فهرست مطالب

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره زیودار * صفحات 1-18

    این مطالعه تاثیر استقرار واحد حسابرسی داخلی در ارتقاء سطح مسیولیت پاسخگویی مالی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را در سال 1400 بررسی می‌کند. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارکنان بخش مدیریت مالی، اداری و بودجه و تشکیلات مراکز استانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و نمونه شامل 100 نفر از مدیران و مدیران مالی دانشگاه‌ها و شبکه بهداشت و درمان، مجموعا 58 شبکه بهداشت و درمان و 36 بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه ساخته شده توسط محقق است که اثربخشی حسابرسی داخلی را با استفاده از متغیرهای حصول اطمینان اعمال کنترل های لازم در اجرای قوانین و مقررات، حصول اطمینان از رعایت و اعمال سیاست‌ها و خط مشی‌های تعیین شده، اثر بخشی عملیات، کارایی عملیات، ثبت صحیح و به موقع رویدادهای مالی در دفاتر و تنظیم به موقع صورت های مالی، ارتقای سطح حفاظت از دارایی‌های جاری و غیر‌جاری و هزینه‌های حسابرسی، مورد بررسی قرار داده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. یافته‎های پژوهش نشان داد که استقرار واحد حسابرسی داخلی موجب حصول اطمینان از اعمال کنترل‌های‌ لازم در اجرای قوانین و مقررات و حصول اطمینان از رعایت و اعمال سیاست‌ها و خط مشی‌های تعیین شده و افزایش اثربخشی عملیات و افزایش کارایی عملیات و موجب حصول اطمینان از ثبت صحیح و به موقع رویدادهای مالی در دفاتر و تنظیم به موقع صورت‌های مالی و ارتقای سطح حفاظت از دارایی‌های جاری و غیر‌جاری و کاهش هزینه‌های حسابرسی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می‌شود.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، مسئولیت پاسخگویی مالی، کارایی عملیات، بخش عمومی
  • شعیب رستمی، محمد گلپور شیخانی * صفحات 19-31

    امروزه فناوری بلاک‌چین در امور مالی و بخش خصوصی رواج بسیاری یافته است و مزایای کاربردی آن برای همگان روشن است. اما در بخش عمومی، شرایط متفاوت است. یک چالش کلیدی در پشت پرده پذیرش بلاک‌چین در بخش عمومی، درک پویایی حاکمیت بلاک‌چین است. در مقاله حاضر بر اساس مرور ادبیات سیستماتیک، رویکردهای مختلف برای حاکمیت بلاک‌چین تحلیل می گردد و یک چارچوب نظری جامع برای مطالعه تصمیمات حاکمیت بلاک‌چین در بخش عمومی ایجاد می گردد. این چارچوب 9 نوع تصمیم حاکمیتی (طراحی زیرساخت، طراحی کاربردی، قابلیت همکاری، مکانیزم تصمیم گیری، مکانیزم تشویقی، مکانیزم اجماع، سازماندهی دولت، پاسخگویی دولت و کنترل دولت) را در سه سطح تحلیل (خرد، میانی و کلان) دسته بندی می کند. این مقاله با تکیه بر نظریه‌ها و مفاهیم مدیریت عمومی نوین، پیامد انتخاب‌های مختلف حاکمیتی در هر سطح از حکمرانی را روشن می‌کند و مقدمه‌ای را برای محققان و دست اندرکاران در طراحی سیستم‌های مبتنی بر بلاک‌چین در بخش عمومی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، بخش عمومی، بیتکوین و اتریوم، مدیریت عمومی نوین، دولت الکترونیک
  • محمد غفاری فرد *، سید حسین احساس صفحات 32-48

