فهرست مطالب

fuzzy systems - Volume:20 Issue: 1, Jan-Feb 2023

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:20 Issue: 1, Jan-Feb 2023

  • تاریخ انتشار: 1401/12/03
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 1-18

    برای درک تاثیر حمله بد افزار به شبکه های ناهمگن پیچیده، این کار یک مدل اپیدمی SIRS مبتنی بر شبکه کسری با انتقال فازی و تابع درمان اشباع شده را مطالعه میکند. ابتد ا، ما روش نسل بعدی را برای به دست آوردن نسبت تولید مثل R0 به کار میبریم، که یک مقدار آستانه مهم در بررسی رفتار مجانبی مدل اپیدمی پیشنهادی است. نتایج نظری به دست آمده نشان میدهد که مقدار R0 به طور قابل توجهی به ساختار توپولوژی شبکه زیربنایی و بار بد افزار بستگی دارد. عالوه براین، یک مقدار آستانه R0 R0 >را میدهیم که نه تنها وجود تعامل بومی *E را تعیین میکند، بلکه پاک شدن برنامه های بدافزار در شبکه را نیز تضمین میکند. در نهایت، تحلیل حساسیت مقدار آستانه R0 و برخی شبیه سازی های دیگر گرافیکی برای نشان دادن نتایج نظری ارایه شده اند.

  • صفحات 19-25

      در این مقاله، خاصیت درونیابی کرگ برای منطق گودل گویا مطالعه شده است. برخالف منطق گودل کالسیک، این خاصیت برای این توسیع جدید از منطق گودل قابل اثبات است. این نسخ ه جدید محمولی منطق گودل، مشابه منطق پیوسته است و همچنین، معناشناسی آن مشابه نظریه مدل متریک با تغییراتی توسعه یافته است.

  • صفحات 27-38

    از زمانی که پاوالک مفهوم مجموعه های تقریبی را در سال 1982 تعریف کرد، بسیاری از نویسندگان تحقیقات گسترده ای را در خصوص مطالعه مجموعه های تقریبی در حالت معمولی و حالت فازی انجام دادند. این مقاله سبک جدیدی از مجموعه های فازی تقریبی را بر اساس یک ایدآل l روی یک مجموعه محدود کلی معرفی میکند. مجموعه های فازی پایینی و باالیی جدیدی معرفی شده اند، و در نتیجه عملگر درونی فازی و عملگر بستار فازی یک مجموعه فازی تقریبی مورد بحث قرار میگیرند. در این تعاریف، اگر l به {ō = {0 l محدود شود، آنگاه دال ل ت بر فازیسازی تعاریف قبل ارایه شده در حالت عادی دارد، و عالوه براین در حالت قطعی، دقیقا همین تعاریف قبلی را بدست می آوریم. سبک جدید نسبت به سبکهای قبلی یک مقدار دقت بیشتری از تقریبی بودن را به ما میدهد. ارتباط فازی تقریبی به عنوان نمونه ای از کاربردهای سبک اخیر تقریبی بودن معرفی شده است.

  • صفحات 39-52

    در این مقاله، ما با تثبیت نمایی عملی جامع یک کالس از سیستم های کنترل فازی تاگاکی- سوگنو آشفته سر وکار داریم. فرض براین است که شرایط آشفتگی ها به طور یکنواخت توسط برخی از توابع شناخته شده محدود میشوند و در موارد خاص لزوما هموار نیستند. ثابت میکنیم که راه حل یک سیستم حلقه بسته با یک کنترل کننده فازی خطی به یک همسایگی از مبدا همگرا میشود. ما از تابع متداول درجه دوم لیاپانوف و تکنیکهای کنترلکننده خسارت توزیع شده موازی برای مطالعه رفتار مجانبی راه حل های سیستم فازی استفاده میکنیم. شبیه سازی های عددی برای اعتبارسنجی روش پیشنهادی داده شده است.

