فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 34 (پاییز 1401)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 34 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هاجر علیخانی* صفحات 7-31
    با کشف نخستین آثار از گورسپاری مردگان در دوران پارینه سنگی، موضوع پر اهمیت وجود تدفین در میان برخی از جوامع پیش ازتاریخ، به ویژه نیاندرتال ها مطرح شد. این دیدگاه همواره مورد بحث بوده و نظرات متفاوتی را درپی داشته است. از میان گونه های انسانی پدیدار شده ، شواهد قابل توجهی از تدفین گونه نیاندرتال که در دوره پارینه سنگی میانی در سراسر اوراسیا می زیسته است، به دست آمد. در نوشتار پیش رو افزون بر، برشمردن ویژگی های گوناگون و توانایی های شناختی نیاندرتال ها که رفتار آیینی و پیچیده تدفین مردگان یکی از مهم ترین آن ها به شمار می آید، برخی از محوطه های دارای بقایای تدفین نیاندرتال انتخاب شده و بقایای انسانی به جای مانده و فضای تدفین درون آن ها مورد سنجش و بررسی گرفته است. گفتنی است، بحث تدفین نیاندرتال ها بحثی پیچیده و تا اندازه ای مبهم بوده و موضوع اصلی پژوهش پیش رو نیست. این پژوهش در پایان به این پرسش پاسخ می دهد که بر چه اساسی باید موقعیت محل ایجاد کارگاه کاوش در غار یا پناه گاه صخره ای را انتخاب کرد و در حقیقت پیش زمینه ای به باستان شناس ارایه دهد که به طور معمول کاوش در غار را از کدام نقطه شروع کند؛ به طور مثال، اگر در پایان به این نتیجه برسیم که در بیشتر غارها بقایای انسانی معمولا در قسمت های پیشین آن قرار داشته اند، کاوش خود را از این ناحیه آغاز کنیم. در این زمینه با درنظر گرفتن فرم، نقشه و در برخی موارد برش یا سکشنی که از هر محوطه موجود بوده است و نیز تقسیم بندی آن ها به چهار بخش هم اندازه، نقاط وجود بقایا شناسایی شدند. در پی آن، مشاهده شد که به طور متوسط بقایا درکدام ناحیه از غارها یا پناه گاه ها بیشتر و در کدام قسمت از آن ها کمتر بوده است. این روند به طور جداگانه و در بازه های زمانی و مکانی مختلف بررسی شد و تنوع و تغییرات آن در طول زمان و در گستره جغرافیایی زیست نیاندرتال ها مورد مطالعه قرار گرفت. بر این اساس نیاندرتال های 130 تا 70 هزار سال پیش و نیاندرتال های 70 تا 40 هزار پیش و هم چنین نیاندرتال های اروپا و آسیا به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند تا مشخص شود هر گروه از آن ها پیکر درگذشتگان خود را معمولا در کدام قسمت از غارها یا پناه گاه صخره ای قرار می داده اند.
    کلیدواژگان: انسان نئاندرتال، پارینه سنگی میانی، اوراسیا، تدفین، غار، پناهگاه صخره ای
  • سید کمال اسدی اجایی*، مهسا شرامه، محمد قمری فتیده صفحات 33-59