    توزیع و تخصیص بودجه در تمام کشورها با رویکردهای تاکتیکی (سیاست محور) و رویکرد اقتصادی (برنامه محور)، بین مناطق و بخش های مختلف صورت میگیرد. بر اساس این مدل ها، در نظر گرفتن شعارهای انتخاباتی و مصالح عمومی، ملاحظات سیاسی و اقتصادی نیز مدنظر سیاست‌گذاران خواهد بود. از آن جا که اقتصاد اسلامی هم به مثابه یک نظام اقتصادی از دیدگاه اسلام پا به عرصه وجود گذاشته است ملاک ها و معیارهایی جهت توزیع بودجه بین مناطق و بخشهای اقتصادی ارایه می نماید. این تحقیق در سال 1399 انجام شده و پس از انجام مطالعات و اجرای مصاحبه اکتشافی، مولفه های آن مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از روش تحلیل محنوا بر اساس متون اسلامی، معیارها و شاخص‌های لازم در توزیع بودجه مشخص شده و از منظر خبرگان (هشت نفر) میزان اهمیت هر معیار و شاخص در محیط نرم‌افزار اکسپرت چویس تعیین شده است. نتایج نشان میدهد،رعایت مصالح عمومی، کارایی و بهره‌وری و عدالت در توزیع منابع از جمله معیارهای کلی توزیع بودجه در اقتصاد اسلامی است که با شاخص‌ها فرعی آن با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی از دید خبرگان معیار کارایی و بهره‌وری (50.7 درصد)، معیار عدالت در توزیع منابع (33.6 درصد) و شاخص رعایت مصالح عمومی (0،151) امتیاز کسب نموده است. مقایسه عملکرد توزیع بودجه توسط شورای برنامه‌ریزی و توسعه استانها در بین بخشهای مختلف با میزان سهم هر معیار اسلامی از منظر خبرگان نشان میدهد که توزیع بودجه توسط این شورا می بایست به امور بین نسلی و رعایت مصالح عمومی توجه بیشتری مبذول دارند.

    کلیدواژگان: بودجه، عدالت، کارایی، اسلام، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد دانشی فر *، محمود کیا صفحات 49-58

    کارهایی که تاکنون در رابطه با گزارشگری پایداری انجام شده، نسبتا اتفاقی بوده اند. حرفه حسابداری با یک هییت تدوین استاندارد جدید وارد صحنه شده است تا کارهایی که تا به امروز صورت گرفته اند را تلفیق نموده و عنصر مفید و سازنده ای ایجاد کند. امیدواریم هییت جدید این موضوع را تایید نماید که افزودن یک گزارش تفسیری دیگر به گزارش مالی موجود، فقط تایید لفظی مسایل مبرمی است که در جهان مطرح هستند. حسابداری، ابزارهای متعددی در اختیار دارد که می تواند بجای کلمات، از آنها استفاده کند. حسابداری مدیریت و بودجه ریزی این پتانسیل را دارند که حرفه را در جهت مورد نظر حرکت دهند؛ خصوصا در بخش عمومی که سیاست های بودجه بر کل اقتصاد، اثرات موجی خواهد گذاشت. این مقاله به نقش مشروع حرفه حسابداری به‌عنوان تدوین‌کننده ی استاندارد در زمینه گزارشگری پایداری می‌پردازد. مقاله حاضر ثابت می‌کند که چگونه می‌توان برای ارایه یک همکاری ملموس در جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، از سیستم‌های حسابداری (مخصوصا در بخش عمومی) استفاده کرد. حرفه حسابداری باید خواستار دوری جستن از گزارش مالی استاندارد، تمرکز کردن بر حسابداری مدیریت و نیز استفاده از کارهای قبلی (مثل GRI) به عنوان مبنا، باشد. همچنین باید از افراد متخصص در مکاتب فکری دیگر نیز کمک بگیرد.

    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، اهداف توسعه پایدار، تدوین استاندارد، تئوری مشروعیت، بودجه
  • سعید رضائی * صفحات 59-69

    در بخش عمومی، فهرست حساب ها (CoA) برای کنترل سوابق حسابداری اهمیت دارند. آنها تکیه گاهی برای تهیه صورت های مالی صحیح و قابل اعتماد و گزارشگری تلفیقی می باشند. CoAهای استانداردشده در سطح ملی مطلوب هستند، اما لازم است ویژگی‌های حوزه‌های مختلف بخش عمومی و همچنین هم آهنگ سازی با طبقه‌بندی‌های بودجه و آمارهای مالی دولت (GFS) نیز در نظر گرفته شوند. برخورداری از رهنمودهای گسترده ی بین المللی برای هر کشور به منظور ایجاد و توسعه CoA مربوط به خود و در عین حال، تقویت هم آهنگ سازی گزارشگری مالی بخش عمومی، مقایسه ی بهتر اثرات مالی در دوره های دشواری مثل دوره ی همه گیری کووید 19 را امکان پذیر می سازد. مقاله ی حاضر به ایجاد فهرست حساب‌های استانداردشده (CoAs) در حسابداری و گزارشگری بخش عمومی می-پردازد. در این مقاله به طور خاص بر موضوعات مربوط به نقشی که CoAها در سطح ملی دارند یا باید داشته باشند، نکات فنی اصلی آنها و نیز تاثیر مورد انتظار برای استفاده از آنها به عنوان یک ابزار دفترداری بر صحت سوابق حسابداری و نهایتا بر قابل اتکا بودن و کاربردی بودن اطلاعات مالی حاصل از آنها در اهداف مختلف، تمرکز می شود. همچنین شواهد بدست آمده از یک نظرسنجی در مورد تهیه-کنندگان و تدوین‌کنندگان استانداردهای حسابداری در سطح ملی و بین المللی در کشورهایی نظیر بلژیک، برزیل، استونی و پرتغال ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، بودجه، فهرست حساب های بخش عمومی، آمارهای مالی دولت
  • فریبرز ابراهیمیان فرادنبه، محمد جلالی ورنامخواستی* صفحات 70-101

