فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دهم شماره 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر بیگی، مسعود خیراندیش، محسن محمدی خیاره*، علی سرخوش سرا صفحات 7-38

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین پیچیدگی اقتصادی و رقابت پذیری با استفاده از داده های تابلویی در نمونه ای شامل 39 کشور نوظهور از سال 2002 تا 2018 است. نتایج آزمون علیت گرنجری دومیترسکو و هورلین (2012) حاکی از وجود علیت دوطرفه بین پیچیدگی اقتصادی و رقابت پذیری است؛ به این مفهوم که میزان پیچیدگی اقتصاد بالاتر به کشورها کمک می کند تا سطح متوسط رقابت پذیری خود را بهبود بخشند و برعکس. همچنین نتایج تخمین مدل با استفاده از برآوردگر گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SYS-GMM) نشان می دهد که پیچیدگی اقتصادی، عاملی تعیین کننده در رقابت پذیری کشورها است. این نشان می دهد که پیچیدگی اقتصادی، فرصت های قابل توجهی را برای مشاغل جدید از طریق ایجاد بخش های جدید و محصولات جدید ایجاد می کند که از این طریق منجر به رقابت بیشتر و محیط پویاتر می شود. در عین حال، تاثیر متغیرهای رشد تولید ناخالص داخلی، حکمرانی خوب، نرخ ارز واقعی موثر، سرمایه انسانی و مخارج تحقیق و توسعه و بهره وری عوامل تولید نیز بر میزان رقابت پذیری کشورها مثبت است. لذا ضرورت دارد که کشورهای نوظهور در راستای افزایش رقابت پذیری و توسعه اقتصاد دانش محور، سیاست های افزایش پیچیدگی اقتصادی در کنار سایر عوامل موثر بر رقابت پذیری را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، پیچیدگی اقتصادی، توسعه اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • اسماء حمزه*، نسرین حضارمقدم، میترا قنبرزاده صفحات 39-65

    تحریم های اقتصادی در سال های اخیر از جنبه های مستقیم و غیرمستقیم صنعت بیمه کشور را تحت تاثیر قرار داده است. درواقع، در بخش آثار مستقیم می توان به اعمال محدودیت بر واگذاری ریسک به شرکت های بیمه اتکایی خارجی و اعمال محدودیت در ارتباط با شرکت های بیمه خارجی اشاره کرد و در بخش آثار غیرمستقیم، تاثیرپذیری متغیرهای کلان اقتصادی از تحریم و اثرگذاری این متغیرها بر صنعت بیمه مورد توجه قرار می گیرد. لذا شناسایی دقیق کانال های تاثیرگذاری تحریم بر صنعت بیمه به منظور لحاظ راهکارهای مناسب در جهت کاهش این تاثیرات اهمیت فراوانی پیدا می کند. بر این اساس، در این مقاله با استفاده از روش تحقیق توصیفی و اکتشافی و مطالعه کتابخانه ای در ابتدا آثار تحریم بر صنعت بیمه مورد بررسی قرار گرفتند و ضمن تجزیه وتحلیل اطلاعات حاصله و ارایه استراتژی و راهبرد به جهت مدیریت ریسک تحریم، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای تحریم در صنعت بیمه مورد شناسایی قرار گرفتند. همچنین به منظور ارزیابی میزان اهمیت چالش های صنعت بیمه در مواجهه با تحریم های اقتصادی، با استفاده از مطالعه میدانی و ابزار پرسشنامه نتایج مورد تحلیل قرار گرفتند و بر اساس نتایج احصا شده در دو بخش تحقیق، پیشنهاد هایی برای صنعت بیمه کشور برای مدیریت ریسک تحریم مانند تغییر قوانین و مقررات صنعت بیمه با توجه به تحریم ها، افزایش سرمایه شرکت های بیمه ای جهت بیمه گری، انتشار اوراق بهادار بیمه برای ورود بیمه به صنایع بزرگی مانند نفت و پتروشیمی و گسترش طیف پوشش های کلوپ های ایران ارایه گردید.