    پژوهش های دوره نوسنگی در فلات مرکزی ایران، به ویژه در بحث تکنولوژی و سازمان تولید سفال، حضور سازمان تولید خانگی در بین این جوامع را نشان می دهد. مواد خام، تولیدات، ابزارهای تولید، سطح تخصص پذیری و مبادلات همه حاکی از آن است که محصولات در مقیاس خانگی تولید می شده و مبادلات تنها در سطح محلی صورت می گرفته است. فناوری ها، ابزارهای ساخت، تنوع محصولات، سطح تعاملات فرهنگی و دیگر شاخصه ها نشان می دهد که جوامع دوره نوسنگی این منطقه اجتماعات کوچک و بسیار ساده ای بودند و تولیدات را تنها برای مصرف خانگی به کار می گرفتند. نگارندگان در این پژوهش از داده های محتوایی محوطه های شاخصی دوره نوسنگی شامل سیلک (دشت کاشان)، چهاربنه و ابراهیم آباد (دشت قزوین) و پردیس و چشمه علی (دشت تهران) استفاده کرده اند؛ هر یک از این محوطه ها سفال های محلی ای دارند که شاخصه های سازمان تولید خانگی را به خوبی نشان می دهد. با این حال، در این دوره یک استثناء نیز وجود دارد؛ در دوره نوسنگی شاهد حضور یک نوع سفال مشترک در بیشتر بخش های فلات مرکزی هستیم. سفال نخودی با نقوشی در طیف سیاه رنگ که به سفال سیلک I3-5 معروف است. پراکنش سفال سیلک I3-5 در گستره فلات مرکزی با آن چه از سازمان تولید سفال و نحوه مبادله کالا و یا تکنولوژی در این دوره تعریف می شود، هم خوانی ندارد و سوالاتی را در ذهن ایجاد می کند: 1) چه نوع سازمان تولیدی را می توان برای تولید سفال سیلک I3-5 در دوره نوسنگی متاخر در محوطه های فلات مرکزی پیشنهاد کرد؟ 2) چگونه می توان درباره پراکنش سفال سیلک I3-5 را در پهنه وسیع فلات مرکزی در دوره نوسنگی متاخر، با توجه به سازمان تولید آن بحث کرد؟ در این پژوهش که برمبنای مطالعات قوم نگاری و حضور متخصصین تمام وقت غیرساکن (دوره گرد) انجام شده است، این فرض مطرح می شود که با توجه به این که حضور متخصصین تمام وقت ساکن نیازمند جامعه مصرف کننده است و در استقرارهای با جمعیت بالا امکان بروز دارد، می توان جوامع دوره نوسنگی را گام اول پیچیدگی و در راستای تخصصی شدن ساخت محصولات دانست و یکسانی برخی دست ساخته ها و آثاری هم چون سفال و یا معماری که در این پژوهش صرفا به مبحث سفال سیلک I3-5 پرداخته شده است را ناشی از حضور متخصصینی دانست که با توجه به چرخه سالیانه فصول کشاورزی در مناطق استقراری به صورت موقت حاضر شده و خدمات خود را ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: نوسنگی متاخر، سازمان تولید و صنعت خانگی، متخصص دوره گرد، سفال سیلک I
  • هادی فرجی چشمه زنگی، مهدی مرتضوی*، فریبا موسی پور نگاری صفحات 61-86
    فرهنگ اوروک، یکی از شاخص ترین فرهنگ های بین النهرین است که ابتدا در جنوب بین النهرین و سپس در مناطق دیگر، ازجمله بین النهرین شمالی (تل براک و...)، ایران (زاگرس مرکزی، فلات مرکزی و جنوب غرب)، جنوب شرق ترکیه (حاجی نبی، هاسک هویوک و...)، شمال سوریه (تل حموکار، حبوبا کبیرا، جبل آرودا و...) تا مصر و لوانت گسترش پیدا نمود. «گیلرمو الغازه» اولین کسی بود که در مورد گسترش این فرهنگ فرضیاتی را ارایه داد. الغازه استدلال می نماید که سرزمین های مجاور جنوب بین النهرین در دوره اوروک تغییرات شگرفی را در جامعه، سیاست و سازمان اقتصادی تجربه نموده اند که تحت تاثیر تحولاتی است که در سرزمین های آبرفتی جنوبی رخ داده است. البته نقش ظرفیت های بومی نیز حایز اهمیت است به نحوی که محیط طبیعی این مناطق در شکل گیری معماری دوره اوروک و ایجاد شاخصه های معماری مرتبط با محیط طبیعی نقش قابل توجهی داشته است؛ ازجمله شاخصه ها می توان به نقشه سه بخشی (به عنوان مهم ترین شاخصه معماری مرتبط با محیط طبیعی) مخروط های سفالی و طاقچه های تزیینی که از شاخصه های جنوب بین النهرین هستند، اشاره نمود. در برخی از محوطه ها مانند گودین تپه و هاسک هویوک یک حیاط بیضی شکل به دست آمده است که بیانگر کاربری محوطه و هم چنین استفاده از شاخصه های معماری اوروک براساس شرایط جغرافیایی خاص منطقه قرارگیری این دو محوطه است. این پژوهش با روش توصیفی-تاریخی به دنبال ارزیابی این پرسش است که معماری تا چه اندازه می تواند بیانگر میزان نفوذ فرهنگ اوروک در مناطق هم جوار باشد؟ با بررسی معماری در محوطه های اوروکی می توان چنین بیان نمود که وجود شاخصه های معماری در کنار دیگر عناصر فرهنگی می تواند بیانگر نفوذ کامل فرهنگ اوروک بر یک محوطه باشد که پژوهشگران از آن تحت عناوینی مانند: کلنی، مستعمره یا محاصره کامل یاد می نمایند و محوطه هایی که ازنظر معماری تاثیر کمتری از نفوذ فرهنگ اوروک را نشان می دهند، تنها درگیر در شبکه تجاری اوروک بوده و یا کاربری آن ها یک ایستگاه و پایگاه تجاری (مانند گودین تپه) است و بیشتر ظرفیت های بومی در شکل گیری نوع معماری آن ها سهیم بوده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ اوروک، معماری، نقشه سه بخشی، مخروط سفالی، کلنی، پایگاه تجاری
  • حسن افشاری*، روح الله یوسفی زشک، مهسا طاهری صفحات 87-116
    دوره آغازایلامی برهه ای از تاریخ فلات ایران است، که بازه زمانی 3300 تا 3000پ.م. در برمی گیرد. این دوره برخلاف دوره های قبل برای اولین بار، در سطحی گسترده از فلات ایران قرار گرفته است، که جوامع گوناگون به شکل یکپارچه، پیچیدگی های اجتماعی را به کار می بردند. به دلیل ساختار مشابه فرهنگی و مدیریتی می توان دریافت که احتمالا ارتباط و پیوستگی های سیاسی میان آن ها شکل گرفته است. متاسفانه به دلیل کاوش های محدود ، دوره آغاز ایلامی را نمی توان در تمام این پیوستگی ها کامل ترسیم نمود. در پژوهش حاضر نگارندگان با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش اسنادی از کاوش های صورت گرفته، در پی یافتن پیوستگی ها برمبنای الواح خطی (آغاز ایلامی) و نقش مهر در محوطه های آغازایلامی را دارند که به لحاظ جغرافیای دور از هم قرار گرفته اند و یک مرز سیاسی-اقتصادی را نشان می دهند، مانند: تپه ازبکی در دشت قزوین در (شمال غرب) و شهر سوخته در سیستان وبلوچستان، تپه یحیی کرمان در (جنوب شرق) و تپه سفالین در شرق استان تهران، (شمال شرق) و تپه شوش در غرب خوزستان کنونی، (جنوب غربی) این مرز سیاسی-اقتصادی را تشکیل داده اند. با توجه به آنالیز عناصر سازنده گل نبشته های هر محوطه با حفظ سبک بومی نگارش و دامنه اسم های آوایی متفاوت نسبت به دیگر محوطه هاست، اما از یک سیستم و فن مدیریتی مشترک با نقش مهر های نسبتا یکسان شکل گرفته اند که در دوره قبل (شوش II) مشابه آن در فلات ایران به دست نیامده است و می توان حدس زد در این برهه زمانی اتحادیه ای با ساختار جغرافیایی فلات ایران در هزاره چهارم پیش ازمیلاد شکل گرفته است. شاید دلیل شکل گیری این پیوستگی ها، اشتراک های سیاسی و منافع مشترک بین اقوام گوناگون بوده است که این عوامل به همراه محرکه هایی مانند: راه های باستانی و منظر طبیعی ایران باعث شکل گیری آن شده است.
    کلیدواژگان: آغازایلامی، نگارش آغازایلامی، اتحادیه ایلامی، آغازشهرنشینی، حکومت های آغازین
  • خه بات درفشی*، صارم امینی، ولی جهانی صفحات 117-141
    در باستان زمین شناسی با تشخیص و بررسی محتوای رسوبی و چینه نگاری لایه ها و مواد باستان شناسی، می توان درک کامل و صحیحی از پیشینه های باستانی به دست آورد. پژوهش حاضر نتایج مطالعات زمین شناختی در محدوده محوطه باستانی خرشک را ارایه می کند که با هدف شناخت کلی از زمین شناسی محلی منطقه و به ویژه آگاهی از نهشته های آبرفتی کواترنری، که نهشته های سطحی در محوطه باستانی خرشک را نیز تشکیل می دهد، انجام گرفته است. این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به پرسش های پیش روست؛ 1) چه ارتباطی میان محیط زمین شناسی و ژیومورفولوژی محدوده باستانی خرشک با ویژگی های فرهنگی محوطه باستانی این محدوده وجود دارد؟ و 2) آیا استقرار محوطه باستانی خرشک متاثر از ویژگی های محیطی بوده است؟ به همین منظور، و با فرض تاثیر ویژگی های محیطی بر استقرار این پهنه زیستی-باستانی در گیلان، نمونه های معرف از واحدهای رسوبی جهت تعیین ترکیب کانی شناختی رسوبات و ویژگی های رسوب شناختی آن ها برداشت شده است. بستر محوطه باستانی خرشک را نهشته های آبرفتی رودخانه ای-دامنه ای تشکیل می دهد که شواهد فرهنگی و زیستی در آن به صورت قطعات سفال، قطعات شکمپایان و قطعات زغال قابل شناسایی است. قطعات زغالی می تواند دارای منشا فرهنگی باشد و یا در نتیجه آتش سوزی های طبیعی در رسوبات وارد شده باشد. لایه های رسوب طبیعی در بستر محوطه باستانی خرشک، بایگانی مشخصی از تغییرات آب وهوایی و محیطی در اواخر پلیستوسن تا اوایل هولوسن از یک رژیم آب وهوایی نسبتا خشک و نبود پوشش گیاهی به سمت شرایط آب وهوایی نسبتا گرم و مرطوب، که همراه با گسترش پوشش گیاهی درختی در اوایل هولوسن بوده است، را نشان می دهد. با مساعدتر شدن شرایط آب وهوایی و افزایش میزان بارندگی و دسترسی به منابع آب در منطقه، شرایط مناسب برای جذب جوامع انسانی در عصر مفرغ به منطقه فراهم شده است. تداوم استقرارهای انسانی در عصر آهن تداوم شرایط زیستی مناسب و دسترسی به منابع لازم در منطقه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: باستان زمین شناسی، نهشته آبرفتی، کانی شناسی، محوطه باستانی خرشک، گیلان
  • خداکرم مظاهری* صفحات 143-168
    هیات باستان شناسی بلژیکی یافته های مهمی در مورد دوران مفرغ و آهن پشتکوه کشف نمود که منتج به ترسیم چارچوب گاه نگاری و شناخت آیین های تدفین دوران مفرغ و آهن پشتکوه شد. با این حال، مساله مهمی که باید موردتوجه قرار گیرد این است که هیات مذکور صرفا درپی کشف و مطالعه گورستان ها بود و هیچ محوطه استقراری موردمطالعه قرار نگرفت. از سوی دیگر، گورستان ها اغلب به شکل اتفاقی یا در جریان بررسی های پراکنده شناسایی شده اند و هیچ گاه بررسی باستان شناسی هدفمندی در راستای تبیین روند و کیفیت شکل گیری گورستان ها و نیز وضعیت توالی فرهنگی پشتکوه انجام نگرفت. هدف این پژوهش تبیین شکل توزیع زمانی گورستان های دوران مفرغ و آهن و نیز معرفی وضعیت توالی فرهنگی پشتکوه در این دوران است. پژوهش حاضر درپی پاسخ به پرسش های پیش رو است؛ شکل توزیع زمانی گورستان های پشتکوه در دوران مفرغ و آهن چگونه است؟ روند شکل گیری گورستان های مذکور به طور متوالی تداوم داشته یا در این روند وقفه هایی رخ داده است؟ وضعیت توالی فرهنگی پشتکوه در دوران مفرغ و آهن چگونه است؟ مفروض است، می توان با انجام بررسی باستان شناسی هدفمند، به چارچوب مشخصی درمورد روند کمی و کیفی شکل گیری گورستان ها و نیز وضعیت توالی فرهنگی ناحیه شمال غرب پشتکوه دست یافت. بدین منظور در زمستان سال 1394 ه‍.ش. بررسی باستان شناسی در بخش چوار در حوزه شمال غرب پشتکوه انجام گرفت؛ در نتیجه، مشخص شد که گورستان ها در دو بازه زمانی توزیع شده اند، یکی گورستان های دوره مفرغ قدیم که در طول هزاره سوم پیش ازمیلاد شکل گرفته اند و دیگری گورستان های دوره آهن که در تمام این دوره دیده می شوند. در دو قرن متاخر هزاره سوم پیش ازمیلاد و دوران مفرغ میانه و جدید روند شکل گیری گورستان ها از رونق افتاد، اما دو محوطه استقراری مربوط به این دوران در پشتکوه شناسایی شد که در کنار مسیرهای رودخانه ای شکل گرفته اند. در دوره آهن جدید تعداد گورستان های پشتکوه به چندین برابر افزایش یافت.
    کلیدواژگان: گورستان های دوران مفرغ و آهن، باستان شناسی پشتکوه، باستان شناسی مرگ
  • لیلا مکوندی*، مهدی شیخ زاده صفحات 169-189
    ذخیره سازی غله در شرق باستان همواره مساله ای مهم و حیاتی بوده است. تردیدی نیست قلمرو وسیع شاهنشاهی هخامنشی و جمعیت ساکن در آن نیازمند مدیریت دقیق و هدفمند تولید، ذخیره سازی و بازپخش محصولات کشاورزی، به ویژه غلات بوده است. درواقع مدیریت چرخه انبارداری نقش پررنگی در برنامه های اقتصادی و اهداف سیاسی و نظامی شاهنشاهی هخامنشی داشت. متون تاریخی و متن های اداری هخامنشی، به ویژه گل نبشته های بایگانی باروی تخت جمشید و بایگانی های بابلی اشاره های فراوانی به جابه جایی و ذخیره سازی انواع غله در انبارهای مرکزی، شاهی، ناحیه ای و محلی دارند و اطلاعات ارزشمندی درباره روند انبارداری، نوع غلات و مقدار کالاهای ورودی و خروجی به انبارها ارایه می دهند. این متون نشان می دهند که انبارها معمولا سالانه تخلیه و تمیز می شدند و غلات کهنه را با محصول تازه جایگزین آن می کردند؛ اما بایگانی های اداری اطلاعات اندکی درباره نوع سازه انبارها، چکونگی ساخت و گنجایش آن ها ارایه می دهند. مدیریت ذخیره و توزیع غله در قلمرو هخامنشیان به چه صورت بوده است؟ انبارها چه ساختاری داشتند؟ مقاله پیش رو با تکیه بر مدارک باستان شناسی و تطبیق آن ها با منابع تاریخی دوره هخامنشی به بررسی سازه های معماری منتسب به انبار، فناوری به کار گرفته شده در آن ها و گنجایش این انبارها می پردازد. در کاوش لایه های هخامنشی محوطه هایی مانند چغامیش، تل جمه و محوطه های دیگری در فلسطین و مصر بخشی از فضاها به عنوان انبار معرفی شده اند. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که انبارهای غلات در بخش های مختلف شاهنشاهی از دو الگوی ساختمانی سنتی پیروی می کنند؛ انبارهای چهارگوش یا اتاق های ذخیره که غلات در تغارها ذخیره می گردید و انبارهای مدور مانند سیلوها. مطالعات نشان می دهد که انبارهای چهارگوش بیشتر محلی بوده و انبارهای مدور به دلیل ویژگی های سازه ای برای ذخیره سازی حجم بالای غلات و به عنوان انبارهای مرکزی مناسب تر بوده اند. با محاسبه قطر و ارتفاع تخمینی سازه های کاوش شده می توان از گنجایش بالای آن ها بالاخص در انبارهای مرکزی دوره هخامنشی سخن گفت.
    کلیدواژگان: شاهنشاهی هخامنشیان، انبارهای چهارگوش، انبارهای مدور، چغامیش، تل جمه
  • علی زارعی، ابراهیم مرادی* صفحات 191-214
    آتشکده آذرگشنسب یکی از بناهای بزرگ دوره ساسانی است که براساس منابع تاریخی و پژوهش های باستان شناختی توسط «خسرو اول» ساسانی در شیز یا تخت سلیمان امروزی ساخته شده است. درمورد مکان اولیه، روند شکل گیری، زمان استفاده و به خصوص علل خاموشی و یا نابودی آن بحث های بسیاری از طرف مورخان و باستان شناسان مطرح شده است. پژوهش حاضر درپی پاسخ به ابهامات موجود در مورد علل خاموشی یا تخریب این آتشکده براساس مطالعه متون تاریخی و بازخوانی گزارش کاوش های باستان شناختی محوطه مذکور است. برخی علت خاموشی آتشکده را فقدان نیایشگران و برخی نیز گسترش دهکده ای در اطراف آتشکده در حدود قرن چهارم هجری قمری و تنگ شدن عرصه بر آتشکده ذکر می کنند. در این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که آتشکده مذکور نه به دلیل فقدان نیایشگران و نه به دلیل گسترش دهکده اطراف آن، بلکه احتمالا به علت شکل گیری یک روستا یا شهرک جدید در حدود اواخر قرن چهارم و یا اوایل قرن پنجم هجری قمری خاموش و درنهایت تخریب گشته است. درواقع نگارندگان بر این عقیده هستند که از زمان تصرف این منطقه توسط مسلمانان تا زمان احداث کاخ ییلاقی آباقاخان دو دهکده یا لایه استقراری در این محوطه وجود داشته است. یکی از این دهکده ها زرتشتیانی بوده اند که هم زمان با فعالیت آتشکده و از قرن اول تا حدود پایان قرن چهارم هجری قمری در این منطقه ساکن بوده اند و دهکده دیگر احتمالا مسلمانانی -ترکان سلجوقی- بوده اند که بعد از ویرانی آتشکده و از قرن پنجم تا حدود اواخر قرن هفتم هجری قمری در این محوطه حضور داشته اند و آتشکده احتمالا توسط ساکنان دهکده اخیر سلجوقی برای همیشه تخریب و به خاموشی گراییده است.
    کلیدواژگان: آتشکده آذرگشنسب، شکل گیری، حیات، زوال، ساسانیان
  • زهره جوزی* صفحات 215-240
    دوره شاهنشاهی «هرمزد چهارم» ساسانی (579-590م.) را باید دوره ای پر از جنگ و درگیری با سایر دولت ها و اقوام همسایه دانست. در اینجا سکه ها را می توان سندی ارزشمند در داده های باستان شناختی دانست که مانند متون با هدف خوانش مجدد ایجاد نشده اند؛ از این رو، تجزیه عنصری سکه های این دوره، به خصوص با استفاده از شیوه دقیق و غیرمخرب پیکسی، می تواند اطلاعات ارزشمندی درباره شرایط سیاسی-اقتصادی در اختیار گذارد تا تحلیل بهتری از شرایط آن عصر ارایه گردد. از آنجا که شهر بیشاپور، شهری مهم و با ثبات در آن عصر است و یکی از فعال ترین ضرابخانه ها در آن قرار داشته، به عنوان نمونه در این پژوهش انتخاب گردید. سکه های هرمزد چهارم، ضرب بیشاپور در 10 سال مختلف به ضرب رسیده؛ به همین دلیل از هر تاریخ تعداد دو سکه برای آزمایش انتخاب گردید و علاوه بر آن نیز تعداد دو سکه از «خسرو اول» (531-579م.) و دو سکه از «خسرو دوم» (591-628م.) نیز به جهت مقایسه، بدان افزوده شد. پرسش های اصلی این پژوهش عبارتنداز: 1- تجزیه عنصری سکه های هرمزد چهارم ضرب بیشاپور، چه تحلیلی از ساختار عنصری سکه ها ارایه می دهد؟ 2- قدرت اقتصادی و سیاست های پولی دوره هرمزد چهارم در مقایسه با دوران خسرو اول و خسرو دوم با تکیه بر سکه های ضرب بیشاپور، چگونه بوده است؟ در نتیجه مشخص گردید که مقدار میانگین خلوص نقره این سکه ها 95.25% بوده و مقدار 3.08% مس جهت عیار نمودن به فلز سکه ها افزوده شده و هم چنین با توجه به وجود عنصر سرب (0.05%) و طلا (0.90%) در این سکه ها مشخص نمود که معادن نقره مورداستفاده، درواقع معادن سرب و از نوع سروزیت1 بوده است. علاوه بر آن، پایین تر بودن خلوص نقره، بالا بودن مقدار مس و بیشتر بودن تنوع عنصری سکه های هرمزد چهارم، نشان داد که کیفیت سکه های آن دوره از سکه های دوران خسرو اول و خسرو دوم پایین تر بوده است.
    کلیدواژگان: سکه شناسی، هرمزد چهارم ساسانی، بیشاپور، آزمایش پیکسی، باستان سنجی
  • الهام اندرودی*، محمدحسن طالبیان، سحر هاشمیان، محمد امینی، شهریار ابن علی صفحات 241-270