  • صفحات 53-70

    کیفیت نرم افزار یک راستای تحقیقاتی مهم در حوزه مهندسی نرم افزار است، که یک مسیله ارزیابی چندبعدی است. تکنیک VIKOR ،یک روش جامع برای رسیدگی به مسیله ارزیابی چند بعدی است. تصویر، معمولا برای اندازه گیری نزدیکی بین دو شیء تصمیم گیری استفاده میشود. با این حال، دو سوال تحقیق در این کار یافت میشود:  1) ماتریس پشیمانی مشخصی در تکنیک VIKOR فعلی وجود ندارد؛  2) اندازه های تصویر موجود همیشه در تنظیمات فازی شهودی با ارزش بازه ای قابل قبول نیستند. در این مقاله، دو شکاف تحقیقاتی به طور سیستماتیک پر شده است:  1) در این روش تصمیمگیری گروهی مبتنی بر VIKOR توسعه یافته، یک ماتریس پشیمانی خاص ارایه شده است؛  2) به منظور اندازه گیری بین دو ماتریس تصمیم یک اندازه تصویر نرمال شده جدید ارایه شده است. در این مقاله رویه های تصمیم گیری نیز ارایه شده است. برای ارزیابی کیفیت نرم افزار، یک برنامه کاربردی معرفی شده است. به منظور نشان دادن امکان سنجی و عملی بودن روش معرفی شده، برخی از مقایسه- های تجربی ارایه شده است.

  • صفحات 71-85

    مجموعه های فازی تصویر در آن دسته از مسایل نامشخص که نمیتوانند با مجموعه های فازی شهودی، مجموعه های فازی فیثاغورثی، مجموعه های فازی فرمایی و مجموعه های فازی جفت-متعامد q -پلهای حل شوند، بسیار مفید هستند. به عنوان مثال، تشخیص پزشکی، انتخاب پرسنل، رای افراد و غیره. تمام این مشکلات پاسخهایی از نوع نه، بله، ممتنع و امتناع است. برای مقایسه دو مجموعه فازی تصویر اندازه های فاصله نقش مهمی دارند. مطالعات زیادی در مورد اندازه فاصله مجموعه های فازی تصویر موجود در ادبیات وجود دارند. با این حال، همه این اندازه های فاصله منجر به نتایج غیرمنطقی در بیشتر مسایل میشود. بنابراین، در این مقاله یک اندازه فاصله جدید برای مجموعه های فازی تصویر پیشنهاد میکنیم که از همه اندازه های فاصله موجود موثرتر است. همچنین، کاربرد آن را در طبقه بندی و مشکلات تشخیص نشان میدهیم و عملکرد آن را با موارد موجود مقایسه میکنیم.

  • صفحات 87-102

    مجموعه فازی تصویر توسیع مجموعه فازی شهودی است که میتواند با اطلاعات ناسازگار و نامطمین با دقت بیشتری برخورد کند. معیار تشابه، به عنوان یک ابزار ریاضی مهم برای ارزیابی درجه شباهت بین مجموعه های فازی تصویر، به طور گسترده برای مقابله با مسایل تصمیمگیری چند-ویژگی استفاده شده است. اما موارد غیرمعقول و غیرشهودی به دلیل چند -ویژگی نامطلوب وجود دارد. به منظور رسیدگی به این موارد غیرمنطقی، این مقاله یک معیار تشابه پارامتری بر اساس سه پارامتر m1 ، m2 ، m3 ، پیشنهاد میکند که در آن تصمیم گیرندگان با سبکهای تصمیم متفاوت میتوانند با تنظیم ، m2 ، m3 معیار شباهت مناسب را بدست آورند. علاوه براین، برخی از معیارهای پارامترهای m1 شباهت موجود را از دیدگاه ریاضیات تحلیل میکنیم و نشان میدهیم که معیار تشابه پیشنهادی با مثال - های عددی موثر است. در پایان، از معیار تشابه پیشنهادی برای حل مشکالت تصمیم گیری چند-ویژگی استفاده میکنیم. از طریق مقایسه و تجزیه و تحلیل، متوجه میشویم که معیار تشابه پیشنهادی موثرتر از برخی معیارهای شباهت موجود بین مجموعه های فازی تصویر است.

  • صفحات 103-117

    در این مقاله، ابتدا برخی از ویژگیهای توابع شبه- همپوشانی با ارزش شبکه را بررسی میکنیم که شامل رابطه بین توابع شبه- همپوشانی و سه نوع از توابع تجمع و خاصیت لیپ شیتس (Lipschitz) است. سپس دو روش ساخت جدید را برای شبه- همپوشانی با ارزش شبکه ارایه میکنیم. یکی از t- نرمها و نقیض ها استفاده میکند و دیگری شامل توابع شبه- همپوشانی و استلزامات است. مثال هایی ارایه شده و برخی از ویژگیهای تحلیلی نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.