    کلیدواژگان: صنعت بیمه، تحریم، آثار مستقیم، آثار غیرمستقیم
  • سمانه نورانی آزاد*، سیده وجیهه میکاییلی صفحات 67-102

    هدف محوری پژوهش حاضر تعیین سطح آستانه ساختار مالکیت و ارتباط سهم مالکان نهادی با اجتناب مالیاتی در شرکت های بورسی است. بدین منظور داده های 110 شرکت بورس اوراق بهادار تهران به روش نمونه گیری هدفمند در بازه زمانی 1399-1390 انتخاب و آزمون فرضیات و ارتباط بین متغیرهای مذکور با استفاده از تکنیک رگرسیون انتقال ملایم پنلی (PSTR) انجام شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در سطوح مختلف سهم سهامداران نهادی رابطه خطی بین متغیرهای تحقیق تایید نمی شود و با افزایش سهم سهامداران به عنوان متغیر انتقال تا سطح 54/27 میزان تمایل شرکت ها برای مشارکت در اجتناب مالیاتی افزایش یافته و با گذر از این مقدار کاهش می یابد. در مجموع، نتایج مربوط به ارزیابی رابطه ساختار مالکیت و اجتناب مالیاتی موید آن است که در شرکت های فعال بورس اوراق بهادار تهران رابطه U معکوس بین متغیرهای تحقیق تایید می شود؛ به گونه ای که قبل از سطح آستانه تاثیر متغیر مستقل بر وابسته افزایشی و پس از آن کاهشی بوده است. ازاین رو پایش مداوم اندازه شرکت و سهم سهامداران نهادی جهت تعیین سطح مناسب ساختار مالکیت، ممانعت از تسلط مدیران و سهامداران دولتی و شبه دولتی بر بازار سرمایه و کاهش تضاد منافع مدیران و سهامداران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سطح آستانه، سهم مالکان نهادی، اجتناب مالیاتی، رگرسیون انتقال ملایم
  • محمدتقی فیاضی*، علی همت جو صفحات 103-145

    موضوع قیمت مسکن و افزایش شدید آن همواره یکی از موضوعات چالش برانگیز برای خانوارها و دولت بوده است. از طرف دیگر شهرداری ها به ویژه شهرداری های بزرگ توسعه و عمران شهری را از رسالت های اصلی خود می دانند. اینکه این سرمایه گذاری در زیرساخت ها و طرح های عمرانی چه تاثیری بر قیمت مسکن می گذارد، علاوه بر سیاست گذاری در سطح محلی، در سطح ملی نیز حایز اهمیت است. تاثیر سرمایه گذاری های در طرح های توسعه و عمران شهری بر قیمت مسکن در شهر تهران موضوع این پژوهش است. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر سرمایه گذاری در زیرساخت ها و خدمات شهری بر افزایش قیمت مسکن در مناطق 22 گانه شهر تهران است. به عبارت دیگر این مطالعه به دنبال پاسخ گویی به این پرسش علمی است که تفاوت در تغییرات قیمت نسبی مسکن در مناطق 22 گانه شهر تهران تا چه حد متاثر از این عامل است. روش مورد استفاده در پژوهش روش هدانیک و متغیرهای مورد استفاده سه گروه از متغیرها که بر قیمت مسکن در شهر موثرند، بوده که شامل متغیرهای فیزیکی یا ذاتی مسکن، متغیرهای محیطی مسکن و متغیر فضا است. با توجه به وجود خودهمبستگی فضایی و نتایج آزمون موران 1، مدل هدانیک با استفاده از عامل فضا مورد برآورد قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تاثیر متغیرهای محیطی بیش از متغیرهای ذاتی است و متغیر سهم شبکه معابر از کل مساحت محلات بیشترین تاثیر را بر قیمت واحدهای مسکونی در شهر تهران دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، طرح های توسعه، عمران شهری، قیمت مسکن
  • رضا سعیدی، رضا مقدسی*، شهریار نصابیان، مرجان دامنکشیده صفحات 147-186

