فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 64 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر غنوی*، فاطمه غنوی صفحات 7-25

    اختلالات روانی ریشه های عمیقی در شناخت و باورهای افراد دارد و افسردگی به عنوان رایج ترین بیماری روانی از این قاعده مستثنی نیست. ریشه های عاطفی و روانی تصادمی خاص با باورهای مذهبی دارد و تعیین آثار این مواجهه به درمان گران این امکان را می دهد که به شیوه های تازه ای در برخورد با افسردگی بیندیشند. این نوشته در پی آن است که تاثیر باور مذهبی مهدویت را درمان ریشه های این اختلال بررسی کند و با توجه به پذیرش روزافزون روش شناختی در درمان گری، از معارف مهدوی برای فراهم آوردن آموزه های لازم برای درمان افسردگی یاری بجوید. روش تحقیق مبتنی بر تحلیل افسردگی از سوی آرون بک متفکر شناختی است که با بخشی از آموزه های مهدوی که امیدزا و انگیزه ساز هستند تلاقی داده شده و آثار این تلاقی از نگاه تحلیلی بررسی شود. نتایج بررسی نشان می دهد که معارف مهدوی دارای این ظرفیت است که نگاه شخص به خود، آینده و جهان پیرامون را دچار تغییر کرده و نه فقط ریشه های شناختی افسردگی را درمان کند بلکه انگیزه های کافی روانی و عاطفی برای ایستادگی در برابر حسن ناکامی و شکست را در فرد فراهم بیاورد.

    کلیدواژگان: باورهای مهدوی، افسردگی اجتماعی، دیدگاه آرون بک، عصر غیبت
  • سید جعفر صادقی*، مجید معارف صفحات 27-49

    دجال از مفاهیم مشهور آخرالزمانی در روایات اسلامی است. مضامین این روایات گاه تنها به اصل خروج موجودی به نام دجال در آستانه رستاخیز تاکید دارند، اما در بخشی از آنها ماجراهای تفصیلی و ویژگی های شگفت انگیزی وجود دارد که موجب طرح دیدگاه های مختلف در این باره و توجیه روایات با هدف پذیرش آنها شده است. از یک سو روایات تفصیلی غالبا در منابع سنی ذکر شده و منابع شیعی تنها حاوی روایات اصل خروج دجال است و از سوی دیگر موضوع دجال به منابع دینی اهل کتاب و راویان اسراییلیات پیوند می یابد. این امر بررسی دیدگاه ها و تحلیل اجمالی وضعیت دلالی و سندی روایات خروج دجال را ضروری می نماید. طبق این تحقیق اصل خروج دجال از مفاهیم اصیل اسلامی است و حتی فراوانی روایاتی که از جزییات و تفصیل ماجراهای آن سخن گفته اند، علیرغم لزوم توقف بر آنها، شهرت و استفاضه این موضوع را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: حدیث، مهدویت، اسرائیلیات، آخرالزمان، دجال
  • محمود امیریان صفحات 53-79

    نزول حضرت عیسی7 از جمله مباحثی است که هنگام ظهور حضرت مهدی4 تحقق خواهد یافت. این باور که یکی از مباحث مهم در بحث مهدویت است، مستندات زیادی اعم از قرآنی، روایی و اتفاق مسلمانان و مسیحیان بر آن اقامه شده است. نگاه نمادین به نزول حضرت عیسی7 دیدگاه نوپدیدی است که از سوی برخی اندیشمندان مطرح شده و نزول حضرت را نه به معنای حقیقی و واقعیتی که تحقق خواهد یافت؛ بلکه نماد و رمزی بر پیروزی حق بر باطل و پیاده سازی منهج و شاخصه های عیسوی می دانند که در جامعه ساری و جاری می شود. از آن جا که بحث نزول حضرت عیسی7 از مباحث مهم مهدوی و باور خیل عظیمی از مسلمانان و مسیحیان است و نیز در این زمینه تاکنون پژوهشی سامان نیافته و خلا معرفتی در این زمینه مشهود است؛ لذا تحقیق در این مسیله ضرورت دارد. پژوهش پیش رو به صورت توصیفی _ تحلیلی و به روش کتابخانه ای به تبیین نمادگرایی در نزول حضرت عیسی7 پرداخته است. ادله مختلف قرآنی، روایی و اجماع مسلمانان و مسیحیان با توجه به اصل اولیه در هر کلامی که حقیقت است، دیدگاه نمادگرایی را مردود می داند.