    شهر استخر واقع در بستر متمایز طبیعی میان کوه رحمت و رود پلوار، شهر مادر ساسانیان و مقر نیاکان آنان محسوب می شود؛ اما اطلاعات کمی پیرامون معماری و طراحی این شهر مهم در دسترس است. مساله این پژوهش ابهام در ساختار شهر استخر با توجه به نبود آثار روی زمین، کاوش های محدود و پراکنده و پژوهش های منفرد است. در بستر مطالعات معماری پیش از اسلام در فارس، این پژوهش با توجه به پیچیدگی و کمبود منابع و مدارک، با رویکرد کیفی، روش ترکیبی را برگزیده است. ابتدا با روش تفسیری-تاریخی منابع تاریخی تحلیل شده اند و گزارش های کاوش و پژوهش های نوین مبتنی بر فن آوری های روز بازخوانی شده اند تا نقشه فرضی شهر استخراج شود. این نقشه نشان می دهد که ساختار شهر ساسانی با جهت شمال غربی-جنوب شرقی به شکل شبکه شطرنجی در بخش غربی است که در گوشه ها از فرم طبیعی حصار تبعیت کرده و شعاعی می شود. دروازه ها در امتداد خیابان های اصلی واقعند. رود پلوار مانع طبیعی در شمال، با پل هایی در امتداد دروازه ها قطع شده است. شهر اوایل اسلامی هسته مرکزی شهر ساسانی را تخریب و روی آن واقع شده است. شبکه نامنتظم و به هم فشرده متمایل به جهت شمالی-جنوبی است و با حصاری چهارگوشه محدود شده است. مرکز شهر در اطراف مسجد بوده و همجوار آن بازار قرار داشته است. مقایسه موردی برخی عناصر و یا خصیصه های مهم شهر استخر با آثار مشابه همانند بیشاپور به تکمیل یافته ها کمک کرده است. چنین به نظر می آید که مقر حکومتی یا آیینی ساسانی در مرکز شهر قرار و در زیر مسجد و قلعه جدید قرار دارد. بخش غربی حاوی آثار بزرگ مقیاس آیینی ساسانی است. در خارج از حصار شهر حومه شهر قرار داشته و موازی کریدور رود پلوار و دامنه تخت رستم باغ ها و مزارع در ترکیب با آثار معماری گسترده شده است؛ بنابراین به نظر می رسد شهر استخر در دوره ساسانی ویژگی شهری آیینی-حکومتی و در دوره اوایل اسلام ویژگی شهری خود جوش را به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: شهر استخر، ساختار، سازماندهی فضایی و کالبدی، شبکه شطرنجی، حصار
  • مهدی حاجی ولیئی*، یعقوب محمدی فر، شراره السادات میرصفدری، آزاده چهاردولی صفحات 271-293
    مطالعات سکه شناسی همواره اطلاعات مفید و دقیقی در ارتباط با نحوه تولید و شرایط اقتصادی و پیشرفت های صنعتی درزمینه ساخت سکه در اختیار پژوهشگران قرار می دهد. مطالعه درباره عملکرد ضراب خانه های محل تولید این سکه ها درواقع بررسی این شاخصه ها از دیدگاه دیگر است. در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت ضراب خانه های سه شهر همدان، تبریز و سلطانیه به مقایسه آن ها از طریق مطالعه فیزیکی و شیمیایی سکه های تولید شده توسط این ضراب خانه ها پرداخته شده است.  به همین جهت 74 سکه ایلخانی از دوره «سلطان ابوسعید» از این سه ضراب خانه همدان، تبریز و سلطانیه انتخاب گردید. در پژوهش حاضر، از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است و روش آزمایش غیرمخرب pXRF به منظور تجزیه عنصری سکه ها به کاررفته است. این واکاوی به دنبال یافتن پاسخ این پرسش ها است؛ 1) ضراب خانه های عصر ابوسعید در ضرب سکه ها از چه الگویی در قطر و وزن سکه ها پیروی کرده اند و رابطه این الگوی احتمالی با الگوهای مشخص حکومت مرکزی چیست؟ 2) مطالعات آزمایشگاهی عناصر این سکه ها به وسیله دستگاه pXRF چه اطلاعاتی درمورد شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر آن زمان در اختیار ما قرار می دهند؟ مطالعات سکه ها نشان می دهد در دوره حکومت ابوسعید سکه ها در اندازه های تقریبا یکسانی ضرب می شدند. پیاده سازی متون و نمادهای یکسان، نشان دهنده ضرب سکه ها تحت الگوی مشخص است. تغییرات نه چندان زیاد در درصد نقره های موجود در سکه ها، می تواند بر ثبات سیاسی و اقتصادی در دوران این حاکم تعبیر شود. بررسی سکه ها نشان دهنده جعلی بودن سکه شماره 68 است؛ هم چنین مشاهده آرسنیک در برخی از سکه ها نشان می دهد که دمای لازم برای تهیه ورقه های اولیه جهت ضرب سکه از دمای تبخیر آرسنیک کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: سکه های نقره، ایلخانان، pXRF، سلطان ابوسعید بهادرخان
  • بهاره نیک روش، علیرضا خواجه احمدعطاری* صفحات 295-330