    نظریه پیچیدگی اقتصادی اخیرا توسط دو گروه از دانشمندان در دانشگاه هاروارد و MIT توسعه پیدا کرده است. بر اساس این نظریه، توانمندی های مولد انباشته شده در هر کشور، تحولات ساختاری و رشد اقتصادی آن را تعیین می کنند. شاخص پیچیدگی اقتصادی به منظور سنجش حجم توانمندی های انباشته شده، هر سال برای بیش از 120 کشور دنیا محاسبه می شود. در این تحقیق برای اولین بار سعی شده است شاخص پیچیدگی اقتصادی برای استان های کشور طی دوره زمانی 1379-1397 محاسبه گردد. برای این منظور، بر اساس روش پیشنهادی هارتمن و همکاران (2017) و میلی و تیتلبوین (2020) که مبتنی بر شاخص های پیچیدگی کدهای آیسیک دو رقمی،  مزیت نسبی آشکار شده هر استان در هر یک از کدهای آیسیک و سهم هر کد آیسیک از کل GDP استان است، شاخص پیچیدگی اقتصادی استان های کشور برای هر سال محاسبه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد درجه پیچیدگی اقتصادی تمامی استان های کشور طی دوره زمانی مورد بررسی منفی بوده است. استان های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، ایلام و بوشهر در اغلب سال ها کمترین درجه پیچیدگی و در مقابل استان های قم، تهران، اصفهان، قزوین، مرکزی و آذربایجان شرقی در اغلب سال ها بیشترین درجه پیچیدگی اقتصادی را در بین استان های کشور داشتند. اجرای سیاست های صنعتی و تجاری در سطوح ملی و استانی ملی در جهت توسعه رشته فعالیت های ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی، ساخت محصولات از لاستیک و پلاستیک، ساخت محصولات فلزی فابریکی به جز ماشین آلات و تجهیزات، ساخت ابزار پزشکی، ابزار اپتیکی، ابزار دقیق و انواع ساعت، ساخت ماشین‏آلات و تجهیزات طبقه‏بندی نشده در جای دیگر، ساخت ماشین آلات و دستگاه های برقی طبقه بندی نشده در جای دیگر، ساخت فلزات اساسی و ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر می توان کمک موثری به افزایش درجه پیچیدگی اقتصادی طیف وسیعی از استان های کشور نماید.

    کلیدواژگان: توانمندی های مولد، پیچیدگی های اقتصادی
  • مصطفی علمی مقدم*، اصغر ابوالحسنی هستیانی، نسرین منصوری، مینو امینی میلانی صفحات 187-235

    بیش از نیم قرن است که اقتصاد ایران با معضل تورم مواجه است. طبق مطالعات تجربی عوامل متعدد مریی و نامریی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... بر افزایش نرخ تورم موثر بوده اند؛ عواملی که بعضا نمی توان همه آن ها را در یک مدل اقتصادی لحاظ کرد. بنابراین نمی توان با روش های مرسوم با قاطعیت و اطمینان، درباره میزان موثر بودن برخی عوامل بر نرخ تورم اظهارنظر کرد. بر پایه این استدلال، به نظور استفاده از یک روش مناسب در این پژوهش از رویکرد فازی برای بررسی شدت تاثیر تحریم های اقتصادی وضع شده علیه ایران در کنار سایر متغیرهای اثرگذار بر تورم در بازه زمانی پس از انقلاب اسلامی (1399-1357) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تحریم های شدید اقتصادی علیه ایران با ضریب فازی قوی، تاثیر مثبت و قابل توجهی بر تورم در کشور ایران داشته است. همچنین نقدینگی، انتظارات تطبیقی مردم، کسری بودجه و نوسانات نرخ ارز به ترتیب پس از تحریم های شدید، بیشترین اثر را بر افزایش تورم داشته اند. ضرایب فازی به دست آمده درآمدهای نفتی و رشد اقتصادی (بدون نفت) حاکی از اثر منفی این دو متغیر بر نرخ تورم در ایران است.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، تورم، ایران، رگرسیون فازی
  • عباسعلی جعفری ندوشن*، سمیه السادات موسوی، فاطمه شعله، گلناز باقری صفحات 237-268

