranked first in the impact on the depression of urban residents, followed by public spaces, noise pollution, environmental security and indoor environment quality, air pollution, pedestrian network, visual pollution and public transportation are among the 10 main elements. According to the conceptual model, factors affecting depression include micro scales (individual), meso scale (local community) and macro scale (fundamental) which the elements of the meso-scale environment interact with other micro- and macro-scale factors directly and indirectly affect the residents' depression.

    Conclusion

    According to the ranking of the influential elements of the environment and the high significant coefficient of green and public spaces, neighborhood green spaces and parks should be given more attention, and with the appropriate design of public spaces and suitable environments for pedestrians, create opportunities for social contact and the gathering of local residents in order to reduce the prevalence of depression in urban areas helped.

    Keywords: Built environment, Depression, Social interactions, Conceptual model, Shannon entropy
  • Milad Heidari, AliAsghar Malekafzali*, Mahta Mirmightadaee Pages 74-91
    Objectives

    Today, the expansion of urbanization is associated with the disappearance of human activities in the space between buildings. The purpose of this research is to understand the dimensions of the connection between buildings and the city and how it is captured by the dispositive, and finally to find a way to emancipate in the form of an immanent connection.

    Method

    The research is done by a qualitative method. The research paradigm is emancipation, the strategy is discourse analysis and the tactics are data collection, coding, analysis, display, explanation, and profanation.

    Result

    The findings indicate that the building and the city connection factors are related to each other through a hidden network in the form of three scales: the large scale includes semantic factors, the medium scale social factors, and the small scale include formal and functional-behavioral aspects. Therefore, social institutions on a medium scale, will be captured by the dispositive after constituting as they have a specific form and function, and will lose their relationship with the large scale and exist officially in the form of a formal institution, which ultimately leads increasing control and power, and further disintegration.

    Conclusion

    To achieve an immanent connection between the building and the city, the official institution should be disabled to reconnect the semantic scale for redefining the social institution. Also, it should be profane from whatever dispositive has been placed on the concept of institution. This is realized by the presence of non-institution in the space between the buildings

    Keywords: connection of the building, the city, the dispositive, social institutions, measurement, un measurement area, non-institution
  • Mahsa Hajmaleki, Khosro Daneshjoo*, Azadeh Shahcheraghi Pages 92-107
    Aims

    One of the most important issues and challenges facing developing societies is the physical identity of buildings and urban facades. Cities, under the influence of modernity, have an identity problem, and the concept of urban identity in the process of cognition and perception presents a multi-dimensional and complex phenomenon. The physical identity of cities has become an influential category in city lifeThis article is based on the question that - How can a solution or a guideline be formulated to improve the formal identity and exterior appearance of architecture in the capital and a metropolis like Tehran, which is in line with today's tastes and intellectual level?

    Methods

    The research method in this research is qualitative survey and research of applied type, and to answer the research question, first from the library method to examine the effective factors in the formation of physical identity, then through the questionnaire asked from the experts and professors of architecture. is placed

    Findings

    The statistical population consisted of 273 architecture professors, and finally, among the effective factors with the highest priority among the effective factors in the physical identity of the buildings, the combination of traditional and modern facades, the use of details and decorations in the facades, the use of sustainable materials, the spirit Nowadays, using the past model and paying attention to diversity and avoiding uniformity and homogeneity has had the greatest impact.

    Conclusion

    There are statistically significant differences between different respondents in their attitude towards facade parameters (mass and joint, openings, architectural details and materials). These results show the multiplicity and variety of trends in the practice of architecture for different jobs. It is also clear that the main reason for the significant difference between the averages is related to the fact that the respondents believe that these parameters had a significant impact on the continuity of the architectural identity.

    Keywords: physical identity, facade, contemporary architecture of Tehran, street view
  • Shabnam Akbari Namdar, Ali Modabrian* Pages 108-130

    Statement of Problem:

     In dealing with the wonders of creation in nature and its elements, the primitive man considers himself insignificant and inferior in front of the world and its vastness. Man considers nature to be alive and imagines a supernatural force for each manifestation of existence. Totems are inanimate. Totemism is related to systems derived from symbols or representations of human affiliations to animals, plants, and fundamental and human belief objects based on totems.

    Objectives

    Investigating totem and totemism from a psychological point of view and finding a unique method to explore the human mind and the effects left in the design of built spaces.
    Research

    Method

    It is based on analytical and descriptive studies and it has been investigated and analyzed by studying library sources and it has been compiled based on mutual relationships and comparison between independent variables and theories and totems in different religions and dependent variables.

    Findings

    In the knowledge of totem and totemism, understanding many amazing aspects of animals, plants and objects seemed to be impossible for humans and this led to their sanctification; Of course, the holiness that followed fear and respect. Such a view and thought caused the emergence and spread of beliefs such as animism, reincarnation and totemism.

    Conclusion

    Totemism and belief in totems and taboos was one of the ancient beliefs and a topic related to the history of early humans, which is considered one of the early examples of human religions. The practical consequences of these beliefs in the lives of early humans led to the emergence of rituals and practices in which the importance of animals and plants was emphasized, whose effects on the design of spaces and beliefs of the current generation are clearly evident.

    Keywords: Hidden energy, totem, human, nature, architectural space