    ارمنستان ازجمله مناطقی است که در طول تاریخ دستخوش حملات پیاپی اقوام متفاوت گردیده و در تقابل با فرهنگ های سایر اقوام قرار داشته است. پس از حملات مکرر عثمانی ها به این سرزمین و مهاجرت این قوم در دوره «شاه عباس اول»  به ایران و واگذاری امتیازات ازسوی وی به آنان مبنی بر بهره گیری ارامنه در اوضاع اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، می توان شاهد ایجاد ارتباط بینافرهنگی با ایرانیان و در عین حال ماندگاری هویت قومی ارامنه بود. این امر به پیشینه تاریخی مشترک این دو قوم در ایران باستان و پیش از دوره صفوی بازمی گردد، چه بسا سرزمین ارمنستان در ادوار باستانی ایران توسط پادشاهان ایرانی اداره می گشت. پژوهش حاضر درپی پاسخ گویی به این پرسش است که، چه عواملی باعث ایجاد روابط بینافرهنگی ایرانیان با ارامنه ارمنستان شد؟ ازاین رو، فرض بر آن است که زمینه های مشترک تاریخی و فرهنگی ایرانیان و ارامنه از دوران باستان باعث ایجاد تعامل میان این دو قوم در دوره صفوی شده است. باتوجه به اهمیت مهاجرت ارامنه به ایران در دوره صفوی، پرداختن به چگونگی ایجاد تعامل میان آنان با ایرانیان حاکی از ضرورت انجام این پژوهش است که در این راستا هدف پژوهش حاضر، شناخت زمینه های ایجاد روابط بینافرهنگی ایرانیان با ارامنه ارمنستان، بررسی مولفه های موثر در هویت قومی ارامنه و نیز واکاوی اشتراکات فرهنگی ایرانیان و ارامنه می باشد. این پژوهش ازنظر هدف بر شیوه توسعه ای استوار است و ازلحاظ روش و ماهیت برمبنای تحقیقات تاریخی و توصیفی-تحلیلی می باشد؛ لذا با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و منابع معتبر سعی در پیش برد اهداف داشته است. نتایج حاصل نمایانگر آن است که در ادوار ایران باستان، حکومت های هخامنشیان و اشکانیان نسبت به سایر دولت ها از تعامل قابل توجهی با سرزمین ارمنستان برخوردار بوده و پیشینه مشترک آن ها حاکی از تعاملات این دو قوم در زمینه هایی هم چون: زبان، اعیاد، موسیقی و معماری است. با این وجود هویت آنان دارای مشخصه های عینی و ذهنی مستقل بود که موجب حفظ ارزش ها و ماندگاری هویت قومی ارامنه در ایران دوره صفوی گشت.