    کلیدواژگان: حضرت عیسی، نمادگرایی، سمبلیک، نمادین
  • علی رضایی کهنمویی صفحات 81-103

    آیاتی از سوره مبارکه اسراء از دو افساد، و به تبع آن، دو عقوبت موعود برای بنی اسراییل سخن گفته است؛ مفسران پیشین و معاصر، کم وبیش سعی نموده اند مراد عینی این وعید الهی را ارایه نمایند؛ قدما عموما آیات شریفه مزبور را به حوادثی در دوران پیش از اسلام تطبیق نموده اند اما در دوران معاصر و بعد از تشکیل دولت اسراییل، تطبیقات جدیدی در این خصوص مطرح شد که علیرغم تشتت، وجه مشترک شان، مرتبط ساختن وعید مزبور با فتنه فعلی اسراییل است؛ همین ادعای مرتبط بودن آیات با چالش مهم دوران معاصر، اهمیت کشف حقیقت در خصوص آن را دوچندان می کند. مقاله حاضر درصدد است با تمرکز بر مفاد حاصل از نگاه جامع به آیات، روایات و گزارش های تاریخی مرتبط با بحث، و به روش تحلیلی _ انتقادی، به ارزیابی تطبیقات ارایه شده توسط قدما و معاصرین در این مورد بپردازد. اجمالا به نظر می رسد تطبیق افساد اول به افساد کنونی اسراییل و افساد دوم به دوران آینده و تطبیق عقوبت کنندگان بنی اسراییل در هر دو وعده به مجاهدان مومن، قابل قبول است.

    کلیدواژگان: سوره اسراء، افساد بنی اسرائیل، عقوبت بنی اسرائیل، فرجام بنی اسرائیل، فرجام اسرائیل
  • علی اخترشهر صفحات 105-126

    آیه Gولقد کرمنا بنی آدم وحملناهم فی البر والبحر ورزقناهم من الطیبات وفضلناهم علی کثیر ممن خلقنا تفضیلاF (اسراء: 70) «و محققا ما فرزندان آدم را بسیار گرامی داشتیم و آنها را (بر مرکب) در بر و بحر سوار کردیم و از هر غذای لذیذ و پاکیزه آنها را روزی دادیم و آنها را بر بسیاری از مخلوقات خود برتری و فضیلت کامل بخشیدیم» یکی ازآیات قرآنی است که به مبحث کرامت انسانی تاکید شده. «انسان»، به عنوان مهم‏ترین موضوع خلقت، جایگاه مهمی در اندیشه‏ ها و مکاتب مختلف فلسفی داشته. از مهم ترین شاخصه مردمی بودن دولت اسلامی مخصوصا درعصر ظهور، مبحث کرامت انسان سیاسی است (اهمیت) .بادقت و تامل در آیات قرآن کریم، از کرامت و ارجمندی انسان و برتری او بر دیگر موجودات سخن به میان آمده است. سوال اصلی این مقاله این است؛ براساس آموزه های فرهنگ مهدوی و فرهنگ انتظار اصول اساسی کرامت انسان سیاسی بر چه اصولی استوار است که نبود آن اصول، کرامتی بر انسان لحاظ نمی توان نمود؟ (سوال اصلی) فرضیه این مقاله بر آن استوار است که؛ دو اصل اساسی باعث کرامت بخشیدن به انسان می شود که این دو اصل براساس آموزه های مهدوی در فرهنگ انتظار به خوبی تبیین شده است. اصل برابری و عدالت اجتماعی؛ حفظ عزت نفس انسان (فرضیه) کرامت سیاسی انسان به عنوان یک قاعده اساسی، در پرتو معنای پیش گفته و مبنای برخاسته از آن، نقش مهمی در تنظیم روابط شهروندان و دولت ایفا می کند و می تواند در تحقق الگوی مطلوب سیاسی و ترسیم جایگاه مردم در نظام سیاسی براساس فرهنگ انتظار نقش آفرینی کند. براساس قرآن کریم و فرهنگ انتظار، انسان امروزه (امانیسم) نتوانسته جایگاه و کرامت سیاسی انسان را به ارمغان بیاورد، بلکه این فرهنگ انتظار است که براساس عدالت و برابری و حفظ عزت نفس انسان درصدد بسترسازی کرامت انسان سیاسی می باشد. لذا کرامت انسان سیاسی به ارزش نهادن نقش انسان در جامعه از طریق، شورا و مشورت، امر به معروف و نهی ازمنکر و نصحیت تحقیق می یابد (یافته).