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر انحراف بین بودجه عملکردی و بودجه مصوب در شبکه بهداشت و درمان شهرستان فلاورجان از استان اصفهان انجام گرفته است. این تحقیق از نظر روش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی با ماهیت کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش 132 نفر از مسیولان وکارشناسان بودجه در شبکه بهداشت و درمان شهرستان فلاورجان می باشند. ابزار اندازه گیری تحقیق، پرسشنامه و عوامل شیوه های مدیریت، ضعف سیستم ارزیابی عملکرد، ضعف سیستم بهای تمام شده و نرخ تورم به عنوان عوامل مورد بررسی بر انحراف بودجه مصوب و عملکردی در نظر گرفته شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss26 و Amos24 انجام شده است. برای بررسی نرمال بودن داده ها، ضرایب چولگی و کشیدگی و برای آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد در شبکه بهداشت و درمان شهرستان فلاورجان، بین بودجه عملکردی و بودجه مصوب انحراف وجود دارد؛ همچنین نتایج فرضیات فرعی نشان داد شیوه مدیریت، ضعف سیستم ارزیابی عملکرد، ضعف سیستم محاسبه بهای تمام شده و نرخ تورم بر انحراف بودجه ریزی عملکردی و بودجه مصوب در شبکه بهداشت و درمان فلاورجان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بودجه عملکردی، بودجه مصوب، شبکه بهداشت و درمان فلاورجان
|
  • Zohreh Zivdar * Pages 1-18

    This study investigates the effect of establishing an internal audit department in improving the level of financial accountability in Isfahan University of Medical Sciences in 2021. The statistical population of the study includes managers and staff of financial management, administration and budget and provincial centers of Isfahan University of Medical Sciences and the sample includes 100 managers and financial managers of universities and health and treatment network with a total of 58 health and treatment networks and 36 hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that evaluated the effectiveness of internal audit by using variables to ensure the necessary controls in the implementation of laws and regulations, to ensure compliance with policies, effectiveness of operations, efficiency of operations, correct and timely recording of financial events in the books and timely preparation of financial statements, and upgrading the level of protection of current and non-current assets and auditing costs. Data analysis was done by SPSS and the findings of the study showed that establishment of an internal audit department ensures the implementation of the necessary controls in the implementation of laws and regulations and also the compliance with the implementation of policies and guidelines and the increase of the operation effectiveness and the increase of the operation efficiency and ensures proper and timely registration of financial events in the offices and timely preparation of financial statements and improvement of the level of protection of current and non-current assets and reduction of audit costs in Isfahan University of Medical Sciences.

    Keywords: Internal audit, Financial accountability, Operations efficiency, Public sector
  • Shoeyb Rostami, Mohammad Golpour Sheikhani * Pages 19-31

    Today, blockchain technology has become very popular in finance and the private sector, and its practical benefits are clear to everyone. But in the public sector, the situation is different. A key challenge behind the adoption of blockchain in the public sector is understanding the dynamics of blockchain governance. In this article, based on systematic literature review, different approaches for blockchain governance are analyzed. In this regard, a comprehensive theoretical framework is created to study blockchain governance decisions in the public sector. This framework categorizes 9 types of governance decisions, including infrastructure architecture, application architecture, interoperability, decision-making mechanism, incentive mechanism, consensus mechanism, organization of governance, accountability of governance, and control of governance in three levels of analysis (micro, meso, and macro). This article, relying on new public management theories and concepts, clarifies the consequences of different governance choices at each level of governance. Also, this article provides an introduction for researchers and those involved in the design of blockchain-based systems in the public sector.