    کلیدواژگان: ایران، ارامنه، جلفای نو، هویت، روابط بینافرهنگی
  • علی نعمتی بابایلو*، نیلوفر علیپور صفحات 331-360

    ارسی ها طرح و نقش خاصی دارند که تحت تاثیر هنر و معماری زمان خویش و در امتداد سنن هنری دوران اسلامی ایران بوده اند، اما باوجود کاربرد وسیع آن در معماری پس از صفوی، در دوره قاجار تحت تاثیر نفوذ و گسترش معماری غربی در ایران و کاربرد گونه های جدید معماری، طرح های ارسی ها نیز دچار تحولاتی شده و از دوره پهلوی رو به فراموشی رفتند. بخش عمده بافت تاریخی مسکونی تبریز، معماری متداول دوره قاجار است که از عناصر پرکاربرد آن ارسی ها بودند؛ چراکه در اوان برآمدن حکومت قاجاریان، طی زلزله سال 1194 ه.ق. عمده بافت شهری، غیر از چند بنای عظیم تاریخی هم چون ارگ علیشاه و مسجد کبود، تخریب شد. این پژوهش به بررسی طرح و نقش های ارسی های پنج خانه شاخص قاجاری تبریز (سلماسی، قدکی، مشروطه، حیدرزاده و امیرنظام) و سیر تحول آن در معماری دوره قاجار تبریز پرداخته است. این بناها متعلق به دوره قاجار بوده و در سه بازه اوایل، اواسط و اواخر قاجار ساخته شده اند. بر این اساس، هدف پژوهش، تبیین اصول و نظام حاکم بر تزیین ارسی های قاجاری در تبریز و سیر تحول آن ها براساس مطالعه و تطبیق طرح و نقش های آن هاست. برای نیل به این هدف ارسی ها به عنوان بخشی از بدنه معماری در بستر دگرگونی های معماری قاجار تحلیل شده و علل تحولات رخ داده در طرح ارسی ها در طول دوره قاجار مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است؛ بنابراین پژوهش پیش رو درپی پاسخ به این پرسش ها است؛ دلایل ایجاد و سیر تحولات در طرح ارسی های خانه های قاجاری تبریز چیست؟ نظام مشخص و اصول مشترک حاکم بر طرح های ارسی های خانه های قاجاری تبریز چیست؟ در این پژوهش روش جمع آوری داده ها، اسنادی و میدانی بوده، به روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی بررسی و ارایه شده اند. نتایج نشان داد که تنوع نقوش در ارسی ها در طول دوره قاجار کمتر شده، از عناصر تزیینی آن ها کاسته شده و طرح ارسی ها ساده تر شده اند. از دلایل عمده آن، تغییر شیوه معماری و استفاده از عناصر غربی در طراحی معماری و نیز پررنگ شدن عناصر جدید در نمای بناهای قاجار است.

    کلیدواژگان: ارسی، طرح، نقش، دوره قاجار، تحولات معماری، تبریز
  • راضیه زارع* صفحات 361-388

    جوامع دام پرور تمام وقت مثال مناسبی برای نشان دادن تلاش یک جامعه در جهت هماهنگی با زیست محیط، و تحول ساختار اقتصادی و اجتماعی پیرو آن هستند. این جوامع دارای ساختارهای اجتماعی و اقتصادی پیچیده ای می باشند که نیازمند بازشناسی بنیادی در تمام وجوه ساختاریشان برای اعمال در مطالعات انسان شناسی و باستان شناسی هستند. مطالعه معماری جوامع دام پرور تمام وقت است که هم ازلحاظ ساختار ظاهری و کارکردی آن ها و هم ازلحاظ مفاهیم مهم اقتصادی و اجتماعی ناپیدای آن ها، جنبه های مختلف زندگی جوامع کوچ رو را آشکار و در مطالعات انسان شناسی تاریخی و تطبیق با محوطه های باستانی موارد حایز اهمیتی را روشن می سازند. پژوهش حاضر در یک مطالعه موردی، طایفه ای از اتحادیه ایل قشقایی را مورد بررسی قرار داده و براساس الگوی حرکتی جامعه مذکور، طیف وسیعی از سکونتگاه ها و منزلگاه ها را در زمین سیماهای کوهستانی و حاشیه دشت ها موردمطالعه و بررسی قرار داده است. روش پژوهش در این نوشتار براساس فعالیت میدانی، داده های مردم شناسی، مردم نگاری و نیز داده های کتابخانه ای است و یافته های این پژوهش نشان می دهد که چگونه جوامع دامپرور تمام وقت برای دست یافتن به یک هماهنگی با زیست محیط خود و تطبیق با منافع اقتصادی و اجتماعی خود در تلاش اند. با توجه به موقعیت و شان اجتماعی هر خانواده در طایفه، معماری متعلق به هر یک از سیاه چادرها و محل نگه داری احشام متفاوت است. در این میان بیشترین مساحت سازه چادرها متعلق به خان و یا ریش سفید آن گروه است که ازلحاظ اقتصادی و اجتماعی مرتبه بالاتری دارد و دور یا نزدیک بودن سایر سیاه چادرها به چادر ریش سفید قبیله، بستگی به شان اجتماعی آن خانواده دارد. پس از بررسی های صورت گرفته  در این نوشته، گونه های مختلف منزلگاه زمستانی در قشلاق، منزلگاه پیشه وری پاییزه در قشلاق، منزلگاه بهاری در قشلاق، منزلگاه تابستانی در ییلاق، منزلگاه بهاری در ارتفاعات ییلاق پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: دام پروران کوچ رو، قشقایی، منزلگاه، معماری
|
  • Hajar Alikhani * Pages 7-31
    By discovery of the first traces of the burial of the dead during the Paleolithic period, the important issue of the existence of burial among prehistoric societies was raised. This view has always been debated and has led to different opinions. Among the emerging human species, there is considerable evidence of the burial of a Neanderthal species that lived throughout Eurasia during the Middle Paleolithic. In the present article, in addition to listing the various characteristics and cognitive abilities of Neanderthals, of which the ritualistic and complex burial behavior of the dead is one of the most important, some areas with Neanderthal burial remains the human remains have been selected and the burial space inside them has been measured and examined. The Neanderthal burial issue is complex and somewhat ambiguous. In this article, above all, the points where there were human remains have been considered so that we can at least know where to start when exploring a cave or rock shelter and focus on which areas to put. In this regard, by focusing on the form and plan of the area and dividing its space into four equal parts, the location of the remains was identified. Subsequently, it was observed that on average, burial was more in which area of the caves or shelters and in which part of them was less. This trend was studied separately at a different time and place intervals and its diversity and changes over time and in the geographical extent of Neanderthals were studied. Accordingly, Neanderthals 130 to 70 thousand years ago and Neanderthals 70 to 40 thousand years ago, as well as Neanderthals in Europe and Asia were examined separately to determine that each group of them usually found the bodies of their dead in which part of the cave or rock shelter did they bury?
    Keywords: Neanderthal Man, middle paleolithic, Eurasia, Burial, Cave, Rock shelter
  • Seyyed Kamal Asadi *, Mahsa Sharameh, Mohammad Ghamari Fatideh Pages 33-59