    کلیدواژگان: انسان، قرآن، کرامت، سیاست
  • معصومه ظهیری پیرموسائی، سید حسن عابدیان*، احمد مرادخانی صفحات 129-164

    این پژوهش با هدف بیان مختصات و ساختار حکومت جهانی امام مهدی(ع) در قرآن و روایات نگارش یافته است. ضرورت بحث از این رو است که علیرغم وجودآیات، اخبار و روایات تفسیری متعدد پیرامون حکومت جهانی امام مهدی(ع) و توجه پژوهشگران عرصه مهدویت به این حوزه، به مختصات و ساختارهای حکومت حضرت به طور منسجم توجه کمتری شده و این عرصه می تواند در استخراج راهبردهای موثر حکومتی نقش داشته باشد. روش پژوهش توصیفی _ تحلیلی است و نتایج پژوهش حاکی از آن است که مختصات حکومت جهانی امام مهدی(ع) عبارتند از : عدالت محوری، قانون گرایی، ستیز بی امان با ستمگران و فاسدان، رسیدن اقشار ضعیف به اصول والا و ارزش های متعالی، واژگونی بنیادهای ستم و بیدادگری های فردی و اجتماعی طاغوتیان، انقلاب علمی، فکری و شکوفایی عقول انسانی، فرهنگ سازی جامع و ترویج و تثبیت ارزش های اخلاقی همچنین ساختار حکومت جهانی امام مهدی (ع) عبارت است از حاکمیت واحد، ولایت ولی (رهبری)، کارگزاران و حاکمان و والیان.

    کلیدواژگان: حکومت جهانی، امام مهدی(ع)، مختصات حکومتی، ساختار حکومتی
  • مریم طاهری زاده*، محمود ملکی راد صفحات 167-183

    خانواده نهادی است فطری و الهی؛ زیرا که با فطرت و سرشت آدمی از نظر اشتیاق و احتیاج مطابقت دارد دارای منزلت و شان حساسی است که در تاریخ و فرهنگ و تمدن‏ انسانی و در پرورش و شکوفایی استعدادهای مادی و معنوی فرزندان نقش مهمی دارد؛ از آن جا که پایه های تربیتی فرد در خانه نهاده شده است؛ و اساس صحت اخلاقی فرد را درخانواده بنیان گذاری می شود و ارزش های اخلاقی فرزند را نهادینه می سازد، باور به مهدویت و به تبع آن فرهنگ انتظار از امتیازاتی برخوردار است که می تواند در تحکیم بنیان های خانواده تاثیرگذار و آرامش آن موثر باشد. برخی از مهم ترین این ویژگی ها عبارتند از: تربیت فرزندان بر محور امید به آینده درخشان و انتظار ظهور امام زمان (ع)، باور و یقین به وجود حجت خدا در زمین و عرضه اعمال مردم بر وی و... این آموزه ها قادر است در تحکیم و تعالی روحی و معنوی فرزندان دارای نقش و در لایه های مختلف باوری و ارزشی و هنجاری رفتاری، تاثیرگذار باشد. نوشتار پیش رو به شیوه کتابخانه ای و با روش توصیفی _ تحلیلی، به تبیین «کارکردهای فرهنگ انتظار درتربیت دینی فرزندان» می پردازد از مهم ترین یافته ها و نوآوری های این تحقیق تبیین کارکردهای فرهنگ انتظار در سه ساحت باورها و ارزش ها و هنجارهای رفتاری است. در بعد باورها با تاکید بر تقویت ایمان و تحکیم شناخت امامت، و در بعد ارزش ها تاکید بر ویژگی های اخلاقی منتظران و در نهایت می توان گفت اتصال قلب و دل فرزند به حضرت مهدی (عج) می تواند او را از بداخلاقی و ناهنجاری رفتاری دور نماید.