    امروزه اعطای تسهیلات در صنعت بانکداری نقشی اساسی ایفا می کند. با افزایش درخواست مشتریان، ریسک اعتباری نیز افزایش یافته و استفاده از روشی جهت مدیریت این ریسک ضروری است. در سال های اخیر به دلیل افزایش حجم مطالبات معوق و سررسید گذشته در بانک های کشور، موضوع اعتبارسنجی مشتریان مورد توجه اغلب بانک ها قرار گرفته است. ضرورت این موضوع با شیوع ویروس کووید-19 که روی اقتصاد تمام کشورها و بخصوص درآمد مشاغل غیردولتی تاثیرگذار بوده است دوچندان می شود. در این مقاله ابتدا تاثیر شیوع ویروس روی احتمال پرداخت اقساط مشتریان با آزمون مک نمار بررسی گردیده است. سپس اعتبارسنجی مشتریان حقیقی شعب بانک ملت استان یزد انجام شده و تاثیر کووید-19 بر معناداری متغیرهای مختلف در این اعتبارسنجی با استفاده از رگرسیون لاجیت بررسی شده است. به این منظور یک نمونه تصادفی 1200تایی از مشتریان حقیقی که در سال های 1396 تا 1399 از شعب بانک ملت در سطح استان یزد اقدام به دریافت تسهیلات نموده اند، انتخاب شده است. نمونه ها به تعداد مساوی به دو بخش قبل و بعد از شیوع ویروس تقسیم شده است. اطلاعات مربوطه بر اساس 16 متغیر منتخب و به تفکیک مشتریان خوش حساب و بدحساب جمع آوری گردید. نتایج نشان می دهد که شیوع ویروس روی احتمال پرداخت اقساط مشتریان تاثیر معنادار دارد به طوری که آن را به شدت افزایش داده است. همچنین در دوران شیوع ویروس متغیرهای نوع شغل، وضعیت تاهل و میزان درآمد ماهیانه همسر به ترتیب با ضرایب تخمین 3/3، 73/1- و 47/1 روی احتمال پرداخت اقساط مشتریان به صورت معنادار تاثیرگذار هستند، درصورتی که قبل از شیوع ویروس این متغیرها بی تاثیر بودند. متغیرهای تعداد اقساط وام، وثیقه، سابقه اعتباری و معدل حساب به ترتیب با ضرایب تخمین 03/3، 82/2، 73/2- و 39/2 در شرایط قبل از شیوع ویروس و متغیرهای نوع شغل، میزان درآمد ماهیانه و وثیقه به ترتیب با ضرایب تخمین 3/3، 09/3 و 8/2 در دوران بعد از شیوع بیشترین تاثیر را بر احتمال پرداخت اقساط مشتریان دارند.

    کلیدواژگان: رگرسیون لاجیت، کووید-19، ریسک اعتباری، اعتبارسنجی، بانک
  • فرناز برخورداری*، محمدعلی دهقان دهنوی، مصطفی سرگلزایی، محمد رجایی باغسیایی صفحات 269-316

    ادغام اقدامی استراتژیک است که توسط موسسات مالی به منظور بهبود عملکرد مدیریتی صورت می گیرد. درواقع بانک ها همواره به دنبال تثبیت اقداماتشان در بازار جهت همگرایی به سطح بهینه هستند و ادغام آن را محقق ساخته و بانک ها را قادر می سازد تا هزینه های خود را کاهش دهند و به تبع آن کارایی را در سطوح تخصیصی و بهره وری بهبود بخشند. کشورهای بسیاری تجربه ادغام را دارند و لیکن وضعیت ادغام بانکی در ایران نتیجه مشخصی ندارد تا در مورد آن قضاوت شود. بنابراین نظر به اهمیت موضوع، هدف از این مطالعه بررسی وضعیت کارایی و خلق نقدینگی در شرایط قبل و بعد از ادغام با مجموعه ای از 32 بانک در دوره 1384-1399 با رویکرد برگر و باومن (2008) و تحلیل پوششی داده های دومرحله ای است. در این راستا هفت سناریو (شامل 6 ادغام دولتی- خصوصی و ادغام واقعی بانک سپه) در نظر گرفته شد. میانگین شاخص خلق نقدینگی در دوره قبل از ادغام مثبت به دست آمده و بعد از ادغام نیز نقدینگی افزایش یافت که می تواند به دلیل افزایش سرمایه بانک ها باشد. همچنین کارایی بعد از ادغام در 6 سناریو افزایش یافته و تنها یک سناریو کاهش نشان می دهد؛ بنابراین ضمن اینکه ادغام یکی از راهکارهای ارتقای کارایی بانک ها است، انتخاب شریک مناسب از مولفه های مهم موفقیت ادغام است.

    کلیدواژگان: ادغام و تملیک، کارایی، خلق نقدینگی، DEA دومرحله ای
|
  • AliAkbar Beigy, Masoud Khairandish, Mohsen Mohammadi Khyareh*, Ali Sarkhosh Pages 7-38

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between economic complexity and competitiveness using panel data in a sample of 39 emerging countries from 2002 to 2018. The results of the causality test of Dmitresco and Horlin Granger (2012) show a two-way cause between economic complexity and competitiveness. This indicates that the higher complexity of the economy helps countries to improve their average level of competitiveness, and vice versa. At the same time, the results of the model estimation using the system generalized method of moments (GMM) estimators confirm that economic complexity is a determining factor in the competitiveness of countries. This shows that economic integration with the creation of new sectors and new products creates significant opportunities for new jobs, which in turn leads to greater competition and a more dynamic environment. At the same time, the impact of variables on GDP growth, good governance, real exchange rates, human capital, and R&D costs on the competition of countries is also positive. Therefore, in order to increase competitiveness and develop a knowledge-based economy, emerging countries need to consider policies to increase economic complexity along with other factors affecting competitiveness.