    Neolithic studies of the central plateau of Iran, especially based on technology and production organization of pottery, indicate the presence of household production organization among these societies. Raw materials, productions and tools, specialization levels, and exchanges all expose a household production organization and local trading. Also, technologies, manufacturing tools, variety of production, cultural interaction levels, and other characters reveal that Neolithic societies of the central plateau of Iran were small and simple communities and their products were only for their use. In this study, the authors have used and analyzed the data of important Neolithic sites of Central Plateau of Iran, including Sialk (Kashan plain), Chahar Boneh and EbrahimAbad (Qazvin plain) and Pardis and Cheshmeh Ali (Tehran plain); each of this sites has type of local pottery or potteries that indicate household production organization very well. But an exception occurs in this period in the region; common type pottery was present in almost all the region that is so-called Sialk I3-5 pottery. The distribution of this pottery, in the Late Neolithic II period, is inconsistent with what we definition of household production organization, exchanges goods, or technology in the Central Plateau of Iran. In this research, based on Ethnoarchaeology and the presence of full-time non-resident specialists (badgers), it is hypothesized that given that the presence of full-time professional experts requires a consumer community and may occur in densely populated settlements. Neolithic communities of Central Plateau of Iran, in the direction of specialization, can be considered as the first step of complex societies and the similarity of some artifacts such as the pottery, which is only discussed in this paper, due to the presence of specialists who are temporarily present in the settlement areas and provide their services. In this paper we step forward to known household industrial production based on Sialk I3-5 pottery.