  • صفحات 119-136

    شاخص زاگرب (ZI) یک نمودار قطعی و همچنین برای یک نمودار فازی (FG) یک ابزار بسیار مفید در نظریه شبکه، نظریه گراف طیفی، شیمی مولکولی و چندین رشته از شیمی و ریاضیات است. در اینجا دومین ZI برای FG ها مورد مطالعه قرار گرفته است. مرزهای این شاخص برای چندین FG محاسبه میشود: مسیر، ستاره، چرخه، FG کامل زیرگراف فازی جزیی و غیره. برای FGهای یکسان نشان داده شده است که مقدار این شاخص یکسان است. مرزهای این شاخص برای حاصل ضرب دکارتی، ترکیب، الحاق و اتحاد دو FG مشخص شده است. در پایان این مقاله، ک اربرد این شاخص در شیمی ریاضی بررسی شده است. برای این منظور، ایزومرهای اکتان در نظر گرفته شده و همبستگی بین این شاخص با برخی خواص فیزیکی و شیمیایی ایزومرهای اکتان مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. ضریب همبستگی این شاخص (r) با ضریب مرکز و آنتروپی برای برازشهای منحنی خطی تعیین می شود. با استفاده از مقدار r میتوان نتیجه گرفت که این شاخص میتواند به تخمین ضریب مرکز و آنتروپی با دقت قابل توجهی کمک کند. همچنین، این نتایج مناسب بودن شاخص را در پژوهش QSPR بیان میکند.

  • صفحات 137-152

    در دنیای واقعی، در بیشتر موارد مانند صنعت، مدیریت و حتی در زندگی روزمره با مسایل بهینه سازی و تصمیم گیری مواجه میشویم که نیازمند نظرات کارشناسان و مدیران در مورد این دسته از مسایل هستیم تا بتوانیم بهترین تصمیم را بگیریم. در این موارد استفاده از یک مسیله بهینه سازی با پارامترهای فازی مردد الزم میشود. مطالعات اندکی در مورد مسایل برنامه ریزی خطی فازی مردد (HFLP ) انجام شده است. بنابراین بر آن شدیم تا در این مقاله به بررسی این دسته از مسایل بپردازیم. در این مقاله به صورت خاص، مسایل HFLP را با ضرایب هزینه مردد مطالعه میکنیم. برای این منظور، روش سیمپلکس را برای حل مسایل بهینه سازی معرفی شده پیشنهاد داده ایم و فلوچارت روش پیشنهادی را ارایه می کنیم. در نهایت، با حل دو مثال گویا با اطلاعات فازی مردد، کاربرد روش پیشنهادی را بررسی میکنیم.

  • صفحات 153-170

    مجموعه های فازی شهودی اتاناسوف در کاربرد تصمیم گیری، داده کاوی، هوش مصنوعی، پردازش تصویر و غیره موفق شده اند. در این کاربردها، استدالل فازی شهودی نقش مهمی ایفا میکند. برای بهبود کیفیت استدلال فازی شهودی، این مقاله یک اصل استلزامی فازی شهودی پنجگانه  (QHP) را برای حل مسایل به روش استدلال قیاسی فازی شهودی  (IFMP) و روش حذف با برداشتن و انکار نتیجه فازی شهودی (IFMT) ارای ه میکند. الگوریتمهای QHP مسایل IFMP و IFMT برای R - استلزام و S-استلزام و چندین استلزام فازی ارایه میشوند. علاوه براین، ویژگی بازیابی و تداوم الگوریتم های QHP را برای IFMP و IFMT بررسی میکنیم. در نهایت، یک مثال کاربردی برای تشخیص پزشکی، برای نشان دادن رویکردهای پیشنهادی ارایه میشود.

  • صفحات 171-183

    قیاس فرضی تعمیم یافته (GHS) نقش بسیار مهمی در استنتاج فازی دارد. بنابراین، بررسی GHS بر اساس زیرضرب Kohout-Bandler  GHS-BK به منظور اندازه گیری در دسترس بودن استنتاج فازی ارزشمند است. هدف این مقاله، بررسی ویژگی  (GHS-BK) برخی استلزامات شناخته شده، از جمله –  N,S- ،  QL – f -، g احتمالی و S-استلزامات احتمالی با جزییات است. از روش تبدیل خودریختی برای بررسی – (N,S) و – QL استلزامات استفاده میکنیم و از برخی ویژگی های اساسی در مورد –f و – g احتمالی و S – استلزامات احتمالی استفاده میکنیم تا آنها در (-BK GHS) با نیم کاپوالها صدق کنند. با این نتایج (GHS-BK) میتواند بطور موثرتری در عمل اعمال شود.