    Keywords: Blockchain, Public sector, Bitcoin, Ethereum, New publicmanagement, Electronic government
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Seyyed Hossein Ehsaas Pages 32-48

    Budget distribution and allocation in all countries is done with tactical (policy-oriented) and economic (program-oriented) approaches, among different regions and sectors. Based on these models, considering election slogans and public interests, political and economic considerations will also be taken into consideration by policymakers. Since the Islamic economy has emerged as an economic system from the point of view of Islam, it provides criteria and criteria for the distribution of budget between regions and economic sectors. This study was conducted in 2020 and after conducting studies and conducting exploratory interviews, its components have been investigated. In this research, 8 experts participated, so using envelopment analysis method based on Islamic texts, the necessary criteria and indicators in the distribution of funds have been identified and from the experts\\\' point of view, the importance of each criterion and indicator in the expert software environment has been determined.Therefore, by using the Mahnava analysis method based on Islamic texts, the necessary criteria and indicators in the budget distribution have been determined and from the point of view of experts, the importance of each criterion and indicator has been determined in the Expert Choice software environment. The results show that respect for public interests, efficiency and productivity, and justice in the distribution of resources are among the general criteria of budget distribution in Islamic economy, with its sub-indexes, using the hierarchical analysis method, from the experts\\\' point of view, efficiency and productivity criteria (50.7%) The criterion of justice in the distribution of resources (33.6 percent) and the index of compliance with public interests (0.151) have scored points. The comparison of the performance of the budget distribution by the provincial planning and development councils among different departments with the share of each Islamic criterion from the perspective of experts shows that Budget distribution by this council should pay more attention to intergenerational affairs and respect for public interests.

    Keywords: Budget, Justice, Efficiency, Islam, Hierarchical analysis
  • Mohammad Daneshifar *, Mahmoud Kia Pages 49-58

    The works that have been done so far in relation to sustainability reporting have been relatively random. The accounting profession has entered the scene with a new standard-setting board to consolidate the work that has been done to date and create a useful and constructive element. We hope that the new board will confirm that adding another interpretive report to the existing financial report is only a verbal confirmation of pressing issues that are at stake in the world. Accounting possesses many tools that can be used instead of words. Management accounting and budgeting have the potential to move the profession in the desired direction; Especially in the public sector, where budget policies will have ripple effects on the entire economy. This article deals with the legitimate role of the accounting profession as a standard setter in the field of sustainability reporting. This paper proves how accounting systems (especially in the public sector) can be used to provide a tangible contribution towards the achievement of the United Nations Sustainable Development Goals. The accounting profession should desire to avoid standard financial reporting, focus on management accounting, and use previous work (such as GRI) as a basis. Also, accounting should get help from experts in other schools of thought.

    Keywords: Public sector accounting, Sustainable development goals, Standardsetting, legitimacy theory, Budget
  • Saeed Rezaee * Pages 59-69

    In the public sector, the chart of Accounts (CoA) is important for controlling accounting records. They are the basis for preparing correct and reliable financial statements and consolidated reporting. Standardized CoA at the national level are desirable, but it is necessary to consider the specificities of different public sector areas as well as harmonization with budget classifications and Government Financial Statistics (GFS). Having extensive international guidelines for each country in order to create and develop its own CoA and at the same time, strengthening the harmonization of public sector financial reporting, better comparison of financial effects in difficult periods such as the period of the pandemic of covid 19 makes it possible. This article deals with creating a standardized charts of accounts (CoAs) in public sector accounting and reporting. This article specifically focuses on the issues related to the role that CoAs have or should have at the national level. It also focuses on their main technical points as well as the expected effect of using them as an accounting tool on the accuracy of accounting records and finally on the reliability and applicability of the financial information obtained from them for different purposes. Also, the evidences obtained from a survey about the preparers and compilers of accounting standards at the national and international level in countries such as Belgium, Brazil, Estonia and Portugal are presented.

    Keywords: Public sector accounting, Budget, Chart of public sector accounts, Government financial statistics
  • Fariborz Ebrahimian Faradonbeh, Mohammad Jalali Varnamkhasti* Pages 70-101

    This research was conducted with the aim of investigating the factors affecting the deviation between the functional budget and the approved budget in the health and treatment network of Falavarjan city of Isfahan province. In terms of method, this research is a descriptive-survey of the correlation type with an applied nature and cross-sectional in terms of time. The statistical population of this research is 132 officials and budget experts in the health and treatment network of Falavarjan city. Research measurement tools, questionnaires and factors of management practices, weakness of performance evaluation system, weakness of cost system and inflation rate are considered as the investigated factors on deviation of approved and functional budget. Data analysis was done using Spss26 and Amos24 software. To check the normality of the data, the coefficients of skewness and kurtosis was applied and to test the hypotheses, the method of structural equations was used. The results of the research showed that there is a deviation between the functional budget and the approved budget in the health and treatment network of Falavarjan city; Also, the results of the sub-hypotheses showed that the management style, the weakness of the performance evaluation system, the weakness of the cost calculation system, and the inflation rate have an effect on the deviation of functional budgeting and the approved budget in Falavarjan health and treatment network.

    Keywords: Functional budget, Approved budget, Falavarjan health network