    Keywords: Late Neolithic, household, household industrial production organization, badgers specialist, Sialk I pottery, Central Plateau
  • Hadi Faraji Cheshme Zangi, Mehdi Mortazavi *, Fariba Mousapournegari Pages 61-86
    The Uruk culture is one of the most significant cultures in Mesopotamia which First in the south of Mesopotamia and spread to other regions, including northern Mesopotamia (Tel Brak, etc.), Iran (Central Zagros, Central Plateau and Southwest), southeastern Turkey (Hacinebi, Hassek Höyük, etc.), northern Syria (Tel Hamoukar, Habuba Kabira, Jebel Aruda, etc.) and even Egypt and the Levant. Guillermo Algaze was the first to make hypotheses about the spread of this culture. Algaze argues that the lands adjacent to southern Mesopotamia underwent dramatic changes in society, politics, and economic organization during the Uruk period, which are influenced by developments in the alluvial lands of the south. However, the role of indigenous capacities is also important So that natural environment of these areas has played a significant role in formation the architecture of the Uruk period and creating architectural features related to the natural environment. Among the features, we can mention the triple plan (as the most important architectural feature related to the natural environment), clay cones and decorative niches, which are the features of southern Mesopotamia. In some areas, such as Godin and Hassek Höyük, an oval courtyard has been obtained which indicates the use of the site and also the use of Uruk architectural features based on the specific geographical conditions of the area of the two sites. This research by descriptive-historical method seeks to assess the question that architecture to what extent can indicate the influence of Uruk culture in neighboring areas? By examining the architecture in the Uruk Sites, it can be said the presence of architectural features along with other cultural elements can indicate the full influence of Uruk culture on a site Which researchers refer to as colony, enclave, or large enclave and Sites that are less architecturally influenced by the influence of Uruk culture; only involved in the Uruk trade network or their use is a trade station (such as Godin Tepe) and most of the indigenous capacities have contributed to the formation of their type of architecture.
    Keywords: Uruk Culture, Architecture, Triple plan, Pottery Cone, colony, Trade Station
  • Hassan Afshari *, Rouhollah Yousefi Zoshk, Mahsa Taheri Pages 87-116
    The Proto Elamite period is a period in the history of the Iranian plateau, which covers the period from 3300 to 3000 BC. unlike previous periods, This period is located on a large area of the Iranian plateau for the first time, where different societies, used social complexities in an integrated way. Due to the similarity in culture and managerial structure, it can be seen that political connections and affiliation have probably been formed between them. according to limited excavations, Unfortunately the Proto Elamite period cannot be fully described in all these connections. In the present study, the authors are using descriptive-analytical method and collecting information by documentary method from the excavations, seek to find connections based on linear tablets (Proto Elamite) and the role of seal in the Proto Elamite areas which are geographically distant and show a political-economic border, including: Uzbek hill in Qazvin plain (northwest), Shahr-e Sokhteh in Sistan and Baluchestan, Yahya hill in Kerman (southeast), Sofalin Tepe in the east of Tehran province (northeast) and Shush hill in the west of present-day Khuzestan (southwest). According to the analysis of the constituent elements of the tablets of each area, despite preserving the native writing style and range of phonetic names, Common management system and relatively identical seal designs have been developed which are different from other areas. In the previous period (Susa II) nothing similar to the plateau of Iran has been found and it can be guessed that a union based on the geographical structure of the plateau of Iran was formed in the fourth millennium BC. Perhaps the reason for the formation of these connections was political commonalities and common interests between different ethnic groups, these along with other factors such as: ancient roads and natural landscape of Iran, have led to its formation.
    Keywords: Proto-Elamite, Proto-Elamite writing, Elamite union, Proto-urbanization, early governments
  • Khabat Derafshi *, Sarem Amini, Vali Jahani Pages 117-141
    In geoarchaeology, a complete and accurate understanding of ancient records can be obtained by identifying and examining the sedimentary content and stratigraphy of archeological layers and materials. This study presents the results of geological studies in Kharashk ancient area site, which aims to provide a general understanding of the local geology of the area, and in particular an awareness of Quaternary alluvial deposits; these deposits also forms surface deposits in the Kharashk ancient site. For this purpose, samples were taken from sedimentary units to determine the mineralogical composition of the sediments and their sedimentological characteristics. In addition to the study of fine-grained alluvial deposits, the final part of this study is devoted to thick deposits of consolidated gravelly sediments located in the lower part of the Kharashk River near its connection with the Sefidroud River, which describes the history of the Kharashk River developments and shows the tectonic and hydrologic changes in the region. The bedrock of Kharashk archaeological site is the volcanic rocks of Karaj formation that its outcrops can be seen in the eastern part of the ancient site of Kharashk, which is represented by conglomerates with morphological and erosional features. The ancient site is located on terraces and high-altitude ancient alluvial fan - hillslope sediments. Cultural and biological evidences on the surface deposits of Kharashk site are composed of pottery, charcoal, and gastropods shell. Small pottery fragments are founded in the alluvial deposits which their position within the sediments is largely orthogonal, indicating their insitu nature.
    Keywords: Geoarchaeology, Alluvial deposits, mineralogy, Kharashk ancient site, Gilan
  • Khodakeram Mazaheri * Pages 143-168
    The Belgian Archaeological Expedition obtained important findings about the Bronze and Iron Ages of Pusht-I Kuh which resulted in the drawing of a chronological framework and understanding the burial traditions of that periods of Pusht-I Kuh. However, an important issue that should be considered, this is that expedition only sought to discover and study cemeteries and no settlement sites were studied. Besides, such cemeteries have often been identified by accident or during scattered surveys and has never been conducted regular and purposeful archeological survey, with aiming to explain the process and quality of cemeteries formation and cultural sequence of Pusht-I Kuh. The purpose of this paper is making clear the time distribution pattern of cemeteries and cultural sequence of Pusht-I Kuh at Bronze and Iron Ages. The present study seeks to answer these questions: What is the time distribution pattern of cemeteries at Pusht-I Kuh at Bronze and Iron Ages? Has the process of formation of cemeteries been continuous or have there been any interruptions in this process? What is the status of the cultural sequence of Pusht-I Kuh in Bronze and Iron Ages? It is assumed, by conducting a purposeful archaeological survey, can be obtained a specific framework regarding the quantitative and qualitative process of cemeteries formation as well as the status of Pusht-I Kuh cultural sequence at these periods. For this purpose, in the winter of 2015, an archaeological survey was conducted. As a result, it was found that the cemeteries were distributed in two time periods, includes the Early Bronze Age cemeteries and Iron Age cemeteries. In the last two centuries of the third millennium B.C. and the Middle and Late Bronze Ages, the process of cemetery formation declined. However, two settlement sites with deposits of Middle and Late Bronze Ages, were identified. During the Late Iron Age, multiplied the number of cemeteries.
    Keywords: Bronze, Iron Age cemeteries, Archeology of Pusht-I Kuh, Archeology of Death
  • Leila Makvandi *, Mehdi Sheikhzade Bidgoli Pages 169-189
    The grain storage had always been an important and vital affair in the ancient Near Eastern states. Thousands of administrative tablets related to the grain storage indicate the importance of grain management. How and in what capacity was this done in the Achaemenid Empire? The present paper tries to examine the architectural structures and technology utilized to build storehouses, and the capacity of them by use of archaeological and historical evidence of this period. There is no doubt that the vast territory of the Achaemenid Empire and its inhabitants needed accurate and purposeful management of production, storage and redistribution of agricultural products, especially cereals. In fact, the management of the storehouse’s played a significant role in the economic programs, political and military goals of the Achaemenid Empire. The Persepolis Fortification archive and the Babylonian archives had thousands of texts and many indications about transactions and storage of different types of grains in the royal, central and local storehouses, as well as providing valuable information regarding storage procedure and the amount of incoming and outgoing commodities. These texts show that storehouses were emptied and cleaned annually; also ragged grains were replaced by new products. Meanwhile, archaeologists who excavated the Achaemenid layers of Chogha-mish in Iran, Tell-Jemmeh and other sites in Palestine and Egypt, introduced some of the structures as a storehouse. Present study shows that grain storehouses in different areas of the Achaemenid Empire followed two traditional building patterns: rectangular storehouses or storage rooms where grain was stored in jars, and circular storehouses such as silos. Studies show that rectangular buildings are more local and circular structures are more suitable for central and main storehouses due to structural features for storing large amounts of grains. By calculating the diameter and estimated height of the excavated structures, we can confirm their high capacity, especially for central storehouses, in the Achaemenid period.
    Keywords: Achaemenid Empire, Persepolis Fortification archive, Babylonian archives, rectangular storehouse, circular storehouse, Chogha-Mish, Tel-Jemmeh
  • Ali Zarei, Ebrahim Moradi * Pages 191-214
    Azargashnasab Fire Temple is one of the great buildings of the Sassanid period, which was built on the basis of historical sources and archaeological research by Khosrow 1of the Sassanids in Shiz or today’s Takht-e-Soleiman. There have been many debates by historians and archaeologists about the original location, formation process, time of use, and especially the causes of its extinction or destruction. The present article seeks to answer the ambiguities about the causes of extinction or destruction of this fire temple based on the study of historical texts and re-reading the report of archaeological excavations in the area. Some mention the reason for the extinction of the fire temple as the lack of worshipers and some mention the expansion of the villages around the fire temple around the fourth century AH and the narrowing of the area over the fire temple. In this research, descriptive -analytical method has been used. The results of the research show that the fire temple was extinguished and finally destroyed not due to the lack of worshipers or the expansion of the surrounding village, but probably due to the formation of a new village or town around the end of the fourth or early fifth century AH. In fact, the authors believe that from the time of the occupation of this area by the the Muslims untilthe construction of the Abaqa Khan summer palace, there were two villages or settlements in this area. One of these villages was Zoroastrians who lived in this area from the first century AH to the end of the fourth century AH at the same time as the fire temple, and other village was probably Muslim-Seljuk Turks- who after the destruction of the fire temple and from the fifth century to around the end of the seventh century AH, they were present in this area and the fire temple was probably destroyed and extinguished by the inhabitants of the recent Seljuk village forever.
    Keywords: Azargoshnasab Fire Temple, formation, Life, deterioration, Sassanid
  • Zohre Jozi * Pages 215-240
    The reign of Hormizd IV Sassanids (579-590 AD) should be considered a period full of wars and conflicts with other governments and tribes. Here the coins can be considered a valuable document in archaeological data that were not created like the texts for the purpose of re-reading, hence the elemental analysis of coins of this period, especially using the PIXE method, can provide valuable information about the political-economic situation to provide a better analysis of the situation at that time. Since the city of Bishapur is an important and stable city in that era and has one of the most active mints, it was selected as a sample in this study. The coins of the Hormizd IV were Issued in Bishapur in 10 different years, so from each date, 2 coins were selected for testing, and in addition, 2 coins from Khosrow I (531-579 AD) and 2 coins from Khosrow II (591-628 AD) was also added for comparison. The main questions of this research are: 1- Elemental analysis of the coins of Hormizd IV, multiplied by Bishapur, what analysis of the elemental structure of the coins provides? 2- How was the economic power and monetary policies of the Hormizd IV period compared to the reigns of Khosrow I and Khosrow II, relying on Bishapur coins? As a result, it was found that the average amount of silver purity of these coins was 95.25% and the amount of 3.08% copper was added to the metal of the coins to grade it, and also due to the presence of lead (0.05%) and gold (0.90%) in These coins indicated that the silver mines used were in fact lead mines of the Cerussite type. In addition, the lower purity of silver, the high amount of copper and the greater elemental diversity of the coins of Hormizd IV, showed that the quality of coins of that period was lower than the coins of Khosrow I and Khosrow II.
    Keywords: Numismatics, Hormizd IV, Bishapur, PIXE Experiment, Archaeometry
  • Elham Androodi *, Mohammadhassan Talebian, Sahar Hashemian, Mohammad Amini, Shahriar Ibn Ali Pages 241-270

    The city of Istakhr, located in a distinct natural bed between Rehmat Mountain and Polvar River, is considered the mother city of the Sassanids and the seat of their ancestors. But little information about the architecture and design of this important city is available. The research problem is the ambiguity in the structure of the city of Istakhar due to the lack of remains on the ground, limited and scattered excavations and individual researches. In the framework of pre-Islamic architectural studies in Fars, this research has chosen a mixed method with a qualitative approach. First, the historical sources have been analyzed with the interpretive-historical method, and the excavation reports and new researches based on today’s technologies have been reread in order to extract the hypothetical map of the city. This map shows that the structure of Sassanid city with northwest-southeast direction is in the form of checkered grid in the western part, which follows the natural form of the defensive wall and becomes radial in the corners. The gates are located along the main streets. The Polvar river is a natural barrier in the north, with bridges along the gates. The early Islamic city destroyed the central core of the Sassanid city and was located on top of it. The irregular and compact network is oriented in the north-south direction and is limited by a square surrounding wall. The city center was around the mosque and the bazar was located next to it. A case-by-case comparison of some important elements or features of the city of Istakhr with similar works such as Bishapur has helped to complete the findings. It seems that the seat of Sasanian government or ritual zone is located in the center of the city. The western part contains large-scale Sasanian ritual remains. Outside the city wall, the outskirts of the city are located, and parallel to the corridor of the Polvar River and the slopes of Takht-e-Rostam, gardens and fields have been expanded in combination with architectural works. Therefore, it seems that the city of Istakhar in the Sassanid period displayed the characteristic of a ritual-governmental city and in the early Islamic period, the characteristic of a spontaneous city.