  • صفحات 185-197

    در دنیای کسب و کار رقابتی، همه چیز در حال تغییر است. اطالع از نتایج دقیق استراتژی های اتخاذ شده توسط یک شرکت ممکن نیست. شرکتها همیشه از پاسخ های مشتری در مورد استراتژی- های خود مطمین نیستند و قضاوت تصمیم گیرندگان تا حدودی درست است، اما همیشه دقیق نیست. برای جلوگیری از تخمین های اشتباه، شرکتها عموما نظر بیش از یک متخصص را ترجیح میدهند. کاملا  قابل درک است که هیچ دو متخصصی سودهای مشابه را برای ترکیبی از استراتژی های مورد استفاده توصیف نمیکنند. بنا براین ماتری سهای بازده ارایه شده توسط گروهی از متخصصان، اطلاعات بیشتری را برای انتخاب بهترین استراتژی برای شرکتها فراهم میکنند. این مقاله رویکردی برای حل مسایل بازی دو ماتریس با متخصصان متعدد در یک محیط فازی شهودی ارایه میکند. علاوه براین، کاربرد و برتری روش پیشنهادی با استفاده از یک مثال عددی واقعی نشان داده شده است.

|
  • N. P. Dong *, H. V. Long, N. T. K. Son Pages 1-18

    For understanding the influence of malware attacking on complex heterogeneous networks, this work studies a fractional network-based SIRS epidemic model with fuzzy transmission and saturated treatment function. Firstly, we apply the next-generation method to obtain the basic reproductive ratio $\mathcal{R}_0$, that is an important threshold value in the investigation of asymptotic behavior of the proposed epidemic model. The obtained theoretical results indicates that the value $\mathcal{R}_0$ significantly depends on the topology structure of the underlying network and the malware load. In addition, we give a threshold value $\tilde{\mathcal{R}}_0>\mathcal{R}_0$ that not only determines the existence of endemic equilibrium  $\mathbf{E}_\ast$ but also ensures the clean of malware programs on the network. At last, the sensitivity analysis of the threshold value $\mathcal{R}_0$ and some graphical simulations are presented to illustrate for the theoretical results.

    Keywords: Fractional network-based epidemic model, fuzzy transmission, saturated treatment function, basic reproduction number, malware-free equilibrium, endemic equilibrium, asymptotic stability
  • N. Roshandel Tavana * Pages 19-25

    In this article, the Craig interpolation property for rational Gödel logic is studied. Despite classical Gödel logic, this property can be proved in this new extension of Gödel logic. This new predicate version of Gödel logic is similar to continuous logic and also, its semantics is extended similar to metric model theory with some differences.

    Keywords: Rational Gödel logic, the Craig interpolation property, standard Gödel logic
  • I. Ibedou *, S. E. Abbas Pages 27-38

    Since Pawlak defined the notion of rough sets in 1982, many authors made wide research studying rough sets in the ordinary case and the fuzzy case. This paper introduced a new style of rough fuzzy sets based on %arbitrary fuzzy relation $R$ and a fuzzy ideal $\ell$ on a universal finite set $X$. New lower and new upper fuzzy sets are introduced, and consequently, fuzzy interior and  fuzzy closure operators of a rough fuzzy set are discussed. These definitions, if $\ell$ is restricted to $\ell^{\circ} = \{\overline{0}\}$, imply the fuzzification of previous definitions given in the ordinary case, and moreover in the crisp case, we get exactly these previous definitions. The new style gives us a better accuracy value of roughness than the previous styles. Rough fuzzy connectedness is introduced as a sample of applications on the recent style of roughness.

    Keywords: Fuzzy approximation space, Rough set, rough fuzzy set, rough fuzzy connectedness
  • N. Hadj Taieb *, M. A. Hammami Pages 39-52

    In this paper, we deal with the global practical exponential stabilization of a class of perturbed Takagi-Sugeno fuzzy control systems. The terms of perturbations are supposed uniformly  bounded by some known  functions and in certain cases not necessarily smooth. We prove that the solution of the closed-loop system with a linear fuzzy controller convergeto  a neighborhood of the origin. We use common quadratic Lyapunov function  and parallel distributed compensation controller techniques to study the asymptotic behavior of the solutions of fuzzy system. Numerical simulations are given to validate the proposed approach.