    Keywords: competitiveness, economic complexity, economic development, GMM
  • Asma Hamzeh*, Nasrin Hozarmoghadam, Mitra Ghanbarzadeh Pages 39-65
  • Samaneh Noraniazad*, Seyedeh Vajiha Mikaeeli Pages 67-102

    The main purpose of this article is to determine the threshold level of ownership structure and the relationship between institutional owners' shares and tax avoidance. To meet this end, the data of 110 firms over the periods of 1390-1399 in the Tehran security market were selected. Moreover, this study sought to investigate the hypotheses and relationship between the mentioned variables. So the panel smooth transition regression (PSTR) model was used. The results indicate that at different levels of institutional shareholders 'share, the linear relationship between variables is not confirmed, and increasing shareholders' share as a transfer variable to 27.54, the participation in tax avoidance increases but after this level, it decreases. Overall, the results of evaluating the relationship between ownership structure and tax avoidance confirmed that in Tehran Stock Exchange, the inverse U relationship between variables is confirmed; this means that before the threshold level, the effect of the ownership structure in tax avoidance has been incremental and subsequently decreasing. Therefore, monitoring of company size and share of institutional shareholders was recommended to determine the appropriate level of ownership structure, prevent the dominance of governmental managers and shareholders and reduce the conflict of interests of managers and shareholders.

    Keywords: Threshold level, Institutional Owner’s Share, Tax Avoidance, smooth transition regression
  • MohamadTaghi Fayazi*, Ali Hemmatjou Pages 103-145

    The issue of housing prices and its sharp rise has always been one of the most challenging issues for households and the government. On the other hand, municipalities, especially large municipalities, consider urban development as one of their main missions. What effect this investment in infrastructure and development projects will have on housing prices is important not only at the local level but also at the national level. The effect of investments in urban development plans on housing prices in Tehran is the subject of this study. The main purpose of this study is to investigate the effect of investment in infrastructure and urban services on increasing housing prices in 22 districts of Tehran. In other words, this study seeks to answer the scientific question of how much the difference in changes in relative housing prices in the 22 districts of Tehran is affected by this factor. Method used in the research The hedonic method and the variables used are three groups of variables that affect the price of housing in the city, which include physical or intrinsic variables of housing, environmental variables of housing and space variable.Due to the existence of spatial self-correlation and the results of Moran 1 test, the hedonic model has been estimated using the space factor. The results show that the effect of environmental variables is more than intrinsic variables and the variable of the share of the road network of the total area of ​​neighborhoods has the greatest impact on the price of residential units in Tehran.

    Keywords: Investment, development plans, urban development, housing prices
  • Reza Saeedi, Reza Moghaddasi*, Shahryar Nessabian, Marjan Damanjeshideh Pages 147-186

    The theory of economic complexity has recently been developed by two groups of scientists at Harvard University and MIT. According to this theory, the productive capabilities accumulated in each country determine its structural changes and economic growth. The Economic Complexity Index is calculated annually for more than 120 countries to measure the volume of accumulated capabilities. In this research, for the first time, an index of economic complexity for the provinces of the country during the period 2000-2018 has been calculated. The results show that (a) the degree of economic complexity of all provinces of the country during the period under review has been negative. (B) Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, Khuzestan, Ilam and Bushehr in most years had the lowest degree of complexity and in contrast to Qom, Tehran, Isfahan, Qazvin, Central and East Azerbaijan provinces in most years had the highest degree of economic complexity among the provinces. (C) Implementation of provincial and national industrial and commercial policies in order to develop the field of activities for manufacturing other non-metallic mineral products, manufacturing products from rubber and plastic, manufacturing metal fabric products other than machinery and equipment, manufacturing medical instruments, optical instruments, Precision instruments and watches, manufacture of machinery and equipment not elsewhere classified, manufacture of machinery and electrical appliances not elsewhere classified, manufacture of basic metals and manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers maybe Help effectively increase the degree of economic complexity of a wide range of provinces.