    کلیدواژگان: انتظار، تربیت، مهدویت، خانواده، فرزند
|
  • Amir Ghanvi *, Fatemeh Ghanvi Pages 7-25

    Mental disorders have deep roots in people's knowledge and beliefs, and depression, as the most common mental illness, is no exception. The emotional and psychological roots have a specific contact with religious beliefs, and determining the effects of this encounter allows therapists to think of new ways to deal with depression. This article seeks to examine the effect of Mahdavi religious belief on the treatment of the roots of this disorder and, considering the increasing acceptance of cognitive methodology in therapy, seek help from Mahdavi teachings to provide the necessary teachings for the treatment of depression.The research method is based on the analysis of depression by Aron Beck, a cognitive thinker, which is crossed with a part of Mahdavi's teachings that are hopeful and motivating, and the effects of this intersection are analyzed from an analytical point of view. The results of the study show that Mahdavi's teachings have the capacity to change a person's view of himself, the future and the world around him and not only cure the cognitive roots of depression, but also provide sufficient mental and emotional motivations for a person to stand up against failure and failure.

    Keywords: Mahdavi's beliefs, social depression, Aaron Beck's point of view, evening of absence
  • Seyyed Jaafar Sadeghi *, Majid Maaref Pages 27-49

    One of the issues in Islamic traditions related to the end of time is the emersion of Dajjāl (Antichrist), which are many of its traditions in Shiite and Sunni sources.Evaluation the traditions related to Dajjāl represent that they are two types; So that the topic of some of them is the subject matter of Dajjāl and its emersion and in some cases the manner of his death, briefly and without mentioning details; these traditions cited often in Shia sources, although some of them cited in Sunni sources. There is no specific problems in their context and for this it is not necessary to deny them. However, a large number of Sunni traditions have spoken about characteristics, features and Odd abilities of Dajjāl which many of them disagree with the Quran, rational criteria and conflict with each other. In addition, a large number of narrators of this traditions are the Israelites known propagators. Although some of them be found in the old sources of Shia but it seems they entered in this resource for affidavit from Sunni sources for strengthen faith in the Mahdaviat.Assuming the accuracy of all accounts of narratives about Dajjāl, some accept them but some people explain Them. it is necessary Do not deny the brief narrative about emersion of Dajjāl and stop on its details.

    Keywords: Hadith, Mahdaviat, Israeliat, the end of time, Dajjal
  • Mahmoud Amirian Pages 53-79

    The return of Jesus is one of the issues that will be realized when the advent of Hazrat Mahdi.This belief is one of the most important issues in the discussion of Mahdaviat Many documents have been presented on it, including the Qur'an, the narration and the events of Muslims and Christians. The symbolic view of the return of Jesus is a new view that has been put forward by some thinkers and they consider the return not as a true meaning and reality that will be realized but as a symbol and symbol of the victory of truth over falsehood and implementation of Christian methods and characteristics in society. It flows and flows. Because the issue of the descent of Jesus is one of the important issues of Mahdaviat and the belief of a large number of Muslims and Christians. Also, no research has been organized in this field so far and an epistemological gap is evident in this field. Therefore, research on this issue is necessary. Leading research has been done descriptively-analytically and in a library method to explain symbolism in the descent of Jesus. The various Qur'anic arguments, the narration and the consensus of Muslims and Christians reject the view of symbolism according to the basic principle in any word that is true.

    Keywords: Jesus, Symbolism, symbolic
  • Ali Rezaei Kahnamoui Pages 81-103

    Verses from Surah Al-Israa Speak of Two Corrupts, and Following Up, Two Divine doom for the " Bani Israel". Former and contemporary interpreters have attempted to reveal the external purpose of this divine promise. Former Scientists have generally adapted the above verses to events in the pre-Islamic era. But in the modern era, after the formation of the State of Israel, new ideas emerged that somehow linked this divine promise to the Israeli government. The same claim to relate the verses to the important challenge of contemporary times doubles the importance of discovering the truth about it. The present article seeks to evaluate the views presented by the ancients and contemporaries by focusing on data from a holistic view of the verses, narratives, and historical reports related to the discussion, and in an analytical-critical manner. In short, the first corruption seems to be the current corruption of Israel, and the second corruption will be in the future, and in both promises to punish the Israelites by the believers.