    Keywords: Takagi-Sugeno fuzzy systems, practical exponential stabilization, perturbations, PDC controller, quadratic Lyapunov function, linear matrix inequalities
  • Z. L. Yue, C. Yue, X. H. Peng *, W. Wu Pages 53-70

    Software quality is an important research direction in software engineering domain,  which is a multi-dimen-sional evaluation problem.  The VIsekriterijumska optimizacija i KOmpromisno Resenje (VIKOR) technique is a comprehensive  method for handing the multi-dimensional evaluation problems. The projection is commonly used to measure the closeness between two decision objects in decision science.  However, two research questions are found in this work: (1) There is no specific concrete regret  matrix in current VIKOR technique; (2) The existing projection measures are not  always reasonable in interval-valued intuitionistic fuzzy setting. Two research gaps are filled  systematically in this paper: (1) A specific concrete regret matrix is provided in this extended VIKOR-based group decision-making method; (2) A new normalized projection measure is provided in order to measure the closeness between two decision matrices.  The decision procedures are also provided in this paper. A practical application to  the software quality assessment is introduced.  Some experimental comparisons are provided in order to illustrate the feasibility and practicability of introduced method.

    Keywords: Extended VIKOR method, normalized projection, group decision-making, interval-valued intuitionistic fuzzy number, software quality assessment
  • A. H. Ganie * Pages 71-85

    The picture fuzzy sets are very useful in those uncertain problems which could not be solved by fuzzy sets, intuitionistic fuzzy sets, Pythagorean fuzzy sets, fermatean fuzzy sets, and q-rung orthopair fuzzy sets. For example, medical diagnosis, personnel selection, human voting, etc. All of these problems require answers of the type no, yes, abstain, and refusal. To compare two picture fuzzy sets, the distance measures play an important role. There are a lot of studies about the distance measures of picture fuzzy sets available in the literature. However, all of these distance measures lead to unreasonable results in most of the problems. So, we in this paper suggest a new distance measure for picture fuzzy sets that is more effective than all of the available distance measures. We also demonstrate its utility in classification and diagnostic problems and contrast its performance with the available ones.

    Keywords: Fuzzy set, Intuitionistic fuzzy set, Picture fuzzy set, distance measure, pattern analysis, Medical diagnosis
  • R. R. Zhao, M. X. Luo *, S. G. Li, L. N. Ma Pages 87-102

    Picture fuzzy set is an extension of intuitionistic fuzzy set, which can deal with inconsistent and uncertain information more accurately. Similarity measure, as an important  mathematical tool to evaluate the degree of similarity between picture fuzzy sets, has been widely used to deal with multi-attribute decision-making problems. But there are unreasonable  and counter-intuitive cases due to  a few undesirable properties. In order to handle these unreasonable cases, this paper proposes a parametric similarity measure based on three parameters $m_1, m_2$ and $m_3$, in which decision makers with different decision styles can  obtain  the appropriate similarity measure by adjusting parameters $m_1, m_2$ and $m_3$. Moreover, we  analyze some existing similarity measures from the perspective of mathematics and show that the proposed similarity measure is effective by   numerical examples. In the end, we use the proposed similarity measure to solve the problems of multi-attribute decision-making. Through the  comparison and analysis, we find that the proposed similarity measure is more effective  than some existing similarity measures between picture fuzzy sets.

    Keywords: Picture fuzzy set, Similarity measure, multi-attribute decision-making
  • Y. Q. Zhang *, H. W. Liu Pages 103-117

    In this paper, we first investigate some properties of lattice-valued quasi-overlap functions, which includes the relation between quasi-overlap functions and three kinds of aggregation functions and the Lipschitz property. Then we provide two new construction methods for lattice-valued quasi-overlap functions. One applies t-conorms and negations, the other involves quasi-overlap functions and implications. Examples are presented and some analytical properties are studied as well.