    Keywords: City of Istakhr, Structure, Spatial, Physical Organization, Checkered board Network, city wall
  • Mahdi Hajivaliei *, Yaghoob Mohammadifar, Sharare Sadat Mirsafdari, Azadeh Chahardoli Pages 271-293
    Numismatic studies always provide researchers with useful and accurate information about the method of production and economic conditions and industrial developments in the field of coin minting. The study of the performance of the mints where these coins had been manufactured is in fact a study of these characteristics from another perspective. In the present study, the mints located in three cities of Hamadan, Tabriz and Soltanieh, given their importance, have been compared through physical and chemical study of the coins produced in these cities. For this reason, 74 Ilkhanid coins from the time of Sultan Abu Sa’id Bahador Khan were selected from these three mints. Descriptive and analytical methods have been used in the present paper and also the non-destructive pXRF test method has been used for elemental analysis of the coins. This analysis seeks to answer these questions: 1) What pattern did the mints of the Abu Sa’id era follow in manufacturing the diameter and weight of the coins, and what was the relation of this possible pattern to the specific patterns of the central government? 2) What information could be gained from laboratory study of elements of these coins by the pXRF instrument, about the political and economic conditions prevailing at that time? The experimental results of the studied coins show that during the reign of Abu Sa’id, the coins were minted in almost similar sizes. The implementation of similar texts and symbols indicates that the coins were minted under a specific pattern. The slight change in the percentage of silver in the coins can be interpreted as political and economic stability during this period. Examination of these coins reveals that the coin number 68 is counterfeit. Also, observation of arsenic in some coins shows that the temperature required to prepare the initial sheets for coinage was lower than the evaporation temperature of arsenic.
    Keywords: Silver Coins, Ilkhanan, pXRF, Sultan Abu Said Bahadur Khan
  • Bahare Nikravesh, Alireza Khajeh Ahmad Attari * Pages 295-330

    Armenia is one of the areas that has undergone successive attacks throughout the history by different ethnic groups and has been confronting with the cultures of other ethnic groups. After repeated attacks by the Ottomans on this land and the migration of this people to Iran during reign of Shah Abbas I, as well as the transfer of privileges by him on the basis of utilizing the Armenians in the economic, political and cultural situations, the establishment of intercultural relations with Iranians and, at the same time, the survival of ethnic identity of Armenians could be observed. This was due to the common historical background of these two ethnic groups in ancient Iran and before the Safavid era, as Armenian territory used to be ruled by the Iranian kings in the ancient era of Iran. The present study is trying to answer the question regarding the different factors that created the intercultural relations between the Iranians and the Armenians of the land of Armenia. Thus, it is assumed that the common historical and cultural backgrounds of Iranians and Armenians of ancient times have led to the interactions between the two ethnic groups during the Safavid period. Regarding the importance of Armenian migration to Iran during the Safavid period, considering the state of their interactions with the Iranians is the essential requirement in carrying out this study. In this respect, the aim of the present study is to identify the bases for the establishment of intercultural relations between the Iranians and Armenians of Armenia, to examine the effective components of the ethnic identity of the Armenians, and also to analyze the cultural commonalities between the Iranians and Armenians. Regarding its aim, this study is based on the developmental approach and for its methodology and nature, it is on historical and descriptive-analytical basis. Hence, it has sought to achieve its aims through desk studies and reliable sources. The obtained results indicate that the Achaemenid and Parthian governments in ancient Iran have had a significant interaction with the lands of Armenia and their common background was due to the interactions of these two ethnic groups in the fields including language, ceremonies, music and architecture. Nevertheless, their identities had independent subjective and objective characteristics that preserved the values and stability of Armenian ethnic identity in Iran during the Safavid period.

    Keywords: Iran, Armenians, New Julfa, Identity, culture, Interfaith Relations
  • Ali Nemati Babaylou *, Niloufar Alipour Pages 331-360

    The main part of the residential historical context of Tabriz is the common architecture of the Qajar era which a style was expanded that Orosi was one of its widespread elements. Because at the beginning of the Qajar dynasty, during the earthquake of 1780, most of the urban fabric was destroyed, except for a few large historical buildings such as Ark-e Alisha and the Blue Mosque. There are two phases in Qajar architecture: first phase starts from late Safavid and continued to middle Qajar with some changes in details and elements based on time requests and fashion. Many traditions in Persian architecture were preserved and applied in this phase. The second phase sees many architectural elements coming from the West due to courtier knowledge of the West culture. Orosi is one of the important ornamental and applied elements in Persian traditional architecture, especially in Qajar era (1725-1925) which was fading at the end of Qajar. The paper concerns with the study and investigation of five Orosies of Tabriz Qajar traditional houses: Salmasi, Mashrouteh, Qadaki, Heydarzadeh, and Amirnezam. Salmasi house remained from early Qajar (1796-1848), Mashrouteh and Qadaki houses from middle Qajar (1848-1896) and Heydarzadeh and Amirnezam houses from late Qajar (1896-1925). Orosi was used in the reception hall (Tanabi) of these houses. Study and analysis of design and motives in Orosies with a comparative method helps to achieve the basic geometric and ornamental principles of Qajar Orosies in Tabriz and their alterations reasons. This research based on two questions: What are the reasons for the creations and process of changes in the Orosies designs of Qajar houses in Tabriz? What are the characteristic systems, regular patterns and principles in the design of these Orosies? The results showed that the variety of motives in Orosies decreased during the Qajar period, their decorative elements were reduced and the designs of Orosies became simpler. One of the main reasons for this is the changes in the architectural styles and the use of western elements in the architectural design, as well as the addition of new elements to the facade of Qajar buildings.

    Keywords: Orosi, Design, Motif, Qajar Era, Architectural Development, Tabriz
  • Raziyeh Zare * Pages 361-388

    This paper presents the different architectures of migrant (nomadic) communities in the Southern Zagros region. Full-time poultice communities are good examples for indicating the attempt of a community to adapt to the environment and develop its socio-economical structure. The communities have complex socio-economic structures, requiring a fundamental recognition in all their structural aspects for applying in anthropology and archeology studies. One of the most important issues in the study of full-time poultice communities is that it can specify different aspects of migrant communities in terms of appearance, function, and socio-economic concepts hidden within them, and hence, it can reveal important issues in the study of historical anthropology and adaptation to ancient sites. This study has investigated a clan of the Qashqai tribal Confederacy (union) as a case study and evaluated a wide range of residential habitats and sites on mountainous land and marginal areas of the plains based on the intention pattern of the target community. Finally, different types of a winter habitat (lodging) in the winter quarter, fall craft habitat (lodging) in the winter quarter, spring habitat (lodging) in the winter quarter, summer habitat (lodging) in the country, and spring lodging at the altitudes of the country-side are proposed in conclusions. Different types of architecture are built according to the economic, social and cultural requirements. The most important components of such architecture are black tent, stove, corral, and platform. This study indicates how full-time poultice communities are struggling to achieve harmony with their environment and respect their social and economic interests. Depending on the status and social status of each family in the tribe, the architecture of each tent and the place where the animals are kept are different.  Among these, most of the area belongs to the (khan) or white beard of the group that has a higher rank both economically and socially.

    Keywords: Migrant poulterers, Qashqai, Habitat (Lodging), Architecture