    Keywords: Sura al-isra, Spoiling the bani Israel, Punish the bani Israel, The end of thebani Israel, The end of the Israel
  • Ali Akhtarshahr Pages 105-126

    It is one of the Qur'anic verses that emphasize the subject of humandignity. Man, the most important subject of creation has had animportant place in various philosophical schools and thoughts. The most important feature of the Islamic state's popularity, especiallyin the era of emergence, is the subject of political human dignity. It is important. Careful and thoughtful verses of the Holy Quran, mention the dignity and worth of man and his superiority over other beings. The main question of this article is; Based on the teachings of the Mahdavi culture and the culture of waiting for the basic principles of political human dignity, what principles based on the absence of those principles of human dignity, cannot consider? (The main question) The hypothesis of this article is based on Two basic principles that givedignity to human beings. and these two principles are well explained based on Mahdavi teachings in the culture of expectation. principle ofequality and socialjustice Preservation of human self-respect (hypothesis) Human political dignity as a basic rule, in light of the aforementioned meaning and the basis, arising from it, plays an important role in regulating the relations between citizens and the government and can realize the desired political model and outline the position of the people in the political system. Act according to cultural expectations. According to the Holy Qur'an and the culture of expectation, man today (humanism) has not been able to bring the position and political dignity of man, but this culture of expectation is trying to establish the dignity of the political man based on justice and equality and preserving the self-respect of man. Therefore, the political dignity of the human role in society is realized through consultation, commanding the good and forbidding human dignity and advice.

    Keywords: man, Quran, dignity, and Politics
  • Masoumeh Zahiri Pirmousaei, Seyyed Hasan Abedian *, Ahmad Moradkhani Pages 129-164

    This research has been written with the aim of expressing the characteristics and structure of the Imam's world government in the Qur'an and hadiths. The necessity of the discussion is that despite the existence of numerous verses, news and narrations about the world government of Imam Mahdi and the attention of researchers in the field of Mahdaviat to this field, less attention has been paid to the coordinates and structures of the government and this field can be effective in extracting strategies. Government has a role to play. The research method is descriptive-analytical and the results indicate that the characteristics of the world government of Imam Mahdi are: central justice, legalism, relentless struggle against the oppressors and the corrupt, the attainment of the weak to high principles and transcendent values, the overthrow of the foundations of oppression and The individual and social tyrannies of the Taghutians, the scientific, intellectual revolution and the flourishing of human intellects, the comprehensive culturalization and the promotion and consolidation of moral values, as well as the structure of Imam Mahdi's world government include a single government, guardianship, agents, rulers and governors.

    Keywords: World Government, Imam Mahdi (AS), Government Coordinates, government structure
  • Maryam Taherizadeh *, Mahmoud Maleki Rad Pages 167-183

    Family is a natural and divine institution. Because it corresponds to human nature in terms of desire and need, it has a sensitive dignity and dignity that plays an important role in human history, culture and civilization and in the development and flourishing of children's material and spiritual talents; Since the foundations of a person's education are laid at home; And the basis of a person's moral integrity is established in the family and the moral values of the child are institutionalized. Belief in Mahdavitism and accordingly the culture of expectation has advantages that can be effective in consolidating the foundations of the family and its peace. Some of the most important features are: raising children on the basis of hope for a bright future and waiting for the appearance of Imam Zaman (peace be upon him), belief and certainty in the existence of God's authority on earth and submission of people's actions to him, etc. These teachings are able to Consolidation and spiritual advancement of children has a role and is effective in different levels of belief, value and behavioral norms. The following article explains the "functions of the culture of expectation in the religious education of children" in a library manner and with a descriptive-analytical method. One of the most important findings and innovations of this research is the explanation of the functions of the culture of expectation in three areas of beliefs, values and behavioral norms. In the dimension of beliefs, emphasizing the strengthening of faith and consolidating the knowledge of Imamate, and in the dimension of values, emphasizing the moral characteristics of those who wait, and finally, it can be said that connecting the heart and soul of the child to Hazrat Mahdi (A.S.) can keep him away from immorality and abnormal behavior.

    Keywords: Expectation, Education, Mahdaviat, Family, Child