    Keywords: economic complexity, productive capabilities
  • Mostafa Elmimoghaddam*, Asghar Abolhasani Hestiani, Nasrin Mansouri, Minoo Amini Pages 187-235

    Iran's economy has been facing the problem of inflation for more than half a century. According to empirical studies, various visible and invisible political, economic, cultural, etc. factors have been effective in increasing the inflation rate; Factors that sometimes cannot all be considered in one economic model. Therefore, it is not possible to comment with certainty on the extent to which some factors affect the inflation rate with conventional methods. Based on this argument, in order to use an appropriate method in this study, from the fuzzy approach to investigate the severity of the impact of economic sanctions imposed on Iran along with other variables affecting inflation, in the period after the Islamic Revolution (1978-2020), Used. The results show that severe economic sanctions against Iran with a strong fuzzy coefficient, have a positive and significant effect on inflation in Iran. Also, liquidity, people's adaptive expectations, budget deficit and exchange rate fluctuations, respectively, after the severe sanctions, have had the greatest impact on increasing inflation. The obtained fuzzy coefficients of oil revenues and economic growth (excluding oil) indicate the negative effect of these two variables on the inflation rate in Iran.

    Keywords: Economic sanctions, inflation, Iran, fuzzy regression
  • Abbasali Jafari-Nodoushan*, Somayeh Mousavi, Fatemeh Shoeleh, Golnaz Bagheri Pages 237-268

    The provision of facilities plays an important role in the banking industry. The credit risk is increased by customers' requests, and using a method to manage this risk is essential. During recent years, the customers’ credit scoring has been emphasized by most banks because of the increasing volume of deferred and due date claims. The importance of this issue is compounded by the prevalence of the Covid-19 virus, which affected the economies of all countries, especially the incomes of non-governmental businesses. In this paper, at first the impact of the prevalence of the virus on possibility of paying customers' installments is studied based on McNemar's Test. Then, the real customers’ credit scoring is performed for the Mellat Bank branches in Yazd province, and the effect of the Covid-19 virus is investigated on the significance of different variables, using the Logit regression. In this study, a random sample of 1200 real customers have been selected from the customers that have received facilities from the Mellat Bank branches in Yazd province from 1396 to 1399. The samples are divided into two equal parts; before and after the outbreak of the virus. The data on 16 selected variables are collected for both good and bad loan applicants. The results show that the prevalence of the virus has a significant effect on customers' default, so that it has increased sharply. Also, during the virus outbreak, the customer’s job type, marital status, and spouse's monthly income significantly impacted on the customers’ default with coefficient 3.3, -1.73 and 1.47 respectively, but these variables were not significant before the outbreak. Before the outbreak, the effective variables on customers’ default were the number of loan installments, collateral, credit history, and average account balance with coefficient 3.03, 2.82, -2.73 and 2.39, while the job type, monthly income and collateral were more effective after the outbreak with coefficient 3.3, 3.09 and 2.8.

    Keywords: Logit regression, Covid-19, Credit risk, Validation, Banks
  • Farnaz Barkhordari*, MohammadAli Dehghan Dehnavi, Mostafa Sargolzaei, Mohammad Rajaei Bagh Siaei Pages 269-316

    Merger is a strategic measure taken by financial institutions to improve managerial performance. In fact, banks are always seeking to consolidate their actions in the market to converge to the optimum level, achieving integration and enabling banks to reduce their costs and, consequently, improve efficiency at the allocation and productivity levels. Many countries have experience of mergers, but the situation of banking mergers in Iran does not have a definite result to be judged. Therefore, considering the importance of the subject, the purpose of this study is to investigate the efficiency and liquidity situation in the conditions before and after merging with a set of 32 banks in the period 2020-2005 with the approach of Berger and Bowman (2008) and two-stage data envelopment analysis. In this regard, seven scenarios (including 6 public-private mergers and the actual merger of Sepah Bank) were considered. The average liquidity creation index was obtained in the period before the merger and after the merger, the liquidity increased, which could be due to the increase in banks' capital. Also, the performance after the merger increases in 6 scenarios and only one scenario shows a decrease; therefore, while merger is one of the ways to improve the efficiency of banks, choosing the right partner is one of the important components of merger success.

    Keywords: merger, acquisition, Performance, Creating liquidity, DEA Two-stage