    Keywords: Quasi-overlap functions, bounded lattices, t-conorms, negations, implications
  • S. R. Islam, M. Pal * Pages 119-136

    The Zagreb index (ZI) of a crisp graph and also for a fuzzy graph (FG) is a very much useful tool in network theory, spectral graph theory, molecular chemistry and several fields of chemistry and mathematics. The second ZI is studied for FGs here. Bounds of this index are calculated for several FGs: path, star, cycle, complete FG, partial fuzzy subgraph, etc. For isomorphic FGs, it is shown that the value of this index is same. Bounds of this index for the Cartesian product, composition, join and union of two FGs are established. At the end of this article, an application of the index in mathematical chemistry is studied. For this, octane isomers are considered and analyzed the correlation between this index with some physico-chemical properties of octane isomers. This index's correlation coefficient ($r$) with acentric factor and entropy is determined for the linear curve fittings. Using the value of $r$, one can conclude that this index can help estimate the acentric factor and entropy with significant accuracy. Also, these outcomes declare the  appropriateness of the index in QSPR research.

    Keywords: Fuzzy graph, second Zagreb index, topological index, chemical graph
  • S. Saghi, A. Nazemi *, S. Effati, M. Ranjbar Pages 137-152

    In the real world, in most cases, such as industry, management, and even in daily life, we encounter optimization and decision-making problems that require the opinions of experts and masters on the problem to be able to make the best decision. In these cases, it is necessary to use an optimization problem with hesitant fuzzy parameters.There are few studies on hesitant fuzzy linear programming (HFLP) problems. Therefore,in this paper, we  consider such problems.Especially, we study HFLP problems with hesitant cost coefficients. For this purpose,we propose the simplex  method to solve the introduced optimization problems and draw a flowchart of the proposed  method.Finally, by solving two illustrative examples with hesitant fuzzy information, we examine the applicability of the proposed method.

    Keywords: Hesitant fuzzy linear programming, Hesitant fuzzy number, Ranking function, Hesitant fuzzy simplex algorithm
  • Z. S. Liu *, X. Li Pages 153-170

    Atanassov's intuitionistic fuzzy sets have succussed in the application of decision making, data mining, artificial intelligence, image processing, and so on. In these applications, intuitionistic fuzzy reasoning plays a crucial role. To improve the quality of intuitionistic fuzzy reasoning, this paper presents a quintuple intuitionistic fuzzy implication principle (QIIP) to resolve intuitionistic fuzzymodus ponens (IFMP) and intuitionistic fuzzy modus tollens (IFMT) problems. The QIIP algorithms of IFMP and IFMT problems for intuitionistic R-implication, S-implication, and several fuzzy implications are represented. Moreover, we investigate the recovery property and continuity of QIIP algorithms for IFMP and IFMT.Finally, an application example for medical diagnosis is implemented to illustrate our proposed approaches.

    Keywords: Intuitionistic fuzzy set, intuitionistic fuzzy implications, Fuzzy reasoning, recovery property, Continuity
  • Y. Zhang, D. C. Li * Pages 171-183

    Generalized hypothetical syllogism (GHS) plays a very important role in fuzzy inference.Therefore, it is valuable to investigate the GHS based on the Bandler-Kohout  subproduct (BK-GHS) in order to measure the availability of fuzzy inference.  This paper aims to study the (BK-GHS) property   of some well-known fuzzy implications including (S, N)-, QL-, $f$-, $g$-, probabilistic and probabilistic S-implications in detail. We use the method of automorphism transformation to investigate (S, N)- and QL-implications and make better use of some essential properties about  $f$-, $g$-, probabilistic and probabilistic S-implications to make them satisfy (BK-GHS) with semicopulas. With these results, (BK-GHS) can be more effectively applied in practice.

    Keywords: Fuzzy implication, generalized hypothetical syllogism, Semicopula, Bandler-Kohout subproduct
  • N. Singla *, P. Kaur, U. C. Gupta Pages 185-197

    In the competitive business world, the whole thing is in a state of flux. It is not possible to know the exact outcomes of the strategies adopted by a company. Companies are always unsure of the customer's responses regarding their strategies, and the judgment of the decision-makers is correct to some extent but not always exact. To avoid erroneous estimations, the companies generally preferred the opinion of more than one expert. It is highly understood that no two experts will describe the similar payoffs for a mix of strategies used. Therefore, the payoff matrices, given by a group of experts, provide more information to select the best strategies for the companies. This paper presents an approach to solving bimatrix game problems with multiple experts in an intuitionistic fuzzy environment. Further, the applicability and superiority of the proposed method have been shown with the help of a real-life numerical example.

    Keywords: Game theory, Bi-matrix game, Intuitionistic fuzzy numbers, intuitionistic fuzzy bi-matrix game